Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε. Καλή μας επιτυχία, καλή μας συνεργασία. Η συζήτηση, μέχρι τώρα, έχει δημιουργήσει ορισμένα ερεθίσματα, που θα μου επιτρέψετε να τα απαντήσω και εκ μέρους της προηγούμενης θέσης του, ενημερωτικά, όχι σε επίπεδο πολιτικού debate, η άποψή μου είναι, ότι τα θέματα των προεδρικών διαταγμάτων, των λιμνών, θα ήταν καλύτερο να συζητηθούν στην ευρύτερη επιτροπή Περιβάλλοντος, μιας και έχουν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι βιοποικιλότητας, δεν είναι μόνο θέμα υδατικών πόρων και άρα, πιστεύω, ότι αφορά όλους τους συναδέλφους. Το λέω, για να είναι πιο διευρυμένη η συζήτηση. Ως εκ τούτου, εγώ, οφείλω να σας πληροφορήσω, ότι το προεδρικό διάταγμα της Παμβώτιδας, έχει τελειώσει, είναι στη νομική υπηρεσία του υπουργείου, έχει γίνει και η διαβούλευση και πρέπει, ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, να μας ενημερώσει, πως ο υπουργός προτίθεται να το στείλει στο ΣτΕ.
Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι αυτό που είπε ο κ. Τζηκαλάγιας, για την Καστοριά. Στην Καστοριά, υπήρχε ένας φορέας ο οποίος ήταν αδρανής και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν τον είχαν ποτέ συγκροτήσει. Η δική μας κυβέρνηση, επέλεξε και να τον συγκροτήσει και να δημιουργήσει την έδρα του φορέα για την δυτική Μακεδονία, τις λίμνες στην Καστοριά και μάλιστα, χρηματοδοτείται τώρα και η μελέτη για την Καστοριά. Είναι ένα πρόγραμμα 17,5 εκατομμυρίων ευρώ που βρέθηκαν από το ΕΠΕΡΑΑ, άρα, θα έχετε σύντομα και την πληροφορία του διαχειριστικού εργαλείου, για να μην κρίνω εγώ την ποιότητα των υδάτων, την παρουσιάζεται εσείς, αλλά καταλαβαίνω, ότι χρειάζεται μια απάντηση στην Καστοριά και ο φορέας που στελεχωμένα θα λειτουργεί εκεί, μιας και υπάρχει ήδη έγκριση απασχόλησης στελεχών και ελπίζω, η νέα κυβέρνηση, να μην αναιρέσει την λειτουργία των φορέων. Μαζί θα είμαστε να το υπερασπιστούμε.
Δεύτερον, είπε η κυρία Κατσέλη, κάποια ζητήματα για την περιβαλλοντική ευθύνη. Για να μη δημιουργούνται παρεξηγήσεις, στο ναυάγιο του Αγία Ζώνη 2, το σύνολο της περιβαλλοντικής αποκατάστασης, όλο το έργο του καθαρισμού των ακτών, η διαχείριση των αποβλήτων και το πρόγραμμα μετά τον καθαρισμό για την παρακολούθηση βιοποικιλότητας στον πυθμένα του Σαρωνικού και στα νερά του Σαρωνικού, καλύφθηκε πλήρως από την περιβαλλοντική ευθύνη. Δεν πλήρωσε το ελληνικό δημόσιο, καλύφθηκε από την ασφαλιστική εταιρεία. Αυτό, πρέπει να το γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες και οι Ελληνίδες, πρέπει να λειτουργούμε με βάση την περιβαλλοντική ευθύνη και την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», ιδιαίτερα στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με περιβαλλοντικά ατυχήματα και επαγγελματικά ατυχήματα. Στο επίπεδο της κοινωνίας, νομίζω, ότι πρέπει να δούμε λιγάκι το πως η αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», δεν θα αμφισβητεί το δικαίωμα πρόσβασης σε κάποια βασικά αγαθά. Εκεί είναι λίγο διαφορετικό το ζήτημα, νομίζω, καταλαβαίνετε, ότι στο κοινωνικό επίπεδο, θα πρέπει να βρούμε εργαλεία, ώστε να εξασφαλίζεται παράλληλα η πρόσβαση όλων των πολιτών στα κοινωνικά αγαθά.
