Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλος: “Η καθυστέρηση των δήμων στους δασικούς χάρτες γεννά ανησυχίες”

 Αθήνα, 26/06/2017

 

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε, νωρίτερα,  στη διημερίδα παρουσίασης των αποτελεσμάτων του Ερευνητικού Προγράμματος “Πιλοτική Λειτουργία Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών – ΕΠαΔαΠ”, που διοργανώνεται σήμερα και αύριο από το Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Α.Π.Θ. και το Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος, στη Θεσσαλονίκη, ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο των δασικών πυρκαγιών έχει ξεφύγει από τα όρια του “οικολογικού φαινομένου”,  για μια σειρά από λόγους.

Η συσσώρευση καύσιμης ύλης εξαιτίας της ελλιπούς ή μη διαχείρισης των ελληνικών δασών ή της εγκατάλειψης των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, η επίδραση της κλιματικής  αλλαγής, η οποία έχει αυξήσει τη θερμοκρασία με αποτέλεσμα τη μείωση υγρασίας στη βλάστηση, αλλά και οι σημαντικοί ανθρωπογενείς κίνδυνοι, όπως  είναι η  καύση καλαμιών, ή θάμνων για τη δημιουργία «καλύτερου» βοσκότοπου, το άναμμα φωτιών σε χώρους αναψυχής και οι σκουπιδότοποι, αποτελούν τις βασικότερες αιτίες.

Θεωρούμε την πρόληψη το σημαντικότερο μέτρο περιβαλλοντικής διαχείρισης“, τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος. “Γι’ αυτό επιλέξαμε ως Υπουργείο να χρηματοδοτήσουμε, μέσω του Πράσινου Ταμείου, αυτό το πολύ σημαντικό πρόγραμμα που υλοποιεί το ΑΠΘ για τη λειτουργία Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών, με βασικό στόχο την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και τη διαχείριση και εκτίμηση των  επιπτώσεων τους”.

Σημείωσε δε, ότι το έργο των δασικών χαρτών έχει άμεση σχέση με την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. “Εκτιμούμε, ότι το έργο των δασικών χαρτών είναι ένα σημαντικότατο βήμα πρόληψης των δασικών πυρκαγιών. Η αμφισβήτηση του δασικού χώρου και των χρήσεών του στην Ελλάδα είναι ένα διαχρονικό αίτιο για την έναρξη των δασικών πυρκαγιών. Οι δασικοί χάρτες θα καθορίσουν πια ποιος είναι ο δασικός χώρος και θα συμβάλλουν στον Χωροταξικό Σχεδιασμό της χώρας. Περιμένουμε, λοιπόν,  σημαντική ανακούφιση στο θέμα της πίεσης των δασικών οικοσυστημάτων από την εσκεμμένη έναρξη δασικών πυρκαγιών”, είπε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει καμία νέα παράταση στην υποβολή αντιρρήσεων, πέραν της 27ης Ιουλίου, ενώ σχολίασε ότι η στάση κάποιων Δημάρχων που δεν συνεργάζονται,  γεννά υποψίες και ανησυχίες. “Αυτοί οι Δήμοι αμφισβητούν ευθέως τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των πολιτών. Μετά τις 27 Ιουλίου, θα είναι πολύ αργά για διορθώσεις. Πολίτες και Τύπος θα πρέπει να ασκήσουν από κοινού πίεση στους Δήμους”, ανέφερε προσθέτοντας ότι οι  Δήμοι της Χαλκιδικής αλλά και  του νομού Θεσσαλονίκης έχουν μεγάλες καθυστερήσεις. Ειδικότερα, ενημέρωσε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα συνεργασίας και προστασίας περιοχών κατοικίας και οικιστικών πυκνώσεων έχουν οι Δήμοι  Κασσάνδρας, Σιθωνίας, Νέας Προποντίδας και στο Ν. Θεσσαλονίκης οι Δήμοι Ωραιοκάστρου και Δέλτα.

Ο Αν. ΥΠΕΝ συνέδεσε επίσης τους δασωμένους αγρούς με την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, επισημαίνοντας ότι η προσπάθεια των πολιτών να καταστρέψουν τη δασική βλάστηση για να εξακολουθήσουν να έχουν τη χρήση των εκτάσεών τους, είτε για γεωργική, είτε για οικιστική χρήση, δεν είναι μόνο αντιπεριβαλλοντικό μέτρο, αλλά και ιδιαίτερα επικίνδυνο”.

“Ως Υπουργείο συμβάλλουμε άμεσα στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και με την επικείμενη έκδοση της ΚΥΑ για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης”, συμπλήρωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, διότι μεταξύ άλλων “η βόσκηση είναι ένα σημαντικότατο εργαλείο για τη μείωση της καύσιμης ύλης. Θεωρούμε τη βόσκηση που ασκείται ορθολογικά σύμμαχο της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών και η  εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης θα κατανείμει κατάλληλα τις λιβαδικές μονάδες ικανοποιώντας τους κτηνοτρόφους και μειώνοντας την ανάγκη για δημιουργία, μέσω καύσης, ικανοποιητικών βοσκήσιμων γαιών”.

Επόμενος στόχος του Υπουργείου είναι η δημιουργία νέων προδιαγραφών διαχειριστικών μελετών, λαμβάνοντας υπόψη ότι η διαχείριση των δασών είναι βασικό εργαλείο πρόληψης των πυρκαγιών και η μη διαχείριση των τελευταίων χρόνων έχει αυξήσει κατά πολύ την καύσιμη ύλη, ενώ έχει επιτείνει την ελλειμματικότητα της χώρας σε ξυλώδη προϊόντα.

“Φυσικά, για εμάς διαχείριση σημαίνει πρόληψη δασικών πυρκαγιών. Είμαστε υπέρ της ύπαρξης χρηστών στο δάσος οι οποίοι δρουν ως φύλακες του δάσους και προλαμβάνουν ή ειδοποιούν έγκαιρα για τις δασικές πυρκαγιές”, υπογράμμισε ο Αν. ΥΠΕΝ.

Και κατέληξε, λέγοντας: Πρέπει να εξάρουμε τις υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος, της Πολιτικής Προστασίας, του Στρατού, των ρητινοπαραγωγών, των Εθελοντών και άλλων οργανώσεων που με αυταπάρνηση κάθε χρόνο περιπολούν για την πρόληψη, ή συμμετέχουν στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών. Οι εμπειρίες, οι γνώσεις και οι προτάσεις των παραπάνω φορέων είναι πολύτιμες για εμάς, ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τη φετινή χρονιά με επιτυχία “.

Print Friendly, PDF & Email