Τοποθέτηση Σωκράτη Φάμελλου για το Σχέδιο Νόμου “Αγροτικοί συνεταιρισμοί, μορφές συλλογικής οργάνωσης του αγροτικού χώρου και άλλες διατάξεις”, 21-04-2016

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, δεν θα παρασυρθώ στο έργο «Η Μαρία Αντουανέτα στη Βουλή», μιας και σήμερα η μέρα είναι πολύ σημαντική και σοβαρή.

Σήμερα και σαράντα εννιά χρόνια πριν, άρχισε να γράφεται το πιο μαύρο κεφάλαιο της σύγχρονης Ελλάδας. Σήμερα θυμόμαστε και τιμούμε τα στελέχη, τους ανθρώπους, τις γυναίκες και τους άντρες Έλληνες οι οποίοι έδωσαν τον αγώνα της δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας την περίοδο της χούντας. Και θέλουμε να πούμε ότι για εμάς συνεχίζονται οι αγώνες αυτοί. Συνεχίζονται και σήμερα που ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και ο εθνικισμός εξαπλώνονται στην Ευρώπη και που οι νοσταλγοί της χουντικής βαρβαρότητας επιθυμούν και διεκδικούν να σηκώσουν κεφάλι και στη χώρα μας. Οι εχθροί της Δημοκρατίας μέσα στο νεοναζιστικό μόρφωμα.

Ξέρουμε ότι ο λαός έχει μνήμη και θα τους απωθήσει ξανά στο περιθώριο. Και εμείς, όλοι οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θέτουμε τις δυνάμεις μας και τους εαυτούς μας πρώτα απ’ όλα στη μάχη της δημοκρατίας.

Οφείλω, παρά το ότι έχουμε ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, να ξεκινήσω την τοποθέτησή μου με σχολιασμούς για τις τοποθετήσεις και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των άλλων κομμάτων. Και θα ξεκινήσω από το αγαπητό συνάδελφο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Κύριε συνάδελφε, άκουσα και εχθές την άποψή σας για τις τροπολογίες. Οφείλω, όμως, να σας υπενθυμίσω ότι οι τροπολογίες οι οποίες μπήκαν σε αυτό το νομοσχέδιο, είναι εμπρόθεσμες. Δεν κατατέθηκαν, δηλαδή, στις 2.30΄η ώρα τη νύκτα για να αμνηστεύσουν τους τραπεζίτες που έδιναν δάνεια στα κόμματά σας, όπως συνηθίζατε να κάνετε. Αυτήν την αλλαγή, μάλλον, δεν μπορείτε να συνηθίσετε.

Εμείς, λοιπόν, νομίμως και εμπροθέσμως, οι Βουλευτές που έχουν το δημοκρατικό δικαίωμα με βάση τον Κανονισμό -και δεν θα το αμφισβητήσουμε, σας το είπα και χθες, η κοινοβουλευτική σας ιστορία πρέπει να σας το υπενθυμίσει αυτό- βάλαμε τροπολογίες για συγκεκριμένα ζητήματα που ωφελούν τη χώρα μας.

Και επί του εργοσήμου θα ήθελα να πω κάποια πράγματα που βάλατε ζητήματα. Ζητήσαμε, λοιπόν, για το εργόσημο να μπορούν και οι μη νομιμοποιημένοι διαμένοντες στη χώρα μας να το πληρώνουν, δηλαδή κάτι το οποίο αιτούνται όλοι οι αγρότες και, μάλιστα, όσοι περισσεύουν από τον αριθμό των αιτούμενων της περιφέρειας και δεν καλύπτονται. Όχι παραπάνω. Όχι, δηλαδή, απεριόριστος αριθμός. Αυτό, λοιπόν, είναι κάτι που το αιτούνται όλοι οι αγρότες,  που συνεισφέρει στα βιβλία εσόδων-εξόδων των αγροτών και τους μειώνει το φορολογητέο εισόδημα, που νομιμοποιεί και δίνει έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία και το κράτος, που καταπολεμά την ανασφάλιστη εργασία και δεν επιτρέπει το «Φράουλες και αίμα». Αυτό δηλαδή, εσείς δεν θέλετε να γίνει στην Ελλάδα, θέλετε να παραμείνει η ανασφάλιστη εργασία, να είναι άδεια τα ταμεία του κράτους, να μην υπάρχει κανένας έλεγχος στο ποιος δουλεύει πού και να πληρώνουν φόρο οι αγρότες.

