Τοποθέτηση Σωκράτη Φάμελλου για το Σχέδιο Νόμου “Αναλογική Εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων, διεύρυνση του δικαιώματος εκλέγειν και άλλες διατάξεις περί εκλογής βουλευτών”, 20-07-2016

Κυρία Υπουργέ, κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι Βουλευτές -επιτρέψτε μου- πριν από σαράντα δύο χρόνια ακριβώς ξεκίνησε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Η Τουρκία αξιοποίησε διπλωματικά και στρατιωτικά το πραξικόπημα κατά του Μακάριου.

Το πραξικόπημα εκείνο, κατευθυνόμενο και οργανωμένο από την ελληνική χούντα, είχε στόχο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποτέλεσε το καλύτερο άλλοθι για την τουρκική εισβολή και κατοχή, τις συνέπειες της οποίας βιώνουμε μέχρι σήμερα. Μια Κύπρος, πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξακολουθεί μέχρι σήμερα να παραμένει διαιρεμένη και το βόρειο τμήμα να κατέχεται. Η διαίρεση της Κύπρου ήταν το ακριβό τίμημα που πληρώσαμε για να αποκατασταθεί η δημοκρατία στην Ελλάδα.

Εμείς, βέβαια, συνεχίζουμε τον αγώνα για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, κυρίαρχη, με μια κρατική υπόσταση, αλλά δεν δίνουμε και το δικαίωμα στους νεοναζί, οπαδούς της χούντας και του φασισμού, να υποκρίνονται σήμερα τους τιμητές της δημοκρατίας και των εθνικών συμφερόντων, όταν έχουμε πληρώσει ακριβά ως Ελληνική Δημοκρατία και με κόστος ανθρώπινες ζωές, τις επιπτώσεις της πολιτικής και των απόψεων από τις δικές τους πολιτικές επιλογές.

Όμως, η σημερινή μέρα δεν έχει μόνο μια μαύρη επέτειο. Αποτελεί μια ιστορική στιγμή για την Ελληνική Βουλή, μιας και η συζήτηση για την απλή αναλογική έρχεται σε απόλυτη συνέπεια με τις δικές μας προεκλογικές δεσμεύσεις, αλλά και με τις αρχές μας. Έρχεται σε συνέχεια και σε συνέπεια των αγώνων των Ελλήνων για δημοκρατία και ισότητα. Η Ελληνική Βουλή έρχεται ενενήντα χρόνια μετά την τοποθέτηση του Αλέξανδρου Παπαναστασίου να συζητήσει ξανά για την καθιέρωση της απλής αναλογικής.

Όμως, ας δούμε λίγο ορισμένα στοιχεία εκείνης της τοποθέτησης. «Η απλή αναλογική», έλεγε ο Παπαναστασίου, «οδηγεί στη δικαιότερη εκπροσώπηση των πολιτικών μερίδων, στην ανόθευτη εκδήλωση του πολιτικού φρονήματος. Εξυψώνει τις εργασίες της Βουλής, στον εκλογικό αγώνα συμβάλλει στην αγνότερη διεξαγωγή του, τονώνει το πολιτικό ενδιαφέρον για τις εκλογές και είναι σπουδαίο μέσο για να περιοριστεί η πρωθυπουργική παντοδυναμία. Σταθεροποιεί τον συσχετισμό  δυνάμεων, διευκολύνει την είσοδο στη Βουλή σε νεότερα κόμματα και συμβάλλει σε αυτό που λέμε ήπιο πολιτικό κλίμα».

Η απλή αναλογική αποτελεί και σήμερα τομή για το πολιτικό σύστημα, γιατί έρχεται να επουλώσει πράγματα αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος. Διότι πρέπει να το ομολογήσουμε: Δεν βγαίνουμε αλώβητοι από την κοινωνική, πολιτική και οικονομική κρίση. Πρέπει αυτό να το λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν για να αποφύγουμε τις αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνία της χώρας μας, γιατί η αποκατάσταση της σχέσης των Ελλήνων πολιτών με την πολιτική και με τη δημοκρατία διέρχεται μέσα από το αίτημα περισσότερης και πραγματικής δημοκρατίας.

