«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει το αντεργατικό της πρόσωπο στην περίπτωση της “Μαλαματίνα” και οδηγεί σε ισοπέδωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, σε βίαιη επέμβαση των ΜΑΤ στον εργασιακό χώρο και σε ανοχή των αυθαιρεσιών της νέας εταιρείας, για την οποία δεν υπάρχει από ό,τι φαίνεται ούτε νόμος, ούτε υποχρεώσεις» δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για την έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην εταιρεία “Μαλαματίνα”. «Η κατάσταση δημιουργήθηκε με ευθύνη της κυβέρνησης γιατί ήταν επιλογή της να σπάσει η απεργία με τα ΜΑΤ. Γιατί θέλει να στείλει ένα μήνυμα: ότι ο οδοστρωτήρας Μητσοτάκη με οδηγό τον κ. Χατζηδάκη θα σμπαραλιάζει τις απεργίες και τα εργασιακά δικαιώματα» πρόσθεσε.
Επισήμανε ότι η νέα εταιρεία που ανέλαβε την ιστορική “Μαλαματίνα” εντάχθηκε σε σχέδιο εξυγίανσης που προβλέπει διαγραφή των χρεών του δημοσίου κατά 56%, των ασφαλιστικών ταμείων κατά 51% και τρίτων προμηθευτών κατά 80%, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να συνεχίσει η παραγωγή και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. 0ι εργαζόμενοι στήριξαν την εταιρεία στο σχέδιο εξυγίανσης και εδώ και δύο χρόνια έχουν συμφωνήσει σε μείωση αποδοχών κατά 20%. Δυστυχώς όμως, όταν άρχισαν οι συζητήσεις για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης τότε, άρχισαν και οι εκβιασμοί και προτάθηκαν δυσμενείς μεταβολές των όρων εργασίας, ενώ η νέα διοίκηση προχώρησε σε δεκαπέντε εκδικητικές απολύσεις. Ασκήθηκαν πιέσεις στους εργαζομένους για να προχωρήσουν στη σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας, κάνοντας χρήση των αντεργατικών διατάξεων του κ. Χατζηδάκη. Οι εργαζόμενοι προσέφυγαν άμεσα σε απεργιακές κινητοποιήσεις που κρίθηκαν νόμιμες και κατά τη διάρκεια των οποίων έλαβε χώρα επέμβαση των ΜΑΤ, με βίαιη καταστολή σε βάρος των απεργών και των αλληλέγγυων συνδικαλιστών αλλά και μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Ο Υφυπουργός, κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια, παραδέχθηκε ότι έχει καταγγελθεί σωρεία παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας από το σωματείο των εργαζομένων της επιχείρησης. Έχει καταγγελθεί, μεταξύ άλλων, ότι η νέα διοίκηση προέβη σε νέες προσλήψεις συμβασιούχων μετά τις απολύσεις για τις οποίες το ΣΕΠΕ έχει ζητήσει γραπτές εξηγήσεις σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 2 του ν. 1264/1982, περί απαγόρευσης προσλήψεων απεργοσπαστών, απαγόρευση ανταπεργίας και νομιμότητας της απεργίας. Ακόμη, έχουν υποβληθεί και άλλες τρεις αιτήσεις εργατικών διαφορών. Η πρώτη αφορά την απόλυση πέντε εργαζομένων χωρίς να τηρηθούν οι διαδικασίες ενημέρωσης και διαβούλευσης του Προεδρικού Διατάγματος 240/2006 και κατά παράβαση του άρθρου 7 της επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Συγκεκριμένα ότι η εταιρεία, αντί να μεριμνήσει για την άμεση αντικατάσταση των αποχωρούντων με εργαζόμενους από ανέργους του κλάδου που θα υπογράψουν σύμβαση αορίστου χρόνου, προέβη σε σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου με την επίκληση κάλυψης έκτακτων αναγκών. Η δεύτερη αφορά την παράνομη απόλυση εννέα εργαζομένων, δεδομένου ότι δεν καταβλήθηκε ορθώς η αποζημίωση απόλυσης, και την παράνομη περικοπή μισθών και επιδομάτων. Η τρίτη τέλος αφορά τη μη τήρηση των διατάξεων για τον ορισμό προσωπικού ασφαλείας και των διαδικασιών ενημέρωσης και διαβούλευσης από την πλευρά της επιχείρησης για το θέμα των απολύσεων.
Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Υφυπουργού Εργασίας ο κύριος Φάμελλος είπε :«Δηλαδή, εντοπίζετε ότι απολύθηκαν εργαζόμενοι και θεωρείτε νόμιμο και ηθικό να προσληφθούν ορισμένου χρόνου συμβασιούχοι στη θέση τους; Κι αυτό είναι κάλυψη υποχρεώσεων της επιχείρησης; Και είπατε ότι έχετε αντίληψη της κατάστασης; Τι αντίληψη έχετε; Αυτό που είπατε είναι ότι είστε Υπουργείο Εργοδοσίας και όχι Υπουργείο Εργασίας;».
Τόνισε στη συνέχεια ότι αυτό που προέχει είναι να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και να προσφύγουν τα μέρη σε Διαιτησία, έτσι ώστε να ανασταλούν οι απολύσεις και όλες οι δυσμενείς μεταβολές εις βάρος των εργαζομένων, καθώς και ότι το Υπουργείο έχει υποχρέωση να διασφαλίσει πως θα τηρηθεί το εργατικό δίκαιο και να στηριχθεί η εργασία.
Στάθηκε ακόμη στο γεγονός ότι το σχέδιο εξυγίανσης είχε ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία με τις ασφαλιστικές εισφορές και τα χρέη που «κουρεύτηκαν». «Αν βάλετε «πλάτη» σε ένα εργοδότη που θα απολύσει εργαζόμενους και ενώ έχει πληρώσει το δημόσιο για λογαριασμό του τις εισφορές, ξέρετε ότι αυτό είναι και απάτη; Άρα παραβίαση των κανόνων του ανταγωνισμού, απάτη έναντι του ελληνικού δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων. Και εσείς τι ακριβώς θα κάνετε; Θα παίζετε τον ρόλο του «Πόντιου Πιλάτου»; Θα «νίπτετε τας χείρας σας; Αυτό είναι το ερώτημα», υπογράμμισε ο Σ. Φάμελλος.
Κλείνοντας ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε: «Αυτή είναι η πολιτική της Κυβέρνησης για τις εργασιακές σχέσεις. Αντεργατικές ρυθμίσεις, ανοχή της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, αυταρχική καταστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων με τη χρήση βίας στους χώρους εργασίας και παροχή προστασίας σε μια επιχείρηση που δεν τηρεί τους νόμους».
Παρακολουθείστε τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης εδώ