Τοποθέτηση Σ. Φάμελλου για το Σχέδιο Νόμου “Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ”

Επί της διαδικασίας

Κύριε Πρόεδρε, θέλω το λόγο με βάση το άρθρο 91 και θέλω να αξιοποιήσω όλο το χρόνο που προβλέπει το άρθρο 91 του Κανονισμού της Βουλής.

Εμείς δεν θα αρκεστούμε σε μια τοποθέτηση φιλική προς την Κυβέρνηση και το Προεδρείο της Βουλής, όσον αφορά τη διαδικασία, αλλά θα προσπαθήσουμε να προφυλάξουμε, τουλάχιστον, εμείς τον Κανονισμό της Βουλής και τις προβλέψεις του νόμου που δεν φαίνεται ότι η Κυβέρνηση και το Προεδρείο της Βουλής, επιδιώκουν.

Με βάση το άρθρο 89 του Κανονισμού της Βουλής , κύριε Πρόεδρε, γνωρίζετε κι εσείς πολύ καλά, έχετε πολύ μεγάλη εμπειρία, ότι προβλέπεται ότι η έναρξη της καταρχήν συζήτησης, πρέπει να απέχει, τουλάχιστον, μια εβδομάδα από την κατάθεση του νομοσχεδίου.

Εδώ έχουμε κάτι απολύτως αντίθετο. Δεν ξέρω, αν αυτό ταιριάζει και με την φυσιογνωμία του Υπουργού. Αλλά, θα μας το πει ο ίδιος έτσι και αλλιώς, και θα ήθελα την τοποθέτηση του επί της διαδικασίας. Την τοποθέτηση της κυβέρνησης, όχι προσωπικά του ίδιου, αλλά της κυβέρνησης.

Έγινε ανάρτηση στο site της Βουλής του νομοσχεδίου αυτού στις έντεκα και τέταρτο το βράδυ της Παρασκευής. Και ορίσατε, και αυτό δεν έγινε από την διάσκεψη των προέδρων, συνεδρίαση της επιτροπής σήμερα 1 η ώρα Δευτέρα, που καλά-καλά οι βουλευτές της επαρχίας δεν έχουν καταφέρει να γυρίσουν στην Αθήνα και ξέρετε ότι υπάρχει και μια διαδικασία που τη σεβόμαστε όλοι.

Το πιο σημαντικό, βέβαια, είναι ότι μέσα σε αυτό το σαββατοκύριακο, υπήρχε και ο εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και κινητοποιήσεις για το πολυτεχνείο. Δεν ξέρω εάν η κυβέρνηση τιμά την εξέγερση του Πολυτεχνείου και τα ιδανικά της, εμείς όμως ήμασταν και στις πορείες, έχουμε μια κεντρική σύνδεση με τα θέματα της δημοκρατίας και της ελευθερίας και οφείλαμε να είμαστε στις περιοχές μας και στις κινητοποιήσεις. Το λέμε και ως προς τη δική μας παρουσία και δυνατότητα.

Από κει και μετά όμως, καταλαβαίνουμε ότι τις δικές μας προτεραιότητες τις υποτιμάτε και της αγνοείτε ίσως. Αλλά, μας κάνει ιδιαίτερα άσχημη εντύπωση, ότι ορίσατε συνεδρίαση της επιτροπής, την ίδια ώρα που στην ολομέλεια συζητάτε η συνταγματική αναθεώρηση. Και θέλω να ρωτήσω τον πρόεδρο της επιτροπής και διά εσάς θα ήθελα να ρωτήσω το προεδρείο της βουλής. Υποτιμάτε την συζήτηση για το σύνταγμα; Θέλετε να αποτρέψετε τους βουλευτές να συμμετέχουν;

Σας πληροφορώ, ότι κι εγώ προσωπικά, είμαι ομιλητής στην ολομέλεια και συνεδρίαση της επιτροπής δεν μου επιτρέπει να είμαι στη συζήτηση της ολομέλειας για το σύνταγμα και μάλιστα εκεί θα μπορούσαμε και με την παρουσία του Υπουργού, να συζητήσουμε για ουσιαστικά θέματα, που είναι στην αναθεώρηση- π.χ. η πρόσβαση των πολιτών στο νερό, στην ενέργεια, που είναι δικά του αντικείμενα- και θα θέλαμε να κάνουμε μια συζήτηση στην ολομέλεια για τα ζητήματα αυτά. Για ποιο λόγο λοιπόν μας αποκλείετε από αυτή τη συζήτηση.

Είναι κάτι το οποίο είναι τόσο απλό και δεν το καταλαβαίνουμε εμείς; Θα θέλαμε να μας το εξηγήσετε κύριε πρόεδρε. Αλλιώς, να μας εξηγήσει και ο Υπουργός τον ρόλο του επείγοντος και τον χαρακτήρα του επείγοντος.

