Τοποθέτηση Σωκράτη Φάμελλου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στην επί των άρθρων συζήτηση του Σχεδίου Νόμου “Κύρωση ΠΝΠ για το Μάτι”

Επειδή έρχομαι σε δεύτερη τοποθέτηση, εκτιμώ ό,τι το Υπουργείο θα λάβει υπ’ όψιν και την προηγούμενη συζήτηση που έχουμε κάνει, γιατί περιμένουμε κάποιες απαντήσεις, είτε σήμερα, είτε στην ολομέλεια. Νομίζω κύριε Πρόεδρε, σε συνέχεια αυτών που είπε και ο κ. Σπίρτζης και προηγουμένως η κυρία Ξενογιαννακοπούλου, δεν θα πω πολλά πράγματα για την τραγωδία, η οποία συνέβη στην περιοχή και μας έχει συνταράξει, το είπε και ο κ. Απόστολου. Όμως νομίζω, ότι πρέπει να δηλώσω πρώτα απ’ όλα, ότι απ’ τη συζήτηση αυτή, ξεκαθαρίστηκε λίγο το έργο που έχει γίνει στην περιοχή και αυτό το είπανε και οι πολίτες. Ως εκ τούτου, νομίζω, ό,τι θα πρέπει να εισαχθεί αυτό στο κλίμα της συζήτησης τουλάχιστον. Δεν είναι χώρος για «φιλιππικούς» εκ μέρους της Κυβέρνησης. Δυστυχώς, πρέπει να πω, ό,τι η Ν.Δ. έχει αναγάγει το θέμα αυτό σε ένα κεντρικό προεκλογικό αφήγημα, τονίζοντας, την απουσία ενεργειών, το οποίο διαψεύστηκε σήμερα γιατί είναι πληθώρα οι πράξεις που γίνανε.

Το δεύτερο. Νομίζω, ότι αναδείχθηκαν ζητήματα. που αποτέλεσαν το υπόβαθρο στην περιοχή που δημιούργησαν το πρόβλημα και διαμόρφωσαν και τις συνθήκες αυτής της μεγάλης τραγωδίας. Αυτό που με ανησυχεί, είναι, ό,τι σήμερα ακούσαμε προτάσεις οι οποίες συνηγορούν στην αναπαραγωγή των αδιεξόδων. Από τη μεριά της δικής μας κυβέρνησης και σήμερα του κόμματός μας, είναι ξεκάθαρο, ότι δική μας θέση είναι να μην αναπαραχθούν τα διέξοδα στην περιοχή και να μην γίνει παράβαση νομοθεσίας απλά για να ικανοποιηθούν προσωρινά αιτήματα που θα πολλαπλασιάσουν τα προβλήματα. Θα ήθελα και την άποψη όμως της Κυβέρνησης για το ζήτημα αυτό, ως κεντρική στρατηγική.

Υπάρχουν ερωτήματα, τα οποία προέκυψαν και από τη σημερινή συζήτηση, τα είχαμε βάλει και εμείς, που αφορούν πρώτα απ’ όλα τα θέματα του Ελεγκτικού και της ΕΑΑΔΗΣΥ, δεν τα επαναλαμβάνω, περιμένω μια απάντηση. Υπάρχουν ζητήματα και για το Ειδικό Χωρικό, τα οποία κ. Υπουργέ περιλαμβάνονται και στο υπόμνημα που σας έδωσε ο Σύλλογος Ελλήνων Μηχανικών Πολεοδομίας Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης. Εδώ λοιπόν, μπαίνουν ζητήματα, που έχουν να κάνουν με το χρονοδιάγραμμα, την αποτελεσματικότητα της σύμβασης της σχέσης με το ΤΕΕ την οποία είχαμε ζητήσει να κατατεθεί στη Βουλή, τις συνοδευτικές μελέτες, το χρονοδιάγραμμα της διαβούλευσης και όλων όσων απαιτούνται για να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα. Διότι και εμείς θα συνηγορήσουμε, με τη μεριά των πολιτών, ότι πρέπει να είναι αποτελεσματική η διαδικασία αυτή και όχι απλά να δημιουργήσει εντυπώσεις τώρα και να εκτεθεί η κυβέρνηση μετά από ένα χρόνο. Δεν θέλουμε να το πετύχουμε αυτό.

