Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλος: «Η ανακύκλωση παράγει νέα οικονομία»

 Αθήνα, 21/06/2017

 

“Ο νέος νόμος για την ανακύκλωση σηματοδοτεί μια κεντρική πολιτική απόφαση για την ουσιαστική ενίσχυση της ανακύκλωσης και την στήριξη  της κυκλικής οικονομίας. Συνεπώς, μιλάμε και για έναν οικονομικό μετασχηματισμό και για τη δημιουργία νέας οικονομίας σε ένα καλύτερο και ασφαλέστερο περιβάλλον”, τόνισε νωρίτερα ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το επικείμενο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση. Στη συνάντηση, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, εκ μέρους της ΕΝΠΕ και ο Δήμαρχος Θήβας, κ. Σπύρος Νικολάου, εκ μέρους των ΦΟΔΣΑ, καθώς και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, Δημήτρης Πολιτόπουλος, αιρετοί των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης και στελέχη των Φορέων και του ΥΠΕΝ.

Ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, ανέφερε ότι η ουσία του νέου νόμου για την ανακύκλωση είναι η ενίσχυσή της και η είσοδος της Ελλάδας στην κοινωνία της ανακύκλωσης. Για να επιτύχουμε ένα τόσο φιλόδοξο στόχο θα πρέπει  να υπάρξει συνεργασία της Αυτοδιοίκησης και της Πολιτείας, ώστε να επιτευχθεί αύξηση της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή, αλλά και η μείωση των αποβλήτων και της επαναχρησιμοποίησης, προκειμένου να φτάσουμε τους ευρωπαϊκούς στόχους, με ταυτόχρονη μείωση των προστίμων και αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων.

Με βάση το γεγονός ότι “η κεντρική πολιτική αρμοδιότητα για την ανακύκλωση και τη διαχείριση απορριμμάτων είναι ευθύνη της αυτοδιοίκησης, θα πρέπει να τη στηρίξουμε και να δώσουμε σε αυτήν όλα τα δημοκρατικά, τεχνικά και οικονομικά εργαλεία”, επεσήμανε ο Αν. ΥΠΕΝ, προσθέτοντας ότι ο στόχος της αύξησης της ανακύκλωσης θα επιτευχθεί από την κοινωνία και τους παραγωγούς.

“Δυστυχώς, η απόδοση της χώρας είναι ακόμα πάρα πολύ χαμηλή”, πρόσθεσε. “Έχουμε ήδη επεξεργαστεί μία αναθεωρημένη πρόταση για την ανακύκλωση, και ως Υπουργείο και ως κυβέρνηση ξανακάνουμε τον κύκλο της διαβούλευσης, για τις επόμενες δύο εβδομάδες, ώστε στη συνέχεια να μπούμε στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Ξεκινάμε σήμερα τη διαβούλευση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, συνεχίζουμε με τα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης, σήμερα το απόγευμα, και αύριο θα συναντηθούμε με τους υπόχρεους και τους οικονομικούς παραγωγούς”, προανήγγειλε ο Αν. ΥΠΕΝ.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, χαρακτήρισε ως πολύ θετικό το γεγονός ότι υπάρχει τροποποιημένο και βελτιωμένο  το σχέδιο νόμου για την ανακύκλωση. “Μέσα από το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου θα μπορέσουμε όλοι μας να συμβάλλουμε στο αυτονόητο, που είναι η διαχείριση μέσα από την ανακύκλωση, αλλά  και η προσέγγιση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης” και δήλωσε ότι η ΚΕΔΕ θα σταθεί αρωγός στην υλοποίηση του νομοσχεδίου, χαιρετίζοντας το γεγονός ότι έχουν υιοθετηθεί προτάσεις της.

Εκ μέρους της ΕΝΠΕ, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, ανέφερε ότι η χώρα και η αυτοδιοίκηση είναι υποχρεωμένες να πιάσουν τους στόχους της ανακύκλωσης και έχουν ήδη καθυστερήσει σημαντικά. “Εάν δεν πιάσουμε τους στόχους της ανακύκλωσης, όπως προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, υπάρχει πλέον αυτόματη εισαγωγή, ως παράβαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει  νέα απειλή της χώρας, με νέα πρόστιμα και τα πρόστιμα αυτά κατανέμονται πλέον στους πολίτες και στις τοπικές κοινωνίες”, είπε χαρακτηριστικά, ενώ ο Δήμαρχος Θήβας, Σπύρος Νικολάου, εκπροσωπώντας το Δίκτυο ΦΟΔΣΑ έκανε γνωστό ότι έχουν ήδη κατατεθεί προτάσεις στην ΚΕΔΕ, επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

 

 

Print Friendly, PDF & Email