Δήθεν τηρείται ο κανονισμός της βουλής- επιτρέψτε μου, κύριε πρόεδρε-, δεν τηρήθηκε ο νόμος του επιτελικού κράτους, ο οποίος θέλει δύο βδομάδες ανάρτηση- μη μας πείτε καμία αστειότητα, ότι αυτό θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου, δεν θα γίνουμε επιτελικό κράτος από την πρώτη Ιανουαρίου- από τώρα θέλω να μας απαντήσετε, γιατί δεν αναρτήθηκε το νομοσχέδιο σε διαβούλευση πριν δύο βδομάδες, όπως ο δικός σας νόμος υποχρεώνει την κυβέρνηση να κάνει, άρα παραβιάζουμε νόμο, παραβιάζουμε κανονισμό και ερχόμαστε εδώ με κάποια διαδικασία, μάλλον, επειγόντως, την οποία εμείς δεν κατανοούμε και θα θέλαμε να μας την εξηγήσετε.

Θέλετε κάτι να κρύψετε κ. Χατζηδάκη και βάλατε το νομοσχέδιο σαββατοκύριακο; Να μας το πείτε. Είναι κάτι υπερεπείγον; Να μας το πείτε. Εμείς, θα το κατανοήσουμε αν υπάρχει κάποιο τέτοιο ζήτημα. Δεν βρήκαμε όμως κάτι μέσα στο νομοσχέδιο τίποτα που να είναι επείγον, τίποτα που να έχει μια αμεσότητα ως προς την ψήφιση και γι’ αυτό δεν συμφωνούμε και για τη διαδικασία κύριε πρόεδρε.

Η άποψή μας είναι, ότι δεν πρέπει να γίνει σήμερα η συνεδρίαση της επιτροπής. Πρέπει η συνεδρίαση της επιτροπής θα γίνει την άλλη Τρίτη, όταν τελειώσει η συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση, όπως γνωρίζετε πάρα πολύ καλά και εσείς, ότι όταν η ολομέλεια συζητά  συνταγματική αναθεώρηση, δεν συνεδριάζουν οι επιτροπές.

Γιατί προσβάλετε μια συμφωνημένη δική μας κοινή δεοντολογική  στάση όλων, ότι όταν έχουμε συνταγματική αναθεώρηση δεν κάνουμε επιτροπές. Δεν το κατανοούμε.

Έχουμε την αίσθηση, ότι το νομοσχέδιο αυτό μπήκε εσπευσμένα και στη διαβούλευση, αλλά και στη συζήτηση σήμερα, για να κρύψει πράγματα τα οποία έρχονται σε αντίθεση με το δημόσιο συμφέρον κ. Χατζηδάκη.

Δεν θέλουμε να το πιστέψουμε ότι το κάνετε αυτό. Θέλουμε να μας το απαντήσετε.

Δεν πρέπει να γίνει λοιπόν η διαδικασία κύριε πρόεδρε, όπως προτείνατε, δεν μπορεί να τελειώσει μέσα σε αυτή τη βδομάδα, ενώ έχουμε καθημερινά συνεδριάσεις της ολομέλειας της βουλής.

Αύριο, θα γίνει πάλι συνεδρίαση για τα θέματα των βασικών αγαθών του περιβάλλοντος. Δεν θα είμαστε κάτω κ. Χατζηδάκη; Θα είμαστε εδώ με τους φορείς, τους οποίους τους σεβόμαστε και θέλουμε να τους ακούσουμε;

Κύριε πρόεδρε, αυτό που πραγματικά ζητάω από εσάς και μέσω από εσάς και τον Πρόεδρο της Βουλής, είναι να εξασφαλίσετε τη δυνατότητα των βουλευτών να είναι στην Αναθεώρηση του Συντάγματος παρόντες και αυτό δεν το κάνετε κ. Πρόεδρε για τη σημερινή συζήτηση και θέλω πραγματικά να σας ακούσουμε, γιατί εσείς οφείλεται και το ξέρουμε, να εξασφαλίζεται η δική μας λειτουργία, όπως οι Έλληνες πολίτες μας έχουν ορίσει. Ως εκ τούτου, λοιπόν, διαφωνούμε απόλυτα και με την εισαγωγή σήμερα, αλλά και με τη διαδικασία που προτείνεται.

Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε, εφόσον σήμερα είμαστε εδώ, είναι να βάλουμε τους φορείς την άλλη Τρίτη, το λιγότερο, για να σέβεστε το Κανονισμό και τον νόμο, αλλιώς, θα πείτε με τις πράξεις μας, η Κυβέρνηση και το Προεδρείο της Βουλής, ότι τους νόμους δεν τους έχουμε για να τους εφαρμόζουμε, αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο ο Κανονισμός και ο νόμος υπάρχει. Να μας απαντήσετε.

Εισήγηση Σ. Φάμελλου

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, κύριοι Υπουργοί, υποχρεούμαι να ξαναναφέρω στην έναρξη της τοποθέτησής μου ότι, δυστυχώς, η διαδικασία που επιλέγει η κυβέρνηση για τη νομοθέτηση αυτού του σημαντικού νομοσχεδίου προσβάλλει και τη Βουλή και τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης, αλλά και τους νόμους που η ίδια αυτή η κυβέρνηση έχει ψηφίσει πρόσφατα. Υπήρξε ελάχιστη διαβούλευση δύο εργάσιμων ημερών. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε Παρασκευή βράδυ, μετά τις 23.00΄, μπαίνει σε συζήτηση παράλληλα με τη Συνταγματική Αναθεώρηση και μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση πώς κάποιοι βουλευτές και ο Εισηγητής της κυβερνητικής πλειοψηφίας, χρησιμοποίησε ως συγχωροχάρτι αντίστοιχα περιστατικά του παρελθόντος, στα οποία, προφανώς, μας κάνατε πολύ αυστηρή κριτική. Και εγώ λέω το εξής: Αν στο παρελθόν πολλές φορές αναγκαστήκαμε να νομοθετήσουμε υπό  την πίεση των μνημονίων και της χρεοκοπίας της χώρας που εσείς δημιουργήσατε, σε συνθήκες ταχύτατης νομοθέτησης, τι σας δίνει συγχωροχάρτι να το κάνετε σήμερα, δηλαδή, εσείς; Τι σας πιέζει; Τι σας ωθεί σε μια τέτοια τραγική, προσβλητική για τους κανόνες της Βουλής διαδικασία νομοθέτησης;