Θα έλθει η ώρα που θα πρέπει να πάρετε θέση να το ψηφίσετε, κύριε Βρούτση. Εμείς τότε θα σας κρίνουμε. Και οι αγρότες όμως, που καθολικά το ζητούν, τότε θα σας κρίνουν διότι στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό το ζήτησαν οι αγρότες και δεσμευτήκαμε γι’ αυτό.

Και δεν θα μείνω στα υπόλοιπα, στη σπέκουλα που κάνατε γιατί θα πρέπει να δημιουργηθεί Γραμματεία Ενημέρωσης για το Προσφυγικό, ενώ υπάρχει ήδη. Διότι μέχρι τώρα μας κατηγορούσατε ότι δεν είμαστε συντονισμένοι. Τώρα, που υπάρχει διϋπουργικό όργανο και έχει εκπρόσωπο ο οποίος συνομιλεί με την κοινωνία και ενημερώνει και τα μέσα ενημέρωσης, θέλετε να καταργηθεί. Τελικά, θέλετε συντονισμένη την Κυβέρνηση ή χωρίς εκπροσώπηση και άφωνη; Τη θέλετε άφωνη. Αυτό νομίζω εγώ ότι προσπαθείτε να κάνετε.

Και δεν μιλάω μόνο για τις καθαρίστριες. Στις καθαρίστριες ποιο είναι το πρόβλημα; Ότι εμείς θέλουμε οι καθαρίστριες να είναι στα νοσοκομεία εργαζόμενες και στους δημόσιους φορείς και όχι στους εργολάβους. Μήπως και αυτό σας πειράζει; Μήπως θέλετε να είναι μόνο στους εργολάβους; Αυτά σας ενοχλούν στις τροπολογίες μας;

Όμως, ξέρετε γιατί αναφέρεστε μόνο στις τροπολογίες; Αναφέρθηκαν κι άλλοι συνάδελφοι από την Αντιπολίτευση; Διότι δεν θέλετε και δεν τολμάτε να αναφερθείτε στους συνεταιρισμούς. Για αυτό και μόνο δεκατρείς Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας –αν είναι δυνατόν!- τόλμησαν να πάρουν τον λόγο. Μόνο δεκατρείς έχουν γραφτεί στον κατάλογο αυτό. Γιατί, άραγε, να μιλήσουν; Για το όργιο διαφθοράς που συντήρησαν τα δικά τους κομματικά στελέχη;

Ακόμα και η έκθεση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής μιλάει για τον κομματισμό που εσείς δημιουργήσατε στους συνεταιρισμούς τα τελευταία χρόνια, εσείς και οι συνέταιροί σας, βέβαια, στις μνημονιακές κυβερνήσεις, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ.

Για το όργιο διαφθοράς, λοιπόν, των δικών σας παιδιών δεν τολμήσατε να πείτε τίποτα. Στις δικές σας ομιλίες εμείς θέλαμε να πείτε κάτι για τους συνεταιρισμούς, για τα 3 δισεκατομμύρια χρέη και τα 600 εκατομμύρια που μας ζητάνε και μας έχουν καταλογίσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για αυτά θα μιλήσει κανείς;

Όμως, ξέρετε γιατί η Αντιπολίτευση, δυστυχώς, παραμένει στα ψεύδη και στις φαντασιώσεις; Διότι, δυστυχώς, αυτό ολοκληρώνει το σενάριο που ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε χθες στη Βουλή. Μια επικίνδυνη και φοβική τοποθέτηση, μια τρομολαγνική τοποθέτηση, μια σκληρή δεξιά στροφή της Νέας Δημοκρατίας, που προμηνύει μαύρες μέρες στις σκοτεινές ιδέες εκ μέρους της Αντιπολίτευσης, ο οποίος τάχα ως Αρχηγός επικαλούνταν φιλελεύθερες ιδέες.