Η πρόταση για τον Αιγιαλό, μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, μιας και νομίζω και ενημερώθηκα από τη δημοσιότητα, ότι η κυβέρνηση έχει αποσύρει την πρόθεσή της να καταστρατηγήσει το τελευταίο νομοθέτημα για τον Αιγιαλό. Αν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, εμείς, θα θέλαμε να το ξέρουμε, διότι έχουμε πλέον νομοθεσία σύγχρονη για τον Αιγιαλό, η οποία δεν έχει κλείσει ένα έτος και δημιουργεί συγκεκριμένα βήματα προστασίας του Αιγιαλού. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον, αν η κυβέρνηση έχει υπόψη, να λειτουργήσει στον τομέα αυτό αντιπεριβαλλοντικά και κόντρα στη διαχείριση του Αιγιαλού, που η χώρα μας έχει ανάγκη και για την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και για την ποιότητα ζωής και του οικοσυστήματος.
Όσον αφορά τις δικές μου προτάσεις, κυρία Πρόεδρε, μόνο με τίτλους για τον προγραμματισμό μας, συνηγορώ, ότι πρέπει άμεσα να μας ενημερώσει η κυβέρνηση, πώς προτίθεται να λειτουργήσει την κατηργημένη πλέον ειδική γραμματεία υδάτων. Θεωρώ, ότι ήταν πολύ μεγάλο πολιτικό λάθος η κατάργηση της ειδικής γραμματείας υδάτων. Ας έρθει σύντομα, ο γενικός γραμματέας, ο αρμόδιος, να μας ενημερώσει για τη λειτουργία της, με τα ειδικότερα, αν θέλετε, υποσύνολα, τα οποία μπορούν να μπουν και στην ατζέντα μας.
Ένα από τα βασικά αντικείμενα της ειδικής γραμματείας υδάτων, ήταν αυτό, που εν μέρει, ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου, το θέμα της ανάλυσης κόστους της παρακολούθησης τιμολογίων ύδατος. Όλες οι δημοτικές αρχές, αλλά και οι μεγάλες εταιρείες υδάτων, έχουν υποχρέωση να αναφέρουν πλέον στην πολιτεία, την ανάλυση των παραμέτρων κόστους, τον έλεγχο των απωλειών, άρα, το μη τιμολογημένο νερό, την απώλεια ενέργειας και την τιμολόγηση με βάση κοινωνικά κριτήρια και περιβαλλοντικά κριτήρια. Πρέπει να έχουμε το χαμηλό οικονομικό, οικολογικό τιμολόγιο, για όσους καταναλώνουν πάρα πολύ λίγο, αλλά και με βάση τα κοινωνικά κριτήρια, τι τιμολόγια θα θεσμοθετήσουν. Υπάρχει, λοιπόν, μία πλατφόρμα, που πρέπει όλοι οι δήμοι να αναφέρουν, τις παραμέτρους και να μην υπάρχει αυτό που είπε ο κ. Παπαδημητρίου, 50 ή 80 τιμές, αλλά, ταυτόχρονα, και πρόνοια, περιβαλλοντική, κοινωνική και επιχειρησιακή, γιατί είναι ένα σημαντικό κομμάτι του κόστους λειτουργίας των δήμων. Άρα, θα ήθελα πάρα πολύ να ενημερωθώ αν αυτό εφαρμόζεται, είναι νομοθετημένο απολύτως, θα το υλοποιούσε η ειδική γραμματεία υδάτων και χρειαζόμαστε τα αποτελέσματα και την ανάδειξη των αποτελεσμάτων ανά χρήση και ανά φορέα. Νομίζω, ότι δικαιούμαστε να ζητάμε την πλήρη εφαρμογή των κανόνων για τη χώρα μας.
