Κυρία Πρόεδρε, όταν συζητάγαμε για τον προγραμματισμό και είχαμε εισηγηθεί αρκετοί συνάδελφοί από τον ΣΥΡΙΖΑ, να μπει το θέμα της Συνόδου του Ο.Η.Ε. για το κλίμα ως προτεραιότητα στην Επιτροπή μας, δεν φανταζόμαστε ότι θα είναι τόσο υποβαθμισμένη η συζήτηση.
Πρώτα απ’ όλα, ότι το Προεδρείο της Βουλής θα επιλέξει την ώρα αυτής της σημαντικής συζήτησης να βάλει και άλλη συνεδρίαση όπου απουσιάζουν πάρα πολλά μέλη της Επιτροπής μας. Αυτό το λέω προς υποστήριξη και τις δικής σας, κυρία Πρόεδρε λειτουργίας, διότι θα πρέπει εσείς να ζητήσετε η Επιτροπή Περιβάλλοντος να μη συνεδριάζει πάνω στις Επιτροπές που έχουν αντίστοιχο θέμα. Ο κ. Αραβώσης γνωρίζει ότι είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος το νομοσχέδιο που συζητάμε τώρα, αποτελεί υποτίμηση και του Υπουργείου Περιβάλλοντος ότι μπαίνει παράλληλα συνεδρίαση Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για νομοσχέδιο και Επιτροπή Περιβάλλοντος, ιδιαίτερα όταν συζητάμε για τον Ο.Η.Ε. και τις θέσεις μας για το κλίμα και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Αυτό υποδηλώνει ότι ή το Προεδρείο της Βουλής ή η Ελληνική Κυβέρνηση, δεν έχουν σε υψηλή θέση τα θέματα του κλίματος και της βιώσιμης ανάπτυξης. Από την άλλη μεριά πρέπει να σας πω ότι η πρότασή μας που είχε γίνει, θυμάμαι ότι και η κυρία Καφαντάρη είπε το ίδιο και αρκετοί άλλοι συνάδελφοί για να συζητήσουμε το θέμα της συνόδου του Ο.Η.Ε., έγινε γιατί θέλαμε να διατυπωθεί νέα πολιτική για τα ζητήματα αυτά, όχι για να ακούσουμε λίγο πολύ τι έχει γίνει μέχρι τώρα. Διότι προφανώς γνωρίζω πάρα πολύ καλά την πρωτοβουλία που η κυρία Λούπα παρουσίασε, γιατί συμμετείχα κι εγώ στην αντίστοιχη Σύνοδο και ήταν μια πρωτοβουλία που ο κ. Μπόλαρης αν δεν κάνω λάθος συντόνιζε για πολύ καιρό που αφορά την πολιτιστική κληρονομιά και το κλίμα, όπως επίσης σαφέστατα γνωρίζετε ότι εγώ προσωπικά συμμετείχα στο αντίστοιχο φόρουμ του Ο.Η.Ε. για τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης πριν από ένα χρόνο.
Νομίζω ότι σε αυτά έχουμε συμφωνήσει όλοι και αποτελούν την κοινή αφετηρία. Το ζήτημα κυρία Πρόεδρε και αγαπητοί προσκεκλημένοι, είναι τι πλέον λέει η Ελλάδα ως πολιτική πρόταση. Αυτό δεν το ακούσαμε και αυτό αποτελεί πολιτική κριτική προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και την Ελληνική Κυβέρνηση. Θα γίνω συγκεκριμένος σε τρία πράγματα τα οποία μας ενδιαφέρουν και είναι ουσιαστικά.
Πρώτο ζήτημα η συμφωνία για το κλίμα. Δεν θέλουμε η Ελλάδα να ακολουθεί την Ε.Ε., αλλά να δημιουργεί πολιτική μέσα στην Ε.Ε.. Δεν θέλουμε να είμαστε ουραγός, άρα, δεν θα ακολουθήσουμε από πίσω ως άβουλα πολιτικά πρόσωπα αυτό που θα πει η επιτροπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ελλάδα ήδη στη Σύνοδο κορυφής της 21ης Ιουνίου έχει τοποθετηθεί δια του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα υπέρ της κλιματικής ουδετερότητας του 2050. Αυτό αποτελεί ένα κεντρικό πολιτικό στοιχείο της πολιτικής για το κλίμα. Περιμένουμε γιατί θέλουμε την ίδια άποψη να έχει και η κυβέρνηση της Ν.Δ.. Δεν την έχουμε ακούσει όμως. Στις προγραμματικές δηλώσεις ο Υπουργός Ενέργειας αν δεν κάνω λάθος και ο νέος Πρωθυπουργός δεν έχουν τοποθετηθεί υπέρ της κλιματικής ουδετερότητας της Ευρώπης για το 2050. Τοποθετούνται υπέρ γενικά της μείωσης των εκπομπών αερίου θερμοκηπίου και αν δεν κάνω λάθος έχετε πει ένα προγραμματικό στόχο 80%, αλλά δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα η Ν.Δ. για την κλιματική ουδετερότητα.
