Κύριε Πρόεδρε, για να συνεχίσω το σχόλιό σας, έχω την αίσθηση ότι κάποιοι συνάδελφοι από τη Νέα Δημοκρατία ήρθαν εδώ για να κάνουν μία παρουσίαση αναντίστοιχη με το θέμα που συζητάμε, ίσως για να καταγραφεί στο βιογραφικό τους ότι κατέθεσαν και αυτοί ένα φιλιππικό για ευθύνες του παρελθόντος. Μάλλον δεν κατάλαβαν τι συζητάμε και μας οδηγούν σε μία άλλη διαδρομή, κύριε ειδικέ αγορητή της Νέας Δημοκρατίας και κύριε Υφυπουργέ.
Εμείς εδώ έχουμε έρθει με μία ουσιαστική διάθεση συμμετοχής και συμβολής στο νομοσχέδιο, σεβόμενοι την απώλεια ανθρώπινων ζωών αλλά και τη δουλειά που έχει γίνει εκεί στην περιοχή, αλλά πάνω απ’ όλα σεβόμενοι και τις ανάγκες των ανθρώπων και της περιοχής να συνεχίσει η ζωή. Γιατί καταστράφηκε η ζωή στην περιοχή.
Ήταν μία περιοχή η οποία ήταν πλούσια, ήταν όμορφη -είπαν αρκετοί συνάδελφοι που κατάγονται από κει- αλλά πάρα πολύ τραυματισμένη και προδομένη. Γιατί τραυματίστηκε και προδόθηκε από το παρελθόν και δεν μπόρεσε να παραλάβει ένα τόσο ισχυρό πλήγμα. Και φυσικά, κύριε Πρόεδρε, αναφέρομαι στην αυθαιρεσία -που και εσείς γνωρίζετε, από την περιοχή είστε- και την δασική και την οικοδομική που υπήρχε στην περιοχή.
Το πλαίσιο, όμως, της συζήτησης μέχρι τώρα με υποχρεώνει να σας καταθέσω κάποια στοιχεία, τα οποία δεν τα έχω ακούσει μέχρι αυτήν τη στιγμή. Πρώτα απ’ όλα δεν υπήρχε μια ολοκληρωμένη εγκύκλιος από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέχρι τη δική μας περίοδο, που να συνδυάζει την κήρυξη της αναδασωτέας περιοχής με την άμεση προκήρυξη αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων.
Αυτό έγινε και πλέον σε όλες τις πυρκαγιές -αν θυμάμαι καλά από τον Κάλαμο και μετά, δηλαδή, από το Καπανδρίτι- εκτελούνται άμεσα χρηματοδοτήσεις για τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα. Και αυτό έχει γίνει στην περιοχή και τα έργα έχουν ήδη ξεκινήσει να εκτελούνται και είναι ψέματα όποιος λέει ότι δεν έχουν αρχίσει τα κορμοδέματα και τα αντιδιαβρωτικά να γίνονται στην περιοχή. Υλοποιούνται, λοιπόν, προς την περιοχή και αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα ανάντη προφανώς των περιοχών με άμεση έγκριση και χρηματοδότηση. Και με συνεργασία τότε της περιφέρειας και της αποκεντρωμένης έγινε και στο Καπανδρίτι και στον Κάλαμο και στη Ζάκυνθο. Έγινε σε όλες τις περιοχές και στην Εύβοια πέρυσι, εάν δεν κάνω λάθος.
Δεύτερο ζήτημα. Η χώρα μας δεν είχε πολιτική πρόληψης πυρκαγιών μέχρι το 2018. Μετά το πόρισμα της Επιτροπής Goldammer έχει συνταχθεί η υπουργική απόφαση και η χώρα μας έχει σήμερα πολιτική πρόληψης πυρκαγιών. Και κάτι που θα είναι πολύ σημαντικό, είναι κάποια στιγμή να τολμήσετε να έρθετε να συζητήσουμε εδώ για το τι γίνεται με την πολιτική πρόληψης πυρκαγιών, γιατί αυτό θα σώσει ζωές και το περιβάλλον.
