Να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει πρόσφατα δημοσιεύματα περί εκκίνησης συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας για μία ενδεχόμενη συμφωνία που προβλέπει ότι η Ελλάδα θα απορροφά, μέσω μακροχρόνιου συμβολαίου, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ενός νέου πυρηνικού σταθμού που θα κατασκευάσει η Βουλγαρία, ζητούν από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σαράντα (40) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με ερώτηση που κατέθεσαν, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου.

Σημειώνουν πως διακινείται ότι ελληνικές κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν πως έχει ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση σε μια προσπάθεια περαιτέρω ενεργειακής θωράκισης της χώρας μας, υπό το φως των αναταράξεων που προκαλεί η ανάφλεξη στην Ουκρανία, καθώς και πως τον περασμένο Οκτώβριο, ο κ. Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, είχε δηλώσει ότι συντάσσεται με την άποψη η πυρηνική ενέργεια να πάρει θέση στην ευρωπαϊκή ταξονομία.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ακόμη ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που διατείνεται πως είναι η πιο «πράσινη» κυβέρνηση, είναι αυτή που τελικά αυξάνει την εξάρτηση της Ελλάδας στα ορυκτά καύσιμα (φυσικό αέριο) και ότι το «πράσινο προφίλ» της κυβέρνησης μετατρέπεται σε τεράστιο επικοινωνιακό φιάσκο που δυσφημίζει την Πράσινη Μετάβαση.

Εκφράζουν την ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το εάν η κυβέρνηση ΝΔ προκρίνει την πυρηνική ενέργεια ως λύση για την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και ζητούν να μάθουν ποια είναι η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης έναντι της πυρηνικής ενέργειας, καθώς και εάν θεωρεί πως είναι συμβατή με τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και προστασίας των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας.

Ρωτούν τέλος εάν, δεδομένου ότι η κατασκευή/λειτουργία πυρηνικών σταθμών χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο και ιδιαιτέρως υψηλό, ακόμη και πολλαπλάσιο, κεφάλαιο σε σχέση με τις υπόλοιπες τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η κυβέρνηση κρίνει συμφέρουσα τη δέσμευση της χώρας σε εισαγόμενη ενέργεια από μία επικίνδυνη για το περιβάλλον και την ανθρώπινη ζωή δραστηριότητα, ενώ θα έπρεπε να έχει ως προτεραιότητα την περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ, της εξοικονόμησης και αποθήκευσης ενέργειας, πεδία στα οποία η κυβέρνηση καθυστερεί.

Ακολουθεί η ερώτηση όπως κατατέθηκε:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: «Ενεργειακή ασφάλεια για τη ΝΔ σημαίνει πυρηνική ενέργεια;»

«Στόχος είναι να γίνει η Ελλάδα ενεργειακά αυτόνομη, να μετατραπούμε σε κόμβο διασύνδεσης μεταφοράς πράσινης ενέργειας σε όλη την ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στη συζήτηση της 1ης Μαρτίου που προκάλεσε για τις εξελίξεις στην Ουκρανία στη Βουλή.

Μία μέρα πριν είχαν αρχίσει να εμφανίζονται δημοσιεύματα στο Τύπο σχετικά με την εκκίνηση συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας για μία ενδεχόμενη συμφωνία που προβλέπει ότι, η Ελλάδα θα απορροφά, μέσω μακροχρόνιου συμβολαίου, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ενός νέου πυρηνικού σταθμού που θα κατασκευάσει η Βουλγαρία. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα πρόκειται για δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών, Ασέν Βασίλεφ, στον τηλεοπτικό σταθμό Nova TV.

Διακινείται ακόμη ότι ελληνικές κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν πως έχει ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση σε μια προσπάθεια περαιτέρω ενεργειακής θωράκισης της χώρας μας, υπό το φως των αναταράξεων που προκαλεί η ανάφλεξη στην Ουκρανία.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο κ. Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, είχε δηλώσει ότι συντάσσεται με την άποψη η πυρηνική ενέργεια να πάρει θέση στην ευρωπαϊκή ταξονομία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη που διατείνεται ότι είναι η πιο «πράσινη» κυβέρνηση είναι αυτή που έχει επιλέξει να αυξήσει την εξάρτηση της Ελλάδας στο ορυκτό, εισαγόμενο και ακριβό φυσικό αέριο, αυξάνοντας το ποσοστό του εν λόγω καυσίμου στην ηλεκτροπαραγωγή. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της ΓΔ Ενέργειας της EE, στο γ’ τρίμηνο του 2021 η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 12%, ενώ στην Ευρώπη μειώθηκε κατά 10%. Και ενώ το μερίδιο του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή στην Ολλανδία μειώθηκε κατά 49% και στη Γαλλία κατά 46%, στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 24%.

Επειδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη που διατείνεται ότι είναι η πιο «πράσινη» κυβέρνηση είναι αυτή που τελικά αυξάνει την εξάρτηση της Ελλάδας στα ορυκτά καύσιμα (φυσικό αέριο)

Επειδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη σύμφωνα με τα δημοσιεύματα προκρίνει την πυρηνική ενέργεια ως λύση για την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας

Επειδή το «πράσινο προφίλ» της κυβέρνησης αποδεικνύεται ότι μετατρέπεται σε τεράστιο επικοινωνιακό φιάσκο που δυσφημίζει την Πράσινη Μετάβαση

Ερωτάται ο Υπουργός:

  1. Ισχύουν τα δημοσιεύματα περί εκκίνησης συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας για μία ενδεχόμενη συμφωνία που προβλέπει ότι η Ελλάδα θα απορροφά, μέσω μακροχρόνιου συμβολαίου, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ενός νέου πυρηνικού σταθμού που θα κατασκευάσει η Βουλγαρία;
  2. Ποια είναι η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης έναντι της πυρηνικής ενέργειας;
  3. Είναι η πυρηνική ενέργεια συμβατή με τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και προστασίας των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας;
  4. Με ποιον τρόπο η εξάρτηση της Ελλάδας από εισαγωγές και μάλιστα ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνική ενέργεια συνιστά λύση για την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας;
  5. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η κατασκευή/λειτουργία πυρηνικών σταθμών χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο και ιδιαιτέρως υψηλό, ακόμη και πολλαπλάσιο, κεφάλαιο σε σχέση με τις υπόλοιπες τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κρίνει συμφέρουσα η κυβέρνηση τη δέσμευση της χώρας σε εισαγόμενη ενέργεια από μία επικίνδυνη για το περιβάλλον και την ανθρώπινη ζωή δραστηριότητα, ενώ θα έπρεπε να έχει ως προτεραιότητα την περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ, της εξοικονόμησης και αποθήκευσης ενέργειας, πεδία στα οποία η κυβέρνηση καθυστερεί;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φάμελλος Σωκράτης

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βασιλικός Βασίλης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζαχαριάδης Κώστας

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ζουράρις Κώστας

Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Γιάννης

Μπαλάφας Γιάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Νοτοπούλου Κατερίνα

Ξανθός Ανδρέας

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπαηλιού Γιώργος

Παπανάτσιου Κατερίνα

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Σπίρτζης Χρήστος

Συρμαλένιος Νίκος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φίλης Νίκος

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

 

Print Friendly, PDF & Email