Τοποθέτηση Σωκράτη Φάμελλου κατά τη συζήτηση τροπολογιών που κατατέθηκαν στο ΣΝ «Κύρωση της Συμφωνίας Αεροπορικών Υπηρεσιών μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας», 07-04-2016

Θα μου επιτρέψετε να έχω τουλάχιστον τον χρόνο του κ. Βρούτση, όχι για τίποτε άλλο, αλλά είναι αρκετά τα ερωτήματα. Θα τα απαντήσω λεπτομερώς και στοιχειοθετώντας τα.

Θέλω να ξεκινήσω, συμφωνώντας με την τοποθέτηση του κ. Θεοχαρόπουλου ότι απαιτείται σοβαρότητα. Και προφανώς σε αυτές τις στιγμές στις οποίες βρίσκεται η χώρας μας απαιτείται σοβαρότητα πρώτα απ’ όλα από το Κοινοβούλιο και από την Κυβέρνηση. Και αυτό επιδιώκουμε ακριβώς και με τις τροπολογίες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Οι τροπολογίες έρχονται να καλύψουν τραγικά λάθη της διοίκησης των προηγούμενων χρόνων. Διότι μην μου πείτε ότι δεν είναι τραγικό λάθος το ότι δεν προβλεπόταν πώς θα πηγαίνουν τα παιδιά να δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις. Και δεν πιστεύω να εγκαλούμεθα διότι πάμε να διορθώσουμε κάτι το οποίο είναι υποχρέωσή μας απέναντι στη νεολαία της χώρας, ιδιαίτερα στην ύπαιθρο και στην περιφερειακή ανάπτυξη. Πρέπει να κάνουμε τέτοιες αλλαγές και τις κάνουμε και με τροπολογίες.

Το δεύτερο είναι το θέμα των «Κτηριακών Υποδομών». Η προηγούμενη διοίκηση επέλεξε να ενοποιήσει διάφορα δημόσια -αν θέλετε- συστήματα κατασκευής έργων σε έναν φορέα, αλλά δεν προέβλεψε να τους δώσει τα λεφτά με τα οποία θα δούλευαν.

Πρακτικά δηλαδή -και το λέω και στον κ. Καρρά αυτό με όλη τη συναδελφική, αν θέλετε, επικοινωνία. Θα σας πω το εξής, κύριε Καρρά. Και κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συγχωρέστε με, δεν είναι προσωπικό. Για χάρη του λόγου.

Αν δεν μεταφέρουμε τους πόρους του ταμείου του λογαριασμού αυτού προς τις «Κτιριακές Υποδομές», είναι σαν να απαγορεύουμε στις κτιριακές υποδομές να κάνουν δικαστήρια και επισκευές φυλακών.

Προφανώς, αγαπητοί συνάδελφοι, δεν έχουμε το δικαίωμα να απαγορέψουμε απ’ αυτόν τον δημόσιο φορέα να κατασκευάζει δημόσια έργα. Δεν μπορούμε να στερούμε την ποιότητα των υποδομών ή τη λειτουργία των δικαστηρίων και την πορεία της Δικαιοσύνης.

Άρα, είναι υποχρέωσή μας, για να καλύψουμε τραγικά λάθη και ανεπάρκειες της προηγούμενης διοίκησης, να κάνουμε και αυτήν την τροπολογία.

Βέβαια, δεν μπορεί κανείς να μας κατηγορήσει ότι οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγουν, ενισχύοντας την ανάπτυξη, να μειώσουν το κόστος ενέργειας σε μικρές και μεσαίες παραγωγικές μονάδες που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, διότι αυτές υπάρχουν στον άξονα του δικτύου φυσικού αερίου και αυτές στοχεύουμε να ενισχύσουμε.

Καλώ και τον συνάδελφο από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας να σκεφτεί ότι η μείωση του κόστους ενέργειας στη μικρομεσαία και μεσαία επιχειρηματικότητα βελτιώνει και τη θέση της εργασίας.