Εδώ, λοιπόν, πρέπει να σας πω ότι καταγράφηκε μία πάρα πολύ μεγάλη μείωση του προσωπικού και των πόρων των δασικών υπηρεσιών. Εάν δεν κάνω λάθος από το 2000-2017 που έγινε η καταγραφή, ήταν μια μείωση πόρων που έφτανε το 60% μέχρι το 80% σε κάποιες υπηρεσίες και μια μείωση προσωπικού στο 40%. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επενδύουμε στην πρόληψη; Πώς επενδύει κάποιος όταν διώχνει πόρους, διώχνει προσωπικό από τις δασικές υπηρεσίες;
Όμως, τώρα υπάρχει προγραμματισμός, εγκεκριμένος από το αντίστοιχο Υπουργείο, προσλήψεων που πρέπει να υλοποιηθεί από φέτος. Σας περιμένουμε. Πρέπει να είναι διακόσιες με διακόσιες πενήντα θέσεις δασολόγων και 140 εκατομμύρια ευρώ που πρέπει να επενδυθούν στις δασικές υπηρεσίες. Να το δούμε. Μαζί σας θα είμαστε, εάν προχωρήσει. Ταυτόχρονα, είναι κι ένα έργο από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και, αν δεν κάνω λάθος, τα πιλοτικά για τη μεικτή ζώνη δάσους-κατοικίας που μας λείπουνε. Δεν έχουμε πιλοτική δράση και δεν έχουμε και σχεδιασμό για τη μεικτή ζώνη δάσους-κατοικίας κι αυτό είναι γνωστό.
Ταυτόχρονα, φέτος για πρώτη φορά υπογράφτηκε κοινή υπουργική απόφαση. Είχα την τιμή να την υπογράψω εγώ με την κυρία Γεροβασίλη, για τη θεσμική συνεργασία Πυροσβεστικού Σώματος και δασικών υπηρεσιών. Γι’ αυτό και φέτος στο πεδίο είναι μαζί οι υπηρεσίες και συνεργάζονται και καλά κάνουν και είναι πιο αποτελεσματική η λειτουργία τους.
Στην περιοχή υλοποιήθηκαν κάποιες δράσεις εκκαθάρισης ειδικών αποβλήτων, οχήματα τέλους κύκλου ζωής απομακρύνθηκαν όλα σε συνεργασία με ειδικό σύστημα, τα ξύλα με δασικούς συνεταιρισμούς και τα καμένα. Υπάρχει εγκατεστημένο ένα πρόγραμμα του Δημόκριτου, του Αστεροσκοπείου και του Ερευνητικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών που ελέγχει όλους τους ρύπους. Καλά κάνει και συνεχίζεται, αλλά δεν ανακαλύψατε τον τροχό. Εφαρμόζεται από τον Αύγουστο άμεσα μετά την πυρκαγιά.
Και φυσικά, για τα υπολείμματα υπάρχει συγκεκριμένη δράση. Μου κάνει εντύπωση η συζήτηση η οποία γίνεται. Άκουσα Βουλευτή της περιοχής της Νέας Δημοκρατίας να λέει ότι δεν ξέρει τι γινόταν με τα υπολείμματα.
Να καταθέσω, λοιπόν, κύριε Υφυπουργέ, ότι από τις 8-8-2018 η Γενική Διεύθυνση Δασών –νομίζω, κι εσείς το αναφέρατε, κύριε συνάδελφε, ως Εκπρόσωπος του Μέρα25- έχει δώσει εντολή για το πώς πρέπει να γίνεται η διαχείριση των υπολειμμάτων που είναι με διασπορά του υπολείμματος, τεμαχισμένου στην περιοχή, για να τροφοδοτούνται τα θρεπτικά έτσι ώστε να γίνει αναδάσωση της περιοχής.
Το καταθέτω, κύριε Πρόεδρε, γιατί πρέπει να ανακαλύψουμε ξανά τον τροχό, εδώ σ’ αυτήν την Αίθουσα.
Ταυτόχρονα, με τρεις νόμους, ν.4576, ν.4579, ν.4613, έχουν καθοριστεί οι προϋποθέσεις δόμησης, οι αποστάσεις, οι ερυθρές, η προστασία του αιγιαλού, τα επιδόματα, το πώς θα φύγουν μέσα από τα ρέματα κάποιοι με ειδικό κοινωνικό επίδομα στέγασης. Όλα αυτά έγιναν. Και ταυτόχρονα, έγιναν κατεδαφίσεις στην περιοχή. Και έχω καταθέσει ερώτημα, αλλά δεν έχω ακούσει απάντηση, για το τι θα κάνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος με τον διαγωνισμό των 500.000 ευρώ για τα τριάντα οκτώ πρωτόκολλα κατεδαφίσεων, που είναι έτοιμος και, επειδή ο ανάδοχος δεν είχε τα έγγραφα όλα, αν δεν κάνω λάθος, κατέστη άγονος. Πρέπει να απαντήσετε διότι αλλιώς, όχι απλά δεν έχει συνέχεια η διοίκηση, αλλά πάτε πίσω σε σχέση με όλα αυτά που είχαν προετοιμαστεί.
Η περιοχή κηρύχθηκε αναδασωτέα, έγινε δασικός χάρτης, αναρτήθηκε ο δασικός χάρτης, έγινε ειδικό χωρικό σχέδιο, η πρώτη φάση της μελέτης, με μηδενικούς πόρους –μηδέν το κόστος- σε έξι μήνες. Ήταν ψέμα αυτό που ειπώθηκε, ότι καθυστέρησε πάρα πολύ το ειδικό χωρικό σχέδιο.
