ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, εκ των προτέρων να σας πω ότι και οι δύο ερωτήσεις που θα συζητήσουμε μαζί είναι γραπτές. Θα πρέπει να παίρνουμε κάποια πράγματα και γραπτά. Ίσως με τον προφορικό λόγο δεν προλάβουμε να τα αναλύσουμε όλα. Σας λέω, λοιπόν, εκ των προτέρων ότι θα επανέλθουμε γραπτώς για ό,τι δεν μπορέσουμε να αναλύσουμε σήμερα. Δεν είναι προφορική η σημερινή ερώτηση, είναι γραπτή. Όμως, ας λύσουμε όσα μπορούμε να λύσουμε.
Για τους φορείς λοιπόν, των προστατευόμενων περιοχών: τον Φεβρουάριο του 2018 μετά από πάρα πολλά χρόνια η χώρα μας και από έναν διάλογο, που εκτιμώ ότι κράτησε περίπου δεκαπέντε χρόνια, κατέληξε στο θεσμικό πλαίσιο προστασίας και διαχείρισης της φύσης. Δημιουργήθηκαν τριάντα έξι φορείς, από αυτούς κάποιοι προϋπήρχαν, κάποιοι διευρύνθηκαν, έτσι ώστε να έχουμε οικονομία κλίμακας, να μπούνε περισσότερες περιοχές, να μην πολλαπλασιάσουμε το διοικητικό βάρος και το διοικητικό σχήμα.
Υπήρξε μία ευρεία μεταρρύθμιση στη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος για να λύσουμε θέματα αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, καταδικαστικών αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προειδοποιήσεων. Όλα αυτά έπρεπε να μπουν σε μία σειρά και το βασικό, να υποβάλει οριστικά η χώρα μας τον αναθεωρημένο κατάλογο των προστατευόμενων περιοχών, που είναι και ένα εθνικό ζήτημα το οποίο ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2017.
Ο νόμος περιγράφει όλες τις αρμοδιότητες και μάλιστα είναι πολύ αυστηρός και για τους εργαζόμενους και για τη διοίκηση, γιατί βάζει την παράμετρο της τοπικής ανάπτυξης και του τοπικού προϊόντος ως κριτήριο για την αξιολόγηση των περιοχών, έτσι ώστε το περιβάλλον και η ανάπτυξη να πηγαίνουν μαζί. Διότι αυτό ήταν ένα αίτημα της κοινωνίας μας και δεν υπάρχουν ψευδείς αντιθέσεις.
Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα να εκπροσωπούνται όλοι οι τοπικοί φορείς, οι παραγωγικοί φορείς, η αυτοδιοίκηση, να είναι μέσα στα συμβούλια και να υπάρχει συμμετοχικότητα, όπως προβλέπει και η Τοπική Ατζέντα 21 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που είναι το βασικό εργαλείο για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Για πρώτη φορά υπάρχει χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν υπήρχε είκοσι χρόνια τουλάχιστον. Για πρώτη φορά προβλέπεται οι εργαζόμενοι να είναι αορίστου χρόνου, να υπάρχει στελέχωση για να υπάρχει και τεχνογνωσία. Για πρώτη φορά, επίσης, αποφασίστηκε και οριστικοποιήθηκε να μη διαλυθούν οι φορείς όπως είχε προβλέψει η προηγούμενη κυβέρνηση, παρότι το είχε βάλει αυτό «στον πάγο», δεν είχε προχωρήσει.
Προχώρησαν οι κανονισμοί λειτουργίας, εγκρίθηκαν όλοι. Προχώρησαν οι προϋπολογισμοί. Προχώρησαν τα διοικητικά συμβούλια. Λειτουργούν ακόμα και κάποια παλιά και δεν είναι όλα τοποθετημένα από τη δική μας κυβέρνηση. Υπήρξε πρόσκληση, αξιολόγηση βιογραφικών και η πλειοψηφία δεν οριζόταν από το Υπουργείο, αλλά από την τοπική κοινωνία, για να μην υπάρχει κανένα ζήτημα κομματικοποίησης, αν θέλετε, της διοίκησης. Προκηρύχθηκε πρόγραμμα του Υπουργείου για τους οκτώ νέους φορείς του Υπουργείου, εννοώ του ΥΜΕΠΕΡΑΑ. Υπήρχε προϋπολογισμός για αυτούς τους οκτώ και έχουμε δύο μεγάλα εργαλεία που υλοποιούνται: 17,5 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ, για να γίνουν σε όλη την Ελλάδα σχέδια διαχείρισης και να μην υπάρχει διχογνωμία ανάπτυξης και προστασίας, παντού με ξεκάθαρο πλαίσιο και σε ψηφιακό υπόβαθρο, και άλλα 17 εκατομμύρια για ένα πρωτοπόρο έργο LIFE, που δεν είχε ξαναπάρει ποτέ η Ελλάδα, για να έχουμε τα πιο καινοτόμα εργαλεία για την προστασία της φύσης.