Αυτό μας κάνει κλιματικά και περιβαλλοντολογικά ουραγούς στην Ευρώπη. Δεν μπορούμε να δεχτούμε η χώρα μας να είναι ουραγός, όχι γιατί έχουμε αν θέλετε μια απλά εθνική υπερηφάνεια για τα θέματα περιβάλλοντος, αλλά γιατί το περιβάλλον και το κλίμα είναι παράγοντες της ζωής μας. Ως ανάγκη ζωής των Ελλήνων και των Ελληνίδων πρέπει να είμαστε πιο επιθετικοί και πιο συγκεκριμένοι στην πολιτική για το κλίμα. Δεν ακούσαμε πρόταση λοιπόν και νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να γίνει πολύ γρήγορα μιας και η μακροπρόθεσμη ευρωπαϊκή στρατηγική θα υποβληθεί στις αρχές του 2020 και εκεί πρέπει να μπουν και τα ζητήματα της δίκαιης συνεισφοράς των κρατών – μελών. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, γιατί οι κλιματικές αλλαγές μπορούν να διευρύνουν το χάσμα βορρά και νότου και ταυτόχρονα υπάρχει θέμα δίκαιης μετάβασης για τις περιοχές οι οποίες εξαρτώνται από τα ορυκτά καύσιμα και βεβαίως υπάρχουν σημαντικά ζητήματα, το πώς η ενεργειακή φτώχεια συνδέεται με τα κοινωνικά δικαιώματα. Αυτά δεν μπορούν να μη διατυπωθούν σε πολιτικό επίπεδο από την Κυβέρνηση. Δεν μπορεί δηλαδή κυβέρνηση να περιμένει τις ευρωπαϊκές συζητήσεις, αλλά να μη πάει με πρόταση στη Σύνοδο του Ο.Η.Ε. που είναι την άλλη εβδομάδα.
Και το ότι σήμερα, δέκα μέρες πριν δεν έχουμε πρόταση, θεωρούμε ότι είναι πολιτικό μειονέκτημα για την Ελλάδα. Είναι υποχώρηση περιβαλλοντική για την Ελλάδα, διότι αυτά που είπε η κυρία Λούπα προφανώς τα έχουμε ξανασυζητήσει.
Δεύτερο ζήτημα που αφορά στη δίκαιη μετάβαση. Σαφέστατα και υποστηρίζουμε, την πολιτική δίκαιης μετάβασης, το Just Transition Fund, που πρέπει να γίνει για αυτό, δηλαδή το ταμείο σε επίπεδο Ευρώπης.
Όμως, δεν είπατε τίποτα κύριε Αραβώση για το Ελληνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Η ελληνική κυβέρνηση, έχει με νόμο ψηφίσει τη δημιουργία ταμείου δίκαιης μετάβασης, χρησιμοποιώντας ποσό από τα δικαιώματα εμπορίας των αερίων του θερμοκηπίου. Το ποσό αυτό, είναι της τάξης των 20 εκατομμυρίων το χρόνο και ήδη έχει εγκριθεί και το πλαίσιο, επί δικής μου πολιτικής ευθύνης, για το πώς θα χρηματοδοτηθούν δράσεις επενδύσεων και νέων θέσεων εργασίας στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη και μάλιστα σε επενδύσεις που θα είναι απεξαρτημένες από τις κλιματικές εκπομπές και στη λογική ότι πρέπει να είναι zero waste, zero carbon. Δεν έχω ακούσει τίποτα μέχρι στιγμής, για το αν η κυβέρνησή σας διατίθεται να συνεχίσει και αν υπάρχει πολιτική βούληση να υποστηριχθούν και με τους ελληνικούς πόρους οι περιοχές αυτές. Είναι κρίσιμο, έχει γίνει παρουσίαση του ταμείου αυτού σε αυτές τις περιοχές και πρέπει να απαντήσουμε στους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, και ολοκληρώνω κυρία Πρόεδρε, και της Μεγαλόπολης.