Βέβαια, την πολιτεία του κ. Μητσοτάκη στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης την ξέραμε, τη φιλελεύθερη του άποψη για τη λειτουργία του δημοσίου και την αξιοκρατία. Ποια ήταν; Να καρατομήσει μέσα σε μια νύχτα όλους τους αξιολογημένους Γενικούς Διευθυντές όλων των Υπουργείων και να βάλει στο δικό του Υπουργείο τον τελευταίο της βαθμολογίας, έναν που δεν έκανε αίτηση και έναν που είχε πειθαρχικά παραπτώματα. Αυτή είναι η αξιοκρατία και η φιλελεύθερη αντίληψη.

Όμως, οι ακρότητες αυτές, τις οποίες, δυστυχώς, ως χώρος εκπέμπετε, απευθύνονται σε ένα ακροατήριο συντηρητικό, στο ακροδεξιό ακροατήριο και στη συνιστώσα Γεωργιάδη, την οποία φοβάστε μη φύγει στο νέο κόμμα Μπαλτάκου-Καρατζαφέρη.

Η άγνοια, όμως, των όρων «δημοκρατία» και «πρόοδος» είναι πολύ πιο σημαντική από τις δικές σας διαφορές, που εμείς δεν έχουμε καμμία δουλειά να παρέμβουμε. Θα σας αφήσουμε μόνοι σας να λύσετε αυτά τα σημαντικά προβλήματα. Όμως, παίρνουμε μαθήματα από τις πολλαπλές τοποθετήσεις πρώην στελεχών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που αποχωρούν, που καταγγέλλουν για τις δημοκρατικές μεθοδεύσεις, που καταγγέλλουν για οκτακόσιους επιπλέον συνέδρους στη Νέα Δημοκρατία, από τη διαγραφή των Προέδρων της νεολαίας, από ένα συνέδριο το οποίο τελείωσε χωρίς εκλογές

Γιατί μας δίνουν όλα αυτά μηνύματα; Μας δίνουν μηνύματα στο πολιτικό επίπεδο. Πρέπει να προσέχουμε, διότι στους ανθρώπους που δεν έχουν την αίσθηση της δημοκρατίας ούτε μέσα στον χώρο τους, πολύ δε περισσότερο εμείς δεν μπορούμε να τους δώσουμε το δικαίωμα να παρέμβουν, να μειώσουν τη δημοκρατία που διεκδικούμε για την Ελλάδα, για όλους τους Έλληνες πολίτες.

Και ξέρετε από πού φαίνεται ποια είναι αυτή η άποψη της σκληρής δεξιάς στροφής στη Νέα Δημοκρατία; Στη συνέντευξή του στην «Washington Post» ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είπε ξεκάθαρα: Ελάτε να πάρετε τη δημόσια περιουσία. Έχει πολύ καλές τιμές. Και συντάσσεται με τις πιέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και στα εργασιακά και στις διαρθρωτικές αλλαγές.

Δηλαδή, η Νέα Δημοκρατία επιθυμεί έναν φοβισμένο πολίτη, έναν εργαζόμενο χωρίς δικαιώματα. Επιθυμεί έναν πολίτη υπόδουλο στη διαπλοκή, στο σύστημα εξουσίας. Γιατί τάξη και ασφάλεια για τη Νέα Δημοκρατία σημαίνει «πίστευε και μη ερεύνα» για το σκάνδαλο της SIEMENS, παραδείγματος χάριν. Τέτοιον πολίτη δεν τον θέλουμε στη σύγχρονη Ελλάδα. Θέλουμε ενεργό πολίτη ο οποίος να διεκδικεί, διότι είμαστε σε σύμπλευση με την Ευρώπη και σε αντίθεση με όσα, παραδείγματος χάριν, μισελληνικά εκπέμπει ο κ. Βέμπερ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο υποστηρίζει και η Νέα Δημοκρατία.