Δεν δημοσιεύτηκαν, λόγω χρόνου εκλογών, ενώ είχαν υπογραφεί από εμάς, δεκαεννέα κανονισμοί, απλά γιατί το ΦΕΚ δεν δημοσίευσε λόγω της προκήρυξης των εκλογών, αλλά είχαν υπογραφεί όλοι οι κανονισμοί.
Όμως, ο χρόνος ξαφνικά σταμάτησε, κύριε Χατζηδάκη. Ακόμα και σε αυτά τα διοικητικά ζητήματα -και ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε- δεν ξαναϋπογράψατε τους κανονισμούς, που ήταν έτσι κι αλλιώς διοικητικό θέμα, για να έχουν κανονισμό και οργανισμό οι φορείς που υπολείποντο. Άρα, τώρα είναι πενήντα-πενήντα, οι μισοί έχουν και οι άλλοι μισοί δεν έχουν. Συνεχίζουν οι προϋπολογισμοί -αυτό το γνωρίζω- αλλά άνοιξε μία συζήτηση η οποία μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Διότι στο προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο η χώρα είχε καταφέρει να πάρει τα εύσημα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από την επιστημονική κοινότητα και από όλα τα περιβαλλοντικά κινήματα και από τον χώρο της εργασίας. Όλοι είχαμε συμφωνήσει, χωρίς κομματική ταυτότητα, να λύσουμε ένα θέμα που ήταν μέχρι τώρα ένα στίγμα στην ιστορία της χώρας μας. Δεν είχαμε φορείς παντού, είχαμε ορφανές περιοχές από φορείς, ποτέ δεν είχαμε κρατικό προϋπολογισμό για το φυσικό περιβάλλον, το φυσικό κεφάλαιο, την κληρονομιά της πατρίδας μας, και όλα αυτά μπήκαν σε μία σειρά.
Να ξεκινήσω, λοιπόν, με τα απλά. Πότε θα δημοσιευτούν σε ΦΕΚ οι κανονισμοί που είχαν υπογραφεί από μας, αλλά λόγω εκλογών δεν δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ; Είναι απλό διοικητικό θέμα, γιατί δεν έχουμε κανονισμούς. Δεν πιστεύω ότι είστε υπέρ της διοικητικής αταξίας.
Και δεύτερον, πείτε μας πότε θα ξεκινήσετε τη διαδικασία που ήταν εγκεκριμένη για τις τετρακόσιες προσλήψεις, που είχαν ήδη εγκριθεί, αορίστου χρόνου στους φορείς, προγραμματισμένες, εντός των πλαισίων περιορισμού προσλήψεων, για ανθρώπους που εν πολλοίς δουλεύουν χρόνια ως συμβασιούχοι και τους είχατε στον «αέρα» οι προηγούμενες κυβερνήσεις, διότι αυτό απλά θέλει την αντίστοιχη έγκριση με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου. Είναι στον προγραμματισμό, δεν βαρύνουν τον προϋπολογισμό, είναι ενταγμένα.
Να ξεκινήσουμε με αυτά και θα δούμε και τα υπόλοιπα.
Ευχαριστώ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Φάμελλε, προτού απαντήσω στα πιο συγκεκριμένα, λίγο θέλω να σταθώ στο γενικό, στο πολιτικό θέμα σε σχέση με τη διαχείριση των φορέων.
Θέλω εγώ προσωπικά ή η Κυβέρνηση να αμφισβητήσουμε καλές προθέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης; Όχι. Θέλω να αμφισβητήσω ότι οι παρεμβάσεις οι οποίες έγιναν με τον νόμο του 2018 ήταν σε κάποιες πλευρές τουλάχιστον ένα βήμα προς τα μπρος; Όχι.
