ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Καλησπέρα σε όλες και σε όλους. Σας ευχαριστούμε πολύ που ήρθατε στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρούμε σήμερα στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Θα αρχίσουμε με μια εισαγωγική τοποθέτηση από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία το Σωκράτη Φάμελλο και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στις ερωτήσεις.
Δίνω το λόγο στον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Σας ευχαριστώ και εγώ με τη σειρά μου όλες και όλους για τη συμμετοχή και να ευχαριστήσω και όλα τα στελέχη και το Στέργιο Καλπάκη για την προετοιμασία, αλλά και για την παρουσία που έχουμε μαζί το τελευταίο διάστημα, νομίζω, με επάρκεια εκπροσωπώντας την αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας, το ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Η τραγική εξέλιξη στη Θεσσαλία έχει τροποποιήσει ποικιλοτρόπως τις συνθήκες αυτής της συνέντευξης, ένα ιδιαίτερα ακραίο καιρικό φαινόμενο σε μια τραγική εξέλιξη με πολλά θύματα, με τεράστιες καταστροφές στη Θεσσαλία.
Όμως πρέπει να τονίσουμε ότι σήμερα η κρίση πολιτικής προστασίας της Θεσσαλίας συνεχίζεται ως πλέον μια κρίση δημόσιας υγείας και επιβίωσης. Τα πλημμυρικά φαινόμενα ακόμα δεν έχουν τελειώσει, γι’ αυτό και ως ΣΥΡΙΖΑ πήγαμε πολλές φορές στη Θεσσαλία, πρώτα απ’ όλα για να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας, να στηρίξουμε την προσπάθεια των πολιτών και των φορέων και σήμερα πρέπει να πω ότι ο νους μας βρίσκεται εκεί στους συμπολίτες μας οι οποίοι προσπαθούν.
Εκφράσαμε με κάθε τρόπο τη συμπαράστασή μας και στηρίζουμε ως ΣΥΡΙΖΑ με δράσεις αλληλεγγύης όλη τη Θεσσαλία, ιδιαίτερα αυτούς που αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή. Τους πολίτες, τους εκπροσώπους των φορέων που επιχειρούν, τα στελέχη, αλλά και τη νεολαία που είναι στην πρώτη γραμμή και την είδαμε εκεί.
Όμως πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιλύσουμε γρήγορα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, αλλά και για να φροντίσουμε ώστε να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Για το λόγο αυτό πρώτα απ’ όλα πήραμε δυο άμεσες πρωτοβουλίες. Καταθέσαμε μια αίτηση κατάθεσης εγγράφου στον κ. Πρωθυπουργό και περιμένουμε – γιατί δεν έχουν έρθει ακόμα – τα έγγραφα τα οποία έχει αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενίσχυση της χώρας μας, είτε από υφιστάμενα εργαλεία, είτε για τη δημιουργία νέων εργαλείων.
Ταυτόχρονα καταθέσαμε και αίτηση για να γίνει μια συζήτηση προ ημερησίας διάταξης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και για την αντιμετώπιση της άμεσης ανάγκης, αλλά και για το τι πρέπει να κάνουμε στο μέλλον για να υπάρχει ανθεκτικότητα στην κοινωνία μας και προοπτική στη Θεσσαλία.
Δυστυχώς οι πολλαπλές κρίσεις του φετινού καλοκαιριού, οι τεράστιες πυρκαγιές, αλλά και οι φονικές πλημμύρες, δημιούργησαν ένα σοβαρό θέμα ασφάλεια και αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη και δεν είναι θωρακισμένη και οφείλει να αναβαθμίσει την ανθεκτικότητά της και απέναντι στην κλιματική κρίση και απέναντι στις φυσικές καταστροφές.
Κάτι που λέγαμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Χρειάζεται μια ισχυρή πολιτεία με σχεδιασμό που θα στηρίζεται στην επιστήμη. Γιατί μπορεί σε ένα βαθμό οι κρίσεις να είναι εξωγενείς, αλλά οι επιπτώσεις τους στην Ελλάδα μεγεθύνονται, γιατί η κυβέρνηση δεν επέλεξε να επενδύσει όσο χρειάζεται και όσο πρέπει στην πρόληψη, είτε αυτό αφορά τις δασικές πυρκαγιές, είτε αυτό αφορά τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, είτε τη δόμηση μιας ισχυρής αρχής πολιτικής προστασίας. Και αυτό είναι θέμα πολιτικής βούλησης.
Δεν είναι αναπόφευκτες οι εξελίξεις όπως τις χαρακτηρίζει ο Πρωθυπουργός ή οι Υπουργοί του. Και ακόμα πιο εξοργιστικό είναι ότι προσπαθούν να μας πείσουν ότι για τίποτα δεν φταίνε. Δεν έχουμε ακούσει μια συγνώμη, δεν έχουμε ακούσει μια αυτοκριτική, δεν έχουμε δει μια πράξη λογοδοσίας. Ενώ είναι ξεκάθαρο, στη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση.
Επιπλέον πρέπει να ομολογήσω ότι είχαμε και την απαράδεκτη και αντιδεοντολογική επιλογή του κ. Μητσοτάκη να δεσμεύσει το Σαββατοκύριακο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην έκθεση, στερώντας μας μια δυνατότητα κατοχυρωμένη διαχρονικά και ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι υπήρχαν μέρες μέσα στην εβδομάδα για να έρθει ο κ. Μητσοτάκης στην έκθεση. Αυτό που αποδεικνύει η κυβερνητική επιλογή είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι αλλεργικός στην κριτική. Την αποφεύγει και τη φοβάται.
Όμως εμείς δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να στερήσει το δικαίωμά μας να προτείνουμε ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης, να αναδείξουμε τα λάθη και τις παραλείψεις, γι’ αυτό και απευθυνόμαστε μέσα από εσάς στους πολίτες της χώρας και για ένα λόγο παραπάνω, γιατί η κατάσταση σήμερα εξελίσσεται σε ένα ντόμινο ανασφάλειας και απαιτείται αλλαγή πολιτικής.
Βέβαια η τρίτη σημαντική εξέλιξη είναι οι εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Η εκλογική ήττα, η αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, αφήνουν ένα μεγάλο κενό και στο ΣΥΡΙΖΑ και στην Ελλάδα. Και μας θέτουν σε μια υποχρεωτική επανεκκίνηση για ένα νέο κόμμα με νέα πολιτική ηγεσία, αλλά και μια πιο δυνατή πολιτική πρόταση. Όχι μόνο για αντιπολίτευση, αλλά ταυτόχρονα και με κυβερνητική πρόταση διεξόδου προς όφελος της κοινωνίας και της χώρας που θα εξασφαλίζει ένα δίκαιο αύριο για όλους και για όλες που δεν υπάρχει σήμερα.
Για το λόγο αυτό καλούμε σε συμμετοχή στις κάλπες όλους τους φίλους και τις φίλες του ΣΥΡΙΖΑ. Να γραφτούν στο ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου για να δυναμώσουμε τον αγώνα μας, να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της κοινωνίας γιατί χρειάζεται η Ελλάδα ένα αριστερό, ευρωπαϊκό, οικολογικό κόμμα που θα στηρίζει τις αξίες της δημοκρατίας και της προόδου, για να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται σήμερα στις μεγάλες αβεβαιότητες που βιώνουμε, αλλά δεν τις καταθέτει η κυβέρνηση.
Γιατί η χώρα μας χρειάζεται και μια δυνατή αντιπολίτευση, ιδιαίτερα σήμερα που αποδεικνύεται ότι η πολιτική που εφαρμόζει ο κ. Μητσοτάκης που είναι μόνο επικοινωνία, δεν πάει τη χώρα μπροστά, γιατί μπορεί να ήταν π.χ. εξωγενής η πανδημία, αλλά στη χώρα μας είχαμε αρνητικό ρεκόρ, ιδιαίτερα η Θεσσαλονίκη πλήρωσε λανθασμένες κυβερνητικές επιλογές και δεν έχουμε ενισχυμένο το ΕΣΥ με ευθύνη της κυβέρνησης.
Είναι εξωγενής η ενεργειακή κρίση, αλλά η χώρα μας ήταν η πρωταθλήτρια στην τιμή μεγαβατώρας στην Ευρώπη και έγινε η ενεργειακή κρίση ευκαιρία για υπερκέρδη λίγων που δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στους πολίτες.
Και αυτό ήταν εις βάρος και της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας. Το ίδιο μπορούμε να πούμε για την αισχροκέρδεια, το ίδιο μπορούμε να πούμε για την κλιματική κρίση, αλλά προσέξτε, στην οικονομία ο κ. Μητσοτάκης το ’19 παρέλαβε μια χώρα με ρυθμισμένο χρέος, με δημοσιονομικό μαξιλάρι και σε σταθερή πορεία ανάπτυξης.
Η σημερινή πραγματικότητα όμως έχει διόγκωση και του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους. Δεκαπλασιασμό του αρνητικού ισοζυγίου συναλλαγών, μείωση του πραγματικού εισοδήματος και ακραία ακρίβεια. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα της οικονομίας, που δεν μπορεί να αλλάξει μαγικά με την επενδυτική βαθμίδα η οποία οφείλω να πω ότι άργησε πολύ σε σχέση με τις δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη και τις προτεραιότητές του τις δείχνει το εργασιακό νομοσχέδιο. Μέσα σε συνθήκες κρίσης κατατίθεται στη Βουλή με ένα και μόνο στόχο, την πλήρη απορρύθμιση της εργασίας και να ολοκληρώσει ως οδοστρωτήρας το μισό οδοστρωτήρα που έκανε ήδη ο κ. Χατζηδάκης.
Όμως πριν κλείσω θέλω να αναφερθώ σε δυο ειδικά ζητήματα. Το πρώτο είναι η ανόρθωση στη Θεσσαλία και στον Έβρο. Γιατί αυτό είναι ένα σημαντικό εθνικό ζήτημα, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος της αποανάπτυξης, αλλά και της δημογραφικής κρίσης και αυτό πρέπει να γίνει στη βάση ενός χωροταξικού σχεδιασμού, όχι με πολιτικαντισμό, που θα στηρίζεται στα χαρακτηριστικά της κλιματικής κρίσης, αλλά και σε παραγωγική ανασυγκρότηση και θα έχει υπόδειγμα την ανθεκτικότητα.
Εμείς αυτή την πρόταση την καταθέσαμε ήδη για τη Ρόδο και ζητάμε συζήτηση για τη Θεσσαλία και στη συνέχεια για τον Έβρο να γίνουν και στη Βουλή.
Κλείνω με τη Θεσσαλονίκη. Με την πατρίδα μου. Δυστυχώς ζούμε και εδώ ένα μεγάλο κενό και το κενό αυτό δεν είναι μόνο αποκλεισμός από το Ταμείο Ανάκαμψης που δεν έχει κανένα έργο η Θεσσαλονίκη, αλλά είναι και ότι το μετρό μετράει ήδη καθυστέρηση, τη βλέπουμε τουλάχιστον για πέντε χρόνια, πολλά έργα που είχαν ξεκινήσει ως κυβέρνηση έχουν παγώσει ή καθυστερούν, το Μουσείο Ολοκαυτώματος, το γήπεδο του ΠΑΟΚ, το στρατόπεδο Κόδρα.
Η ανάπλαση της έκθεσης που σημερινό δημοσίευμα μας ενημερώνει ότι η κυβέρνηση την οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση. Η επέκταση του λιμανιού, η σύνδεσή του με το σιδηρόδρομο, ή το εθνικό δίκτυο. Προσθέστε την καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την ατμοσφαιρική ρύπανση, κάτι που έχει επίπτωση στη ζωή όλων των Θεσσαλονικιών, ή την κατάργηση του φορέα προστασίας περιβάλλοντος του Θερμαϊκού. Συνδέστε το με τις καταστροφές στο περιβάλλον φέτος το καλοκαίρι.
Ενώ η πόλη οδηγείται ταχύτατα σε ένα κυκλοφοριακό έμφραγμα από το fly over στο περιφερειακό, το οποίο ξεκίνησε χωρίς κυκλοφοριακό σχεδιασμό και το ’19 που εξαγγέλθηκε χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Και προσθέστε σε αυτά τα προβλήματα την ακύρωση του εμπορευματικού κέντρου εδώ και 4 χρόνια λες και είμαστε η χώρα των λωτοφάγων, το επαναφέρει τώρα στην ατζέντα ο κ. Μητσοτάκης. Λες και ξεχάσαμε ότι τον κατήργησε αυτός το ’19.
Για το λόγο αυτό πιστεύουμε ότι οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές και στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση έχουν τη δυνατότητα και οφείλουν να αναδείξουν ένα νέο πολιτικό δυναμικό και στην πόλη και στην περιφέρεια, που δεν θα δεσμεύεται από τον κ. Μητσοτάκη και θα σχεδιάζει και θα εκπροσωπεί την πόλη και την περιφέρεια. Σας ευχαριστώ πολύ και είμαι στη διάθεσή σας.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ξεκινάμε με τις ερωτήσεις. Η κυρία Λοτσοπούλου από την ΕΡΤ3.
Γ. ΛΟΤΣΟΠΟΥΛΟΥ («ΕΡΤ 3»): Καλησπέρα σας κ. Πρόεδρε. Δεν σας καλωσορίζω φυσικά στη Θεσσαλονίκη γιατί είναι η πόλη σας. Σας ευχαριστώ ωστόσο για την πρώτη ερώτηση στην ΕΡΤ3 και για την τήρηση της παράδοσης.
Να σας ρωτήσω λοιπόν την τελευταία εβδομάδα με τις αλλεπάλληλες περιοδείες σας στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, εάν συναντήσατε ανθρώπους που έχουν απόγνωση, που έχουν παραιτηθεί, και που να σας είπανε ενδεχομένως ότι όλες οι κυβερνήσεις είναι το ίδιο και όλοι φταίνε για την κατάσταση σήμερα. Και τι τους απαντήσατε ενδεχομένως για το τι θα μπορούσε να είχε γίνει εάν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Σας ευχαριστώ κα Λοτσοπούλου. Θα ήθελα να ξεκινήσω λέγοντας ότι για εμάς είναι επιλογή πολιτική να ξεκινάμε με την ΕΡΤ 3. Και πρέπει να πω ότι πρόσφατα επισκέφτηκα και τη διοίκηση και τους εργαζόμενους για να καταγγείλουμε τη διακοπή των δελτίων ειδήσεων σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο από την ΕΡΤ 3, αλλά και γενικότερα την αποπολιτικοποίηση και τη μείωση της πολιτικής ύλης στη δημόσια τηλεόραση.
Θεωρούμε ότι είναι επιλογή της κυβέρνησης, αλλά ταυτόχρονα δεν είναι μόνο υποβάθμιση της δημόσιας τηλεόρασης και της ΕΡΤ-3 αλλά είναι και υποβάθμιση της Θεσσαλονίκης. Κι εμείς θα στηρίξουμε και τους εργαζόμενους αλλά και τους φορείς της πόλης, που διεκδικούν ένα εθνικό κανάλι με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που θα είναι δυνατό σε όλα τα επίπεδα.
Είναι γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη απόγνωση στη Θεσσαλία και έχουμε πάρει αρκετές φορές και θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε, με πάρα πολλές αποστολές, έχουμε επισκεφθεί όλους τους νομούς και όλες τις περιοχές. Και ομολογώ ότι γι’ αυτό το λόγο μετέφερα στην εισαγωγική μου τοποθέτηση το πρόβλημα της επερχόμενης κρίσης απο-ανάπτυξης αλλά και της δημογραφικής κρίσης.
Υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος αποχώρησης και αναπτυξιακού δυναμικού, αλλά και πληθυσμού από τις περιοχές αυτές. Γι’ αυτό και πρέπει η πολιτεία άμεσα να καταθέσει μια αξιόπιστη πρόταση ανάκαμψης της Θεσσαλίας. Γι’ αυτό και ζητήσαμε αυτή η συζήτηση να γίνει σε επίπεδο Βουλής, για να γίνει κατανοητή στην κοινωνία και να υπάρξει και συμφωνία αν είναι δυνατόν σε αυτή την επανεκκίνηση.
Είναι γεγονός ότι ακούστηκαν πάρα πολλά και για την κλιματική αλλαγή και για το πού βρίσκονταν οι κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια. Οφείλω να πω ότι στις περιοχές αυτές εγώ προσωπικά δεν πήγα πρώτη φορά, ούτε εξάλλου ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς ήμαστε εκεί το ’17 και το ’18 γιατί καταθέσαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επίλυσης των πιθανών προβλημάτων στο μέλλον.
Το σχέδιο διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών, δηλαδή το σχέδιο υδάτων, ας το πω έτσι, και το σχέδιο διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας της Θεσσαλίας, συζητήθηκαν το ’17 και το ’18 και ήμουν κι εγώ προσωπικά παρών. Πήγα στις περιοχές που τώρα έχουν αντίσκηνα και κοινωνικά συσσίτια, για να προτείνουμε φράγματα, αντιπλημμυρικά έργα και έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, στους ίδιους Δήμους, στα ίδια Δημαρχεία.
Δεν ήταν λοιπόν η πρώτη φορά που ήμαστε εκεί. Άρα θεωρώ ότι υπάρχει ένα άλλο επίπεδο διαλόγου, κατανοώ όμως πολλές φορές την αγωνία του κόσμου που έρχεται μπροστά στ’ αδιέξοδα. Η πολιτική για το κλίμα και η απάντησή μας σε αυτή την κρίση, δε λύνεται εύκολα με απαντήσεις, τι θα κάναμε εμείς υποθετικά. Γι’ αυτό προτιμώ να σας απαντήσω με το τι κάναμε εμείς.
Γιατί η πολιτική για το κλίμα, και αυτό αφορά όλες τις περιοχές της χώρας μας και αφορά την παγκόσμια κοινότητα, είναι η πιο κρίσιμη πολιτική των επομένων ετών. και θεωρώ ότι είναι η μεγαλύτερη αβεβαιότητα, μεγαλύτερη κι από την πανδημία, η οποία έρχεται. Κι έρχεται με πολύ γρήγορα βήματα. Η οποία απαιτεί να αντιληφθούμε και την πολιτική διαφορετικά.
Δεν είναι εργαλείο για επικοινωνία η κλιματική κρίση, δεν είναι άλλοθι ιδιαίτερα για τον κ. Μητσοτάκη που τη χρησιμοποιεί στο δημόσιο λόγο του. Είναι απαραίτητη για μια μεγάλη, συνταρακτική μεταρρύθμιση, η οποία δεν έχει σχεδιαστεί και δεν εφαρμόζεται.
Προτάσεις μας οι οποίες έχουν γίνει και πράξη:
1) Κλιματικός νόμος από τα κάτω προς τα πάνω. Ο κλιματικός νόμος και η αλλαγή αυτή πρέπει να γίνει κτήμα της κοινωνίας και της παραγωγής. Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης τον αποστείρωσε και τον περιόρισε πάρα πολύ σε μια συζήτηση που κανείς δεν την έχει καταλάβει. Αν κάνετε τώρα μια δημοσκόπηση, δεν είναι αποτυπωμένο αυτό στην κοινωνική συνείδηση και στους παραγωγούς.
2) Σχέδιο μετριασμού: Ο μετριασμός είναι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Καταθέσαμε Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα από το 2018. Δυστυχώς, το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, είναι σ’ εκκρεμότητα. Δεν έχουμε σχεδιασμό ενεργειακής πολιτικής μέχρι το ’30.
Κάποια στιγμή κατατέθηκαν στη δημόσια σφαίρα μερικές σελίδες power point και ξέρετε τι ανακαλύψαμε σε αυτές μέσα στη χρονιά; Ότι η χρήση φυσικού αερίου, ενισχύεται και συνεχίζεται μέχρι το ’50. Αυτό δεν είναι απανθρακοποίηση, δεν είναι κλιματική πολιτική από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Όσον αφορά το μετριασμό, είναι πολλά αυτά που έχουμε να πούμε, αφορούν και άλλα εργαλεία, κυκλική οικονομία, ηλεκτροκίνηση, αλλαγή λειτουργιών της παραγωγής αλλά είναι πάρα πολλά για μια συνέντευξη Τύπου. Θέλω όμως να επιμείνω λίγο στην προσαρμογή.
