Σε πέντε κοινές ερωτήσεις που έθεσε το voria.gr στους πρώτους σε σταυρούς υποψήφιους βουλευτές της Β’ Θεσσαλονίκης των τριών πρώτων σε ψήφους κομμάτων που ανέδειξε η εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου απαντά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.

Επισημαίνει ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κάλπη της 25ης Ιουνίου είναι η ανατροπή των συσχετισμών ώστε, να ενισχυθεί και να υπηρετήσει τα συμφέροντα της κοινωνίας, για να έχουν μία καλύτερη ζωή και ευημερία όλοι και όλες χωρίς ρουσφέτια και αδιαφάνεια.

Σημειώνει πως προφανώς η οικονομία απασχολεί τους πολίτες, ιδιαίτερα μετά από τόσα χρόνια σκληρής λιτότητας. «όμως μία από τις κύριες ιδεολογικές διαφορές των κομμάτων είναι στις προτάσεις για το πώς βελτιώνεται η οικονομία και πώς εξασφαλίζεται η ευημερία των πολιτών. Εξάλλου πολιτικές επιλογές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μάς έφεραν στη χρεοκοπία και στα μνημόνια. Και η ιδεολογική διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε στην εξασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ανασφάλιστους το 2015 και στο απόθεμα 37 δισ. € το 2019. Αυτοί που επιδιώκουν άσκηση πολιτικής χωρίς αρχές και αξίες, θέλουν να καταστήσουν την πολιτική αναξιόπιστη και να κρύψουν ότι οι ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των κομμάτων καθορίζουν τη διαφορά στα προγράμματά τους και στις λύσεις που προτείνουν».

Σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών στη Θεσσαλονίκη σχολιάζει «δεν καταφέραμε να αναδείξουμε όπως θα έπρεπε τα προβλήματα που έχουν σωρευτεί στην πόλη μας και τα οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα αντιμετώπισε μόνο με επικοινωνιακούς όρους, χωρίς όμως κανένα θετικό αποτέλεσμα. Και δεν αναδείξαμε ταυτόχρονα ούτε το πολύ μεγάλο έργο που επιτελέστηκε στην περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και τις προτάσεις μας για την ανάπτυξη της περιοχής μας. Τα παραπάνω μαζί με την επικοινωνιακή υπεροπλία των αντιπάλων, μάς στοίχισαν».

Ο Σ.Φάμελλος προσθέτει ότι δυστυχώς ελάχιστα πράγματα συζητήθηκαν από την ατζέντα της Θεσσαλονίκης: «θα έπρεπε να είχε γίνει ένας απολογισμός της θητείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη για να ενημερωθούν οι πολίτες ότι επέλεξε η Θεσσαλονίκη να μείνει εκτός του Ταμείου Ανάκαμψης. Ότι επέλεξε να καθυστερήσει ή ακυρώσει έργα όπως το Μετρό, το διαμετακομιστικό εμπορευματικό κέντρο (logistics) στο στρατόπεδο Γκόνου, η ανάπλαση της ΔΕΘ, που μένει εκτός χρηματοδότησης, το Μουσείο Ολοκαυτώματος, το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ, η κατάργηση του Φορέα του Θερμαϊκού Κόλπου, το παιδιατρικό νοσοκομείο στο Φίλυρο που πάγωσε, κλπ. Το μοναδικό «κατόρθωμα» της ΝΔ για τη Θεσσαλονίκη είναι η καταδίκη της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την αέρια ρύπανση».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο όπως δημοσιεύεται:

Κυβέρνηση ΝΔ σημαίνει επιστροφή στα μνημονιακά χρόνια – Νέο παραγωγικό μοντέλο με ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Τι άλλαξε στη στόχευση του κόμματός σας, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου; Το νέο διακύβευμα για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου – αν υπάρχει – ποιο είναι;

Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανεξαρτήτως των εκλογών είναι να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας. Λάβαμε λοιπόν πολύ σοβαρά υπόψη το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, που ήταν εξαιρετικά δυσμενές για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και βάλαμε το στόχο της ανατροπής των συσχετισμών εφόσον η κάλπη το πρωί της 25ης Ιουνίου θα είναι άδεια. Ξεκαθαρίζουμε ότι  ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν ασκεί πολιτική για τις καρέκλες των στελεχών και την οικογενειοκρατία, ούτε για τα συμφέροντα λίγων και εκλεκτών αλλά για να έχουν μία καλύτερη ζωή και ευημερία όλοι και όλες χωρίς ρουσφέτια και αδιαφάνεια. Η πολύπλευρη επίθεση που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί και την ισχυρότερη απόδειξη ότι είναι η πολιτική δύναμη που τα βάζει με τα μεγάλα συμφέροντα.

Μία νέα τετραετία Μητσοτάκη θα είναι καταστροφική για τη δημόσια υγεία και παιδεία, αλλά και για τη δημόσια περιουσία. Θα δυσχεράνει την καθημερινότητα των πολιτών και θα προσθέσει νέα ακρίβεια και αισχροκέρδεια. Για το λόγο αυτό αποφασίσαμε να θέσουμε στην κρίση των πολιτών την εναλλακτική κυβερνητική διέξοδο που δίνει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Με μέτρα κοστολογημένα και ώριμα για καλύτερες αμοιβές, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών και ένα καλύτερο κοινωνικό κράτος. Στο χέρι μας είναι αυτές οι προτάσεις να μην επισκιαστούν από δικές μας παραφωνίες, είτε από την επικοινωνιακή υπεροπλία του κ. Μητσοτάκη.

Συμφωνείτε με την άποψη ότι ένα από τα μηνύματα των εκλογών ήταν πως οι ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των κομμάτων πέρασαν σε δεύτερη μοίρα; Ότι δεν καθορίζουν την ψήφο των περισσότερων πολιτών και κυρίαρχο κριτήριο είναι πλέον η οικονομία;

Η οικονομία προφανώς απασχολεί τους πολίτες, ιδιαίτερα μετά από τόσα χρόνια σκληρής λιτότητας. Όμως μία από τις κύριες ιδεολογικές διαφορές των κομμάτων είναι στις προτάσεις για το πώς βελτιώνεται η οικονομία και πώς εξασφαλίζεται η ευημερία των πολιτών. Εξάλλου πολιτικές επιλογές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μας έφεραν στη χρεοκοπία και στα μνημόνια. Και η ιδεολογική διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε στην εξασφάλιση  ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ανασφάλιστους το 2015 και στο απόθεμα 37 δισ. € το 2019.

Αυτοί που επιδιώκουν άσκηση πολιτικής χωρίς αρχές και αξίες, θέλουν να την καταστήσουν αναξιόπιστη και να κρύψουν ότι οι ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των κομμάτων καθορίζουν τη διαφορά στα προγράμματά τους και στις λύσεις που προτείνουν.

Για το ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ είναι ξεκάθαρο ότι χρειαζόμαστε μία ισχυρή πολιτεία που θα εξασφαλίζει διαφάνεια και ισοτιμία στην αγορά, γρήγορη απόδοση δικαιοσύνης με ανεξαρτησία της από την κυβέρνηση, καταπολέμηση της αισχροκέρδειας, ισχυρό κοινωνικό κράτος με πρόσβαση για όλους, σχεδιασμό για το μέλλον, εθνική ασφάλεια και στήριξη στους ευάλωτους.

Τα τελευταία 4 χρόνια όμως είδαμε μόνο ιδιωτικοποιήσεις σε καίριας σημασίας τομείς και στην ενέργεια, ανοχή στην αισχροκέρδεια και τα υπερκέρδη για λίγους στις πλάτες των καταναλωτών.

Από την άλλη το κράτος εισέπραξε τους τελευταίος 18 μήνες 6  δισ. ευρώ πάνω από το στόχο του προϋπολογισμού, αφού η κυβέρνηση δεν μείωσε το ΦΠΑ, ενώ το καρτέλ ενέργειας  εισέπραξε άλλα 6 δισ. ευρώ υπερκέρδη, από άδικα κέρδη στην ενέργεια (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο) και στα διυλιστήρια.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν υλοποίησε τη δική του δέσμευση το 2019 για μείωση του ΦΠΑ και τώρα δεν το βάζει ούτε στο πρόγραμμά του.