Πρακτικά, κύριε συνάδελφε, νομίζω ότι η απασχόληση, η εργασία, οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι που προσδοκούν απασχόληση, ευνοούνται από τη μείωση του κόστους εργασίας στις βιοτεχνικές και παραγωγικές μονάδες και στους βιοτέχνες.

Ας πάμε λιγάκι σε αυτά τα δύο που σας απασχόλησαν περισσότερο.

Η θητεία των μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ είναι φωτογραφική διάταξη και αφορά ένα συγκεκριμένο άτομο; Αγαπητοί συνάδελφοι, όταν αναφέρεστε σε ένα συγκεκριμένο άτομο, προδήλως αποδεικνύετε ότι η φωτογραφική είναι η δική σας επιδίωξη του αποκλεισμού, διότι εμείς δεν αναφερθήκαμε σε άτομο.

Δυστυχώς, μέχρι τώρα φωτογραφική ήταν η διάταξη και αντιδημοκρατική, που απαγόρευε στους εργαζόμενους να διαλέγουν όποιον θέλουν για το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης, διότι αυτό ίσχυε με τη μία θητεία μόνο, που ήταν φωτογραφικό. Εμείς ερχόμαστε και πολύ απλά λέμε ότι δεν πρέπει να τίθεται κανένα πρόσκομμα δημοκρατικής εκπροσώπησης, ιδιαίτερα δε το πρόσκομμα των θητειών, όταν ακόμα και στις Ανεξάρτητες Αρχές προσφάτως δόθηκε η δυνατότητα να επαναλαμβάνεται η θητεία.

Και πάμε και στο τελευταίο, που είναι ο ειδικός λογαριασμός. Ο ειδικός λογαριασμός αρωγής απευθύνεται μόνο σε αυτούς που κατ’ εξαίρεση του δημόσιου λογιστικού και του ευρωπαϊκού λογιστικού θέλουν να δώσουν πόρους για τους πρόσφυγες. Έρχεται, παραδείγματος χάριν, ένας φιλέλληνας ή ένας Έλληνας ευπατρίδης του εξωτερικού και θέλει να δώσει πόρους.

Προτείνουμε, λοιπόν, να εξαιρείται αυτός ο λογαριασμός από τη διαδικασία ανάληψης δαπάνης, έκδοσης εντάλματος, διαδικασίας διαγωνισμού με βάση τους όρους του δωροθέτη, αν θέλετε, αυτού που θέτει αυτή τη στιγμή την ενίσχυση.

Και για τον λόγο αυτό, για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις, προτείνω, κύριε Υπουργέ, να αποσύρουμε τις επιχορηγήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν αφορά τη συμβατική χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τους πρόσφυγες. Αφορούσε κατ’ εξαίρεση εργαλεία.

Επιφυλασσόμεθα, αγαπητοί συνάδελφοι, αν έρθει κατ’ εξαίρεση χρηματοδοτικό εργαλείο της Ευρώπης, να νομοθετήσουμε κατ’ εξαίρεση κάτι επιπλέον.

Για να μην υπάρχουν, λοιπόν, εντυπώσεις, το αφαιρούμε και προτείνουμε στον Υπουργό να αποδεχθεί την αφαίρεση. Διότι πρακτικά, και κύριοι συνάδελφοι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, έρχεται αυτή εδώ η τροπολογία να αντικαταστήσει την υπουργική απόφαση, η οποία δεν έχει νομική βάση, διότι προφανώς γνωρίζετε ότι ο νόμος είναι υπεράνω της υπουργικής απόφασης, η οποία εκ νέου θα καθορίσει το πλαίσιο.

Και μην μπλέκετε. Είστε πολύ έμπειροι στα νομοτεχνικά, γνωρίζετε τη διαδικασία.

