«Το χωροταξικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης πρέπει να αποσυρθεί. Δεν αποτελεί εκσυγχρονισμό αλλά αναχρονισμό της χωροταξικής νομοθεσίας. Επί της ουσίας, ακυρώνει τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό επιτρέποντας εξαιρέσεις, δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών, παίζοντας περίεργα παιχνίδια με την αξία των μεσαίων και μικρών ιδιοκτησιών, αδυνατίζει τη δημόσια διοίκηση με αποτέλεσμα να καθυστερεί περαιτέρω ο σχεδιασμός, υποβαθμίζει το περιβάλλον και φυσικά τακτοποιεί συμφέροντα της ελίτ που είναι κοντά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη». Αυτά τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος στη διαδικτυακή συνάντηση που οργάνωσε την Τετάρτη ο ΣΥΡΙΖΑ με τους εκπροσώπους της Διοικούσας του Τεχνικού  Επιμελητήριου και των Περιφερειακών τμημάτων του, με θέμα το Χωροταξικό Νομοσχέδιο.

Η διαδικτυακή συζήτηση στην οποία συμμετείχαν η Αναπληρώτρια Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτη Πέρκα, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, το προεδρείο της Διοικούσα Επιτροπή (ΔΕ) του ΤΕΕ, ο Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας καθώς και πρόεδροι και εκπρόσωποι των ΔΕ από 14 Περιφερειακά τμήματα, ήταν πλούσια και εποικοδομητική.

Όπως σημείωσε ο Σ. Φάμελλος: «Τα νομοτεχνικά λάθη, η αντιεπιστημονική, επιφανειακή και αποσπασματική προσέγγιση, η έλλειψη αιτιολογικής έκθεσης και το αλαλούμ που θα δημιουργηθεί είναι δευτερεύον πρόβλημα μπροστά στις υπόγειες επιδιώξεις αυτού του νομοσχέδιου. Το νομοσχέδιο είναι άδικο για τους ιδιοκτήτες γης μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας, ύποπτο ως προς τις χρονικές μεθοδεύσεις, γαλαντόμο ως προς τα χατίρια για κάποιους ιδιοκτήτες, κυρίως των μεγάλων τουριστικών μονάδων, αντι-οικολογικό κυρίως ως προς τον παράκτιο χώρο, σε αντίθεση με τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και την πολιτική για το Κλίμα, που οδηγεί σε βραχυκύκλωμα λόγω των Προεδρικών Διαταγμάτων και των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων που απαιτεί και κυρίως βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο. Εξαγγέλλει τάχατες απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης για να ακυρώσει τον χωροταξικό σχεδιασμό».

«Το νομοσχέδιο προφανώς δεν έχει ως στόχο, ούτε θα καταφέρει να οργανώσει ή να περιορίσει την εκτός σχεδίου δόμηση. Αν ήταν τόσο απλό, δε θα ήταν ανάγκη να περιμένουμε τόσα χρόνια τους κυρίους Χατζηδάκη και Οικονόμου. Εξάλλου, έχει αποδειχθεί, εδώ και ένα χρόνο, ότι μοναδική επιλογή τους  είναι η τακτοποίηση  υποχρεώσεων της κυβέρνησης της ΝΔ, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της δημόσιας περιουσίας και η μεταφορά βαρών στους πολίτες».

Αναλυτικότερα, ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος και η Αναπληρώτρια Τομεάρχης, Πέτη Πέρκα, επισήμαναν τα παρακάτω:

«Η χωροταξία συνδέεται απόλυτα με την ανάπτυξη της χώρας και με την ποιότητα ζωής των πολιτών. Η ολοκλήρωση δε του σχεδιασμού βελτιώνει την αποτελεσματικότητα της διοίκησης και της ανάπτυξης».