Θέλω να πω, όμως -και το λέω με την ίδια ειλικρίνεια- ότι παρά τις καλές προθέσεις και παρά τις κάποιες κινήσεις οι οποίες έγιναν, η δική μου εκτίμηση είναι, από τους τεσσερισήμισι-πέντε μήνες που είμαι στη θέση του Υπουργού Περιβάλλοντος, ότι υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα να γίνουν σε σχέση με τους φορείς προστατευόμενων περιοχών και τις ίδιες τις προστατευόμενες περιοχές.
Το γεγονός ότι υπάρχει χρηματοδότηση από τον τακτικό προϋπολογισμό, που πράγματι υπάρχει, δεν νομίζω ότι μπορεί να μας καθιστά όλους περήφανους και τους εκάστοτε Υπουργούς Οικονομικών περήφανους, γιατί δίνουμε περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για το 40% περίπου της επιφανείας της χώρας.
Επίσης, δεν νομίζω ότι μπορεί να είμαστε ευτυχείς για το ότι προστίθενται συνέχεια φορείς, αλλά δεν έχει προχωρήσει η στελέχωσή τους, υπολειτουργούν, ακόμα και τα διοικητικά συμβούλια δεν είχαν τοποθετηθεί.
Επίσης, δεν μπορεί να μας κάνει περήφανους το γεγονός ότι μία από τις πρώτες παραπομπές που έχει να διαχειριστεί αυτή η Κυβέρνηση της χώρας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι για το ζήτημα της βιοποικιλότητας, που σχετίζεται άμεσα με τις δραστηριότητες αυτών των φορέων. Και μόνο αυτό το τελευταίο δείχνει ότι κάποιο πρόβλημα υπάρχει στη διαχείριση των φορέων.
Έχω ασχοληθεί ο ίδιος προσωπικά, αυτούς τους τεσσερισήμισι – πέντε μήνες έχω πάει προσωπικά στην Κορώνεια, προσωπικά στον Όλυμπο, προσωπικά στη Οίτη και θα συνεχίσω να το κάνω διότι με ενδιαφέρει το θέμα ιδιαίτερα, θέλω να έχω εγώ ο ίδιος μία προσωπική άποψη πριν η Κυβέρνηση πάρει τις αποφάσεις της.
Η αλήθεια είναι ότι έχουμε προκαλέσει μία δημόσια διαβούλευση για το θέμα αυτό. Έγινε ήδη μία πρώτη συνάντηση πριν κάμποσες μέρες στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Θα συνεχίσουμε αυτήν την συζήτηση και κάποια στιγμή σύντομα θα αναλάβουμε και σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία δεν θα έχει σκοπό να ξηλώσει θετικές ρυθμίσεις ούτε να θέσει στο περιθώριο την αυτοδιοίκηση, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και την κοινωνία των πολιτών. Η πρωτοβουλία μας έχει σκοπό να αναβαθμίσει την προστασία όλων αυτών των προστατευόμενων περιοχών και να προστατεύσει αποτελεσματικότερα το περιβάλλον, με όλο τον αναγκαίο συντονισμό που απαιτείται μεταξύ του κεντρικού κράτους, των αποκεντρωμένων διοικήσεων, των περιφερειών, των δήμων και της κοινωνίας των πολιτών. Και αυτό πρέπει να το πετύχουμε με όρους management και φυσικά λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις προβλέψεις του ενωσιακού δικαίου, διότι προφανώς η χώρα είναι υπόλογη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με τις περιβαλλοντικές της επιδόσεις.
Πάντως ο σκοπός μας είναι να αναβαθμιστεί η προστασία των περιοχών αυτών, να δοθεί η ουσιώδης χρηματοδότηση και να υπάρξει ένα πλαίσιο το οποίο θα ωθεί τα πράγματα προς τα εμπρός.
Και αν είχαμε άλλες ευτελείς επιδιώξεις νομίζω ότι αυτό ήδη θα είχε φανεί. Όλους αυτούς τους μήνες, όπως ξέρετε, κύριε Φάμελλε, δεν έχω προχωρήσει στην αντικατάσταση κανενός διοικητικού συμβουλίου, διότι…
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Ούτε εγώ το έκανα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Δεν είπα ότι το κάνατε εσείς.
