«Όλοι οι πολίτες έχουν καταλάβει ότι ο κ. Μητσοτάκης κάνει ό,τι μπορεί για να κουκουλώσει το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, για το οποίο είναι προσωπικά υπεύθυνος. Η κυβέρνηση είναι πλέον απόνομιμοποιημένη και αποτυχημένη στα μάτια των πολιτών», δηλώνει ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Realnews» και στον δημοσιογράφο, Φοίβο Κλαυδιανό, και τονίζει παράλληλα πως αποτελεί μείζον ζήτημα η ΕΥΠ να είναι μια αποτελεσματική υπηρεσία για την εθνική ασφάλεια αλλά, οι επιλογές της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη έχουν αμφισβητήσει την επάρκειά της.

Προσθέτει ότι η υποβάθμιση της ΕΥΠ σε μηχανισμό πολιτικής εξυπηρέτησης του κ. Μητσοτάκη, η σκιά που μένει πάνω της από τις δικές του επιλογές, αλλά και η σκιά που αφήνει να συντηρείται, εφόσον δεν αποκαλύπτει τους λόγους παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη, δημιουργούν θέμα εθνικής ασφάλειας και ότι η μόνη οδός για την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας είναι η διαλεύκανση του σκανδάλου και η κάθαρση.

Ο Σ.Φάμελλος σχολιάζει τέλος πως ο κ. Μητσοτάκης εργαλειοποιεί εδώ και τρία χρόνια όλες τις διεθνείς κρίσεις για να κρύψει τις ευθύνες της κυβέρνησής του και πως οι μόνοι που έχουν μείνει αλώβητοι από την ακραία κρίση ακρίβειας στην ενέργεια είναι οι ηλεκτροπαραγωγοί, το γνωστό καρτέλ στην ενέργεια όπου συμμετέχει και η ΔΕΗ. «Η ακρίβεια στην ενέργεια είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2021, πολλούς μήνες δηλαδή πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Η ΔΕΗ εφάρμοσε τη ληστρική ρήτρα Μητσοτάκη τον Αύγουστο του 2021. Η μετατροπή της ΔΕΗ από επιχείρηση κοινής ωφέλειας σε όχημα κερδοσκοπίας, τα χρυσά bonus και οι αμοιβές των γαλάζιων golden boys και η παράδοση της πλειοψηφίας των μετοχών της σε ιδιώτες αποτελούν επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη που δεν σχετίζονται καθόλου με τη διεθνή ενεργειακή κρίση».

Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη όπως δημοσιεύτηκε:

Η Ελλάδα αναδεικνύεται αρνητική πρωταθλήτρια στην ακρίβεια στο ρεύμα

Πώς απαντάτε στο επιχείρημα του πρωθυπουργού ότι Ρωσία και Τουρκία επιχειρούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα;

Όλοι οι πολίτες έχουν καταλάβει ότι ο κ. Μητσοτάκης κάνει ό,τι μπορεί για να κουκουλώσει το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, για το οποίο είναι προσωπικά υπεύθυνος. Ήδη, η κυβέρνηση έχει εκτεθεί μετά τη διάψευση των αρχικών διαρροών για σύνδεση των παρακολουθήσεων με αιτήματα Αρμενίας και Ουκρανίας ή σχέσεων με την Κίνα. Η χώρα, όμως, δεν αποσταθεροποιείται από την ενίσχυση της δημοκρατίας και την εφαρμογή του Συντάγματος, αλλά από τις επιλογές του κ. Μητσοτάκη, οι οποίες μας έφεραν έως εδώ.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτός που επέλεξε να πάρει την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υπό την εποπτεία του από την πρώτη ημέρα διακυβέρνησης της Ν.Δ., να τροποποιήσει νόμο για να διορίσει τον «δικό του» διοικητή στην ΕΥΠ, να άρει διατάξεις για τη διαφάνεια στην Ανεξάρτητη Αρχή. Και έρχεται να δηλώσει, τρία χρόνια μετά, ότι δεν γνώριζε για τις παρακολουθήσεις ευρωβουλευτή και υποψήφιου αρχηγού πολιτικού κόμματος της χώρας και ότι δεν ελέγχει οργανισμό εθνικής ασφάλειας υπό την άμεση εποπτεία του.