Αυτήν την περίοδο, πράγματι, η χώρα μας δίνει μια πολύ δύσκολη μάχη, μια μάχη η οποία πρέπει να κερδηθεί προς όφελος των Ελλήνων και διεξάγεται σε μια συνεχή διαπραγμάτευση εδώ και αρκετούς μήνες. Όμως, έχουμε θετικά νέα τα οποία δεν ακούγονται ούτε και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Έφυγε ο κ. Αμυράς.

Συγγνώμη, κύριε Πρόεδρε, που αναφέρομαι στο όνομά του, αλλά έφυγε μόλις μίλησε. Αυτή είναι η εκτίμηση στην κοινοβουλευτική διαδικασία που έχουν κάποιοι εκπρόσωποι των Ελλήνων.

Ο κ. Γιούνκερ είπε ότι δεν χρειάζονται άλλα μέτρα για την Ελλάδα και ότι δεν είναι αυτοσκοπός η ικανοποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Δεν ξέρω αν το ακούσατε από τα μέσα ενημέρωσης.

Ταυτόχρονα, η Κομισιόν είπε ότι δεν προτείνει τα μέτρα έκτακτης ανάγκης και υποστηρίζει τη Eurostat, η οποία Eurostat αποκάλυψε ότι το 2015 έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%, δηλαδή 1,6 δισεκατομμύρια περισσότερα, κάτι που μένει στους Έλληνες, μένει εδώ για τη διαπραγμάτευση, για λιγότερα μέτρα. Αλήθεια, γιατί δεν αναφέρθηκαν σε αυτά και μας γέμισαν με μια ψευδολογία όλη την προηγούμενη ώρα;

Ταυτόχρονα, ο ESM εξετάζει επιλογές ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Όμως, και η κ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι δεν θεραπεύτηκαν οι πληγές του 2008 και του 2009. Ήταν λάθος, δηλαδή, τα προγράμματα τα οποία εσείς υλοποιήσατε και σκύψατε κυριολεκτικά απέναντι στους δανειστές για να τα υλοποιήσετε. Η χώρα έχει δικαίωμα στην ανάπτυξη. Κι αυτό φαίνεται και από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που ανακοινώθηκαν χθες, που ανακοίνωσαν υπερδιπλάσιο ταμειακό πλεόνασμα τον Φεβρουάριο 2,85 δισεκατομμύρια έναντι 1,2 δισεκατομμύρια το 2015.

Και βέβαια, είναι γνωστά όλα που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα, όπως η απόφαση Ντράγκι για την είσοδο των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά και το σημαντικό πλεόνασμα που έχουμε πλέον με βάση τα σημερινά αποτελέσματα της Eurostat. Αυτά χρησιμοποιούμε εμείς για τη διαπραγμάτευση. Υπάρχει μια σημαντική διαφορά: Έχουμε αγωνία για να επιτύχουμε, έχετε αγωνία για να αποτύχει η Ελλάδα. Πρέπει να το λύσουμε αυτό το βασικό δίλημμα. Σας καλούμε να έχουμε κοινή αγωνία, να πετύχουν οι Έλληνες, όχι να πετύχει η Κυβέρνηση. Να πετύχουν οι Έλληνες και να πετύχουν και στον πρωτογενή τομέα.