Η απλή αναλογική έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει μια δημοκρατική ριζοσπαστική τομή σε όλη την κοινωνία και να συμβάλει σε καθοριστικές αλλαγές. Πρώτα απ’ όλα, δεν είναι ένας νόμος-κοπτοραπτική, δεν είναι ένας νόμος που γίνεται για να εξυπηρετηθούν σκοπιμότητες κομματικής και κυβερνητικής επιβίωσης, όπως γινόταν τόσα χρόνια από τη Νέα Δημοκρατία και από το ΠΑΣΟΚ, αλλά καλούμαστε να ψηφίσουμε έναν δημοκρατικό νόμο, όπως τον θέλει η κοινωνία μας, που τόσα χρόνια κάποιοι την κορόιδευαν.

Διότι αποτελεί κοροϊδία να τοποθετείσαι σταθερά, τάχατες, σαράντα χρόνια υπέρ της απλής αναλογικής, να καταθέτεις πέρυσι τέτοιες ημέρες ίδια πρόταση νόμου και τώρα που φέρνει το νομοσχέδιο η Κυβέρνηση, να μην το ψηφίζεις, απογοητεύοντας, αλλά και προδίδοντας τον δημοκρατικό κόσμο της Ελλάδας και να συντάσσεσαι με τη Δεξιά και για να δικαιολογήσεις αυτή τη μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα, να επινοείς την αθλιότητα μιας πιθανότητας, μιας σκέψης εμπλοκής, τάχατες, των δυνάμεων του στρατού σε σχέδια πριν από έναν χρόνο, αλλά υποκρύπτοντας το βασικό πολιτικό σχέδιο που κατέθεσε εδώ ο προηγούμενος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πριν από λίγο, που είναι η συμπαράταξη και η συνεργασία με τη νεοφιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία, σε αντίθεση με την πανευρωπαϊκή στροφή και των σοσιαλιστών, σε αντίθεση με την κουβέντα που ανοίγει η νέα κίνηση προοδευτικής συνεργασίας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Εμείς ερχόμαστε σε αυτή την επιλογή ανεξάρτητα από τις εκλογές, πρώτα απ’ όλα, για να ανατρέψουμε τον καθεστωτισμό που είχαν επιβάλει, ποδηγετώντας, αν θέλετε και ταπεινώνοντας την ελληνική κοινωνία τα προηγούμενα κόμματα που κυβέρνησαν την Ελλάδα. Ανοίγουμε τον δρόμο για μία Πολιτική -το «πι» με κεφαλαία γράμματα- μια επιλογή η οποία έχει και παιδαγωγικό χαρακτήρα για την κοινωνία. Δεν γίνεται σε χρόνο εκλογών. Είναι ξεκάθαρο. Γίνεται τρεισήμισι χρόνια πριν από τις εκλογές για να μην εξαρτηθεί από αυτές και για να συζητήσουμε ήρεμα και για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Βέβαια, βάζουμε το θέμα της απλής αναλογικής αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, πολύ απλά γιατί έχουμε αποφύγει τα βράχια και τους υφάλους που έβαλαν κακές κυβερνήσεις, ασκώντας πολιτική εις βάρος της κοινωνίας τα τελευταία χρόνια και τον εκβιασμό που προσπάθησαν να στήσουν στη συνέχεια, όταν έχασαν την εξουσία σε συνδυασμό με τους δανειστές και σε συνεργασία με αυτούς.

Εμείς κάναμε το πρώτο καθήκον, μέσα στην Ευρωζώνη λύση, μέσα από τον πιο δυναμικό, αλλά και οριακό συμβιβασμό που μπορούσε να επιτευχθεί. Ταυτόχρονα, τώρα υλοποιούμε μαζί με τη δημοκρατική συζήτηση της απλής αναλογικής και του Συντάγματος πολλές μεγάλες αλλαγές και στο επίπεδο της ανάπτυξης και στο επίπεδο της εργασίας, αλλά και πρώτα απ’ όλα, στο επίπεδο της όρθιας, ενωμένης, ενιαίας κοινωνίας. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας και το καθήκον μας απέναντι στη δημοκρατία. Αυτό αποδεικνύει τη συνέπειά μας.

