Τοποθέτηση Σ. Φάμελλου στην Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων για τις πλημμύρες

Ευχαριστώ πολύ. Θα ήθελα κυρία Πρόεδρε, μιας και μόλις τώρα έλαβα ένα μήνυμα που αφορά και τον Περιφερειάρχη, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, να σας πω, ότι σήμερα δημοσιεύτηκε η προκήρυξη για το Μάτι. Η καταγγελία που έχει έρθει στον υπολογιστή μου για την προκήρυξη αυτή και θέλω να την προσέξετε σας παρακαλώ -θα πράξω τα νόμιμα αύριο- σας αφορά, γιατί είναι για την αποκατάσταση ενός μεγάλου προβλήματος, μιας φυσικής καταστροφής. Λέει, ότι βγήκε ένας διαγωνισμός για το Χωρικό στο Μάτι, χωρίς πτυχία, για τρεις ημέρες, μόνο δημοσιοποίηση, χωρίς εγγυητικές και διάφορα τέτοια. Ήρθε μόλις αυτό, από μέλη του Γεωτεχνικού επιμελητήριου. Πρέπει να το δούμε κ. συνάδελφοι. Σας ενημερώνω εμμέσως κιόλας με αυτή τη διαδικασία. Τα τεύχη τα έχω μπροστά μου και πράγματι είναι τρεις μέρες χωρίς εγγυητικές επιστολές ο διαγωνισμός.

Τώρα, όσον αφορά τα θέματα της κλιματικής κρίσης και των πλημμυρών. Ακούστηκαν αρκετά και από τους Γενικούς Γραμματείς και τον Περιφερειάρχη. Νομίζω, ότι αυτό που πρέπει όλοι να θυμηθούμε…

Ναι, από το Τεχνικό Επιμελητήριο είναι ο διαγωνισμός αυτός. Ναι, άλλα είναι της πολιτείας θέμα, γιατί έχουμε κάνει νομοθετική ρύθμιση μαζί με το Τεχνικό Επιμελητήριο. Εδώ λοιπόν, αυτό που πρέπει να συζητήσουμε για τα θέματα των σχεδίων διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας και για την Μάνδρα ειδικότερα. Η χώρα το 2015, ήταν ένα βήμα πριν την παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Γιατί, το 2013 περίπου, τα προσχέδια είχαν κλειδωθεί σε ένα συρτάρι. Χρειάστηκε, κάπου το 2016 να βρεθεί ο προϋπολογισμός -πρέπει να ήταν οι πρώτες μέρες που είχα πάει και εγώ στο Υπουργείο- από το ΕΣΠΑ και να εγκριθούν για όλη την Ελλάδα τα σχέδια διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας. Που σημειωτέων κ. Γενικέ, άνοιξε τώρα η πύλη, το (φλάτζ) δηλαδή που είπε ο Γενικός, γιατί το έψαξα. Το πρωί είχαμε μπει πάλι. Είχαμε άλλη συνεδρίαση και δεν ήταν προσβάσιμοι χάρτες αλλά, τώρα είναι προσβάσιμοι. Συζητάμε για αυτούς, στα πλαίσια του άλλου θέματος.

Άρα, έχουμε λοιπόν τους χάρτες με το σχέδιο διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει, ότι η πολιτεία κ. Περιφερειάρχα, δεν είχε πράξει αυτά που έπρεπε και είχε ενεχυριάσει, όχι μόνο το πρόστιμο, -το πρόστιμο είναι το τελευταίο- τα θέματα της ασφάλειας. Δεν λέω, ότι αν είχαμε τα σχέδια, θα γινόντουσαν όλα τα θέματα ασφαλείας.

Δεν λέω, ότι αν είχαμε τα σχέδια θα λυνόντουσαν όλα τα θέματα ασφάλειας- προς Θεού- αλλά θα είχαμε κάνει τουλάχιστον ένα βήμα. Υπήρχε και αυτό το έλλειμμα. Όμως για αυτό που θέλουμε οπωσδήποτε μια ενημέρωση, είναι τι θα γίνει τώρα με τα νέα σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας- και αναφέρομαι περισσότερο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος- που η νέα πολιτική ηγεσία αποφάσισε να καταργήσει την Ειδική Γραμματεία Υδάτων.

