Απομαγνητοφώνηση Συνέντευξης Τύπου για την Υπογραφή της Μερικής Κύρωσης των Δασικών Χαρτών

 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
 
ΣΩΚΡΑΤΗ ΦΑΜΕΛΛΟΥ
 
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
 
ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΛΩΝΑΡΗ
 
ΔΙΕΥΘΥΝΟΥΣΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΕΚΧΑ
 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ
 
ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΑΣΩΝ
 
Με την συμμετοχή των
Συντονιστών Αποκεντρωμένων Διοικήσεων:
 
Μαρίας Κοζυράκη, Κρήτη
 
Βασίλη Μιχελάκη, Δ. Μακεδονίας – Ηπειρος
 
Νικόλαου Παπαθεοδώρου, Πελοπόννησος – Δ. Ελλάδα –  Ιόνια Νησιά
 
Νικόλαου Ντίτορα, Θεσσαλίας – Στερεά Ελλάδα
 
Σπυρίδωνα Κοκκινάκη, Αττική
 
Νικόλαου Θεοδωρίδη, Αιγαίο
 
Ιωάννη Σάββα, Αν. Μακεδονία – Θράκη
 
ΠΕΜΠΤΗ 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Να σας ευχαριστήσουμε που έχετε έρθει σήμερα εδώ και επιτρέψτε μου ξεκινώντας, μ’ έναν προσωπικό αν θέλετε τόνο, να καταθέσω και δημόσια τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια των δημοσιογράφων και για τον Δημήτρη Αλειφερόπουλο με τον οποίο είχαμε γνωριστεί και είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού έργου και της Εξεταστικής Επιτροπής, αλλά και για το Βασίλη Μπεσκένη που δεν τον ήξερα αλλά αυτό δε μειώνει με τίποτα και την οδύνη αλλά και τα συλλυπητήρια που πρέπει να καταθέσουμε.
Ταυτόχρονα, προφανώς με τέτοια γεγονότα στην οικογένεια των δημοσιογράφων δεν είναι πολύ ευχάριστο να μιλάμε για γιορτές και για μέρες που έρχονται. Εμείς θέλαμε να κλείσουμε τη χρονιά αυτή μ’ ένα γεγονός ενημέρωσης αναγνωρίζοντας κι αναδεικνύοντας ότι το 2017 για την Ελλάδα είναι η χρονιά της δασικής πολιτικής διότι έγιναν τομές και δράσεις στη δασική πολιτική που δεν έχουν υλοποιηθεί εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας και γι’ αυτό επιλέξαμε κλείνοντας συμβολικά τη χρονιά να είμαστε εδώ μαζί με τα στελέχη των Δασικών Υπηρεσιών σε συνεργασία με την «Κτηματολόγιο» και με όλες τις αποκεντρωμένες Διοικήσεις.
Γι’ αυτό και θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη συμμετοχή τους, πρώτα απ’ όλα στο πάνελ να ξεκινήσω με τη φιλοξενούμενη, την κα Κλωνάρη, φιλοξενούμενη από την άποψη του κτιρίου αν θέλετε, τη Διευθύνουσα Σύμβουλο της ΕΚΧΑ, του Κτηματολογίου και τον κ. Δημόπουλο, που είναι ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και να ευχαριστήσω και τους Συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων που έχουν έρθει εδώ λόγω της αλλαγής της ώρας που έγινε για να βοηθήσουμε λίγο και τους δημοσιογράφους, δεν έχουν έρθει όλοι οπότε στο τέλος που θα είναι όλοι εδώ, θα παρουσιαστούν και προσωπικά μιας και θα υπογράψουν και τη μερική κύρωση των δασικών χαρτών στο τέλος της σημερινής μας συνάντησης.
Να μπω κατευθείαν σ’ αυτά για τα οποία σας καλέσαμε και τα οποία για τους δημοσιογράφους τουλάχιστον θα σας δοθούν και ηλεκτρονικά μαζί μ’ ένα χαρτογραφικό υλικό που συνδέεται με την παρουσίαση η οποία θα τρέχει παράλληλα.
Σας είπα λοιπόν ότι για μας, για το Υπουργείο, για τον κλάδο του Περιβάλλοντος, το 2017 ήταν η χρονιά της δασικής πολιτικής. Οι αλλαγές, οι τομές και οι εφαρμογές που έγιναν το 2017 στον τομέα της δασικής πολιτικής δεν έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες στη χώρα. Μάλιστα θα μπορούσα να πω ότι καθυστερούσαν εδώ και δεκαετίες στη χώρα.