Επειδή ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας άφησε υπονοούμενα ότι μόνο η απλή αναλογική αποδεικνύει τη συνέπειά μας, δεν θα αφήσουμε χώρο στα «παπαγαλάκια» της διαπλοκής και στα μέσα ενημέρωσης, που τροφοδοτεί μόνο η αντιπολίτευση, να δημιουργήσουν εικόνα. Θα σας υπενθυμίσουμε τα εξής: καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, διαγωνισμός για τα κανάλια, Εξεταστική για τα δάνεια, διερεύνηση των κλειστών, παράνομων καταθέσεων στο εξωτερικό, ανόρθωση της υγείας των δημόσιων νοσοκομείων, κατάργηση του πεντάευρου, προσλήψεις γιατρών, ενισχυμένα λειτουργικά σχολεία από την αρχή της χρονιάς, εισόδημα αλληλεγγύης, ανθρωπιστική κρίση, αλλαγή αναπτυξιακού μοντέλου, πρώτοι στο ΕΣΠΑ στην Ευρώπη, κοινωνική οικονομία, ενίσχυση της εργασίας.

Σας στενοχωρούν όλα αυτά και θέλετε να τα ξεχάσετε και νομίζετε ότι μόνο η απλή αναλογική είναι στοιχείο του προγράμματός μας. Εμάς όλα αυτά μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε. Να συνεχίσουμε και για τη δεύτερη αξιολόγηση, για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και τη δημιουργία εργασιακού πλαισίου.

Αφού χαιρετίσουμε τη χθεσινή τοποθέτηση των φορέων της εργασίας, αλλά και της παραγωγής, πάνω στην πρόταση για τα εργασιακά, θα περιμένουμε και τη δική σας τοποθέτηση. Ελπίζουμε η τοποθέτησή σας να είναι σε αντίθεση με τη δημόσια τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη στη «Washington Post» υπέρ των προτάσεων του ΔΝΤ εις βάρος των συμφερόντων της χώρας μας.

Όμως, το σχέδιο νόμου δεν είναι συνεπές μόνο ως προς τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις. Πρώτα απ’ όλα είναι συνεπές ως προς τη δημοκρατική ιστορία της χώρας μας. Είναι συνεπές απέναντι στον αγώνα της Αντίστασης, στους αγώνες για τη δημοκρατία μετά τον Εμφύλιο, στον αντιδικτατορικό αγώνα, στους αγώνες όλων των κινημάτων μετά τη Μεταπολίτευση.

Πρώτα απ’ όλα, η δική μας πρόταση ικανοποιεί το Σύνταγμα, το άρθρο 4 περί ισότητας και, βέβαια, την ανάγκη της λαϊκής κυριαρχίας, γιατί ο συνταγματικός νομοθέτης ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί να παραβιάζει ο εκλογικός νόμος τη λαϊκή κυριαρχία, παράμετρος της οποίας είναι η ισότητα της ψήφου, η ισοδυναμία της ψήφου. Κάθε ψήφος πρέπει να έχει την ίδια νομική δύναμη, κι ας προσπάθησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, παρ’ ότι νομικός, να παραφράσει και να υποτιμήσει την εντολή του Συντάγματος για ισοτιμία.

Το μπόνους, όπως και η ενισχυμένη αναλογική, προφανώς και διαστρεβλώνει πλήρως την αρχή της ισοδυναμίας της ψήφου και αναιρεί κάθε εικόνα, κάθε ιδέα εκλογικής δικαιοσύνης. Με την πρότασή μας κατοχυρώνεται η ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων. Όλοι οι πολίτες είναι ίσοι, όλες οι ψήφοι έχουν την ίδια δύναμη. Έτσι θα αποδειχθεί στους πολίτες και η ανάγκη αποκατάστασης της ισοτιμίας. Όλοι έχουμε το ίδιο δικαίωμα, χωρίς εκβιασμούς. Δεν υπάρχει χαμένη ψήφος και από συνθέσεις μπορεί να γίνεται καλύτερος έλεγχος του πολιτικού συστήματος και των εκλογικών των μεγάλων κομμάτων.