Άρα, λοιπόν, χρειάζεται να ξεκαθαριστεί πρώτα από όλα το τι θα αποδώσει η μελέτη του ΤΕΕ και εάν θα είναι εφαρμοστέα, όπως, επίσης και σε τι θα στηριχθεί και εδώ πέρα οι χωροτάκτες -ας τους πω έτσι- ζητούν να υπάρξει τοποθέτηση και τους ζητούμε και εμείς, για το εάν θα γίνει αποδεκτή η προέγκριση, για το αν οι τρεις νόμοι δηλαδή, ο ν.4576, ο ν.4579 και ο ν. 4613 θα ληφθούν υπόψη, όπως και τα θέματα της βαθιάς γραμμής του ρέματος Παπά.

Εδώ προκύπτει και ένα ζήτημα βέβαια, που έχει να κάνει με τη νομοθεσία ή με την προβλεπόμενη νομοθεσία, διότι δεν υπάρχει, για τα ιώδη, για τις πυκνώσεις και για τα κίτρινα, όπου θεωρώ ότι λανθασμένα έχει γίνει κατανοητό από τους πολίτες ή από τους φορείς το τι ακριβώς μπορούν να λύσουν, γιατί θεωρώ ότι όλες οι ρυθμίσεις που δημιουργούν εξαιρέσεις, πολύ δε περισσότερο τα κίτρινα που είναι υποτιθέμενες πράξεις πολεοδόμησης.

Θα έχετε ήδη βρει και εσείς και δεν ξέρω εάν το έχετε ανακαλύψει, ότι αμφισβητείται αυτή η διαδικασία της υπό-πολεοδόμησης της περιοχής και ιδιαίτερα στην περιοχή του Δήμου Μαραθώνα, γιατί δεν υπάρχει θεσμική πράξη που να καλύπτει τη διαδικασία του κίτρινου περιγράμματος.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, οι εξαιρέσεις δεν λύνουν το πρόβλημα. Αντιθέτως, θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένη επίλυση του προβλήματος. Σε κάθε περίπτωση πάντως η Κυβέρνησή σας θα πρέπει να τοποθετηθεί για το τι θα κάνει με τα θέματα αυτά των εξαιρέσεων, γιατί ότι χωρικό σχέδιο και να γίνει στην περιοχή, μπορεί να είναι το καλύτερο και εμείς ευχόμαστε να είναι γρήγορο και αποτελεσματικό, δεν θα είναι εφαρμοστέο εάν δεν ληφθούν τα περιγράμματα που εξαιρούν περιοχές είτε από δασικό χάρτη είτε από χαρακτηρισμό χρήσεων γης.

Άρα, κίτρινα και ιώδη στην περιοχή πρέπει να ληφθούνε. Τα λέω, συγγνώμη, με τεχνικούς όρους, αλλά νομίζω ότι για εσάς είναι κατανοητό.

Σε αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, παραμένουν τα ερωτήματα που θέσαμε εμείς, ποια θα είναι η θέση της Κυβέρνησης που συναρτάται με το νομοσχέδιο και γι’ αυτό το λέω, κύριε Πρόεδρε, για τα κίτρινα και τα ιώδη.

Επίσης, τι θα κάνει με τον διαγωνισμό των κατεδαφίσεων και τι ακριβώς θα παραδώσει το Τεχνικό Επιμελητήριο, τα οποία τα επαναλαμβάνω για να καταγραφούν, γιατί περιμένουμε την τοποθέτηση γι’ αυτά.

Επιπλέον, νομίζω ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα σε ό,τι αφορά τον τρόπο λειτουργίας της ΑΜΚΕ. Εδώ θέλω να πω, για να καταγραφεί στα πρακτικά, ότι η διαχείριση των υπολειμμάτων με την οποία έγινε και μία επικοινωνιακή εκμετάλλευση, αν θέλετε, σε κάθε περίπτωση έγινε και εκκένωση του οικοπέδου και δεν το αμφισβητούμε αυτό, στις δικές μας παρεμβάσεις στην περιοχή, είχαν στηριχθεί στην από 8/8/2018 επιστολή της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών, την οποία θα την βρείτε στο πρωτόκολλο με αριθμό 172.705, που έλεγε ότι «τα υπολείμματα από τη διάθεση των κλαδιών στην περιοχή των καμένων εκτάσεων, μπορεί να διαχειριστούμε τη διασπορά του υλικού αυτού που θα προκύψει στις καμένες δασικές εκτάσεις για να υπάρχει περισσότερη οργανική ύλη στο δασικό έδαφος και καλύτερη εδαφική δομή».

