Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε σήμερα για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τις δασικές συνεταιριστικές οργανώσεις. Ένα θεσμικό πλαίσιο, το οποίο είναι απαραίτητο, γιατί έχουμε μπροστά μας πολύ σημαντική και χρήσιμη δουλειά για την κοινωνία, για την εξυγίανση των οργανώσεων αυτών, για την ανάπτυξή τους και για τη βελτίωση της λειτουργίας τους. Είναι πανθομολογούμενο, σχεδόν από όλα τα κόμματα της Βουλής, ότι ο νόμος του 2000 δημιούργησε σοβαρά προβλήματα και ο χώρος αυτός έχει ανάγκη από μια μεγάλη αναζωογονητική τομή.
Δυστυχώς, ζήσαμε και ζούμε στην ύπαιθρο μια ομηρία των δασεργατών, εξαιτίας των στρεβλώσεων που είχε και ο νόμος αλλά σε έναν βαθμό, επιτρέψτε μου να πω, και η πολιτική διοίκηση της χώρας τα τελευταία χρόνια. Ευτυχώς που συμφωνούμε και δεν χρειάζεται να διαφωνήσουμε επί κάτι το οποίο όλοι οι άνθρωποι που ασχολούνται με τη δασική υλοτομία και τη διαχείριση των δασών το γνωρίζουν, γι’ αυτό και υπάρχει κι αυτή η σχετική ομοφωνία -όχι πλήρης βέβαια-, στην ψήφιση του νόμου.
Εμείς προφανώς δεν κινούμαστε μόνο από την άσχημη κατάσταση στο χώρο αυτό και τα μεγάλα προβλήματα, αλλά και από το ότι οι διεθνείς συνθήκες αλλά και το Σύνταγμά μας υποστηρίζουν την ενίσχυση της συνεταιριστικής συνεργασίας. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο στον δασικό χώρο, αλλά συνολικά στον αγροτικό υπήρχε μια μεγάλη υποτίμηση, αλλά θα έλεγα εγώ και μια μεγάλη μικροκομματική εκμετάλλευση του συνεταιρισμού. Η διαπλοκή είχε κυριαρχήσει στον συνεταιριστικό χώρο και η θετική ιστορία της Ελλάδας -που υπήρχε θετική ιστορία στο συνεταιριστικό κίνημα-, κατάντησε να είναι ίσως από τα πιο δύσκολα, σκοτεινά ή ίσως αρνητικά χαρακτηριστικά της σύγχρονης Ελλάδας.
Δυστυχώς, δεν υπάρχει πια εμπιστοσύνη στους συνεταιρισμούς ούτε από τους Έλληνες αγρότες, πολύ περισσότερο από την ελληνική κοινωνία, διότι μεγάλα σκάνδαλα, συνδυασμένα με το τραπεζικό σύστημα και πάντα τους πολιτικούς κομματάρχες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισαν όλη την ελληνική επαρχεία.
Εμείς όμως, πρέπει να κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να επιστρέψουμε στις υγιείς αρχές της κοινωνικής και της συνεταιριστικής οικονομίας. Αυτό δεν γίνεται μόνο με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που αφορά τις δασικές συνεταιριστικές οργανώσεις. Προηγήθηκε αντίστοιχο νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και έπεται, το αμέσως χρονικό διάστημα, μια μεγάλη τομή για την κοινωνική οικονομία. Γιατί πιστεύουμε ότι μέσα στην κοινωνία υπάρχουν υγιείς δυνάμεις, οι νέοι επιστήμονες, αλλά και οι άνθρωποι με μεράκι και κέφι που θέλουν δουλειά. Και η προηγούμενη, αν θέλετε, περίοδος του δικομματισμού κατάντησε την Ελλάδα μια χώρα χωρίς δουλειά, χωρίς μεράκι, χωρίς κέφι, γιατί πολύ απλά δεν μπορούσε κάποιος να βρει τίμια το αποτέλεσμα της δουλειάς του και έναν χώρο για να δημιουργήσει και να σκεφτεί ελεύθερα.
Όλη αυτή η ιστορία είναι γεγονός ότι πρόδωσε σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό όλα τα δημοκρατικά, αν θέλετε, χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας και όλον τον προοδευτικό κόσμο. Τον εκμεταλλεύτηκε ιδιαίτερα τον κόσμο αυτόν για να δημιουργήσει ίδιον όφελος, είτε στις κορυφές του συνεταιριστικού κινήματος είτε στη διαχείριση της πολιτικής καρέκλας.