Πρέπει να σας πω ότι αυτή η υπουργική απόφαση τιμολόγησης και ανάλυσης κόστους που κατά σύμπτωση τη δούλεψε ο Πάνος Σκουρλέτης και την παρέλαβα εγώ και την υπέγραψα ήταν αιρεσιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είχαν κόψει όλες τις χρηματοδοτήσεις για τα έργα νερού, αν δεν είχαμε αυτή την οργάνωση της πολιτικής στο νερό που δεν είχαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Δεύτερο ζήτημα στην Ειδική Γραμματεία Υδάτων, που είναι πάρα πολύ σημαντικό και θέλω να συζητήσουμε, είναι τα σχέδια ασφάλειας νερού. Οι μεγάλες πόλεις έχουν ανάγκη να έχουν σχέδια ασφάλειας νερού. Θα θέλαμε μία ενημέρωση πώς εξασφαλίζονται οι κρίσιμες υπηρεσίες ύδρευσης και σε αυτή την κατηγορία νομίζω ότι αξίζει να καλέσουμε μία μέρα να μας ενημερώσουν πως προχωράνε τα έργα των ΔΕΥΑ για τον περιορισμό των απωλειών. Ο Φιλόδημος που πάλι μας συνδέει με κάποιο τρόπο, είχε ειδικό χρηματοδοτικό εργαλείο για τον περιορισμό των απωλειών, άρα θέλουμε να δούμε αν προχωράει, αν υλοποιούνται τα έργα από τους δήμους και αν μειώνονται οι απώλειες και αν πιάνουν τόπο οι χρηματοδοτήσεις και βέβαια στην ίδια κατηγορία νομίζω ότι θα αξίζει να δούμε και το πώς προχωράει η επαναχρησιμοποίηση νερού.
Εδώ, κυρία Πρόεδρε, θα ήθελα να ζητήσω να έχουμε μία ενημέρωση για δύο μεγάλες παρεμβάσεις της τότε Ειδικής Γραμματείας Υδάτων. Το ένα είναι το πώς προχωράει το Εθνικό Σχέδιο Λυμάτων. Έχουμε έργα ύψους περίπου 1,2 δισεκατομμυρίων για 200 τουλάχιστον οικισμούς άνω των 2 χιλιάδων κατοίκων. Υπάρχει μια τεχνική γραμματεία λυμάτων, να έρθει να μας ενημερώσει πώς προχωρούν τα έργα αυτά και το δεύτερο είναι πώς προχωρούν τα έργα στο Θριάσιο και στην Ανατολική Αττική, που έχουν μεγάλες καταδίκες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Είχαν δρομολογηθεί λύσεις, αλλά καλό είναι να το παρακολουθούμε για να μην ξαναπέσουμε στα ίδια λάθη.
Νομίζω ότι έχει δίκιο και η κυρία Καφαντάρη. Πρέπει να δούμε και το θέμα της Εθνικής Θαλάσσιας Στρατηγικής και τα μέτρα που υλοποιούνται σε αυτό τον τομέα. Αν δεν κάνω λάθος έχει αναθεώρηση το 2021 γιατί η κλιματική διάσταση θα μας δώσει αρκετά θέματα στις παράκτιες περιοχές.
Κατά περίεργη σύμπτωση κύριε Ρουσόπουλε, είχα γράψει κάτι που συνδέεται με τη δική σας παρέμβαση. Παλιά βλέπαμε τη στάθμη στα αποθέματα ύδρευσης, τώρα νομίζω ότι αξίζει να συζητήσουμε για το πώς η ξηρασία τροποποιεί πολλές δραστηριότητες στην Ελλάδα. Είναι κάτι καινούργιο. Πλέον τα παρατηρητήρια νερού έχουν γίνει παρατηρητήρια ξηρασίας. Δεν αφορά μόνο την ύδρευση αλλά αφορά και την ύδρευση και προφανώς άρδευση και ελλειμματικό υδατικό ισοζύγιο, όχι μόνο από τη μεριά της κατανάλωσης, αλλά από τη μεριά και της διαθεσιμότητας υδατικών πόρων. Μιλάμε για μετεωρολογική ξηρασία που γίνεται γεωργική ξηρασία, υδρολογική ξηρασία. Νομίζω είναι καινούργια θέματα, ας τα δούμε λίγο με μία προοπτική.
Τέλος, κυρία Πρόεδρε, νομίζω ότι είμαστε υποχρεωμένοι να συζητήσουμε για την αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών και τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας, τα οποία υλοποιήθηκαν το 2017 και 2018 -ήταν και αυτά στην αιρεσιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης- αλλά ο νέος ορίζοντας είναι το 2021.ρΠέπει να δούμε λαμβάνοντας υπόψη σαφέστατα την κλιματική διάσταση και την κλιματική επικινδυνότητα και σε αυτόν τον τομέα θα μου επιτρέψετε κλείνοντας να πω δυο λόγια για το θέμα του Αχελώου.