Συμφωνείτε ότι η διερεύνηση του θέματος των παρακολουθήσεων θέλει πολλή προσοχή γιατί αφορά θέματα εθνικής ασφάλειας;

Σαφέστατα, καθώς πρόκειται για μείζον ζήτημα δημοκρατίας, όπως μείζον ζήτημα είναι η ΕΥΠ να είναι μια αποτελεσματική υπηρεσία για την εθνική ασφάλεια. Όπως αποδεικνύεται, εδώ και τρία χρόνια ο κ. Μητσοτάκης δεν έδωσε την ανάλογη προσοχή σε αυτά τα ζητήματα. Δεν μπορεί να επιτραπεί καμία συγκάλυψη με δικαιολογίες απορρήτου, που θα αφήσει σκιές στη δημοκρατία και στο πολιτικό σύστημα, αλλά και στη λειτουργία της ΕΥΠ.

Η ίδια η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να δημιουργήσει έναν παρακρατικό μηχανισμό παρακολουθήσεων πολιτικών αντιπάλων, δημοσιογράφων και πολλών ακόμα πολιτών αποτελεί προσβολή και αμφισβήτηση των υπηρεσιών και λειτουργιών προστασίας της εθνικής ασφάλειας. Η υποβάθμιση της ΕΥΠ σε μηχανισμό πολιτικής εξυπηρέτησης του κ. Μητσοτάκη, η σκιά που μένει πάνω της από τις δικές του επιλογές, αλλά και η σκιά που αφήνει να συντηρείται, εφόσον δεν αποκαλύπτει τους λόγους παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη, δημιουργούν θέμα εθνικής ασφάλειας. Η μόνη οδός για την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας είναι η διαλεύκανση του σκανδάλου και η κάθαρση.

Εκτιμάτε ότι το θέμα των παρακολουθήσεων θα έχει αυξημένη βαρύτητα στην τελική επιλογή των ψηφοφόρων;

Υπάρχει μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον και κοινωνική ανησυχία για την υποβάθμιση του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Αυτό αποδεικνύει το πλήθος τοποθετήσεων από όλους τους πολιτικούς χώρους, αλλά και οι τοποθετήσεις κορυφαίων πολιτικών, όπως οι κ. Π. Παυλόπουλος, Κ. Καραμανλής και Ευ. Βενιζέλος, που αντικρούουν την επίκληση απορρήτου και την επιχείρηση συγκάλυψης του κ. Μητσοτάκη. Αλλά και το πλήθος καθημερινών δημοσιευμάτων από μεγάλα διεθνή ΜΜΕ. Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων είναι η χαριστική βολή στο σύστημα εξουσίας του κ. Μητσοτάκη και η απόδειξη ότι το προσωποπαγές σύστημα εξουσίας που εφαρμόζει βασίζεται σε υποκλοπές και παρακολουθήσεις, για να καλύψει οικονομικά και πολιτικά σκάνδαλα και να αυτοσυντηρηθεί. Η κυβέρνηση πλέον στα μάτια της κοινωνίας είναι αποτυχημένη, αλλά και απονομιμοποιημένη.