Για εμάς, όμως, ο νόμος αυτός συνδέεται πρώτα απ’ όλα και με την ανάγκη της περιφερειακής ανάπτυξης. Νομίζω ότι ο Υπουργός το είπε αρκετά συγκεκριμένα, θέλουμε να μείνει ο κόσμος στην ύπαιθρο, θέλουμε να υπάρχει εισόδημα στην ύπαιθρο, να υπάρχουν και τα έργα υποδομής και η διαχείριση του περιβάλλοντος από τους ίδιους τους εργαζόμενους που νοιάζονται για τον τόπο τους, να υπάρχει εισόδημα και πραγματικό προϊόν. Όλο αυτό το αλισβερίσι που παίξατε τα προηγούμενα χρόνια με τα χρηματιστήρια, που απλά έφαγε τα λεφτά του κοσμάκη, πρέπει να σταματήσει. Η Ελλάδα γυρίζει στην οικονομία του πραγματικού προϊόντος και η λειτουργία των δασεργατών είναι ένα τέτοιο συγκεκριμένο παράδειγμα. Είναι άνθρωποι του μόχθου, που όμως μέχρι τώρα τους εκμεταλλεύονταν έμποροι και όλο το σύστημα των ενδιάμεσων, αν θέλετε, μη παραγωγικών σταδίων του εμπορίου.
Ταυτόχρονα, νομίζουμε ότι το νομοσχέδιο αυτό μπορεί να συμβάλει και στον όρο που εμείς δίνουμε στη νέα οικονομία, στην κυκλική οικονομία, γιατί έχει κι αυτά τα περιβαλλοντικά αειφορικά χαρακτηριστικά η λειτουργία των ανθρώπων αυτών μέσα στα δάση. Έτσι, λοιπόν, προτείνεται και προβλέπεται να αναλαμβάνουν οι συνεταιρισμοί αυτοί και άλλες δραστηριότητες, όπως παραδείγματος χάριν η μεταποίηση των προϊόντων αυτών, αυξάνεται ο αριθμός των μελών για να μην υπάρχει εκμετάλλευση από μη, αν θέλετε, αδειοδοτημένα πρόσωπα, μη κατόχους της ιδιότητας του δασεργάτη.
Υπάρχει πλέον ρητά το ποια είναι αυτή η ιδιότητα, αλλά προβλέπεται και η κατάρτιση και η εκπαίδευση των δασεργατών. Μπαίνει πλέον η οικονομική ευθύνη των μελών στους συνεταιρισμούς, διότι ξανά το δημόσιο δεν θα κληθεί να λύσει και να πληρώσει τα σπασμένα, τα κλεμμένα, θα έλεγα εγώ -τα ξέρετε καλύτερα από μένα- των συνεταιρισμών. Προφανώς μπαίνει διαφάνεια και στις δημοκρατικές τους διαδικασίες με αντιπροσώπους στις εκλογές τους, με αρχαιρεσίες, με ψηφοδέλτιο, αλλά και μ’ έναν αυτοέλεγχο των ιδίων για τη δική τους δραστηριότητα.
Υπάρχει κρατική εποπτεία των συνεταιρισμών αυτών και κανονισμός λειτουργίας και προβλέπεται η διάθεση των προϊόντων με δημοπρασία, έτσι ώστε να μην γίνεται καμία απευθείας ανάθεση σε οποιονδήποτε έμπορο με πολύ μεγάλο κόστος ενδιάμεσης διαχείρισης προς τον τελικό καταναλωτή.
Αυτή η διαφάνεια των οικονομικών δραστηριοτήτων μάς δίνει τη δυνατότητα να υπάρχει ένας υγιής ανταγωνισμός, να υπάρχει επιχειρηματικότητα, να υπάρχει συνεταιριστική συνείδηση, να υπάρχει εργασία και ταυτόχρονα προβλέπεται και η χρηματοδότηση και η παροχή φορολογικών και αναπτυξιακών κινήτρων γι’ αυτούς τους συνεταιρισμούς.
Νομίζω ότι έτσι υπάρχει ένα ξεκάθαρο πεδίο, ένας οδικός χάρτης για την ανασύσταση των δασικών συνεταιρισμών και την εξυγίανσή τους, για να πάψει το φαινόμενο των συνεταιρισμών-σφραγίδων. Νομίζουμε ότι και το πλήθος των συμμετεχόντων εξασφαλίζει αυτές τις προδιαγραφές και αυτές τις προϋποθέσεις.