Για μένα αποτελεί πολιτικό παράδοξο η εξαγγελία του Πρωθυπουργού για την εκτροπή του Αχελώου. Είναι πολιτικό παράδοξο γιατί ο κύριος Μητσοτάκης επέλεξε να αναφερθεί σε κάτι, χωρίς καμία θεσμική και επιστημονική ωρίμανση. Είναι περίεργο οι πολιτικοί εκ του Βήματος να ανακοινώνουν πράγματα, τα οποία είναι αντίθετα με την ευρωπαϊκή κανονικότητα λειτουργίας των θεσμών. Δεν προκύπτει ούτε από εισηγήσεις τεχνικές ούτε από επιστημονικές ούτε από λειτουργία οργάνων, είναι κατά κάποιο τρόπο, σαν να εντέλλει, ο κύριος Μητσοτάκης εκ του Βήματος της Έκθεσης το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο να γνωμοδοτήσει για το Μετρό της Θεσσαλονίκης ή σαν να εντέλλει όλους τους φορείς να γνωμοδοτήσουν για μια άλλη διαχείριση υδάτων, γιατί στην περιοχή το 2017 είχαμε άλλο μοντέλο διαχείρισης υδάτων στη Θεσσαλία και μάλιστα εδώ ίσως έχει γίνει ένα λάθος. Αναφέρθηκε ο κύριος Μητσοτάκης ότι πρέπει να λειτουργήσει το Υδροηλεκτρικό Έργο της Μεσοχώρας. Δεν συνδέεται με την εκτροπή του Αχελώου αυτό και μάλιστα να ενημερώσω την Επιτροπή ότι η Μεσοχώρα έχει αδειοδοτηθεί από το 2017 -εγώ υπέγραψα την έγκριση περιβαλλοντικών όρων- να λειτουργήσει υδροηλεκτρικά από τη ΔΕΗ και προφανώς η ΔΕΗ πρέπει να επιταχύνει, να κρίνουμε την επιτάχυνση του έργου, αλλά είναι αδειοδοτημένο και έχει απεμπλακεί από την εκτροπή, γιατί η εκτροπή είχε τουλάχιστον επτά Συμβούλια Επικρατείας, αν δεν κάνω λάθος και μία απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έκρινε ότι δεν υπάρχει σκοπιμότητα μεταφοράς πόρων μεταξύ λεκανών για την άρδευση, παρά μόνο για την ύδρευση αν δεν κάνω λάθος, για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.
Εδώ λοιπόν νομίζω ότι δεν πρέπει να ανοίξουμε μία ακόμα πληγή στη Θεσσαλία ούτε εντάσεις στην Αιτωλοακαρνανία. Δεν υπάρχει λόγος ούτε υδρολογικός ούτε επιστημονικός ούτε οικολογικός και πάνω από όλα, δεν πρέπει να μπούμε σε μία τέτοια θεσμική αντικανονικότητα. Δηλαδή, εκ του Βήματος με πολιτικούς όρους να τροποποιούμε αποφάσεις και λειτουργίες οργάνων που έχουν αν θέλετε και την βεβαίωση της ευρωπαϊκής κανονικότητας στην περιοχή.
Να σας πω το εξής- ειπώθηκε κάτι από την κυρία Κανέλλη- αν δεν κάνω λάθος μία από τις τελευταίες πράξεις στην περιοχή της Θεσσαλίας ήταν η χρηματοδότηση με 2,3 εκατομμύρια ευρώ, των δήμων Λάρισας, Κιλελέρ και της Περιφέρειας Θεσσαλίας- που προφανώς δεν έχουν πολιτικό χρώμα, που θα μπορεί να μας κατηγορήσει κάποιος για κομματικοποίηση Θεσμών- για την ενίσχυση έργων υπόγειου υδροφορέα στο Κιλελέρ και στη Λάρισα, για να καταπολεμηθεί η ξηρασία και να υπάρχει διαθέσιμος πόρος για την άρδευση, που είναι αντίστοιχο με αυτό που είχε όλο το σχέδιο διαχείρισης νερών της Θεσσαλίας, μικρά έργα περιμετρικά της Θεσσαλίας, που θα βοηθούσαν και στην αλλαγή του μοντέλου προσφοράς και στην αλλαγή της ζήτησης, γιατί το ότι η αλλαγή είναι στο ισοζύγιο και στην κατανάλωση και βέβαια, εκεί μπορεί να δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας.