«Ο βαρύγδουπος τίτλος «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας» είναι πολύ ύποπτος, όπως και η επιλογή της κυβέρνησης η διαβούλευση να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο, εν μέσω των καλοκαιρινών διακοπών. Η κυβέρνηση επέλεξε να μη γίνει διάλογος με τους φορείς και τους πολίτες γιατί ο σκοπός του νομοσχεδίου είναι άδικος και προβληματικός».

«Η άποψή μας είναι ότι ο χωρικός και πολεοδομικός σχεδιασμός δεν είναι κατά βάση θέμα νομοθεσίας, αλλά εφαρμογής. Τα αδιέξοδα της ελληνικής πολιτείας προκύπτουν κυρίως από την πολυνομία, τη γραφειοκρατία και την έλλειψη στελέχωσης, φαινόμενα που είναι γνώριμα σε όσους έχουν υπηρετήσει σε θέσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου ή σε δημόσιες θέσεις που μαζί με τους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες που υπάρχουν».

«Κυρίαρχη προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η ολοκλήρωση του σχεδιασμού σε όλη τη χώρα και η στελέχωση των υπηρεσιών ώστε να μπορούν να επιβλέπουν και να παρακολουθούν την εφαρμογή του».

«Το σχέδιο νόμου δε βοηθάει στην ολοκλήρωση, στην επιτάχυνση και στην αναβάθμιση του χωρικού και πολεοδομικού σχεδιασμού. Παρεμβαίνει σε πολλά πεδία, επαναλαμβάνει ρυθμίσεις που υπήρχαν και σε προηγούμενους νόμους παίζοντας με λεκτικές αλλαγές, παραπέμπει σε μεγάλο μέγεθος δευτερογενούς νομοθεσίας (ΥΑ, ΚΥΑ, ΠΔ) χωρίς να αλλάζει την πολυπλοκότητα και την πολυνομία που υπάρχει διαχρονικά.

Τροποποιεί το σύνολο των διατάξεων σχεδιασμού του χώρου του Ν.4447/2016, διατάξεις του ΝΟΚ – Ν. 4047/2012 – που τροποποιήθηκαν με το Ν. 4315/2014, αλλά και οι 3983/2011 και 4546/18 που ενσωματώνουν  ευρωπαϊκές οδηγίες. Όμως, απολύτως παράλογο είναι ότι το ΠΔ των χρήσεων γης του 2018 τροποποιείται ακόμα μια φορά μέσω νόμου, ενώ δεν έχει δοκιμαστεί και αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο».

«Για τον ΣΥΡΙΖΑ το σημαντικότερο είναι η ολοκλήρωση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων. Εδώ και ένα χρόνο, η κυβέρνηση έχει σε εκκρεμότητα την εκπόνηση των ΤΠΣ (πρώην ΤΧΣ)  ανά ΟΤΑ που δε βλέπουμε να δρομολογείται. Η διάσπαση του σχεδιασμού ανά δημοτική ενότητα είναι λάθος αφού  δεν οδηγεί στην ολοκληρωμένη μελέτη του χώρου. Δεν υπάρχει καμία εικόνα εδώ και ένα χρόνο για την εξέλιξη των προκηρύξεων και της χρηματοδότησης  των ΤΠΣ,  για τις οποίες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε διασφαλίσει την χρηματοδότηση με δάνειο από την ΕΤΕπ και σχεδιάσει την δημοπράτηση τους για τον Σεπτέμβριο του 2019».

«Ο κύριος Οικονόμου, κατά την προσφιλή συνήθεια αυτής της κυβέρνησης, αμφισβήτησε την ύπαρξη χρηματοδότησης και έχει καθυστερήσει περισσότερο από ένα χρόνο την έναρξη αυτού εμβληματικού προγράμματος ολοκλήρωσης του σχεδιασμού της χώρας. Μας ανησυχεί επιπλέον ότι δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη στην ενίσχυση των υπηρεσιών, στην ολοκλήρωση όλων των εργαλείων σχεδιασμού (Κτηματολόγιο, δασικοί χάρτες, Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες), αλλά και στον ενιαίο ψηφιακό χάρτη που θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα και θεωρούμε ότι έπρεπε να αποτελεί αρμοδιότητα και εργαλείο του ΥΠΕΝ».