Κάτι το οποίο δεν έγινε σε αυτή την περίπτωση, το καταγράφω, για να βρούμε τη βέλτιστη οικολογική διάσταση κάποιων παραμέτρων και να μην γίνεται μόνον επικοινωνιακή διαχείριση και να χάνουμε το νόημα, γιατί δεν γνωρίζουμε τις διαδικασίες και τις αδειοδοτήσεις με τις οποίες διατέθηκαν τα υπολείμματα.

Λέω ότι έγινε αυτό τέσσερις φορές από τη δική μας πολιτική ηγεσία, δεν γνωρίζουμε το τι έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση, χωρίς να υποτιμούμε ότι εκκενώθηκε το τεμάχιο.

Όμως, υπάρχει και μια διαφορά στις μεθόδους, αλλά και εάν θέλετε στα διαχειριστικά εργαλεία, γιατί εμείς είχαμε έγγραφη διαδικασία με την οποία μας είχαν δοθεί εντολές και εννοώ τις υπηρεσίες και όχι εμείς ως πρόσωπα, βέβαια.

Από την άλλη μεριά, όμως, νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση σχετικά με το ποιο ήταν το υπόβαθρο του προβλήματος και θα κλείσουμε αυτό, κύριε Πρόεδρε.

Έγινε ένα ερώτημα, νομίζω, από τον Δήμαρχο Μαραθώνα, για το ποιες είναι οι θεσμικές πράξεις οι οποίες μπορούν να μας οδηγήσουν σε βεβαιώσεις και αν μπορούν να ληφθούν υπόψη ως θεσμικές πράξεις οι βεβαιώσεις υδροδότησης ή ηλεκτροδότησης και νομίζω ότι αυτό αποκαλύπτει το πραγματικό πρόβλημα της περιοχής.

Δυστυχώς, κύριε Πρόεδρε και το λέω και θεσμικά σε εσάς, αλλά νομίζω ότι το γνωρίζετε και από τη λειτουργία σας στην περιοχή, αυτές οι εκτροπές από την διαδικασία των θεσμικών πράξεων, που έγιναν συνήθειο και πολιτική πρακτική για την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση, πολλαπλασίασαν τα προβλήματα των παρεμβάσεων και ίσως των κακοδαιμονιών που ζήσαμε στην περιοχή και δημιούργησαν σε ένα βαθμό και αυτές το αδιέξοδο.

Αυτό έγινε κατά παράβαση των χαρακτηρισμών των χρήσεων γης και ίσως εκμεταλλευόμενοι και την ανάγκη των πολιτών, γιατί δεν είναι σίγουρα πάντα συνυπεύθυνος και ο πολίτης, παρότι σε ένα μεγάλο βαθμό νομίζω ότι ήταν γνωστά τα προβλήματα στην περιοχή, δημιουργήθηκαν άτυπες θεσμικές πράξεις οι οποίες δημιούργησαν θεσμική επάρκεια για κάποιους πολίτες, που όμως τα αυθαίρετα παραμένουν, μιας και ήταν αυθαίρετες κατασκευές με παράβαση των χρήσεων γης, χωρίς δασικό χάρτη και χωρίς δασική βεβαίωση.

Έρχεται μετά ο πολίτης και λέει «μπορεί εκ των υστέρων να βγει θεσμική πράξη;», υποτιμώντας ότι η βεβαίωση δασικής υπηρεσίας που είναι ισοδύναμη με το δασικό χάρτη, προηγείται της έκδοσης άδειας και δεν είναι εκ των υστέρων τροποποίηση όρων.

Αυτά τα γνωρίζετε κύριε Υφυπουργέ, διότι είστε και στο αντικείμενο.