Το πρόγραμμα, αν δεν κάνω λάθος, μέχρι το 2020 προέβλεπε 60 εκατομμύρια για αυτό το ταμείο. Στην ίδια κατεύθυνση βέβαια, θα πρέπει να δούμε και το θέμα της συνολικής τεχνικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας.
Τέλος, κλείνω, με δύο ζητήματα. Το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα, αν δεν κάνω λάθος έχει πάρει την τρίτη αξιολόγηση σε επίπεδο Ευρώπης και περιμένουμε από την κυβέρνηση την τελική πρόταση για να την υποβάλουμε μέχρι το τέλος του χρόνου. Σαφέστατα, πρέπει να είναι συνδεδεμένο με το θέμα της κλιματικής ουδετερότητας και με το ζήτημα των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης.
Περιμένουμε αυτή τη συζήτηση, γιατί υπάρχει και το θέμα της ενεργειακής φτώχιας μέσα στον πυρήνα του σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα.
Θα κλείσω με τα θέματα της βιώσιμης ανάπτυξης.
Αναφέρατε κύριε Αραβώση, και πολύ καλά κάνατε, κύριε Γενικέ, για το ζήτημα της θετικής αξιολόγησης της Ελλάδας πέρυσι στο Forum του ΟΗΕ για την βιώσιμη ανάπτυξη. Όμως, το ζήτημα δεν είναι μόνο να έχουμε διατυπώσει ενεργειακές πολιτικές, το ξέρετε και εσείς, αλλά να ενσωματωθούν στο παραγωγικό μοντέλο.
Το ζητούμενο λοιπόν, που προκύπτει και για τη σημερινή κυβέρνηση, είναι πως όλα αυτά γίνονται πράξη, δηλαδή το πώς όλα αυτά μπαίνουν στις συγκεκριμένες πολιτικές. Παράδειγμα. Στη Οδηγία για το πόσιμο νερό, πολλά κράτη της Ε.Ε. δεν θέλουν να μπει ο στόχος της βιώσιμης ανάπτυξης για την πρόσβαση στο πόσιμο νερό, γιατί πολλές κυβερνήσεις, όπως και η δική σας δυστυχώς, υποστηρίζουν την ιδιωτικοποίηση των εταιριών ύδρευσης. Άρα, πρέπει να πάρετε πολιτικές αποφάσεις και να μας πείτε ποια είναι η θέση σας.
Δεύτερο ζήτημα. Η κυκλική οικονομία. Άκουσα, δεν ξέρω αν σε αυτό αναφερθήκατε κλείνοντας την τοποθέτησή σας, ότι έχουμε μείνει πίσω στην κυκλική οικονομία. Κύριε Αραβώση, θέλω να σας υπενθυμίσω, ότι η χώρα μας είναι μια από τις 10 πρώτες της Ευρώπης που έχει στρατηγική για την κυκλική οικονομία, δεν μπορεί να το αμελείτε γιατί ήσασταν εκεί στο forum για την κυκλική οικονομία και μάλιστα, είναι η πρώτη χώρα που η οικονομική και κοινωνική επιτροπή της χώρας, άρα οι κοινωνικοί εταίροι έχουν συμφωνήσει σε αυτό το σχέδιο, το οποίο πλέον υλοποιείται και γίνεται πράξη. Παράδειγμα. Υπάρχει νομοθετική διάταξη, ώστε να συνδεθεί η ανακύκλωση των δήμων με τα τέλη που πληρώνουν οι δήμοι στους φορείς διαχείρισης. Πρέπει να εφαρμοστεί από 1ης Ιανουαρίου και έπρεπε να υπάρχουν ήδη αποφάσεις των ΦΟΣΔΑ. Η δική σας ευθύνη, λοιπόν, είναι να ελέγξετε αν όλα αυτά εφαρμόζονται, γιατί η δική μας κυβέρνηση τα είχε ήδη θεσμοθετήσει με τους απαραίτητους πόρους. Καλό είναι λοιπόν, να μην κάνουμε στείρα πολιτική, λέγοντας ότι μείναμε πίσω. Το ζήτημα είναι πως θα πάτε εσείς μπροστά την Ελλάδα και σε αυτό περιμένουμε και θα είμαστε μαζί αν δουλεύουμε προς τα μπροστά.
Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε και για ακόμη μια φορά διαμαρτύρομαι, διότι δεν είναι δυνατόν να συνεδριάζουν ταυτόχρονα δύο Επιτροπές και θα πρέπει να είμαστε κλωνοποιημένοι, διότι αυτό ξέρετε είναι και κατά του περιβάλλοντος.
Ευχαριστώ πολύ
Παρακολουθείστε την τοποθέτηση εδώ