ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Όπως είδατε, κύριε Υπουργέ, και αυτό το ερώτημα έχει την αίτηση κατάθεσης εγγράφων. Αυτό σας έλεγα προηγουμένως. Κάποια θεσμικά έγγραφα τα χρειαζόμαστε και γι’ αυτό παρακαλώ είτε να τα καταθέσετε για να τα λάβουμε –που συνδέονται με το θέμα της ερώτησης πάντα- είτε σας ενημέρωσα ότι θα προβούμε ξανά σε γραπτή ερώτηση για να πάρουμε τα έγγραφα, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά για την θεσμική συνέχεια.

Όσον αφορά για το άλλο ζήτημα που αναφέρατε, σήμερα ανήρτησα και εγώ το άρθρο που προβλέπει πώς γίνονται οι προσλήψεις στην ΡΑΕ. Ψευδώς είπατε ότι είναι ίδιες με την ΔΕΗ. Και σας καλώ να εφαρμόσετε τον κανονισμό αυτόν που προβλέπει ενστάσεις στο ΑΣΕΠ στις προσλήψεις της ΡΑΕ, και στην ΔΕΗ. Αλλά αυτό αφορά μια άλλη συζήτηση.

Όσο αφορά τώρα την ανακύκλωση, έχουμε ιδιαίτερη ανησυχία για τα ζητήματα της ανακύκλωσης. Για το ζήτημα αυτό έχουμε μιλήσει και οι δύο σε δημόσιο χώρο και έχουμε ήδη καταθέσει τις απόψεις μας. Γνωρίζετε ότι είναι βασική στρατηγική της Ευρώπης η ενίσχυση της διαλογής στην πηγή και της ανακύκλωσης και είναι και βασικά στοιχεία μιας κοινωνίας που αντέχει στην κλιματική κρίση.

Κάναμε μια πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση μέσα στην χρεοκοπία που αφήσατε την πατρίδα μας το 2015. Υπήρξε ένα νέο εθνικό σχέδιο, πολλά περιφερειακά σχέδια. Και την ίδια στρατηγική που έχουν οι σχεδιασμοί που έβαλε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν και οι ευρωπαϊκές οδηγίες του 2018 και για την ταφή και για τα απόβλητα και για τις συσκευασίες.

Σε αυτές τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις είχαμε και ένα μεγάλο πρόβλημα, να κλείσουμε τις χωματερές. Σας θυμίζω ότι τέλος του 2014 η χώρα είχε καταδίκη για τριακόσιες εξήντα τρεις παραβάσεις σε χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων. Διακόσιοι εξήντα χώροι μπήκαν σε πρόστιμο και μειώθηκε αυτό 82% από την κυβέρνησή μας. Να τα λέμε αυτά. Όπως καλώς είπατε ότι εμείς πήραμε και το μεγάλο πρόγραμμα LIFE. Τρία προγράμματα LIFE, καινοτόμα, αφήσαμε στο Υπουργείο.

Υπήρξε και μια μεγάλη αλλαγή στον σχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η χωριστή συλλογή είναι υποχρέωση όλων των ΟΤΑ με δύο νόμους, τον νόμο 4497 και τον νόμο 4555. Για να υποστηριχθεί όλο αυτό, κύριε Χατζηδάκη, -και να μπω στην ερώτηση- υπήρξε και με τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και με συμφωνία όλων των αυτοδιοικητικών και παραγωγικών φορέων της χώρας μία μεγάλη αλλαγή, που ήταν η αλλαγή με την εισαγωγή κινήτρων για τη διαλογή στην πηγή και στην ανακύκλωση και αντικινήτρων για την ταφή. Και όλα αυτά υπήρξαν σε μία Κοινή Υπουργική Απόφαση –αν δεν κάνω λάθος- του κ. Χαρίτση και δική μου δημοσιευμένη σε ΦΕΚ στις 15.04.2019 και στον νόμο 4609, όπου εισήχθη η περιβαλλοντική εισφορά για την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας. Όλα αυτά είναι σύμφωνα με τις Οδηγίες από το 1999 για την ταφή, από το 2008 για την διαχείριση απορριμμάτων.