Η πρόταση νόμου είναι μία βαθιά δημοκρατική επιλογή και για έναν ακόμα λόγο. Τον επικαλέστηκε νωρίτερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Πράγματι και οι Βουλευτές που εκλέχθηκαν με μπόνους είναι αυτοί οι οποίοι θα ψηφίσουν αύριο το βράδυ την κατάργηση του μπόνους. Αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη δημοκρατική υπέρβαση που μόνο η Αριστερά μπορεί να κάνει, γιατί δεν μπορέσατε ποτέ να ψηφίσετε έναν νόμο εις βάρος της καρέκλας, την οποία κατείχατε τόσα χρόνια.

Το κόμμα που –όχι με δική του επιλογή- επωφελήθηκε από το μπόνους, εισηγείται την κατάργηση του μπόνους που παραβιάζει την ισοτιμία της ψήφου. Απ’ αυτό φαίνεται ότι οι Βουλευτές που υποστηρίζουν αυτήν την Κυβέρνηση δεν έχουν κανέναν υποκειμενισμό στην πολιτική. Δεν ψάχνουν για καρέκλες. Δεν κάνουν καριέρα στο Κοινοβούλιο, αλλά θέτουν πρώτο απ’ όλα το δημοκρατικό καθήκον που τους ανέθεσε η λαϊκή βούληση.

Αυτή η επιλογή είναι μία πραγματική πράξη της δημοκρατίας, γιατί είναι ταυτόχρονα ριζοσπαστική, τίμια και ηθική, γιατί μέχρι τώρα το εκλογικό σύστημα στη Μεταπολίτευση ήταν το διαβατήριο για την αποκλειστικότητα στη νομή της εξουσίας. Η επιλογή της απλής αναλογικής δίνει τη δυνατότητα και στον πολίτη να εκφράζεται ελεύθερα, γιατί μέχρι τώρα προφανώς γνωρίζετε ότι το κλασικό σύνθημα στα αρχηγικά κόμματα του αστικού πολιτεύματος ήταν «Όποιος είναι έξω από το μαντρί, τον τρώει ο λύκος».

Η απλή αναλογική αποδομεί τη λογική της χαμένης ψήφου και, ταυτόχρονα, έχουμε τη δυνατότητα να πούμε ότι καθαιρεί στην ουσία τον δικομματισμό. Έπρεπε, βέβαια, να φθάσουμε στην καταστροφή της χώρας για να αποδειχθεί ότι τελικά ο δικομματισμός ήταν δύο καλοί συνέταιροι που ασκούσαν ίδιες πολιτικές και άλλαζαν καρέκλες. Τώρα, όμως, μπορούμε να πούμε ξεκάθαρα ότι η προσβλητική και εκβιαστική λογική της χαμένη ψήφου που υιοθέτησαν και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, ήταν αυτή η οποία στήριξε προεκλογικές καμπάνιες, ολόκληρες καριέρες πολιτικών. Θεμελιώθηκε στα εκλογικά συστήματα που έφτιαχναν οι ίδιοι, για να πριμοδοτήσουν μία αυτοδύναμη αλαζονεία, μία ανεξέλεγκτη άσκηση εξουσίας, εξαιτίας της οποίας βέβαια πολλές φορές η Βουλή γέμιζε χειροκροτητές.

Προσέξτε, όμως. Χαμένη ψήφος σημαίνει πολλές φορές και άχρηστη ψήφος, περιττή ψήφος. Σημαίνει ότι ο πολίτης που την επιλέγει είναι και αυτός άχρηστος, μέτριος, περιττός. Αυτό ήταν το μήνυμα που έδινε το παλαιό πολιτικό σύστημα στους πολίτες που είχαν μία διαφορετική άποψη, δηλαδή ότι οι ιδέες ενός τμήματος της κοινωνίας δεν είναι χρήσιμες για την κοινωνία. Αυτός ήταν ο ρατσισμός και η πολιτική της αριστοκρατίας την οποία ασκούσαν μέχρι τώρα.