Η κατ’ εξαίρεση, λοιπόν, δημιουργία του λογαριασμού και η κατ’ εξαίρεση διαχείριση …

Κύριε Βρούτση, μάλλον δεν καταλάβατε τίποτα. Αισθάνομαι ότι είναι κρίμα να μιλάω τόση ώρα και να μην με έχετε ακούσει. Μάλλον ακούτε μόνο το δεύτερό σας εαυτό. Θα σας εξηγήσω ποιος είναι αυτός. Προφανώς δεν είναι Έλληνας, κύριε Βρούτση. Γιατί δεν υπηρετείτε αυτή τη στιγμή το συμφέρον της παραγωγής και της οικονομίας στη χώρα μας.

Εγώ, κύριοι συνάδελφοι, σας λέω ότι στην περίπτωση που υπάρχει ενίσχυση του λογαριασμού από οποιονδήποτε έξω από τη χώρα ή μέσα από τη χώρα, που θέλει κατ’ εξαίρεση και με τους δικούς του όρους να δημιουργήσει, αν θέλετε, ένα τέτοιο πρόγραμμα αρωγής, με αυτούς του όρους δεχόμαστε να δημιουργηθεί ο λογαριασμός.

Όμως, επειδή ακούμε πάρα πολλά -τα άκουσα και από τον κ. Βρούτση και προφανώς μπορεί να απαντήσει και θα απαντήσω κι εγώ στη συνέχεια- καταστροφολογικά για την πορεία της χώρας, είναι κρίμα η Νέα Δημοκρατία να μιλάει για καταστροφή το 2015, όταν η ύφεση σχεδόν εκμηδενίστηκε, όταν προέβλεπαν οι ίδιοι ότι η ύφεση θα είναι 7%, όταν η Ελλάδα είναι πρώτη στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ, όταν επετεύχθη πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% ενώ προβλέπαμε έλλειμμα 0,25% και οι ίδιοι πάνω από 3%, ενώ η ανεργία μειώθηκε ενώ αυξήθηκε το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων κι ενώ τελικά όλα λειτουργούν προς όφελος της χώρας μας και προς όφελος της προόδου των Ελλήνων.

Και είναι κρίμα να χρησιμοποιούνται αιτιάσεις ξένων παραγόντων, διότι αυτό υποδηλώνει και μια εξωτερική πολιτική υποτακτική, δηλώνει ότι δεν εξυπηρετούμε τα συμφέροντα της χώρας, αλλά τα συμφέροντα του κόμματος. Και είναι κρίμα να υπηρετούμε τα συμφέροντα του Κόμματος, όταν η χώρα μας έχει τόσο μεγάλη ανάγκη να στηριχτεί στα πόδια της.

Δεν πιστεύω ότι πρέπει να υπερασπιζόμαστε καρέκλες. Και εμείς δεν θα υπερασπιστούμε ποτέ τις καρέκλες μας. Και μάλιστα μην κρίνετε, κύριε Βρούτση, εξ ιδίων τα αλλότρια, διότι εμείς ποτέ δεν είπαμε και αποδείξαμε ότι καμία δημόσια σύμβαση δεν πάει προς όφελος κανενός Υπουργού.

Κατατέθηκαν στη Βουλή και το κρύψατε και από τον κ. Βίτσα, όλοι οι φάκελοι διαγωνισμών που έκανε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Και ο κ. Τόσκας απάντησε στις αιτιάσεις του κ. Θεοδωράκη και σας έδωσε τα στοιχεία διαγωνισμών για τα hot spots των νησιών. Εμείς δεν μάθαμε ποτέ να υπηρετούμε κυκλώματα διαπλοκής. Εμείς υπερασπιζόμαστε τη χώρα και σας καλούμε έστω τώρα να καταλάβετε ότι η μόνη προοπτική είναι να βγούμε από την κρίση, να σηκωθούμε στα πόδια μας, να έχουμε εθνικά ανεξάρτητη πολιτική.

Ελπίζουμε κάποια στιγμή να βάλετε μυαλό κι εσείς. Διότι οι Έλληνες σας καταψήφισαν τρεις φορές, γιατί δεν είχατε βάλει μυαλό και δεν υπηρετούσατε τα συμφέροντα των Ελλήνων.

Παρακολουθείστε την τοποθέτηση εδώ