Τα οικονομικά κίνητρα πολλαπλασιάζουν την απόδοση της ανακύκλωσης και δημιουργούν νέα οικονομία, που την έχουμε ανάγκη ως χώρα και πιστεύω ότι συμφωνείτε. Επίσης, εξασφαλίζεται η διαφάνεια, γιατί ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης έχει αναλάβει να κάνει μια βάση δεδομένων για να ξέρουμε τελικά ποιος ανακυκλώνει και πόσο. Διότι, δεν μπορεί τα συστήματα να δηλώνουν ότι πιάνουν τους στόχους και η Ελλάδα να μην έχει απόδοση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και αυτό το αντιλαμβάνεστε και εσείς που έχετε να διαχειριστείτε το ίδιο θέμα.

Και βέβαια, μας δίνεται η δυνατότητα να μειωθούν δημοτικά τέλη για επιχειρήσεις και πολίτες. Αυτό ενδιαφέρει και το Υπουργείο Οικονομικών που είναι δίπλα. Όποιος έχει απόδοση στην ανακύκλωση, θα πληρώνει λιγότερα δημοτικά τέλη.

Επειδή, λοιπόν, συντάσσονταν οι προϋπολογισμοί των δήμων, και όλα αυτά ήταν σχεδιασμένα και προαποφασισμένα και με σύμφωνη δήλωση του κ. Πατούλη ως Προέδρου της ΚΕΔΕ στο συνέδριο κυκλικής οικονομίας που κάναμε στην Αθήνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα και την οικονομική, κοινωνική Επιτροπή, άρα με συμφωνία όλων, το ερώτημα που ρωτάμε εσάς και τον Υπουργό Εσωτερικών είναι το εξής: Πού βρίσκεται η εφαρμογή αυτής της Υπουργικής Απόφασης; Θα προχωρήσει η τιμολογιακή πολιτική με κίνητρα για την ανακύκλωση; Μπορούμε να βεβαιώσουμε τους πολίτες πως ό,τι σχεδίασε η Κυβέρνησή μας και εξασφάλισε, να έχουμε δηλαδή από 1η Ιανουαρίου του 2020 όλοι μας δημοτικά τέλη με βάση την ανακύκλωση, θα ισχύσει;

Θα πάρετε συγκεκριμένα μέτρα για να εφαρμοστεί αυτό που ήθελε και η Ευρώπη και η κοινωνία μας, να πηγαίνουμε μπροστά;

Ανησυχούμε, γιατί δεν έχουμε καμία πληροφορία και κανένα έγγραφο για το ζήτημα αυτό.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Πρώτα απ’ όλα αυτά που είπα για την ΡΑΕ και τον ΑΣΕΠ ήταν απολύτως ακριβή. Επιμένω και τώρα. Και καλό θα κάνετε στον ΣΥΡΙΖΑ να μην διαλέγετε ως πεδίο αντιπαράθεσης τα ψέματα, διότι δεν υπάρχει κόμμα στη σύγχρονη ελληνική ιστορία που να έχει πει περισσότερα ψέματα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εν πάση περιπτώσει, έρχομαι στην ερώτηση. Δεν θα πρωτοτυπήσω φυσικά λέγοντας ότι η ανακύκλωση και η διαλογή στην πηγή βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής μας για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Τόσο εγώ όσο και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχουμε μιλήσει για το ζήτημα αυτό πολλές φορές τους τελευταίους μήνες. Ο δε Πρωθυπουργός απαντώντας στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» ξεκαθάρισε τις γενικές γραμμές της πολιτικής μας για την ανακύκλωση και για τη διαχείριση των αποβλήτων.

Η Ελλάδα, κύριε Φάμελλε, σήμερα, και δεν θέλω να πω ότι μόνο δική σας ευθύνη, αλλά πάντως και δική σας, και εννοώ του κόμματός σας, είναι ουραγός στην ανακύκλωση με ποσοστό κάτω του 20%, ενώ συνεχίζει να οδηγεί σε ταφή το 80% περίπου των απορριμμάτων της.