Η προσαρμογή είναι πόσο ανθεκτική είναι η κοινωνία μας. Για το λόγο αυτό εμείς το ’16 καταθέσαμε και ψηφίσαμε την πρώτη εθνική στρατηγική για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση, που είναι οι αντοχές μας. και είχαμε τότε σχεδιάσει και τα περιφερειακά σχέδια προσαρμογής, για να έχουν και οι Περιφέρειες τέτοια εργαλεία.
Δυστυχώς στη Θεσσαλία, το σχέδιο προσαρμογής, νομοθετημένο από το ’16 έχει πάρει 3 ή 4 αναβολές η μελέτη και δεν έχει τελειώσει ακόμα 7 χρόνια μετά. Άρα δεν υπάρχει το πρώτο master plan για την προσαρμογή. Τότε προχωρήσαμε και τα σχέδια διαχείρισης υδάτινων πόρων σε επίπεδο λεκανών απορροής και τα σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας.
Και όλα αυτά κυρώθηκαν το ’17 και το ’18, άρα είχαμε εργαλεία. Και προφανώς θα συνεχίζαμε σε αυτή την κατεύθυνση. Γιατί αποδείξαμε ότι είχαμε αυτό το σχεδιασμό. Και είχαμε κάνει ειδική προετοιμασία, με τον Αλέξη Τσίπρα, τον Αλέξη Χαρίτση, για να υπάρχει ειδικό χρηματοδοτικό εργαλείο στη Θεσσαλία, να καλύψει τα έργα αυτά που ήταν και αναπτυξιακά και αντιπλημμυρικά.
Είχαμε προτείνει, και το σχέδιο νόμου αυτό υπάρχει, την Εθνική Αρχή Πολιτικής Προστασίας, ώστε να μην έχουμε μόνο πρόληψη – θα μπορούσα να σας πω πάρα πολλά για την πρόληψη στα δάση ή αλλού αλλά δε μας δίνει τη δυνατότητα ο χρόνος, αλλά να έχουμε και αντιμετώπιση.
Η Αρχή Πολιτικής Προστασίας δε νομοθετήθηκε ποτέ. Και ο νόμος Πολιτικής Προστασίας που ψήφισε ο κ. Μητσοτάκης το ’20, δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Άρα θα είχαμε και μια πολύ πιο ισχυρή Αρχή Πολιτικής Προστασίας, που πρακτικά θα είχε στελέχωση. Δε μπορεί να έχει σήμερα η Πυροσβεστική 3.600 κενά με βάση το οργανόγραμμα του ’22.
Και κάτι που επίσης δε θα κάναμε: Δε θα καταργούσαμε τους φορείς των προστατευομένων περιοχών. Δε μπορεί να είναι στη Δαδιά σήμερα και εδώ και δυο χρόνια να έχει καταργηθεί φορέας, με ΦΕΚ του κ. Μητσοτάκη, ή στον Θερμαϊκό ή στην Πάρνηθα. Γιατί χρειαζόμαστε περιβαλλοντικά εργαλεία. Και νομίζω ότι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Εκεί αποδεικνύεται και η αριστεία και η επιτελικότητα. Δε μπορεί να είναι αριστεία το ότι δεν έχουμε απορροφήσει τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης για την Πολιτική Προστασία και είναι μόνο στο 0,50% η απορρόφηση. Είναι βήματα προς τα πίσω.
Είναι πάρα πολλά, γιατί είναι η επόμενη μέρα της ζωής μας. θα μου επιτρέψετε εδώ, με όση μερικότητα έχει η απάντηση, γιατί είναι ίσως ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί και στη Βουλή ξανά αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία. Σας ευχαριστώ πολύ.
- Y. ΚΛΑΠΑ («MEGA»): Καλό μεσημέρι κ. Πρόεδρε. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει την παραίτηση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, του Κώστα Αγοραστού, ο οποίος βρίσκεται και σε διαδικασία ελέγχου σε επίπεδο Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.
Ο κ. Αγοραστός έχει χαρακτηρίσει «καλοδεχούμενη» την έρευνα, δεν έχει πει ότι ούτε ένα ευρώ δεν έχει πάει σε διαδικασία πέραν των αντιπλημμυρικών, κανένα αντιπλημμυρικό έργο δε θα άντεχε τη σφοδρότητα του φαινομένου, μιλά για στοχοποίησή του ο ίδιος, η Νέα Δημοκρατία λέει ότι δεν τίθεται θέμα για τη στήριξή του.
Τι απαντάτε εσείς που έχετε ζητήσει και διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή για το θέμα των καταστροφών; Ποιες οι ευθύνες της κυβέρνησης; Ευχαριστώ.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Τώρα έχετε ανοίξει ένα πάρα πολύ μεγάλο θέμα το οποίο ξεκινά από την Περιφέρεια, φτάνει στην κυβέρνηση και περιλαμβάνει και μια εν εξελίξει εισαγγελική έρευνα. Να ξεκαθαρίσω ότι εμείς δεν παρεμβαίνουμε επ’ ουδενί στη συζήτηση η οποία γίνεται σε επίπεδο Δικαστικών Αρχών, θέλουμε να προχωρήσει γρήγορα και με διαφάνεια. Και αυτό το λέω οριζόντια για οποιαδήποτε διαδικασία που αφορά τη Δικαιοσύνη.
Όμως εδώ μιλάμε, για το αίτημα αν θέλετε παραίτησης το οποίο καταθέσαμε εμείς, ή την απαίτηση παραίτησης, είναι πιο σωστό. Την καταθέσαμε με πολιτικούς όρους. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, υπάρχουν σοβαρότατα ελλείμματα. Δεν προχώρησε το Σχέδιο Διαχείριση Υδατικών Πόρων σε επίπεδο λεκανών απορροής ποταμού το οποίο κυρώθηκε το ’17, δεν προχώρησε το Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας το οποίο κυρώθηκε το ’18, άρα υπάρχουν θέματα πολιτικής ευθύνης για τα έργα που δεν προχώρησαν, που θα περιόριζαν το αποτύπωμα αυτού του ακραίου φαινομένου.
Κανείς δεν είπε ότι το φαινόμενο δεν είναι ακραίο. Γι’ αυτό κάνουμε τα σχέδια διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας, για να προετοιμαστούμε για ακραία φαινόμενα που πιθανά υπερβαίνουν και τα έργα αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν κάνουμε τα έργα. Βρισκόμαστε νομίζω σε μια ευρωπαϊκή πολιτεία και ο διαφωτισμός έχει ήδη χαρακτηρίσει την επόμενη μέρα της ζωής μας.
Η επιστήμη λοιπόν, προτείνει κι εμείς υλοποιούμε, για να έχουμε ασφαλή κοινωνία. Αυτά λοιπόν είναι πολιτικά ελλείμματα τα οποία έχουμε εντοπίσει. Επίσης, στην περιφέρεια Θεσσαλίας, σας είπα ήδη ότι το σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, νομοθετημένο το ’16 και υποχρεωτικό, δεν έχει ακόμα τελειώσει.
Άρα το βασικό εργαλείο που θα έλεγε στην κοινωνία και στον κ. Αγοραστό και σε όλους τους θεσμούς τι πρέπει να κάνουμε για την ανθεκτικότητα της κοινωνίας από τα αντιπλημμυρικά και τα λιμενικά έργα, μέχρι τη γεωργία και το διαθέσιμο νερό, δεν υπάρχει. Άρα αυτό είναι πολιτική ευθύνη. Και είμαι ξεκάθαρος σ’ αυτό.
Όμως, δε μπορούμε να μείνουμε αν θέλετε ανεπηρέαστοι, από τα δημοσιεύματα και από τις δημοσιογραφικές πληροφορίες. Ένα για το ρήγμα σε ένα ανάχωμα και δεύτερον, για την έλλειψη αντιπλημμυρικού σχεδιασμού από τον Αντιπεριφερειάρχη. Κι αυτά είναι πολιτικά ελλείμματα και έχουν πολιτικά ζητήματα τα οποία προκύπτουν. Γι’ αυτό και βάλαμε ξεκάθαρα το θέμα της πολιτικής ευθύνης και της παραίτησης.
Επιτρέψτε μου όμως, γιατί το έδειξα στη Βουλή και προφανώς το έχω μαζί μου για οποιονδήποτε χρειαστεί, να σας δείξω το χάρτη πλημμύρας που είχε το Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμυρών το 2018. Αυτό το σχέδιο το έχει η Πολιτική Προστασία, το έχει η Περιφέρεια, το έχει το Υπουργείο, το έχει η κυβέρνηση.
Βλέπετε ότι οι περιοχές έχουν πλημμυρίσει, σ’ ένα πολύ μεγάλο ποσοστό είχαν προβλεφθεί. Δεν ήταν πολιτική πρωτοβουλία, ήταν τεχνικό. Δεν το έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επιστήμονες το έκαναν. Το ερώτημα λοιπόν είναι: Αφού είχαμε αυτή την πληροφορία και το έθεσα στη Βουλή, γιατί τουλάχιστον αφού δεν έγιναν τα έργα, και δεν προχώρησαν, δε θα είχαν γίνει όλα, το κατανοώ απολύτως, τουλάχιστον να γίνει η δομή παρακολούθησης. Ούτε η δομή παρακολούθησης έχει γίνει, πώς προχωρά το σχέδιο κινδύνου πλημμύρας. Κι αυτό το κατέθεσε στη Βουλή, με επίσημο έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος του ’22.
Ούτε το master plan αντιπλημμυρικών έργων έχει ξεκινήσει για τις μεγάλες πόλεις. Δε μπορούσε τουλάχιστον η Πολιτική Προστασία να χρησιμοποιήσει επιστημονικό εργαλείο για να υπάρχει καλύτερη πληροφόρηση, για να υπάρχει καλύτερα αντίδραση;
Και προσέξτε, δεν πρέπει το πολιτικό πρόσωπο να πει ποια πρέπει να είναι η αντίδραση, αν πρέπει να εκκενωθεί μια περιοχή ή όχι. πρέπει να υπάρχει επιστημονικός σχεδιασμός που να έχει αξιολογήσει τα εργαλεία και να προτείνει τι κάνουμε.
Το ερώτημα λοιπόν είναι: Ούτε η πληροφορία αξιοποιήθηκε, τα σχέδια υπάρχουν τουλάχιστον; Γιατί βλέπουμε ότι τώρα που υπάρχει θέμα δημόσιας υγείας πάλι να υπάρχει ένα έλλειμμα σχεδίου. Ευχαριστώ πολύ.
Λ. ΓΕΩΡΓΑΚΗ («STAR»): Στο τι συνέβη στη Θεσσαλία θα παραμείνω κ. Πρόεδρε. Ποια θα είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ -και θέλουμε μια ξεκάθαρη θέση- στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής Επιτροπής για να διερευνηθούν τα αίτια και οι ευθύνες για όσα συνέβησαν στη Θεσσαλία.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Κατ’ αρχήν οφείλω να σας πω ότι για το θέμα αυτό έχω ήδη τοποθετηθεί και στη Βουλή και θέλουμε να είναι δημόσια η τοποθέτησή μας. Εμείς συμφωνούμε σε οποιοδήποτε εργαλείο βοηθάει για να γίνεται η πατρίδα μας πιο ισχυρή και η κοινωνία και η οικονομία πιο ασφαλείς.
Άρα μια συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο εξεταστικής Επιτροπής που προτείνει το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής; Βεβαίως πρέπει να γίνει. Όμως, είπα και στη Βουλή, ότι εμείς τις ευθύνες τις γνωρίζουμε και έχουμε ρητά τοποθετηθεί ότι για το μέγεθος των επιπτώσεων στη Θεσσαλία -και είμαι ακριβής σε αυτό, γιατί πράγματι ήταν ακραίο το φαινόμενο- που οφείλεται σε αδυναμίες του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού και των έργων και του ελλείμματος στην Πολιτική Προστασία, έχει κολοσσιαίες ευθύνες ο κ. Μητσοτάκης, οι Υπουργοί του και η Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Εμείς γνωρίζουμε ότι υπάρχει πολιτική ευθύνη και θέλουμε αυτή η συζήτηση να γίνει και σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή. Όχι μόνο για τις ευθύνες όμως. Για τις ευθύνες που θα δώσουν αποτέλεσμα στην πατρίδα μας που θα την κάνει καλύτερη, που θα δώσουν πληροφορίες και για την αντιμετώπιση της επιβίωσης την εξασφάλιση επιβίωσης, αλλά και για την αντιμετώπιση του μεγάλου ερωτήματος της επανεκκίνησης της Θεσσαλίας.
Γιατί η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και το Αστεροσκοπείο είχαν ανακοινώσει τουλάχιστον από ό,τι ξέρουμε και από τους συναδέλφους σας και από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης από την 1η Σεπτεμβρίου το φαινόμενο και ο χάρτης πλημμύρισης υπήρχε. Άρα και τα επιστημονικά εργαλεία και η πρόβλεψη η πρόγνωση, υπήρχαν.
Εδώ είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει ζήτημα ανετοιμότητας, σε πλήρη αντίθεση με τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είχε πάει και στην έναρξη της αντιπυρικής περιόδου βέβαια στην αρχή τότε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και είπε ότι «είμαστε έτοιμοι». Εδώ βλέπουμε ότι όχι μόνο στις πυρκαγιές και στις πλημμύρες δεν είμαστε έτοιμοι. Άρα εμείς λέμε ότι αυτή η συζήτηση προφανώς πρέπει να γίνει και πρέπει να γίνει με σοβαρότητα.
Όσον αφορά για τις πολιτικές ευθύνες από εκεί και μετά που υπάρχουν; Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης τις απέδειξε μόνος του. Όταν μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης έρχεται στη Βουλή και φέρνει ένα νομοσχέδιο και λέει μετά από μια πανδημία ότι «το Εθνικό Σύστημα Υγείας και το ΕΚΑΒ δεν είναι στελεχωμένα και θα χρησιμοποιώ στελέχη της Πυροσβεστικής και του Στρατού για τα ασθενοφόρα», νομίζω δεν χρειάζεται άλλη επιβεβαίωση της αποτυχίας.
Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι έχουμε πάρα πολλά πράγματα να κάνουμε και αυτή η συζήτηση μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε επίπεδο. Αλλά, το ξαναλέω: να φέρει ο κ. Μητσοτάκης τα έγγραφα που έπρεπε να είχε στείλει ήδη, όπως κάνουν σε άλλες περιπτώσεις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με το ταξίδι του. Αποτελέσματα θέλουμε για την πατρίδα μας. Ευχαριστώ.
Α. ΛΥΚΕΣΑΣ («Εφημερίδα των Συντακτών»): Καλησπέρα κ. Πρόεδρε. Μια διευκρίνιση και μια ερώτηση. Η διευκρίνιση, επειδή αναφερθήκατε στη Δικαιοσύνη νωρίτερα, πιστεύετε ότι η Δικαιοσύνη θα προχωρήσει γρήγορα και κυρίως αποτελεσματικά στην έρευνα των πλημμυρικών φαινομένων στη Θεσσαλία; Με δεδομένο ότι -για να το πω ευγενικά- υπάρχουν μερικές αμφιβολίες για το τι έχει γίνει με βάση ιστορίες όπως η SIEMENS, η Novartis, ή πολύ πρόσφατα των υποκλοπών.
Και η ερώτηση. Πιστεύετε ότι ο κ. Τσίπρας αποχώρησε οριστικά και αμετάκλητα από το πολιτικό σκηνικό;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Κατ’ αρχήν οφείλω να σας πω συνεχίζοντας αυτό που είπα και εισαγωγικά για τη Δικαιοσύνη, ότι εμείς θεωρούμε ότι η Δικαιοσύνη είναι βασικός πυλώνας του κράτους Δικαίου. Και επειδή στη χώρα μας υπάρχουν σοβαρές υποχωρήσεις στο κράτος Δικαίου, πρέπει και η Δικαιοσύνη να στηρίξει την πατρίδα μας, ώστε να έχουμε γρήγορη αποκατάσταση όλων των ελλειμμάτων, επιτάχυνσης στην απόδοση Δικαιοσύνης, διαφάνεια και την αίσθηση Δικαίου στην κοινωνία.
Γιατί υπάρχει η αίσθηση αδικίας στην κοινωνία, πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Και πολλές φορές αυτό είναι κίνδυνος και για τη δημοκρατία μας. Και εμείς θέλουμε να στηρίξουμε τη δημοκρατία η οποία είναι η βάση για το κράτος Δικαίου.
Κύριε Λυκεσά κατ’ αρχήν οφείλω να καταθέσω εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ το αίτημα, για να μην πω την κοινωνική απαίτηση έναντι της Δικαιοσύνης, να προχωρήσει γρήγορα. Δεν έχει κανένα λόγο να κάνουμε υποθέσεις. Η πολιτική φθείρεται από τις υποθέσεις. Πρέπει να κάνει γρήγορα η Δικαιοσύνη και να δώσει στην κοινωνία πληροφορίες. Και λύσεις όμως. Και αποδώσει Δικαιοσύνη.
Οφείλω να σας πω ότι πολλές φορές ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ προσωπικά παίρνω το τελευταίο παράδειγμα, έχει μιλήσει για το σοβαρό έλλειμμα και την καθυστέρηση που υπάρχει στη Δικαιοσύνη, σχετικά με το τεράστιο πρόβλημα δημοκρατίας που είναι οι υποκλοπές και οι παρακολουθήσεις.
Είναι απαράδεκτο το ότι δεν έχουμε ακόμη απαντήσεις. Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε τη Δικαιοσύνη για να δώσει γρήγορα απαντήσεις. Να τη στηρίξουμε. Να ζητήσουμε ως πολίτες να έχουμε γρήγορα απαντήσεις. Το χρειάζεται η κοινωνία μας και το χρειάζεται και η δημοκρατία μας.
Από αυτή την κατεύθυνση αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του θεσμού και την αξία του θεσμού να είναι αλώβητος και ισχυρός, η Δικαιοσύνη, ζητάμε ως πολίτες να έχουμε γρήγορη απόδοση και να έχουμε διαφάνεια. Είναι η βάση και της συνύπαρξής μας στην κοινωνία. Αλλιώς θα έχουμε κοινωνικές ρήξεις και ελλείμματα.
Όσον αφορά τον Αλέξη Τσίπρα, έχω πει πάρα πολλές φορές ότι για εμάς ήταν ένα σοκ και προσωπικά ότι ο Αλέξης Τσίπρας αποτελεί ένα πολύ μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο και για τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, αλλά και για τη χώρα. Και δεν μπορώ να φανταστώ ότι αυτό το πολιτικό κεφάλαιο δεν θα είναι στη διάθεση και της χώρας μας και του ΣΥΡΙΖΑ για τα επόμενα βήματά μας.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει πει ότι είναι παρών στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, κρατάει προφανώς μια απόλυτη ουδετερότητα όσον αφορά το ζήτημα της επιλογής νέας ηγεσίας, αλλά θα στηρίξει και τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και τη χώρα την επόμενη μέρα.
Οφείλω να σας πω κ. Λυκεσά ότι εμείς ως ενεργοί πολίτες δεν κάνουμε καριέρα στην πολιτική, δεν είμαστε στην πολιτική για την καρέκλα. Εξάλλου δεν μας χαρακτηρίζει η οικογενειοκρατία, όπως χαρακτηρίζει τη Νέα Δημοκρατία ή τον κ. Μητσοτάκη προσωπικά.
Εγώ πιστεύω ότι ως ενεργοί πολίτες θα είμαστε και είμαστε πάντα παρόντες, είτε στη θέση αυτή, είτε στη θέση τη δική μου που υπηρετώ σήμερα, ή του κ. Καλπάκη ή όλων των στελεχών. Αλλά θα είμαστε παρόντες. Αυτό το χαρακτηριστικό έχει η δική μας συμμετοχή στην πολιτική γιατί εμείς συμμετέχουμε για ένα σκοπό: για να κάνουμε τη ζωή των πολιτών καλύτερη και τη χώρα ισχυρότερη.
Νομίζω ότι αυτός ο σκοπός δεν έχει φύγει από το μυαλό του Αλέξη Τσίπρα. Αλλά το μετερίζι, τη θέση που μπορεί να προσφέρει; Αυτό θα το δείξει και η ζωή και ο ίδιος. Δεν κάνουμε υποθέσεις στην πολιτική, συμμετέχουμε για να αλλάζουμε τα πράγματα προς το καλύτερο. Αυτό είναι πρόοδος.
