Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλος: “ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έπαιζαν “Μονόπολη” με τους δανειστές στην πλάτη των ελλήνων πολιτών”
 Αθήνα, 13/12/2017
“Ο προϋπολογισμός του 2018 είναι ο πρώτος προϋπολογισμός της χώρας μας, που περιλαμβάνει περίοδο εκτός προγράμματος και τη χώρα μας εκτός μνημονίων, ωστόσο οφείλει ταυτόχρονα να είναι και ένας προϋπολογισμός σταθερότητας, διότι καθορίζεται σε ένα μεγάλο ποσοστό και από το οικονομικό περιβάλλον και τις υποχρεώσεις της χώρας”, επεσήμανε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, από το βήμα της Βουλής, όπου διεξάγεται η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό 2018.
Ο Σωκράτης Φάμελλος επικαλούμενος τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με τις οποίες τα πρώτα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας ήταν λανθασμένα και στόχευαν αποκλειστικά στην προστασία των ιδιωτών επενδυτών του εξωτερικού, έβαλε κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες επέτρεψαν στους δανειστές να κάνουν πειράματα εις βάρος των Ελλήνων πολιτών.
“Κύριοι, της Αντιπολίτευσης, δεν παίζατε “Μονόπολη””, είπε χαρακτηριστικά ο Αν. ΥΠΕΝ “παίζατε με ανθρώπινες ζωές, με την εργασία των Ελλήνων, με τα νοικοκυριά, παίζατε με τα παιδιά των Ελλήνων.  Δεν σεβαστήκατε την ανθρώπινη ζωή στην Ελλάδα. Δεν σεβαστήκατε ούτε την ψήφο των Ελλήνων πολιτών. Το καταθέτω δημόσια αυτό. Έχετε την αποκλειστική πολιτική ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας”.
Και συνέχισε: “Αυτή η Κυβέρνηση, χωρίς εμπειρία, αλλά με καθαρά χέρια, κοίταξε τους δανειστές στα μάτια, έδωσε στη χώρα αξιοπιστία, διότι τα τρία χρόνια που κυβερνά πράττει ό,τι υπόσχεται στους πολίτες και στους δανειστές. Καλύπτουμε τους στόχους της χώρας, αναδιαρθρώσαμε το χρέος, εξομαλύναμε την αποπληρωμή του, βελτιώσαμε την απόδοση των ελληνικών ομολόγων. Ακόμα και ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε, εχθές, στο Παρίσι, ότι θα ανοίξει η συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, πριν τη λήξη του προγράμματος, και ότι το δημοσιονομικό πλεόνασμα η χώρα το έχει επιτύχει πριν λήξει ο χρόνος”.
Επιπλέον, ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε τις ριζικά διαφορετικές πολιτικές που υλοποιεί η παρούσα κυβέρνηση σε σχέση με τις προηγούμενες, διότι  διαφέρει και πολιτικά και κυρίως ηθικά, αναφέροντας ενδεικτικά δύο παραδείγματα, συγκεκριμένα την εξοικονόμηση 800 εκ. ευρώ από την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων για τους αυτοκινητόδρομους, που είχαν σταματήσει με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, καθώς και την εισροή στα δημόσια ταμεία 711 εκ. ευρώ από αδήλωτες καταθέσεις. “Μήπως όλα αυτά σημαίνουν ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις χάιδευαν τη φοροδιαφυγή και τη μεταφορά καταθέσεων σε off shore εταιρείες; Είναι προφανές εφόσον offshore έχουν οι ίδιοι, οι οικογένειές τους, οι σύμβουλοί τους και οι κουμπάροι τους”, σχολίασε και πρόσθεσε ότι αυτά τα δύο ποσά, και πολλά ακόμη που εξοικονόμησε αυτή η κυβέρνηση, υπάρχουν στο κοινωνικό μέρισμα του 2017, στα δημόσια έργα, στις Τοπικές Μονάδες Υγείας, στους παιδικούς σταθμούς και σε άλλους τομείς της κοινωνικής πολιτικής.
Ως προς τα θέματα του χαρτοφυλακίου του ο Αν ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, σημείωσε ότι με επιλογή των προηγούμενων κυβερνήσεων η περιβαλλοντική πολιτική ήταν στο περιθώριο, με αποτέλεσμα η χώρα να βρίσκεται επί μακρόν στην τελευταία θέση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και στην πρώτη των  περιβαλλοντικών προστίμων. Ωστόσο, “με αυτήν την κυβέρνηση δημιουργείται νέο θεσμικό πλαίσιο για την κλιματική αλλαγή, τους δασικούς χάρτες, την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία και το φυσικό περιβάλλον”, συμπλήρωσε, ενώ έκανε λόγο και για την επιτάχυνση των σχετικών προγραμμάτων χρηματοδοτήσεων, που λίμναζαν επί προηγούμενων κυβερνήσεων. Για παράδειγμα, “η προηγούμενη κυβέρνηση επέλεξε το 2012 να βάλει στο συρτάρι και να μην ολοκληρώσει τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας, ενώ επρόκειτο για Ευρωπαϊκή Οδηγία. Σήμερα, χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τη Μάνδρα”.
Ο Αν. ΥΠΕΝ πληροφόρησε τα μέλη του Κοινοβουλίου ότι στο προσεχές διάστημα θα έχουμε ΦΕΚ των σχεδίων διαχείρισης νερού σε όλη την Ελλάδα και σχέδιο διαχείρισης πλημμυρών, ενώ έκανε αναφορά σε τουλάχιστον 25 εντάξεις νέων έργων απορριμμάτων, το πρώτο τρίμηνο του 2018, αλλά και στην ένταξη του κόστους των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και των εργαζόμενων σε αυτούς στον κρατικό προϋπολογισμό, για πρώτη φορά.
Και κατέληξε: “Είμαστε πλέον σε τροχιά ανάκαμψης, όχι μόνο της οικονομίας, αλλά και της περιβαλλοντικής πολιτικής. Δημιουργούμε εργαλεία τα οποία δίνουν ένα νέο πρόσημο στη βιώσιμη ανάπτυξη, με μείωση της ανεργίας και της φτώχιας, με ταυτόχρονη πρόσβαση στην παιδεία και τις δομές πρόνοιας. Αυτά είναι τα δικά μας αγαθά, οι στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης. Μετατρέπουμε την περιβαλλοντική προστασία από υποχρέωση, που δεν τήρησαν ποτέ οι προηγούμενοι, σε αναπτυξιακή ευκαιρία σεβόμενοι την ιδιαίτερη ταυτότητα και κληρονομιά της χώρας. Και βέβαια, με τον Προϋπολογισμό 2018 υπηρετούμε και προστατεύουμε την εργασία, το σημαντικότερο στοιχείο της κοινωνικής προόδου”.

 

Print Friendly, PDF & Email