Λέω ότι λειτουργώ με τους ανθρώπους οι οποίοι είχαν τοποθετηθεί. Θα συνεργαστούμε με όλους τους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν κύρος και διοικητική επάρκεια. Αυτή είναι η κατεύθυνσή μας, διότι εδώ δεν πρέπει να υπάρχουν μικροκομματικές αντιλήψεις, υπάρχει το φυσικό περιβάλλον το οποίο είναι ο πλούτος της χώρας μας.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Ενδιαφέρουσα συζήτηση. Κάποια στιγμή σας είχα πει σε μια Επιτροπή ότι είμαστε και εμείς στη διάθεσή σας να μπούμε σε αυτό τον διάλογο. Περιμένω. Δεν αποδείχθηκαν οι καλές προθέσεις στη ΔΕΗ, όπου ήρθαν όλα νύχτα. Θα το δω εδώ όμως, κύριε Χατζηδάκη.
Να είμαστε, όμως, λίγο ειλικρινείς. Η χώρα ήταν «στον αέρα» και είχε αποφασίσει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου να διαλυθούν οι φορείς λόγω μνημονίων και λόγω περιορισμών. Θα απολύονταν οι εργαζόμενοι και οι φορείς θα γίνονταν δεκατρείς, αν δεν κάνω λάθος. Αυτή ήταν η απόφαση, «παγωμένη». Οι εργαζόμενοι ήταν «στον αέρα», χωρίς ταμείο χρηματοδότησης.
Μπήκαμε στο Πράσινο Ταμείο, κρατήσαμε ανοιχτούς τους φορείς, κάναμε έναν πολύ μεγάλο διάλογο με όλες τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και καταλήξαμε σε αυτόν τον νόμο. Δεν κατέληξε εύκολα αυτός ο νόμος. Έγινε ο διάλογος. Δεν υπάρχουν νέα μονοπάτια να διαβείτε. Υπάρχουν άλλες επιδιώξεις, κύριε Χατζηδάκη, και εγώ θα τις πω, δεν ντρέπομαι.
Δεν υπήρχε μέχρι τώρα ούτε ένα ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό και αυτά τα 8 εκατομμύρια που είπατε είναι ότι για πρώτη φορά η πολιτεία αναγνωρίζει ότι έχει φυσικό κεφάλαιο.
Δεν το αναγνώριζε, κύριε Χατζηδάκη, μέχρι τώρα η πολιτεία. Το αναγνωρίζει τώρα και καταβάλλει έστω το κόστος των αναλώσιμων και της εργασίας. Όλο το προσωπικό αυτή τη στιγμή είναι τοποθετημένο, όλα τα διοικητικά συμβούλια είναι τοποθετημένα. Πουθενά δεν υπάρχει έλλειμμα. Και το βασικό είναι ότι έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες για όλη την Ελλάδα, για να έχουμε σχέδια διαχείρισης για όλη την Ελλάδα, να ξέρουμε παντού τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται.
Ποιο ήταν το βασικό θέμα, όμως, κύριε Χατζηδάκη, στη λειτουργία των φορέων; Δύο μεγάλα πολιτικά «αγκάθια» που η Δεξιά δεν τα αντέχει. Συγγνώμη για τον όρο, αλλά έτσι είναι η πραγματικότητα.
Το πρώτο. Το τοπικό πολιτικό δυναμικό πολλές φορές, το είπατε κι εσείς, δεν ήθελε τους φορείς μέσα στα πόδια του και οι περιφερειάρχες σάς είχαν ζητήσει να μην υπάρχουν φορείς -το είπατε, εσείς το έχετε πει, δεν το λέω εγώ- και σχεδιάζετε να τους δώσετε στις περιφέρειες.
Το δεύτερο. Ναι, η φύση έχει ανάγκη συμμετοχής όλων. Χρειάζονται μοντέλα συνδιαχείρισης. Έχετε «αλλεργία» στα μοντέλα συνδιαχείρισης. Πιστεύετε ότι πρέπει να ιδιωτικοποιήσετε και τους φορείς; Θέλω να μας το πείτε.