Για το λόγο αυτό μεταφέραμε τη συζήτηση στα οικονομικά προγράμματα όπου τελικά αποδείχτηκε ότι το πρόγραμμα της ΝΔ δεν έχει κοστολογηθεί, αλλά έχει μία σταθερά: συνέχεια της ακρίβειας, μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών και λουκέτα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πώς το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουνίου μπορεί να επηρεάσει την προοπτική της ελληνικής οικονομίας και το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας;

Το αποτέλεσμα των εκλογών θα καθορίσει την κυβέρνηση που θα έχει την ευθύνη και τη δυνατότητα να καθορίσει το μοντέλο ανάπτυξης και την προοπτική της οικονομίας. Μία σύγκριση είναι καταλυτική:

Η περίοδος ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019 μας έβγαλε από τα μνημόνια και τη χρεοκοπία, άφησε πλεόνασμα στα ταμεία, συγκροτημένη αναπτυξιακή στρατηγική και δημοσιονομική προοπτική χωρίς δεσμεύσεις, ενώ την 4ετία αυτή ακόμα και το κόστος ρεύματος μειώθηκε 12 – 14%.

Μετά από τα τέσσερα (4) χρόνια διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη και πέρα από το αρνητικό αποτύπωμα στην  καθημερινότητα, την υγεία και  παιδεία, έχουμε τα εξής οικονομικά δεδομένα: Η υπόσχεση για καλές δουλειές με καλές αμοιβές πάει για την άλλη 4ετία ενώ είμαστε αρνητικοί πρωταθλητές στην Ευρώπη στο ρεύμα για το 2022, με το υψηλότερο κόστος στέγασης στην Ευρώπη, με μείωση του μέσου πραγματικού μισθού κατά 7,4%, με αύξηση του δημόσιου χρέους περί τα πενήντα (50) δισ. ευρώ και του ιδιωτικού χρέους περί τα σαράντα (40) δισ. ευρώ, αρνητικό ρεκόρ 14ετιας στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, και προαναγγελία περιορισμού των δημοσίων δαπανών και των επενδύσεων και εισαγωγή του βραχνά των δημοσιονομικών πλεονασμάτων από την Κομισιόν. Ακόμα και η επενδυτική βαθμίδα εδώ και 4 χρόνια δεν ήρθε…

Αλλά ο μισθός τελειώνει στις 18 του μήνα, μία στις δύο μικρομεσαίες επιχειρήσεις σκέφτεται το λουκέτο, πάνω από το 60% ετοιμάζουν αυξήσεις προϊόντων, σύμφωνα με το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ήδη αύξηση ασφαλιστικών 10%, από τον Ιανουάριο του 2023.

Τελικά η ΝΔ μάς γυρίζει πάλι πίσω σε μνημονιακά χρόνια, οπότε είναι προς το συμφέρον της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας να μην επανεκλεγεί ο κ. Μητσοτάκης.

Τα αποτελέσματα των εκλογών στη Θεσσαλονίκη πώς τα αποτιμάτε; Δείχνουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τάσεις στο τοπικό εκλογικό σώμα, σε σύγκριση με τα πανελλαδικά αποτελέσματα;

Το αποτέλεσμα των εκλογών στη Θεσσαλονίκη ήταν αντίστοιχο με αυτό της υπόλοιπης χώρας. Είναι προφανές ότι δεν καταφέραμε να αναδείξουμε όπως θα έπρεπε τα προβλήματα που έχουν σωρευτεί στην πόλη μας και τα οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα αντιμετώπισε μόνο με επικοινωνιακούς όρους, χωρίς όμως κανένα θετικό αποτέλεσμα. Και δεν αναδείξαμε ταυτόχρονα ούτε το πολύ μεγάλο έργο που επιτελέστηκε στην περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και τις προτάσεις μας για την ανάπτυξη της περιοχής μας. Τα παραπάνω μαζί με την επικοινωνιακή υπεροπλία των αντιπάλων, μας στοίχισαν.