Και το έλεγα και πρόσφατα, όταν είχα επισκεφθεί το Αίγιο. Θυμάμαι ακόμα τις αγωνιώδεις επιστολές που έστελνε ο Δήμαρχος Αιγίου το περασμένο καλοκαίρι, ο οποίος έλεγε ότι υπάρχει κίνδυνος λεπτοσπείρωσης, εν πάση περιπτώσει προσβολής της δημόσιας υγείας, εξαιτίας της απολύτως ανεπαρκούς διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά την ίδια στιγμή βλέπω ότι στην ευρύτερη περιοχή, ας πούμε της Αχαΐας και της δυτικής Ελλάδας, υπάρχουν ακόμα αμφιβολίες ως προς το εάν πρέπει να γίνει αυτό που έγινε στα Γιάννενα, αυτό που έγινε στις Σέρρες, αυτό που έγινε στην Κοζάνη σε σχέση με την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων, τις νέες δηλαδή μονάδες επεξεργασίας των αποβλήτων, οι οποίες πάντως ακολουθούν τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές.

Κάποια στιγμή στη χώρα μας πρέπει όλοι να αντιληφθούμε, και οι τοπικές κοινωνίες, και η Αυτοδιοίκηση ότι δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό και ότι όλοι αυτοί οι δογματισμοί και οι προκαταλήψεις βλάπτουν τη δημόσια υγεία, την οικονομία, τη χώρα, το μέλλον μας.

Την κατάσταση αυτή έχουμε αποφασίσει να την αλλάξουμε, θέλουμε να πιστεύουμε με συμπαράσταση της Αυτοδιοίκησης, και να κινηθούμε γρήγορα και αποφασιστικά, ώστε η χώρα μας να βρεθεί μεταξύ των πρωτοπόρων στον τομέα της ανακύκλωσης και της σύγχρονης διαχείρισης απορριμμάτων.

Προφανώς και συμφωνώ απόλυτα μαζί σας, πρέπει να ξεκινήσουμε από τη διαλογή στην πηγή και από το επίπεδο του νοικοκυριού. Βέβαια αυτό έχει να κάνει με την ευαισθητοποίηση των πολιτών, αλλά και με την παροχή, κύριε Φάμελλε, επίσης συμφωνώ, κατάλληλων κινήτρων στην κατεύθυνση αυτή, που είναι και το θέμα το οποίο βασικά θίγετε στην επίκαιρη ερώτησή σας.

Επειδή το θέμα είναι αρκετά σύνθετο με τεχνικές λεπτομέρειες, κύριε Πρόεδρε, ζητώ την ανοχή σας για λίγο γιατί αλλιώς θα είναι ατελής η απάντησή μου.

Θα ξεκινήσω από την ενημέρωση που έχω λάβει από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Από τη Γενική Διεύθυνση Αποβλήτων ενημερώθηκα ότι από τις διατάξεις της ΚΥΑ που αναφέρατε στην επίκαιρη ερώτηση, την 930/2019, προκύπτει η διαδικασία για να καταρτιστεί ο κανονισμός τιμολόγησης για τις υπηρεσίες που παρέχουν οι ΦΟΔΣΑ.

Η ενημέρωση των ΟΤΑ α΄ βαθμού των δήμων που συμμετέχουν σε κάθε ΦΟΔΣΑ γίνεται με βάση τα όσα προβλέπει ο ν. 4555/2018 και ειδικότερα τα άρθρα 239 και 242. Με το άρθρο 55 του ν. 4609/2019 προβλέπεται πως η περιβαλλοντική εισφορά συνυπολογίζεται κατά την κατάρτιση του κανονισμού τιμολόγησης.

Μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί σε όλη τη χώρα η διαδικασία που προβλέπει ο ν. 4555 για τη σύσταση ΦΟΔΣΑ. Επομένως, θα πρέπει πρώτα να συσταθούν οι φορείς και τα διοικητικά τους συμβούλια και στη συνέχεια να καταρτιστούν οι κανονισμοί τιμολόγησης. Μέχρι σήμερα στη Γενική Διεύθυνση Αποβλήτων υποβλήθηκαν οι κανονισμοί τιμολόγησης από δύο ΦΟΔΣΑ, την εταιρεία ΔΙΑΔΥΜΑ στη Δυτική Μακεδονία με μετόχους που τους ξέρετε –μην σας τους πω- και την εταιρεία ΔΙΑΑΜΑΘ που αφορά την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Επιπλέον, ενημερωθήκαμε πως βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης ο κανονισμός τιμολόγησης του ΕΔΣΝΑ εδώ στην Αττική που καλύπτει ολόκληρη την Περιφέρεια. Ακόμα, έχει δοθεί διαβαθμισμένη πρόσβαση στο ηλεκτρονικό μητρώο αποβλήτων και σε άλλους ΦΟΔΣΑ που υπέβαλαν αίτηση, προκειμένου να αντλήσουν τα αναγκαία δεδομένα ώστε να ολοκληρώσουν εγκαίρως τους κανονισμούς τιμολόγησής τους. Αλλά είναι και είναι μήνυμα που δίνεται και με τη συζήτηση αυτή σήμερα ότι το πράγμα πρέπει να προχωρήσει πιο γρήγορα από τους ΦΟΔΣΑ.