«Το δεύτερο που μας ανησυχεί είναι ότι το σχέδιο νόμου προβλέπει τα Ειδικά Σχέδια να υπερβαίνουν τα Γενικά, δηλαδή ο υποκείμενος καταστρατηγεί τον υπερκείμενο σχεδιασμό. Τα Ειδικά Χωρικά Σχέδια που χρειάζονται για ειδικές περιπτώσεις, ήταν θεσμοθετημένα πριν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τα χρησιμοποιήσαμε για τη ΔΕΘ και το ΜΑΤΙ, όμως η χρήση τους τείνει πλέον να γίνει ο κανόνας».

«Το σχέδιο νόμου τέλος, χρησιμοποιεί την εξαγγελία κατάργησης της εκτός σχεδίου δόμησης ως επικοινωνιακή σκόνη που μας εμποδίζει να δούμε τα πραγματικά ζητήματα του σχεδίου νόμου. Σε κάθε περίπτωση, δεν εξυπηρετεί ούτε και την οργάνωση της εκτός σχεδίου δόμησης. Αν ήταν τόσο απλό τόσα χρόνια να καταργηθεί η εκτός σχεδίου δόμηση με μια εξαγγελία, δε θα περιμέναμε ένα fast track νομοσχέδιο του Αυγούστου για να την καταργήσει».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και χώρος της αριστερός και της επιστήμης, δεν είναι αντίθετοι στην οργάνωση και όπου χρειάζεται στην απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης. Αυτό όμως μπορεί και πρέπει να γίνει μετά την ολοκλήρωση του σχεδιασμού, και όχι να αφεθεί σε οικονομικές και κοινωνικές λειτουργίες τύπου Φαρ Ουέστ και σε απλοϊκές και αντιεπιστημονικές ρυθμίσεις».

«Σαφώς και μας προβληματίζει και η από τα πάνω αλλαγή αξιών στις εκτός σχεδίου περιοχές, οι αναποτελεσματικές ρυθμίσεις για το χαρακτηρισμό των δημοτικών οδών, τα χατίρια σε ΠΟΤΑ, τουριστικές χρήσεις και επιχειρηματικά πάρκα και γενικά η δημιουργία υπεραξιών και ωφελειών για λίγους».

«Κορυφαίο θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η αφαίρεση του παράκτιου χώρου από τη θαλάσσια χωροταξία, σε αντίθεση με τη σύμβαση της Βαρκελώνης και την επιστήμη της οικολογίας, κάτι που αποδεικνύει την αντιπεριβαλλοντική ταυτότητα της κυβέρνησης. Όπως επίσης η σύνδεση των αλλαγών στο ΠΔ των χρήσεων γης με τους ΚΑΔ, λες και οι λειτουργίες του δημόσιου και κοινόχρηστου χώρου μπορούν να καταχωρηθούν στις οικονομικές λειτουργίες. Τα σοβαρά θέματα που δημιουργεί το νομοσχέδιο στις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις ακυρώνουν την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού και οδηγούν στη μείωση του δημόσιου και ελεύθερου χώρου, εις βάρος και των ΟΤΑ και των πολιτών.»

Μετά την ολοκλήρωση της εποικοδομητικής συζήτησης, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν ότι αναμένουν τις απόψεις του ΤΕΕ, ως τεχνικού συμβούλου της πολιτείας, και των Περιφερειακών του Τμημάτων, για όλα τα σημαντικά αλλά και τα επιμέρους κεφάλαια ώστε, να διαμορφώσουν πλήρη εικόνα για το σύνολο των διατάξεων του σχεδίου νόμου. Και οι δύο πλευρές επιφυλάχθηκαν για τη συνέχεια του διαλόγου και της συνεργασίας και για άλλα ζητήματα που αφορούν το Τεχνικό Επιμελητήριο, την ανάπτυξη της χώρας και την προστασία του δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος.

Print Friendly, PDF & Email