Είναι μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή και για τη δασική επιστήμη και για τη δασική πολιτική αλλά και για τη χωροταξία και την ανάπτυξη της χώρας μας. Και γι’ αυτό θελήσαμε να μοιραστούμε αυτή τη στιγμή, μιας και σας είχαμε μαζί, εννοώ όλους τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους αλλά και τα στελέχη αυτή την περίοδο, αυτή τη χρονιά, για να κάνουμε όλες αυτές τις αλλαγές. Τα στελέχη και του Κτηματολογίου και των Κεντρικών Δασικών Υπηρεσιών αλλά και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.
Είναι ένα έργο για το οποίο μπορούμε να υπερηφανευτούμε ότι είμαστε η πρώτη κυβέρνηση η οποία και επέλεξε αλλά και μπόρεσε να ολοκληρώσει, επέλεξε να μην κρύβει τα προβλήματα κάτω απ’ το χαλί, επέλεξε ν’ ασκήσει περιβαλλοντική πολιτική και να υλοποιήσει 4 δεκαετίες μετά τη συνταγματική πρόβλεψη, αυτή τη σημαντική αλλαγή.
Ο νόμος του Μαΐου 2016 ενεργοποιήθηκε πλήρως τον Ιανουάριο του 2017, υλοποιήθηκε πλήρως με πολλές δυσκολίες, με αρκετές αλλαγές, αλλά φτάσαμε στη σημερινή ημέρα μέσα στο 2017 χωρίς να καθυστερήσουμε ούτε μια μέρα το 2018.
Σας καλέσαμε λοιπόν εδώ σήμερα για να γίνει μαζί μ’ εσάς η μερική κύρωση των δασικών χαρτών, κάτι που σημαίνει πρακτικά ν’ ακυρωθούν οι δασικοί χάρτες στο ποσοστό το οποίο αναρτήθηκαν και στο ποσό στο οποίο δεν έχουν γίνει αντιρρήσεις, θα γίνει πλήρης ενημέρωση εδώ για τη διαδικασία, γιατί έτσι νομίζω ότι ολοκληρώνουμε και την εντολή η οποία μας έχει δοθεί για να προχωρήσει αυτή η σημαντική προσπάθεια.
Είναι μια προσπάθεια που αφορά όλη την Ελλάδα, από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη, γι’ αυτό είναι και όλοι οι συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων εδώ και είναι μια μέρα η οποία πολλοί περίμεναν και πίστευαν ότι δε θα έρθει. Όπως δεν πίστευαν ότι έληξε η περίοδος της ανάρτησης, 25 Σεπτεμβρίου πάρα πολλοί δεν πίστευαν ότι θα κλείσουν οι αναρτήσεις, όπως δεν πίστευαν ότι θα γίνουν Επιτροπές Αντιρρήσεων, όπως δεν πίστευαν ότι θα εξεταστούν τα πρόδηλα κι όλες οι υπόλοιπες διαδικασίες, τις οποίες εφαρμόσαμε, όπως δεν πίστευαν ότι θα υπάρχει και διαδικασία απόδοσης πρώην δασικής γης σε καλλιέργεια.
Όλες αυτές όμως οι διαδικασίες έγιναν το 2017 κι έγιναν από ανθρώπους, από στελέχη που εγώ εισαγωγικά οφείλω να τους ευχαριστήσω, το σύνολο της νομοτεχνικής μας επεξεργασία πέρασε μέσα από τη Γενική Διεύθυνση, τα στελέχη συμμετείχαν στην πολιτική παραγωγή, στη θεσμική παραγωγή, υλοποίησαν σε όλο το επίπεδο της χώρας το έργο αυτό, εκπαιδεύτηκαν καταρτίστηκαν, ενδιαφέρθηκαν ξενύχτησαν, ήταν Σαββατοκύριακα στις Υπηρεσίες τους και οφείλω κλείνοντας αυτή τη χρονιά να το πω και να τους ευχαριστήσω, κάτι το οποίο έγινε και σε απόλυτη συνεργασία και με το Κτηματολόγιο και τ’ αντίστοιχα στελέχη εκεί αλλά και με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΟΠΕΚΕΠΕ στον Τομέα που αφορούσε τα θέματα της παραγωγής.
Η ουσία πάντως είναι ότι μέχρι σήμερα στη χώρα μας, μετά από 40 χρόνια από τη συνταγματική αναθεώρηση, είχε κυρωθεί μόνο το 0,81% της έκτασης της χώρας στο επίπεδο δασικών χαρτών και μετά τη σημερινή ημέρα θα έχει κυρωθεί το 31,4% της χώρας μας στο επίπεδο της δασικής πολιτικής.
