Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλος: “Η Ελληνικός Χρυσός δεν θα έχει διαφορετική μεταχείριση από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις” 
 Αθήνα, 11/09/2017
“Η  επιχείρηση Ελληνικός Χρυσός δεν έχει καταθέσει ακόμα μελέτη στο Υπουργείο για τη μεταλλουργία χρυσού, ως οφείλει, με βάση τη σύμβαση που έχει υπογράψει”, επεσήμανε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, στη σημερινή  εκπομπή “Alpha Ρεπορτάζ”, της τηλεόρασης του Alpha, προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν έχει ακόμα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και της αδειοδότησης, ζητήματα εξόχως σοβαρά για την ελληνική οικονομία, το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.
Σχολίασε δε τη στάση της Αντιπολίτευσης στο συγκεκριμένο θέμα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “η Αντιπολίτευση θέλει πάση θυσία να δώσουμε άδεια στην Ελληνικός Χρυσός, παραβλέποντας όλα τα άλλα.  Εμείς ζητάμε από τη συγκεκριμένη επιχείρηση να φέρει τις μελέτες για να δούμε πώς θα παράξει χρυσό, ώστε να έχουμε όφελος και στην οικονομία και στην εργασία”. Με δεδομένο ότι η Ελληνικός Χρυσός δεν έχει έως σήμερα πράξει τα δέοντα  “πρέπει να πάμε στη διαιτησία για να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου”.
“Περιμένουμε, λοιπόν,  από τη μεριά της Νέας Δημοκρατίας να μας πουν, εάν συμφωνούν στην υπεράσπιση των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου”, πρόσθεσε ο Αν. ΥΠΕΝ, ο οποίος ερωτώμενος στη συνέχεια για το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ελληνικός Χρυσός, συγκεκριμένα για το σημείο που δηλώνει την επιθυμία της για “μια πιο συνεργάσιμη κυβέρνηση”, απάντησε:
“Για εμάς απόλυτη προτεραιότητα αποτελούν η προστασία του δημόσιου συμφέροντος και του περιβάλλοντος. Δεν γνωρίζω εάν η συγκεκριμένη αναφορά στο Δελτίο της εταιρίας υποδηλώνει πολιτική παρέμβαση, ή αδυναμία να ανταποκριθεί στους τεχνικούς όρους της σύμβασης που έχει υπογράψει, ή εάν σχετίζεται με τις διακυμάνσεις της χρηματιστηριακής της τιμής. Εμάς μας ενδιαφέρει η τήρηση της νομιμότητας και της ισονομίας στην επιχειρηματικότητα”.
 Και αναρωτήθηκε: “Θα θέλαμε να γνωρίζουμε εάν κάποιος θα ήταν διατεθειμένος να δώσει από την πίσω πόρτα άδεια στην Ελληνικός Χρυσός, εάν δηλαδή θα παραβιάσει τους νόμους και το Σύνταγμα”. Επεσήμανε δε, ότι η ισοτιμία και η ισονομία στην επιχειρηματικότητα ισχύει για όλους, συνεπώς “εάν η Ελληνικός Χρυσός θέλει να έχει διαφορετική μεταχείριση, με πολιτικούς όρους, αυτό είναι αδύνατο με την παρούσα κυβέρνηση”.
“Ο τρόπος που διαχειριζόταν η Αντιπολίτευση την επιχειρηματικότητα, δίνοντας για παράδειγμα 15 εκατ. ευρώ δάνεια “με αέρα” σε κάποιους μεγαλοεκδότες για να της κάνουν πλάτες, έχει τελειώσει”, σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος και ανέφερε ότι  η παρούσα κυβέρνηση αδειοδότησε έργα που είχαν παγώσει για χρόνια, όπως το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας, οι αιολικοί σταθμοί και τα αιολικά πάρκα άνω των 300 MW, καθώς και την την αξιοποίηση του Castello Bibelli την ολοκληρωμένη τουριστικής ανάπτυξη Atallanti Hills (η καθυστέρηση αγγίζει τα 6 έτη),  την νέας μαρίνας Πύλου, τα Ξενία Σκιάθου και Φλώρινας, το γήπεδο της ΑΕΚ, τον αγωγό TAP,  την τουριστική επένδυση «Νησί Μάρεζα» Κοκόσι, την αδειδότηση 14 αεροδρομίων, κ.λ.π.
Επίσης, ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, σε ερώτηση για τη στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας και των νέων επιστημόνων, ανέφερε ότι για πρώτη φορά χρηματοδοτείται η έρευνα για νέους επιστήμονες και επαγγελματίες, σε ποσοστό άνω του 1% του ΑΕΠ, μέσω του προγράμματος “Ερευνώ, Καινοτομώ, Δημιουργώ”, ύψους 280 εκ. ευρώ, αλλά και μέσω της χρηματοδότησης και ΣΥΝ επένδυσης, ύψους 320 εκ. ευρώ.  Ανέφερε δε, την πρόσφατη δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι όσοι επαγγελματίες και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δεν μπορούν να δανειστούν για την επιχείρησή τους από τις τράπεζες, το κράτος θα δώσει τις χρηματοδοτήσεις μικρού ύψους, όπως και θα χρηματοδοτήσει και το ασφαλιστικό και μισθολογικό κόστος του πρώτου εργαζόμενου, αλλά και προσλήψεων ΝΕ εργαζομένων σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις.
Τέλος, ο Σωκράτης Φάμελλος, απαντώντας σε σχόλιο της κ. Ντόρας Μπακογιάννη –  που ήταν επίσης στο στούντιο της εκπομπή –  σύμφωνα με το οποίο “η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιβάρυνε τη χώρα με 100 δις ευρώ”, είπε:
“Πρόκειται για τεράστιο ψέμα. Ζητώ επίσημα από την κ. Μπακογιάννη να καταθέσει στη Βουλή έστω ένα έγγραφο, από ευρωπαϊκό ή διεθνή οργανισμό, από την ΕΚΤ ή το ΔΝΤ, που να αποδεικνύει ότι επί ΣΥΡΙΖΑ αυξήθηκε το δημόσιο χρέος της χώρας. Είναι κρίμα να λέγονται δημόσια, τέτοια τερατώδη ψέματα. Το τέλος του 2017 θα δείξει ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας δεν αυξήθηκε και αυτό με βεβαίωση διεθνών οργανισμών. Περιμένω, λοιπόν, στη Βουλή, δημόσια στους πολίτες, την κ. Μπακογιάννη να αποδείξει τον ισχυρισμό της”.

 

Print Friendly, PDF & Email