Ταυτόχρονα, για το ειδικό χωρικό σχέδιο, να το ξεκαθαρίσω ότι ήταν ανακρίβεια αυτό που είπε ο κύριος Υπουργός. Ήταν υποχρεωτικό να υπάρχει προέγκριση διότι αυτό το λέει ρητά το άρθρο 8 του ν. 4447/2016. Διότι δεν ήταν απλά προέγκριση του ειδικού χωρικού σχεδίου αλλά και τροποποίηση υφιστάμενων όρων της περιοχής, που είναι οι Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου. Υπήρχαν ΖΟΕ στην περιοχή καταπατημένες.
Στο γνωστό οικόπεδο Φράγκου, όπου υπήρχε το τραγικό αποτέλεσμα τόσων ανθρώπων, υπήρξε χαρακτηρισμός που δεν υλοποιήθηκε ποτέ στη δική σας περίοδο που ήταν για ζώνες εξυπηρέτησης αιγιαλού, δηλαδή ήταν για ντουζιέρες και για αποδυτήρια. Αυτή η ΖΟΕ προφανώς δεν μπορούσε αλλιώς να ενσωματωθεί στο ειδικό χωρικό, αν δεν υπήρχε προέγκριση. Αυτό το λέει νόμος κι όλα αυτά έγιναν και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τα απέκρυψε ο Υπουργός και μάλιστα τα τροποποίησε. Και βέβαια, αυτό δεν έχει να κάνει με το αν το πήρε το Υπουργείο Περιβάλλοντος ή όχι, ο φορέας υλοποίησης του ειδικού χωρικού σχεδίου. Γιατί κι αυτό ακούστηκε σήμερα.
Όμως, κύριε Πρόεδρε, θέλω να καταθέσω κάποια ερωτήματα.
Για μας παραμένει η ασάφεια σχετικά με τη σύμβαση του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Δεν έχει έρθει στη Βουλή. Επίσης, μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση ότι βαρύνεται ο ειδικός λογαριασμός με τη μελέτη του ειδικού χωρικού σχεδίου. Δεν το είχαμε φανταστεί ποτέ ότι θα χρεώσουμε τον ΕΝΦΙΑ και το κόστος για το ειδικό χωρικό σχέδιο στον λογαριασμό που είναι για να εξυπηρετεί τους πολίτες και την αποκατάσταση της περιοχής. Είναι λάθος.
Δεν έχουμε ξεκαθαρίσει ποιο θα είναι το κόστος, πώς διασφαλίζεται το δημόσιο ότι θα τελειώσουν οι μελέτες, ποιες ρήτρες υπάρχουν στη σύμβαση, ποια θα είναι η φύση της σύμβασης, θα είναι δημόσιο έργο ή όχι, ποια θα είναι τα παραδοτέα, αν θα υπάρχει ολοκληρωμένη διαβούλευση εντός του χρονοδιαγράμματος και αν θα καταλήξει σε ρυμοτομικό σχέδιο.
Το ερώτημα είναι απλό: Θα μπορεί ο πολίτης μετά τον Οκτώβριο του 2020, όπως προβλέπετε εσείς, να προχωρήσει σε διαδικασίες δόμησης; Θα είναι ξεκάθαρο;
Εγώ σας λέω δεν θα είναι. Διότι δεν περιγράφεται, κύριε Πρόεδρε, μέσα στο παραδοτέο η διαδικασία της ρυμοτόμησης. Δεν είναι, λοιπόν, τελικά εφαρμόσιμη.
Δώστε μου ένα λεπτό διότι έχοντας και την ευθύνη θέλω να σας αναφέρω ένα πράγμα ακόμη.
Δεν έχει πει ακόμα η Κυβέρνηση και πρέπει να το πει σήμερα αν θα συμπεριλάβει στο ειδικό χωρικό σχέδιο την προέγκριση και τις κατευθύνσεις και όλες τις προβλέψεις των νόμων που έχουν γίνει, γιατί αφορούν τους οδικούς άξονες, την προστασία του αιγιαλού και την πρόσβαση των πολιτών και στον αιγιαλό και στη σωτηρία τους. Πρέπει να το πείτε.
Οι όροι δόμησης, η οριοθέτηση της περιοχής και ταυτόχρονα οι κατευθύνσεις της χωρικής οργάνωσης για την κυκλοφορία, τις περιφράξεις στην παραλία και οι χρήσεις γης είναι στην προέγκριση. Θα τηρηθούν; Δεν το έχει πει κανένας. Έχουμε όλη την καλή διάθεση να συμβάλουμε στη λύση του προβλήματος στην περιοχή, αλλά δεν μας βοηθάτε. Δεν έχετε κάνει ακόμη πολιτική τοποθέτηση. Ναι, αλλά τελειώνει η συνεδρίαση, κύριε Υφυπουργέ. Είχαμε όλη τη διάθεση να συμβάλουμε σε τρεις Επιτροπές και σήμερα τόσες ώρες ακόμη δεν έχουμε ακούσει τίποτε.
