Κυρίες και κύριοι βουλευτές η Κυβέρνηση ονόμασε το υπό συζήτηση νομοσχέδιο ως νομοσχέδιο του επιτελικού κράτους. Ας μην κρυβόμαστε και ας μην κρύβεστε και εσείς, κύριε Υπουργέ. Μόνο στο επιτελικό κράτος δεν αφορά το νομοσχέδιο. Αποτελεί μια χοντροκομμένη κομματικοποίηση του κράτους, ούτε καν επιτηδευμένη, με εκκαθάριση ανεπιθύμητων για την Κυβέρνηση θεσμών διαφάνειας, Ανεξαρτήτων Αρχών και προσώπων, με εκατοντάδες μετακλητούς, χωρίς πτυχία με υπέρ του δέοντος αμοιβή, χωρίς αξιολόγηση των προσλήψεων τους και χωρίς διαφάνεια.
Κατά βάθος η Κυβέρνηση επιδιώκει με το νομοσχέδιο αυτό την αποδημοκρατικοποίηση λειτουργιών της ελληνικής πολιτείας, τη διαγραφή πολλών βημάτων ωρίμανσης της ελληνικής πολιτείας της μεταπολίτευσης. Και είναι μια επιλογή απομάκρυνσης των ευρωπαϊκών κεκτημένων, δυστυχώς, και για σας. Είναι μία οργουελική σύλληψη, κακόβουλη πολιτικά, πρόχειρη και δυσλειτουργική που στοχεύει ταυτόχρονα και σε αυτά που είχε αιτηθεί ο κύριος Βορίδης, στην αποτροπή και στην απαγόρευση κάθε φωνής που σχολιάζει μια δεξιά συντηρητική Κυβέρνηση αναπαραγωγής του βαθέος κράτους.
Η Κυβέρνηση, ο κύριος Μητσοτάκης και ο εισηγητής Υπουργός επιλέγουν πολιτικά και ιδεολογικά η Ελλάδα να γυρίσει πίσω στις απαρχές της δημιουργίας του κράτους, δηλαδή την περίοδο του απολυταρχικού κράτους, όταν η βασική ραχοκοκαλιά της Διοίκησης ήταν η συγκέντρωση εξουσιών γύρω από ένα πρόσωπο που λειτουργεί ως άλλος αυτοκράτωρ, καθώς και μιας γραφειοκρατίας γύρω από αυτόν, ορκισμένης σε αυτόν που υπηρετεί σκοπούς συγκεκριμένων συμφερόντων όπως όταν αναδείχθηκαν τα κράτη στη Γαλλία και στην Αγγλία. Δεν είναι καν φιλελεύθερη εκδοχή του κράτους, κύριε Γεραπετρίτη, γιατί αν ήταν φιλελεύθερη, θα περιείχε πρώτα απ’ όλα την κεντρική αρχή της διάκρισης των εξουσιών, την νομοθετική με την εκτελεστική, που δεν το προβλέπει.
Ο κύριος Μητσοτάκης εισάγει μια πραγματική καινοτομία, αυτή του σκληρού πολιτικού νεοφιλελευθερισμού και μάλιστα μετεξελίσσει θεσμικά όργανα, όπως το Υπουργικό Συμβούλιο σε έναν θεσμικά χυδαίο οικονομικό μοντέλο, κάτι σας Ελληνική Κυβέρνηση ΑΕ. Βέβαια, θα έλεγα ότι είναι ΕΠΕ διότι στους περισσότερους Υπουργούς επιφυλάσσεται περιορισμένη ευθύνη. Μάλιστα αυτό σας το λέει η επιστημονική επιτροπή της Βουλής. Δεν απαντήσατε ακόμα σε αυτό, κάτι που λέει και για τον Πρόεδρο της Βουλής, ότι μειώνετε τις αρμοδιότητες του.
Αποτελεί ένα ερώτημα για τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας: Τελικά δεν σας εμπιστεύεται ο πρόεδρος του κόμματός σας; Γιατί τότε περιορίζει τις αρμοδιότητες των Υπουργών, όπως λέει η επιστημονική επιτροπή της Βουλής και επιλέγει στελέχη της Κυβέρνησης να είναι από την αγορά.
Ξέρετε, η επιλογή των μάνατζερ δεν είναι κάτι που ακούγεται πρώτη φορά. Εξάλλου πολλά στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, της Σχολής ασκούν επιτελικό έργο, το ξέρουμε, το επιλέξαμε, το στηρίξαμε στο μητρώο στελεχών και μάλιστα στο μητρώο στελεχών εμείς προτείναμε να υπάρχουν και στελέχη του ιδιωτικού τομέα για τις κεντρικές θέσεις ευθύνης των Υπουργείων. Δεν είναι μόνο το θέμα της αντιπροσωπευτικότητας, της πολιτικής ευθύνης, το που είναι πολιτικά υπόλογοι όλοι αυτοί οι υφυπουργοί, τάχα οι μάνατζερ και οι τεχνοκράτες είναι ότι δεν δεσμεύονται ούτε καν από τις καταστατικές αρχές της Νέας Δημοκρατίας αλλά δεσμεύονται από τα συμφέροντα που τους έχουν υποδείξει. Δυστυχώς αυτό αποκαλύφθηκε πολύ τραγικά μέσα στο πρώτο μήνα.
