Την ανασφάλεια στην ελληνική κοινωνία λόγω των άδικων επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της ανεπάρκειας στη διαχείριση της πανδημίας, των φυσικών καταστροφών, καθώς και της ακρίβειας στα βασικά προϊόντα και ειδικότερα στην ενέργεια, σημειώνει σε συνέντευξή που παραχώρησε στο newsique.gr και στη δημοσιογράφο, Βούλα Κεχαγιά, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος.

«Οι πολίτες μένουν μόνοι και απροστάτευτοι. Η επιχειρηματικότητα, ιδιαίτερα η μικρομεσαία, είναι εκτός της δανειοδότησης των τραπεζών και του Ταμείου Ανάκαμψης ενώ η ακρίβεια σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ειδικά στον ενεργειακό τομέα, η κυβέρνηση έχει επιλέξει στρατηγικά την αύξηση των τιμών και έχει αφήσει την αγορά χωρίς έλεγχο και ρύθμιση. Το αποτέλεσμα είναι η αδυναμία κάλυψης των υπέρογκων λογαριασμών ρεύματος, η αδυναμία προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης και ένα νέο κύμα ενεργειακής φτώχειας. Βέβαια η κυβέρνηση για να κρύψει τις ευθύνες της λέει ότι όλα πάνε καλά. Δεν λένε το ίδιο όμως και οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί, οι τσέπες των πολιτών…».

Στέκεται στην εμμονική προσκόλληση της Νέας Δημοκρατίας στην ιδιωτικοποίηση των πάντων και στην πρόσφατη απόφασή της να απωλέσει το Δημόσιο ποσοστό του στη ΔΕΗ, μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, εν μέσω μάλιστα ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας και δηλώνει:

«Η επιλογή της κυβέρνησης, να ζητήσει από τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας να απορροφήσουν ποσοστό των αυξήσεων στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο για να μειωθεί το αποτύπωμα της ακρίβειας στους λογαριασμούς ενέργειας, καταδεικνύει πόσο λανθασμένη είναι η εμμονική της προσκόλληση στην ιδιωτικοποίηση των πάντων. Θα μπορούσαν άραγε η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ Εμπορίας να συγκρατήσουν τις τιμές τους εάν δεν είχε την πλειοψηφία το Ελληνικό Δημόσιο; Η εκχώρηση ενεργειακών φορέων (εταιρειών και δικτύων) σε ιδιώτες και η απώλεια του ελέγχου του δημοσίου αποτελεί καταστροφική επιλογή. Αφαιρεί από την πολιτεία «εργαλεία» άσκησης ενεργειακής πολιτικής και θέτει τελικά σε κίνδυνο την ίδια την Πράσινη Μετάβαση που με επιλογή της κυβέρνησης ΝΔ αφήνεται στο «ανάπηρο» – όπως απέδειξε και η πανδημία- χέρι της αγοράς. Το αποτέλεσμα το βλέπουμε όλοι. Με κυβέρνηση ΝΔ έχουμε high score ακρίβειας. Κάτι που δεν συνέβη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν παρόλα τα μνημονιακά προβλήματα και πιέσεις το κόστος ηλεκτρισμού μειώθηκε μεσοσταθμικά και καταφέραμε να διατηρήσουμε τους ενεργειακούς φορείς υπό δημόσιο έλεγχο».

Σχολιάζει την καθυστέρηση και την ανεπάρκεια των μέτρων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για τη συγκράτηση των αυξήσεων στην ενέργεια, μέτρα που είναι πολύ μακριά από τη δέσμευση του κ. Μητσοτάκη για κάλυψη του 80% των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα για όλους, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ενώ αφήνουν «εκτός» αγρότες, επαγγελματίες, ΟΤΑ, και δημοτικές επιχειρήσεις, κάτι που, όπως υπογραμμίζει, θα οδηγήσει σε ντόμινο αυξήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά με διακύβευμα πλέον τη βιωσιμότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Αναφέρει ακόμα προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κατάστασης, συγκεκριμένα τον έλεγχο και τη ρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας απαγορεύοντας τα άδικα και ευκαιριακά κέρδη των εταιρειών ενέργειας, τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε όλα τα καύσιμα, την παύση των ιδιωτικοποιήσεων της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΠΑ Υποδομών, που μας στερούν ενεργειακά εργαλεία, την αξιοποίηση του αναπτυξιακού και κοινωνικού ρόλου της ΔΕΗ, καθώς και την αύξηση του κατώτατου μισθού, μία επιλογή για την οποία είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που θα στηρίξει τα ευάλωτα νοικοκυριά, τους νέους ανθρώπους και θα έχει πολλαπλασιαστικές θετικές επιπτώσεις στην αγοραστική δύναμη, στη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων και στην οικονομία γενικότερα.

Σχετικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις λίστες Πέτσα και τις έμμεσες χρηματοδοτήσεις της Opinion Poll, ο Σ. Φάμελλος ξεκαθαρίζει ότι: «Η πρότασή μας για την εξεταστική αναδεικνύει ένα μεγάλο πρόβλημα δημοκρατίας που υπάρχει στη χώρα μας, τη φίμωση και χειραγώγηση των Μέσων Ενημέρωσης αλλά και δημοσκοπικών εταιρειών. Η διασπάθιση δημοσίου χρήματος, χωρίς κριτήρια, με στόχο την αναπαραγωγή της κομματικής εξουσίας προσβάλλει τα δημοκρατικά δικαιώματα και στοχεύει στη χειραγώγηση και παραπλάνηση των πολιτών. Η αποδοχή της πρότασης από το σύνολο της αντιπολίτευσης απομονώνει την κυβέρνηση και επιβεβαιώνει το πρόβλημα που επισημαίνουμε».

Κληθείς να σχολιάσει τέλος, το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής υπογραμμίζει: «Παρ’ όλες τις μεγαλόστομες εξαγγελίες, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα καταθέσει πρόταση κλιματικού νόμου και δεν έχει περιγράψει ούτε εγγυηθεί τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη κοινωνία και οικονομία. Η κούφια εξαγγελλία της απολιγνιτοποίησης δεν αποτελεί απανθρακοποίηση και θα δεσμεύσει τη χώρα μας στην ηλεκτροπαραγωγή από ορυκτό φυσικό αέριο που εκτινάσσει το κόστος ηλεκτρισμού και αυξάνει την ενεργειακή μας εξάρτηση. Από την άλλη καθυστερεί τις μεταρρυθμίσεις που θα εξασφαλίσουν τη μετάβαση σε καθαρή ενέργεια, καθώς και έχει παγώσει το Πρόγραμμα εξοικονόμησης για δημόσια κτίρια που παρέλαβε δρομολογημένο η ΝΔ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο όπως δημοσιεύτηκε:

Γιατί λέτε ότι η κοινωνία βρίσκεται σε κατάσταση ανασφάλειας; Κατά την κυβέρνηση σχεδόν όλα βαίνουν καλώς…

Δυστυχώς δεν υπάρχει τομέας της ζωής μας, που να μεταφέρει στην ελληνική κοινωνία και οικονομία την αίσθηση της ασφάλειας και της θετικής προοπτικής. Η διαχείριση της πανδημίας μάς έχει οδηγήσει στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη σε κρούσματα και θύματα και ο εμβολιασμός δεν πάει καλά. Τα μέτρα «ακορντεόν» αποπροσανατολίζουν την αγορά και περιορίζουν την αγοραστική δύναμη. Οι πυρκαγιές του καλοκαιριού και οι πρόσφατες πλημμύρες απέδειξαν ότι η κυβέρνηση δεν υλοποιεί μέτρα πρόληψης, επιχειρησιακά υπάρχει σοβαρό έλλειμμα, ενώ το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η επικοινωνία.

Οι πολίτες όμως μένουν μόνοι και απροστάτευτοι. Η επιχειρηματικότητα, ιδιαίτερα η μικρομεσαία, είναι εκτός της δανειοδότησης των τραπεζών και του Ταμείου Ανάκαμψης ενώ η ακρίβεια σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ειδικά στον ενεργειακό τομέα, η κυβέρνηση έχει επιλέξει στρατηγικά την αύξηση των τιμών και έχει αφήσει την αγορά χωρίς έλεγχο και ρύθμιση. Το αποτέλεσμα είναι η αδυναμία κάλυψης των υπέρογκων λογαριασμών ρεύματος, η αδυναμία προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης και ένα νέο κύμα ενεργειακής φτώχειας. Βέβαια η κυβέρνηση για να κρύψει τις ευθύνες της λέει ότι όλα πάνε καλά. Δεν λένε το ίδιο όμως και οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί/οι τσέπες των πολιτών…