Στον πρωτογενή τομέα για εμάς είναι ξεκάθαρη η απόφαση να ανορθωθεί ξανά το συνεταιριστικό κίνημα, να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία που έχει φθαρεί από τις επιλογές της Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ. Ένας τομέας, ο οποίος υπέστη όλες τις συνέπειες της λιτότητας, αλλά ταυτόχρονα, σε συνεργασία με την ΚΑΠ την οποία δέχθηκαν, μεγάλωσε τις ανισότητες. Διότι οι μεγάλες ιδιοκτησίες έχουν θέση στο δικό σας νεοφιλελεύθερο μοντέλο. Στο δικό μας μοντέλο έχουν θέση οι συνεταιρισμοί. Στη δική σας περίπτωση, μετά την φούσκα του χρηματιστηρίου, μετά την πλαστή οικονομική μεγέθυνση, οι συνεταιρισμοί δυστυχώς ο μόνος ρόλος που έπαιξαν είναι για να είναι χρήσιμοι για το πάρτι της διαπλοκής. Στο σκάνδαλο της Αγροτικής Τράπεζας, στα 5,5 δισεκατομμύρια θαλασσοδάνεια, είχαν κεντρική θέση συνεταιρισμοί και μάλιστα συνεταιρισμοί που ήταν σε περιοχές στελεχών κεντρικών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Η Αριστερά αυτό ήταν μέχρι τώρα, κύριοι συνάδελφοι; Διότι μιλήσατε για Αριστερά. Αυτό το πάρτι της διαφθοράς στους συνεταιρισμούς και στην ΠΑΣΕΓΕΣ; Να είναι μόνο 3% του ακαθάριστο εθνικού προϊόντος; Είναι αυτό αριστερή πολιτική, την οποία υπηρετήσατε και οι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι υπόλοιποι συνάδελφοι τα προηγούμενα χρόνια; Διότι μας εγκαλέσατε για το τι είναι Αριστερά.

Η Αριστερά φαίνεται στην πράξη, δεν φαίνεται με μείωση χρηματοδοτήσεων, με υποτίμηση του εθνικού πλεονεκτήματος, αλλά και των τοπικών, με απουσία εργαλείων ρύθμισης των τιμών και της κερδοσκοπίας, με υψηλό κόστος, με χαμηλή ποιότητα στα αγροεφόδια και με εκμετάλλευση των παραγωγών από μεσάζοντες. Γιατί αυτό είναι το σκηνικό της αγροτικής παραγωγής. Έτσι αγαπάτε όλοι τους αγρότες. Προφανώς, η ερήμωση της υπαίθρου, η πίκρα και η αντίδραση είναι προϊόν των μνημονιακών πολιτικών αλλά και του δικομματισμού τα τελευταία τουλάχιστον δεκαπέντε χρόνια στην Ελλάδα.

Εμείς διεκδικούμε για λογαριασμό των αγροτών και το αποδεικνύουμε και στη διαπραγμάτευση που υλοποιείται τώρα. Οι φορολογικές ρυθμίσεις οι οποίες έχουμε εμείς επιλέξει και διεκδικήσει, που δημιουργούν και το αφορολόγητο και την εξαγωγή του β΄ πυλώνα από το φορολογητέου, αλλά και την υπεράσπιση του αφορολόγητου και στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, που δεν υπήρχε για τους αγρότες, είναι κατάκτηση αυτής της Κυβέρνησης. Και είναι κατάκτηση με αγώνα απέναντι στους δανειστές, διότι δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε να μην πάρουμε μέτρα για ένα πρόβλημα που λέει: «6,5 χιλιάδες συνεταιρισμοί, μόνο 20 σήμερα υγιείς, 3 δισεκατομμύρια χρέη, 600 εκατομμύρια καταλογισμοί από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Δεν πρέπει να πάρουμε μέτρα γι’ αυτήν την πολιτική, γι’ αυτό το πρόβλημα; Δεν πρέπει να αποκαταστήσουμε την κακοδαιμονία και την κακοδιαχείριση; Δεν πρέπει να πάρουμε θέση απέναντι στα πορίσματα των ελεγκτών του Γενικού Λογιστηρίου στην ΠΑΣΕΓΕΣ, στην ανυπαρξία κανονισμού προμηθειών, στην πλήρη ανεπάρκεια ελέγχων των δαπανών; Δεν είναι Αριστερή πολιτική να υπάρχει διαφάνεια, ισοτιμία, ισονομία και να αποδίδεται ο λογαριασμός στους πολίτες, στους συνεταιριστές με πάρτι διαρκείας, με «δαπάνες πολυτελείας» όπως έγραφαν οι εφημερίδες; Έτσι θα συνεχίσουμε στις οργανώσεις τις συνεταιριστικές;

