Καλημέρα σας.
Νομίζω ότι εγώ οφείλω να ξεκινήσω ως νεοεισερχόμενος με το ότι είναι πράγματι πολύ μεγάλη ευθύνη και μεγάλη τιμή για μένα, για όλους πιστεύω ότι είναι μια συλλογική στιγμή, δεν είναι προσωπική. Αυτό το οποίο πρέπει να πω είναι ότι εύχομαι να έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία, μια πολύ αποτελεσματική συνεργασία. Αυτό αφορά τους συνεργάτες, τα στελέχη, τα στελέχη του Υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων και τους προεδρεύοντες και όλα τα Συμβούλια και βέβαια και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, γιατί έχουμε ένα κοινό καθήκον, να ανατροφοδοτήσουμε μια πορεία προκοπής της χώρας μας μέσα από τη συνέχεια που έχει η κυβέρνηση αυτή. Κι αυτό σημαίνει και ο ανασχηματισμός.
Νομίζω ότι ως νέοι δεν μπορούμε να κάνουμε απολογισμό, αλλά να πούμε ότι τα πολλά λόγια πρέπει να τα πούμε στον δικό μας απολογισμό. Εμείς πρέπει να αποδείξουμε ότι συνεχίζουμε ένα άξιο και σημαντικό έργο. Όμως έχουμε μια πολύ ισχυρή δύναμη πίσω μας την εξαιρετική σχέση που έχουμε με τους συναδέλφους και με τον Πάνο Σκουρλέτη και με το Γιάννη Τσιρώνη και βέβαια και με τον Υπουργό μου, το Γιώργο Σταθάκη, γιατί έχουμε και μια κοινή διάθεση να στηρίξουμε την προσπάθεια της χώρας μας να βγει από την κρίση. Και αυτή είναι η δική μας έμπνευση και έχουμε μια πολύ σημαντική υποχρέωση να μεταφέρουμε την έμπνευση αυτή στους συνεργάτες μας και στα στελέχη που θα δουλέψουμε μαζί. Διότι, γιατί πρέπει να πούμε ότι μαζί με το καθήκον χρειάζεται και έμπνευση αυτή η δουλειά, αυτή η προσπάθεια που κάνουμε για τη χώρα μας.
Οφείλω να πω ότι οι τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας είναι πολύ κρίσιμοι για την Ελλάδα, όχι μόνο γιατί είναι σημαντικά γρανάζια της ανάπτυξης και της εργασίας που είναι και είναι το κυρίαρχο, αλλά γιατί κατά την άποψή μου η ενέργεια και το περιβάλλον μπορούν να αποτελέσουν συστατικά στοιχεία της ταυτότητας της Ελλάδας και αυτό είναι κάτι παραπάνω από το να τους αξιοποιήσουμε για να έχουμε δουλειές, για να έχουμε προκοπή, για να έχουμε εθνικό και οικογενειακό εισόδημα. Αλλάζει εάν θέλετε και δημιουργεί ένα συμπληρωματικό στοιχείο και στη στάση ζωής του καθένα από εμάς και όχι μόνο στην πολιτική ευθύνη. Μάλλον, αυτό είναι η πολιτική ευθύνη του κάθε πολίτη, αυτή είναι η κοινωνική μας ευθύνη. Και ως ταυτότητα θεωρώ ότι η φυσική και η ενεργειακή πόροι της Ελλάδας μπορούν να είναι και περιουσία και ανάπτυξη, αλλά ταυτόχρονα μπορούν να τροφοδοτήσουν και νέες λογικές.
Νομίζω ότι και ο Πάνος Σκουρλέτης για τα ενεργειακά και ο Γιάννης Τσιρώνης για τα περιβαλλοντικά, ανέφεραν στοιχεία αυτού του νέου χαρακτήρα της οικονομίας και της λειτουργίας της χώρας. Να πω παράδειγμα ότι η κυκλική οικονομία δεν είναι μόνο ανακύκλωση, δεν είναι μόνο κομποστοποίηση, που είναι, αλλά είναι και ένας νέος δευτερογενής τομέας που έχει μέσα του πολύ ισχυρότερη καινοτομία, πολύ ισχυρότερη γνώση, άρα μεγαλύτερη αξιοποίηση της επιστήμης, του νέου επιστημονικού δυναμικού, των νέων επιστημόνων και άρα ενίσχυση της χώρας.
Ταυτόχρονα τα σημαντικά εργαλεία των χρήσεων γης που περνούν βέβαια και από το Κτηματολόγιο, αλλά και από τις αντίστοιχες υπηρεσίες και τις Γενικές Διευθύνσεις του Υπουργείου είναι εργαλεία ανάπτυξης και επιτάχυνσης, αν θέλετε, αλλά και εξυγίανση των σχέσεων της κοινωνίας και της οικονομίας και βέβαια νομίζω ότι όλα αυτά θα πρέπει να αποτελέσουν συστατικά στοιχεία αυτού που ονομάζουμε εμείς δίκαιη ανάπτυξη, γιατί η δίκαιη ανάπτυξη δεν μπορεί παρά να είναι βιώσιμη, να είναι αειφόρος, να έχει αυτά τα στοιχεία τα οποία έτσι κι αλλιώς αποτελούν στοιχεία της ταυτότητας της αριστεράς και των οικολόγων, αλλά νομίζω ότι είναι και στοιχεία του κάθε Έλληνα, γιατί ποιος δεν θα ήθελε από εμάς η ζωή που ζούμε να είναι αειφόρος, να είναι βιώσιμη, να είναι δίκαιη.