Τι έδειξε η πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε την Αττική; Φταίει η ανετοιμότητα του επιτελικού κράτους ή μήπως είναι διαχρονικές οι ευθύνες;

Είναι σαφές ότι προϋπάρχουν συσσωρευμένα προβλήματα λόγω της άναρχης οικιστικής ανάπτυξης και της καθυστέρηση υποδομών, όπως και της αδυναμίας των δημόσιων φορέων σε πολιτικές πρόληψης. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε διαχρονικά, δισεπίλυτα και χρονοβόρα ζητήματα: αυθαίρετα, λανθασμένες πολεοδομικές πράξεις, όλα για μικροπολιτικούς και μικροκομματικούς λόγους, τα οποία αυξάνουν τους κινδύνους από φυσικές καταστροφές. Εμείς βρήκαμε πολλά τέτοια ελλείμματα, όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, αλλά δεν το βάλαμε κάτω. Καλύψαμε πολλά, πάρα πολλά κενά, που συνδέονται και με το πρόβλημα των πλημμυρών: Σχέδια διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας, που παρότι ήταν ευρωπαϊκή υποχρέωση είχαν μείνει στα συρτάρια, περιφερειακά σχέδια προσαρμογής στην κλιματική κρίση, που καθυστερούν να ολοκληρωθούν σήμερα, νόμο για εθνική αρχή πολιτικής προστασίας που μπήκε στο ψυγείο. Συστήσαμε τα τοπικά Παρατηρητήρια Δόμησης, τον οποίων τη στελέχωση έχει σταματήσει η ΝΔ, ακόμα και χρηματοδοτήσεις και προγραμματισμένες προσλήψεις όπως και πληθώρα αντιπλημμυρικών έργων στην Αττική από την τότε Περιφερειακή Αρχή.

Σήμερα δυστυχώς βλέπουμε ότι η κλιματική κρίση και η επίκλησή της χρησιμοποιούνται μόνο για επικοινωνιακούς λόγους ενώ σε επιχειρησιακό επίπεδο πάμε με την όπισθεν. Όλες οι μεταρρυθμίσεις και οι δράσεις πρόληψης έχουν παγώσει γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη στοχεύει σε μια πιο αδύναμη πολιτεία και μεθοδεύει με κάθε ευκαιρία το ξεπούλημα δημόσιων λειτουργιών και υποδομών και αναθέσεις σε ημέτερους. Ακόμα και η συγκρότηση του νέου Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έγινε πρόχειρα και επικοινωνιακά, χωρίς υπηρεσίες και στρατηγική, διασπώντας μάλιστα την αρμοδιότητα της Κλιματικής Πολιτικής που είχε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το μόνο που έχει κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι να επικαλείται την Πολιτική Προστασία για αδιαφανείς και υπερτιμολογημένες αναθέσεις. Είναι ένας τομέας στον οποίο η κυβέρνηση παίρνει άριστα. Όμως οι πολίτες και οι επαγγελματίες είναι απροστάτευτοι. Και αυτό, όπως καταλαβαίνετε, είναι εγκληματικό όταν μιλάμε για ακραία φαινόμενα, είτε είναι οι πυρκαγιές είτε οι πλημμύρες.

Εν μέσω ενεργειακής κρίσης η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί τη ΔΕΗ. Τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στην καθημερινότητά μας αλλά και στο μέλλον;