Ε. ΣΤΕΡΓΙΟΥ («Τα ΝΕΑ»): Καλησπέρα κ. Πρόεδρε. Έχουμε φωτιές, πλημμύρες, εργασιακά και σε αυτή τη συγκυρία ο Άδωνις Γεωργιάδης ο Υπουργός Εργασίας τοποθετείται χτες στη Βουλή και ουσιαστικά πετάει το γάντι στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ουσιαστικά πως «η κοινωνία δεν σας ακολουθεί, η Κυβέρνηση φαίνεται πως δεν σας βλέπει, ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ και όλη την αντιπολίτευση στα αριστερά της» και τα ερωτήματα είναι πολλά. Σας στρίμωξε ο κ. Μητσοτάκης; Έχετε καταλάβει τι συμβαίνει; Τι κάνατε και τι δεν κάνατε, ούτως ώστε τώρα να υπάρχουν και τέτοιου είδους τοποθετήσεις από την Κυβέρνηση;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Τώρα κα Στεργίου έχετε ανοίξει πάρα πολλά ζητήματα, αλλά δεν ξέρω που θα ήταν σωστότερο να ξεκινήσω. Σωστότερο νομίζω θα ήταν να ξεκινήσω τι πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να πάει όχι ο ίδιος καλύτερα, αλλά για να πάει η χώρα μας καλύτερα. Αυτό είναι ένα ζήτημα.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν ξέρω αν μας στρίμωξε, γιατί αυτό που βλέπω δυστυχώς και που βλέπει η κοινωνία και το είπα στην εισαγωγή μου, είναι ότι η κοινωνία βλέπει ότι δεν πάμε καλά, δεν πάμε στη σωστή κατεύθυνση. Υπάρχουν και αρρυθμίες και τεράστια προβλήματα στη χώρα και έχει ευθύνη ο κ. Μητσοτάκης και η υποχρέωσή του είναι να τα λύσει και όχι να ετεροκαθορίζεται η πολιτική.
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη μεριά έχει μια ευθύνη: να μπορέσει με την επιλογή και νέας ηγεσίας αλλά και με τις αλλαγές που πρέπει να κάνει και στο Κόμμα και στην πολιτική, να δώσει μια διέξοδο στην ελληνική κοινωνία. Και η διέξοδος αυτή το ξεκαθαρίζω πρέπει να είναι προοδευτική, πρέπει να είναι μια διέξοδος η οποία θα δίνει καλύτερη ζωή για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.
Και οφείλω να πω ότι το νομοσχέδιο που φέρνει ο κ. Γεωργιάδης στη Βουλή, κάθε άλλο παρά αυτό εξασφαλίζει γιατί οδηγεί σε μια εξαθλίωση των εργαζομένων και σε μια ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων. Πρέπει να σας πω ότι ούτε η επιχειρηματικότητα δεν θέλει ένα τέτοιο νομοσχέδιο. Γιατί ξέρει ότι χρειάζεται αναβάθμιση και της εργασίας, για να έχεις παραγωγική ανασυγκρότηση και μια καλύτερη κοινωνία. Για να έχεις και αγοραστική δύναμη, για να έχεις και προοπτική με επιστήμονες που μένουν στη χώρα και προσφέρουν για το μέλλον της χώρας.
Εμείς πρέπει να βελτιώσουμε αρκετά πράγματα, όχι μόνο στο επίπεδο του Κόμματος αλλά και στο επίπεδο της πολιτικής μας απεύθυνσης. Ξέρετε τι δεν πρέπει να αλλάξουμε και το έχω πει πάρα πολλές φορές; Δεν πρέπει να αλλάξουμε την αντίθεσή μας σε αυτό το σύστημα εξουσίας. Γιατί αυτό το σύστημα εξουσίας, οικονομικής και πολιτικής, πάει τη χώρα προς τα πίσω. Το εκπροσωπεί ο κ. Μητσοτάκης.
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ πολλές φορές μπήκαν στο στόχαστρο γιατί τα έβαλαν με αυτό το σύστημα εξουσίας. Ναι, εμείς θέλουμε η εξουσία να ανήκει στον λαό και θέλουμε να υπάρχει πραγματική δημοκρατία και να εκφράζονται τα συμφέροντα όλων. Αυτό σημαίνει κοινωνική δικαιοσύνη και αυτό δεν πρέπει να το αλλάξουμε. Αυτό πρέπει να το προστατεύσουμε. Ευχαριστώ πολύ.
κ. ΚΟΥΣΙΟΥΚΗΣ («ΟΡΕΝ»): Κύριε Πρόεδρε θα ήθελα να επιμείνω λίγο στο σκέλος των οικονομικών συνεπειών της καταστροφής και στην επόμενη μέρα. Από πλευράς κυβερνητικών παραγόντων ακούσαμε να γίνεται λόγος ακόμη και για ενδεχόμενο έκτακτης εισφοράς για να ενισχυθεί αυτό το Ταμείο από το οποίο θα στηριχθούν οι πληγείσες περιοχές, οι πολίτες που καταστράφηκαν εκεί.
Φοβάστε ότι με αυτό τον τρόπο μετακυλύεται το κόστος στους πολίτες και δεν είναι επαρκής η οικονομική ενίσχυση που λαμβάνουμε από την Ευρώπη; Ευχαριστώ.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Κύριε Κουσιούκη κατ’ αρχήν ένα βασικό ερώτημα που έχουμε θέσει, είναι ποια θα είναι η ενίσχυση και τι αιτήματα έχουν κατατεθεί. Για να μιλήσουμε λίγο το θέμα της Ευρώπης, θεωρώ ότι ήταν αποτυχημένο το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στην Ευρώπη, διότι το μόνο που πήρε, είναι μια υπόσχεση ότι θα μπορεί η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει πόρους, που άφησε αναξιοποίητους, ή μελλοντικούς δικούς της από το επόμενο ΕΣΠΑ.
Θεωρώ ότι αυτό καταλαβαίνετε ότι είναι ένα διπλό έλλειμμα. Δηλαδή αφήσαμε αναξιοποίητους πόρους, ένα αρνητικό στοιχείο. Θα μας λείψουν πόροι από το επόμενο ΕΣΠΑ, εννοώ από τις υπόλοιπες δραστηριότητες. Καλά θα κάνουν να πάνε στην αποκατάσταση, προς Θεού, αλλά από κάπου αλλού δεν θα χρησιμοποιηθούν. Και θα κάνουμε μια αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης, η οποία επίσης έγινε εν κρυπτώ μέσα στο καλοκαίρι.
Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να διεκδικήσουμε ισχυρή χρηματοδότηση και πιθανό να προτείνουμε και νέο χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο πρέπει να φτιάξει η Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί και η Ευρώπη για το κλίμα και την προσαρμογή πρέπει να δημιουργήσει νέα εργαλεία.
Όμως πάμε λίγο στο οικονομικό εργαλείο που φαίνεται ότι θέλει να δημιουργήσει η Κυβέρνηση, στο θέμα δηλαδή αυτού του πρόσθετου φόρου ή εισφοράς. Πρώτον, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μιλήσει πολλές φορές για πρόσθετη και έκτακτη εισφορά, αλλά αυτή αφορά τα υπερκέρδη των λίγων, εις βάρος και της οικονομίας και της κοινωνίας.
Πολύ καλά θα κάνει αν κάποιος κάνει έκτακτη φορολόγηση των κερδών στο ρεύμα, των κερδών στα διυλιστήρια, των κερδών πιθανά σε άλλους τομείς της οικονομίας που παρουσιάζουν υπερκέρδη. Μπορούμε να συζητήσουμε και για άλλους τέτοιους τομείς που υπάρχουν. Πρέπει να δούμε τα κέρδη σε μεγάλες αλυσίδες, να δούμε τα κέρδη στις Τράπεζες, να τα δούμε όλα αυτά προφανώς. Είμαστε ανοιχτοί σε μια τέτοια συζήτηση.
Όμως δεν μπορεί να επιβαρυνθεί ο πολίτης που δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με αυτή την ισχυρή κρίση ακρίβειας και την ταπείνωση της αγοραστικής δύναμης. Άρα πρέπει η όποια παρέμβαση να γίνει με έναν κοινωνικά Δίκαιο τρόπο και θέλουμε να συζητήσουμε.
Θέλουμε όμως να βάλουμε μια πολύ μεγάλη αδικία στο τραπέζι. Δεν θα είναι αδικία η έκτακτη εισφορά των υπερκερδών, το ξεκαθαρίζω. Όμως είναι αδικία για την πατρίδα μας να πληρώσουμε υπέρογκο κόστος αποκατάστασης, γιατί δεν πληρώσαμε ένα πολύ μικρότερο κόστος πρόληψης.
Με βάση πρόσφατη ομιλία και του αρμόδιου Ευρωπαίου Επιτρόπου, αλλά και από τα επιστημονικά δεδομένα προκύπτει ότι η πρόληψη κοστίζει από το 1/5 έως το 1/10 της αντιμετώπισης και αποκατάστασης. Για ποιο λόγο η πατρίδα μας να πληρώσει αυτό το κόστος; Υπάρχει και μια πολιτική ευθύνη. Τώρα πρέπει να βρούμε πόρους και είναι δύσκολο. Θέλουμε όμως να υπάρξει και μια συζήτηση πραγματική για το οικονομικό αποτύπωμα της αποκατάστασης. Δε νομίζω ότι έχει γίνει αυτή τη στιγμή.
Γι’ αυτό έχουμε ζητήσει τη συζήτηση για την ανόρθωση της Θεσσαλίας και στη Βουλή.
Π. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ («ANT-1»): Κύριε Πρόεδρε καλησπέρα σας. Θα ήθελα να ρωτήσω αν σας ανησυχεί το προεκλογικό κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των υποψηφίων. Υπάρχουν φωνές στελεχών που κάνουν λόγο ακόμη και για ενδεχόμενο διάσπασης. Αν φοβάστε κάτι τέτοιο ήθελα να σας ρωτήσω, ή αν θεωρείτε πως η επόμενη μέρα θα βρει τον ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο. Ευχαριστώ.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Κατ’ αρχήν θέλω να πω, μου δίνετε την ευκαιρία γιατί δεν προλάβαμε στην εισαγωγή να πούμε πολλά, ότι την Κυριακή σε όλη την Ελλάδα τα μέλη αλλά και οι φίλοι και οι φίλες του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να βρουν σε πάρα πολλά σημεία κάλπες, στις οποίες θα επιλέξουμε τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Να ξεκαθαρίσω ότι η νέα ηγεσία δεν είναι η μόνη λύση σε αυτό που πρέπει να καταθέσουμε την επόμενη μέρα. Χρειαζόμαστε ένα νέο Κόμμα και χρειαζόμαστε και μια πολύ πιο δυνατή και συνδεδεμένη με την κοινωνία πολιτική πρόταση.
Οι προτάσεις οι οποίες έχουν κατατεθεί οι υποψηφιότητες είναι νομίζω μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση και πολύ σημαντική που μπορεί να προχωρήσει τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά. Και ο διάλογος ο οποίος έχει αναπτυχθεί, έχει συνεισφέρει και στην επεξεργασία θεμάτων, αλλά και στην απήχηση δηλαδή στην ενημέρωση της κοινωνίας για τις εκλογές.
Εμείς θέλουμε να ενισχυθεί η συμμετοχή γιατί θα είναι ένα μήνυμα και για εμάς και για την κοινωνία. Θα είναι κι ένα εργαλείο για την επόμενη μέρα, γιατί πρέπει να ενισχυθεί η πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για να έχουμε και αντίβαρο στις καταστροφικές πολιτικές του κ. Μητσοτάκη, αλλά και πρόταση διεξόδου.
Και ξεκαθάρισα ότι χρειαζόμαστε ένα Κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα για να μπορεί να δίνει μια πραγματική οικολογική ευρωπαϊκή προοδευτική πρόταση διεξόδου.
Θεωρώ ότι είναι πολύ λίγα τα περιστατικά των αντιθέσεων που μας προβληματίζουν. Αντιθέτως είναι πάρα πολύ σημαντικές οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί και το ενδιαφέρον που έχει δημιουργηθεί.
Αν υπάρχει ενδεχόμενο -μου είπατε- διάσπασης. Οφείλω να σας πω και το έχω δηλώσει ρητά και πάρα πολλοί σύντροφοι και συντρόφισσες το έχουμε πει, ότι η ενότητα και η συλλογικότητα είναι το μεγαλύτερό μας όπλο και είναι και η παρακαταθήκη που έχουμε δημιουργήσει και αυτούς τους τελευταίους 2,5 μήνες.
Και προσωπικά θεωρώ ότι η ενότητα και η συλλογικότητα είναι το μεγαλύτερό μας όπλο. Γιατί είναι ξεκάθαρο ότι ο αντίπαλος με την πολιτική έννοια του όρου και χωρίς καμία άλλη ένταση, είναι η Κυβέρνηση. Και ο στόχος μας δεν είναι μόνο να πέσει η πολιτική του κ. Μητσοτάκη, όχι. Ο στόχος μας είναι να υπάρχει δίκαιη κοινωνική πολιτική στην Ελλάδα.
Άρα μόνο με ένα δυνατό ΣΥΡΙΖΑ με συλλογικότητα και στο επίπεδο της ηγεσίας, με τεκμηρίωση, γειωμένο στην κοινωνία, που να έχει μέσα του τη νεολαία, την παραγωγή, την επιστήμη μπορούμε να προχωρήσουμε. Αυτό είναι το μοντέλο της επόμενης μέρας για τον ΣΥΡΙΖΑ που εγώ υποστηρίζω, που πολλοί υποστηρίζουμε, που είναι αν θέλετε και η καλύτερη απάντηση σε οποιονδήποτε ανησυχεί.
Εμείς πάντως δεν υποτιμώ ότι ο καθένας και η κάθε μία από εμάς πρέπει να κάνει το καλύτερο δυνατό για να εξασφαλίσει και την ενότητα και τη συλλογικότητα. Τι χρειάζεται γι’ αυτό; Δημοκρατία στο Κόμμα μας, σεβόμαστε τον πλουραλισμό είναι πλούτος, σεβόμαστε την εσωτερική δημοκρατία, αλλά δεν μπορούμε να έχουμε πολλές φωνές προς τα έξω. Η κοινωνία χρειάζεται μία σοβαρή τεκμηριωμένη και ενιαία φωνή. Αυτό νομίζω ότι υπηρετούμε με πολύ καλή συνέχεια. Ευχαριστώ πολύ.
Σ. ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΟΥ («ALPHA»): Είπατε για μία και ενιαία φωνή κ. Πρόεδρε, ωστόσο οι πέντε υποψήφιοι εκπροσωπούν ο καθένας και μία διαφορετική πολιτική ταυτότητα, με μια βεντάλια αποχρώσεων να είναι από τους δημοκρατικούς του Κασσελάκη, μέχρι την πιο αμιγώς Αριστερά. Το ερώτημα είναι πως θα υπάρξει συμπόρευση την επόμενη μέρα και ποιος θα το αποφασίσει; Ο επόμενος Πρόεδρος; Ευχαριστώ.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Νομίζω ότι εμμέσως την απάντηση σας την έδωσα και πριν, όταν μίλησα για πλουραλισμό και εσωκομματική δημοκρατία για το πώς θα στηρίζεσαι στη νεολαία, στην επιστήμη, στους ανθρώπους της παραγωγής και για μια νέα πολιτική πρόταση η οποία θα στηρίζεται και στη συλλογικότητα στην ηγεσία, είναι ξεκάθαρο.
Γιατί χρειαζόμαστε να ενισχύσουμε -είναι ξεκάθαρο αυτό- και τα δημοκρατικά χαρακτηριστικά και την επιστημονική τεκμηρίωση μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ δεν θα βάλω ταμπέλα στους υποψήφιους, θέλω να σας πω ότι πράγματι υπήρχε μια πολυμορφία και ένας πλουραλισμός προτάσεων. Μακάρι να είχαμε τον χρόνο να μπορεί αυτή η συζήτηση να γίνει πιο ολοκληρωμένα.
Δηλαδή το καλοκαίρι ήταν δύσκολο, είχαμε τις πυρκαγιές. Χρειάστηκε να δώσουμε την προσοχή μας, ήταν κοινωνική απαίτηση. Οι πλημμύρες. Καταλαβαίνετε ότι κι εμείς ως πραγματικός κοινωνικός Οργανισμός είμαστε συνδεδεμένοι με την κοινωνία και απευθυνόμαστε σε αυτήν. Δεν ζούμε σε ένα λευκό πολιτικό χρόνο που να έχουμε απεριόριστο διάστημα στη διάθεσή μας να συζητήσουμε.
Όμως έπρεπε πολύ γρήγορα να καταθέσουμε μια πρόταση και στο επίπεδο της ηγεσίας, που δεν έχει και δεν θα έχει όλη την αποκλειστικότητα, να το πω έτσι, της διατύπωσης του νέου πολιτικού σχεδίου. Γι’ αυτό και έχει ήδη προγραμματιστεί το έκτακτο Συνέδριο. Θα γίνει δηλαδή αμέσως μετά και θα υπάρχει μια συζήτηση σε όλο τον κομματικό Οργανισμό με τα χαρακτηριστικά που θα πάρουμε και με τις νέες εγγραφές και θέλουμε να έρθουν νέα μέλη στον ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή.
Θα γίνει αυτή η συζήτηση στις Οργανώσεις μελών, στις νομαρχιακές Επιτροπές, στην Κεντρική Επιτροπή, θα ανανεωθούν, θα ελεχθούν, θα κριθούν τα όργανα και θα έχουμε μια πρόταση που θα συγκροτηθεί μαζί με το νέο Κόμμα. Νομίζω ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση και αυτό έχει αφεθεί να εννοηθεί και απ’ όλους τους υποψήφιους και την υποψήφια.
Νομίζω ότι αυτό είναι το δρομολόγιο που μας ενώνει. Πρέπει να σας πω ότι αυτά και στο επίπεδο του Καταστατικού και στο επίπεδο του προγράμματος σε ένα βαθμό είχαν περιγραφεί. Ένα έλλειμμά μας ήταν ότι δεν πέρασαν όσο έπρεπε στον κόσμο. Κατανοώ το έλλειμμα επικοινωνίας ή την υπεροπλία της επικοινωνίας που έχει ο κ. Μητσοτάκης. Δεν αποτελεί αυτό δικαιολογία για τα δικά μας ελλείμματα, είναι η πραγματικότητα.
Εμείς πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό γιατί το χρειάζεται η κοινωνία.
κ. ΗΛΙΑΔΗΣ («ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»): Ευχαριστώ κ. εκπρόσωπε. Κύριε Φάμελλε θα σας επαναφέρω λίγο στη Θεσσαλονίκη και θα αναφερθώ σε δυο εμβληματικά έργα, τα οποία απασχολούν τη δημόσια συζήτηση στην πόλη και αφορούν βεβαίως και το μέλλον της πόλης. Το ένα είναι ο χώρος που βρισκόμαστε σήμερα, το περίφημο σχέδιο ανάπλασης της Διεθνούς Έκθεσης. Είναι ένα σχέδιο το οποίο έχει εκπονηθεί εδώ και καιρό, έχει σκαλώσει και ένα σχέδιο που αρχικά, αν δεν κάνω λάθος, έχει και τη δική σας σύμφωνη γνώμη τουλάχιστον στη σύλληψή του, όχι στον τρόπο χρηματοδότησης.
Βλέπουμε σήμερα υπάρχει στην ηλεκτρονική πύλη της «Μακεδονίας» ένα δημοσίευμα που λέει ότι «υπάρχουν σκέψεις στην Κυβέρνηση το σχέδιο αυτό να βάλει ιδιώτες, εκτός από τις εμπορικές χρήσεις ξενοδοχείο, εμπορικά κέντρα και τα λοιπά, και στην ίδια την Έκθεση». Πέρα από το πώς θα χρηματοδοτηθεί, αν κάτι θα σας βρει σύμφωνους, θέλω να ρωτήσω εάν με τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει και σε επίπεδο κλιματικής αλλαγής, η πόλη βλέπετε ότι δεν έχει χώρους πρασίνου, διψάει για πράσινο, είχαμε και μια πρόσφατη καταδίκη από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους ατμοσφαιρικούς ρίπους. Αν επιμένετε να θεωρείτε καλή ιδέα αυτό το σχέδιο.