Το ξέρετε εσείς. Διαχειριστήκατε το θέμα. Δεν μπορεί κανένας Υπουργός ό,τι και να κάνει να προχωρήσει στο ζήτημα αυτό, αν δεν μπει στο παιχνίδι δυνατά και η Αυτοδιοίκηση και αν δεν υπάρξει ευαισθητοποίηση σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Χατζηδάκη, προφανώς κανείς από τους δυο μας δεν θα έλεγε ότι δεν είναι προτεραιότητα η ανακύκλωση. Ούτε κανείς θα έλεγε ότι η χώρα μας είναι πρωτοπόρος στην ανακύκλωση.

Αλλά για να είμαστε σοβαροί και επειδή υπηρέτησα στο Υπουργείο και έχω απόλυτη γνώση και του αντικειμένου και επιστημονικά, δεν αλλάζει με υπουργικές αποφάσεις η διαχείριση απορριμμάτων. Πρέπει να αλλάξει στο επίπεδο της Αυτοδιοίκησης. Η Αυτοδιοίκηση χρειάζεται να έχει πολιτική βούληση από την πολιτική ηγεσία.

Η τιμολογιακή πολιτική και όλη αυτή η μεταρρύθμιση των νόμων –που και εσείς αναφερθήκατε- είναι μια απόδειξη ότι υπήρχε η πολιτική βούληση, για να μπορέσει όμως να εφαρμοστεί αυτή η μεταρρύθμιση, πρέπει να αποδείξετε ότι έχετε και εσείς την πολιτική βούληση, γι’ αυτό κάνω την ερώτηση.

Έχω πάρει κάποια στοιχεία από την πρώτη απάντηση. Όμως, θέλω να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Δεν εξαρτάται από τη συγκρότηση νέων ΦΟΔΣΑ η εφαρμογή τιμολογιακής πολιτικής. Το είπατε λίγο πριν το τέλος της απάντησής σας. Υπάρχει ήδη πρόσβαση στο μητρώο για όλους τους ΦΟΔΣΑ και τους υφιστάμενους προ της μεταρρύθμισης, άρα μπορεί και στη μεταβατική περίοδο να εφαρμοστεί η τιμολογιακή πολιτική.

Εξάλλου, το θέμα με τους ΦΟΔΣΑ έχει λήξει, εκτός εάν βγάλει πάλι κανέναν λαγό από το καπέλο το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως έκανε χθες με την ψευδή ανακοίνωσή του για τον «ΦΙΛΟΔΗΜΟ» ο κ. Θεοδωρικάκος. Όμως, θα το δούμε, γιατί αφορά και εσάς.

Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να εξασφαλίσουμε ότι από τη μεριά του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν υπάρχει κανένα συγχωροχάρτι για τους ΟΤΑ και τους ΦΟΔΣΑ που δεν έχουν κάνει αυτήν τη μεταρρύθμιση. Υπάρχουν ΦΟΔΣΑ, κύριε Υπουργέ, οι οποίοι δεν τροποποιούνται καθόλου στο 45% με 55%. Ο ΦΟΔΣΑ της περιφέρειάς μου είναι ένας τέτοιος, η κεντρική Μακεδονία, όπως η ΔΙΑΑΜΑΘ και η ΔΙΑΔΥΜΑ, που ήταν περιφερειακές και παραμένουν περιφερειακές και καλά έκαναν και έκαναν τιμολογιακή πολιτική, απ’ ό,τι μου λέτε, και το ίδιο έπρεπε να κάνει και η περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Επειδή δεν έχετε απαντήσεις και επειδή εισπράττω από την Αυτοδιοίκηση -και σας το λέω επίσημα- ότι επειδή δεν επιμένετε εσείς, δεν κάνουν καμία κίνηση, θα θέλαμε μια δήλωσή σας ότι δεν υπάρχει συγχωροχάρτι για όποιον δεν προχωρά τη μεταρρύθμιση για τα κίνητρα στην ανακύκλωση. Είναι καλό αυτό, διότι δημιουργεί και μια πολιτική, αν θέλετε, τοποθέτηση όλων μας, γιατί αλλιώς όλα αυτά τα πράγματα που λέμε για το περιβάλλον είναι απλά για επικοινωνία.

Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι πολλές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησής σας δεν πραγματικά περιβαλλοντικές, είναι επικοινωνιακές. Ας δούμε αν στην ανακύκλωση μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά.

Κάναμε την ερώτηση αυτή στις 4 Οκτωβρίου -δεν την έκανα σήμερα, σας είπα ότι είναι παλαιότερη- για να μου δώσετε τότε τα έγγραφα και να πιέσουμε από κοινού όσους δεν έχουν κάνει τιμολογιακή πολιτική. Γι’ αυτό, σας παρακαλώ, καταθέστε τους κανονισμούς -αυτούς που λέτε ότι έχετε στα χέρια σας, γι’ αυτό ζητάμε τα έγγραφα- για να βγάλουμε και εμείς μια ανακοίνωση ότι κακώς ο τάδε και ο τάδε δεν έκανε τιμολογιακή πολιτική. Να μάθει ο πολίτης ότι φταίνε οι δήμοι, αν δεν γίνεται η ανακύκλωση, αν δεν δημιουργούνται κίνητρα, αν δεν μειώνονται τα δημοτικά τέλη. Γιατί ποιος αντέχει σε συνθήκες παραγωγικής ανασυγκρότησης, αν δεν έχει ανταγωνιστικά εργαλεία στη διαχείριση των απορριμμάτων; Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αναβολής. Είναι θέμα που αφορά και τις επιχειρήσεις και τους δήμους.

Επίσης, θα ήθελα να σας επισημάνω -και θα ήθελα και λίγο τη γνώμη σας- το εξής: Το έργο της ανακύκλωσης, επειδή είδα τις συνεντεύξεις, δεν είναι τετραετούς διάρκειας. Το έργο της ανακύκλωσης είναι σήμερα.

Άκουσα να λέτε για μια τετραετή προοπτική, για την ανάπτυξη του καφέ κάδου, για την ανάπτυξη της ανακύκλωσης. Επαναλαμβάνω ότι η υποχρέωση της χώρας είναι σήμερα απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι λάθος που είπατε κάποια στιγμή για 30% στην ανακύκλωση. Δεν ισχύει. Το χρέος της χώρας μας είναι 50% στην ανακύκλωση και με την Ευρωπαϊκή Οδηγία του 2018 είναι 65%. Είναι δύσκολο και το καταλαβαίνουμε. Είναι σχεδόν ονειρικό ή ουτοπικό, θα έλεγε κάποιος, όμως, πρέπει να μπει αυτός ο στόχος στην κοινωνία μας, κύριε Χατζηδάκη, και γι’ αυτό θα έλεγα να προσέξτε αυτά τα λάθη που γίνονται, όπως πρόσφατα σε μια συνέντευξη του γενικού γραμματέα. Αυτήν την εβδομάδα διόρθωσαν τον στόχο και τον έκαναν 50%. Δεν μπορεί το Υπουργείο να λέει κάτι πιο πίσω από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης, πρέπει, κύριε Χατζηδάκη, να μιλήσουμε ειλικρινά για την ανακύκλωση. Υπάρχουν παλινωδίες μεταξύ των Υπουργείων. Ειλικρινά, την τελευταία εβδομάδα πιστεύουμε ότι χάνει η μάνα το παιδί στην ανακύκλωση.