Ταυτόχρονα με το ιδεολόγημα ότι ο τόπος έχει ανάγκη από σταθερές κυβερνήσεις και ότι δεν υπάρχει κουλτούρα συνεργασίας, παρουσιάζουν τη δική τους επιδίωξη, τη δική τους πολιτική επιλογή ως αίτιο της δικής τους επιλογής. Όμως, δεν καταλαβαίνουν ότι με την κατανομή ψήφων σε ισχυρές και ανίσχυρες, παραβιάζουν το ίδιο το Σύνταγμα και αναιρούν την ουσία της δημοκρατίας;

Αυτή είναι η επιδίωξή τους και σήμερα, δηλαδή να νοθεύεται η εκλογική βούληση των πολιτών και να διευρύνεται η διάβρωση, την οποία βέβαια έρχεται και συμπληρώνει το ρουσφετολόι και το πελατειακό κράτος. Αυτό είναι το πακέτο: ενισχυμένη αναλογική, παραβίαση της βούλησης των πολιτών, ρουσφέτια, διαπλοκή, το δικό μας κράτος, το δικό μας σύστημα.

Και προφανώς δεν φτάναμε σε αυτό. Πολλές φορές ζήσαμε, μετά τη Μεταπολίτευση, την άσκηση ψυχολογικής και πολιτικής βίας για το δόγμα της χαμένης ψήφου.

Αντίθετα, η απλή αναλογική απελευθερώνει πολιτικές δυνάμεις, δίνει δύναμη στην κοινωνία. Μοιάζει με το νερό των βουνών της χώρας μας, με το γαλάζιο του Αιγαίου, δυναμώνει τη σχέση πολιτείας-κοινωνίας γιατί δείχνει στον πολίτη ότι υπάρχει δικαιοσύνη και στο πολιτικό σύστημα ότι η πολιτεία εμπιστεύεται τη θέση του πολίτη και δεν τον χρειάζεται μόνο για να ανανεώσει μια κλειστή κάστα εξουσίας. Και βέβαια, μας δίνει και τη δυνατότητα να έχουμε συνθέσεις πριν τις εκλογές, αλλά και καλύτερο έλεγχο μετά τις εκλογές, γιατί είναι προφανές ότι τα αυτοδύναμα κόμματα δεν ελέγχονταν εύκολα από καμία άλλη πολιτική δύναμη.

Μιλάτε, βέβαια, για ακυβερνησία. Τι έφεραν, όμως, μέχρι τώρα στη χώρα μας οι ισχυρές κυβερνήσεις, που, με βάση τον δικομματισμό, εναλλάσσονταν στην εξουσία; Ποιος κατέληξε στην χρεοκοπία τη χώρα; Ποιος γέμισε τη χώρα με διαφθορά, αλλά με ανίσχυρη κοινωνία και οικονομία;

Η χώρα μας έφτασε στο χειρότερο σημείο της σύγχρονης ιστορίας της από αυτοδύναμες, κυρίαρχες κυβερνήσεις. Γιατί; Ποιος εγκατάστησε ένα τριτοκοσμικό περιβάλλον διαπλοκής; Δηλαδή ποιος έπαιρνε αυτοδυναμία για να διορίζει διοικήσεις σε τράπεζες κρατικές, να παίρνει δάνεια από αυτές τις τράπεζες -δανεικά και αγύριστα!- για να πληρώνει τις προεκλογικές του δαπάνες; Δεν ήταν ο δικομματισμός; Δεν ήταν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ; Ποιοι δηλαδή μέχρι τώρα ήταν κυβερνήσεις που με τα λεφτά που δανείζονταν κάνανε πολιτική του τύπου «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει»;

Είναι να απορείς γιατί χρεοκοπήσαμε, όταν με την πλάτη του δικομματισμού, του μπόνους και της ενισχυμένης αναλογικής, αρχηγοί κομμάτων, τέως και νυν, παράλληλα με την οικογενειοκρατία, συντηρούν και τη λογική της ιδιοκτησίας του κράτους και καλύπτουν προσωπικές τους υποχρεώσεις με δάνεια τα οποία δεν πληρώνουν ποτέ! Αυτό δηλαδή τι είναι, η κάστα υπεράνω του νόμου; Διότι αυτό ζούμε στην Ελλάδα, αυτό ζούσαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Ακόμα περιμένει η ελληνική κοινωνία απαντήσεις για το δάνειο της οικογένειας Μητσοτάκη για τον «Κήρυκα Χανίων». Δανεικά και αγύριστα; Και θέλετε να αναλάβετε και την ευθύνη της χώρας; Ούτε το δάνειο της εφημερίδας της οικογενειακής δεν μπορούσατε να πληρώσετε. Γι’ αυτό φέρατε τη χώρα στη χρεοκοπία.