Η επιλογή της κυβέρνησης, να ζητήσει από τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας να απορροφήσουν ποσοστό των αυξήσεων στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο για να μειωθεί το αποτύπωμα της ακρίβειας στους λογαριασμούς ενέργειας, καταδεικνύει πόσο λανθασμένη είναι η εμμονική της προσκόλληση στην ιδιωτικοποίηση των πάντων. Θα μπορούσαν άραγε η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ Εμπορίας να συγκρατήσουν τις τιμές τους εάν δεν είχε την πλειοψηφία το Ελληνικό Δημόσιο; Η εκχώρηση ενεργειακών φορέων (εταιρειών και δικτύων) σε ιδιώτες και η απώλεια του ελέγχου του δημοσίου αποτελεί καταστροφική επιλογή. Αφαιρεί από την πολιτεία «εργαλεία» άσκησης ενεργειακής πολιτικής και θέτει τελικά σε κίνδυνο την ίδια την Πράσινη Μετάβαση που με επιλογή της κυβέρνησης ΝΔ αφήνεται στο «ανάπηρο» – όπως απέδειξε και η πανδημία- χέρι της αγοράς. Το αποτέλεσμα το βλέπουμε όλοι. Με κυβέρνηση ΝΔ έχουμε high score ακρίβειας. Κάτι που δεν συνέβη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν παρόλα τα μνημονικά προβλήματα και πιέσεις το κόστος ηλεκτρισμού μειώθηκε μεσοσταθμικά και καταφέραμε να διατηρήσουμε τους ενεργειακούς φορείς υπό δημόσιο έλεγχο.

Αρκούν τα μέτρα που ανακοίνωσε το κυβερνητικό επιτελείο για την ενίσχυση των τιμολογίων ενέργειας που έχουν εκτιναχτεί;

Η κυβέρνηση καθυστέρησε πολύ να οριστικοποιήσει τα μέτρα για την ανάσχεση του κύματος ακρίβειας στην ενέργεια. Η δέσμευση του κ. Μητσοτάκη για κάλυψη του 80% των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα για όλους, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, έχει «εξαφανιστεί», δεν το ανέφερε στην πρόσφατη συνομιλία του με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, κ. Σχοινά, και το έχουν ξεχάσει όλα τα κυβερνητικά στελέχη. Λίγες μέρες μετά τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ, ο αρμόδιος Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σκρέκας, αποδόμησε τον πρωθυπουργό κατεβάζοντας την επιδότηση στα εννέα (9) ευρώ το μήνα και μόνο για τα νοικοκυριά, τη Χαμηλή δηλαδή Τάση, μέτρα τα οποία τροποποίησε πάλι πριν από δέκα (10) περίπου ημέρες με τις κοινές ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ με το Υπουργείο Οικονομικών, ανεβάζοντας την επιδότηση στα δεκαοκτώ (18) ευρώ. Όμως αυτά τα ποσά είναι πολύ μακριά από την κάλυψη του 80% των αυξήσεων, όταν οι χρεώσεις ανεβαίνουν κάθε μήνα!

Η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τα κριτήρια, δικαιούχους κ.λπ. της επιδότησης καθυστέρησε πολύ αδικαιολόγητα, ενώ οι αγρότες, οι επαγγελματίες, οι ΟΤΑ, και οι δημοτικές επιχειρήσεις μένουν εκτός μέτρων, κάτι που θα οδηγήσει σε ντόμινο αυξήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά με διακύβευμα πλέον τη βιωσιμότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Τέλος δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο ότι τα κονδύλια, που σίγουρα δεν θα φτάσουν για την κάλυψη της ακρίβειας, θα προέλθουν από τον εκπλειστηριασμό των δικαιωμάτων ρύπων και συνεπώς θα λείψουν -όπως παραδέχεται και η κυβέρνηση- από δράσεις εξοικονόμησης και δράσεις προσαρμογής και ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση. Άρα, θα μας λείψουν από την πολιτική για το κλίμα ενώ θα χρηματοδοτήσουν την ακρίβεια.

Πόσο επηρεάζει το ράλι ακρίβειας στην ενέργεια νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

Η διογκούμενη ακρίβεια στο ρεύμα και στα καύσιμα δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα βιωσιμότητας στα νοικοκυριά και στην ελληνική επιχειρηματικότητα. Μεταφέρεται δε σε όλα τα προϊόντα αυξάνοντας το κόστος ζωής, μειώνοντας την αγοραστική δύναμη αλλά και την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας στο εξωτερικό. Ήδη πολλαπλασιάζεται η αδυναμία κάλυψης των λογαριασμών ρεύματος, κάτι που θα μας οδηγήσει σε αύξηση των ρευματοκοπών και της ενεργειακής φτώχειας. Η κυβέρνηση μάς γυρίζει σε συνθήκες φτώχειας του 2012-14.