Θέλουμε να μας πείτε αν γνωρίζετε την πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών για τους πιλοτικούς δήμους. Επίσης, γνωρίζετε την πρωτοβουλία για τα συστήματα ανταποδοτικής ανακύκλωσης και το σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης ΕΟΑΝ και την εκκρεμότητα στον Οργανισμό Ανακύκλωσης;

Έχετε άλλη πρωτοβουλία πιλοτικών δήμων εσείς με την GIZ, τη γερμανική εταιρεία που ανακοίνωσε ο κ. Γραφάκος για τους έξι δήμους της δυτικής Αθήνας και άλλη για το Υπουργείο Εσωτερικών; Υπάρχει μια πολιτική στην ανακύκλωση ή δύο πολιτικές στην ανακύκλωση; Μήπως αυτό συνδέεται με το ότι δεν έχουν τιμολογιακή πολιτική οι ΟΤΑ; Μήπως κάποιοι από άλλο Υπουργείο τους λένε να μην κάνουν τιμολογιακή πολιτική με βάση την ανακύκλωση;

Σας λέω το εξής, το οποίο μας αφορά όλους, κύριε Πρόεδρε, και κλείνω. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με έγγραφο έγκαιρης προειδοποίησης από τον Σεπτέμβριο του 2018 που παρέλαβα -και γι’ αυτό προχωρήσαμε σε αυτά τα μέτρα και όχι μόνο γι’ αυτό- μας προειδοποιεί ότι χρειάζονται πρόσθετα μέτρα, οικονομικά κίνητρα, τέλος ταφής, τέλος κυκλικής οικονομίας. Μας χτύπησε την καμπάνα και γι’ αυτό κάναμε το φόρουμ κυκλικής οικονομίας, γιατί η χώρα μας πρέπει να προοδεύει.

Επίσης, χρησιμοποίησαν τα κίνητρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και είναι όλοι μαζί, συμφώνησαν όλοι μαζί, η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, η ΚΕΔΕ. Δεν είναι κάτι που έβγαλε μόνο η πολιτική ηγεσία.

Θέλουμε να υπάρχει αυτή η βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Οι δήμοι που θάβουν χωρίς επεξεργασία να τροφοδοτούν τη δική τους ανακύκλωση, δεν θέλουμε να τα παίρνει η πολιτεία. Να μην υπάρχει κανένα κέρδος για τον κρατικό προϋπολογισμό. Θέλουμε να επιστρέφουν στην ανακύκλωση όλοι αυτοί οι πόροι και να τιμολογεί ο κάθε ΦΟΔΣΑ διαφορετικά, γιατί θέλουμε τον Ιανουάριο με λεφτά που υπάρχουν στα ΠΕΠ να έχουν όλοι οι πολίτες στους δήμους καφέ κάδο για τα οργανικά, γατί τα οργανικά είναι αυτά που δημιουργούν περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην ταφή και τα οργανικά είναι που μπορούν να μας δώσουν εδαφοβελτιωτικά για την κυκλική οικονομία.

Σας το είπα και χθες. Έτσι και απ’ το βιοαέριο δημιουργούμε νέους πόρους και στα κτηνοτροφικά απόβλητα. Είναι απλά βήματα που η Ευρώπη τα έχει κατακτήσει, τουλάχιστον, και μπορούν εδώ να ωφελήσουν τους πολίτες.

Τα ερωτήματα, λοιπόν, πολλαπλασιάζονται, κύριε Υπουργέ, από την ερώτηση που έγινε αρχές Οκτωβρίου. Πώς προχωρούν τα επιχειρησιακά σχέδια στον Οργανισμό Ανακύκλωσης; Υπήρξε μια μεγάλη καθυστέρηση στην τοποθέτηση πολιτική διοίκησης ή ηγεσίας στον Οργανισμό Ανακύκλωσης τεσσάρων μηνών. Δεν θα μαλώσουμε γι’ αυτό. Μας ενδιαφέρει το διά ταύτα. Να ξέρουμε πως ό,τι ο πολίτης δίνει για την ανακύκλωση πιάνει τόπο. Να ξέρουμε ότι υπάρχει μία πολιτική για την ανακύκλωση, ότι οι δήμοι οφείλουν να κάνουν τιμολογιακή πολιτική. Θέλω να το ξαναπείτε για να καταγραφεί, ότι δεν υπάρχει συγχωροχάρτι, δεν υπάρχει αναστολή, δεν υπάρχει καθυστέρηση, διότι γνωρίζουμε ότι τα λεφτά των καταναλωτών από τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης δεν πιάνουν τόπο.

