Τροπολογία του ΥΠΕΝ για την θαλάσσια μεταφορά σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων

Αθήνα, 25/09/2018

Συζητήθηκε νωρίτερα στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής η τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας “Θαλάσσια Μεταφορά Σύμμεικτων Αστικών Στερεών Αποβλήτων”, η οποία κατατέθηκε εχθές και προστίθεται στο ν/σ του Υπουργείου Εξωτερικών «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2015/637/ΕΕ του Συμβουλίου της 20ης Απριλίου 2015 (ΕΕL 106/24.4.2015)».

Ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά την παρουσίαση της εν λόγω τροπολογίας ανέφερε ότι πρόκειται για ρύθμιση που διευκρινίζει τους όρους για την θαλάσσια μεταφορά αστικών στερεών αποβλήτων, και ειδικότερα επιλύει το θέμα της μεταφοράς των σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων.

Όπως είπε η διάταξη αποσαφηνίζει ότι επιτρέπεται η θαλάσσια μεταφορά των σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων με τακτικά δρομολόγια επιβατηγών πλοίων στις εξής περιπτώσεις:

α) εφόσον το προβλέπει το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ)

β) όταν γίνεται προς τον σκοπό της άμεσης παύσης της λειτουργίας Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ)

γ) όταν προβλέπεται στο Σχέδιο Δράσης που εκδίδει ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης

Πρόκειται για ρυθμίσεις ουσιώδους σημασίας για την άμεση παύση λειτουργίας ΧΑΔΑ, αλλά και την αποτροπή δημιουργίας νέων, ιδίως σε νησιωτικές Περιφέρειες. Σε αυτή την κατεύθυνση και σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών “έχει δημιουργεί ειδικό χρηματοδοτικό εργαλείο, στον Φιλόδημο, ώστε οι εναπομείναντες, λίγοι πλέον, ΧΑΔΑ να ενταχθούν σε χρηματοδότηση εντός του 2018, και να αποκατασταθούν”, τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος προσθέτοντας ότι η χώρα μας κατέβαλλε για χρόνια υψηλά πρόστιμα σχετικά με τη λειτουργία των ΧΑΔΑ, ύψους 50 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα η εξαμηνιαία χρηματική ποινή έχει μειωθεί κατά 73%.

Τέλος, ως προς την τήρηση των περιβαλλοντικών και υγειονομικών όρων κατά την μεταφορά των σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων ο Αν. ΥΠΕΝ, ενημέρωσε ότι υπάρχει ήδη σε ισχύ εγκύκλιος του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής η οποία ρυθμίζει όλα τα ζητήματα ασφάλειας και ελέγχου των οχημάτων μεταφοράς σύμμεικτων απορριμμάτων. Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα δίνεται στην υλοποίηση των δράσεων ανακύκλωσης και κομποστοποίησης και στην κατασκευή έργων με βάση το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο ώστε να μην υπάρχει ανάγκη μεταβατικών λύσεων, όπως η θαλάσσια μεταφορά σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων.

Print Friendly, PDF & Email