Νομίζω, ότι πρέπει να δούμε τα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής με μια θεσμική διαδικασία, όχι εκ των προτέρων, προβλέποντας τι θα αλλάξει, αλλά εισάγοντας και το κομμάτι της κλιματικής επικινδυνότητας, που μας δημιουργεί πολύ περισσότερες υποχρεώσεις, γιατί για παράδειγμα, στην περιοχή της Μεσοχώρας με τον Δήμο Πύλης, είχαμε απολύτως συμφωνήσει και για το χωροταξικό σχέδιο τακτοποίησης των πολιτών και για τις αποζημιώσεις και για την χρηματοδότηση του φράγματος. Αυτά πρέπει να προχωρήσουν, τα περιμετρικά έργα διαθεσιμότητας νερού, γιατί αν μπλέξουμε πάλι με Συμβούλιο της Επικρατείας και Ε.Ε., δεν θα τελειώσει ποτέ το θέμα. Θα παραμείνουν στον αέρα. Επτά αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε η Μεσοχώρα, γιατί ήταν εμπλεγμένη με το θέμα της εκτροπής, με γνωμοδοτήσεις του Δικαστηρίου της Ε.Ε..
Εγώ δεν θέλω να πάρω θέση. Σαφέστατα η θέση μου είναι ότι είναι λάθος η εκτροπή του Αχελώου, αλλά το ζητούμενο είναι πώς θα δώσουμε στη Θεσσαλία προοπτική για την λειτουργία της οικονομίας, σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, αλλά και στην περιοχή της Μεσοχώρας και στα άλλα φράγματα- Φαρκαδώνας, Φαρσάλων, Τεμπών- που ξέρουμε ότι γίνονται αρκετά έργα από τους δήμους της περιοχής, να υπάρχει λύση, να υπάρχει προοπτική τοπική, να έχουμε και ανάπτυξη και διαθεσιμότητα πόρων.
Γι’ αυτό θεωρώ ότι είναι λάθος μια λειτουργία που λέει: «Εγώ ανακοινώνω αυτό» και μετά δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη πουθενά. Θεωρώ ότι ήταν μια λανθασμένη ανάγνωση ή ελλιπής πληροφόρηση.
Όταν αναλάβαμε την ευθύνη της διακυβέρνησης το 2015 με 2019, είχαν πει από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου κάποια συμβολικά, σημαντικά Προεδρικά Διατάγματα πρέπει να προχωρήσουν. Θυμάμαι ότι το πρώτο ήταν ότι Κυπαρισσιακός, επίσης ήταν πολύ σημαντικό ο Όλυμπος, η Παμβώτιδα και πρέπει να σας πω ότι, κατά σύμπτωση, ο παρακαθημενός μου, είχε ξεκινήσει να λύσει το θέμα της Παμβώτιδας. Τότε, λοιπόν, είχε αποκαλυφθεί την περίοδο μέχρι και το τέλος του 2016, ότι υπήρχαν δύο με τρία διαφορετικά σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων, υπηρεσιακά πάντα, τα οποία είχαν δημιουργήσει και ένα αδιέξοδο στην τοπική συζήτηση. Έτσι, λοιπόν, εμείς επιλέξαμε, χωρίς να έχουμε και διαθέσιμους πόρους για να επενδύσουμε ξανά σε κάτι τέτοιο να εκπονηθεί, να συνταχθεί είναι το σωστό, ένα νέο προεδρικό διάταγμα, το οποίο να είναι συμβατό και με τις κατευθύνσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής και να βγει σε διαβούλευση. Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση και εγώ, αν δεν κάνω λάθος, εντός του 2019 ήλθα στα Γιάννενα, κάναμε και μια ημερίδα για το θέμα αυτό, συγκεντρώσαμε τις προτάσεις των φορέων, ολοκληρώθηκαν οι εισηγήσεις των υπηρεσιών, αλλά δεν επιτρέπεται ο Υπουργός να στείλει στο Συμβούλιο Επικρατείας προεδρικό διάταγμα εάν δεν περάσει από το νομοθετικό του Υπουργείου ως ισχυρό νομικό κείμενο, το οποίο και εγώ παρέδωσα έχοντας ολοκληρώσει όλη την πολιτική πρωτοβουλία. Δηλαδή, χωρίς να έχει κανένα έλλειμμα η πολιτική πρωτοβουλία, είναι μια καθαρή υπηρεσιακή διαδικασία, η οποία θα ολοκληρωθεί με τον απαραίτητο νομικό, νομοτεχνικό έλεγχο του νομοθετικού του Υπουργείου. Άρα, ολοκληρώσαμε εμείς τον κύκλο αυτό και χωρίς να διατεθούν επιπλέον πόροι, εφόσον υπήρχε μια περιορισμένη στενότητα, αλλά και μια περιβαλλοντική απαίτηση. Σε αυτή την περιβαλλοντική, κοινωνική και αναπτυξιακή απαίτηση των Ιωαννίνων εμείς ανταποκριθήκαμε, διότι αυτό το όφειλε η Πολιτεία εδώ και χρόνια.
