Τοποθέτηση Σ. Φάμελλου στις Επιτροπές για το Σχέδιο Νόμου για τον Τουρισμό

Επί της διαδικασίας

Κύριε Πρόεδρε, ζήσαμε κι εμείς κι εσείς μια αντίστοιχη δύσκολη στιγμή, όταν πέρασε η Κυβέρνηση «νύχτα» το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο, τότε που περιορίσατε τη συμμετοχή των βουλευτών στην ακρόαση των φορέων και τώρα ζητάτε με τις ίδιες διαδικασίες. Παρασκευή βράδυ μπήκε το νομοσχέδιο, λες και κάτι πρέπει, να κρύψει ο κ. Θεοχάρης και ταυτόχρονα ζητάτε στην ακρόαση των φορέων να μην είναι όλοι οι βουλευτές μέσα. Εδώ, λοιπόν, προκύπτει ένα ζήτημα. Δε θέλετε όπως κι εμείς, να συζητήσουμε, ουσιαστικά, για τον τουρισμό στη χώρα μας; Δε θέλετε, να ακούσουν όλοι οι βουλευτές τη συζήτηση αυτή;

Είχαμε πει, εσείς μάλλον είχατε πει γιατί εμείς είχαμε διαφωνήσει, ότι δεν θα ξανά επαναληφθεί αυτό που έγινε στο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο και ότι θα εξασφαλίζεται τη συμμετοχή των βουλευτών με παρέμβαση και δική σας, στη Διάσκεψη των Προέδρων. Τώρα, λοιπόν, έρχεστε να επαναλάβετε το ίδιο.

Άρα, κ. Πρόεδρε, εδώ μπαίνει ένα ζήτημα συνέπειας και με τη δική σας εισήγηση. Θεωρώ, λοιπόν, ότι πρώτον, είναι απαράδεκτο να γίνει αύριο η πρόσκληση των φορέων. Δεύτερον, είναι απαράδεκτο να μην είναι οι βουλευτές μέσα στη συζήτηση με τους φορείς. Επίσης, δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο θα συμπιέσουμε τις διαδικασίες τριών Επιτροπών σε δύο μέρες, διότι απ’ ότι φαίνεται, θέλετε να τελειώσετε το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια την Παρασκευή.

Λοιπόν, επειδή φαίνεται ότι η Κυβέρνηση όλα αυτά τα κάνει για κάποιο λόγο, ή θα έρθει η Κυβέρνηση να πει στο Κοινοβούλιο για ποιο λόγο επιδιώκει όλες αυτές τις αλλαγές, για ποιο λόγο επιδιώκει να μην είναι οι βουλευτές μέσα στην ακρόαση των φορέων, να μην κάνουν όλοι οι βουλευτές ερωτήσεις στους φορείς και μετά, να κάτσουμε να κάνουμε μια συζήτηση για τη διαδικασία της Επιτροπής. Προς το παρόν, όμως, παραβιάζετε αυτά που εσείς δεσμευτήκατε ότι δεν θα ξανά ισχύσουν.

 