Τουλάχιστον, διαλέγουν τους καλύτερους; Διαλέγουν τους άριστους; Δυστυχώς όχι. Η πρόσφατη, την Παρασκευή το απόγευμα, επιλογή της διοίκησης των Ελληνικών Πετρελαίων αποδεικνύει ότι ούτε τους καλύτερους επιλέγουν.
Προσέξτε, η διοίκηση του κ. Τσοτσορού ήταν μια διοίκηση ουδόλως κομματική, με στέλεχος από την αγορά, που έδωσε κέρδη στον Όμιλο, που έδωσε επενδύσεις στον Όμιλο, που έδωσε εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίες, διεθνείς συνεργασίες και ιδιαίτερες πρωτοβουλίες στα ενεργειακά αποθέματα. Και επιστρέφει μια διοίκηση η οποία ήταν πολιτικά συνδεδεμένη με τις κυβερνήσεις ακόμα και του Κώστα Καραμανλή, συνδεδεμένη με τεράστια τραγικά ελλείμματα για τη χώρα, που δημιούργησε ζημίες στον Όμιλο και τον υποθήκευσε. Πού είναι οι άριστοι; Ακριβώς το αντίθετο κάνατε.
Άρα, όχι απλά κομματικοποιούν το κράτος, αλλά διαλέγουν και τους χειρότερους, κομματικά συνδεδεμένους με τη διοίκησή τους.
Συζητάμε για ένα νομοσχέδιο, το οποίο, κατά τα λεγόμενα της Νέας Δημοκρατίας, είναι έτοιμο από καιρό. Το έχετε παραδεχτεί κι εσείς. Δηλαδή, υπάρχουν δημοσιεύματα, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ότι το συγκεκριμένο think tank λειτουργούσε εδώ και δύο χρόνια -λέει και ποιες μέρες μαζευόσασταν στα Βόρεια Προάστια- για να λειτουργήσει αυτό το νομοσχέδιο. Είναι έτσι, αλήθεια, αυτό; Υπήρχε το think tank;
Γιατί αυτό, κυρίες και κύριοι, σημαίνει ότι ενώ η Αντιπολίτευση την προηγούμενη περίοδο, δηλαδή η Νέα Δημοκρατία, δημιουργούσε προπαγάνδα σχετικά με τον κίνδυνο κομματικοποίησης του κράτους, τουλάχιστον προεκλογικά τους τελευταίους μήνες -αφού αρνηθήκατε το δίχρονο, αλλά δεν αρνείστε τους τελευταίους μήνες, αλίμονο, οι φάκελοι δόθηκαν την πρώτη εβδομάδα από τις εκλογές στους Υπουργούς-, επεξεργαζόταν σχέδιο άλωσης του κράτους. Και θεωρώ ότι αυτό είναι η μεγαλύτερη πολιτική απάτη. Δηλαδή, να κατηγορείς την Κυβέρνηση για τον διαγωνισμό των Γενικών Γραμματέων που γίνεται μέσω ΑΣΕΠ και ταυτόχρονα να επεξεργάζεσαι ένα εργαλείο το οποίο έχει διορισμό των Γενικών Γραμματέων, διορισμό της Αρχής Διαφάνειας και όλων των ελεγκτικών Αρχών, όπως παραδεχθήκατε, και πρόσληψη μετακλητών χωρίς πτυχίο ΑΕΙ -γιατί αυτοί είναι μετακλητοί, δεν είναι επιστημονικοί συνεργάτες-, με αμοιβή κλιμακίου Α΄, δηλαδή με αμοιβή διευθυντών, απόφοιτοι λυκείου και με έναν κίνδυνο, απ’ ό,τι επεσήμανε προηγουμένως ο Εισηγητής μας, να αυξηθούν κιόλας σε σχέση με τη δέσμευσή σας.
Είναι πολιτική απάτη, ενώ η χώρα βρίσκεται σε δεσμό μνημονίου και παλεύει για να φύγει από τη χρεοκοπία που οι Κυβερνήσεις Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ μας επέβαλαν, να επεξεργάζονται σχέδιο στελέχη του ΣΕΒ, καθηγητές και πολιτικό δυναμικό για το πώς θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντα των ομίλων και να βρίσκονται οι ίδιοι μετά στις θέσεις της Κυβέρνησης. Αυτή είναι η πολιτική απάτη.