Όσον αφορά το δεύτερο έργο μιλάω για το περίφημο FlyOver είστε αντίθετος από ό,τι κατάλαβα, αλλά θέλω να μου πείτε εάν αναγνωρίζετε την ανάγκη να γίνει ένα έργο και ποιο μπορεί εναλλακτικά να ήταν κάτι διαφορετικό σε σχέση με αυτό, αν δεν γίνει αυτό. Ευχαριστώ.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Κύριε Ηλιάδη έχετε ανοίξει θέματα τα οποία πρέπει να γίνουν δύο ημερίδες στην πόλη για να μπορέσουμε να τα αναλύσουμε. Τώρα σε αυτό τον χρόνο που έχουμε στη διάθεσή μας πρέπει να είμαι πολύ περιληπτικός, μπορεί να χάσω ορισμένες παραμέτρους στην ανάλυση αλλά θα μου επιτρέψετε να τα πω όσο πιο γρήγορα μπορώ.
Πρώτο ζήτημα η ανάπλαση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Εισαγωγικά αναφέρθηκα στο δημοσίευμα της «Μακεδονίας» για την ιδιωτικοποίηση και εξέφρασα την απόλυτη αντίθεσή μας και την έντονη αντίδρασή μου και προσωπικά, αλλά και ως ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την πιθανότητα για την οποία είχαμε προειδοποιήσει τα τελευταία δυο χρόνια.
Ας τα πάρουμε από την αρχή. Πράγματι την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης, έχοντας μπροστά μας ένα εκθεσιακό φορέα ο οποίος δεν μπορεί να είχε μέλλον με αυτό το κτιριακό απόθεμα, μιας και το γνωρίζετε όλοι, το βλέπουμε στην πόλη τόσα χρόνια, έχουμε επέκταση στην επέκταση αυθαίρετο κάγκελα και επεκτάσεις χωρίς ελεύθερο χώρο στο κέντρο.
Είχαμε υποστηρίξει την πρόταση που είχε κατατεθεί από τη διοίκηση της έκθεσης έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε ένα εκθεσιακό φορέα της πόλης και ένα μητροπολιτικό πάρκο με μια αναλογία 50 – 50%.
Και πράγματι είχα και εγώ προσωπικά την ευθύνη με εντολή του Αλέξη Τσίπρα να γίνει πολύ γρήγορα η αδειοδότηση. Και η πρώτη αδειοδότηση έγινε σε χρόνο ρεκόρ. Κυριολεκτικά εκείνη την περίοδο κάτι που ισχύει και για την ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, κάτι που ισχύει και για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ, είχαμε μειώσει το χρόνο της αδειοδότησης στο ειδικό χωρικό σχέδιο σε σχέση με αυτό που λέει η νομοθεσία, κάτι το οποίο τώρα δεν γίνεται επ’ ουδενί.
Και όμως όλες οι προσπάθειες που κάναμε τότε σας το είπα εισαγωγικά, δεν προχώρησαν. Δεν πιάσανε τόπο. Η κυβέρνηση κωλυσιεργεί αυτό το σχέδιο και είχαμε υποψίες οι οποίες επιβεβαιώνονται ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να ιδιωτικοποιήσει και την έκθεση. Λέω και την έκθεση γιατί η πόλη μας έχει εισπράξει πολλά τέτοια πλήγματα. Δεν μιλάω μόνο για την κατάργηση έργων, για την κατάργηση του φορέα του Θερμαϊκού Κόλπου ή για το εμπορευματικό κέντρο στο Στρατόπεδο Γκόνου. Μιλάω π.χ. για την ιδιωτικοποίηση του δικτύου φυσικού αερίου. Δεν ξέρω πόσο γνωρίζουν οι πολίτες της πόλης ότι όλο το δίκτυο φυσικού αερίου πουλήθηκε 100% σε μια ιταλική εταιρεία από τον κ. Μητσοτάκη. Και μάλιστα το δίκτυο μιας ενεργειακής υποδομής που ξέρουμε πόσο κρίσιμο είναι στην ενεργειακή κρίση. Για να μην πω ότι συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο μέσω κάποιων τραπεζικών σχημάτων το ιταλικό δημόσιο ενώ δεν μπορούσε να συμμετέχει το ελληνικό δημόσιο.
Σε κάθε περίπτωση λοιπόν βλέπουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης μάλλον σχεδιάζει και την ιδιωτικοποίηση της έκθεσης, γιατί αλλιώς δεν μπορώ να κατανοήσω για ποιο λόγο δεν μπήκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Δεν αξίζει και δεν δικαιούται η Θεσσαλονίκη να έχει ένα έργο υποδομής και αναπτυξιακό για το μέλλον, που να εξασφαλίζει και ένα πάρκο μητροπολιτικό, τουλάχιστον σε έκταση 50%;
Είναι προφανές ότι σε μια ιδιωτικοποιημένη έκθεση που δεν θα ανήκει στους φορείς της πόλης, δεν μπορεί να είμαστε σύμφωνοι, ούτε μπορούμε να δεχτούμε να παραμένει, εάν θέλετε, ένα υποβαθμισμένο κτιριακό συγκρότημα που πρέπει να υποστηρίξει μια αναπτυξιακή λειτουργία της πόλης και μια ποιότητα ζωής.
Όλα αυτά πρέπει να μπούνε σε μια άλλη προτεραιότητα. Εμείς δεν έχουμε αλλάξει θέση για το σχέδιό μας και είπα στην αρχή ότι μας ανησυχούν που όλα αυτά καθυστερούν. Και προφανώς το σχέδιό μας συνδέεται με περισσότερο πράσινο στην πόλη και δίνει μια απάντηση.
Εδώ όμως βλέπω να μην υπάρχει απάντηση και να γυρίζουμε προς τα πίσω και να υποβαθμίζεται περαιτέρω η Θεσσαλονίκη και προφανώς το fly over είναι μια απόδειξη υποβάθμισης και υποτίμησης της πόλης, γιατί όταν εξαγγέλθηκε το fly over το ’19, θέλω να σας πω μετά λόγου γνώσης ότι εκείνη την περίοδο το έργο δεν είχε περιβαλλοντική αδειοδότηση, γιατί η τότε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων είχε απορριφθεί επειδή ίσχυε τότε ο αναδασωτέος χαρακτήρας του Σέιχ Σου που εκ των υστέρων ζητήθηκε και αναιρέθηκε για να μπορέσει να βγει μετέπειτα η αδειοδότηση και δεν υπήρχε κυκλοφοριακός σχεδιασμός από τον οποίο προέκυπτε η αναγκαιότητα του fly over.
Αντίθετα η πόλη είχε όχι μόνο σχεδιασμό, αλλά και αδειοδότηση για τον εξωτερικό δακτύλιο. Γι’ αυτό που πολλοί λένε ανατολική εξωτερική περιφερειακή οδό. Από τον Τιτάνα μέχρι το αεροδρόμιο παρακάμπτοντας την πόλη και μη σωρεύοντας κυκλοφοριακά φορτία ρύπανση και άλλους κινδύνους εντός ή πλησίον του πολεοδομικού συγκροτήματος.
Όλα αυτά σβήστηκαν. Υποτιμήθηκε και η γνώση και ο σχεδιασμός και οι φορείς. Όλα. Και το περιβάλλον από τον κ. Μητσοτάκη. Το ίδιο εξάλλου έκανε στα περισσότερα έργα τα οποία κατήργησε τότε. Έτσι ήταν και το logistics στο στρατόπεδο Γκόνου. Καμία ωριμότητα. Η πολιτική έδινε εντολές και οι φορείς και οι επιστήμονες έπρεπε να υπακούουν. Αυτό δεν είναι ευρωπαϊκό κράτος. Αυτό δεν είναι ευρωπαϊκό κεκτημένο. Με ενοχλεί ως τεχνοκράτη και ως επιστήμονα.
Και είναι προφανές ότι μας οδηγούν σε ένα κυκλοφοριακό έμφραγμα για το fly over. Ήδη από τα πρώτα εδαφοτεχνικά έργα, μελέτες θα έλεγα καλύτερα και έρευνες, δημιουργήθηκε κομφούζιο και ήδη δημιουργείται κομφούζιο στην περιφερειακή και τώρα δεν μπορεί προφανώς η λύση να προκύψει από συσκέψεις πολιτικών προσώπων, ασχέτως εάν είναι κατ’ επάγγελμα μηχανικοί, ή άλλου επαγγέλματος. Επιστημονικό σχέδιο χρειάζεται για να βρεθεί λύση. Μέσα σταθερής τροχιάς χρειάζονται.
Το μετρό σε καθυστέρηση και έμφραγμα στην περιφερειακή. Αυτή είναι η λύση; Και προλαβαίνουμε να κάνουμε τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές για να μην πάθει έμφραγμα η πόλη και τα πάμε όλα μετά; Και έχουμε και τη δικαστική εκκρεμότητα που αποκαλύφθηκε πρόσφατα ότι το έργο μετά την προσφυγή των κατοίκων στα Κωνσταντινοπολίτικα πήγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας που εκκρεμεί άλλη προσφυγή από την Ένωση Δρομέων Θεσσαλονίκης, εάν δεν κάνω λάθος.
Αυτά είναι δουλειές του ποδαριού, αλλά τα πληρώνει η Θεσσαλονίκη και θα τα πληρώσουν οι πολίτες, διότι το εμπόριο πώς θα λειτουργήσει στο κέντρο όταν το μετρό έχει πάει 4 χρόνια πίσω, όταν δημιουργηθεί επιπλέον κυκλοφοριακό έμφραγμα και γίνει απωθητική και για τον τουρίστα και για τον έμπορο και για τον πολίτη η λειτουργία του κέντρου της πόλης.
Και εδώ οφείλουν οι αυτοδιοικητικές αρχές να πάρουν θέση και προεκλογικά και να λειτουργήσουν και μετεκλογικά. Γι’ αυτό μίλησα για αυτοδιοικητικές αρχές σε οποιοδήποτε επίπεδο που δεν θα δεσμεύονται και θα εκπροσωπούν και θα σχεδιάζουν για την πόλη.
Οι προτεραιότητες υπήρχαν σχεδιασμένα, αδειοδοτημένα και να προσθέσω και το έργο από τη Θεσσαλονίκη μέχρι το Τμήμα της ανόδου προς Καρδία και Σχολάρι για την εθνική Μουδανιών, όπου εκεί έπρεπε να γίνει διαπλάτυνση, ηχοπετάσματα, να εξορθολογιστεί όλο το πλαίσιο εισόδου και εξόδου που είναι επικίνδυνο και έχουμε πολλές παράνομες διακοπές στα χαρακτηριστικά μιας εθνικής οδού. Και αυτό αδειοδοτημένο το έργο. Δεν προχωράνε για την πόλη έργα όμως.
Γιατί πρέπει να σημειώσω ότι το fly over προχωράει ως ΣΔΙΤ. Και ως ΣΔΙΤ προχωράει και άλλο ένα έργο που ήταν προγραμματισμένο ως δημόσιο στην πόλη. Η μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, η οποία προγραμματιζόταν ως δημόσιο έργο και γίνεται εντός ζώνης που ανήκει στη ζώνη προστασίας της Κορώνειας και ως ιδιωτικό έργο για να πληρώνουμε μετά σε ιδιώτη τέλη διαχείρισης.
Και αλλάζουν και τα χαρακτηριστικά του έργου για να παράγει καύσιμο και όχι για να είναι μονάδα κυκλικής οικονομίας όπως είχε σχεδιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ υποβαθμίζεται στην πόλη η ανακύκλωση και έχουμε σκάνδαλα στην ανακύκλωση αντί να έχουμε πρόοδο στην πόλη μας, όπως είναι το σκάνδαλο που ανέδειξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα λεγόμενα σπιτάκια ανακύκλωσης. Αυτό δυστυχώς είναι βήματα προς τα πίσω στη Θεσσαλονίκη. Ευχαριστώ πολύ.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ («DOCUMENTO»): Κύριε Πρόεδρε πίσω στα της Θεσσαλίας. Βλέπουμε τα πολιτικά πρόσωπα να κρύβονται από τις ευθύνες πάντως σήμερα ακόμα. Η δικαιοσύνη να περιορίζεται προς ώρας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ αποκαλύπτονται μέρα με τη μέρα εγκληματικά ελλείμματα πίσω από την τραγωδία.
Ο κόσμος θέλει, ας μου επιτραπεί η έκφραση, σταράτες, καθαρές κουβέντες. Πώς θα διασφαλίσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και ως κόμμα εξουσίας ότι θα γίνει ουσιαστική αποτίμηση της κατάστασης για τους πολίτες του Κάμπου; Πώς θα περιφρουρήσει τη διαδικασία απόδοσης ευθυνών μέχρι την κορυφή της κεντρικής κυβέρνησης; Και κυρίως που είναι και το σημαντικότερο για τους ανθρώπους της Περιφέρειας, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, ποιες δεσμεύσεις αναλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα της Θεσσαλίας;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Είναι γεγονός ότι το θέμα της καταστροφής στη Θεσσαλία είναι πάρα πολύ μεγάλο και γι’ αυτό θα πρέπει να κρατήσουμε και εμείς την ψυχραιμία μας και τη σοβαρότητα για να μπορέσει όλη αυτή η πρόταση που είναι αναγκαία που περιγράψατε, να κατατεθεί ολοκληρωμένα.
Δηλαδή θα πρέπει και εμείς να μην υποκύψουμε στον πειρασμό να κάνουμε πολιτική μόνο, αλλά να έχουμε τεκμηρίωση και θέλω να υπηρετώ ένα κόμμα και θέλουμε να υπηρετούμε ένα κόμμα που είναι τεκμηριωμένη η πρότασή του και εφαρμόσιμη.
Γι’ αυτό και έχουμε ήδη δρομολογήσει να δημοσιοποιούμε σε κύματα την πρότασή μας με βάση και την κοινωνική αναγκαιότητα. Παράδειγμα. Πήγαμε στην περιοχή για να δούμε το θέμα της επιβίωσης και το θέμα της δημόσιας υγείας και στη Βουλή καταθέσαμε ήδη προτάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας, για την προστασία των πολιτών, για την υδροδότηση, την ηλεκτροδότηση, τους κοινωνικούς άξονες και την υγεία. Μαζί με τη δημόσια υγεία αυτοί είναι οι πέντε πρώτοι άξονες. Τους έχουμε καταθέσει ήδη.
Το δεύτερο είναι ότι ζητήσαμε για να έρθει η συζήτηση για την ανόρθωση, αν θέλετε, της Θεσσαλίας στη Βουλή. Και προφανώς θα καταθέσουμε εκεί πρόταση, γιατί πρέπει να σας πω ότι ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επεξεργαστεί και τις έχω λάβει από χθες προτάσεις για το πώς θα γίνει η αποκατάσταση του εισοδήματος του πρωτογενούς τομέα και η επανεκκίνηση του πρωτογενούς τομέα. Ήδη έχουμε δουλέψει αυτό τον τομέα.
Παράδειγμα. Δεν μπορούμε να μην προχωρήσουμε με προκαταβολές αποζημιώσεων. Ήδη έχουμε ετοιμάσει τέτοια πρόταση, διότι υπάρχουν τα αρχεία καταγραφών των καλλιεργειών και του ζωικού κεφαλαίου, αλλά και του εξοπλισμού, είτε του γεωργικού, είτε του κτηνοτροφικού τομέα και πρέπει η πρώτη αποζημίωση να δοθεί με μορφή προκαταβολής γρήγορα. Σας λέω ένα παράδειγμα για να καταλάβετε λίγο την επεξεργασία των θέσεών μας.
Δεύτερο. Είπα εκ των προτέρων ότι το σχέδιο ανάκαμψης της Θεσσαλίας δεν μπορεί να είναι μία από τα ίδια. Δηλαδή μια πολιτική με «π» μικρό. Να βγούμε να κάνουμε κάποιες εξαγγελίες. Εκεί χρειάζεται κατά προτεραιότητα να γίνει χωροταξικό σχέδιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Πού θα πάνε οι δραστηριότητες με βάση π.χ. την ανθεκτικότητα. Τι σημαίνει ανθεκτικότητα; Τις ζώνες πλημμύρισης και το διαθέσιμο νερό.
Δεν μπορούμε να πάμε δηλαδή σε επικίνδυνες ζώνες να εγκαταστήσουμε δραστηριότητες, ούτε να αναπτύξουμε εντατική ή απαιτητική υδροβόρα γεωργία εκεί που δεν έχουμε νερό. Αυτά τα δεδομένα υπάρχουν πλέον, αλλά πρέπει να γίνουν. Να τελειώσει το σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική κρίση που εκκρεμεί έξι χρόνια στη Θεσσαλία και να εισαχθεί σ’ αυτό το χωροταξικό αναπτυξιακό σχέδιο.
Αν η κυβέρνηση δε θελήσει, σας λέω μερικούς τίτλους γιατί είναι καταλαβαίνετε, πολύ μεγάλο το ζήτημα, εμείς τα έχουμε αυτά τα εργαλεία, έτοιμα. Ήδη σας είπα πολλούς από τους τίτλους των κεφαλαίων που έχουμε έτοιμους. Εμείς ζητήσαμε να γίνει συζήτηση στη Βουλή. Δε θα θελήσει η κυβέρνηση να το φέρει γρήγορα στη Βουλή; Γιατί βλέπω ότι δεν έρχεται ο κ. Μητσοτάκης.
Είναι πολύ σημαντικό το ζήτημα. δεν κατανοώ γιατί αργεί ν’ αποδεχθεί το αίτημα σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Για τις πυρκαγιές έκανε ενάμιση μήνα αν δεν κάνω λάθος, τελικά σύρθηκε, ήρθε στη Βουλή γιατί ήταν μεγάλο κοινωνικό ζήτημα. Εμείς δεν κάνουμε πολιτική με πυροτεχνήματα, όταν είναι μεγάλο το κοινωνικό πρόβλημα ερχόμαστε στη Βουλή. Τώρα είναι κρισιμότατο και αναπτυξιακά και κοινωνικά.
Δεν έχει τοποθετηθεί, εγώ περιμένω να μας πει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα κάνουμε συζήτηση στη Βουλή για τη Θεσσαλία; Όχι να το πει σ’ εμάς, να το πει στους πολίτες της Θεσσαλίας. Αν δε θελήσει, νομίζω ότι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε εμείς, είναι να μεταφέρουμε εμείς στην κουβέντα στη Θεσσαλία.
Και τ’ αποτελέσματα αυτά, της συζήτηση και των ευθυνών και των προτάσεων, θα είναι διαθέσιμα για τους θεσμούς. Και προφανώς θα είναι και για τη Δικαιοσύνη και για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και για τους μηχανισμούς αδειοδότησης. Για όλο το δημόσιο τομέα. Η πολιτεία πρέπει να ισχυροποιείται από τη λειτουργία των κομμάτων.
Εμείς προφανώς θα δώσουμε τ’ αποτελέσματα των προτάσεών μας και της αξιολόγησής μας σε οποιονδήποτε τη ζητήσει. Και αν χρειάζεται θα τις καταθέσουμε κιόλας. Αν λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης δε θελήσει γρήγορα τη συζήτηση για τη Θεσσαλία, θα πάει ο ΣΥΡΙΖΑ τη συζήτηση στη Θεσσαλία. Αλλά προσέξτε, αφού ορθοποδήσουν οι άνθρωποι. Γιατί εκεί, είπαμε, υπάρχει θέμα επιβίωσης και δημόσιας υγείας. Και πρέπει γρήγορα να πάμε, γρήγορα να τους στηρίξουμε.
Υπάρχει ακόμα κίνδυνος πλημμύρας, μιλάω με τους Δημάρχους σχεδόν καθημερινά. Δε μπορούμε να υποτιμούμε αυτό τον κίνδυνο, για να μπορέσουμε να καταθέσουμε την πολιτική πρόταση της επόμενης μέρας. Η επόμενη μέρα ξεκινά από την επιβίωση. Αυτό το βάζουμε κατά προτεραιότητα, ακόμα και των πολιτικών προτεραιοτήτων.