Είναι ξεκάθαρο, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ότι η κοινωνία στις τέσσερις τελευταίες εκλογές ανέτρεψε στην πράξη τα πλειοψηφικά και τα δημοκρατικά χαρακτηριστικά του ισχύοντος συστήματος, γιατί επέλεξε να μην υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ποιος έχει το δικαίωμα υποτίμησης και αμφισβήτησης αυτής της ξεκάθαρης λαϊκής εντολής; Θα μου πείτε: ο δικομματισμός! Αυτό δεν λέγατε τόσα χρόνια;

Η Νέα Δημοκρατία με τις θέσεις της για το εκλογικό σύστημα προσπαθεί πολύ απλά να διατηρήσει την εξουσία και τις καρέκλες. Προσπάθησε να πουλήσει ένα παραμύθι ότι τάχατες την Κυβέρνηση αυτήν την ενδιαφέρει η καρέκλα. Δεν μπόρεσε να κρατηθεί πολύ, προδόθηκε. Κάνουν τα πάντα για την ενισχυμένη αναλογική και το μπόνους, γιατί η μόνη τους έγνοια είναι η καρέκλα.

Μας κατηγορούν, όμως, ποιοι; Αυτοί οι οποίοι πέρα από το ότι κληρονομούν τις έδρες -από πατέρα σε γιο, από πατέρα σε κόρη ή από μητέρα σε γιο και από μητέρα σε κόρη-, ταυτόχρονα δεν τους φτάνουν τα είκοσι και τριάντα χρόνια της Βουλής, αλλά θέλουν να παραβιάζουν και τη βούληση των πολιτών, πρακτικά να δημιουργήσουν την ανισότητα των ψήφων μεταξύ ειδημόνων και αμόρφωτων, πατρικίων και πληβείων για να συντηρήσουν την πολιτική των λίγων και των εκλεκτών, να συντηρήσουν βέβαια τα αρχηγικά, αστικά κόμματα, να εκβιάσουν την κοινωνία με τη λογική της χαμένης ψήφου και βέβαια να συντηρήσουν την οικογενειακή επιχείρηση, έτσι όπως κληρονομείται από τη νέα γενιά επαϊόντων στην επόμενη, σε όλες τις εκδοχές του νεποτισμού.

Όμως, δυστυχώς, και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι επενδύουν ακόμα στην Αριστερή παρένθεση, γι’ αυτό και λένε ένα στείρο «όχι» στην αλλαγή της απλής αναλογικής, γιατί νομίζουν ότι θα πέσει η Κυβέρνηση και θα τους δώσει τη δυνατότητα η κοινωνία να ξανακουρσέψουν και να κοροϊδέψουν τον δημοκρατικό κόσμο. Τοποθετούνται αρνητικά, σκοπεύοντας σε μια πολιτική ρεβάνς. Είναι τόσο στείροι! Υποτιμούν και προσβάλλουν τη δημοκρατική ιστορία της Ελλάδας. Χρεώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή και στην κοινωνία τη συρρίκνωσή τους και όχι στην πολιτική που άσκησαν μαζί με τη Νέα Δημοκρατία και λειτουργούν, λοιπόν, ως τα συνεπή εξαπτέρυγα του κ. Μητσοτάκη.

Κορυφαίο παράδειγμα είναι η πρόταση, την οποία έφεραν εδώ πριν από ένα χρόνο, η πρόταση Βενιζέλου, όπου έλεγε ότι η διευκόλυνση του σχηματισμού κυβερνήσεων συνασπισμού εξυπηρετείται καλύτερα από το σύστημα της απλής αναλογικής και ότι το προηγούμενο ισχύον σύστημα -το οποίο σήμερα υπερασπίζουν- έχει αντισυνταγματικά χαρακτηριστικά. Αυτό είναι υπογεγραμμένο από τον κ. Βενιζέλο και από όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Τι κρίμα! Μετά από τόσα χρόνια να επενδύει στη λήθη ο κ. Βενιζέλος. Αφότου εκλέχθηκε –είχα ακούσει μια συνέντευξή του- όπου έλεγε ότι η πολιτική είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη.