Γίνεται, όμως, μια συζήτηση και για άλλα θέματα του αγροτικού χώρου και επιτρέψτε μου να αναφερθώ σ’ αυτά επειδή και ο συνάδελφος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και ένας άλλος Βουλευτής προηγουμένως έθεσαν ένα ζήτημα σχετικά με την τροπολογία για τον ΕΛΓΑ.
Καταρχήν, νομίζω ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ο ν. 4336/2015, που περιόριζε την αποζημίωση των ελεγκτών-εκτιμητών, είναι ένας νόμος ο οποίος ψηφίστηκε και από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και από τη Νέα Δημοκρατία. Ερχόμαστε, λοιπόν, να λύσουμε ένα πρόβλημα το οποίο δημιουργήθηκε μετά από μια, αν θέλετε, διαπραγμάτευση και τον συμβιβασμό που κάναμε πέρσι το καλοκαίρι. Τι προέβλεπε; Προέβλεπε τον περιορισμό των ημερών που μπορούν να γίνονται επί τόπου διαπιστώσεις, άρα τα εκτός έδρας και οι επιθεωρήσεις, και μείωση της αποζημίωσης.
Εμείς ήρθαμε και τροποποιήσαμε με άλλη νομοθετική πράξη τον αριθμό των ημερών που είναι έξω στο πεδίο κι έτσι εκατόν πενήντα γεωπόνοι πήγαν σε διακόσιες ημέρες και εκατόν ογδόντα κτηνίατροι πήγαν επίσης σε διακόσιες. Αυτό δεν το ανέφερε κανείς. Ωραία, δεν θυμάστε τι ψηφίζουμε. Δεν πειράζει. Εμείς θα προχωράμε.
Ταυτόχρονα έχει γίνει ξεκάθαρο ότι δίνεται η δυνατότητα μ’ αυτόν τον νόμο να λυθεί το πρόβλημα με υπουργική απόφαση και η δήλωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, του κ. Αποστόλου, είναι ότι αυτή ακριβώς την επιδίωξη έχουμε, διότι καταλαβαίνετε ότι εντάσσεται και σ’ ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης και ήδη έχει προταθεί εκ μέρους μας για να μπορέσουμε να αυξήσουμε τα δεκαπέντε λεπτά που είναι η αποζημίωση.
Μην χύνετε, λοιπόν, κροκοδείλια δάκρυα. Το πρόβλημα προφανώς και το γνωρίζουμε. Εμείς αυξήσαμε τις μέρες για να είναι στο πεδίο οι άνθρωποι αυτοί και προφανώς επιδιώκουμε να υπογραφεί αυτή η υπουργική απόφαση, αλλά τώρα εσείς μάλλον δεν θέλετε να το λύσουμε αυτό. Θέλετε να κάνετε προσωπική επίθεση σε κάποιον Υπουργό της Κυβέρνησης. Εμείς πάντως θα λύσουμε το πρόβλημα, για να είμαστε εντάξει με τους εκτιμητές και με τους αγρότες. Εσάς σας αφήνουμε να κάνετε μικροπολιτική.
Είναι γεγονός ότι θα ήταν ευχής έργο αν αυτό το νομοσχέδιο περιοριζόταν μόνο στη συζήτηση για την πραγματική πολιτική που είναι το δασικό συνεταιριστικό κίνημα, όμως έγινε μία προσπάθεια να συνδεθεί με τους δασικούς χάρτες –άκουσον άκουσον- αυτούς που τόσα χρόνια είχατε στο 1% και τώρα, απ’ ό,τι γνωρίζουμε, στις 27 του μήνα αναρτάται το 20% μ’ έναν νόμο ο οποίος ψηφίστηκε πριν από λίγο καιρό, αν δεν κάνω λάθος, τον Μάιο του 2016. Επαναλαμβάνουμε ότι σε τέσσερις μήνες έγινε αυτό, όταν τα προηγούμενα δεκαπέντε χρόνια είχατε φτάσει στο 1% ανάρτησης. Σε τέσσερις μήνες το 20% ήταν αναρτημένο. Αυτά νομίζω ότι δεν πρέπει να λέγονται εδώ για εμάς που γνωρίζουμε τι γινόταν, γιατί είχαμε υπηρετήσει σε χώρους που δεν μπορούσαμε να κάνουμε ανάρτηση δασικών χαρτών και το ζήσαμε πάρα πολύ έντονα αυτό.