Και να πω την αλήθεια, η πολιτική προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η επιβίωση και στη συνέχεια η κατάθεση της πρότασης που είπατε. Ευχαριστώ πολύ.
Ρ. ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ («ΕΘΝΟΣ»): Καλησπέρα κ. Πρόεδρε. Σας πάω λίγο στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας. Είμαστε ενόψει συνάντησης Ερντογάν- Μητσοτάκη και υπήρξε μια συνάντηση πρόσφατα των Υπουργών Εξωτερικών. Θέλω ένα σχόλιο, πώς αξιολογείται αυτή την κινητικότητα.
Κι ένα δεύτερο σκέλος: Στο ΣΥΡΙΖΑ είστε πρόθυμοι να βάλετε πλάτη –το λέω λαϊκά- έτσι ώστε να υπάρξει προϋπόθεση βελτίωσης σχέσεων και προσφυγής στη Χάγη, να στηρίξετε;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Κύριε Κοντογιαννίδη, εκ των προτέρων σας λέω ότι όχι απλά είμαστε πρόθυμοι ν στηρίξουμε τα συμφέροντα της πατρίδας μας, αλλά το έχουμε ζητήσει κιόλας. Και θα τα πάρω με τη σειρά. Εμείς, από την πρώτη στιγμή τονίζαμε ότι ο διάλογος με τη Τουρκία είναι απαραίτητος. Και πρέπει να δεσμευτεί η Τουρκία σε αυτόν.
Και το κάναμε αυτό ακόμα και τότε που ο κ. Μητσοτάκης είχε ως πολιτική επαγγελία το θέμα της απομονωμένης δήθεν Τουρκίας. Εμείς στηρίξαμε αυτό τον ελληνοτουρκικό διάλογο, ακόμα και όταν μαθαίναμε από την τουρκική πλευρά ότι γίνονται συζητήσεις. Δεν ξεχάσαμε την προηγούμενη τετραετία τον κ. Μητσοτάκη. Επίσης, ξεκαθαρίζω και σ’ αυτό είμαστε ομόφωνα ταγμένοι όλοι, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θ’ ακολουθεί πάντα τη γραμμή της πατριωτικής ευθύνης και όχι της πατριδοκαπηλείας. Και το λέω γιατί αυτό δεν το έχουμε δει από τη μεριά του κ. Μητσοτάκη.
Εμείς το έχουμε αποδείξει. Ο κ. Μητσοτάκης και με τις Πρέσπες και με τη Θράκη πρόσφατα, με τα εξοπλιστικά, με τη μεταναστευτική πολιτική, προσπαθεί να χρησιμοποιήσει στο εσωτερικό κοινό, την εξωτερική πολιτική της χώρας. Δε θυμάστε κι εσείς ότι έχει ακουστεί από τη μεριά της Νέας Δημοκρατίας, ότι για το ΣΥΡΙΖΑ ο πατριωτισμός είναι ξένη λέξη; Ή ότι είμαστε εθνική εξαίρεση;
Εγώ λοιπόν το ξεκαθαρίζω και εμείς το ξεκαθαρίζουμε: Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν και σε καμία, ν’ αμφισβητήσει τον πατριωτισμό του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Είναι υποκρισία ή εσωτερικός διάλογος αυτό που είπε η κα Μπακογιάννη, ότι δηλαδή η εξωτερική πολιτική για εσωτερική κατανάλωση είναι η μεγαλύτερη κατάρα που μπορεί να υπάρξει; Αναρωτιέμαι, για τον κ. Μητσοτάκη το έλεγε; Για τον ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα δεν το έλεγε πάντως.
Εμείς κάναμε συνάντηση με τον κ. Γεραπετρίτη και ήμουν ξεκάθαρος, είπαμε ότι πρέπει ο διάλογος αυτός να είναι εποικοδομητικός, πρέπει να προστατεύσει τα εθνικά συμφέροντα, να συμβάλλει στην ειρήνη και να μην αποτελέσει εργαλείο για να επιδείξει η Τουρκία μια δήθεν μετριοπάθεια. Αλλά πρέπει να πληροί ο διάλογος αυτός και κάποιες προϋποθέσεις. Και θα τις πω συγκεκριμένα γιατί με τα εθνικά ζητήματα δεν παίζουμε και πρέπει να είμαστε ακριβείς.
Πρώτη προϋπόθεση: Ο διάλογος να είναι συγκεκριμένος, συγκροτημένος και να έχει χρονοδιάγραμμα, να έχει δηλαδή παραδοτέα. Και εν των προτέρων σας λέω ότι είναι ξεκάθαρο διπλωματικό λάθος να μιλά ο κ. Μητσοτάκης πριν αρχίσει ο διάλογος για υποχωρήσεις. Γιατί αυτό έγινε στη δημόσια σφαίρα. Δε μπορεί να μπει η διπλωματία, τα συμφέροντα της χώρας, η εξωτερική πολιτική σε οποιοδήποτε σχέδιο επικοινωνίας ή να υπόκειται σε εσωκομματικές ισορροπίες.
Κι εδώ να πω ότι εμείς περιμένουμε και οι τρεις συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία να έρθουν στη Βουλή. Και αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να λυθεί.
Δεύτερη προϋπόθεση: Υπάρχουν δυο κόκκινες γραμμές. Η μία κόκκινη γραμμή είναι η κυριαρχία και η άλλη είναι η άμυνα της χώρας. Νομίζω είμαστε ξεκάθαροι γι’ αυτό.
Τρίτη προϋπόθεση: Πρέπει να υπάρχει ένα αντικείμενο της συζήτησης που είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ υφαλοκρηπίδας στη Χάγη.
Τέταρτη προϋπόθεση: Θα πρέπει να δεσμευθούν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ να δεσμεύσουν την Τουρκία σ’ έναν διάλογο, ο οποίος θα είναι βασισμένος στο Διεθνές Δίκαιο και στον τερματισμό των προκλήσεων. Δε μπορεί ν’ αφήνεται σε εκκρεμότητα το θέμα των δεσμεύσεων για την προμήθεια των F-16 στην Τουρκία.
Είναι σημαντικές οι προσπάθειες του κ. Μενέντες, της ομογένειας, δεν τις υποτιμώ, αλλά πρέπει να υπάρχει μια διπλωματική πρωτοβουλία της χώρας έναντι των ΗΠΑ και να ζητήσουμε δέσμευση, να ζητήσουμε στήριξη.
Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να το θέσει ευθέως κι εγώ θεωρώ ότι αυτή η προϋπόθεση πρέπει να μπει και στις ΗΠΑ. Και βέβαια να κρατάμε πάντα ανοιχτό ότι πρέπει να είναι η ενημέρωση της Βουλής και των πολιτικών αρχηγών ένα βασικό εργαλείο σε αυτή τη συζήτηση. Ευχαριστώ πολύ.
Β. ΒΕΓΙΡΗ («ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»): Kαλησπέρα. Πάμε ξανά στην επόμενη μέρα της Θεσσαλίας παρακαλώ πολύ. χαρακτηρίσατε αποτυχημένο το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Ευρώπη και τις επαφές που είχε με την ηγεία τη Commission κτλ. Θεωρείτε λίγα τα κεφάλαια που προτίθεται να δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση; Τι θα διεκδικούσατε εσείς; Μιλήσατε επίσης για την ανάγκη ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου. Πείτε μας λίγο πιο συγκεκριμένα, είστε σήμερα, αν όχι Πρωθυπουργός, τουλάχιστον Υπουργός Οικονομικών, τι θα δίνατε, τι θα διεκδικούσατε, από πού;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Αυτή είναι μια τεράστια συζήτηση που πρέπει να γίνει και στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά θα ξεκινήσω από τα πρώτα στοιχεία της ερώτησής σας.
Όπως σας είπα εισαγωγικά, εμείς δεν είχαμε κανένα πρόβλημα για το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη, εφ’ όσον έπρεπε να εκπροσωπήσει τη χώρα και να διεκδικήσει πόρους. Τ’ αποτελέσματα του ταξιδιού όμως, μας δημιουργούν πολλά ερωτήματα. Έγινε αυτό το ταξίδι μόνο και μόνο για να μας δώσει το ελεύθερο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιοποιήσουμε πόρους που άφησε αναξιοποίητους η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα; Αυτό δεν είναι επιτυχία.
Δεν είναι επιτυχία ούτε ότι οι πόροι έμειναν αναξιοποίητοι ούτε ότι μας έδωσε τελικά το οκέι η Commission, αυτό θα μπορούσε να γίνει και χωρίς ταξίδι, επιτρέψτε μου να σας πω. Ούτε το ότι παίρνουμε μπροστά τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε πόρους από το ΕΣΠΑ που, ήταν πόροι της χώρας. Γιατί, θ’ αξιοποιηθούν τώρα για κάτι πολύ σημαντικό, αλλά μπορεί να λείψουν από έναν άλλο τομέα.
Θα έπρεπε δηλαδή αυτή η συζήτηση να γίνει σ’ ένα άλλο επίπεδο, με πολύ μεγαλύτερη χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης ή με τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, το είπα ξεκάθαρα τι πρέπει να γίνει.
Κοιτάξτε, είναι γεγονός ότι έχει ανοίξει μια συζήτηση η οποία πρώτα απ’ όλα αφορά την ίδια την Ευρώπη και τον πυρήνα της ανθεκτικότητας. Η κλιματική κρίση, περιέγραψα νομίζω αρκετές φορές σήμερα, ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες αβεβαιότητες, αν όχι η μεγαλύτερη αβεβαιότητα των επομένων χρόνων. Δεκαετιών βέβαια, γιατί δε θα είναι ίσως του αύριο, αλλά θα συνδεθεί με κρίση φτώχιας, με μεταναστευτική κρίση, με πολλές κοινωνικές συγκρούσεις, θα πλήξει πρώτα απ’ όλα τους ευάλωτους, είτε ως χώρες, είτε ως κοινωνικές ομάδες.
Και αυτό θα ανατρέψει όλη την οικονομική παραγωγή, την κοινωνική λειτουργία, τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. Είναι προφανές λοιπόν ότι χρειάζονται και άλλα εργαλεία χρηματοδότησης στο επίπεδο της Ευρώπης. και πρέπει η Ευρώπη να κάνει μια συζήτηση και θα συνεισφέρουμε κι εμείς, για την εύρεση νέων πόρων, οι οποίοι θα αξιοποιηθούν έστω να έχουμε μεγαλύτερη απόδοση στο μέλλον.
Το παράδειγμα της Θεσσαλίας, είναι ταυτόχρονα τραγικό αλλά πρέπει ν’ αποτελέσει εφόδιο, είναι ένα από τα παθήματα που πρέπει να γίνουν μαθήματα. Το τραγικό είναι ότι έγινε πάθημα εις βάρος της κοινωνίας, ενώ ήταν πάθημα του κ. Μητσοτάκη σ’ ένα βαθμό λόγω των καθυστερήσεων.
Προσέξτε όμως πώς μπορεί να γίνει εφόδιο: Εφ’ όσον διαπιστώνουμε, και το είπε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ότι υπάρχει μια αναλογία του κόστους, της πρόληψης σε σχέση με την αποκατάσταση 1 προς 5 έως 1 προς 10, δηλαδή ότι κοστίζει 5 έως 10 φορές λιγότερο η πρόληψη από την αντιμετώπιση και αποκατάσταση, για ποιο λόγο η Ευρώπη να μην επενδύσει στην πρόληψη εφ’ όσον αυτό μεσομακροπρόθεσμα, θα έχει ένα πολύ μεγάλο όφελος και οικονομικό;
Υπάρχει λοιπόν η δυνατότητα αυτή η συζήτηση να γίνει στην Ευρώπη εποικοδομητικά. Εμείς θέλουμε να συμμετέχουμε σ’ έναν τέτοιο ευρωπαϊκό διάλογο γι’ αυτό έχω πει στην τοποθέτησή μου και σήμερα αλλά και πολλές φορές, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ευρωπαϊκό κόμμα. Η ταυτότητά μας είναι ευρωπαϊκή.
Γιατί μπορούμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια να κάνουμε τέτοιες συζητήσεις. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι και η Ευρώπη ως πολιτικό σύστημα και η Commission ως πολιτικό σύστημα θα πρέπει να ανταποκριθεί σε ανάγκες που καθυστερεί και εδώ πρέπει να πω ότι είναι μεγάλες οι ευθύνες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος γι’ αυτή την καθυστέρηση.
Για εμάς ήταν αδιανόητο και απαράδεκτο ότι καταψήφισε το νόμο για την αποκατάσταση της φύσης, μαζί με Ακροδεξιές ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο. Αυτό όμως είναι κάτι για το οποίο πρέπει να απολογηθεί ο κ. Μητσοτάκης. Εμείς καταθέτουμε προτάσεις για το αύριο, ο κ. Μητσοτάκης ασχολείται πολλές φορές με το χτες. Ευχαριστώ πολύ.
Κ. ΣΙΜΕΩΝΙΔΗΣ («CNN»): Κύριε Πρόεδρε θα σας επαναφέρω λίγο στα εσωκομματικά, αλλά με βάση αυτά που είπατε. Είπατε και συμφωνούν πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ήταν πρόβλημα οι πολλές φωνές, μιλήσατε όμως και για συλλογικότητα στην ηγεσία η οποία πρέπει και είναι ένα κεκτημένο το οποίο πρέπει να συνεχιστεί την επόμενη περίοδο.
Είναι όμως αρκετοί στον ΣΥΡΙΖΑ που λένε ότι και αυτό ήταν ένα πρόβλημα που οδήγησε στην εκλογική καταβαράθρωση στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου, με την έννοια ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε μια εντολή ριζικού μετασχηματισμού του Κόμματος το 2019, δεν την αξιοποίησε, λένε πολλοί ότι προχώρησε σε υπέρ το δέον συναινετικές επιλογές και εντός του Κόμματός του μολονότι και στο Συνέδριο που είχε γίνει πέρσι είχε την ισχυρή εντολή να προχωρήσει σε αλλαγές που ήθελε να κάνει, επομένως αναρωτιούνται πολλοί πως είναι δυνατό αυτό το μοντέλο της συλλογικής ηγεσίας να θεωρείται πρόκριμα για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ.
Και ένα δεύτερο, επειδή αναφέρεστε πολύ στις ευθύνες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στις ευθύνες της Θεσσαλονίκης της Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου, πως όμως θα αλλάξετε την κατάσταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όταν ψάχνετε υποψηφίους μέχρι την τελευταία στιγμή; Φταίει η αλλαγή ηγεσίας; Φταίνε τα στελέχη που είχαν αναλάβει αυτή τη δουλειά και δεν έκαναν γρήγορα;
Είστε όμως Κόμμα εξουσίας εδώ και πάνω από δέκα χρόνια και όμως αυτή η περιβόητη γείωση με την κοινωνία, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με το Συνδικαλισμό δεν έχει γίνει ακόμη πράξη. Τι φταίει κ. Πρόεδρε;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Ήδη σε προηγούμενη ερώτηση είπα ότι πέρα από το πώς λειτουργεί το σύστημα εξουσίας, η Νέα Δημοκρατία, τα προβλήματα που έχουμε στην επικοινωνία, τα θέματα πολλές φορές της φίμωσης ή της προσπάθειας χειραγώγησης των Μέσων Ενημέρωσης που είναι κατανοητά όλα αυτά και περνάνε στην πολιτική σκηνή, το βασικό θέμα που θέλω να συζητήσουμε είναι η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ.
Όταν μιλάω για ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, μιλάω γι’ αυτά που εμείς πρέπει να αλλάξουμε, για λάθη και για αδυναμίες. Γιατί τώρα εσείς ξεκινήσατε από το αν αξιοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ την εντολή διεύρυνσης και πραγματικής ενσωμάτωσης στη λειτουργία μας της προοδευτικής συμμαχίας και απεύθυνσης, φτάνοντας μέχρι την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου είναι ένα από τα ελλείμματά μας.
Άρα υπάρχουν πράγματα που πρέπει να αλλάξουμε στον ΣΥΡΙΖΑ. Και είναι πολλά που έχουμε συνομολογήσει. Πολλές φορές αισθανόμαστε και λίγο ιδιαίτερα αν θέλετε, γιατί δεν είναι σίγουρο ότι όλα αυτά ενδιαφέρουν πάρα πολύ την κοινωνία, την αφορούν όμως γιατί αφορούν το Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και το Κόμμα που καταθέτει την πρόταση της προοδευτικής κυβερνητικής διεξόδου.
Έχουμε πει επίσης πολλές φορές ότι ιδιαίτερα σήμερα με την αλλαγή ηγεσίας, μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, η νέα ηγεσία θα χρειαστεί την συλλογικότητα και τη στήριξη. Γι’ αυτό μιλάμε για συλλογική ηγεσία, γι’ αυτό μιλάμε και για ενότητα.
Άρα σήμερα περισσότερο από ποτέ έχει ανάγκη και θα έχει ανάγκη και η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ την στήριξή της από τις συλλογικότητες σε όλα τα επίπεδα, είτε μιλάμε για την Πολιτική Γραμματεία, είτε για την Κεντρική Επιτροπή, είτε μιλάμε για τις Οργανώσεις μελών.
Εδώ πρέπει να πω ότι ένα από τα ελλείμματα που είχαμε, ήταν και η τεκμηρίωση πολλών προτάσεών μας και η σύνδεση με την κοινωνία και ένα έλλειμμα στη σύνδεση με την κοινωνία είναι η απεύθυνσή μας και η σύνδεσή μας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η καθυστέρηση των επιλογών μας και η αδύναμη παρουσία μας στην Αυτοδιοίκηση είναι από τα ελλείμματα για τα οποία έχουμε κάνει αυτοκριτική και είναι ένα από αυτά που πρέπει να αλλάξει και αυτό αφορά και το Συνδικαλισμό, αφορά και τα Επιμελητήρια, αφορά όλη την κοινωνική λειτουργία και τους θεσμούς.
Να ξεκαθαρίσω όμως κάτι. Με έναν υγιή τρόπο και σεβόμενοι την αυτονομία αυτών των χώρων. Δεν μιλάμε εμείς για κομματικά σχήματα. Χρειάστηκε να κάνουμε κάποιες επιλογές κομματικής στήριξης τώρα που φτάσαμε το τελευταίο χρονικό διάστημα με έλλειμμα σε κάποιες από αυτές τις επιλογές σε κάποιες από αυτές τις περιοχές, αλλά η άποψή μας και επιτρέψτε μου να σας πω και η δική μου άποψη έχοντας υπηρετήσει πολλά χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εδώ στην περιοχή μας, είναι η αυτονομία των αυτοδιοικητικών σχημάτων, αλλά η προοδευτική κατεύθυνση των αυτοδιοικητικών σχημάτων.
Γι’ αυτό μίλησα ξεκάθαρα ότι η πόλη και η Περιφέρεια αλλά και οι Δήμοι μας πρέπει να έχουν Αρχές, Δημοτικές ή Περιφερειακές, οι οποίες να έχουν πολιτική και κομματική αυτονομία και να εκφράζουν τα συμφέροντα της πόλης, να διεκδικούν και να δημιουργούν.
Εμείς πρέπει να απαντήσουμε σε όλα αυτά, ως ΣΥΡΙΖΑ, γιατί τώρα είναι δύσκολο να περνάω από την κομματική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ στην Αυτοδιοίκηση, οφείλω να πω ότι το έλλειμμα το οποίο εντοπίσατε στην αρχή, είναι έλλειμμα του όλου ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως το περιγράψατε, φάνηκε σα να μη αξιοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας αυτή την ευκαιρία.
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε από το πρώτο βράδυ των εκλογών του ’19 την επιλογή της προοδευτικής συμμαχίας και άνοιξε το δρόμο για να γίνει αυτή η μεγάλη αλλαγή. Εμείς δεν καταφέραμε να το κάνουμε, ως συλλογικότητα. Με τον Αλέξη Τσίπρα, Πρόεδρο.
Είναι θέμα συλλογικότητας. Γι’ αυτό κι αν έχετε προσέξει πολλές φορές και εγώ έχω τοποθετηθεί προσωπικά και είναι μια προσωπική μου άποψη αλλά νομίζω μου επιτρέπετε να την εκφέρω, η απεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ ως Κόμμα κυβερνητικής εξουσίας είναι η κοινωνία. Ο λόγος ύπαρξής του και ο συνομιλητής του είναι η κοινωνία. Δεν είναι καμία κομματική γραφειοκρατία.
