Τον κώδωνα του κινδύνου για τις αρνητικές εξελίξεις στα θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας στη χώρα μας και τις έντονα αρνητικές τους επιπτώσεις στην αυτοδιοίκηση και στους πολίτες, έκρουσαν οι εκπρόσωποι των τομέων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε συνάντηση με την Εκτελεστική Επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ), μέσω τηλεδιάσκεψης.
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επέλεξαν να αναφερθούν στα θέματα χωροταξίας, ενέργειας, ύδρευσης-αποχέτευσης και διαχείρισης απορριμμάτων-ανακύκλωσης, σημειώνοντας ότι σε μια κρίσιμη στιγμή της ελληνικής κοινωνίας, που οφείλουμε να αναδείξουμε το περιβάλλον σε βασικό στοιχείο της πολιτικής και της ζωής μας και να σχεδιάζουμε την μετάβαση σε ένα κλιματικά ουδέτερο αλλά και ασφαλές μέλλον, η Ελλάδα μένει συνεχώς πίσω. Οι μεγάλες εξαγγελίες της κυβέρνησης καταλήγουν, στο σύνολο τους, σε καθυστερήσεις και αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις στους Δήμους που έχουν και την ευθύνη υλοποίησης αλλά και τις αρμοδιότητες για το σύνολο των ανωτέρω τομέων. Για το λόγο αυτό, ζητήθηκε από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ενημέρωση για τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης και ειδικά της ΚΕΔΕ, αλλά ζητήθηκε και συνεργασία για την αντιμετώπιση των αρνητικών εξελίξεων για τη χώρα μας.
Η συζήτηση που έγινε σε ιδιαιτέρως παραγωγικό κλίμα επικεντρώθηκε στα θέματα χωροταξίας-πολεοδομίας (καθυστέρηση σχεδιασμού Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια – ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις – υπηρεσίες δόμησης και αλαλούμ στην εκτός σχεδίου δόμηση), ενέργειας (υψηλότατο κόστος ενέργειας, ρευματοκοπές σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια των ΟΤΑ και Ενεργειακές Κοινότητες), ύδρευσης και αποχέτευσης (εφαρμογή Εθνικού Σχεδίου Λυμάτων, χρηματοδοτήσεις Ταμείου Ανάκαμψης και εφαρμογή κανόνων κοστολόγησης-τιμολόγησης και κίνδυνοι ιδιωτικοποιήσεων) και διαχείρισης απορριμμάτων με ειδικό βάρος στην ανακύκλωση και το σχετικό νομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα προς ψήφιση στη Βουλή.
Από την πλευρά της ΚΕΔΕ στη συνάντηση συμμετείχαν οι: Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Τρικκαίων, Λάζαρος Κυρίζογλου Α’ Αντιπρόεδρος, Δημήτρης Κάρναβος, Β’ Αντιπρόεδρος, Δημήτρης Καφαντάρης, Γενικός Γραμματέας, Ηλίας Αποστολόπουλος, Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού, Γιώργος Ιωακειμίδης, Δήμαρχος Αγ.Ιωάννη Ρέντη, Απόστολος Καλογιάννης, Δήμαρχος Λαρισαίων, Γιάννης Λυμπέρης, Δήμαρχος Ήλιδας, Νίκος Μελετίου, Δήμαρχος Ασπροπύργου, Ευάγγελος Μπαρμπάκος, Δημ. Σύμβουλος Καλλιθέας, Δημήτρης Τσιαντής, Δημ. Σύμβουλος Λίμνης Πλαστήρα, Χριστόδουλος Μαμσάκος, Δήμαρχος Δράμας, Δημήτρης Μπίρμπας, Δημ. Σύμβουλος Αιγάλεω, Γιάννης Τσιάμης, Δημ. Σύμβουλος Ορχομενού.