Έτσι, λοιπόν, εάν κάποιος ζητάει να μπει στις εξαιρέσεις σε μια κίτρινη περιοχή που ποτέ δεν θα γίνει τίποτα, είναι εις βάρος των συμφερόντων των πολιτών και δεν τους ευνοεί, γιατί στην περιοχή, θα πρέπει να σας πω για να το γνωρίζετε και γιατί αυτό σίγουρα σας αφορά και προσωπικά, κύριε Πρόεδρε, είχαν έρθει πολίτες από την Κινέτα, από το Μάτι και από το Κόκκινο Λιμανάκι και μας δήλωσαν ότι υπάρχουν λάθη στο δασικό χάρτη.

Γι’ αυτό και εμείς, με ιδιαίτερους όρους ως προς την περιοχή, γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό σε όλη την Ελλάδα, κάναμε ειδικές συναντήσεις της Διεύθυνσης Δασών, μάλιστα ο σημερινός διευθυντής της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών και ο σημερινός διευθυντής Διεύθυνσης Δασικών Χαρτών έχουν συναντηθεί με αυτές τις ομάδες των κατοίκων, σίγουρα θα παραλάβετε τα αποτελέσματα γιατί η διοίκηση πρέπει να έχει συνέχεια, για να δουν τις δικές τους απόψεις για την σύνταξη των δασικών χαρτών, διότι η Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής συνέταξε το χάρτη και δεν έγινε με δεδομένα του 1983 και απορώ γιατί τέτοιο ακούστηκε μέσα στην αίθουσα.

Αν κάποιος δε δηλώνει να συνταχθούν αλλιώς στην Ανατολική Αττική οι δασικοί χάρτες, θα οδηγήσει σε μια νέα ατέλεια εις βάρος των πολιτών, γιατί δεν θα έχουμε ούτε δασικό χάρτη και δεν θα έχουμε δασικό χαρακτηρισμό, διότι δεν μπορεί να γίνει – και το καταλαβαίνετε – κατ’ εξαίρεση από όλη την Ελλάδα διαφορετική νομοθέτηση για μια περιοχή που θα συντηρήσει, κατά παράβαση του Συντάγματος, αδιέξοδα.

Αντιθέτως, η σύνταξη δασικού χάρτη με τα πρόδηλα σφάλματα, με τις αντιρρήσεις, θα δώσει τη δυνατότητα, τουλάχιστον, στον πολίτη και στην πολιτεία να ξέρει ποια είναι η κατάσταση, γιατί αγαπητοί και αγαπητές συνάδελφοι και συναδέλφισσες έτσι φθάσαμε στο σημερινό αδιέξοδο.

Αυτές οι εξαιρέσεις συνέβαλαν στην περιοχή για να έχουμε αδιέξοδα όχι μόνο πολιτικά, να έχουμε αδιέξοδα και στους δρόμους και αυτά νομίζω, ότι πρέπει να λυθούν ξεκάθαρα και όχι με νέες εξαιρέσεις και σίγουρα όχι με δηλώσεις που έγιναν εδώ μέσα, δυστυχώς, ότι δεν εξυπηρετήθηκε  η αγωνία των πολιτών, όταν  για αυτή την περιοχή και για όλες τις ομάδες που ήταν σήμερα εδώ, εμείς κάναμε πολλές ώρες πολιτικών και τεχνικών συναντήσεων για να τους λύσουμε τα πραγματικά προβλήματα, που όμως δεν δημιουργήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση ούτε από την τραγωδία. Βγήκαν στην επιφάνεια και, δυστυχώς, με έναν τραγικό τρόπο, γιατί είναι πολύ άσχημο σχεδόν αδύνατο θα έλεγα να μιλάς για ανθρώπινες ζωές και να συζητάς τέτοια ζητήματα της πρακτικής της πολιτικής και της κοινωνίας στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση ελπίζω όλα αυτά να απαντηθούν με κάποιο τρόπο και με μεγάλη προσοχή, κύριε Υπουργέ, και συγχωρέστε με εάν δεν είμαι εδώ. Θα ακούσω και θα διαβάσω και τα πρακτικά της σημερινής συνεδρίασης, αλλά και της Ολομέλειας για να ολοκληρώσουμε την επεξεργασία μας.

Παρακολουθείστε την τοποθέτηση εδώ