Τι πρέπει να γίνει, κύριε Φάμελλε;

Πρώτα από όλα η κυβέρνηση οφείλει να ελέγξει και να ρυθμίσει την αγορά ενέργειας απαγορεύοντας τα άδικα και ευκαιριακά κέρδη των εταιρειών ενέργειας και να αξιοποιήσει τη δυνατότητα μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε όλα τα καύσιμα. Έτσι η ελάφρυνση των καταναλωτών θα είναι άμεση και σημαντική. Πχ στο πετρέλαιο θέρμανσης οι καταναλωτές θα ωφεληθούν έως και 35%. Οφείλει επίσης να σταματήσει την ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΠΑ Υποδομών, που μας στερούν ενεργειακά εργαλεία και να αξιοποιήσει τον αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο της ΔΕΗ, αντί να της επιτρέπει να συμμετέχει σε αισχροκέρδεια και σε «παιχνίδια» χειραγώγησης τιμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Μία ακόμη απαραίτητη κίνηση είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού. Μια επιλογή για την οποία είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που θα στηρίξει τα ευάλωτα νοικοκυριά, τους νέους ανθρώπους και θα έχει πολλαπλασιαστικές θετικές επιπτώσεις στην αγοραστική δύναμη, στη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων και στην οικονομία γενικότερα.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε στον Επίτροπο κ. Σχοινά ότι η κυβέρνηση υιοθέτησε ήδη τα μέτρα που προτείνει η Κομισιόν για την ενίσχυση της κοινωνίας λόγω της ενεργειακής κρίσης. Δεν επαρκούν λέτε;

Οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, στη συνάντησή του με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Σχινά, σχετικά με τα μέτρα για την ακρίβεια στην ενέργεια, χαρακτηρίζονται από ανακολουθίες. Αφενός το μέτρα δεν ήταν ήδη νομοθετημένα, όπως ισχυρίστηκε ο κος Μητσοτάκης, ούτε καν οριστικοποιημένα όταν έκανε δηλώσεις. Ενώ η Επιτροπή προτείνει μέτρα για όλους, προτείνει κριτήρια ευαλωτότητας, μειώσεις φόρων στα καύσιμα και βελτίωση της ρύθμισης και της εποπτείας της αγοράς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνει εκτός των μέτρων τους αγρότες, τους επαγγελματίες, τους ΟΤΑ, τις Δημοτικές Επιχειρήσεις, δεν αποδέχτηκε τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, δεν αποδέχτηκε τροπολογίες που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να διασφαλιστεί η πρόσβαση ειδικά των πιο ευάλωτων νοικοκυριών στην ενέργεια και νερό. «Ανέχεται» χειραγώγηση τιμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις αυξήσεις, ούτε καν ικανό τμήμα αυτών.

Τι τροπή εκτιμάτε ότι θα πάρει η πρότασή σας για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις λίστες Πέτσα και τις έμμεσες -όπως υπαινίσσεστε- χρηματοδοτήσεις της Opinion Poll;

Η πρότασή μας για την εξεταστική αναδεικνύει ένα μεγάλο πρόβλημα δημοκρατίας που υπάρχει στη χώρα μας, τη φίμωση και χειραγώγηση των Μέσων Ενημέρωσης αλλά και δημοσκοπικών εταιρειών. Η διασπάθιση δημοσίου χρήματος, χωρίς κριτήρια, με στόχο την αναπαραγωγή της κομματικής εξουσίας προσβάλλει τα δημοκρατικά δικαιώματα και στοχεύει στη χειραγώγηση και παραπλάνηση των πολιτών. Η αποδοχή της πρότασης από το σύνολο της αντιπολίτευσης απομονώνει την κυβέρνηση και επιβεβαιώνει το πρόβλημα που επισημαίνουμε.