Έχω, όμως, την αίσθηση ότι η Αντιπολίτευση και πολλά μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να παραποιήσουν την πραγματικότητα σε πάρα πολλά πεδία, μάλλον –για εμάς είναι σίγουρο- γιατί έχουν κάνει μια συμφωνία να φθείρουν την Κυβέρνηση. Προφανώς κρύβουν ότι ταυτόχρονα προσπαθούν να φθείρουν τη χώρα, γιατί εκεί που καταλήξουμε είναι ότι αυτή η προσπάθεια που κάνει η Αντιπολίτευση θέλει να φθείρει τη δουλειά των Ελλήνων, θέλει να φθείρει την τιμιότητα των Ελλήνων, θέλει να φθείρει την εργασία των Ελλήνων. Αυτό είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που προσπαθούν να δημιουργήσουν, μόνο και μόνο για να ξαναπάρουν τις καρέκλες της εξουσίας.
Βέβαια, ο κ. Βρούτσης έκανε ένα τεράστιο άλμα και από τους δασικούς συνεταιρισμούς πήγε στις τηλεοπτικές άδειες, αλλά απορώ γιατί ξύνονται στη γκλίτσα του τσοπάνη.
Τις τελευταίες μέρες δεχόμαστε μια πρωτοφανή και συντονισμένη επίθεση από μέσα ενημέρωσης που δεν πλειοδότησαν στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες ή από πλειοδότες οι οποίοι μάλλον δεν μπορούν ή δεν θέλουν να καταβάλουν την πρώτη δόση για την αδειοδότησή τους και βέβαια από πάρα πολλούς απ’ αυτούς που συμμετείχαν σ’ έναν διαγωνισμό με τον οποίο διαφωνούσαν, αλλά συμμετείχαν.
Στον χορό, βέβαια, μπήκαν και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης -αναρωτιέμαι αν υπάρχει συμβόλαιο ή όχι, να το διευκρινίσουμε και να το διερευνήσουμε- που προσπαθούν να σπιλώσουν την πανθομολογούμενη αδιάβλητη διαδικασία -από όλους, ακόμα και με τους σκληρότερους αντιπάλους αυτής- για να αποκρύψουν τις δικές τους καταφανείς ευθύνες, γιατί επέλεξαν είκοσι επτά χρόνια να μην δώσουν τηλεοπτικές άδειες, να στερήσουν δημόσια έσοδα, να αφήσουν αυτό το πάρτι της διαπλοκής, αλλά να κάνουν και πολιτική συμφωνία με τους καναλάρχες: Πρώτα απ’ όλα να τους προβάλλουν για να διατηρούν τις πολιτικές τους καρέκλες και στη συνέχεια να παίζουν όλα τα παιχνίδια που οι καναλάρχες ήθελαν για να συνεχίσουν να εκπέμπουν χωρίς άδεια.
Δεν κάνατε διαγωνισμό, δεν δώσατε άδεια και παραμένει ακόμα τα ερώτημα: Δεν είχατε το πολιτικό σθένος, δεν είχατε το πολιτικό μέγεθος ή είχατε άλλα συμφέροντα και δεν κάνατε διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες τόσα χρόνια;
Εμείς, όμως, κάναμε με απόλυτη επιτυχία μια αδιάβλητη διαδικασία. Μέσα σε έναν χρόνο, 50 εκατομμύρια έχουν καταβληθεί για τέλη διαφημίσεων και τέλη χρήσεων συχνοτήτων, ενώ 250 εκατομμύρια είναι το τίμημα που θα πληρώσουν οι τέσσερις υπερθεματιστές μέχρι σήμερα.
Αυτά, ακόμα και σαν έσοδο, τα είχατε στερήσει από τους Έλληνες και είχατε στερήσει βέβαια και την υλοποίηση για την τήρηση του Συντάγματος. Δεν προασπίσατε το δημόσιο συμφέρον όσον αφορά τις τηλεοπτικές άδειες. Πολύ σας στενοχωρεί και προσπαθείτε να αναστείλετε και να διαβρώσετε τον διαγωνισμό.
