«Δυστυχώς, η ίδια η κυβέρνηση σαμποτάρει την υγειονομική προστασία. Η κοινωνία, όμως, δεν πρέπει να αποπροσανατολιστεί από αυτή την αναξιοπιστία. Γι’ αυτό τον λόγο χρειαζόμαστε θετική και όχι τιμωρητική καμπάνια εμβολιασμού. Να ενώσουμε την κοινωνία. Η Ν.Δ. επιλέγει τον διχασμό και την κουβέντα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για να κρύψει τις ευθύνες της», δηλώνει ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News» και στο δημοσιογράφο Φοίβο Κλαυδιανό.

Σχολιάζει στη συνέχεια το υψηλό κόστος που πληρώνει η χώρα εξαιτίας της επιλογής της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μη δομήσει, για ακόμη μία χρονιά, σχέδιο και ασφαλή πρωτόκολλα στον τουρισμό, αλλά και να αφήσει τα νησιά μας με υποβαθμισμένες υποδομές υγείας.

Σχετικά με την πορεία της οικονομίας στη Θεσσαλονίκη, σημειώνει ότι αποτέλεσε παράδειγμα προς αποφυγή στην πανδημία, πλήρωσε βαρύτατο τίμημα υγείας και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι δεν άκουσε τους επιστήμονες. Η πανδημία άφησε αρνητικό αποτύπωμα στην τοπική οικονομία, ειδικά τα μέτρα «άνοιξε-κλείσε». Η εστίαση, η αναψυχή και ο τουρισμός υποφέρουν, ενώ τα επιμελητήρια μιλούν για μεγάλο αριθμό λουκέτων. Τονίζει επιπλέον πως η Θεσσαλονίκη απουσιάζει παντελώς από το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο ανάπτυξης και εργασίας, αντίθετα πολλά έργα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχουν παγώσει, με αποκορύφωμα το μετρό. «Αντί να έχουμε το μετρό σε λειτουργία και τα αρχαία της Βενιζέλου στη θέση τους, ετοιμάζουν την καταστροφή της βυζαντινής κληρονομιάς της πόλης και την αναβολή του μετρό για άλλα 4-5 χρόνια».

Ο Σ.Φάμελλος αναφέρει ότι οι περίπου 27.000 απόφοιτοι λυκείων που έμειναν «εκτός», λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής της κ. Κεραμέως, που θα αποτελέσουν τη νέα «δεξαμενή» πελατών των κολλεγίων, μαζί με την εξίσωση των πτυχίων των ιδιωτικών κολλεγίων με των δημόσιων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων αποτελούν τις πιο πειστικές αποδείξεις για συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης Ν.Δ. με τα ιδιωτικά κολλέγια.

Ερωτηθείς για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέδιο αποφυγής της de facto διχοτόμησης της Κύπρου που επιδιώκει η Τουρκία, απαντά ότι: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν περιέλαβε το Κυπριακό στις προτεραιότητες στην ομιλία του στον ΟΗΕ και δεν υιοθέτησε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την ένταξη του Κυπριακού, όπως και των διμερών ελληνοτουρκικών, στο ευρωτουρκικό πλαίσιο. Τελικά, δεν κέρδισε ένα «πιο ήρεμο καλοκαίρι», ούτε φυσικά αξιοποίησε την ευνοϊκή συγκυρία και πλέον οι επιθετικές ανακοινώσεις Ερντογάν τορπιλίζουν την προσπάθεια δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού. Απαιτούνται άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. με ισχυρό μηχανισμό κυρώσεων και κυρίως άλλη στρατηγική στην εξωτερική μας πολιτική».

Σχετικά με τη διαρκή άνοδο των τιμών ηλεκτρισμού, που η κυβέρνηση παρακολουθεί αμέτοχη, ο Σ.Φάμελλος υπογραμμίζει ότι η Ν.Δ. απορύθμισε την αγορά ενέργειας και στόχευσε στην ιδιωτικοποίηση των δικτύων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα ενεργειακά εργαλεία της χώρας μας και να σημειώνουμε πανευρωπαϊκά ρεκόρ ακρίβειας. «Στην κρίσιμη περίοδο της πανδημίας αλλά και της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια, η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει την εποπτεία και τη διαφάνεια της αγοράς ηλεκτρισμού, να σταματήσει τα χαράτσια που ετοιμάζει για τον Αύγουστο, να αντιμετωπίσει τις πρακτικές χειραγώγησης τιμών και να εξασφαλίσει τον δημόσιο έλεγχο και την καινοτομία στα ενεργειακά δίκτυα».