Ίσως αυτό είναι και το στοιχείο, αυτονόητο μεν θα μου πείτε, που λείπει από την αίσθηση που έχει ένας πολίτης και για τις περιβαλλοντικές λειτουργίες, αλλά και για τις κρατικές λειτουργίες συνολικότερα. Η αίσθηση του αυτονόητου, αλλά η αίσθηση του δίκαιου και της προκοπής που ξεκινάει κάθε μέρα από τον καθένα μας ως άτομο, αλλά ολοκληρώνεται στο κοινωνικό σύνολο που ζούμε. Βέβαια για να τα πετύχουμε όλα αυτά, χρειαζόμαστε ισχυρές υπηρεσίες, οι οποίες θα είναι αποτελεσματικές, θα είναι αξιολογημένες, θα είναι αποκεντρωμένες, θα είναι λειτουργικές, θα έχουν ανοιχτή πόρτα στον πολίτη. Αναφέρθηκε και χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι η εξυπηρέτηση του πολίτη και η επικοινωνία η δική μας πρέπει να είναι σε πρώτο χρόνο άμεση και αποτελεσματική. Αλλά θα έχει και σοβαρούς και αποτελεσματικούς ελέγχους. Θα είμαστε τίμιοι απέναντι στη σχέση μας με τον πολίτη και τον επιχειρηματία, αλλά πρέπει να είναι τίμια και η κοινωνία και ο επιχειρηματικός κόσμος απέναντι στην κοινή περιουσία όλων μας.
Το περιβάλλον είναι κοινό αγαθό. Νομίζω ότι αυτή είναι και η ουσία της κοινής ευθύνης που η Ευρώπη έχει ως βασικό στρατηγικό στοιχείο στη λειτουργία της. Η κοινή ευθύνη σημαίνει ότι όλοι θα είμαστε τίμιοι, δίκαιοι απέναντι σε όλους. Υπάρχει ευθύνη της πολιτείας πρώτα απ’ όλα, υπάρχει ευθύνη όμως και του οικονομικού παραγωγού, υπάρχει και η ευθύνη του πολίτη. Να ελέγχουμε και να ελεγχόμαστε και να επιστρέψει η ισονομία, γιατί κανένας δεν θα έχει μια προτεραιότητα έναντι των άλλων στη σχέση του και με την κυβέρνηση και με την κοινωνία.
Θα ήθελα να βάλω δυο πράγματα κλείνοντας. Το διεθνές πεδίο του Υπουργείου αυτού δεν είναι μόνο η διαπραγμάτευση. Το διεθνές πεδίο είναι πρώτα απ’ όλα οι διεθνείς φορείς στους οποίους συμμετέχουμε, τα μεγάλα παγκόσμια ζητήματα του περιβάλλοντος και της ενέργειας, αλλά και η δυνατότητα που έχει η χώρα μας, αν θέλετε με την πρωτοπορία, ή εάν θέλετε με την πρωτοβουλία που έχει και στο μεσογειακό επίπεδο και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και μέσα στην ευρωζώνη να βάζει ζητήματα και στις μεγάλες οργανωτικές συμφωνίες, να βάλει το στίγμα της Μεσογείου στις μεγάλες συμφωνίες και στις μεγάλες συζητήσεις που γίνονται παγκόσμια. Η ενίσχυση του διεθνούς ρόλου της χώρας μας, σημαίνει ότι εμείς θα είμαστε παρόντες και πολιτικά και προσωπικά σε αυτή τη συζήτηση η οποία δεν θα αφήσουμε να γίνεται μακριά από τη χώρα μας, γιατί θεωρώ ότι είχαμε καθυστερήσει σε αυτό τον τομέα.
Και το δεύτερο είναι ότι το Υπουργείο αυτό νομίζω ότι έχει την εκπληκτική ικανότητα να συνομιλεί απευθείας με την καινοτομία και να την καλέσει μέσα του. Το είπα και προηγουμένως, η νέα επιστήμη, τα νέα μυαλά, δεν είναι μόνο νέοι επιστήμονες, είναι εάν θέλετε και ένας τρόπος για να ξεφύγουμε από ένα κατεστημένο που δεν αξιοποιούσε ούτε τις νέες τεχνολογίες, ούτε τη νέα σκέψη, αλλά μπορεί έτσι να εξυπηρετεί καλύτερα την κοινωνία, να έχει μεγαλύτερο κοινωνικό όφελος, να έχει μεγαλύτερο δημόσιο όφελος και αυτό νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον όλων. Καλή μας επιτυχία, καλή μας συνεργασία σε όλους. Είπαμε ότι εμείς θα κριθούμε από το αποτέλεσμα. Έχουμε μια πλούσια παρακαταθήκη, μεγάλες ευθύνες από τη δουλειά που κάναμε τον τελευταίο χρόνο. Νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί. Μόνοι μας δεν θα τα καταφέρουμε. Όλοι μαζί, νομίζω ότι έχουμε πολύ καλύτερα και περισσότερα πράγματα να κάνουμε».