Στην κοινωνία αναφερόμαστε, από την κοινωνία κρινόμαστε, για την κοινωνία υπάρχουμε. Δεν υπάρχουμε για καμία συντήρηση ομάδων ή κοινών πολιτικών αναγνώσεων. Οι τάσεις έχουν πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση όσον αφορά τα ιδεολογικά ρεύματα, αλλά δεν μπορούν να οριοθετούνται μέσα στο Κόμμα και να μην αφήνουν το Κόμμα να ανασάνει και συνομιλήσει με την κοινωνία. Είναι πράγματα που τα έχουμε συνομολογήσει ότι πρέπει να τα αλλάξουμε. Δεν είναι κάτι το οποίο το λέω με προσωπικούς όρους.
Αυτή λοιπόν η απεύθυνση και αυτά τα χαρακτηριστικά: Νεολαία, παραγωγή, επιστήμη, Αυτοδιοίκηση, Επιμελητήρια, κοινωνικές λειτουργίες πρέπει να είναι βασικά χαρακτηριστικά του νέου ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί είναι βασικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και της χώρας.
Πολλά πιάσατε στην ερώτηση, σταχυολόγησα ορισμένα από αυτά. Πρέπει να τα κάνουμε όλοι μαζί όμως, γιατί είχαμε έλλειμμα το ότι δεν έγιναν τέσσερα χρόνια. Γιατί ακόμη και την εμπειρία μας από την κυβερνητική λειτουργία δεν την ενσωματώσαμε γρήγορα στην κομματική λειτουργία της αντιπολίτευσης και τη χρειαζόμασταν. Είναι πολύτιμη εμπειρία της κοινωνίας και του λαού, γι’ αυτό τη χρειαζόμαστε. Ευχαριστώ πολύ.
κα ΚΡΗΤΙΚΟΥ («ΡΑΔΙΟ Θεσσαλονίκη»): Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε καλησπέρα σας. Είπατε το παράδειγμα της Θεσσαλίας αν και τραγικό, πρέπει να γίνει εφόδιο. Ως οικονομική συνθήκη το είπατε σε ερώτηση συναδέλφου.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Παράδειγμα ανάκαμψης.
κα ΚΡΗΤΙΚΟΥ («ΡΑΔΙΟ Θεσσαλονίκη»): Ναι. Εδώ, στην Κεντρική Μακεδονία επιστήμονες και αυτοδιοικητικοί λένε ότι η περιοχή είναι ανοχύρωτη από αντιπλημμυρικά έργα. Ποια είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για να θωρακιστεί η περιοχή μας, η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία και αν σκέφτεστε να ζητήσετε αλλαγή στην προτεραιοποίηση των έργων, ώστε ένα φαινόμενο τύπου Daniel να μην έχει τις τραγικές συνέπειες της Θεσσαλίας και στην βόρεια Ελλάδα. Ευχαριστώ.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Με συγχωρείτε να καταγράψω λίγο τη σκέψη μου έτσι όπως την καταγράψατε εσείς στις ερωτήσεις, γιατί είναι πάρα πολλά αυτά που είπατε.
Κυρία Κρητικού θα μου επιτρέψετε να πω μόνο τέσσερα παραδείγματα, γιατί δεν μπορεί κάποιος εκ του βήματος μιας συνέντευξης να περιγράψει ένα masterplan περιβάλλοντος και ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη και στην Κεντρική Μακεδονία. Νομίζω την αφετηρία την έχουμε θέσει ήδη. Τα θεσμικά εργαλεία που παρ’ ότι τα μνημονιακά χρόνια θεσμοθετήθηκαν την περίοδο ’15-’19 δεν προχωρούν σχεδόν σε καμία Περιφέρεια. Αυτό αφορά και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Δυο παραδείγματα που προκύπτουν από το κρίσιμο πρόβλημα των πλημμυρών. Πρώτον, το σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Εκτός από τη Θεσσαλία που δεν το έχει ολοκληρώσει, και η Κεντρική Μακεδονία πρέπει να κάνει μια τέτοια ολοκληρωμένη συζήτηση και επί του πρακτέου. Γιατί το να τελειώσει μια μελέτη, δεν σημαίνει και πάρα πολλά. Να τη βάλει στη ζωή, είναι το ζήτημα.
Δηλαδή το σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική κρίση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πρέπει να μπει σε όλες τις τομεακές πολιτικές της Περιφέρειας. Σε όλες. Πρέπει να είναι δηλαδή η βασική αίρεση και το βασικό κριτήριο σε όλο το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας.
Άρα πρώτο παράδειγμα: να γίνει άμεσα και πριν τις περιφερειακές εκλογές δημόσιος διάλογος στην Κεντρική Μακεδονία για το περιφερειακό σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Είδαμε μια τραγική εξέλιξη σε άλλες Περιφέρειες, να κάνουμε εδώ πρόληψη στο πολιτικό επίπεδο. Δηλαδή να προετοιμαστούμε.
Δεύτερον, είδαμε από τη Θεσσαλία ότι από τα πρώτα εργαλεία του σχεδίου διαχείρισης κινδύνου πλημμυρών είναι το masterplan των αντιπλημμυρικών έργων. Από εκεί θα προκύψουν οι προτεραιότητες, όχι από το τι πιστεύει ένα πολιτικό πρόσωπο. Παρ’ ότι μηχανικός δεν πρέπει να μπω σε αυτό το δίλημμα.
Άρα να γίνει ένας δεύτερος δημόσιος διάλογος, είναι πολύ ενδιαφέρον αυτά τα debate πλέον να μη γίνονται με τους πολιτικούς όρους του παρελθόντος, της επικοινωνίας, αλλά να γίνονται επί του συγκεκριμένου. Γιατί αυτό ενδιαφέρει τους Θεσσαλονικείς γιατί αύριο θα τρέχουμε. Για να μην τρέχουμε λοιπόν, δεύτερος πολιτικός διάλογος το masterplan αντιπλημμυρικών έργων της Κεντρικής Μακεδονίας να συζητηθεί και οι προτεραιότητες, πριν από τις εκλογές.
Να μας πει η Περιφέρεια και η πολιτεία που το έχουν φτάσει και να συζητήσουμε όλοι και εμείς εκεί θα είμαστε να σας πούμε τις απόψεις μας.
Τρίτον, πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη. Η πόλη καταδικάστηκε, η Ελλάδα καταδικάστηκε γιατί έχουμε παραβιάσει τα όρια ατμοσφαιρικής ρύπανσης που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, εδώ και πολλά χρόνια. Θυμάμαι ακόμα όταν ήμουν στη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, είχαν από τότε ξεκινήσει οι επικοινωνίες για να ολοκληρωθεί το σχέδιο αντιμετώπισης ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την Περιφέρεια. Δεν έχουμε ακόμα τελειώσει, το φαντάζεστε; Εγώ ήμουν στο Υπουργείο από το ‘16 μέχρι το ’19. Και τώρα έχουμε ’23. Και καταδικάστηκε η χώρα.
Το θέμα δεν είναι η καταδίκη και το πιθανό πρόστιμο, το θέμα είναι ότι πληρώνουμε ήδη κόστος υγείας. Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με την ανθρώπινη υγεία, αλλιώς δε θα είχε γίνει οδηγία ευρωπαϊκή. Είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά. Άρα στη Θεσσαλονίκη έχουμε επιπτώσεις από παραβίαση των παραμέτρων στην αέρια ρύπανση, στους ανθρώπους.
Τι πρέπει να κάνουμε; Τρίτος δημόσιος διάλογος: εμείς έχουμε έτοιμες προτάσεις πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές για το σχέδιο αντιμετώπισης της αέριας ρύπανσης στη Θεσσαλονίκη.
Τέταρτο μέτρο, για να μη λέμε πολλά: Ν’ ανασυγκροτηθεί και να επανασυσταθεί αύριο, ο φορέας προστασίας του Θερμαϊκού Κόλπου. Η πόλη διεκδικούσε για πολλά χρόνια, το θυμάμαι όσα χρόνια ήμουν εγώ στο Τεχνικό Επιμελητήριο, στη διοίκησή του το φορέα του Θερμαϊκού Κόλπου. Το φτιάξαμε το ’18, ήταν αίτημα της πόλης, έγιναν τα πρώτα βήματα για ν’ αρχίσει να λειτουργεί, να κάνει το πρώτο master plan, ο νόμος σύστασης έγινε το ’18 και με το νόμο του ’20, τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο, τον αντιπεριβαλλοντικό του κ. Χατζηδάκη και του κ. Μητσοτάκη, καταργήθηκε.
Τέσσερα λοιπόν άμεσα βήματα. Νομίζω ότι πρέπει να συνεισφέρουμε στον τόπο. Αντί λοιπόν να κάνουμε πολιτική κριτική μόνο επί του γενικού, 4 μέτρα για τη Θεσσαλονίκη και την Περιφέρεια τώρα. Ευχαριστώ πολύ.
Ν. ΡΟΥΜΠΟΣ («ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ»): Ποιος είναι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου; Τι δηλαδή θα θεωρήσετε θετική εξέλιξη και τι αρνητική εξέλιξη;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Σ’ ένα βαθμό ξεκινήσαμε τη συζήτηση για την Αυτοδιοίκηση λίγο πριν, αλλά επιτρέψτε μου να το ολοκληρώσω.
Κατ’ αρχάς ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι βασικός δημοκρατικός θεσμός της κοινωνίας μας και της χώρας μας και πρέπει να στηριχθεί. Άρα, το αποτέλεσμα των εκλογών θα πρέπει να βοηθήσει έτσι ώστε να στηριχθεί η Αυτοδιοίκηση παντού, είτε Πρωτοβάθμια είτε Δευτεροβάθμια, διότι δυστυχώς σήμερα η Αυτοδιοίκηση έχει γίνει το μακρύ χέρι αλλά και ο φτωχός συγγενής του κράτους.
Δεν υπάρχει πραγματική Αυτοδιοίκηση. Οι αποφάσεις παίρνονται αλλού. Είτε στην Αθήνα, για όλη την Αυτοδιοίκηση, δεν έχει να κάνει με τη συζήτηση περί Αθήνας – Θεσσαλονίκης αυτό, πιστέψτε με, αφορά όλη την Περιφέρεια αυτό που είπα και δεύτερον, σε κομματικά γραφεία και ιδιαίτερα στη Νέα Δημοκρατία.
Να ξεκαθαρίσω επίσης ότι εμείς διαφωνούμε απολύτως με το μοντέλο μιας Αυτοδιοίκησης που κάνει απλά αναπαραγωγή ενός πολιτικού συστήματος εξουσίας. Δεν είναι αυτό η Αυτοδιοίκηση, ούτε είναι οι εξυπηρετήσεις ούτε είναι οι κολλητοί, ούτε είναι η ψηφοθηρία. Η Αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός που είναι κοντύτερα στον πολίτη. Και πρέπει να είναι ισχυρός, να έχει κοινωνικές δομές, να έχει τοπική δημοκρατία, να έχει ανακύκλωση, να έχει δημόσιο νερό, να έχει δημόσια αγαθά όπως είναι ο ελεύθερος χώρος ή το πράσινο.
Γιατί εδώ πέρα βλέπουμε ότι κάτι τέτοιο δε γίνεται. Και αντίθετα υποχωρούμε όλο προς τα πίσω. Άρα ο στόχος μας πρώτα απ’ όλα, είναι να ισχυροποιηθεί η Αυτοδιοίκηση, όχι να ισχυροποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί αν κάποιος ρωτάει ποιος είναι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, πάει αμέσως το μυαλό του στο τι ποσοστό θα πιάσουν κάποια σχήματα. Όχι. εμείς έχουμε πει ότι πρώτα απ’ όλα είναι τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας στην πολιτική μας. Και αυτό το λέμε πολύ συχνά και το λέω προσωπικά και σε πρώην συναδέλφους μου στο χώρο της Αυτοδιοίκησης.
Πρέπει οι αιρετοί να σηκώσουν φωνή. Και να σηκώσουν φωνή υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα της κοινωνίας και του τόπου μας μιας και μιλάμε εδώ στη Θεσσαλονίκη. Και όχι να εξαρτώνται από κομματικά βιβλιάρια.
Δεύτερο ζήτημα: Είναι προφανές ότι με αυτή τη στρατηγική, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει μετά τις εκλογές να έχουν εκλεγεί πρόσωπα σε όλες τις αυτοδιοικητικές βαθμίδες που να δίνουν προοδευτική διέξοδο στον τόπο μας, που να υπερασπίζονται το δημόσιο χαρακτήρα του νερού, το δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων ενέργειας, το δημόσιο χαρακτήρα των ελεύθερων χώρων, την ποιότητα ζωής, την ανακύκλωση, τις κοινωνικές υποδομές, τους Παιδικούς Σταθμούς, τη στελέχωση των Δήμων και όχι την ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων ή άλλων λειτουργιών, να τα πω έτσι απλά όσα πολύ γρήγορα μου έρχονται εν τη ρύμη του λόγου.
Μπορεί να είναι σε πολλές παρατάξεις; Να είναι σε πολλές παρατάξεις. Εμείς θέλουμε να ενισχυθεί η αυτοδιοικητική φωνή που δίνει διέξοδο στα συμφέροντας της κοινωνίας. Και προφανώς θέλουμε να ενισχυθούν και σχήματα που έχουμε στηρίξει. Γιατί πιστεύουμε ότι μπορούν να δώσουν μια τέτοια προοπτική.
Εκ των προτέρων σας λέω, το έχω πει δηλαδή νωρίτερα, ότι η Αυτοδιοίκηση είναι ένα από τα πεδία στα οποία έχουμε έλλειμμα. Έχουμε καθυστερήσει. Δεν είχαμε αν θέλετε προς τα εκεί πολλές πρωτοβουλίες, πρέπει να πάρουμε πολλές περισσότερες. Πρέπει κι εμείς να πάρουμε τα μαθήματά μας.
Ναι, συμφωνώ, παρ’ ό,τι ξεκινήσαμε πολλά από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από την Αυτοδιοίκηση, οι υποχρεώσεις που δημιούργησε πολλές φορές και η κεντρική πολιτική σκηνή, αφυδάτωσε σ’ ένα βαθμό τις διαθεσιμότητες στελεχών, αλλά έπρεπε να έχουμε λάβει εμείς πρόνοια.
Σε κάθε περίπτωση εμείς θέλουμε πρώτα απ’ όλα, να ενισχυθούν οι τοπικές κοινωνίες. Κι επειδή έχουμε έντονο προβληματισμό για την υστέρηση, για τα βήματα προς τα πίσω που γίνονται και στον τόπο μας και συνολικά στην Αυτοδιοίκηση, θέλουμε να βγει δυνατή η Αυτοδιοίκηση. και με δυνατές Αριστερές προοδευτικές φωνές, με ενεργούς πολίτες που δεν έχουν εξαρτήσεις την επόμενη μέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών, η χώρα και ο τόπος θα είναι σε καλύτερη κατάσταση.
Γιατί αλλιώς, αν εγκρίνουμε μια πολιτική που αναπαράγεται, βλέπετε τις επιπτώσεις. Πυρκαγιές, πλημμύρες, περίεργα περιστατικά εγκληματικότητας, ανασφάλεια. Νομίζω ότι υπάρχει ήδη ένα πεδίο, οι επόμενες εκλογές, που οι πολίτες μπορούν να επιλέξουν άλλες προοπτικές και όχι την ανασφάλεια που δημιουργεί ο κ. Μητσοτάκης. Ευχαριστώ πολύ.
- B. ΠΛΑΚΑΣ («ΤV 100»): Καλησπέρα κ. Πρόεδρε. Θα επιμείνω στο θέμα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών …
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Κι από δημοτική τηλεόραση είστε, και την έχουμε στηρίξει τη δημοτική τηλεόραση με όλους τους τρόπους, ευχαρίστως.
- B. ΠΛΑΚΑΣ («ΤV 100»): Μας ενδιαφέρει λοιπόν ιδιαίτερα το αυτοδιοικητικό πλαίσιο. Όπως και να’ χει, οι εκλογές του Οκτωβρίου, οι δημοτικές και περιφερειακές είναι οι πρώτες κάλπες μετά τις εθνικές κάλπες. Και νομίζω θα συμφωνήσουμε, ότι οποιαδήποτε κάλπη έχει και τον πολιτικό της χαρακτήρα.
Αυτό λοιπόν που θέλω συγκεκριμένα να σας ρωτήσω κ. Πρόεδρε, είναι το εξής: Καλείτε τους πολίτες στην κάλπη του Οκτωβρίου, να στείλουν ένα μήνυμα δυσαρέσκειας στην κυβερνητική πολιτική μετά και αυτό το δύσκολο καλοκαίρι που είχαμε; Και πώς, αν το κάνετε, θα γίνει αυτό; Με νίκη των Συνδυασμών που επίσημα υποστηρίζετε σε Περιφέρειες και μεγάλους Δήμους; Ευχαριστώ.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Κύριε Πλάκα, οφείλω όχι μόνο ως δείγμα συνέπειας σε αυτά που είπα λίγο πριν στον κ. Ρούμπο, αλλά και ως απόλυτο δικό μου πιστεύω να σας πω ότι δε θα μπορούσα ποτέ να ζητήσω μέσω των αυτοδιοικητικών εκλογών να καταδικαστούν κομματικές επιλογές αν δεν έθετα ως πρώτο στόχο και αυτό να πρότεινα και ως ενεργός πολίτης στους συμπολίτες μου, να επιλέξουν σχήματα που θα βοηθήσουν τον τόπο τους, που θα κάνουν ισχυρή την Αυτοδιοίκηση. Που διεκδίκησαν να είναι ισχυρή η Αυτοδιοίκηση.
Είναι προφανώς ότι απ’ αυτό που είναι και ο στόχος μας για την Αυτοδιοίκηση, να κάνουμε ισχυρούς δήμους και ισχυρές κοινωνίες, προκύπτει, αυθορμήτως αν θέλετε συνεπαγωγή, ότι ως εκ τούτου πρέπει να καταδικάσουν τις πολιτικές της κυβέρνησης που υποβάθμισαν την Αυτοδιοίκηση, ναι. Αλλά όχι για να καταδικάσουν την πολιτική του κ. Μητσοτάκη , απλά γιατί είμαστε σε άλλο κόμμα, προς θεού.
Υπάρχει αιτία και λόγος για τον οποίο πρέπει να γίνει αυτό. Και ο λόγος είναι γιατί θέλουμε καλύτερους Δήμους, γιατί θέλουμε καλύτερη ζωή. Γιατί θέλουμε καλύτερες λειτουργίες. Ενημερωνόμαστε πρόσφατα για ένα τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει με τα vouchers στους Παιδικούς Σταθμούς. Να επιλέξουν λοιπόν για καλύτερους Παιδικούς Σταθμούς οι πολίτες, να επιλέξουν για καλύτερους ελεύθερους χώρους. Ακόμα και η ιδιωτικοποίηση της Έκθεση είναι μια παράμετρο που πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν.
Ακόμα και η προσπάθεια που έκανε η κυβέρνηση να ιδιωτικοποιήσει την ΕΥΑΘ και την ΕΥΔΑΠ και αν δεν υπήρχε και η μεγάλη συναυλία της Θεσσαλονίκης, και η αντίδραση του κόσμου και οι αποφάσεις του ΣτΕ είμαι σίγουρος ότι ο κ. Μητσοτάκης θα ολοκλήρωνε το σχέδιο ιδιωτικοποίησης στο νερό, γιατί το είχε πει ο ίδιος δημόσια και είχε δεσμευτεί γι’ αυτό και είχε δεσμευτεί γι’ αυτό, και υπάρχει και συνέντευξή του που το έλεγε.
Για όλα αυτά πρέπει να ψηφίσουν οι πολίτες στις δημοτικές εκλογές και για όλα αυτά που προσπαθούμε κι εμείς να κάνουμε για να έχουμε καλύτερη Αυτοδιοίκηση. Είναι προφανές, ότι καλύτερη ποιότητα ζωής, καλύτερες λειτουργίες στον τόπο μας μπορούν να εξασφαλίσουν αιρετοί οι οποίοι δε δεσμεύονται από τον κ. Μητσοτάκη.