Ξέρετε ότι είχαμε πολλαπλές οχλήσεις από Αστυνομία και δικαστικές αρχές για να μην αδειοδοτήσουμε και ελέγξουμε τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης. Τολμήσαμε, όμως, δεν υπολογίσαμε πολιτικό κόστος. Θα θέλαμε, κύριε Υπουργέ, να μην κάνετε πίσω στην τιμολογιακή πολιτική. Είναι και δική σας ευθύνη προσωπική, αλλά είναι και της Κυβέρνησής σας. Θέλουμε να στηρίξετε αυτήν την προσπάθεια της χώρας, γιατί έχουμε σήμερα πληροφορίες από άλλον τομέα, κύριε Υπουργέ, ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Μάθαμε σήμερα ότι ετοιμάζεται να χάσει το Δημόσιο την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛΠΕ. Είναι μια σημερινή πληροφορία που μου ήρθε μόλις τώρα. Δεν τη βάζω στη συζήτηση, αλλά να ξέρετε ότι θα σας ρωτήσουμε γι’ αυτό πολύ σύντομα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Κύριε Φάμελλε, μην σπεύδετε σας είπα –αυτή είναι η συμβουλή μου, αν θέλετε, την λαμβάνετε υπόψη- να βγάζετε τόσο βιαστικά συμπεράσματα. Εσείς είστε ένας έξυπνος άνθρωπος. Κρατήστε λίγο την υπομονή σας. Για να κάνετε κριτική, θα σας δώσουμε -αλίμονο, κάθε κυβέρνηση δίνει αφορμή στις αντιπολιτεύσεις να κάνουν κριτική- αφορμή, πατώντας πάνω σε ένα πιο σταθερό έδαφος.

Πρώτα απ’ όλα, νομίζω ότι συμφωνείτε στο ότι από τον χαρακτήρα μου δεν μπορώ να κάθομαι ήσυχος και θα προχωρήσω μπροστά, όπως προχώρησα και με τη ΔΕΗ. Μου καταλογίζετε ό,τι μου καταλογίζετε για τη ΔΕΗ, αλλά προχώρησα πάντως στην εφαρμογή μιας πολιτικής. Το ίδιο θα προχωρήσω και στα απορρίμματα. Και το λέω και σ’ εσάς, το λέω και στην Αυτοδιοίκηση, το λέω και στην κοινωνία. Και δεν έχω καμία δική μου πατέντα. Παίρνω τι γίνεται στις πιο προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες και προσπαθώ να το εφαρμόσω και εδώ και νομίζω ότι ειδικά στο θέμα που συζητάμε της ανακύκλωσης, υπάρχουν πια στην πατρίδα μας κοινοί τόποι. Ελπίζω!

Μπορούμε να τα κάνουμε αύριο το πρωί όλα; Αυτό γίνεται μόνο στα κινούμενα σχέδια. Δεν αλλάζει, ειδικά σ’ αυτό το θέμα, η Ελλάδα. Δεν είναι θεσμικό το ζήτημα, είναι ζήτημα κατασκευής νέων μονάδων, τοποθέτησης κάδων, αλλαγής νοοτροπίας, αλλαγής μιας ολόκληρης φιλοσοφίας. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αύριο το πρωί.

Πρέπει να έχουμε φιλόδοξους στόχους; Ασφαλώς πρέπει να έχουμε. Πρέπει να σεβόμαστε την κοινοτική νομοθεσία και ως προς τους στόχους; Προφανώς πρέπει να τη σεβόμαστε. Αλλά δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες ότι μπορεί αύριο το πρωί η Ελλάδα να γίνει Δανία, Γερμανία, οτιδήποτε στο συγκεκριμένο ζήτημα. Θα πιέσουμε, όμως, και θα πιέσουμε πάρα πολύ για να εφαρμοστούν οι σωστές πολιτικές και για να αξιοποιηθούν τα χρήματα που έχουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έχουμε προόδους όλο αυτό το διάστημα; Έχουμε. Αντιμετωπίστηκε όπως αντιμετωπίστηκε, αλλά αντιμετωπίστηκε το ζήτημα του Αιγίου. Αποφεύχθηκαν τουλάχιστον οι κίνδυνοι της δημόσιας υγείας. Αποφασίστηκε να πάνε τα σκουπίδια απέναντι στη Φωκίδα, με συμφωνία όλων.