Εμείς τα ακούσαμε με προσοχή τα επιχειρήματα και για τους ομογενείς και για τις εκλογικές περιφέρειες. Μου δημιουργούν βέβαια το ερώτημα: Γιατί δεν τα έθεσαν τόσα χρόνια; Γιατί δεν τα προετοίμασαν έστω τεχνικά. Όμως, η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση και για αυτά τα θέματα θα ανοίξει. Όμως, η απλή αναλογική είναι το καθαρτήριο βήμα σε μια ειλικρινή συζήτηση για την εμβάθυνση της Δημοκρατίας. Περιμένουν την απόδειξη.

Εμείς μιλάμε με τον δημοκρατικό κόσμο. Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν θέλουμε κλεμμένες έδρες στις επόμενες εκλογές που θα είμαστε το πρώτο κόμμα. Θέλουμε να δοθεί περισσότερος και ουσιαστικός ρόλος και λόγος στη νεολαία.

Καλούμε σε συμμετοχή τους νέους της πατρίδας μας, σε αυτούς που είναι το πιο ζωντανό κομμάτι και τους λέμε «μην μείνετε στο περιθώριο», γιατί ξέρουμε ότι η επιλογή και άρνηση της Νέας Δημοκρατίας να δεχθεί την ψήφο και τη συμμετοχή στη νεολαία αποδεικνύει όχι μόνο ότι δεν θέλει την πρόοδο η Νέα Δημοκρατία, αλλά ότι δεν θέλει την ίδια τη νεολαία.  Και αυτό φαίνεται πολύ απλά και από τη διαγραφή των τελευταίων Γραμματέων της Νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και την ακύρωση του συνεδρίου της Νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας, γιατί; Γιατί αμφισβητούν την καρέκλα των ήδη εκλεγμένων Βουλευτών, αμφισβητούν πιθανά την οικογενειοκρατία και η νεολαία θέλει κάτι διαφορετικό.

Εμείς δημιουργούμε στο κοινωνικό επίπεδο μία νέα συμμαχία των ίσων ευκαιριών και στηρίζουμε έτσι ταυτόχρονα και τους άλλους πολιτικούς στόχους, τη δίκαιη ανάπτυξη και την ισχυρή κοινωνία, γιατί η απλή αναλογική αντανακλά και στην αγορά και στην επιχειρηματικότητα, τις ίσες ευκαιρίες, τα ίσα δικαιώματα, ελευθερία ιδεών, ανοικτή κοινωνία, ενεργοί πολίτες. Γιατί η Δημοκρατία δίνει οξυγόνο στην κοινωνία, στην οικονομία και στην αλληλεγγύη κι εμείς είμαστε αποφασισμένοι να ξεκινήσουμε αυτές τις μεγάλες αλλαγές.

Θα μου πείτε: Όλα αυτά για δύο νούμερα; Κατάργηση του μπόνους πενήντα εδρών και ψήφο στα δεκαεπτά; Δεν είναι δύο νούμερα, γιατί το άκουσα από την Αντιπολίτευση. Δεν είναι δύο νούμερα, είναι μία λέξη «Δημοκρατία», μία λέξη πάνω από λόγια, μία λέξη με πολλές θυσίες, με πολλούς αγώνες, μία λέξη λαϊκή, για όλους τους Έλληνες, για όλο το Κοινοβούλιο, για όλους εμάς που εκπροσωπούμε τους Έλληνες, μία πολύ μεγάλη λέξη.

Η λέξη «Δημοκρατία» είναι αυτή που βρίσκεται στον πυρήνα αυτού του νομοσχεδίου. Και αυτόν τον ύψιστο σκοπό θα τον υπερασπιστούμε και ζητάμε ακόμα και τώρα την υπεράσπιση και την υποστήριξη της Δημοκρατίας από όλες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες. Μέχρι αύριο το βράδυ, η Δημοκρατία θέτει το δίλημμα, θέτει το ερώτημα. Ίση ψήφος, ίση δύναμη για όλους τους Έλληνες.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Παρακολουθείστε την τοποθέτηση εδώ