Για να περάσω, όμως, λίγο στα θέματα του νομοσχεδίου, νομίζω ότι πρέπει πρώτα απ’ όλα να ξεκινήσουμε από το ποιο είναι το βασικό χαρακτηριστικό του νομοσχεδίου και αν  το βασικό χαρακτηριστικό είναι αυτό που ο Υπουργός προσπάθησε από την πρώτη μέρα της ανάρτησής του στη διαβούλευση να θέσει στη δημοσιότητα ότι είναι το βασικό χαρακτηριστικό. Και θα ήθελα, κ. Χατζηδάκη, μετά στην τοποθέτησή σας να τοποθετηθείτε και να ξεκαθαρίσετε εάν ισχύει αυτό το οποίο έχετε πει σε όλα τα μέσα ενημέρωσης και σε όλες τις συνεντεύξεις. Είπατε, λοιπόν, ότι το βασικό χαρακτηριστικό του νομοσχεδίου αυτού είναι η κατάργηση της μονιμότητας των εργαζομένων της Δ.Ε.Η.. Τα μέσα ενημέρωσης, η κυβερνητική προπαγάνδα, το έχουν πολλαπλασιάσει. Σχεδόν κάθε Έλληνας πολίτης έχει φτάσει να πιστεύει ότι με αυτό το νομοσχέδιο καταργείτε τη μονιμότητα των εργαζομένων.

Όμως αυτό περιέχεται με κάποιο άρθρο σε αυτό το νομοσχέδιο; Αποτελεί θέμα, δηλαδή, η μονιμότητα εργαζομένων στη Δ.Ε.Η.;

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτό είναι μια απολύτως ψευδεπίγραφη επιχειρηματολογία. Υπάρχει νόμος του 2012, ο οποίος είναι ο 4046, τον οποίο αν θέλετε τον καταθέτουμε. Αφορά και στη σύμβαση PSI και αναγράφει ρητά την αφαίρεση της μονιμότητας σε όλες οι συμβάσεις των εταιριών που βρίσκονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Άρα, σήμερα οι εργαζόμενοι στην Δ.Ε.Η. έχουν συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Διευκρινίστε κ. Χατζηδάκη και εσείς. Πρέπει να καταγραφεί στα πρακτικά αν είναι αληθές ή όχι αυτό που είπαμε, σχετικά με τον ν. 4046, αν τον γνωρίζετε και αν υπάρχει μονιμότητα στους εργαζόμενους της Δ.Ε.Η. και να ξεκαθαρίσουμε, όμως, για ποιο λόγο να μας πείτε κιόλας, χρησιμοποιείται αυτή την παραπληροφόρηση και την μετάθεση, αν θέλετε, του πραγματικού αντικείμενο του νομοσχεδίου. Ποια είναι τα αίτια. Μάλλον, πρέπει να μας αποκαλύψετε ακριβώς τι κρύβεται πίσω από αυτό το νομοσχέδιο, γιατί όπως είπε και ο Εισηγητής της Πλειοψηφίας, είναι ουσιαστικά πολιτικό. Εμείς, παρότι δεν μας αφήνετε χρόνο για να συζητήσουμε αυτό το «ουσιαστικά πολιτικό», παρά δε θα έχουμε το χρόνο που απαιτείται για τη νομοθέτηση κάποιου τέτοιου σημαντικού ζητήματος, θα προσπαθήσουμε να το αποκαλύψουμε εμείς στους Έλληνες πολίτες.

Ποια είναι τα βασικά ζητήματα, λοιπόν, που πρέπει να πει κάποιος στην πρώτη τοποθέτηση επί του νομοσχεδίου. Το πρώτο, το οποίο κάνει η Ν.Δ. με αυτό το νομοσχέδιο, είναι ότι καταργεί το ΑΣΕΠ. Καταργεί την διαφάνεια, την ισοτιμία και την αξιοπιστία του συστήματος προσλήψεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ενώ διορίζει διοίκηση στη Δ.Ε.Η., δημιουργεί απολύτως κομματικές διαδικασίες προσλήψεων, τις οποίες περνάει από ένα ψευδεπίγραφο έλεγχο από το ΑΣΕΠ ως προς την διαδικασία αναγγελίας και τη διαδικασία αποτελέσματος και ανοίγει την πόρτα σε ρουσφέτια, όπως ακριβώς έκανε με χιλιάδες εργαζόμενους, η Ν.Δ., το 1991 – 1993 στην Δ.Ε.Η. και την επιβάρυνε. Ακριβώς, όπως έκανε και με άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με έναν ανορθολογισμό και μια στρέβλωση στις αμοιβές που υπάρχουν στην Δ.Ε.Η., τα οποία δημιούργησαν η Ν.Δ. και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και υποθήκευσαν τη χώρα μας με όλα αυτά τα οποία δημιούργησαν εις βάρος της παραγωγικής ανασυγκρότησης, της προόδου, της ισοτιμίας των πολιτών.