Δεν θα σας κάνουμε το χατίρι. Ξέρουμε ότι με την ηρεμία που μας διακρίνει και τον απόλυτα πετυχημένο σχεδιασμό μπορεί να προχωρήσει νόμιμα, όπως η Βουλή έχει αποφασίσει, η διαδικασία της αδειοδότησης με αυστηρό έλεγχο της τήρησης όλων των όρων, διότι σε όλο τον διαγωνισμό προβλέπονται πάρα πολλά στάδια ελέγχου που ανησυχούν προφανώς μέχρι στιγμής τους υπερθεματιστές, γιατί πρέπει πράγματι να εξεταστεί και η οικονομική επιφάνεια, πρέπει να εξεταστεί και η τραπεζική ενημερότητα. Ήδη σας πληροφορώ ότι τρεις έχουν κοπεί, άλλος γιατί δεν πλήρωσε παράβολο, άλλος γιατί δεν έδωσε σωστή εγγυητική, άλλος γιατί δεν είχε ενημερότητα. Εδώ φαίνεται πώς ξεκαθαρίζουμε με νόμιμο, αυστηρό τρόπο τα συμφέροντα του Δημοσίου από τη μια μεριά και τις όποιες επιδιώξεις οποιωνδήποτε επιχειρηματιών θέλουν να υπερβούν το δημόσιο συμφέρον. Όλα νόμιμα θα γίνουν.
Και βέβαια προδικαστικές προσφυγές υπάρχουν εναντίον των υπερθεματιστών. Και βέβαια, αν αποτύχουν, θα χάσουν τον τίτλο αυτό, επίσης στη συνέχεια θα κληθούν –και έχουν κληθεί ήδη- να καταβάλουν το ποσό της πρώτης δόσης και αν δεν μπορέσουν, επίσης θα χάσουν την άδεια. Και όποιος θεωρεί ότι αδικήθηκε, υπάρχει πάντα η δικαστική οδός, στην οποία μπορεί οποιοσδήποτε να κάνει ένσταση και να προσφύγει. Αν υπάρχει οποιοδήποτε ζήτημα, με διαφάνεια, με ισοτιμία, μπροστά στην κοινωνία, μπροστά στις νόμιμες εισαγγελικές αρχές, παρακαλώ να υποβληθούν οι όποιες ενστάσεις.
Υπάρχουν πολλές δικλίδες ασφαλείας στη διαδικασία αυτή, αλλά όσοι μιλούν για αδιαφάνεια και σκοτεινές συναλλαγές, ή κάτι έχουν να κρύψουν ή έτσι συνήθισαν να δουλεύουν μέχρι τώρα. Αυτό, λοιπόν, έχει σταματήσει. Η κοινή γνώμη έχει ενημερωθεί και όλα έγιναν στον δημόσιο χώρο.
Διότι, προσέξτε, μιλάμε για έναν χώρο όπου οι επιχειρηματίες του μέχρι τώρα καθυστερούσαν καταβολές μισθών, σώρευαν απλήρωτα θαλασσοδάνεια και είχαν συνεννοηθεί ή είχαν συνηθίσει με το πολιτικό σύστημα διαγωνισμούς τύπου «Digea»: Ένας διαγωνιζόμενος, χωρίς ενημερότητα, χωρίς πόθεν έσχες, κατ’ ανάθεση στο χαμηλότερο δυνατό τίμημα με το μικρότερο όφελος για τον δημόσιο χώρο. Αυτός ήταν ο τρόπος που είχατε συνηθίσει να κάνετε διαγωνισμούς με τους ανθρώπους των μίντια; Δεν γίνεται πια κάτι τέτοιο. Η κοινωνία απαιτεί να υπάρχει νομιμότητα, να υπάρχει κόστος, να υπάρχει τίμημα.
Επίσης, θέλω να πω και κάτι άλλο: Γίνεται μια μεγάλη συζήτηση για την «Attica Bank» και θέλω να πω το εξής: Έχουμε όλοι ευθύνη να υπερασπιστούμε τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και τη νομιμότητα και τη δεοντολογία της τραπεζικής δεοντολογίας. Προσέξετε πάρα πολύ τα παιχνίδια αυτά που παίζετε αν εξυπηρετούν τη νομιμότητα ή αν εξυπηρετούν αυτούς που αμφισβητούν τις τράπεζές μας. Εμείς υπερασπιζόμαστε το τραπεζικό σύστημα για να υπάρχει και η κοινωνία και η οικονομία όρθια.