Επίσης, δεν έχει πάρει θέση η Κυβέρνηση για το τι θα κάνει με τα δασικά. Από τους πολίτες ακούσαμε απίστευτες απόψεις κατά τη διάρκεια της Επιτροπής. Πήρατε θέση στο κλείσιμο της Επιτροπής ότι πρέπει να τηρηθεί η συνταγματική πρόβλεψη για τα δασικά, διότι κάποιοι ζήτησαν να μην είναι καμία δασική έκταση από την περιοχή και να μην υπάρχει δασικός χάρτης. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι τα όποια ιώδη και τα όποια κίτρινα, δηλαδή οι εξαιρέσεις από τον δασικό χάρτη, θα καθυστερήσουν τη λύση του προβλήματος. Ζητούμε από την Κυβέρνηση, όπως εμείς κάναμε καταθέτοντας νόμο στη Βουλή που δεν ολοκληρώθηκε η συζήτησή του, να πάρει θέση για τα κίτρινα και τα ιώδη και το ξεμπλοκάρισμα της δασικής νομοθεσίας για να υπάρχει λύση στο χωρικό σχέδιο με τήρηση του Συντάγματος, αλλιώς ενημερώνουμε τους πολίτες ότι δεν θα είναι εφαρμοστέο το ειδικό χωρικό σχέδιο, δεν θα λύσει προβλήματα και εμείς θέλουμε μαζί σας να λύσουμε προβλήματα και από αυτό θα κριθούμε.
Έχω σοβαρούς προβληματισμούς για το ποια υπηρεσία θα θεωρήσει το σχέδιο. Δεν έχει τεχνική υπηρεσία το Τεχνικό Επιμελητήριο για να θεωρήσει. Άρα, ποιος θα είναι ο εκπονών και ο θεωρήσας τη μελέτη, δεν εννοώ ο εγκρίνων -θα είστε πιθανά στο Υπουργείο Περιβάλλοντος- αλλά ποιος θα βάλει τη στρογγυλή σφραγίδα που λέμε, ποιος θα κάνει τη θεώρηση; Θεωρώ ότι τα ίδια προβλήματα θα έχει και η εταιρεία που δημιουργείται στην περιοχή, ένα άδειο πουκάμισο, ένα κέλυφος, αλλά ποιος θα εκτελεί; Υπάρχει ένα ερώτημα.
Νομίζουμε ότι δεν ήταν αναγκαίο το νομοσχέδιο αυτό, μόνο και μόνο για να πάρουμε απόφαση για την παράταση της υλοτόμησης της αποκομιδής αποβλήτων ή των μετρήσεων. Τα είχαμε προχωρήσει και καλώς κάνετε και τα προχωρείτε, θέλετε πιο γρήγορα, μπράβο. Δεν είναι εκεί το ζήτημα. Το ζήτημα είναι ότι δεν πήραμε απαντήσεις για τα ουσιαστικά ζητήματα της σύμβασης του ειδικού χωρικού σχεδίου των προβλημάτων που είναι στην περιοχή, των δασικών. Και από αυτή την άποψη, δεν έχουμε ακούσει ακόμη τις κατευθύνσεις του σχεδιασμού.
Γιατί η δική μας βούληση ήταν και θέλουμε να είναι της Βουλής, να μην αναπαραχθούν τα αδιέξοδα που οδήγησαν σε αυτή τη μεγάλη καταστροφή, σε αυτή την τραγωδία. Θέλουμε θέση από την Κυβέρνηση. Βέβαια, τα υπόλοιπα ζητήματα που παραμένουν -και κλείνω, κύριε Πρόεδρε,- που νομίζω ότι σας αφορούν είναι τι θα γίνει με τη Δυτική Αττική, γιατί όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις που φέραμε εμείς ήταν και για τη Δυτική Αττική και την Ανατολική και το δεύτερο είναι, κρατήστε λιγάκι τις δυνάμεις σας, υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση για τον πολεοδομικό και τον χωρικό σχεδιασμό. Ακούσαμε το κλείσιμο που κάνατε στην Επιτροπή και τις καθυστερήσεις. Περιμένουμε να δούμε πώς θα εφαρμόσετε τον σχεδιασμό για τα τοπικά χωρικά σχέδια που σε δύο χρόνια ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός για όλους τους Έλληνες πολίτες. Και αυτό το έχουμε δρομολογήσει και περιμένουμε να δούμε τις επιδόσεις σας.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