Άρα, ανοίγεται την πόρτα στα ρουσφέτια στην Δ.Ε.Η.. Είναι το πρώτο. Το δεύτερο είναι ότι η Ν.Δ. επιλέγει να διαλύσει την επιχειρησιακή σύμβαση των εργαζομένων. Τη συλλογική σύμβαση. Έχετε βάλει την προσωπίδα του κ. Βρούτση και ήρθατε να προτείνετε να μην υπάρχει συλλογική σύμβαση για τους εργαζόμενους και μάλιστα, προσέξτε, για τα νέα τα παιδιά. Δηλαδή, κατά κάποιο τρόπο, καταδικάζεται τους νέους επιστήμονες που σπουδάζουν σε μια χώρα που θέλει να έχει προοπτική και πρόοδο, να ξέρουν ότι με ρουσφέτια θα μπαίνουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και θα υπαμείβονται με αμοιβές μέχρι 650 €, με διαδικασίες όπως ο κ. Βρούτσης έχει φέρει στην αγορά εργασίας, δηλαδή χωρίς αιτιολόγηση της απόλυσης, με περιορισμένα δικαιώματα για τη συμμετοχή του σε οποιαδήποτε διαδικασία αποζημιώσεων, άρα και με, αν θέλετε, μια άρνηση και της συνδικαλιστικής οργάνωσης. Μάλιστα, χρησιμοποιείτε ως επιχείρημα ότι δεν είστε εσείς αυτός, ο οποίος θα καταδικάσετε μόνο τα παιδιά της Cosmote να είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού και έρχεστε, κ. Χατζηδάκη, και καταδικάζετε και τους εργαζόμενους της Δ.Ε.Η. να είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού.

Αυτό είναι η Ν.Δ.. Θέλει να καταδικάσει όλους τους εργαζόμενους της χώρας να είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Δεν προσπαθείτε, δηλαδή, με τις πολιτικές σας να αναβαθμίσουμε τη θέση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, στον ευρύτερο δημόσιο, στον δημόσιο, αλλά με το νομοσχέδιο αυτό καταδικάζεται όλη την νέα επιστημονική κοινότητα, όλους τους νέους εργαζόμενους, να είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού, χωρίς δικαιώματα και με πολύ – πολύ χαμηλές αμοιβές.

Από την άλλη βέβαια, στο ίδιο νομοσχέδιο, ανοίγετε και ένα παραθυράκι για τα «γαλάζια παιδιά», για τα golden boys. Όσον αφορά τα θέματα των υπέρ αμοιβών, σε κάποια στελέχη, χωρίς να έρθετε να διορθώσετε στρεβλώσεις που υπάρχουν όσον αφορά τα ζητήματα των αμοιβών μέσα στην Δ.Ε.Η., αλλά δίνεται μόνο επιπλέον αμοιβές πάνω από τα όρια σε στελέχη τα οποία, δεν είναι ότι τα φέρνετε τώρα από την αγορά, γιατί επιτρέπεται και τώρα να έρθουν στελέχη από την αγορά. Πρόσφατα μπήκε και μια διευθύντρια, αν δεν κάνω λάθος, από την αγορά στη Δ.Ε.Η., άρα δεν υπάρχει απαγόρευση στην πρόσληψη από την αγορά, σήμερα, στη Δ.Ε.Η.,, αλλά έρχεστε να διαρρήξετε όλη την διοικητική πυραμίδα και να φτάσουν να έχουν, π.χ. σε κάποιες περιπτώσεις, οι γενικοί διευθυντές αμοιβές κάτω από τους διευθυντές, να έρχονται χωρίς κριτήρια τα δικά σας παιδιά για να παίρνουν αυτή τη θέση με τις πολύ υψηλές αμοιβές. Το οποίο, ξέρετε, δεν έρχεται με καθόλου συνάφεια, δεν έρχεται να εξυπηρετήσει το άλλο αφήγημα που έχετε, για την καταστροφή της Δ.Ε.Η.,  για την χρεοκοπία της Δ.Ε.Η..

Από την άλλη μεριά, βέβαια, έρχεστε στα επίπεδα των δικτύων και προωθείτε την άμεση ιδιωτικοποίηση των δικτύων φυσικού αερίου, ανατρέποντας μια πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση που έχει γίνει από το ΣΥΡΙΖΑ, με βάση το μοντέλο απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, όπου εκεί προβλεπόταν να χωριστεί το δίκτυο φυσικού αερίου και η Εταιρεία Φυσικού Αερίου σε εταιρεία υποδομών και σε εταιρεία εμπορίας, να υπάρχει συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων και επιχειρήσεων στην εμπορία, για να υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις με ανταγωνισμό και διαφάνεια, για χαμηλότερες τιμές και καλύτερες υπηρεσίες προς τον καταναλωτή.