Αποδεικνύετε, βέβαια, ότι σας ενδιαφέρει ελάχιστα το συμφέρον τον πολιτών. Γιατί αν σας ενδιέφερε, θα είχατε προσπαθήσει να αξιοποιήσετε τουλάχιστον κάποια θεσμικά στελέχη της δημόσιας διοίκησης στην επεξεργασία του νομοσχεδίου, που δεν το κάνατε, γιατί δεν εμπιστεύεστε ούτε αυτά τα στελέχη. Χρησιμοποιείτε τόνους επικοινωνιακής χρυσόσκονης, για να καλύψετε τάχατες μέσα σε ένα πλαίσιο εκσυγχρονισμού ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν έχει διαβούλευση, δεν πέρασε από την ΚΕΝΕ, είχε δεκαέξι σελίδες νομοτεχνικών και άλλες οκτώ τώρα -διακόσιες είκοσι πέντε νομοτεχνικές. Αυτό δεν είναι αριστεία. Δεν είναι αριστεία να υποβάλλεις ένα νομοσχέδιο που προβλέπει διατάξεις καλής νομοθέτησης και να μην τηρείς καμμία διάταξη και καμμία πρόβλεψη στην υποβολή του. Τουλάχιστον αυτό πρέπει να το παραδεχτείτε για τη δικιά σας υστεροφημία, ότι δεν διακρίνεται για καλή νομοθέτηση αυτό το νομοσχέδιο.
Το νομοσχέδιο αυτό αμβλύνει τα ασυμβίβαστα των Υπουργών, των Υφυπουργών, τα τυπικά προσόντα των μετακλητών, καταργεί το Παρατηρητήριο για τη Δημόσια Διοίκηση, τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, το ΣΕΠΕ, το ΣΔΟΕ, την ΚΕΝΕ, τον νόμο για την κωδικοποίηση, το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών. Πόσο ευρωπαϊκό είναι όλο αυτό, δηλαδή η ενοποίηση όλων των εποπτικών μηχανισμών σε ένα Σώμα με Προϊστάμενο Διοικητή που βάζει το Υπουργικό Συμβούλιο που διορίζει τους Διευθυντές; Αυτός είναι ο ορισμός της κομματικοποίησης, είναι ο ορισμός της αδιαφάνειας.
Επιτρέψτε μου, όμως, ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε, για τα θέματα του Υπουργείου. Καταργούνται δύο Ειδικές Γραμματείες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, στο οποίο υπηρέτησα. Η Ειδική Γραμματεία Υδάτων και η Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης. Στα ύδατα δηλαδή -και ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε-, διαλέξατε να καταργηθεί η υπηρεσία που δομούνταν σχέδιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενίσχυσή της, όπου αναρωτιέμαι τώρα τι θα γίνει αυτή η μελέτη για την ενεργοποίηση και ενίσχυση της Γραμματείας Υδάτων. Πώς θα προχωρήσει το Εθνικό Σχέδιο Λημμάτων; Πώς θα προχωρήσουν τα σχέδια διαχείρισης υδάτων, κινδύνου πλημμύρας, μόλυνσης περιβάλλοντος στις ελληνικές θάλασσες, η ανάλυση κόστους και η παρακολούθηση των απωλειών των δικτύων ύδρευσης;
Το δεύτερο ζήτημα είναι οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Δεν συμπεριλαμβάνονται οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Είναι ένα ερώτημα. Γιατί; Εφόσον στοχεύουν στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση της απάτης και της διαφθοράς. Δημιουργείτε Επιθεωρητές δύο ταχυτήτων.
Το τρίτο ζήτημα. Είχατε εξαιρέσει τους Ελεγκτές Περιβάλλοντος από την ελεγκτική αποζημίωση. Στις νομοτεχνικές αντικαθιστάτε το συγκεκριμένο άρθρο, που είναι, αν δεν κάνω λάθος, το 118, με μια άλλη διάταξη, αλλά δεν έχετε διευκρινίσει τελικά τι θα γίνει.
Αν θέλετε, πραγματικά, να γίνονται περιβαλλοντικοί έλεγχοι, να απαντήσετε γιατί υποβαθμίζετε τόσο τους Επιθεωρητές.
Είναι σημαντικό να σας πω ότι το έργο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος αξιολογήθηκε με «Άριστα» από το Συμβούλιο της Ευρώπης και είναι εκτός της Ενιαίας Αρχής Διαφάνειας.
Κλείνω, κύριε Πρόεδρε, με το εξής: Πιθανά η Ολομέλεια και η Πλειοψηφία να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο αυτό. Πιθανά να περιορίσετε δημοκρατικές λειτουργίες της κοινωνίας μας. Οφείλετε, όμως, να ξέρετε κάτι: Τα νομοσχέδια δεν καταψηφίζονται από τη Βουλή. Τα νομοσχέδια καταψηφίζονται από την κοινωνία. Αυτό είναι που πρέπει να σας ενδιαφέρει.
Διότι αυτό το μη επιτελικό και κομματικό κράτος θα απογοητεύσει πολλούς που παρασύρθηκαν από την προπαγάνδα σας. Θα απογοητεύσει πολλούς που απογοητεύθηκαν το πρώτο εικοσαήμερο από αυτά που έχετε κάνει. Και πολλές από τις ορθές διατάξεις που θα καταργήσετε αύριο θα ξαναέρθουν σε αυτήν την Αίθουσα και θα ψηφιστούν ξανά, διότι τότε θα έχετε ηττηθεί και πολιτικά και εκλογικά. Και εμείς θα εξαντλήσουμε όλα τα δημοκρατικά εργαλεία για να ηττηθείτε και πολιτικά και εκλογικά.
Παρακολουθείστε στην τοποθέτηση εδώ