ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε πρόεδρε.
Εκ των προτέρων, εγώ θέλω να πω ότι όλα αυτά τα ζητήματα τα οποία θίγουμε, δεν ξέρω πόσο σας αφορούν, κύριε Πρόεδρε, καταλαβαίνετε όμως σε μια κοινοβουλευτική συζήτηση αναπόφευκτα προκύπτουν ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας.
Ο λόγος για τον οποίον εμείς βρεθήκαμε εδώ και συμμετέχω σε αυτήν την Επιτροπή, όπως συμμετέχω και στο Συμβούλιο της Ευρώπης, είναι διπλός αλλά ταυτόχρονα μοναδιαίος.
Η ενίσχυση του ρόλου της χώρας μας μέσα από την τήρηση και ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι ουσιαστικά η πίστη μας στην δημοκρατία και η πίστη μας την πατρίδα. Δεν μπορούν να χωριστούν αυτά τα δύο ζητήματα. Εμείς γι΄ αυτό το λόγο είμαστε στην Βουλή, γι’ αυτό το λόγο στο Συμβούλιο της Ευρώπης, γι’ αυτό το λόγο είμαστε στο ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Δεν είμαστε για κανένα άλλο λόγο, ούτε εδώ ούτε στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Και θεωρούμε ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και όλοι οι θεσμοί της χώρα μας και τα ανώτατα όργανα θα πρέπει να συμβάλλουν σε αυτούς τους σκοπούς, στην ενίσχυση της δημοκρατίας, της πατρίδας και των δικαιωμάτων. Δεν είναι διαφορετικά, είναι ενιαία
Εκ τούτου, λοιπόν, κ. Πρόεδρε εκ των προτέρων λέω και σε σας και στον καλεσμένο μας που τον ευχαριστούμε που είναι εδώ, ότι καταλαβαίνουμε ότι έχει παρεκτραπεί λίγο η συζήτηση, είναι πολιτικά τα ζητήματα και εκ τούτου εγώ αισθάνομαι να το πω πρώτα απ’ όλα στο καλεσμένο μας.
Όμως, σήμερα η χώρα μας, πράγματι, βρίσκεται μπροστά σε μια απειλή. Η απειλή δεν είναι οι πρόσφυγες. Η απειλή είναι το γειτονικό κράτος που χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες και πράγματι δημιουργεί κίνδυνο στην πατρίδα μας και ένα ερώτημα. Ο κίνδυνος όμως θα διατυπωθεί από πολλές πλευρές στην πατρίδα μας, όχι μόνο από την πίεση που αισθανόμαστε στον Έβρο. Και θα διατυπωθεί από τον κ. Ερντογάν και πιθανά σε συνέχεια. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να έχουμε σενάρια, πρόβλεψη, εργαλεία και κοινή στάση, γι’ αυτό και μας βλέπετε να έχουμε πολύ μεγάλη ένταση απέναντι στις απολύτως λανθασμένες τοποθετήσεις του κ. Πέτσα, ο οποίος δυστυχώς αν θέλετε, συνεπικουρούμενος και από Βουλευτές της Ν.Δ. σήμερα ασχολούνται με ένα εσωτερικό μικροκομματικό παιχνίδι.
Μην κάνετε μικροπολιτική, φτάνει πια. Κουραστήκαμε με αυτή την μικροπολιτική. Ασχοληθείτε λίγο με τα ουσιαστικά προβλήματα της χώρας μας. Η χώρα μας έχει ουσιαστικό πρόβλημα και θέμα με τη γειτονική χώρα, έχει ζητήματα με τα ανθρώπινα δικαιώματα που πρέπει να δούμε, άλλα, σταματήστε να κάνετε εσωτερική κατανάλωση και μπροστά μάλιστα σε ένα θεσμό της χώρας μας που είναι πάρα πολύ σημαντικός. Θέλετε να συζητήσουμε για το ποιος θωράκισε τα χερσαία σύνορα της χώρας; Η κοινή δήλωση Ε.Ε. -Τουρκίας, ποιος την προκάλεσε; Ποιος πίεσε τους Ευρωπαίους να κάνουν αυτή την πολιτική παρέμβαση; Ποιος οδήγησε τα πράγματα προς τα εκεί; Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ, τώρα, σήμερα, τι επιπλέον μέτρα πετύχατε να πάρουμε από την Ευρώπη σε αυτή την κατεύθυνση; Πού είναι οι κυρώσεις στον κ. Ερντογάν; Πού είναι τα αιτήματα μετεγκατάστασης; Πού είναι οι διατυπώσεις οικονομικών μέτρων, από τη χώρα μας έστω, και οικονομικών εργαλείων;
Και να σας πω και κάτι ακόμα; Είδαμε ένα απαράδεκτο γεγονός το οποίο μάλιστα δημοσιοποιήθηκε από την κυβέρνηση. Ένα όχημα της τουρκικής δημόσιας αρχής, δεν γνωρίζω ποιας είναι, να σύρει ή να προσπαθεί να παραβιάσει ή να καταστρέψει φράχτη, κατά τα δηλούμενα τουλάχιστον της κυβέρνησης. Πότε έγινε διάβημα στον Τούρκο πρέσβη γι’ αυτό; Πότε έγινε επίσημη ρηματική διακοίνωση; Πότε έγινε διπλωματική παρέμβαση στα ζητήματα που προασπίζονται κυριαρχικά δικαιώματα και δίκαια της χώρας μας; Σας παρακαλώ πολύ. Εμείς θέλουμε να επαναφέρουμε τη συζήτηση σε αυτά που χρειάζεται η χώρα μας, διότι, η χώρα μας χρειάζεται δύο ζητήματα αυτή τη στιγμή.