Αντί, λοιπόν, να εξυπηρετήσετε αυτό, που θα ταίριαζε με μια φιλελεύθερη ανάγνωση και δική σας, γιατί είναι και της Ε.Ε., έρχεστε και ιδιωτικοποιείται το σύνολο του δικτύου, εκεί που έπρεπε το δημόσιο να κρατήσει μια πλειοψηφία, γιατί οφείλουμε να έχουμε δημόσιο έλεγχο στα δίκτυα, με αποτέλεσμα να δώσετε ένα φυσικό μονοπώλιο, το οποίο κατασκευάστηκε και με δημόσιους πόρους, σε έναν ιδιώτη επενδυτή που δεν θα βάλει ούτε ευρώ, για να παίρνει μόνο μια σίγουρη ταρίφα και, μάλιστα, να τροποποιεί τα τιμολόγια των καταναλωτών με αυτή την σίγουρη ταρίφα, όντας μονοπώλιο. Πολύ ωραία επιχειρηματικότητα. Δηλαδή, μονοπώλια στα δίκτυα, ενώ δεν μπορείτε και δεν τολμάτε να προωθήσετε την ουσιαστική ανάπτυξη έργων και αφήνετε και «ορφανά», βέβαια, ταυτόχρονα, τα διεθνή πρότζεκτ, για τα οποία δημιουργείται μια εταιρεία – όχημα, η οποία δεν έχει χρηματοδότηση και δεν είναι και σίγουρο για το πώς θα χρηματοδοτήσει και θα εγγυηθεί την αγορά ποσοτήτων από τα διεθνή πρότζεκτ, όπως ήταν ο EastMed και δεν υπάρχει κανένας δημόσιος βραχίονας στο επίπεδο των δικτύων και των διανομέων φυσικού αερίου.

Αυτό δεν είναι ανάπτυξη και απελευθέρωση της αγοράς. Αυτό είναι ένα μικρό, κλειστό, ιδιωτικό κλαμπ, ένα μικρό, ιδιωτικό μονοπώλιο, το οποίο δεν μπορεί να αναπτύξει ούτε γεωπολιτικά, ούτε στρατηγικά το θέμα της ενέργειας, ούτε να προωθήσει την αεριοποίηση και, προφανώς, μέσα σε όλα αυτά, θα διαλύσει πλέον και τα εργασιακά στον όμιλο της ΔΕΠΑ, για τα οποία αναιρείτε όλες τις ρυθμίσεις που είχαμε για τη μετάβαση της εργασίας στον ομίλου και σε αυτόν τον διαμοιρασμό του, καταστρέφοντας και τα θέματα των εργασιακών σχέσεων, χωρίς να πειράξετε τα «ρετιρέ», τα όποια πιθανά είναι και αυτά δικά σας παιδιά.

Επειδή, βέβαια, είστε συνεπείς στο ότι είναι μόνο η επικοινωνία που σας ενδιαφέρει, πετάξατε και τη «βόμβα» ότι μειώνεται 65% ο λογαριασμός του ρεύματος, Σάββατο πρωί, και μετά τρέχατε να το μαζέψετε με ένα διορθωτικό δελτίο τύπου, γιατί και αυτό είναι ψευδές, μιας και δεν κάνατε κάτι τέτοιο, αλλά, αντίθετα, έχετε αυξήσει το κόστος της Δ.Ε.Η. τουλάχιστον 100 ευρώ για κάθε νοικοκυριό το χρόνο, πολύ περισσότερο για τις επιχειρήσεις, για τους δήμους και τους επαγγελματίες, με αποτέλεσμα να έχετε καταφέρει, κ. Χατζηδάκη, να υπάρχει μια ταχύτατη αποχώρηση καλών πελατών από τη Δ.Ε.Η.. Οι πληροφορίες που έχουμε αναφέρουν ότι είναι τουλάχιστον 40.000 οι καλοί πελάτες που έχει χάσει η Δ.Ε.Η. μέχρι τώρα.

Θα μπορούσε να αναφέρει κανείς και άλλα ζητήματα στο νομοσχέδιο. Υπάρχει θέμα ακόμη ελλιπούς προσαρμογής οδηγιών και νομοτεχνικά ζητήματα που θα εντοπίσουμε στη συνέχεια, όμως αυτά τα οποία αναφέραμε είναι οι «κόκκινες γραμμές». Είναι ζητήματα τα οποία σας καλούμε θεσμικά και πολιτικά, αλλά θα σας καλέσουμε και κινηματικά και κοινωνικά, να βγουν από το νομοσχέδιο. Είναι επιζήμια για τη χώρα. Μπορεί να είναι ωφέλημα για το κόμμα σας. Αναγνωρίζω, πράγματι, για τα «γαλάζια παιδιά» θα είναι ωφέλιμες  αυτές οι ρυθμίσεις, όμως το ζήτημα είναι αν είστε έτοιμοι να κάνετε ρυθμίσεις προς όφελος της χώρας ή αν είστε έτοιμοι να κάνετε ρυθμίσεις μόνο προς όφελος του κόμματός σας,  για τη μικρή αναπαραγωγή ρουσφετιών.