:Εγώ, πιστεύω, ότι θα ήταν καλύτερα να κάνουμε μία συζήτηση για την Παμβώτιδα. Πάντως, εγώ επέλεξα να είμαι θεσμικός στην πρώτη μου απάντηση, επειδή το θέμα σας αφορά και πολιτικά και τοπικά, δηλαδή, έχετε και την τοπική ευθύνη της εκπροσώπησης, αλλά και την πολιτική ευθύνη της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Αυτό είναι ένα ερώτημα, το οποίο πράγματι θα πρέπει να το απαντήσουν οι πολιτικές ηγεσίες μέχρι το 2015, γιατί εφόσον είχαν διαθέσιμα επιστημονικά εργαλεία, δεν ολοκλήρωσαν κάτι που είχε ανάγκη η περιοχή τους και μάλιστα δική σας περιοχή, κ. Καλογιάννη.
Εγώ σ’ αυτή την ερώτηση που εμμέσως έχετε καταθέσει και στη δημοσιότητα, απάντησα όταν ήρθα στα Ιωάννινα για να παρουσιάσω τη διαβούλευση, έχοντας γνώση της δικής σας τοποθέτησης και δεν προσωποποίησα εγώ αυτή τη συζήτηση.
Η απάντηση, λοιπόν, της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος επί ΣΥΡΙΖΑ, ήταν, ότι μπορεί πράγματι να χρειάστηκε να βρούμε πόρους για να γίνουν σε όλη την Ελλάδα νέες καινούργιες μελέτες για τις περιοχές NATURA 2000, κάτι που ανέφερα προηγουμένως για την Καστοριά και αυτό χρειάστηκε να το βρούμε σε περιόδους στενότητας, 17,5 εκατ. € χρειάστηκαν να βρεθούν, γιατί δεν υπήρχε ο πολιτικός προγραμματισμός από τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες και αυτό είναι έλλειμμα των προηγούμενων πολιτικών ηγεσιών.
Επιλέξαμε, όμως, στα Ιωάννινα, επειδή είναι κυρίαρχη η πολιτική ανάγκη να έχει Διαχειριστικό Σχέδιο η Παμβώτιδα, να αναλάβουμε ιδιωτική πρωτοβουλία με εσωτερικές δυνάμεις, δηλαδή, να κινητοποιήσουμε τις υπηρεσίες και τα διαθέσιμα στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος να παίξουν το ρόλο τους ως δημόσιοι λειτουργοί για κάτι που είναι προτεραιότητα για όλη την Ελλάδα. Δηλαδή, αναγνωρίσαμε ότι τα Ιωάννινα και η λίμνη τους είναι εθνική προτεραιότητα και η πολιτεία όφειλε να κλείσει κάτι, που δεν είχε κλείσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Γι’ αυτό και δημιουργήσαμε ειδικά για την Παμβώτιδα και σας είπα επιπλέον για τον Κυπαρισσιακό, που είχαμε ευρωπαϊκή καταδίκη για τον Όλυμπο, που επίσης ήταν ώριμος, να υπάρχει -και για το π.δ. του Αξιού, το οποίο επίσης και συζητήσαμε εάν δεν κάνω λάθος, του δέλτα Αξιού, Αλιάκμονα, Λουδία, μέχρι το κέντρο της Πιερίας που είναι, να υπάρχει- προτεραιότητα στον πολιτικό προγραμματισμό.
Αν κρινόμεθα, γιατί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος είναι προτεραιότητα την Παμβώτιδα, νομίζω, ότι αυτό είναι κάτι που θα επικρατήσουν οι πολίτες των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής. Είχαν πολιτική προτεραιότητα να κλείσει αυτή η μεγάλη καθυστέρηση στην περιοχή, γιατί η Παμβώτιδα, τώρα, έχει τελικό νομικό εργαλείο στο νομοθετικό του Υπουργείου,
Σας ευχαριστώ πολύ.
Παρακολουθείστε την τοποθέτηση εδώ