Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλος: “Δεν πρέπει το χρήμα να κερδίσει το κλίμα”

Αθήνα, 02/06/2017

«Δεν πρέπει το χρήμα να κερδίσει το κλίμα, αλλά το κλίμα μπορεί να δημιουργήσει νέα εργασία, άρα νέα πρόοδο και νέα προοπτική για όλους μας» τόνισε σε δηλώσεις του, στη Θεσσαλονίκη, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, σχολιάζοντας ως «μη ευχάριστη είδηση» την αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα και καλώντας σε συστράτευση όλων των δυνάμεων, παγκοσμίως, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Επεσήμανε ως θετικό από την άλλη, ότι η Ε.Ε. δηλώνει ότι θα είναι η «ατμομηχανή» για την επίτευξη της Συμφωνίας των Παρισίων και υπογράμμισε ότι η χώρα μας στο κομμάτι που της αναλογεί, θα κάνει «όλα τα απαραίτητα βήματα» για να πετύχει τους στόχους της συμφωνίας.

«Μας στεναχωρεί, δεν είναι μια ευχάριστη είδηση» είπε ο κ. Φάμελλος, αναφερόμενος στη στάση των ΗΠΑ και συνέχισε: «Ταυτόχρονα, πρέπει να πω ότι ως αντίβαρο αυτής, η Ε.Ε. ολοένα και περισσότερο δηλώνει ότι θα είναι η ατμομηχανή, η βασική κινητήρια δύναμη για να πετύχουμε τη Συμφωνία των Παρισίων».

«Για να γίνει κατανοητό, μέχρι σήμερα 195 χώρες έχουν εγκρίνει τη συμφωνία του Παρισιού, η χώρα μας ήταν μέσα στις δέκα πρώτες της Ευρώπης που την ενέκριναν σε επίπεδο Βουλής, αυτό αποδεικνύει την ξεκάθαρη πολιτική μας βούληση και μπορώ να σας πω ότι έχουμε απόλυτη συμφωνία με όλους τους υπουργούς Περιβάλλοντος της Ε.Ε. να υποστηρίξουμε τη Συμφωνία των Παρισίων και να την κάνουμε εφαρμοστέα» συνέχισε ο κ. Φάμελλος και πρόσθεσε: «Ο στόχος μας (για τη χώρα μας και για την Ε.Ε.) το 2030, μπορεί σε κάποιες πλευρές, να προσεγγίζει μέχρι και το 40% της μείωσης κατανάλωσης ενέργειας, και αυτό το λέω γιατί είμαστε σε φάση εκπόνησης στο υπουργείο, του ενεργειακού σχεδιασμού για το 2030. Από την μεριά λοιπόν της χώρας μας, θα γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα για να πετύχουμε τη Συμφωνία των Παρισίων».

Ο κ. Φάμελλος απηύθυνε «παρ’ όλες τις αρνητικές ειδήσεις που έρχονται από την άλλη μεριά του Ατλαντικού», μια πρόσκληση προς την παγκόσμια κοινότητα να ενώσει τις δυνάμεις της και να δραστηριοποιηθεί για να μην μείνει κανένας έξω από τη μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την τήρηση της Συμφωνίας των Παρισίων.

«Κανένας δεν περισσεύει στη μάχη για το κλίμα, είναι μια πρόκληση για την παγκόσμια κοινότητα και χρειαζόμαστε όλες τις δυνάμεις, άρα και τις δυνάμεις του κ. Τραμπ και των ΗΠΑ. Η τοποθέτηση του κ. Ομπάμα αμέσως μετά την ανακοίνωση του κ. Τραμπ είναι σε θετική κατεύθυνση, ζητάει την υποστήριξη αυτής της ενιαίας συμφωνίας» επεσήμανε ο κ. Φάμελλος. «Δεν πρέπει το χρήμα να κερδίσει το κλίμα, αλλά το κλίμα μπορεί να δημιουργήσει νέα εργασία, άρα νέα πρόοδο και νέα προοπτική για όλους μας».

«Η ανακύκλωση πρέπει να γίνει ταυτότητα της καθημερινότητας μας» τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος

«Η ανακύκλωση πρέπει να γίνει ταυτότητα της καθημερινότητας μας» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, σε εκδήλωση για την ανακύκλωση που διοργάνωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και υπό την αιγίδα του υπουργείου, απόψε στο Λευκό Πύργο.

Ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει θέσει ως στόχο, τον διπλασιασμό και πλέον του συντελεστή ανακύκλωσης απορριμμάτων, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Πρόσθεσε, επίσης, ότι αυτό το μήνα θα συζητηθεί και η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ανακύκλωσης και ότι έχει προβλεφθεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο, να χρηματοδοτηθούν όλοι οι δήμοι, με ένα κονδύλι δέκα εκατομμυρίων ευρώ συνολικά, έτσι ώστε να επικαιροποιήσουν και να εφαρμόσουν τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων.

«Θέλουμε, το 2020 να έχουμε προσεγγίσει το στόχο, ο οποίος είναι το 50% της ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή» είπε ο κ. Φάμελλος και πρόσθεσε: «Σήμερα, η ανακύκλωση βρίσκεται στο 18% και η κομποστοποίηση βρίσκεται στο 3%. Άρα, αυτός είναι ένας συντελεστής 21%, που σημαίνει ότι το 21% των απορριμμάτων δεν θάβονται σήμερα στην Ελλάδα, και θα πρέπει να φτάσει και να υπερβεί το 50%. Είναι υπερδιπλασιασμός, όπως καταλαβαίνετε, κάτι που χρειάζεται μια μεγάλη αλλαγή στην κοινωνία μας».

Ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι η αποψινή εκδήλωση που έγινε με αφορμή την Ημέρα του Περιβάλλοντος, είναι ιδιαίτερα επίκαιρη, καθώς «αυτό το μήνα θα συζητηθεί και η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ανακύκλωσης», αλλά «και τα εργαλεία» επίτευξης των στόχων «που η χώρα μας είναι υποχρεωμένη και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά και επιλέγει, να κατακτήσει στην ανακύκλωση».

«Αυτό χρειάζεται προσπάθεια απ’ όλους μας, χρειάζεται αξιοποίηση της σύγχρονης γνώσης, κινητοποίηση των δήμων, αλλά και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και των παραγωγών, γιατί χωρίς τον πολίτη και τον επαγγελματία, πραγματική αλλαγή στη λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας δεν μπορούμε να πετύχουμε» επεσήμανε ο κ. Φάμελλος και πρόσθεσε : «Η ανακύκλωση πρέπει να γίνει ταυτότητα της καθημερινότητας μας».

«Θα υπάρχει χρηματοδότηση, λοιπόν, το επόμενο εξάμηνο για όλους τους δήμους, έτσι ώστε (οι ενέργειες) να έχουν πρακτικό και εφαρμοστέο χαρακτήρα, να μπορούμε να γνωρίζουμε τι είδους κάδους, σε ποιες περιοχές, από ποιους παραγωγούς θα ξεκινήσουμε (π.χ. αρχικά από αγορά, ή ξενοδοχεία, ή σχολεία, το είδος των υλικών, κ.τ.λ.)» συνέχισε ο κ. Φάμελλος και πρόσθεσε: «Αυτά όλα θα πρέπει να προσδιοριστούν, γιατί θεωρούμε αναγκαίο, να είναι γνωστοί οι κανόνες, να είναι γνωστό το πλαίσιο, για να μπορέσει μετά και η πολιτεία να εφαρμόσει τη νομοθεσία της Ε.Ε.».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Print Friendly, PDF & Email