Για εμάς, ο στόχος μας είναι ένα νέο παραγωγικό και διατροφικό μοντέλο, που στηρίζεται στη λειτουργία των συνεταιρισμών και στηρίζεται και από ένα πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, το οποίο έχει γυρίσει «κατακοκκινισμένο» από την Ευρώπη και εγκρίθηκε με τη δική μας Κυβέρνηση. Δίνει 7 δισεκατομμύρια και κινητοποιεί τον πρωτογενή τομέα και βέβαια δίνει βάρος στο περιβάλλον, στην κλιματική αλλαγή, στο αγροδιατροφικό σύμπλεγμα, στα βασικά οικοσυστήματα και προφανώς στην καινοτομία, στη δικτύωση αλλά και στην αποκέντρωση πόρων.

Εμείς τολμάμε και δίνουμε πόρους στη διαχείριση και στην περιφέρεια, χωρίς να έχουμε κομματικές και εκλογικές συγγένειες με τους οποιουσδήποτε εκλέγονται στην αυτοδιοίκηση. Εσείς δεν τολμούσατε ποτέ. Ήταν ένα κλειστό γκέτο, μια ομερτά όλη η Ελλάδα. Ποτέ δεν δόθηκαν πόροι σε αυτοδιοίκηση που δεν ελέγχατε. Όμως, εμείς πιστεύουμε στην ελεύθερη συμμετοχή, στα ίσα δικαιώματα και στον εκδημοκρατισμό του κινήματος. Αυτό κάνουμε με το νέο νόμο των συνεταιρισμών, που δίνει και τη σημαντική αίσθηση της κοινωνικής οικονομίας, μέσα από ένα άλλο μοντέλο όπου έχουμε ενεργό τον πολίτη και σαν συνεταιριστή, αλλά και σαν καταναλωτή. Διεκδικούμε τη σύνδεση του καταναλωτή με τον παραγωγό. Την άμεση σύνδεση, που δίνει έλεγχο ποιότητας, τοπικές αγορές, χωρίς μεσάζοντες, χωρίς μεγάλο μεταφορικό κόστος και χωρίς μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Αυτή είναι η διαφορετική λογική, η σύνδεση του παραγωγού με τον καταναλωτή, την οποία εισάγουμε εμείς. Και επιχειρηματική αποτελεσματικότητα, με σκληρά κριτήρια, με πρόγραμμα δράσης, με γενικούς διευθυντές, με απόλυτη διαύγεια, με καθαρό εκλογικό σύστημα, αλλά και δημοκρατία.

Και ισότητα των δύο φύλων και βέβαια το μεγαλύτερο βάρος, η μία συνεταιριστική μερίδα, η γενική συνέλευση και η δημοκρατία στις αποφάσεις. Αυτές είναι οι αρχές μιας διαφορετικής πολιτικής. μιας πολιτικής που λέει: ο πολίτης μπροστά, ανοιχτά η πολιτική στον πολίτη, ενεργός πολίτης με εφόδια από την πολιτεία και ένα μόνο εφόδιο, τη δημοκρατία. Η δημοκρατία επιστρέφει και στο συνεταιριστικό κίνημα με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σας ευχαριστώ.

Παρακολουθείστε την τοποθέτηση εδώ