Άρα, τα σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας και τα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών, πρέπει να εκπονηθούν με τις νέες παραμέτρους που αφορούν τα κλιματικά δεδομένα και τα κλιματικά μοντέλα και δεν υπάρχει η Υπηρεσία πια, έχουν μπει όλα στην ενιαία Γενική Γραμματεία Περιβάλλοντος και Υδάτων, που όμως στα θέματα της αναβάθμισης των Υπηρεσιών Ύδατος, που ήθελαν και οι Θεσμοί και ήταν στις υποχρεώσεις της χώρας, δεν ανταποκρινόμαστε, άρα η χώρα κάνει ένα βήμα πίσω ως προς τις υποχρεώσεις της, ως προς την αναβάθμιση της υδατικής πολιτικής.

Ας ελπίσουμε να έχουμε, στο διά ταύτα, τα ίδια τα έργα και όχι το πολιτικό κέλυφος, αυτό είναι το ζητούμενο για όλους μας.

Στην Αττική μάλιστα, πρέπει να σας πω- ίσως το ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Περιβάλλοντος- έγιναν έξι τοπικές συνδιασκέψεις για το σχέδιο διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας- ήταν η πιο προχωρημένη Περιφέρεια- για το πώς θα εφαρμοσθεί το αντιπλημμυρικό σχέδιο και αυτό ολοκληρώθηκε. Όμως τώρα πρέπει να πάμε στην απάντηση για την επόμενη περίοδο. Το 2021 πρέπει να έχουμε τελειωμένα τα σχέδια αυτά, ξανά αναθεωρημένα.

Άρα κύριε Γενικέ, το ερώτημα είναι: Σε ποιο χρηματοδοτικό εργαλείο θα μπουν και με ποιο χρονοδιάγραμμα; Αναφέρομαι στον κ.Αραβώση γιατί δεν είμαι στο αντικείμενο σας, αλλά εδώ πλέον χρειαζόμαστε ημερομηνίες και λεφτά. Σε ποιο χρηματοδοτικό εργαλείο και με τι χρονοδιάγραμμα;

Όσον αφορά τώρα τα ζητήματα της Μάνδρας, νομίζω κύριε Δήμαρχε, ότι στην περιοχή τη δική σας εκεί στα δύο ρέματα, έχει μαζευτεί όλη η κακοδαιμονία της ελληνικής Διοίκησης αλλά και Αυτοδιοίκησης, επιτρέψτε μου να πω, διότι το 2003 εγκρίθηκε η τροποποίηση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου, βάζοντας τα ρέματα μέσα στον οικιστικό ιστό και μπαζώνοντάς τα πλήρως. Και αυτό έρχεται να το επιβεβαιώσει και η Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης και το Τεχνικό Επιμελητήριο, για να είμαστε ξεκάθαροι και οι δύο τοποθετούνται ρητά γύρω από αυτό. Από το 1993 μέχρι το 2003 μάλιστα, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια, από ότι βλέπω εδώ, στο ιστορικό του μπαζώματος, 2003 με 2010 το ρέμα μπαζώθηκε, η κοίτη εξαφανίστηκε και μετά ξεκίνησαν οι μελέτες, από το 2010 και μετά. Το 2014 έγιναν, νομίζω, οι πρώτες τοπογραφικές-κτηματολογικές και για να μην τα πολυλογώ, υπήρξε και εκείνη η μεγάλη καθυστέρηση γνωμοδότησης του δασαρχείου, για να γίνει χαρακτηρισμός των εκτάσεων και να γίνει το έργο.

Όμως, αυτή τη στιγμή τώρα έχουμε προχωρήσει σε ένα λειτουργικό, από αντιπλημμυρικής άποψης, έργο, το παρουσίασε ο Περιφερειάρχης. Θεωρώ, ότι αυτή η λογική της συνέχειας, κύριε Περιφερειάρχα, είναι αποτελεσματική, δεν συνάδει με όσα έλεγε τότε η Αντιπολίτευση την περίοδο της πλημμύρας, αλλά είναι αποτελεσματική, έστω και σήμερα. Γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι για τον πολίτη να είναι καλύτερα τα πράγματα κι εσείς μιλάτε ως αυτοδιοικητικός, εγώ μιλάω για το τι γινόταν στη Βουλή τότε και αυτό τουλάχιστον καταθέτω επίσημα στα πρακτικά.

