Αθήνα, 29/12/2016

Σωκράτης Φάμελλος: “Ο διάλογος της χώρας με τους δανειστές είναι καθαρός και δεν παρερμηνεύεται”

Την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω όξυνση στην πορεία της διαπραγμάτευσης και της β΄ αξιολόγησης εξέφρασε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας νωρίτερα στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, “ο διάλογος ανάμεσα στη χώρα και τους δανειστές είναι καθαρός και το Eurogroup της 26ης Φεβρουαρίου θα επιλύσει σε πολιτικό επίπεδο, εντάσεις που ενδέχεται να προκύψουν”.

Με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν νέα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν εντός του 2017, “υπάρχει και η δυνατότητα και η προοπτική το νέο έτος να έχει θετικό πρόσημο για την Ελληνική κοινωνία και οικονομία”, συνέχισε ο Σωκράτης Φάμελλος. “Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες είχαν και έχουν διάθεση για πρόοδο και προκοπή. Η νέα γενιά, η επιστήμη, η δημοκρατία μας είναι ο τόπος μας. Μπορούμε να στηριχθούμε στα πόδια μας και να προχωρήσουμε, γιατί  όλοι θέλουμε να πάνε  καλύτερα τα πράγματα για τη χώρα”.

Στη συνέχεια, ο Αν. ΥΠΕΝ αποτιμώντας την πολιτική επικαιρότητα εστίασε σε τρία ζητήματα με ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Το πρώτο είναι η απόφαση της κυβέρνησης να διαθέσει το πλεόνασμα στους χαμηλοσυνταξιούχους και να μειώσει το ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές. Απόφαση η οποία “δεν ήταν επιθυμητή πολιτικά από τον νεοφιλελεύθερο πυρήνα της Ευρώπης που θεωρεί ότι πρέπει να δουλεύουμε όλοι προκειμένου να βελτιώνονται οι δείκτες των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Όμως, η δική μας πολιτική στάση δεν είναι συμβατή με τη  νεοφιλελεύθερη λογική που δεσπόζει στην Ευρώπη”.

Το δεύτερο ζήτημα είναι “η έντονη πίεση που ακολούθησε λόγω της διατύπωσης της δικής μας πολιτικής άποψης. Ο νεοφιλελεύθερος πυρήνας της Ευρώπης αντέδρασε μονομερώς, θέλοντας να εμποδίσει την εφαρμογή της απόφασης της Ελληνικής κυβέρνησης. Κάτι που γνωρίζαμε, διότι κι εμείς διαφωνούμε με το δικό τους μείγμα πολιτικής. Όμως έχουμε μια υποχρέωση: να υποδείξουμε ένα μείγμα ευρωπαϊκής πολιτικής που θα μας ενώσει όλους και θα δώσει μια κοινή προοπτική”.

Το τρίτο ζήτημα σχετίζεται με τη στάση της Αντιπολίτευσης σε όλα τα παραπάνω. Διότι, αυτό που συνέβη είναι το γεγονός ότι “η Αντιπολίτευση της χώρας τοποθετήθηκε στη Βουλή κατά 1.600.000 συνταξιούχων, μη αναγνωρίζοντας το δικαίωμά τους να έχουν μια ενίσχυση από το Ελληνικό κράτος, με βάση την απόδοση της δικής τους παραγωγής. Δηλαδή, η Αντιπολίτευση αρνήθηκε ευθέως την ενίσχυση της κοινωνίας και την καταψήφισε”.

Τέλος, στα θέματα που σχετίζονται με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Αν. ΥΠΕΝ ανέφερε την πρόσφατη συνάντησή του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, αρμόδιο για το Περιβάλλον κ. Βέλα.  Βασικά σημεία της συζήτησης υπήρξαν αφενός η ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής λογικής στη διαχείριση του περιβάλλοντος, ώστε να μην έχουμε ως χώρα τον κίνδυνο της αιρεσιμότητας, δηλαδή της διακοπής της χρηματοδότησης των έργων από το ΕΣΠΑ και αφετέρου η μείωση των περιβαλλοντικών προστίμων που δέχεται η χώρα μας.

“Είμαστε η τελευταία χώρα που εφαρμόζει την περιβαλλοντική νομοθεσία και η πρώτη στα πρόστιμα στην Ευρώπη”, είπε ο Αν. ΥΠΕΝ και πρόσθεσε ότι η χώρα πληρώνει πρόστιμα για μια σειρά παραλείψεις ή καθυστερήσεις, όπως για τα σχέδια επικίνδυνων αποβλήτων, τις χωματερές, τις ελλιπείς εγκαταστάσεις υγρών αποβλήτων και αποχετεύσεων, αλλά και πρόστιμα που αφορούν στο φυσικό περιβάλλον, λόγω καθυστέρησης της εφαρμογής των κανόνων προστασίας της φύσης, των περιοχών Natura και των προστατευόμενων ειδών κ.α.

“Και όλα αυτά σε μία χώρα η οποία αδυνατεί να βγάλει πέρα το δημοσιονομικό φορτίο της ίδιας της λειτουργίας της”, κατέληξε ο Αν ΥΠΕΝ. “Θέλουμε το 2017 να μηδενίσουμε, εάν είναι δυνατόν τα περιβαλλοντικά πρόστιμα εις βάρος της Ελλάδας. Αυτό θα είναι διπλό κέρδος, διότι και περιβαλλοντική συμπεριφορά θα επιδείξουμε και θα γλιτώσουμε το κόστος για τη χώρα μας”.

Στην κατεύθυνση αυτή “έχει ήδη υπογραφεί και θα δημοσιευθεί εντός των ημερών ο Εθνικός Σχεδιασμός Επικίνδυνων Αποβλήτων, εντός του έτους ολοκληρώνονται 12 Περιφερειακοί Σχεδιασμοί, ενώ έχουν ήδη αναληφθεί πρωτοβουλίες για τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων και της προστασίας της φύσης”.

Print Friendly, PDF & Email