Αντιμετωπίστηκε το ζήτημα της Κέρκυρας. Όχι οριστικά, αλλά αντιμετωπίστηκε με μεταφορά των απορριμμάτων στην Κοζάνη, πράγμα που το ήθελε και η ΔΙΑΔΥΜΑ και η σχετική μονάδα που είναι εκεί στη Δυτική Μακεδονία, η οποία έτσι θα καταστεί και περισσότερο βιώσιμη, αλλά προχωρεί και ο γενικότερος σχεδιασμός για την Κέρκυρα.

Τέθηκαν οι βάσεις –δεν αντιμετωπίστηκε ακόμη- για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της Θεσσαλονίκης με τις δύο μονάδες για τις οποίες υπάρχει ένας αρχικός σχεδιασμός από τον φορέα και αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα, όπως και άλλες τέτοιες σχετικές πρωτοβουλίες.

Ο Γενικός Γραμματέας, ο κ. Γραφάκος, πηγαίνει όλους αυτούς τους μήνες σε όλη τη χώρα, για να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα ζητήματα και υπάρχει και ο ζήτημα της Αττικής που έχουμε συνεργαστεί κατ’ επανάληψη με τον κ. Πατούλη, τον καινούριο Περιφερειάρχη, για τον οποίο είναι προτεραιότητα το θέμα αυτό και ο οποίος έχει υποσχεθεί ότι τους επόμενους μήνες, σε συνεργασία φυσικά και με εισήγηση του Περιφερειακού Συμβουλίου, θα φέρει τον νέο περιφερειακό σχεδιασμό, γιατί με ευθύνες της Περιφερειάρχου του ΣΥΡΙΖΑ, της κ. Δούρου, η Αττική είναι η μεγαλύτερη μαύρη τρύπα στη διαχείριση των απορριμμάτων λόγω των δογματισμών, όπως και με ευθύνες τότε άλλων του ΣΥΡΙΖΑ στην Κέρκυρα και η Κέρκυρα είχε γίνει θέμα το περασμένο καλοκαίρι σε όλο τον κόσμο.

Η ανακύκλωση, λοιπόν, θα προχωρήσει. Η τιμολογιακή πολιτική σε σχέση με την ανακύκλωση θα αποχωρήσει. Όπου υπάρχουν καθυστερήσεις, θα τις επισημάνουμε. Και με την ερώτησή σας καλά κάνετε και θέτετε το συγκεκριμένο θέμα.

Μιλάω τελείως με ανοιχτά χαρτιά. Ξέρετε ότι βρεθήκαμε πρόσφατα σε μια ημερίδα. Η δική μου εντύπωση είναι ότι σε μεγάλο βαθμό, θεωρητικά τουλάχιστον, συμπίπτουμε στον τρόπο που ειδικά το ζήτημα της ανακύκλωσης πρέπει να αντιμετωπιστεί. Και το θέμα, βεβαίως, είναι πώς θα αντιμετωπιστεί στην πράξη.

Τώρα εσείς είστε σε ευχερέστερη θέση, διότι μπορείτε να κάνετε κριτική, όπως έκανα εγώ προηγουμένως. Ενώ τώρα εγώ, από τη δική μου θέση εδώ, πρέπει να αποδείξω ότι μπορεί να προχωρήσει το όλο πράγμα.

Είναι προτεραιότητά μας και με τη συζήτηση αυτή νομίζω ότι στέλνουμε και ένα μήνυμα σε όλη την κοινωνία, ότι δεν μπορούμε να καθυστερούμε άλλο με την ανακύκλωση, με τον καφέ κάδο για τα οργανικά, με την τιμολόγηση της ανακύκλωσης, με τα κίνητρα που πρέπει να υπάρχουν για τους πολίτες. Έχουμε μιλήσει για την εισαγωγή κάποια στιγμή μιας πράσινης κάρτας γι’ αυτούς που κάνουν ανακύκλωση, όπως γίνεται σε πολλές χώρες του εξωτερικού, για να έχουν κι ένα κίνητρο να το κάνουν, όταν πηγαίνουν και ψωνίζουν σε μαγαζιά, σε σούπερ μάρκετ κοκ.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα προχωρήσουμε και είμαι βέβαιος ότι, καθώς περνάνε οι μέρες και οι μήνες, θα έχουμε να δείχνουμε όλοι, και η κεντρική Κυβέρνηση και η Αυτοδιοίκηση, ολοένα και πιο συγκεκριμένα δείγματα γραφής.

Print Friendly, PDF & Email