Επί της αρχής

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι κύριοι Υπουργοί, κάναμε μια τοποθέτηση στην αρχή σχετικά με την Επιτροπή Αξιολόγησης του Νομοθετικού Έργου τη διάδοχο κατάσταση της ΚΕΝΕ κύριε Πρόεδρε την πρόβλεψη δηλαδή το άρθρο 64 του ν. 4622 και πιθανά να ευοδωθεί αν αυτό αποτελεί μια γραφειοκρατική αναφορά. Όμως δεν είναι έτσι. Σας το έχουμε πει και στα προηγούμενα νομοσχέδια. Η Κυβέρνηση ήρθε δημιουργώντας αυτή τη φαντασίωση του επιτελικού κράτους. Να πείσει την κοινωνία και την επιχειρηματικότητα και την τουριστική βιομηχανία που είμαστε σήμερα εδώ και τους εργαζόμενους του τουρισμού, ότι έχουμε ένα κράτος διαφορετικό ή ότι θα προσπαθήσει να έχουμε ένα κράτος διαφορετικό. Και έτσι λοιπόν, κατήργησε με το συγκεκριμένο άρθρο την Επιτροπή του Νομοθετικού Έργου που ακόμα και υψηλόβαθμα στελέχη του Συμβουλίου Επικρατείας αξιολογούν τα νομοσχέδια πριν έρθουν στην Επιτροπή, ζητώντας να γίνει μια πολύ πιο προωθημένη διαδικασία με πρωτόκολλα και κανονισμούς, διαδικασία δηλαδή.  Την έκανε; Όχι. Στην απόφασή του νόμου αυτού προέβλεπε ότι θα χρειαστεί το τελευταίο εξάμηνο 2019 για να υλοποιηθεί το όποιο θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι λογικό.

Και τώρα μας λέει ο κύριος Πρόεδρος ότι με τροποποίηση του Κανονισμού κι εγώ ξέρω ότι και με ελλείματα σε απόφαση υπουργικού συμβουλίου αν θέλετε σας τα λέω αναλυτικά, δεν υπάρχει καμία προεπεξεργασία των νομοσχεδίων, και ως εκ τούτου συμπεραίνει κανείς ότι πρώτον το επιτελικό κράτος ήταν μια φούσκα, ήταν μια αυταπάτη μια πολιτική εξαπάτηση όπως όλες της Κυβέρνησης Μητσοτάκη . Δεν υπάρχει λοιπόν ας μου αποδείξει ένα μέλος εδώ του Κοινοβουλίου ότι υπάρχει η διαδικασία αυτή αξιολόγησης του νομοθετικού έργου, θέλω να δω την έκθεση. Παλιά είχαμε την ΚΕΝΕ τουλάχιστον πληροφορούνταν οι Βουλευτές πριν από την πρώτη Επιτροπή για ορισμένα βασικά ζητήματα.

Μας είπε ο κύριος Θεοχάρης ότι δεν είναι έμπειροι πολλοί συνάδελφοι εδώ από την Κοινοβουλευτική διαδικασία. Και ο ίδιος δεν είναι έμπειρος όμως από την υπουργική διαδικασία που είναι κύριε Θεοχάρη η έκθεση που θα σας βοηθούσε και θα βοηθούσε και την τουριστική βιομηχανία στην οποία αναφέρεστε να υπάρχει το κράτος δικαίου και η πληρότητα του νομοθετικού έργου. Δεν υπάρχει; Το δεύτερο όμως δεν είναι μόνο ότι δεν υπάρχει αυτή η διαδικασία ότι είναι φούσκα το επιτελικό κράτος είναι μια πολιτική εξαπάτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και όσων τον στηρίζουν. Το πρόβλημα είναι ότι μέσα στο νομοσχέδιο εκ τούτου, υπάρχουν και σοβαρά προβλήματα που ίσως να βγαίνουν στην επιφάνεια και από διαδικασίες ανεξάρτητες πολιτικές . Δεν βοηθάει όμως αυτό τον τουρισμό και την οικονομία.

Παραδείγματος χάριν θα έβγαινε ότι τα άρθρα 31, 32, 33, έχουν σοβαρά προβλήματα συνταγματικότητας του πρώτου 24. Από πού να βρουν οι εργαζόμενοι στις δασικές υπηρεσίας φτάνει; Θα το έλεγαν και κάποια άλλα στελέχη της κοινωνίας μας, ταυτόχρονα ότι το άρθρο 22, τροποποιεί δικαιώματα περιουσίας περιοίκων κατά αυθαίρετο τρόπο και ασαφή, καταργώντας τις αποστάσεις από ποτά, θα το έλεγε επίσης αυτή τη διαδικασία. Τώρα ποιος να το πει οι Βουλευτές ας το πούμε όμως εμείς κύριε Θεοχάρη, εμείς θα βοηθήσουμε και το κράτος δικαίου και την επιχειρηματικότητα και την εργασία και το περιβάλλον. Εσείς όμως ως Κυβέρνηση μόνο πολιτική εξαπάτηση, μόνο φούσκα, τίποτα άλλο.