Στέκεται τέλος, στην πράσινη μετάβαση, στην ανθεκτικότητα στην κλιματική κρίση και στη προστασία της βιοποικιλότητας τονίζοντας ότι δεν αποτελούν προνόμια για λίγους, αλλά για όλη την κοινωνία. Απαιτείται να αλλάξουμε συνολικά το παραγωγικό και καταναλωτικό μοντέλο και η πολιτεία να εξασφαλίσει ότι αυτή η μετάβαση θα έχει σχέδιο και θα είναι δίκαιη για όλες τις κοινωνικές ομάδες, αναφέρει. Χρειαζόμαστε μια πράσινη επανάσταση και αυτή περνά μόνο μέσα από την ενίσχυση της δημοκρατίας. Και για τον λόγο αυτό χρειαζόμαστε μια προοδευτική και δίκαιη κυβέρνηση.

Ακολουθεί η συνέντευξη όπως δημοσιεύτηκε:

Θα δεχόσασταν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εκπαιδευτικών, προκειμένου να μπορέσουν τα παιδιά να πάνε σχολείο;

Αν ο κ. Μητσοτάκης είχε ενισχύσει το ΕΣΥ και την πρωτοβάθμια υγεία, είχε προχωρήσει σε προσλήψεις υγειονομικών, αξιόπιστο testing και ιχνηλάτηση, υγειονομικά μέτρα στους χώρους εργασίας, στα σχολεία, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και είχε πετύχει τη δική του δέσμευση για 70% πλήρως εμβολιασμένους και τείχος ανοσίας στο τέλος Ιουνίου, τότε η κοινωνία μας θα ήταν θωρακισμένη.

Όλα τα παραπάνω, καθώς και ο καθολικός εμβολιασμός, χρειάζονται και σήμερα για την ασφάλεια της κοινωνίας μας, για να ανοίξουν σχολεία και πανεπιστήμια τον Σεπτέμβριο. Δυστυχώς, η ίδια η κυβέρνηση σαμποτάρει την υγειονομική προστασία. Η κοινωνία, όμως, δεν πρέπει να αποπροσανατολιστεί από αυτή την αναξιοπιστία. Γι’ αυτό τον λόγο χρειαζόμαστε θετική και όχι τιμωρητική καμπάνια εμβολιασμού. Να ενώσουμε την κοινωνία. Η Ν.Δ. επιλέγει τον διχασμό και την κουβέντα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για να κρύψει τις ευθύνες της.

Η υποχρεωτικότητα των εμβολίων μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με βάση την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής. Όχι βέβαια με απολύσεις, ανεργία και νέα φτώχεια, που θα δημιουργήσει η αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών.

Υποστηρίζετε ότι τα νησιά έμειναν ανοχύρωτα. Προτείνετε να αποκλείσουμε τουρίστες;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε, για ακόμη μία χρονιά, να μη δομήσει σχέδιο και ασφαλή πρωτόκολλα στον τουρισμό, αλλά και να αφήσει τα νησιά μας με υποβαθμισμένες υποδομές υγείας. Επέλεξε τις εντυπώσεις και τελικά πληρώνουμε υψηλό κόστος.

Με σχέδιο, σοβαρότητα, υγειονομική θωράκιση, νοσοκομεία καραντίνας, σύστημα ιχνηλάτησης, καθολικό και έγκαιρο εμβολιασμό θα μπορούσαμε να αυξήσουμε, ακόμα και τώρα, τον τουρισμό και να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο και άρα το οικονομικό και αναπτυξιακό αποτέλεσμα.

Ποια είναι η εικόνα που έχετε για την πορεία της οικονομίας με βάση την εκλογική σας περιφέρεια;

Η Θεσσαλονίκη αποτέλεσε παράδειγμα προς αποφυγή στην πανδημία, πλήρωσε βαρύτατο τίμημα υγείας. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι δεν άκουσε τους επιστήμονες. Η πανδημία άφησε αρνητικό αποτύπωμα στην τοπική οικονομία, ειδικά τα μέτρα «άνοιξε-κλείσε». Η εστίαση, η αναψυχή και ο τουρισμός υποφέρουν. Τα επιμελητήρια μιλούν για μεγάλο αριθμό λουκέτων, με κύριους παράγοντες τον πτωχευτικό κώδικα, τη μείωση της αγοραστικής δύναμης και την ακρίβεια πρώτων υλών και ενέργειας. Ο κ. Μητσοτάκης δεν ακούει ούτε την οικονομία της πόλης. Απόδειξη είναι ότι η Θεσσαλονίκη απουσιάζει παντελώς από το Ταμείο Ανάκαμψης. Κανένα σχέδιο ανάπτυξης και εργασίας, αντίθετα πολλά έργα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχουν παγώσει, με αποκορύφωμα το μετρό. Αντί να έχουμε το μετρό σε λειτουργία και τα αρχαία της Βενιζέλου στη θέση τους, ετοιμάζουν την καταστροφή της βυζαντινής κληρονομιάς της πόλης και την αναβολή του μετρό για άλλα 4-5 χρόνια.