Βέβαια, ξέρουμε ότι αυτή είναι η Δεξιά. Έχετε πλειοψηφία και μπορείτε να τα περάσετε. Καμμιά φορά μπορεί να αναγκάζεστε να κάνετε και πίσω μας, όπως κάνατε πρόσφατα για το Ελληνικό. Κύριε Χατζηδάκη, μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το ότι, αφού μας κατακρίνατε για το σχολιασμό που κάναμε για τους κοινόχρηστους χώρους στο Ελληνικό, κάνατε αποδεκτή τροπολογία η οποία άκουγε την ομόφωνη καταγγελία της Σχολής Αρχιτεκτόνων, γιατί δίνατε εκεί στον ιδιώτη το σύνολο των κοινόχρηστων χώρων.

Είναι κατάλληλο, λοιπόν, για «γαλάζια» ρουσφέτια το νομοσχέδιο, αλλά δεν είναι καλό για τη χώρα μας. Δεν είναι καλό ούτε για το δημόσιο συμφέρον, γιατί μετατρέπει τους εργαζόμενους σε «παιδιά ενός κατώτερου θεού» και δεν μπορεί να απαντήσει στα πολύ μεγάλα ερωτήματα. Θα χρησιμοποιήσω το χρόνο που μένει για τα πολύ μεγάλα ερωτήματα που δεν έρχεται η Ν.Δ. να απαντήσει. Κύριε Χατζηδάκη, κύριοι Υπουργοί, έχουμε πει ότι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση για τα θέματα ενέργειας και δεν έχετε καταφέρει να έρθετε στη Βουλή για να κάνουμε μια τέτοια ουσιαστική συζήτηση. Το να αναφέρεστε μόνο σε αναίτιες και άδικες αυξήσεις, που το κάνετε, ή να αναφέρεστε μόνο στο πώς θα κάνετε ρουσφέτια και θα καταργήσετε τη συλλογική σύμβαση στη Δ.Ε.Η. και το ΑΣΕΠ, δεν νομίζω ότι αποτελεί μεταρρυθμιστική πρόταση για τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου.

Ταυτόχρονα, αν λάβουμε υπόψη μας ότι η χώρα βρίσκεται σε μια ενεργειακή κανονικότητα, αλλά έχει να αντιμετωπίσει το ζήτημα της κλιματικής ουδετερότητας, δηλαδή μια κρίσιμη μετάβαση προς μια χρονική στιγμή όπου η χώρα δεν θα επιβαρύνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η απολιγνιτοποίηση είναι ένα από τα πολλά κεφάλαια της κλιματικής ουδετερότητας. Κάνετε λάθος όταν αναφέρεστε μόνο στην απολιγνιτοποίηση και χωρίς σχέδιο, βέβαια, αλλά σε κάθε περίπτωση, σας καλούμε να κάνουμε μια συζήτηση για την κλιματική ουδετερότητα, διότι η  χώρα είχε σχέδιο για την μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα.

Ο κύριος Τσίπρας στο Συμβούλιο Κορυφής τον Ιούνιο τοποθετήθηκε υπέρ της κλιματικής ουδετερότητας το 2050. Η Κυβέρνησή σας δεν ξεκίνησε έτσι, αναφέρθηκε στα θέματα της απολιγνιτοποίησης όμως στις προγραμματικές δηλώσεις το είχαμε συζητήσει κύριε Χατζηδάκη δεν είχε ξεκινήσει έτσι, και ταυτόχρονα το θέμα της απολιγνιτοποίησης δεν το έλυσε με βάση σχέδιο, αλλά μόνον βάση εξαγγελία και το έχουμε πει αυτό και σε εσάς και στον κύριο Υφυπουργό. Μάλιστα, ενώ η χώρα είχε εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα μέχρι το 2030 προσχέδιο κατατεθειμένο και με καλή αξιολόγηση από την Ε.Ε., έρχεστε και παραδέχεσθε- το περιμένουμε αυτή την εβδομάδα να ανακοινώσετε ένα προσχέδιο για την ενέργεια για το κλίμα- το οποίο όμως θα το ανακοινώσετε πολύ καθυστερημένα χωρίς διαβούλευση. Εμείς είχαμε έρθει στη Βουλή για τον προσχέδιο της ενέργειας και για το κλίμα-θα δούμε αν θα καταφέρετε να έρθετε στη Βουλή να το συζητήσουμε- και με το να μη το έχετε ανακοινώσει παραδέχεσθε ότι δεν έχετε σχέδιο.

Ανακοινώσατε την απολιγνιτοποίηση και μάλιστα και με κάτι αστεία δημοσιεύματα συζητάτε για το 2023-2024 δεν ξέρω αν σας καλύπτουν οι διαρροές αν τις δίνετε εσείς. Το ουσιαστικό είναι ότι δεν έχετε κανένα σχέδιο για την δίκαιη μετάβαση της οικονομίας και της κοινωνίας αλλά και των λιγνιτικών περιοχών. Δεν έχετε κανένα σχέδιο για την ασφάλεια εφοδιασμού και την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας, κανένα σχέδιο για το κόστος ενέργειας, γιατί αυτά ενδιαφέρουν τους πολίτες και τους παραγωγούς και όλα αυτά συνδυάζονται με το ότι δεν απαντάται στις ερωτήσεις που σας κάνουμε για το ζήτημα αυτό Κοινοβουλευτικά, γιατί δεν ενοποιείτε το σχέδιο δίκαιης μετάβασης για τις λιγνιτικές περιοχές και τα έργα αποκατάστασης πεδίων και όλα τα άλλα που έχετε αφήσει στον αέρα για την Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη και τα παραπέμπετε στο 2020.