Και εμάς μας απασχολεί ειδικότερα ποιος είναι ο στόχος σας κύριε Θεοχάρη σε αυτό το νομοσχέδιο όπως και με τα προηγούμενα που παίρνει αυτή η Κυβέρνηση θα σας τα πω με τίτλους. Αποδομείτε το κράτος δικαίου και τις λειτουργίες του δημοσίου, παρεμβαίνετε καθ’ υπέρβαση αρμοδιότητας μιας και λείπει το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε αντικείμενα άλλων Υπουργείων, τακτοποιείτε πολλούς ημέτερους με φωτογραφικές διατάξεις χωρίς όραμα για τον τουρισμό, χωρίς όραμα για την ανάπτυξη της χώρας, χωρίς μέτρα για την αξιοποίηση του περιβάλλοντος, με προχειρότητες που εκθέτουν τη χώρα και διεθνώς και δυστυχώς είμαι υποχρεωμένος να τις αναφέρω. Δεν θα ήθελα να το κάνω αυτό. Θα ήθελα η πατρίδα μου να είμαι πιο εξοπλισμένη.

Έτσι λοιπόν έρχεται Παρασκευή μεσάνυχτα να υποβάλλετε ένα νομοσχέδιο ενώ ταυτόχρονα την ίδια μέρα βγαίνει μια άλλη υπουργική απόφαση για τη ρύθμιση των ομπρελο-καθισμάτων και την τροποποίηση των όρων χρήσης αιγιαλού εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και της πρόσβασης στον αιγιαλό των πολιτών της χώρας και των τουριστών, και μέσα στο νομοσχέδιο αυτό έχετε πλείστες διατάξεις αποδόμησης της περιβαλλοντικής και χωροταξικής νομοθεσίας, όπως παραδείγματος χάριν το ότι τροποποιείται το άρθρο 102 παράγραφος 3 του ν.4685 του 2020 του αντιπεριβαλλοντικού νόμου.