Τώρα, όμως, προκύπτουν συγκεκριμένα ζητήματα, τα οποία εγώ σας ρώτησα. Τι θα κάνετε με τους κανονισμούς που λείπουν; Είστε οπαδός της διοικητικής αταξίας; Έχετε φορείς στο Υπουργείο, που για λόγους τελείως τεχνικούς ήταν υπογεγραμμένοι από τον Υπουργό, από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, και απλά το ΦΕΚ δεν τους δημοσίευσε λόγω των εκλογών. Και οι μισοί έχουν κανονισμό, ενώ οι άλλοι μισοί δεν έχουν. Πρώτο θέμα.
Δεύτερο θέμα. Τι θα κάνετε με τους νέους οκτώ φορείς, που κάλυψαν τεράστιες περιοχές; Φανταστείτε ότι όλο το Αιγαίο σχεδόν είναι ένας φορέας. Μην μας πείτε ότι κάναμε τακτοποιήσεις τοπικές.
Είναι πολύ μεγάλη, κύριε Πρόεδρε, αυτή η κλίμακα. Και το κάναμε με επιλογή οικονομίας κλίμακας, για να μην κοστίσει στην πατρίδα μας. Γιατί κάποιοι άλλοι την χρεοκόπησαν την πατρίδα μας και βρήκαμε ταμεία άδεια.
Όμως, αυτούς τους οκτώ νέους φορείς -κύριε Χατζηδάκη, σας το λέω γιατί είναι θεσμικό πρόβλημα, δεν ξέρω αν είστε ενημερωμένος- επειδή δεν έχουν αναγνωριστεί ως Φορείς Γενικής Κυβέρνησης, δεν τους έχετε στον προϋπολογισμό του 2020. Όταν έρθει, λοιπόν, σε μία εβδομάδα ο προϋπολογισμός, εμείς θα σας ρωτήσουμε -και τώρα είναι η ευκαιρία- το εξής: Τι θα κάνετε με αυτούς τους καινούργιους φορείς; Θα έχετε, δηλαδή, φορείς -«σφραγίδα»; Δεν θα μπουν στους Φορείς Γενικής Κυβέρνησης;
Σε αυτούς, λοιπόν, τους οκτώ νέους φορείς, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα υπάρχουν και οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ. Δημιουργήθηκε ένα πρόγραμμα για νέους επιστήμονες για έναν χρόνο. Δεν είπατε τίποτα για τους τριακόσιους πενήντα που δουλεύουν.
Να δούμε λίγο τους νέους; Έχουμε νέους επιστήμονες που βοηθούν σε όλους τους φορείς θεσμικά, νόμιμα και ιδιαίτερα τους καινούργιους, που δεν δημιουργούν δικαίωμα αορίστου, είναι συμβασιούχοι.
Το πρόγραμμα αυτό μας δίνει τη δυνατότητα, για να μην κλείσει τέλος Δεκεμβρίου –και σας το λέω από τώρα- να ανανεωθεί για έναν χρόνο, όχι παραπάνω. Θα το κάνετε; Είναι και αυτό ένα σημαντικό ερώτημα, που αφορά τους φορείς, παραδείγματος χάρη, του Βορείου Αιγαίου- είναι δίπλα μου ο Βουλευτής από την περιοχή- και των Κυκλάδων. Τι θα κάνουμε με αυτούς τους φορείς, που τους φτιάξαμε και είναι «κόσμημα»; Είναι και εθνικό ζήτημα να έχουμε στο Αιγαίο, στα ελληνικά χωρικά ύδατα, φορείς για την ελληνική βιοποικιλότητα.
Θέλω να πω κάτι και για την παραπομπή στην οποία αναφερθήκατε.
Κύριε Χατζηδάκη, θεωρώ ότι ήταν ατόπημα του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου σας -το είχα δηλώσει δημόσια- να χρησιμοποιήσει μία διαδικασία που έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια για την Ελλάδα για να κάνει στείρα αντιπολίτευση. Πού; Στην αντιπολίτευση.
Κάνετε μονίμως αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Αυτό πρέπει να το δείτε λιγάκι. Σημαίνει ότι δεν έχετε επαρκές ιδεολογικό υπόβαθρο ή πολιτική γραμμή.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λοιπόν, επειδή η χώρα μας δεν είχε καθεστώς προστασίας σε όλες τις περιοχές, έχει ξεκινήσει μία διαδικασία ελέγχου για την Ελλάδα. Και τι μας είπε; Κάντε φορείς, κάντε τις μελέτες και δημιουργήστε σχέδια διαχείρισης. Η παραπομπή αυτή, λοιπόν, επιλύεται με όσα είχαμε δρομολογήσει.