Χωρίς σχέδιο λοιπόν προσπαθείτε να κάνετε έναν προσεταιρισμό των ΜΚΟ όμως ταυτόχρονα αφήνετε και πολλά ανοιχτά ζητήματα στη Δ.Ε.Η., τα οποία εμείς θέλουμε να τα συζητήσουμε και θα ανοίξουμε εμείς τη συζήτηση παρότι εσείς δεν την έχετε ανοίξει. Πράγματι είναι σοβαρή η κατάσταση στη ΔΕΗ κανείς δεν το αρνήθηκε. Η ΔΕΗ το 2014-2015 αύξησε πολύ τον δανεισμό της μεγέθυνε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, είχε μεγάλη αδυναμία στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, αποφασίσατε να πουλήσετε τη μικρή ΔΕΗ, αποφασίσατε να κάνετε τις ΝΟΜΕ και να πουλήσετε τα δίκτυα. Όλα αυτά έγιναν 2010-2015 και αυξήσατε 60% τους λογαριασμούς του ρεύματος. Το 2015-2019 μειώθηκε η τιμή του ρεύματος και αυτό το δέχτηκε και η Ευρωπαϊκή Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, μειώθηκαν τα δάνεια 1,25  δισεκατομμύρια, ξεκίνησαν οι επενδύσεις, υπήρχε σχέδιο για τις ΑΠΕ, ακυρώθηκε η μικρή Δ.Ε.Η. ακυρώθηκε το σχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ. Προφανώς δεν έγιναν όλα, αλλά καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε τι έχει γίνει και τι όχι και εμείς περιμένουν ακόμη ένα σχέδιο γιατί το μόνο που έχουμε ακούσει από εσάς είναι αυξήσεις με απώλεια πελατών και τώρα ρουσφέτια με κατάργηση του ΑΣΕΠ.

Οι εναλλακτικοί πάροχοι μας έχουν σπάσει τα τηλέφωνα και εμάς και μας λένε ότι πουλάνε 40% φθηνότερα από τη ΔΕΗ ακόμα και τις νυχτερινές τιμές. Πρέπει λοιπόν να απαντήσουμε υπάρχει σχέδιο και προοπτική για τη Δ.Ε.Η.. Αυτό το νομοσχέδιο που έχτε δεν έχει σχέδιο και προοπτική για τη Δ.Ε.Η.. Για να λύσουμε και κάποια άλλα ζητήματα τι υποθήκευσε περισσότερο τη Δ.Ε.Η.. Σας άκουσα και στην προηγούμενη Επιτροπή που συζητάγαμε στο προηγούμενο νομοσχέδιο στις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου ότι επιμείνετε ότι οι ΝΟΜΕ και η μικρή ΔΕΗ ήταν εναλλακτικά σχέδια. Δεν είναι έτσι. Οι ΝΟΜΕ και η μικρή ΔΕΗ ήταν ενιαίο σχέδιο της κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου και περιέχεται σε ενιαίο σχέδιο – επιτρέψτε μου να καταθέσω αυτό εδώ στη Βουλή – και αναφερόταν ρητά στην έκθεση της τέταρτης αξιολόγησης η οποία έγινε το 2014 που αναφέρει ταυτόχρονη εφαρμογή των ΝΟΜΕ και της μικρής Δ.Ε.Η. της πώλησης της μικρής Δ.Ε.Η.. Είχατε επιλέξει να κάνετε μαζί και τις ΝΟΜΕ και τη μικρή ΔΕΗ. Είναι προφανές αυτό και δέσμιοι των δικών σας υποχωρήσεων ακυρώσαμε τη μικρή Δ.Ε.Η. και σώσαμε τα υδροηλεκτρικά και πάλι καλά. Δεν ακυρώσαμε το σενάριο των ΝΟΜΕ το οποίο έληγε όμως το 2019, και βέβαια δεν έχετε απαντήσει πως θα το αντικαταστήσετε και αναρωτιόμαστε πάρα πολύ πως θα είναι προθεσμιακά μοντέλα στην αγορά ενέργεια αλλά επιφυλασσόμαστε να το συζητήσουμε.

Δεν υπάρχει λόγος να το κρινόμαστε και δεν το κάνω για να σας χτυπήσω συνδικαλιστικά. Υπήρχε το σενάριο των ΝΟΜΕ μην το χρησιμοποιείται ως επιχείρημα να κάτσουμε να συζητήσουμε σοβαρά για τη Δ.Ε.Η.. Το είχατε εισάγει εσείς είχατε δεσμεύσει την χώρα στις ΝΟΜΕ και από την άλλη μεριά θα ήθελα ξεκαθαρίσουμε και αυτή την παραφιλολογία για τα οικονομικά στοιχεία όλα αυτά εγώ θα τα καταθέσω στη γραμματεία την αξιολόγηση των  40-46 για να μην έχουμε  πρόβλημα.