Μέσα σε μία εβδομάδα τροποποιείτε άρθρο που ψηφίσατε εσείς πριν από μία εβδομάδα. Ποιοι είστε; «Ψηφίζω, ξεψηφίζω», είστε; Προσθέτετε όρο σε συγκεκριμένη ρύθμιση του ν. 998 και τροποποιείτε νόμο που ο κ. Χατζηδάκης ψήφισε πριν από μία εβδομάδα. Και σας επαναλαμβάνω το άρθρο 102 παράγραφος 3 του ν.4685, άρα, όχι απλά επιτελικότητα, όχι προχειρότητα, «στο πόδι» και μάλιστα, αυτό είναι «φωτογραφική» ρύθμιση, το συγκεκριμένο και αφορά το άρθρο 32 και έρχεστε, βέβαια, με το άρθρο 33 να τροποποιήσετε την έτοι περαιτέρω δασική νομοθεσία, τροποποιώντας και τη μείωση του ανταλλάγματος, δηλαδή του δασικού προστίμου, αλλά και την υποχρέωση αναδάσωσης. Παρά πολύ ωραία. Αυτό είναι το μοντέλο του τουρισμού που θέλετε για την Ελλάδα; Έτσι ακριβώς θα αποδομήσετε την περιβαλλοντική αξία της χώρας, δηλαδή το φυσικό κεφάλαιο που είναι υπεραξία για τον τουρισμό και τελικά δεν θα έχουμε ούτε τουρισμό ούτε περιβάλλον ούτε ποιότητα ζωής. Εμάς μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, κύριε Πρόεδρε, που βρίσκεται το υπέρ σε αυτή τη διαδικασία, διότι εμείς βλέπουμε ότι απουσιάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και μια εντυπωσιακή προχειρότητα. Έρχεστε και μας ζητείτε με τροπολογίες που σας δίνουν έτοιμες, κύριε Θεοχάρη. Δεν τις έχουν επεξεργαστεί οι υπηρεσίες. Αν κάνατε τον κόπο να δώσετε ορισμένα, αυτά τα άρθρα, και σας είπα 3, στην δασική υπηρεσία της Διεύθυνσης Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος θα σας έλεγε ότι δεν μπορείτε να το κάνετε, διότι αυτά τα άρθρα κυκλοφορούσαν στους διαδρόμους, κύριε Θεοχάρη, των Υπουργείων, αλλά εσείς είστε πολύ βολικός, πολύ πρόθυμος Υπουργός, αλλά εις βάρος του θεσμικού πλαισίου. Να σας πω κάτι πάρα πολύ συγκεκριμένο, γιατί δεν σας τα είπε ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος, επίσης δεν ασχολείται με το περιβάλλον. Το ξέρετε ότι η χώρα μας συμμετέχει στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στο περιβαλλοντικό του πρόγραμμα στο EUNEP MED, σχετικά με τη Σύμβαση της Βαρκελώνης και υπάρχει Συμφωνία και Πρωτόκολλο που εγκρίθηκε με παρουσία ελληνικού πολιτειακού παράγοντα στις 5 Δεκεμβρίου του 2019 στη Νάπολη της Ιταλίας, που έχει να κάνει με τις προδιαγραφές για την πόντιση αντικειμένων στη θάλασσα και για τους τεχνητούς υφάλους; Δεν έπρεπε, τουλάχιστον, κείμενο του περιβαλλοντικού προγράμματος του ΟΗΕ να το έχετε ως αναφορά μέσα, όταν αναφέρεστε σε επενδυτικά πάρκα; Τόση προχειρότητα.

Και ταυτόχρονα, αν κάποιος διαβάσει τα άρθρα 2.2, 2.3 και 2.4 θα δείτε ότι στο 2.2 δεν εξαιρούνται οι προστατευόμενες περιοχές από τον καταδυτικό τουρισμό, στο 2.3, εξαιρούνται όσοι έχουν ατομικά σκάφανδρα, ατομική υποβρύχια συσκευή και στο 2.4, λέτε ότι επιτρέπονται υπό προϋποθέσεις. Τελικά έχετε διαβάσει εσείς, τουλάχιστον το δεύτερο άρθρο; Υποπτεύομαι, μέχρι το πρώτο φτάσατε. Το δεύτερο το διαβάσατε για να δείτε αυτές τις σφοδρές αντιφάσεις; Παρακαλώ, κύριε Θεοχάρη, στις επόμενες συνεδριάσεις θα ήθελα να τα διορθώσετε όλα αυτά. Έρχεστε στο άρθρο 13.8 -και προσέξτε το αυτό – και λέτε ότι χρειάζεται Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για τα πάρκα τα καταδυτικά που πολύ σωστά το λέτε. Ναι, αλλά για το άρθρο 6 που είναι οι επισκέψιμοι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι, για το άρθρο 7 που είναι τα ναυάγια και για το άρθρο 8 που είναι τα ελεύθερα τεχνητά υποβρύχια αξιοθέατα, δεν χρειάζεται Περιβαλλοντική Άδεια; Γιατί, τέτοια προχειρότητα; Νομίζω ότι πρέπει να προσέξετε τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αυτού.