«Ντιλάρατε με τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κολλεγίων», είπε στην κυρία Κεραμέως ο Αλέξης Τσίπρας. Μπορείτε να το τεκμηριώσετε;

Η μεγαλύτερη πτώση του αριθμού των εισακτέων στα δημόσια πανεπιστήμια από την ίδρυση πανεπιστημίου στην Ελλάδα και η εξίσωση των πτυχίων των ιδιωτικών κολλεγίων με των δημόσιων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων αποτελούν την πιο πειστική απόδειξη της συμφωνίας της κυβέρνησης της Ν.Δ. με τα ιδιωτικά κολλέγια. Οι περίπου 27.000 απόφοιτοι λυκείων που έμειναν «εκτός» θα αποτελέσουν τη νέα «δεξαμενή» πελατών των κολλεγίων.

Τα επιχειρήματα περί αριστείας καταρρέουν από τα αποτελέσματα υποψηφίων με υψηλή βαθμολογία που δεν μπήκαν στις σχολές επιλογής τους.

Στην πιο δύσκολη χρονιά για τους υποψηφίους, τις οικογένειες και τους εκπαιδευτικούς, η κυρία Κεραμέως πλήττει τη δημόσια παιδεία για να στηρίξει τα κολλέγια, πολλαπλασιάζοντας τις διακρίσεις εις βάρος της συντριπτικής πλειονότητας της κοινωνίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέδιο αποφυγής της de facto διχοτόμησης της Κύπρου που επιδιώκει η Τουρκία;

Το σχέδιο ενίσχυσης της γεωπολιτικής ισχύος της Ελλάδας και στήριξης της Κύπρου, αλλά και της ειρήνης και σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο, όχι μόνο υπάρχει, αλλά υλοποιήθηκε επιτυχημένα στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν το συνέχισε, δεν περιέλαβε το Κυπριακό στις προτεραιότητες στην ομιλία του στον ΟΗΕ και δεν υιοθέτησε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την ένταξη του Κυπριακού, όπως και των διμερών ελληνοτουρκικών, στο ευρωτουρκικό πλαίσιο.

Τελικά, δεν κέρδισε ένα «πιο ήρεμο καλοκαίρι», ούτε φυσικά αξιοποίησε την ευνοϊκή συγκυρία και πλέον οι επιθετικές ανακοινώσεις Ερντογάν τορπιλίζουν την προσπάθεια δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού. Απαιτούνται άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. με ισχυρό μηχανισμό κυρώσεων και κυρίως άλλη στρατηγική στην εξωτερική μας πολιτική.

Κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι βλέπει τις τιμές του ρεύματος να αυξάνονται αμέτοχη. Τι θα μπορούσε να κάνει;

Από τον Σεπτέμβριο του 2019, νοικοκυριά και επιχειρήσεις βλέπουν αυξήσεις στην ενέργεια με ευθύνη της κυβέρνησης. Αύξηση στη ΔΕΗ έως 20% τον Σεπτέμβριο του 2019, ενώ το α’ εξάμηνο του 2020 η τιμή που πουλούσε η ΔΕΗ ήταν τετραπλάσια της χονδρικής! Η Ν.Δ. απορύθμισε την αγορά ενέργειας και στόχευσε στην ιδιωτικοποίηση των δικτύων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Αποτέλεσμα να μειώνονται τα ενεργειακά εργαλεία της χώρας μας και να σημειώνουμε πανευρωπαϊκά ρεκόρ ακρίβειας. Στην κρίσιμη περίοδο της πανδημίας αλλά και της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια, η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει την εποπτεία και τη διαφάνεια της αγοράς ηλεκτρισμού, να σταματήσει τα χαράτσια που ετοιμάζει για τον Αύγουστο, να αντιμετωπίσει τις πρακτικές χειραγώγησης τιμών και να εξασφαλίσει τον δημόσιο έλεγχο και την καινοτομία στα ενεργειακά δίκτυα.

Υπάρχει τρόπος να συνδυαστεί η προστασία του περιβάλλοντος με την κοινωνική δικαιοσύνη στη χώρα μας;

Η πράσινη μετάβαση, η ανθεκτικότητα στην κλιματική κρίση και η προστασία της βιοποικιλότητας δεν αποτελούν προνόμια για λίγους, αλλά για όλη την κοινωνία. Η κλιματική κρίση πλήττει ιδιαίτερα τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τις πιο αδύναμες αναπτυξιακά χώρες, ενώ η υποβάθμιση των φυσικών πόρων πλήττει τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής συνολικά. Για να μείνουμε όρθιοι απαιτείται να αλλάξουμε συνολικά το παραγωγικό και καταναλωτικό μοντέλο και η πολιτεία να εξασφαλίσει ότι αυτή η μετάβαση θα έχει σχέδιο και θα είναι δίκαιη για όλες τις κοινωνικές ομάδες. Έτσι, θα ενισχυθεί και η βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας. Χρειαζόμαστε μια πράσινη επανάσταση και αυτή περνά μόνο μέσα από την ενίσχυση της δημοκρατίας. Και για τον λόγο αυτό χρειαζόμαστε μια προοδευτική και δίκαιη κυβέρνηση.

Print Friendly, PDF & Email