Θέλω να σας πω και το εξής: Έγινε μια συζήτηση για το αν θέλουμε ή ενδιαφερόμαστε να υπάρχει το πόρισμα για την «Attica Bank» στην Εξεταστική Επιτροπή. Να ενημερώσω, λοιπόν, τη Βουλή, ότι από τον Μάιο, ως Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, έχω υπογράψει αίτημα προς την Τράπεζα της Ελλάδος, όπου ζητώ και τα πορίσματα του SSM και τα πορίσματα κεφαλαιακής επάρκειας. Άρα, πολύ πριν προκύψει από τη δημοσιότητα, εμείς, πήραμε την πρωτοβουλία και διεκδικήσαμε τη διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα της τραπεζικής λειτουργίας και σε όλα τα επίπεδα αδειοδότησης. Αυτή είναι η δικιά μας προσπάθεια.
Προσέξτε, λοιπόν, μην εκτεθείτε, όπως εκτεθήκατε με το «Ithaka Resort», γιατί κάποιοι συζητάγανε για βοσκοτόπια και σήμερα βλέπουμε στις εφημερίδες να υπάρχουν πέντε χιλιόμετρα παραλία, σχέδια που είχαν περάσει από τις fast track επενδύσεις του Υπουργείου που ο κ. Σκρέκας υπηρετούσε μέχρι πριν από λίγο και τάχα δεν τα ήξερα, δημοσιεύματα για ένα και δύο δισεκατομμύρια επενδύσεις στην περιοχή. Δεν είναι δικά μας αυτά. Στη δικιά σας περίοδο διακυβέρνησης είχαν βγει. Εμείς δεν είμαστε με κανέναν καναλάρχη. Δεν υπερασπιζόμαστε κανέναν υπερθεματιστή. Θέλουμε όλοι να είναι απέναντι στη νομιμότητα τίμιοι, να είναι όλα διαφανή και να εξετάζονται, όλα να έρθουν στην Εξεταστική Επιτροπή και ο πολίτης να κρίνει και να ξέρει ότι το δίκαιο επιστρέφει στη χώρα μας.
Θα πω μια τελευταία κουβέντα -κύριε Πρόεδρε, συγχωρέστε με πάρα πολύ για τον χρόνο- όσον αφορά το θέμα του ασφαλιστικού. Είπε ο κ. Βρούτσης προηγουμένως κάποια ζητήματα, εκ του μη όντως βέβαια, για το θέμα του ασφαλιστικού. Ο κ. Βρούτσης, κυβερνήσεις που υπηρετήσαν έντεκα μειώσεις στο ασφαλιστικό και 40% τουλάχιστον περικοπή στις συντάξεις, που δεν στήριξαν στη Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών την πρότασή μας να υπερασπιστούμε την κύρια σύνταξη και μιλάν σήμερα για το ασφαλιστικό που αφήσαν ένα χάος με εννιακοσίους σαράντα διαφορετικούς τρόπους υπολογισμού της σύνταξης στο ΙΚΑ και που είχε προγραμματικά δεσμευτεί -και το είχε πει στην τηλεόραση- για την περικοπή μιας σύνταξης από τους συνταξιούχους του 2015.
Δεν είπαν, όμως, τίποτα ότι το ΙΚΑ για πρώτη φορά δεν δανείστηκε για να πληρώσει τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου και το ίδιο θα κάνει και για τον Οκτώβριο. Δεν είπαν τίποτα ότι αυξήθηκαν φέτος τα έσοδα του ΙΚΑ κατά 350 εκατομμύρια ευρώ, 5% είναι η αύξηση των εσόδων του ΙΚΑ. Δεν είπαν τίποτα για το έργο που κάνουμε εμείς για να κρατήσουμε όρθιο το ασφαλιστικό σύστημα.
Είναι τουλάχιστον αστείο να χύνει κροκοδείλια δάκρυα ο «Υπουργός Ανεργίας» της Νέας Δημοκρατίας και δεν μπορούμε να μην σηκώσουμε την φωνή μας και να πούμε: «Φτάνει»! Θα σώσουμε το ασφαλιστικό σύστημα, γιατί το έχουμε υποχρέωση στον Έλληνα πολίτη, όχι για την πολιτική μας καρέκλα, αλλά δεν θα παίξετε με τις συντάξεις για να πάρετε μια καρέκλα, που ήταν η καρέκλα της ανεργίας, των μνημονίων και της λιτότητας.
Ευχαριστώ πολύ.
Παρακολουθείστε την τοποθέτηση εδώ