Με βάση το Σύνταγμα, δεν υπάρχουν περιθώρια ελιγμών από την κυβέρνηση. Υποχρεούται να φέρει την πρότασή μας στην Ολομέλεια, όπου και θα εγκριθεί η σύσταση της εξεταστικής επιτροπής. Οι συνεδριάσεις και το πόρισμα της εξεταστικής θα δώσουν τη δυνατότητα αποκάλυψης του σκανδάλου και απόδοσης των ευθυνών. Εξάλλου για αυτό φοβάται την αλήθεια η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Γιατί οδηγεί στην απόδοση ευθυνών και την αποδοκιμασία των πολιτών τελικά στην κάλπη. H κυβέρνηση δείχνει ότι θέλει συμψηφισμούς και αξιώνει διεύρυνση του χρονικού ορίζοντα ελέγχου. Η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να κρύψει τις ευθύνες της. Και όλα αυτά ενώ αποκαλύπτεται ότι έχει φτάσει ήδη στη Βουλή δικογραφία για το αδίκημα της απιστίας για τη λίστα Πέτσα καθώς και σχετική έρευνα από την Οικονομική Εισαγγελία. Να ξεκαθαρίσουμε βέβαια ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να μάς προτείνει η κυβέρνηση και άλλο θέμα προς διερεύνηση. Αλλά συγκεκριμένο θέμα, όχι γενικούς αφορισμούς για να χαθεί ο στόχος της εξεταστικής. Αν έχουν βέβαια εντοπίσει κάτι μεμπτό, θα όφειλαν ήδη να το έχουν αναδείξει. Όμως είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν έδωσε λεφτά σε ΜΜΕ αλλά υποχρέωσε τα κανάλια στην έκδοση αδειών και στην καταβολή τελών και φόρων που καθυστερούσαν δεκαετίες.

Η κυβέρνηση για να αποφύγει τον έλεγχο φτάνει σήμερα να αμφισβητεί το Σύνταγμα που η ίδια ψήφισε. Τώρα δηλαδή δεν συμφωνεί με το συνταγματικό δικαίωμα της αντιπολίτευσης στη συγκρότηση εξεταστικής με 120 ψήφους. Φαίνεται ότι ακόμα και το Σύνταγμα είναι καλό, αρκεί να μην αμφισβητεί αλλά να υπηρετεί τα σχέδια Μητσοτάκη. Αυτό είναι το έλλειμμα δημοκρατίας. Αλλά και έλλειμμα ηθικής στην άσκηση πολιτικής. Δεν έχει ούτε ιερό ούτε όσιο αυτή η κυβέρνηση.

Πώς σάς φαίνεται το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης;

Παρ’ όλες τις μεγαλόστομες εξαγγελίες, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα καταθέσει πρόταση κλιματικού νόμου και δεν έχει περιγράψει ούτε εγγυηθεί τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη κοινωνία και οικονομία. Η κούφια εξαγγελλία της απολιγνιτοποίησης δεν αποτελεί απανθρακοποίηση και θα δεσμεύσει τη χώρα μας στην ηλεκτροπαραγωγή από ορυκτό φυσικό αέριο που εκτινάσσει το κόστος ηλεκτρισμού και αυξάνει την ενεργειακή μας εξάρτηση. Από την άλλη καθυστερεί τις μεταρρυθμίσεις που θα εξασφαλίσουν τη μετάβαση σε καθαρή ενέργεια από ΑΠΕ, το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες των περιοχών Natura 2000, τις ενεργειακές κοινότητες, το θεσμικό πλαίσιο της αποθήκευσης ενέργειας και των θαλάσσιων αιολικών πάρκων καθώς και το «Εξοικονομώ» στον ιδιωτικό τομέα. Το πάγωμα του «Εξοικονομώ» στα Δημόσια Κτίρια (πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ), που παρέλαβε δρομολογημένο η ΝΔ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και 2μισι χρόνια, αποτελεί ένα μεγάλο λάθος της κυβέρνησης. Χρειάζεται αναμόρφωση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων (ΠΔΕ, ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης) ώστε να ενσωματωθούν κλιματικά κριτήρια και να προσαρμοστεί αντίστοιχα ο τακτικός προϋπολογισμός.

Χρειαζόμαστε μια πολιτεία ισχυρή, που θα σχεδιάσει, θα διοικήσει και θα εγγυηθεί την ταχεία μετάβαση σε μια ουδέτερη κλιματικά κοινωνία, με δημοκρατία και δικαιοσύνη, ώστε να μειωθούν οι ανισότητες και να μην αμφισβητηθεί η πρόσβαση όλων στα βασικά αγαθά της ζωής (ενέργεια, νερό, υγεία, παιδεία, πρόνοια).

Δείτε την συνέντευξη δημοσιευμένη εδώ

Print Friendly, PDF & Email