Πρώτον, πέραν από τις προφανείς διπλωματικές κινήσεις, χρειάζεται να ενισχύσουμε τις συμμαχίες και τις πρωτοβουλίες της χώρας μας σε γεωπολιτικό επίπεδο για να έχουμε ισχυρότατο μέτωπο συμμαχιών της πατρίδας μας και ταυτόχρονα χρειάζεται να υπερασπιστούμε την διεθνή νομιμότητα και τους διεθνούς κανόνες των δικαιωμάτων αλλά και της δημοκρατίας, διότι το γειτονικό κράτος τα παραβιάζει και εμείς έχουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στηριζόμενοι σε αυτά, να έχουμε περισσότερες συμμαχίες και να έχουμε και την κοινωνία μαζί μας. Διότι, σαφέστατα σήμερα η χώρα μας κινδυνεύει να γίνει αν θέλετε υποκείμενο, να δεχθεί μία σπέκουλα, μία αν θέλετε παραπληροφόρηση στο εξωτερικό, εξαιτίας ενός γεγονότος το οποίο μπορεί να συμβεί στα σύνορα και να κινδυνεύσουμε να χαλάσουμε την εικόνα που έχει η πατρίδα μας και άρα τα δικαιώματα που διεκδικούμε για όλους τους Έλληνες. Απέναντι σε αυτό, εμείς λέμε ότι χρειάζεται να μην αφήνουμε κανένα κενό. Ως εκ τούτου, μας ανησυχεί ιδιαίτερα το ότι, και η Ύπατη Αρμοστεία και όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν τοποθετηθεί αρνητικά κατά της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης να διακόψει τις διαδικασίες ασύλου κατά ένα μήνα. Ανεξαρτήτως του ότι, εγώ δεν άκουσα, δεν ξέρω αν το ακούσατε εσείς, ότι, αυτό γίνεται προσωρινά και δεν έχει διατυπωθεί πέραν από την κυρία Μπακογιάννη και τη συζήτηση που βάλαμε σήμερα ότι, αυτό θα επανέλθει πολύ σύντομα όταν αποκατασταθούν οι δυνατότητες της χώρας μας. Δεν το είχα ακούσει. Σήμερα εγώ άκουσα κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση διατηρώ μια επιφύλαξη γι’ αυτό.
Αν λοιπόν, κύριε Πρόεδρε και ολοκληρώνω, η συζήτηση για τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας αδυνατίζουν το μέτωπο και τις δυνάμεις της χώρας μας απέναντι σε ζητήματα που είναι υπαρκτά πρέπει να βοηθήσουμε να μην έχουμε τέτοια λάθη, να μην έχουμε τέτοιες αδυναμίες. Είναι απλό. Αν δηλαδή, διατυπώνεται από όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και από την Ύπατη Αρμοστεία ένα ζήτημα παραβίασης κανόνα ή διεθνούς προτύπου της χώρας μας, δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι. Πρέπει σαφέστατα να είναι ασφαλή τα σύνορα της χώρας. Η ασφάλεια στα χερσαία σύνορα διατυπώθηκε και ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία που ο ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε στην Ε.Ε. και στην Τουρκία και προφανέστατα δεν είχαμε ροές το προηγούμενο διάστημα. Δυστυχώς μετά την αλλαγή της κυβέρνησης είχαμε και στη Θεσσαλονίκη πολλούς πρόσφυγες χωρίς ταυτότητα που ερχόντουσαν από τα σύνορα. Αυτό δεν συνέβαινε σε μεγάλη ένταση το 2017 και το 2018. Όμως εδώ είμαστε για να λύσουμε τα καινούργια ζητήματα όλοι μαζί και όχι να ασχολούμαστε τροφοδοτώντας μια εσωτερική κατανάλωση και ένα εσωτερικό ακροδεξιό ακροατήριο το οποίο θα πάει τη χώρα όλο και πιο, αν θέλετε, ακροδεξιά στην ιδεολογική πλατφόρμα της δημοκρατίας που έχουμε ανάγκη να μείνουμε στα ευρωπαϊκά ιδεώδη και στον Διαφωτισμό. Για όνομα του Θεού δηλαδή.
Ως εκ τούτου λοιπόν εμείς, αυτό το ζήτημα βάλαμε. Προφανώς, παρακολουθούμε την απόφαση του δικαστηρίου των δικαιωμάτων για το ζήτημα της αιτήσεως αυτής, η οποία έγινε η συζήτηση για τα ασφαλιστικά. Όμως σε κάθε περίπτωση εμείς λέμε: «ασφαλή σύνορα, ασφαλή πατρίδα, ασφαλή τα ανθρώπινα δικαιώματα». Διαφορετικά δεν μπορεί να είναι ασφαλής η δημοκρατία μας.