«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) δεν απαντά στις ερωτήσεις για την «Ελληνικός Χρυσός» και ταυτόχρονα δεν ανταποκρίνεται στην υποχρέωσή του, του περιβαλλοντικού ελέγχου. Και παραπληροφορεί την Ελληνική Βουλή γιατί, επανειλημμένως, δεν μάς δίνονται τα στοιχεία που θεσμικά έχουμε ζητήσει. Όσο είναι στην κυβέρνηση η ΝΔ έχετε σταματήσει τον περιβαλλοντικό έλεγχο και τα περιβαλλοντικά πρόστιμα στη Χαλκιδική», ανέφερε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησής του στη Βουλή.
Εκ μέρους του ΥΠΕΝ, ο Υφυπουργός, κ. Ταγαράς, προσπάθησε να δημιουργήσει την εντύπωση πως εφαρμόζονται νόμιμα οι διαδικασίες ελέγχου προς την «Ελληνικός Χρυσός» για τις περιβαλλοντικές της παραβάσεις, αναφέροντας τις εισηγήσεις επιβολής προστίμων, ήδη από το 2020, δίχως όμως να εξηγήσει τους λόγους που δεν έχουν υπογραφεί από τον Υπουργό. Αποδείχτηκε ότι, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, κρατάνε τα πρόστιμα και τις παραβάσεις στο συρτάρι, όπως είχαν ξανακάνει το διάστημα 2012-2015. Και επιπλέον αλλάξαν και το θεσμικό πλαίσιο ώστε οι εισηγήσεις είτε να ακυρωθούν, είτε να οδηγήσουν σε σαφώς μικρότερα πρόστιμα για την προστατευόμενη εταιρεία. Μάλιστα, το ΥΠΕΝ ισχυρίστηκε πως αυτό γίνεται για ταχύτερη διαδικασία επιβολής προστίμων όταν, την ίδια στιγμή κρατάνε στο συρτάρι έτοιμες ανυπόγραφες εισηγήσεις των υπηρεσιών εδώ και 2,5 χρόνια!
Ο Σ. Φάμελλος παρουσίασε τα επίσημα αριθμητικά στοιχεία των ελέγχων που διενεργήθηκαν από το 2012 μέχρι σήμερα και των αντίστοιχων διοικητικών προστίμων που επιβλήθηκαν, αποδεικνύοντας πως τις περιόδους 2012-2015 και 2019 μέχρι σήμερα υπάρχει έλλειμα περιβαλλοντικών ελέγχων για την προστασία της περιοχής, σε αντίθεση με το διάστημα 2015-2019 που εφαρμόστηκε πλήρως η νομοθεσία, δίχως καμία χαριστική διάκριση.
Αποκάλυψε στη συνέχεια στη Βουλή πως: «Πλέον για να μετακινηθεί ένας επιθεωρητής περιβάλλοντος πρέπει να πάρει έγκριση μετακίνησης από τον πολιτικό προϊστάμενο, τον Γενικό Γραμματέα. Δηλαδή, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ μεθοδεύει, παρακολουθεί και περιορίζει τον περιβαλλοντικό έλεγχο. Δεν είναι υπηρεσιακό πλέον το έγγραφο μετακίνησης. Είναι πολιτικό. Αδιανόητο! Δεν ξέρω σε ποια χώρα του ανεπτυγμένου κόσμου ο πολιτικός προϊστάμενος καθορίζει θετικά ή αρνητικά αν θα γίνει έλεγχος, στέλνει εκεί που θέλει και δεν στέλνει εκεί που δεν θέλει».
Τέλος, ο Σ. Φάμελλος έθεσε δύο κρίσιμα ερωτήματα, για τα οποία για ακόμη μια φορά δεν απαντήθηκαν από το ΥΠΕΝ.
- «Έχει γίνει αίτημα από την «Ελληνικός Χρυσός», εκμεταλλευόμενη το παραθυράκι που έφτιαξε το σύστημα εξουσίας του κ. Μητσοτάκη, να σβήσετε και άλλα πρόστιμα; Γιατί αυτό είναι κρίσιμο. Αν, δηλαδή, επιβεβαιωθεί σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα ότι το επιτελικό κράτος των αρίστων είναι για να σβήνει πρόστιμα και να μην επιτρέπει τον υγιή ανταγωνισμό, να μην επιτρέπει τον περιβαλλοντικό έλεγχο, να μην επιτρέπει το ευρωπαϊκό κεκτημένο στην επιχειρηματικότητα, τότε, ξέρετε, όλα αυτά περί αριστείας είναι ψέματα, διότι δεν υπάρχει κανένα επιτελικό κράτος και καμία αριστεία, μόνο ρουσφέτια, τακτοποίηση και κουκούλωμα».
- «Εκτός από τα χατίρια στην περιβαλλοντική αδειοδότηση, εκτός από την χατιρική σύμβαση, εκτός από την υποχώρηση στον περιβαλλοντικό έλεγχο, σκοπεύετε να τους χαρίσετε και τα λεφτά που πρέπει να πάνε στην ελληνική επιχειρηματικότητα που πρέπει να πάνε στην ελληνική εργασία; Σκοπεύετε να δώσετε χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης στην Ελληνικός Χρυσός; Σκοπεύετε να κάνετε ακόμη ένα μεγάλο ρουσφέτι, υποδουλώνοντας πλήρως την ΒΑ Χαλκιδική;»
Παρακολουθείστε τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης εδώ