Ο πρωθυπουργός κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ποντάρει σε διεθνείς δυσκολίες για να κατασκευάσει εγχώριες κρίσεις. Πώς απαντάτε;

Ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτός που εργαλειοποιεί εδώ και τρία χρόνια όλες τις διεθνείς κρίσεις για να κρύψει τις ευθύνες της κυβέρνησής του. Η ακρίβεια στην ενέργεια, για παράδειγμα, είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2021, πολλούς μήνες δηλαδή πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Η ΔΕΗ εφάρμοσε τη ληστρική ρήτρα Μητσοτάκη τον Αύγουστο του 2021. Η μετατροπή της ΔΕΗ από επιχείρηση κοινής ωφέλειας σε όχημα κερδοσκοπίας, τα χρυσά bonus και οι αμοιβές των γαλάζιων golden boys και η παράδοση της πλειοψηφίας των μετοχών της σε ιδιώτες αποτελούν επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη που δεν σχετίζονται καθόλου με τη διεθνή ενεργειακή κρίση. Το ξεπούλημα ενεργειακών φορέων στην Ελλάδα λαμβάνει χώρα όταν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα του δημόσιου ελέγχου στην ενέργεια. Οι επιλογές Μητσοτάκη έκαναν την Ελλάδα επικίνδυνα αδύναμη και ευάλωτη ενεργειακά.

Γιατί δεν συμφωνείτε με την ενίσχυση πολλών δισ. του κράτους κάθε μήνα στα νοικοκυριά;

Λεφτά των πολιτών είναι οι επιδοτήσεις που επαίρεται ότι δίνει η κυβέρνηση. Αντί να μειώσει τις τιμές ρεύματος και την αισχροκέρδεια στην ενέργεια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να επιδοτεί την ακρίβεια. Με λεφτά των καταναλωτών στηρίζει ακόμα και σήμερα τα κέρδη του καρτέλ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εις βάρος των νοικοκυριών και των παραγωγικών δυνάμεων της Ελλάδας. Ο δύσκολος χειμώνας που έρχεται βρίσκει την ελληνική κοινωνία και τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας ήδη «φορτωμένες» με επιπλέον 8 δισ. ευρώ κόστος ενέργειας την περίοδο Ιουλίου 2021-Ιουνίου 2022, εκ των οποίων 2,2 δισ. ευρώ αποτελούν υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών που ακόμη δεν έχουν φορολογηθεί. Οι μόνοι που έχουν μείνει αλώβητοι από την ακραία κρίση ακρίβειας στην ενέργεια είναι οι ηλεκτροπαραγωγοί, το γνωστό καρτέλ στην ενέργεια όπου συμμετέχει και η ΔΕΗ.

Πώς σχολιάζετε τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι επιτέλους η Ε.Ε. άκουσε τις προτάσεις του;

Η Ευρώπη αποδείχθηκε αργή και διστακτική στις αποφάσεις για την ενεργειακή κρίση. Περιμένουμε την καθυστερημένη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αναμόρφωση της λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και για έκτακτα μέτρα. Δεν υπάρχει, όμως, περιθώριο για θριαμβολογίες του κ. Μητσοτάκη, όταν η Ελλάδα αναδεικνύεται αρνητική πρωταθλήτρια στην ακρίβεια στο ρεύμα.

Ο ίδιος επέλεξε τον Μάρτιο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να βάλει πλάτη στα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών και να μην πιέσει για την ευρύτερη εφαρμογή του ιβηρικού μοντέλου για αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από τις τιμές φυσικού αερίου που κράτησε τελικά, όπως αποδεικνύεται, χαμηλά σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες τις τιμές για όλους τους καταναλωτές. Η Ελλάδα, με ξεκάθαρη ευθύνη της κυβέρνησης, έχει πληρώσει ακριβότερα την κρίση ακρίβειας στην ενέργεια λόγω της ελλιπούς λειτουργίας του target model τον Νοέμβριο του 2020, χωρίς προθεσμιακά και διμερή συμβόλαια και χωρίς έλεγχο της κερδοσκοπίας. Σε κάθε περίπτωση και μετά την όποια απόφαση της Ε.Ε., το ερώτημα στην Ελλάδα θα παραμείνει: Θα μπουν ένα εύλογο όριο κέρδους στην ηλεκτροπαραγωγή και ένας δίκαιος φόρος στα υπερκέρδη της ενέργειας (ρεύμα, φυσικό αέριο, καύσιμα);

Print Friendly, PDF & Email