Αυτό που σας ρωτάμε πολύ απλά σήμερα, γιατί αγωνιούμε και εμείς για την παραπομπή που δημιουργήθηκε από τις δικές σας αβελτηρίες, των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, είναι: Θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους οι φορείς για να μην καταδικαστούμε; Θα συνεχίσει η εκπόνηση των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών, που εμείς εξασφαλίσαμε πόρους; Θα αποκτήσουμε προεδρικά διατάγματα και σχέδια διαχείρισης, που εμείς δρομολογήσαμε; Θα υλοποιηθεί το LIFE, που εμείς κερδίσαμε για την Ελλάδα; Τριάντα τέσσερα εκατομμύρια επενδύονται στο φυσικό κεφάλαιο και μας είπε «μπράβο» η Κομισιόν γι’ αυτά.
Κύριε Χατζηδάκη, πολύ απλά σας λέω ότι αν ολοκληρωθούν όσα σας περιέγραψα, η Ελλάδα δεν θα έχει πρόβλημα. Και αυτό στηρίζεται στην εφαρμογή του ν. 4519. Αν υλοποιήσετε, λοιπόν, όσα έχουμε ετοιμάσει, δεν έχετε τίποτα να φοβηθείτε. Θα εισπράξετε το «χειροκρότημα», γιατί δεν τελειώσαμε εμείς όλο αυτό το έργο. Αν όμως το ανατρέψετε, θα είστε εσείς υπεύθυνοι για την καταδίκη, αλλά, πάνω απ’ όλα, θα είναι χαμένη η βιοποικιλότητα της Ελλάδας.
Απαντήστε μου, λοιπόν, σας παρακαλώ. Θα δημοσιεύσετε τους κανονισμούς, θα προκηρύξετε τον διαγωνισμό για όσους δουλεύουν ήδη; Θα επεκτείνετε για τους καινούργιους επιστήμονες που τους κρατάμε χωρίς καμία εξασφάλιση, έστω για να δουλέψουν σε κρίσιμες περιοχές για την ελληνική επικράτεια;
Είναι κρίσιμα τα θέματα. Δεν υπάρχουν λύσεις μαθητευόμενων μάγων, κύριε Χατζηδάκη. Σας το έχω πει. Δεν κάνω πολιτική. Οι φορείς είναι «κόσμημα» για την Ελλάδα. Η Κομισιόν θα μας επιπλήξει, αν τους καταργήσετε.
Ευχαριστώ πολύ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει συνεχώς ένα εισαγγελικό ύφος. Δεν το καταλαβαίνω. Και δεν το καταλαβαίνω πολύ περισσότερο γιατί εδώ πρόκειται για μία καινούρια Κυβέρνηση, η οποία πρόσφατα εξελέγη, η οποία μόλις έχει δώσει κάποια δείγματα γραφής και κρίνεται σαν να είναι κυβέρνηση δεκαετίας τουλάχιστον.
Δεν έχουμε φέρει ακόμα νομοθετική πρωτοβουλία για τους φορείς. Αναγνωρίζουμε τα όποια θετικά, επισημαίνουμε τα αρνητικά, ένα από τα οποία, προφανώς, είναι -πώς θα το κάνουμε τώρα- η παραπομπή της χώρας για θέματα βιοποικιλότητας, που σχετίζεται το θέμα με τη διαχείριση των Φορέων.
Από εκεί και πέρα, προτιθέμεθα να φέρουμε νομοθετική πρωτοβουλία σε διαβούλευση με τους φορείς, με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, με την Αυτοδιοίκηση, με την κοινωνία των πολιτών. Η πρωτοβουλία αυτή δεν πρόκειται να αργήσει. Εν τω μεταξύ, λειτουργούμε με τα Διοικητικά Συμβούλια τα οποία είχατε κι εσείς. Ποιο είναι το κακό; Γιατί υπάρχει αυτή η διάθεση για εσπευσμένη, βιαστική και λαχανιασμένη κριτική, την ώρα που ακόμα είμαστε σε διαβούλευση και ξέρετε ότι ο νόμος θα έρθει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αρχές του επόμενου έτους; Δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό το πράγμα.