Γιατί όταν είναι κομματικά εντεταλμένοι της κυβέρνησης, φάνηκε α προηγούμενα 4 χρόνια, ότι δε μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα. Όταν δηλαδή καταργήθηκε –θα σας πω ένα παράδειγμα κ. Πλάκα, που μας ενώνει και ως Θεσσαλονικείς, όταν ο κ. Μητσοτάκης το ’19 βγήκε στο βήμα της Βουλής και εξήγγειλε ότι στην περιοχή του πρώην στρατοπέδου Γκόνου, θα γίνει η ζώνη ελεύθερου εμπορίου ενώ είχε γίνει ήδη ο πρώτος διαγωνισμός για το μεγάλο logistics, δηλαδή το κέντρο το εμπορευματικό της Θεσσαλονίκης που θα συνέδεε τη Θεσσαλονίκη με τα Βαλκάνια, και θα την έκανε πραγματική πύλη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, πώς αντέδρασε η Αυτοδιοίκηση που είχε κομματικό βιβλιάριο στη Νέα Δημοκρατία;
Επειδή πρέπει να επιλέγουμε τους αυτοδιοικητικούς με βάση το συμφέρον του τόπου. Δεν είναι συμφέρον της Θεσσαλονίκης να έχει ένα logistic center όπως προχωρά στο Θριάσιο, γιατί και τα δύο προχωρούσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τότε, που να είναι συνδεδεμένο με το λιμάνι, που να έχει σιδηρόδρομο και οδικό άξονα στο λιμάνι και να βλέπει όλα τα Βαλκάνια σαν μια αγορά η οποία θα δημιουργεί ευημερία και στον τόπο μας και ειρήνη στα Βαλκάνια;
Πού ήταν η Αυτοδιοίκηση της πόλης και της περιφέρειας τότε να σταματήσει αυτό το σχέδιο; Έπρεπε να περάσουν τέσσερα χρόνια, να αποτυπωθεί η αδράνεια του κ. Μητσοτάκη στο θέμα της τάχατες ελεύθερης ζώνης, να αποτυπώσει ο ΣΥΡΙΖΑ δημόσια το λόγο του για το εμπορευματικό κέντρο και να έρθει μετά από τρία χρόνια, η πρωτοβουλία νομίζω των εξαγωγέων που ήρθε γιατί το έβαζε ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ έντονα, να πει μήπως πρέπει να ξαναγυρίσουμε στην πρόταση του εμπορευματικού κέντρου;
Τέτοια αυτοδιοίκηση λοιπόν εμείς θέλουμε που να έχει φωνή. Που να μπορεί να διεκδικεί, που να μη δεσμεύεται από κομματικά βιβλιάρια και που δεν θα έχει μόνο στόχο το να αναπαράγεται ένα σύστημα πολιτικής εξουσίας που επιτρέψτε μου να σας πω ότι αυτό είναι μικροπολιτική. Είναι μικροπολιτική το να λύνουμε τα μικρά θεματάκια μας με προσωπική σχέση με κάποιους συμβούλους των δήμων ή των Περιφερειών, ενώ πραγματική πολιτική είναι να έχουμε φορέα στο Θερμαϊκό Κόλπο.
Πού ήταν η αντίδραση της πόλης όταν καταργήθηκε ο Φορέας Θερμαϊκού Κόλπου που ήταν αίτημα της πόλης τα προηγούμενα χρόνια; Δεν ήταν μόνο πολιτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ. Η πόλη το ζήτησε και το έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Το Τεχνικό Επιμελητήριο το έλεγε. Νομίζω και ο κ. Καραμανλής ο προηγούμενος Πρωθυπουργός το είχε πει, αλλά ασχέτως τούτου, εγώ δεν θέλω να βάλω λόγια στο στόμα κανενός. Αυτή είναι η Αυτοδιοίκηση που χρειαζόμαστε. Ενεργούς πολίτες που να ασχολούνται με τον τόπο και να δεσμεύονται για τον τόπο.
Και κάτι που θέλω να πω τελευταίο. Και όχι επαγγελματίες πολιτικούς. Υπάρχει ένα θέμα το οποίο το έχω βάλει πολλές φορές και επειδή το είχα βάλει στην Αυτοδιοίκηση και κ. Πλάκα επειδή το έχουμε συζητήσει και οι δυο μας σε δημόσιο βήμα, σε τηλεοπτική εκπομπή, πρέπει να το ξαναβάλω. Υπάρχει και ένα θέμα διάρκειας των θητειών και πλήθους θητειών. Όλα τα στελέχη σε όλα τα επίπεδα πρέπει να έχουν ένα περιορισμό θητειών. Δεν μπορεί απλά να αναπαράγεται η εξουσία. Πρέπει να υπάρχει χώρος και για νέους ανθρώπους, για νέους επιστήμονες, για αλλαγή ρόλων. Αλλιώς περιορίζουμε, στενεύουμε την πολιτική. Την κάνουμε θερμοκήπιο στελεχών. Δεν είναι αυτό η πολιτική. Έτσι χάνει την αξιοπιστία της.
Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα αξιοπιστίας της πολιτικής σήμερα και οφείλεται και στον κ. Μητσοτάκη. Και ξέρετε γιατί; Γιατί έχει επικρατήσει ένας ακραίος κομματισμός παντού. Γιατί μόνο οι κολλητοί διορίζονται. Αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα της αξιοπιστίας της πολιτικής. Δεν έχει να κάνει μόνο με το ΣΥΡΙΖΑ ή άλλα κόμματα.
Και εδώ πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη για να υπάρχει αξιοπιστία στην πολιτική. Πρέπει αυτός ο κομματισμός να σταματήσει. Δεν μπορεί δηλαδή να πηγαίνουν τα γαλάζια παιδιά και να ξεπουλάνε δημόσια αγαθά όπως έχει γίνει στη ΔΕΗ και να το πληρώνει όλη η ελληνική κοινωνία. Αυτό πρέπει να το λύσει και η Αυτοδιοίκηση.
Ι. ΜΠΑΝΤΙΟΣ («ΚΟΚΚΙΝΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»): Κύριε Πρόεδρε να επιστρέψουμε στις πληγείσες περιοχές σε δυο σκέλη. Διαβάζουμε ότι το πρωί έγινε μια κυβερνητική σύσκεψη υπό τον κ. Μητσοτάκη απουσία του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, του κ. Κικίλια.
Μια ενδεχόμενη αποπομπή του κ. Κικίλια από το κυβερνητικό σχήμα θεωρείτε ότι θα είναι αρκετή για την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για την τραγωδία στη Θεσσαλία; Θα είστε ικανοποιημένοι;
Και ένα δεύτερο σκέλος. Λόγω της Θεσσαλίας έχει πάει λίγο πιο πίσω το σκέλος του Έβρου. Θεωρείτε ότι υπάρχει κίνδυνος όλα τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά ποσά να οδηγηθούν για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας και να μη μείνει τίποτα για τον Έβρο;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Είναι διπλό το θέμα το οποίο έχετε θέσει. Αφορά λιγάκι τις πολιτικές ευθύνες για την πολιτική προστασία και το δεύτερο σχέδιο του Έβρου.
Επειδή έχει γίνει και δημόσια ερώτηση για το ζήτημα, για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει ή όχι παραίτηση του κ. Κικίλια, κάποια στιγμή και εγώ προσωπικά είχα πει και οφείλω να είμαι απόλυτα τυπικός και συνεπής στις δηλώσεις μου, ότι ο κ. Κικίλιας ανέλαβε ένα υπουργείο που τον πρώτο μήνα αντιμετώπισε μια τεράστια κρίση και δεν μπορεί κάποιος για έναν Υπουργό 20 ημερών να ζητήσει πολιτικές ευθύνες και παραίτηση. Και αυτό ήταν για τις πυρκαγιές του Ιουλίου. Όφειλε όμως και ο ίδιος να αναδείξει τα πολιτικά ελλείμματα εάν τα έχει εντοπίσει, γιατί έρχεται δεύτερο και τρίτο κύμα.
Δηλαδή δεν προχωράνε τα προγράμματα προμηθειών του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Δεν έχει οργανόγραμμα το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Ο νόμος Πολιτικής Προστασίας είναι σε αδράνεια. Καταλαβαίνω ότι τον Ιούλιο δεν προλάβαινε. Όφειλε όμως να πει κάτι για τις προσλήψεις της Πυροσβεστικής στις προγραμματικές δηλώσεις. Δεν είπε τίποτα. Βγήκε μετά τις πυρκαγιές του Ιουλίου να μιλήσει για προσλήψεις. Και 500, ενώ είναι 3.600 κενά.
Θεωρώ ότι υπάρχει ζήτημα πολιτικής ευθύνης του κ. Κικίλια εφόσον δεν αναδεικνύει πολιτικά ελλείμματα, τα οποία τα βρίσκει μπροστά του. Εμμέσως κάτι λέει στο δημόσιο λόγο, αλλά σε κάθε περίπτωση υπάρχει και ένα ζήτημα της δικής του συνέπειας που εμείς δεν παρεμβαίνουμε στα εσωκομματικά της Ν.Δ.
Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Η πολιτική ευθύνη για το έλλειμμα Πολιτικής Προστασίας είναι προσωπικά του κ. Μητσοτάκη. Από εκεί και μετά έχουν ευθύνες οι Υπουργοί, σαφέστατα και δεν είναι πια 20 μέρες Υπουργοί. Θα έπρεπε εάν έχει σοβαρά θέματα που δεν επιλύονται εντοπίσει, να έχει παραιτηθεί. Ή να έχει δηλώσει τη διαφωνία του, ή τα ελλείμματα.
Και πρέπει να σας πω ότι έχω μια συνεπή και δεοντολογική επικοινωνία με τον κ. Κικίλια. Δεοντολογικά ορθή. Για πολλά θέματα προκύπτουν στις πυρκαγιές, στις πλημμύρες, επικοινωνούμε ως οφείλουμε και το σεβόμαστε, αλλά εδώ προκύπτει το ένα πρόβλημα μετά το άλλο.
Σήμερα είδαμε σε πρωτοσέλιδο εφημερίδας ένα νέο σχέδιο που επωάζεται να αναλάβει λέει ο στρατός την Πολιτική Προστασία και να αναλάβει τα σχέδια διάσωσης ακόμα και χωρίς ενημέρωση. Στην Καθημερινή. Για να μην λέω απλά πράγματα τα οποία δεν έχουν πιστότητα.
Αυτό οφείλω να πω ότι μας δημιουργεί πολλά ερωτήματα και σχετικά με το ποια είναι τελικά η αποστολή του στρατού και σχετικά με το εάν αυτό είναι η απόλυτη παραδοχή του κ. Μητσοτάκη ότι απέτυχε. Διότι ο κ. Μητσοτάκης κρατάει το νόμο Πολιτικής Προστασίας αυτή τη στιγμή σε αδράνεια.
Εδώ λοιπόν υπάρχει ένα κεντρικό πρόβλημα. Και ο κ. Μητσοτάκης ευθύνεται για την ανασφάλεια που πλέον επικρατεί, γιατί εγώ διαβάζω και δημοσκοπήσεις που λένε ότι η πλειοψηφία των πολιτών λέει ότι η χώρα δεν πάει σωστά.
Το δεύτερο θέμα που θέσατε είναι ο Έβρος. Έχω επισημάνει και εισαγωγικά ότι χρειάζονται δυο άμεσα σχέδια να συζητηθούν δημόσια. Ο Έβρος και η Θεσσαλία. Η Θεσσαλία έχει κατατεθεί ήδη εγγράφως και αυτό γιατί υπάρχει σοβαρό πρόβλημα κινδύνου από ανάπτυξης και δημογραφικής κρίσης.
Στον Έβρο το θέμα δεν είναι μόνο η κήρυξη των περιοχών σε αναδασωτέες, τα αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά έργα τα οποία έχει πει ο κ. Μητσοτάκης, τα οποία είναι υποχρέωση έτσι κι αλλιώς. Νομίζω ότι ήταν εγκύκλιος του ’17 υπογεγραμμένη από εμένα. Υποχρεωτικά ούτε προφανώς είναι οι ιδιώτες χορηγοί των αναδασώσεων το οποίο είναι και απαράδεκτο. Συγχωρέστε με δηλαδή.
Δεν είναι θέμα χορηγιών η υποχρέωση προστασίας των δασών. Είναι δημόσια ευθύνη και πρέπει να γίνεται ολιστικά με τις ίδιες προδιαγραφές και τις χρηματοδοτήσεις παντού. Όμως υπάρχει ένα θέμα παραγωγικής ανασυγκρότησης και αποκατάστασης του οικοσυστήματος.
Η Δαδιά, ο Φορέας Προστασίας Περιβάλλοντος Δαδιάς Δ. Έβρου και Σαμοθράκης πρέπει να ανασυσταθεί άμεσα και αυτό είναι πρόταση συγκεκριμένη την οποία έχουμε θέσει. Και χρειάζεται ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, το οποίο να δίνει δουλειές, γιατί ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι ο Έβρος θα είναι ο πυλώνας ασφάλειας και έγινε πριν τη Θεσσαλία το υπόδειγμα ανασφάλειας, γιατί θα ήταν η πύλη της Ευρώπης και το εμπορευματικό και ενεργειακό κέντρο και κόμβος, αλλά δυστυχώς ακούμε μεγάλα προβλήματα και τάσεις φυγής.
Γι’ αυτό η συζήτηση στον Έβρο πρέπει να γίνει και στη Βουλή και στον Έβρο.
Π. ΤΣΙΚΑΛΑΣ («VORIA.GR»): Καλησπέρα κ. Πρόεδρε, καταλαβαίνω, θα επιστρέψω λίγο στις κομματικές εκλογές. Καταλαβαίνω την ιδιότητά σας, δεν μπορείτε να εκφράσετε κάποια προτίμηση σε πρόσωπο ενόψει και των εκλογών.
Ωστόσο η πολιτική σας θέση έχει σημασία και εκτιμώ ότι πρέπει να γίνει γνωστή. Υπαινιχθήκατε κάτι πριν από λίγο, αλλά θα ήθελα να είστε λίγο πιο ξεκάθαρος. Πιστεύετε ότι η επάνοδος του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητική τροχιά έρχεται μέσα από τη διεύρυνση προς το κέντρο που αποφασίστηκε το 2019 ή την επιστροφή σε θέσεις που εκφράζουν κυρίως πιο αριστερά προτάγματα; Ευχαριστώ.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Ίσως μια απαραίτητη διευκρίνιση. Δεν ξέρω εάν άφησα να εννοηθεί κάτι τέτοιο. Είπα ότι ήταν πολύ σωστή η επιλογή της Προοδευτικής Συμμαχίας και καλά έκανε ο Αλέξης Τσίπρας και το εξήγγειλε αμέσως. Εμείς δεν καταφέραμε να το υλοποιήσουμε.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν απευθυνθήκαμε στην πολιτική γεωγραφία, εάν το εννοήσατε έτσι. Είναι ότι εμείς δεν καταφέραμε να το ενσωματώσουμε μέσα μας να λειτουργούμε έτσι. Να ξεκαθαρίσω λοιπόν και νομίζω ότι αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα ερώτηση που έχει απαντηθεί στη δημόσια σφαίρα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί από το προοδευτικό κέντρο μέχρι τη ριζοσπαστική αριστερά. Είναι καταγεγραμμένο. Απευθύνεται σε όλη την κοινωνία. Να το ξεκαθαρίσω. Η πρόταση κοινωνικής δικαιοσύνης και προοδευτικής διεξόδου απευθύνεται και σε ψηφοφόρους της Ν.Δ. προφανώς.
Θέλουμε να κερδίσουμε ψηφοφόρους και από άλλα κόμματα. Αλίμονο. Με το φασισμό μόνο έχουμε μέτωπο και δεν έχουμε κανένα περιθώριο συζήτησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ για να κερδίσει δεν είναι ανάγκη να αναζητεί εάν θα πρέπει να προσαρμοστεί σε άλλες πολιτικές. Όχι. Την δική του πολιτική πρόταση πρέπει να καταθέσει.
Παράδειγμα. Η πρότασή μας για φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων, ή δημόσιο έλεγχο της ενέργειας, είναι μια αριστερή πρόταση. Αλλά ωφελεί πλατύτερα κοινωνικά στρώματα. Απευθύνεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Γιατί δημιουργεί καλύτερο περιβάλλον, πρόσβαση στην ενέργεια και φθηνότερο κόστος για όλους. Αριστερές προτάσεις λοιπόν. Προσέξτε τι είπα. Αριστερές, ευρωπαϊκές, οικολογικές με τις δημοκρατικές αξίες μέσα γιατί και αυτές πλήττονται στην Ελλάδα και αμφισβητούνται, που απευθύνονται σε όλη την κοινωνία και εκπροσωπούν από το προοδευτικό κέντρο μέχρι τη ριζοσπαστική αριστερά. Δεν υπάρχει σε αυτό ερώτημα. Έμπνευση, προοπτική και σοβαρότητα χρειάζεται η κοινωνία. Και αυτή την έχουμε.
Δ. ΚΕΤΙΚΙΔΗΣ («politic.gr»): Κύριε Πρόεδρε καλησπέρα σας. Στις βουλευτικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ ήταν πολύ κοντά στο να καταλάβει τη δεύτερη θέση και να βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τρίτος. Σε περίπτωση που αυτό το σενάριο υλοποιηθεί στις ευρωεκλογές, τότε θα μιλάμε για μια διπλή ήττα του κόμματος τόσο από τη Ν.Δ., όσο και από το ΠΑΣΟΚ. Θα θέσει υπό αμφισβήτηση ένα τέτοιο αποτέλεσμα το νέο Πρόεδρο;
Πριν από λίγο είπατε ότι μπορείτε να κερδίσετε και ψηφοφόρους της Ν.Δ. θέλετε να κερδίσετε. Πώς μπορείτε να κερδίσετε λοιπόν; Ευχαριστώ.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Παρ’ ότι δεν άκουα πολύ καλά το τελευταίο που είπατε, απευθύνεστε σε ψηφοφόρους της Ν.Δ.; Πώς ολοκληρώσατε δεν άκουσα.
Δ. ΚΕΤΙΚΙΔΗΣ («politic.gr»): Πώς μπορείτε να κερδίσετε τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. έτσι ώστε να έρθουν στο ΣΥΡΙΖΑ;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Νομίζω ότι το παράδειγμα που είπα λίγο πριν, ότι με τη φορολόγηση των υπερκερδών στα διυλιστήρια και τον περιορισμό του κέρδους, μειώνεται από τη μια μεριά η τιμή των καυσίμων το οποίο ωφελεί όλη την κοινωνία, είναι κάτι ξεκάθαρο που δεν το κάνει ο κ. Μητσοτάκης. Θα πω όμως περισσότερες λεπτομέρειες.
Κοιτάξτε, παρουσιάσατε πολλά σενάρια. Αν γίνει αυτό και εάν στις ευρωεκλογές ισχύει αυτό και εάν θα υπάρχει θέμα για τη νέα ηγεσία. Εδώ μπροστά μας έχουμε πολύ μεγάλα πολιτικά γεγονότα πολύ νωρίτερα. Δηλαδή να βγει πρώτα η νέα πολιτική ηγεσία. Να έχουμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές που θα είναι ένα πρώτο πολιτικό μήνυμα. Το παραδέχτηκα, παρότι δεν είμαστε έτοιμοι και βρισκόμαστε σε μια μετάβαση μετά από ένα εκλογικό και πολιτικό σοκ της αποχώρησης του Αλέξη.
Να διατυπώσουμε δημόσιο λόγο, έκτακτο συνέδριο, πολιτική θέση και να πάμε στις ευρωεκλογές. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να σας πω ότι εμείς προς το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής πρόταση για να υπάρχουν κοινές προοδευτικές πρωτοβουλίες και κοινή προοδευτική διέξοδο για τη χώρα, έχουμε θέσει εδώ και πάρα πολύ καιρό.
Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής κοιτάζει λίγο πολύ τα δικά του κομματικά συμφέροντα και δεν απαντάει. Η πρόταση απλής αναλογικής ήταν μια ξεκάθαρη τέτοια πρόταση, ασχέτως εάν εμείς πολύ γρήγορα, μάλλον σχετικά γρήγορα είπαμε προς την κοινωνία ότι «κοιτάξτε, το ΠΑΣΟΚ δεν απαντάει, δεν υπάρχει πια πρόταση απλής αναλογικής συνεργασίας». Αλλά η πρόταση ήταν εκεί, στο τραπέζι.