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμμετείχαν οι: Σωκράτης Φάμελλος, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πέτη Πέρκα, Αναπληρώτρια Τομεάρχης, Ρένα Δούρου, Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπεύθυνη για κλιματική κρίση, περιβάλλον και ενέργεια, Κώστας Ζαχαριάδης, Τομεάρχης Εσωτερικών και Μίλτος Χατζηγιαννάκης, Αναπληρωτής Τομεάρχης και υπεύθυνος για την Αυτοδιοίκηση.
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέδειξαν ιδιαίτερα το ρόλο και την ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης στον τομέα της ανακύκλωσης, ενόψει και της νομοθέτησης του σχετικού νομοσχεδίου, αλλά και των σκανδάλων εκατομμυρίων ευρώ που εξελίσσονται στο χώρο της ανακύκλωσης και εμπλέκουν και τους ΟΤΑ. Ο Σ. Φάμμελος τόνισε ότι: «Με βάση το νόμο 4496 η αυτοδιοίκηση και μόνο είναι υπεύθυνη για τα συστήματα ανακύκλωσης που εγκαθίστανται στους Δήμους, για τις μεθόδους/συστήματα που εφαρμόζονται, καθώς και για τα αποτελέσματα της ανακύκλωσης που αποτυπώνονται και στα δημοτικά τέλη. Όμως πλέον η κυβέρνηση επιβάλει μεθόδους ανακύκλωσης που δεν πιάνουν τους στόχους και δεν είναι στο σχεδιασμό των ΟΤΑ. Ενώ δεν εφαρμόζεται η τιμολογιακή πολιτική σε επίπεδο ΦΟΔΣΑ και Δήμου και οι Δήμοι που κάνουν ανακύκλωση δεν πριμοδοτούνται, ούτε και οι πολίτες. Η διαλογή στην πηγή σε 4 ρεύματα που είναι υποχρεωτική από την Ευρώπη καθυστερεί, το ίδιο και η χωριστή συλλογή οργανικών, τα τελευταία δύο χρόνια παραβιάζεται και η αρμοδιότητα της Αυτοδιοίκησης, ενώ υπάρχουν σκάνδαλα και σε ό,τι αφορά τις χρηματοδοτήσεις εξοπλισμού ανακύκλωσης μέσω του Προγράμματος Αντώνης Τρίτσης και του ΕΔΣΝΑ, και σε ό,τι αφορά τις εγκρίσεις των επιχειρησιακών σχεδίων των Συστημάτων Ανακύκλωσης από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ). Μόνο η αυτοδιοίκηση μπορεί να αποφασίσει ποιο σύστημα ανακύκλωσης θα εφαρμοστεί αλλά και πως θα πιάσει τους στόχους της. Και τελικά η ευθύνη των επιδόσεων στην ανακύκλωση είναι στην αυτοδιοίκηση. Για αυτό κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου στην αυτοδιοίκηση και σάς λέμε να προσέξετε γιατί στο τέλος της ημέρας από εσάς θα «ζητήσουν τα ρέστα» και οι πολίτες θα επιβαρυνθούν ξανά. Και η ΚΕΔΕ οφείλει μέσω του ΕΟΑΝ που συμμετέχει στο ΔΣ και μέσω της ΕΕΑΑ που συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο να αναλάβει τις ευθύνες της, εφόσον η κυβέρνηση δεν ενισχύει, αντίθετα υποβαθμίζει την ανακύκλωση».
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέδειξαν τη μεγάλη καθυστέρηση στην εκκίνηση του Προγράμματος εκπόνησης των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, παρά το γεγονός ότι η ΝΔ το παρέλαβε έτοιμο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επισημάνθηκε η ανατροπή στον πολεοδομικό σχεδιασμό που θα επέλθει λόγω των νέων διατάξεων για τις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις. Εξέφρασαν επίσης την βεβαιότητα ότι οι προβλέψεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τη δημιουργία Ρυθμιστικής Αρχής για τα Ύδατα θα οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση του δημόσιου αγαθού του νερού.
Τέλος, τα δύο μέρη συμφώνησαν να προγραμματιστεί σειρά θεματικών συναντήσεων προκειμένου να συζητηθούν διεξοδικότερα τα συγκεκριμένα ζητήματα.