Το σημαντικό πάντως είναι, ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διαδικασία επίλυσης, που όμως- και ίσως αυτό να προχωρήσουμε να το δούμε και στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο, κύριε Αραβώση- έχουμε πάγωμα των κατεδαφίσουν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος στη Μάντρα. Δηλαδή, ένα ερώτημα είναι, πώς αναθεωρούνται τα σχέδια, το δεύτερο είναι πώς αλλάζει το πολεοδομικό υπόβαθρο στην περιοχή που είναι μπαζωμένα τα ρέματα και τώρα ολοκληρώνει η Περιφέρεια το έργο- μην μας έρθει κανένα πλημμυρικό πλήγμα ξανά μέσα στον οικισμό, γιατί θέλουμε και έργα εντός οικισμού, το τρίτο θέμα όμως είναι, γιατί σταμάτησαν οι κατεδαφίσεις; Οι κατεδαφίσεις σταμάτησαν γιατί ο διαγωνισμός κρίθηκε διοικητικά μη-ολοκληρωμένος- το κατανοώ- έχει περιθώριο η Διοίκηση να τον κρίνει αλλά πρέπει να τον ξαναπροκηρύξει. Αυτό που σας λέω έχει ως περιστατικό- 8/8 ήταν μια απόφαση ματαίωσης του διαγωνισμού των κατεδαφίσεων, που έχει μέσα και την Μάνδρα. Δεν θέλουμε να ξανασυμβεί νέο περιστατικό.

Άρα λοιπόν το ερώτημα είναι: Πώς θα προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις- που είναι ίσως το «διά ταύτα»- για να είμαστε σίγουροι ότι ο Δήμαρχος δεν θα κοιμάται ήσυχος, αλλά θα κοιμάται ίσως ο δήμος και οι κάτοικοι πιο ήρεμα απ’ ό,τι ήταν στο παρελθόν, γιατί γενικά ο τρόπος ανάπτυξης- που δεν μπορούμε πια να τον αναστείλουμε πλήρως- έχει επέλθει σε ευαίσθητες περιοχές, ας το πούμε έτσι. Είτε οι χρήσεις γης είτε ότι έγινε πάνω στα …… δημιούργησε προβλήματα και το κλιματικό φαινόμενο δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε πλέον, γιατί δεν εξαρτάται από εμάς.

Πρέπει λοιπόν να δουλέψουμε με την λογική της πρόληψης, γι’ αυτό τον λόγο λοιπόν ζήτησα από το Υπουργείο να μας απαντήσει, τι θα κάνει με τα σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας και εδώ είναι πλέον μια μεγάλη ευθύνη του Περιφερειάρχη. Οι Περιφέρειες εκπονούν τα σχέδια προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Άρα, πρέπει, να φτιάξουμε και να σχεδιάσουμε μια δύσκολη διοικητική και τεχνική διαδικασία, αφού βρούμε και τους πόρους –το έκανα το ερώτημα- στον κ. Αραβώση, για να μην τρέχουμε πάλι πίσω από τα γεγονότα. Δεν είναι εύκολο, να τα αντιμετωπίσουμε όλα όσα εξελίσσονται και δεν είναι εύκολο, να λειτουργήσουν κακοδαιμονίες, όπως ήταν μια αυθαίρετη δόμηση για πάρα πολλά χρόνια. Δεν είναι εύκολο και η χρήσης γης. Αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε τα ευρωπαϊκά εργαλεία, κάτι το οποίο εμείς τολμήσαμε να κάνουμε, και βρήκαμε χρηματοδοτήσεις και το ολοκληρώσαμε.

Και όλα αυτά είναι γραμμένα στο βιογραφικό της χώρας πλέον θετικά. Γιατί η προαίρεση έφυγε, οι πόροι άρχισαν να επενδύονται, το ΕΣΠΑ και καταδίκες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν έχουμε.

Ευχαριστώ πολύ.