Εν πάση περιπτώσει, εγώ επισημαίνω, και από την εμπειρία μου την προσωπική, ότι οι Φορείς, παρά τις καλές προθέσεις, δεν παράγουν το αποτέλεσμα το οποίο όλοι θα θέλαμε. Το είδα, παραδείγματος χάρη, στην Κορώνεια. Αλλού είναι ο Φορέας, αλλού είναι η Περιφέρεια, αλλού είναι οι δήμοι, αλλού είναι τα Υπουργεία, αλλού οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Αυτό δεν είναι μοντέλο μάνατζμεντ. Πώς να το κάνουμε, δεν είναι. Διότι υπάρχουν οι καλές προθέσεις, υπάρχουν και οι αρχές του μάνατζμεντ, της διοίκησης. Δεν είναι μοντέλο σύγχρονης και αποτελεσματικής διοίκησης.
Δεν το αντιμετωπίζουμε το όλο θέμα απλά και μόνο ως μία εκπλήρωση στα χαρτιά κάποιων υποχρεώσεων απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν μας φτάνει αυτό. Θέλουμε να διαχειριστούμε με τον σωστότερο τρόπο τον φυσικό πλούτο της χώρας και να τον προστατεύσουμε και να τον αναδείξουμε.
Θέλουμε, λοιπόν, αξιοποιώντας τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές, να προχωρήσουμε και να υιοθετήσουμε ένα θεσμικό πλαίσιο που θα κρατάει τα καλά του παρελθόντος και θα προσθέτει καινούργια στοιχεία. Κανένας νόμος δεν είναι οι «πλάκες του Μωυσή», ούτε νόμοι που ψήφισα εγώ, ούτε νόμοι που ψήφισαν άλλοι Υπουργοί. Η ζωή εξελίσσεται, τα πράγματα εξελίσσονται. Δεν μπορούμε δογματικά να παραμένουμε σε νόμους οι οποίοι έχουν περάσει τα περασμένα χρόνια.
Τώρα, σχετικά με επιμέρους ερωτήματα που θέτει ο κ. Φάμελλος για την εφαρμογή του ν. 4519/2018, η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών με ενημερώνει ότι προχωρούν οι διαδικασίες για την κατάρτιση του προϋπολογισμού των Φορέων Διαχείρισης του 2020 και πως η Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας χειρίζεται τις διαδικασίες για την κατάρτιση κανονισμών λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης. Υπάρχει και σχετικό έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών. Θα δω αν το έχω μαζί μου. Πάντως, υπάρχει.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Θα μας το δώσετε;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Θα σας το στείλω, κύριε Φάμελλε. Και προχθές κάποιοι συνάδελφοί σας αμφισβητούσαν ότι έχω τον κανονισμό της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», που είπα ότι είναι στο κινητό μου. Αναγκάστηκα και τον ανήρτησα χθες. Οι εξυπνακισμοί του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν μπούμερανγκ εναντίον σας. Δεν είμαι άνθρωπος ο οποίος επικαλείται -και συγνώμη που αναφέρομαι στον εαυτό μου- χαρτιά τα οποία δεν υπάρχουν. Για όνομα της Παναγίας! Έχουμε ιδεολογικές διαφορές, αλλά με ξέρετε τόσα χρόνια. Είμαστε λίγοι σε αυτή τη χώρα και γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Θα αναφερόμουν σε έγγραφα που δεν υπάρχουν;
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Άλλο πράγμα σας είπα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνεχίζει μέσα στα καθορισμένα χρονοδιαγράμματα το κομβικό έργο της εκπόνησης ειδικών περιβαλλοντικών μελετών, προεδρικών διαταγμάτων και σχεδίων διαχείρισης όλων των περιοχών του δικτύου NATURA 2000, αξιοποιώντας το μεγαλύτερο σε χρηματοδότηση έργο, το LIFE-ΦΥΣΗ, στο οποίο αναφερθήκατε, που έχει λάβει ποτέ η χώρα.
Στο επόμενο διάστημα θα προκηρυχθεί το νέο έργο της εποπτείας και αξιολόγησης της κατάστασης διατήρησης ειδών και τύπων οικοτόπων κοινοτικού ενδιαφέροντος, καθώς και το έργο της χαρτογράφησης των θαλασσίων οικοτόπων της χώρας.