Ή όταν ψηφίσαμε για το νόμο για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των αποδήμων στις εκλογές, επίσης κάναμε πρόταση ξεκάθαρα προοδευτική, που δεν ανταποκρίθηκε ο κ. Ανδρουλάκης. Εγώ όμως πρόσφατα στη Βουλή είπα πολλές φορές ότι για τον ακροδεξιό και νεοφασιστικό κίνδυνο, για τα θέματα της ανασυγκρότησης στη Θεσσαλία και στον Έβρο, για τα θέματα της ασφάλειας της κοινωνίας και της Πολιτικής Προστασίας, είμαστε εδώ για προοδευτικές συνεργασίες. Στην κοινωνία μας, όχι σε κλειστά γραφεία. Αυτό είναι το ζητούμενο.
Και επαναλαμβάνω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί με κοινωνική γείωση, με αξιοποίηση της επιστήμης και με ένα σοβαρό τεκμηριωμένο και αριστερό, ευρωπαϊκό, οικολογικό λόγο, να κερδίσει πολύ πλατύτερες μάζες. Γιατί το ότι έχουμε πάνω από τα 2/3 της κοινωνίας σήμερα να λένε ότι «Δεν πάμε στη σωστή κατεύθυνση», περιλαμβάνει και ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας.
Η ανασφάλεια πλέον και η αναξιοπιστία είναι στον κ. Μητσοτάκη. Εμείς πληρώσαμε το πολιτικό κόστος, κάναμε πολιτικά λάθη, είχαμε έλλειμμα εμπιστοσύνης. Τώρα το έλλειμμα εμπιστοσύνης είναι στον κ. Μητσοτάκη. Άρα δεν είναι τα ερωτήματα πια στον ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς με προβλήματα στην κοινωνία, υπάρχουν προβλήματα στην πολιτική του κ. Μητσοτάκη.
κα ΠΟΤΑ («ΒΕΡΓΙΝΑ Τηλεόραση»): Καλό μεσημέρι. Θα επαναφέρω τη θεματολογία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και θα ήθελα να μου πείτε τι θα σημαίνει για τον ΣΥΡΙΖΑ μια ακόμη εκλογική ήττα, αυτή τη φορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές και αν είναι ικανή η εκλογή νέου Προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία να αντιστρέψει την κατάσταση ή αν ενδεχομένως χρειάζεται να γίνουν κι άλλα πράγματα. Ευχαριστώ.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Κυρία Πότα ακόμη και η σημερινή μας συζήτηση μπορεί να αλλάξει πολιτικά πράγματα. Γιατί ο δημόσιος διάλογος και η πολιτική είναι μια συνεχής διαδικασία. Και προφανώς η εκλογή νέου ή νέας Προέδρου μπορεί να αλλάξει πολλά πράγματα και να αφήσει ένα πολιτικό αποτύπωμα. Εξάλλου και η εσωτερική μας συζήτηση μέχρι την εκλογή, δημιούργησε κι ένα ενδιαφέρον και μια πολιτική συζήτηση και μια πολύμορφη διαδικασία.
Όμως εμείς έχουμε κάνει ήδη μια αυτοκριτική ότι δεν κάναμε την κατάλληλη προετοιμασία στην Αυτοδιοίκηση που απαιτείται για ένα Αριστερό, προοδευτικό Κόμμα. Και κάναμε αυτή την αυτοκριτική, για να ξεκινήσουμε ξανά σχεδόν από την αρχή, για επανεκκίνηση μιλάμε
Άρα ένα άσχημο αποτέλεσμα στην Αυτοδιοίκηση, όπως και το άσχημο αποτέλεσμα που είχαμε στις βουλευτικές εκλογές, θα μας οδηγήσει στο να κάνουμε αξιολόγηση του αποτελέσματος και να επενδύσουμε περισσότερη δουλειά και πιο έξυπνη και αποτελεσματική δουλειά, σε αυτό που κάνουμε σε συνομιλία με την κοινωνία. Το ίδιο δεν έγινε και στις βουλευτικές εκλογές;
Αυτό που έχει σημασία είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων της κοινωνίας και της χώρας. Το λέω πάρα πολλές φορές, μπορεί να σας φανεί λίγο απλοποιημένο, αλλά αυτό είναι η πολιτική. Από οποιοδήποτε μετερίζι, σε οποιεσδήποτε συνθήκες, πρέπει να γινόμαστε όλο και καλύτεροι γιατί το έχει ανάγκη η χώρα μας. Αυτό κάναμε το ’15. Κάναμε το καλύτερο δυνατό για να σώσουμε μια χώρα που ήταν σε χρεοκοπία, που την έβαλαν σε Μνημόνια και την χρεοκόπησαν και κοινωνικά και οικονομικά και η Ελλάδα κατάφερε να βγει από το Μνημόνιο, να έχει κοινωνική πολιτική, να αποκτήσει διπλωματική πολιτική και να ενισχύσει την ακτινοβολία της στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.
Και όμως έγιναν. Από ένα Κόμμα που ήμασταν μικρό και γίναμε μεγάλο. Γιατί; Γιατί η κοινωνία κάνει τα Κόμματα μεγάλα. Στην κοινωνία απευθυνόμαστε και θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό.
κ. ΑΧΛΑΤΛΗΣ («Thesstoday»): Κύριε Φάμελλε θα ήθελα να επανέλθω στο ζήτημα του ανοίγματος, επιτρέψτε μου την έκφραση, προς τη Δεξιά προς ψηφοφόρους της Δεξιάς. Δεν σας τρομάζει μήπως υπάρξει κάποια διαρροή, μήπως χάσετε παραδοσιακούς Αριστερούς ψηφοφόρους; Ευχαριστώ.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Κύριε Αχλάτλη να ξεκαθαρίσω κάτι. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει κανένα άνοιγμα στη Δεξιά πολιτική. Ήμουν απολύτως ξεκάθαρος, είπα ότι πολίτες που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία γιατί πιθανά πίστεψαν ότι θα εξασφαλίσει ασφάλεια ο κ. Μητσοτάκης, έχουν προδοθεί σήμερα. Ενώ μια πρόταση Αριστερή, το ξεκαθάρισα και ευρωπαϊκή ταυτόχρονα και οικολογική -για να είμαι ειλικρινής ως προς τους βασικούς πυλώνες- μπορεί να δώσει λύσεις σε μια πολύ μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.
Γιατί διεκδικούμε να υπάρχει μια κοινωνική συμφωνία πλειοψηφική, για να αλλάξει κατεύθυνση η Ελλάδα. Προς ποια κατεύθυνση; Δεν το έχω πει πάρα πολλές φορές; Την προοδευτική, κυβερνητική διέξοδο. Άρα μιλάμε με την ταυτότητα της Αριστεράς και η ταυτότητα της Αριστεράς είναι αυτό που μας έκανε και κυβέρνησε το ’15 και μας ψήφισαν ψηφοφόροι που είχαν ψηφίσει πριν Νέα Δημοκρατία.
Γιατί θεωρείτε ότι η ψήφος των πολιτών είναι ένα κουτάκι που είστε απομονωμένοι; Γιατί εσείς δεν έχετε πιθανά ψηφίσει κι άλλα Κόμματα στη δική σας -όχι προσωπικά, συνολικά αναφέρομαι- πολιτική ζωή; Αυτή είναι η πραγματικότητα. Εμείς λοιπόν απευθυνόμαστε στην πλατιά πλειοψηφία γιατί θέλουμε να εκπροσωπούμε την πλατιά κοινωνική πλειοψηφία.
Και να σας πω και κάτι το οποίο το είπαμε στις προγραμματικές δηλώσεις, για να είναι λίγο ξεκάθαρο. Για ποιους κάνουμε πολιτική; Εμείς δεν κάνουμε πολιτική γι’ αυτούς που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Όχι, η πολιτική μας ταυτότητα είναι Αριστερή. Κάνουμε πολιτική ούτε καν για όλους τους ψηφοφόρους. Κάνουμε πολιτική και γι’ αυτούς που δεν ψήφισαν, κάνουμε πολιτική για όλη την κοινωνία. Για να αποκτήσει ξανά αξιοπιστία η πολιτική και πρέπει να είναι Αριστερή, για να εμπνεύσει.
Και ξέρετε γιατί; Γιατί η Αριστερά έχει βασικό στοιχείο την κοινωνική δικαιοσύνη. Γιατί αν ο νέος και η νέα, ή και συνταξιούχος, ο εργαζόμενος ή ο άνεργος ξέρουν ότι αυτό το Κόμμα που ψηφίζουν δεν έχει εξαρτήσεις και θα κάνει πάντα το σωστό, μπορεί κάποιες επιλογές να είναι λάθος, αλλά θα κάνει αυτό που πιστεύει δίκαιο -συγχωρέστε με όχι το «σωστό», αυτό που πιστεύει δίκαιο- θα έχει την εμπιστοσύνη σε αυτό το Κόμμα και χρειάζεται εμπιστοσύνη στα Κόμματα. Γιατί τα Κόμματα δεν είναι ρουσφέτια, δεν είναι τα πολιτικά γραφεία των βουλευτών που κάνουν εξυπηρετήσεις. Γιατί τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλη η πολιτική να διολισθαίνει προς τα εκεί.
Χρειαζόμαστε άλλη πολιτική. Χρειαζόμαστε να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στην πολιτική. Γιατί πολλοί συζητούν για την πολιτική υποτιμώντας τους πολιτικούς, θεωρώντας ότι όλοι οι πολιτικοί είναι διεφθαρμένοι ή διαπλεκόμενοι. Όχι. Πρέπει να αλλάξει εικόνα η πολιτική, να αποκτήσει εμπιστοσύνη.
Αυτό που έγινε στη Θεσσαλία ή αυτό που έγινε με τις πυρκαγιές, υποβαθμίζει την αξιοπιστία της πολιτικής. Γι’ αυτό πολλές φορές μας βλέπετε να έχουμε και μια ένταση διαφορετικής αφετηρίας. Δεν έχει να κάνει με τα Κόμματα, έχει να κάνει με το ότι η πολιτική πρέπει να πηγαίνει μπροστά τη χώρα. Ο κ. Μητσοτάκης μιλάει για εκσυγχρονισμό και προσφέρει αναχρονισμό. Γιατί υποβαθμίζονται λειτουργίες της πολιτείας. Ευχαριστώ πολύ.
κ. ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ («The OPINION»): Καλό μεσημέρι Πρόεδρε. Έχουμε δει στο παρελθόν συζητήσεις στην Βουλή σε επίπεδο πολιτικών Αρχηγών που δεν έχουν προσφέρει τα αναμενόμενα. Μήπως για το χτίσιμο από την αρχή μιας νέας Περιφέρειας στην χώρα να χρειαστεί ένα Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, μια διακομματική απόφαση στο ανώτατο επίπεδο; Σκέφτεστε να το ζητήσετε;
Και μια που είναι η τελευταία ερώτηση, μια ακόμη. Αν θέλετε να κάνετε ένα σχόλιο για την ομοφοβική δήλωση του κ. Κούγια για τον Στέφανο Κασσελάκη.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Να πω κατ’ αρχήν ότι έχουμε όλοι ξεκάθαρα τοποθετηθεί καταδικάζοντας οποιαδήποτε ομοφοβική ή άλλου είδους προσβολής δημοκρατικών αξιών, προσωπικότητας, φύλου, κοινωνικής τάξης, κοινωνικής θέσης τοποθέτηση γίνεται στην ελληνική κοινωνία.
Έχουμε καταδικάσει απόλυτα αυτά τα φαινόμενα και δυστυχώς αυτές οι τοποθετήσεις αμφισβητούν τον πυρήνα των ατομικών δικαιωμάτων και εμείς υποστηρίζουμε τον πυρήνα των ατομικών δικαιωμάτων γιατί είναι η βάση της δημοκρατίας και του ευρωπαϊκού κράτους Δικαίου.
Και ανησυχούμε όταν αμφισβητείται το ευρωπαϊκό κράτος Δικαίου και το ευρωπαϊκό κεκτημένο στη χώρα μας. Και δυστυχώς αυτή η συζήτηση πολλές φορές επηρεασμένη και από το περιβάλλον των social media των κοινωνικών δικτύων, έχει γίνει και για άλλους υποψηφίους στην προεκλογική περίοδο και εγώ θέλω να είμαι ξεκάθαρος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτοτικά καταδικάζει οποιαδήποτε παραβίαση δικαιώματος, ταυτότητας, θέσης, φύλου ή οτιδήποτε άλλο.
Δεύτερον, όσον αφορά το ζήτημα της Θεσσαλίας και των πολιτικών αρχηγών και σας ευχαριστώ κ. Συρμάτση γιατί δεν θα μπορούσε αλλιώς να απαντήσω σε αυτή την πρωτοφανή επίθεση. Όσον αφορά όμως το θέμα της Θεσσαλίας, θα μπορούσε κανείς να συζητήσει για πάρα πολλά εργαλεία. Σας είπα ότι εμείς είμαστε ανοιχτοί και στην πρόταση για την εξεταστική Επιτροπή που έκανε το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής.
Εμείς κάναμε μια πρόταση για συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Θεωρώ ότι μια συζήτηση η οποία θα γίνει στην Ολομέλεια της Βουλής με όλους τους βουλευτές μέσα, θα είναι πιο αποτελεσματική γιατί σέβεται και το Κοινοβούλιο. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιο μυστικό που πρέπει να συζητηθεί σε μια σύσκεψη πολιτικών αρχηγών.
Εξάλλου τα πολιτικά πρόσωπα για θέματα τα οποία αφορούν την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, ιδιαίτερα κρίσιμα και μεγάλα ζητήματα, συζητούν και στη δημόσια σφαίρα με τις τοποθετήσεις τους. Αυτά τα οποία λέω εγώ σήμερα ή λένε άλλοι πολιτικοί αρχηγοί ή όλοι οι βουλευτές, είναι ένας διάλογος που γίνεται στην κοινωνία.
Είναι ξεκάθαρη η πρόταση: Ελάτε να βρούμε μια λύση και να συνθέσουμε. Ακόμη και η πρόταση να πάμε στη Θεσσαλία να τα συζητήσουμε όλα αυτά, την οποία έκανα προηγουμένως, είναι μια πρόταση προς όλα τα Κόμματα και προς όλη την κοινωνία, χωρίς αποκλεισμούς. Δεν υπάρχει κάποιος ελιτισμός ή αριστοκρατική ανάγνωση της πολιτικής να συζητάνε μόνο οι πολιτικοί αρχηγοί ή μόνο οι αιρετοί. Όχι και η κοινωνία πρέπει.
Γιατί αν δεν συμμετέχει η κοινωνία της Θεσσαλίας και αναφέρομαι και στους παραγωγούς και στους πολίτες -και στους παραγωγούς αναφέρομαι τριτογενούς, δευτερογενούς και πρωτογενούς τομέα- στη συζήτηση, τότε αυτή η συζήτηση θα μείνει κενό γράμμα.
Γιατί ένα μεγάλο πρόβλημα της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι κάνει πολιτική για τους κολλητούς και στην οικονομία, αλλά δεν εμπλέκει όλους τους παραγωγούς. Ο κλιματικός νόμος είχε αυτό το πρόβλημα. Η κυκλική οικονομία που δεν την προχώρησαν, ήταν γιατί είχαν ακριβώς αυτά τα ελλείμματα.
Εγώ λέω λοιπόν ότι αυτή η συζήτηση μπορεί να γίνει παντού. Δεν εκτιμώ ότι χρειάζεται μια πρωτοβουλία πολιτικών αρχηγών, αλλά χρειάζεται μια πρωτοβουλία Βουλής.
Αυτό που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε, είναι γιατί ενώ καταθέσαμε αυτή την πρόταση την Τετάρτη αν δεν κάνω λάθος, έχουν περάσει δυο μέρες και δεν υπάρχει ούτε η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου για την άποψη, αν συμφωνούν ή όχι και να δούμε το χρονοδιάγραμμα και το περίεργο είναι ότι δεν έχουν κατατεθεί τα έγγραφα στη Βουλή, που είναι αυτά που είχε στείλει πριν πάει ο κ. Μητσοτάκης στην Commission στο Στρασβούργο. Δεν σας φαίνεται περίεργο αυτό;
Δηλαδή πήγε μια αποστολή που θα έπρεπε πιθανά να υπάρξει και μια αλληλογραφία ωρίμανσης νωρίτερα, γιατί τα αιτήματα ξέρετε κατατίθενται και μετά τα διαπραγματεύονται, ιδιαίτερα ένας Πρωθυπουργός. Και γιατί να μην έχει έρθει το έγγραφο; Δεν είναι δημόσιο; Δημόσιο είναι, είναι ξεκάθαρο. Δεν υπάρχει τίποτε το εμπιστευτικό.
Γνωρίζουμε ότι οι άλλες χώρες με αντίστοιχες καταστροφές -έχετε ακούσει για το παράδειγμα της Σλοβενίας- είχαν πολύ γρήγορα στείλει αντίστοιχα έγγραφα και πήραν πολύ μεγάλη ενίσχυση. Εμείς δεν μπαίνουμε σε έναν ανταγωνισμό των χωρών, αλίμονο. Τα καλά παραδείγματα χρησιμοποιούμε.
Εδώ υπάρχει μια κοινωνική προτεραιότητα. Δεν ξέρω αν είναι η τελευταία ερώτηση αυτή, θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι ίσως και το καλύτερο κλείσιμο αυτής της συζήτησης. Εμείς καταθέτουμε ξανά μέσα από αυτή την συνέντευξη Τύπου την αγωνία μας για την επιβίωσης της Θεσσαλίας και αναφερόμαστε στους πολίτες, αλλά αναφερόμαστε και στο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της Θεσσαλίας.
Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη αγωνία η οποία φαίνεται όταν είσαι εκεί. Εμείς πήγαμε πάρα πολλές φορές, εγώ πήγα από την Πέμπτη, ξαναπήγαμε με πολλές αποστολές την Τρίτη, ήμουν και εγώ εκεί και κάναμε και συνέντευξη Τύπου. Χρειάζονται Μέσα Ατομικής Προστασίας, χρειάζεται εξασφάλιση της υδροδότησης, ηλεκτροδότησης, χρειάζεται αποκομιδή των νεκρών ζώων. Χρειάζονται επιτελικά εργαλεία και συντονισμός, που δεν υπάρχουν στην περιοχή.
Και πρέπει η συζήτηση για την επόμενη μέρα της Θεσσαλίας να γίνει, γιατί δεν μπορείτε να φανταστείτε από πόσους ανθρώπους έξω από την πολιτική, από τον πολιτισμό, από την οικονομία έχω πάρει τηλέφωνα από την Καρδίτσα, από τα Τρίκαλα που μου βεβαιώνουν και προσωπικά -και μπορώ να το μεταφέρω σε ιδιωτική σφαίρα, αλλά όχι στη δημόσια- ότι οι πολίτες τους λένε ότι θα φύγουν, ότι δεν έχουν μέλλον και κάποιοι συζητάνε και για μετανάστευση.
Η πολιτεία πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί το έλλειμμα που δημιούργησε και ο κ. Μητσοτάκης και δημιουργεί και η κλιματική κρίση, μπορεί να το κάνει εφόδιο για την επόμενη μέρα. Αυτή την τοποθέτηση που είναι θεσμική, πολιτική, προοδευτική αλλά και τεκμηριωμένη, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να την κάνει.
Γι’ αυτό και διεκδικήσαμε να κάνουμε αυτή τη συνέντευξη. Διότι αλλιώς θα είχε φιμωθεί αυτή η φωνή και κανείς δεν έχει το δικαίωμα ούτε και οι δικές μας αποφάσεις να φιμώσουν την επικοινωνία με την κοινωνία και τη δημιουργία πολιτικής. Γιατί υπάρχουν προτάσεις διεξόδου και τις χρειάζεται η κοινωνία και ο κ. Μητσοτάκης δεν τις έχει καταθέσει. Αντιθέτως παράγει ανασφάλεια.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την παρουσία σας και για τη συμμετοχή σας. Να είστε καλά.
ακολουθεί το σχετικό video:https://youtu.be/wPl9_HlL6EI