Στοίχισαν όμως και στη Θεσσαλονίκη η οποία μένει εκτός των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Δεν υποτιμούμε και ότι συχνά, συντηρητικά κόμματα, καπηλεύονται την ιστορία μας και παραπληροφορούν τους πολίτες, όπως σε σχέση με την συμφωνία των Πρεσπών, για να κάνουν καθαρή και απροκάλυπτη ψηφοθηρία, όπως έκανε και ο κ. Μητσοτάκης το 2019. Όπως φυσικά δεν υποτιμούμε τη δική μας οργανωτική αδυναμία και την ελλιπή γείωση στις κοινωνικές δομές εφόσον απέναντί μας έχουμε ένα σύστημα οικονομικής και πολιτικής εξουσίας που αναπαράγεται και τοπικά.

Θεωρείτε ότι στον δίμηνο προεκλογικό διάλογο η ατζέντα των θεμάτων της Θεσσαλονίκης συζητήθηκε επαρκώς; Ποιο είναι για εσάς το μείζον ζήτημα της περιοχής που πρέπει να αντιμετωπιστεί και είναι απόλυτης προτεραιότητας;

Δυστυχώς ελάχιστα πράγματα συζητήθηκαν από την ατζέντα της Θεσσαλονίκης. Και θα έπρεπε να είχε γίνει ένας απολογισμός της θητείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη για να ενημερωθούν οι πολίτες ότι επέλεξε η Θεσσαλονίκη να μείνει εκτός του Ταμείου Ανάκαμψης. Ότι επέλεξε να καθυστερήσει ή ακυρώσει έργα όπως το Μετρό, το διαμετακομιστικό εμπορευματικό κέντρο (logistics) στο στρατόπεδο Γκόνου, την ανάπλαση της ΔΕΘ, που μένει εκτός χρηματοδότησης, το Μουσείο Ολοκαυτώματος, το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ, την κατάργηση του Φορέα του Θερμαϊκού Κόλπου, το παιδιατρικό νοσοκομείο στο Φίλυρο που πάγωσε, κλπ.

Το μοναδικό «κατόρθωμα» της ΝΔ για τη Θεσσαλονίκη είναι η καταδίκη της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την αέρια ρύπανση.

Στην περιφέρεια και την ύπαιθρο της Θεσσαλονίκης, στη Β’ Θεσσαλονίκης, τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται εφόσον η δημογραφική κρίση, που οδηγεί σε μείωση μέχρι και 15% σε δημοτικό επίπεδο, πολλαπλασιάζει τη φτώχεια και τις ανισότητες. Για τους κατοίκους της Β’ Θεσσαλονίκης το κόστος μετακινήσεων για να έχουν πρόσβαση στα βασικά αγαθά, όπως η υγεία, η πρόσβαση στην αγορά και τις δημόσιες υπηρεσίες πολλαπλασιάζεται με την ακραία αισχροκέρδεια στα καύσιμα.

Παρατηρείται γήρανση πληθυσμού, κλείσιμο χρήσιμων υπηρεσιών (τράπεζες, ταχυδρομεία) αλλά και σχολείων, άμεση επίπτωση του σχεδίου Κεραμέως προς όφελος των ιδιωτικών, απαξίωση των λειτουργιών των δήμων σε όλες τις περιοχές της Β’ Θεσσαλονίκης, με μείωση προσωπικού και εξοπλισμού και βάρη στην πρωτογενή παραγωγή που δεν μπορεί να κρατήσει στην ύπαιθρο τους νέους ανθρώπους.

Χρειαζόμαστε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο με ανασυγκρότηση της τοπικής οικονομίας που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέλει και μπορεί να βάλει μπρος.

Δείτε την συνέντευξη δημοσιευμένη εδώ

Print Friendly, PDF & Email