Όσον αφορά τα οικονομικά της ΔΕΗ. Υπήρξε έκθεση ορκωτών λογιστών το Σεπτέμβριο; Δεν υπήρξε έκθεση ορκωτών λογιστών που αφορούσε τη βιωσιμότητα και τα θετικά αποτελέσματα της ΔΕΗ μη λέμε ψέματα στον κόσμο. Υπήρχε μια ενδιάμεση έκθεση εξαμήνου η οποία αφορούσε την τήρηση των λογιστικών προτύπων και το λένε ρητά οι άνθρωποι αυτοί ότι εμείς δεν ελέγξαμε καθόλου τα θέματα βιωσιμότητας. Δεν εκφράζουμε γνώμη ελέγχου. Θα το καταθέσω και αυτό στα πρακτικά.

Τι είπαν οι ελεγκτές αυτοί;

Ότι τηρούνται από τα μέλη του Δ.Σ. τα λογιστικά πρότυπα με βάση τους λογιστικούς κανόνες.

Το Δ.Σ., όμως, στη δική του Έκθεση έρχεται να πει ότι αναιρείται το θέμα αστάθειας της Δ.Ε.Η..

Μα, προφανώς, το Δ.Σ. το βάλετε εσείς. Τι θα πει;

Εγώ θεωρώ ότι μπορεί να έχει και δίκαιο το Διοικητικό Συμβούλιο, γιατί πολύ απλά αναφέρεται στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου που είναι τα αποτελέσματα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και εγώ λέω, ότι πρέπει να είναι πάρα πολύ καλύτερα, κύριε Χατζηδάκη, δεν είναι καλά.

Πρέπει να βοηθήσουμε πολύ περισσότερο τη Δ.Ε.Η., γιατί η Δ.Ε.Η. έχει να αντιμετωπίσει το βασικό θέμα του φόρου άνθρακα, για το οποίο δεν βλέπουμε να υπάρχει απάντηση σε καμία από τις δικές σας επιλογές.

Ακόμα και η Έκθεση της «STANDARDS R POORS» που ήρθε σε συνέχεια πρέπει να σας πω, ότι ήρθε εξαιτίας των ΝΟΜΕ που τελείωναν έτσι και αλλιώς και των άδικων αυξήσεων. Δεν έπρεπε να τα πληρώσει η ελληνική κοινωνία αυτά τα 500 εκατ., αλλά πρέπει να σας πω ότι η «STANDARDS R POORS» είχε αναβαθμίσει τη Δ.Ε.Η. και ένα χρόνο πριν, χωρίς να γίνει καμία αύξηση, μόνο με τη διαχείριση των δανείων, των ληξιπρόθεσμων οφειλών και όλα αυτά που πρέπει να κάνουμε μαζί και σας τα έχουμε αφήσει και ξέρουμε ότι τα υλοποιείτε και  δεν έχουμε διαφωνήσει σε αυτά.

Βέβαια, τώρα με τη νέα τιτλοποίηση των οφειλών που μπαίνει μέσα εδώ σε ένα άρθρο υπάρχει ζήτημα, θα το συζητήσουμε και θα το συζητήσουμε και με την αυτοδιοίκηση, γι’ αυτό θα ζητήσουμε όλοι αυτοί να έρθουν αύριο.

Πάντως, κύριε Χατζηδάκη, από όλα αυτά που έχουν γίνει μέχρι τώρα και επειδή εμείς θέλουμε να κάνουμε τη δύσκολη συζήτηση σας πληροφορούμε, ότι έχουν μείνει τρία απλά πράγματα: αναίτιες αυξήσεις από τη μια μεριά με απώλεια πελατών, κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και ρουσφέτια και κατάργηση της ουσιαστικής μεγάλης επένδυσης που κάναμε στα δίκτυα φυσικού αερίου που αναβαθμίζουν και το γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας και ενός σημαντικού ρόλου στην αεριοποίηση στη μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα με τη δημιουργία ιδιωτικών φυσικών μονοπωλίων που δεν βοηθούν στον ανταγωνισμό, δεν προσφέρουν στον καταναλωτή, δεν κατεβάζουν τιμές, αλλά προσθέτουν μόνο κέρδη σε λίγους.

Αυτό δεν είναι ούτε εκσυγχρονισμός ούτε μεταρρύθμιση. Είναι μια ταχύτατη οπισθοχώρηση σε αυτά που οι δανειστές μας ζητούσαν το 2012.

Ξέρετε τι μας ενοχλεί;

Μας ενοχλεί που όλα αυτά τα κάνετε χωρίς να σας πιέζουν ή να σας εκβιάζουν οι δανειστές. Τα κάνετε εσείς, είναι επιλογή σας να κάνετε την Ελλάδα δέσμια των χειρότερων μνημονιακών δεσμεύσεων ως μια σκληρή ιδεοληπτική, νεοφιλελεύθερη επιλογή που είναι εις βάρος των νέων παιδιών.

Θέλετε να κάνετε όλους τους εργαζόμενους παιδιά ενός κατώτερου Θεού και όλους τους Έλληνες να πληρώνουν ακριβά την ενέργεια.

Αυτό δεν είναι λογικό, δεν είναι αυτό που η Ελλάδα έχει ανάγκη και εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε αυτό που η χώρα μας έχει ανάγκη, γιατί εμείς αυτό έχουμε μάθει.

Δεν θα είμαστε με το ΣΥΡΙΖΑ, θα είμαστε με την Ελλάδα, θα είμαστε με αυτό που κάνει καλύτερο στη χώρα μας.

Αυτό κάναμε όλα τα τελευταία χρόνια και αυτό έκριναν οι Έλληνες πολίτες.