Θα σας πω και άλλα. Στο άρθρο 10 για τα καταδυτικά πάρκα και στο άρθρο 19 για τις Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης, αγνοείτε το νόμο για τη θαλάσσια χωροταξία, αγνοείτε το νόμο για το χωροταξικό σχεδιασμό και τα Περιφερειακά Χωροταξικά Σχέδια και αγνοείτε το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον τουρισμό και απορυθμίζετε πλήρως τις διαδικασίες αυτές, χωρίς να υπάρχει υπερκείμενος σχεδιασμός. Γιατί; Γιατί σας ενοχλεί να υπάρχει αναπτυξιακό σχέδιο, σας ενοχλεί να συμμετέχει η αυτοδιοίκηση και η τοπική κοινωνία σε διάφορες δραστηριότητες και θέλετε να κάνετε το κατά το δοκούν, δηλαδή το «μπάτε σκύλοι αλέστε», όμως δεν επιτρέπεται, γιατί θα «πέσουν» στο Συμβούλιο Επικρατείας διατάξεις χωροταξίας που δεν ξέρουνε ότι υπάρχει υπερκείμενος και ευρύτερος σχεδιασμός. Προσέξτε σας παρακαλώ, λοιπόν, πάρα πολύ και αυτά τα άρθρα.

Και θα ήθελα να προχωρήσω, απλά με τίτλους, κύριε Πρόεδρε, για να κλείσω ότι θα θέλαμε να προσέξετε ιδιαίτερα ότι στο άρθρο 18 «ανοίγετε ένα παράθυρο», ώστε να τροποποιούνται οι χρήσεις τουρισμού κατά το δοκούν και να μην περιλαμβάνονται μόνο χρήσεις τουρισμού στις Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει, δηλαδή ότι θα υπάρχει και κατοικία μέσα; Αυτό σημαίνει, δηλαδή ότι θα παίρνετε μια άδεια και θα αλλάζουν όλες οι χρήσεις; Μα εμείς θέλουμε να αναβαθμίσουμε το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας και τις υπεραξίες που έχει.

Στο άρθρο 22 έρχεστε και καταργείτε ρύθμιση που υπήρχε για τη ζώνη προστασίας των Περιοχών αυτών, της Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης, που ήταν 700 μέτρα και λέτε ότι σε απροσδιόριστη έκταση ο ιδιοκτήτης του χώρου αυτού, θα μπορεί να καθορίζει τις χρήσεις γης των ιδιοκτητών έξω από αυτόν. Να γίνεται κάτι τέτοιο; Στο Σύνταγμά μας αυτό περνάει; Είναι δυνατόν να υπάρχει μια τέτοια ασαφής ρύθμιση εις βάρος του δικαιώματος και της ιδιοκτησίας και της αξιοποίησης; Και ποιος θα κάνει τελικά «κουμάντο»; Θα κάνει «κουμάντο», αυτός που έχει τον χώρο αυτό με άδεια στην ευρύτερη περιοχή; Προσέξτε, λίγο. Στο άρθρο 31, έρχεστε και προσμετράτε σε ιδιωτική έκταση, δημόσια δασική έκταση, τροποποιώντας και ψάχνοντας συντελεστή δόμησης και δίνοντας αρτιότητα εις βάρος άλλων επιχειρήσεων που έχουν επενδύσει στη γη ή στο επιχειρηματικό σχέδιο για κάποιους – που σήμερα, ή τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή που δυστυχώς, επιδιώκει ο κ. Πρόεδρος και το Προεδρείο της Βουλής να επιφέρει την ψήφιση του νόμου – θα αποκτήσουν κάποιοι αξίες με δικιά σας επιλογή, χωρίς να είναι αυτό, πριν, γνωστό στην κοινωνία. Θα τροποποιήσετε αξίες γης. Ποιοι σας έχουν δώσει αυτή τη ρύθμιση; Με δημόσια δασική, να προσμετράται αρτιότητα σε ένα άρτιο οικόπεδο;

Ποιοι σας έχουν δώσει αυτή τη ρύθμιση, με δημόσια δασική να προσμετράται αρτιότητα σε μη άρτιο οικόπεδο; Αυτά είναι πράγματα, που είναι πάρα πολύ επικίνδυνα, κ. Πρόεδρε όπως και το άρθρο 32 αλλά και το 33, που ανοίγει ένα οριζόντιο παράθυρο για όλα τα δάση και δασικές εκτάσεις για γκολφ, παντού. Παντού; Σε όλες τις δασικές περιοχές της χώρας; Είστε σίγουρος, ότι θέλετε, να ανοίξετε ένα τέτοιο παράθυρο; Καταρχήν, αυτό θα έχει σοβαρά προβλήματα συνταγματικότητας. Ακόμα και πιθανές ρυθμίσεις που θέλετε, να επιφέρετε, θα τους δημιουργήσετε σοβαρό τραύμα με αυτό το νόμο, διότι θα καταπέσει ολόκληρος και οποιαδήποτε νόμιμη πράξη προκύψει από εκεί και μετά διοικητική.

Ως εκ τούτου, λοιπόν, να σας προειδοποιήσω ότι και το 32 και το 33 έχουν σοβαρά προβλήματα, διότι δε μπορεί, να παραβιάζεται το δασικό ισοζύγιο και το δικαίωμα της αναδάσωσης. Υπάρχουν σοβαρά θέματα, που θα τα δούμε στα κατά άρθρο. Εγώ, σας έδωσα ορισμένα άρθρα, τα οποία πρέπει, να προχωρήσετε σε διόρθωση, τουλάχιστον αναφερόμενοι και στη Σύμβαση της Βαρκελώνης, εάν θέλετε, να σέβεστε τη χώρα μας κι αυτά που έχει επιτύχει στο περιβάλλον της Μεσογείου τα τελευταία χρόνια, γιατί διορθώσαμε ένα όνομα πάρα πολύ λερωμένα από τις αδυναμίες των προηγούμενων Κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

Θα θέλαμε, να σας πούμε, ότι πρέπει, να προσέξετε πάρα πολύ το άρθρο 34 και να μας πείτε, ποιους εξυπηρετείτε με τα γήπεδα γκολφ 9 οπών και όχι όλα π.χ. στο αναπτυξιακό. Δεν είναι λίγο περίεργο αυτό, κ. Εισηγητά της Ν.Δ.; Γιατί όχι όλα τα γήπεδα γκολφ στο Αναπτυξιακό και μόνο των 9 οπών; Υπάρχει κάποιο συμφέρον από πίσω; Υπάρχουν κάποιοι, που έχουν ήδη πάρει θέση στην αγορά; Θα θέλαμε, να μας το διευκρινίσετε αυτό. Προφανώς, απορίες είναι.

Τέλος πρέπει, να σας πω ότι αυτό το νομοσχέδιο έπρεπε, να συζητηθεί μαζί με τη συζήτηση για την Υπουργική Απόφαση για τις παραλίες και τους αιγιαλούς. Δεν μπορούν, να τροποποιούνται η ζώνη κατάληψης, η ζώνη πρόσβασης, τα δικαιώματα των πολιτών και των τουριστών και των λουομένων έτσι ξαφνικά και μάλιστα όχι την περίοδο του κορονοϊού, κ. Πρόεδρε. Τροποποιούνται με βαθύ ορίζοντα. Είναι ένα ερώτημα. Θέλετε, να οπισθοχωρήσει η χώρα μας ως προς τις περιβαλλοντικές λειτουργίες; Αυτό είναι ένα ζήτημα, που πρέπει, να το απαντήσετε. Εμείς θα περιμένουμε τη συζήτηση, γιατί εμείς παρότι το Υπουργείου Περιβάλλοντος λείπει, θα προστατεύσουμε το περιβάλλον της Ελλάδας και την επιχειρηματικότητα που αξιοποιεί το περιβάλλον, για να πάει μπροστά ο τόπος μας.

Ευχαριστώ πολύ, κ. Πρόεδρε.