Οι θεωρήσεις οι οποίες έγιναν στο επίπεδο της χώρας, των χαρτών, φτάνουν στο επίπεδο της χώρας, των χαρτών, φτάνουν σ’ επίπεδο έκτασης της Ελλάδας το 35,72%. Απ’ αυτό εξαιρέθηκε το 2,17% της χώρας το οποίο αφορά στα όρια οικισμών, στα πορτοκαλί και στα κίτρινα όπως ξέρουν κάποιοι, αλλά και στις οικιστικές πυκνώσεις.
Και η ανάρτηση ξεκίνησε την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου και κράτησε μέχρι την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου σε περιοχές που νομίζω ότι τώρα θα φαίνονται στον πίνακα. κάθε Παρασκευή λοιπόν υπήρχε μια καινούργια ανάρτηση και βέβαια το πρώτο βήμα το οποίο επιλέξαμε ήταν να μειώσουμε σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό έως και 80% το τέλος αντιρρήσεων για να μην υπάρχει καμία αν θέλετε αναστολή, κανένα εμπόδιο στον πολίτη ώστε να εκδηλώσει την αντίρρησή του.
Όμως ταυτόχρονα αυτά που επιλέξαμε ήταν ν’ αυξήσουμε τις περιπτώσεις ατέλειας εκεί που ο πολίτης δεν έχει αν θέλετε ευθύνη για κάποιο λάθος, για κάποια λανθασμένη ίσως αποτύπωση ή για μια ειλημμένη πράξη της Διοίκησης. Εκεί ο πολίτης θα μπορούσε ακόμα κι αν δεν είχε τελεσίδικη πράξη χαρακτηρισμού, να έχει ατέλεια. Κι αυτό πλέον εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα.
Η ανάρτηση των δασικών χαρτών βέβαια αποκάλυψε σημαντικά προβλήματα. Δε θα μιλήσω μόνο με τους πολιτικούς όρους που γνωρίζετε πολύ καλά όλοι, όλα αυτά δηλαδή που κρύβονταν τόσα χρόνια κάτω απ’ το χαλί και κάποιοι ασκούσαν τοπικές πολιτικές, θα μιλήσω για τις μεγάλες κατηγορίες. Αγροτικές εκτάσεις που είχαν κηρυχθεί αναδασωτέες, εκτάσεις δασικού χαρακτήρα που είχαν εκχερσωθεί, εκτάσεις γεωργικού χαρακτήρα που είχαν δασωθεί και καλλιέργειες οι οποίες επιδοτούνταν ενώ ήταν πάνω σ’ ένα υπόβαθρο δασικών εκτάσεων. Αυτές ήταν οι μεγαλύτερες κατηγορίες προγραμμάτων.
Επιλέξαμε να τα λύσουμε με δουλειά, παρ’ ότι υπήρχαν πάρα πολλά τηλεφωνήματα ανησυχίας και πρότασης να διακόψουμε το έργο αυτό και τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο και το Μάρτιο, όταν υπήρχε πολύ μεγάλη ένταση. Υπήρχε μια Ομάδα Εργασίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, της Γενικής Διεύθυνσης Δασών, του ΟΠΕΚΕΠΕ, της ΕΚΧΑ και του Υπουργείου Εσωτερικών που έλυσε όλα αυτά τα προβλήματα και συζητήθηκαν πάρα πολλά, θα σας τα πω μετά με στατιστικά για να καταλάβετε πόσο σημαντικά ήταν.
Το πρόβλημα των αναδασωτέων περιοχών και της διευκρίνισης των αναδασωτέων περιοχών με αυτεπάγγελτη διόρθωση από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, είναι σημαντικότατο, θα δείτε λιγάκι τα ποσοστά του νομού Ηλείας για να καταλάβετε τί εννοώ.
Τα πρόδηλα σφάλματα επίσης ήταν ένα σημαντικό θέμα και η δημιουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής ώστε και να γίνεται και διαδικτυακά η αίτηση αυτή. Η εξαγορά και η έγκριση επέμβασης σε εκτάσεις που είχαν παλαιότερα δασικό ή χορτολιβαδικό χαρακτήρα και ήταν ενταγμένες στον ΟΣΔΕ, στις χρηματοδοτήσεις.
Εδώ είναι γνωστό σε όλους σας και θέλω να το πω ότι ενημερώθηκαν προσωπικά όλοι οι αγρότες τον Ιούλιο με προσωπικό μήνυμα και e-mail για κάθε καλλιέργεια και για κάθε αλλαγή που πρέπει να κάνουν. και δώσαμε και χρόνο αρκετό μετά τις αρχές Ιουλίου για να προλάβουν να κάνουν τις αλλαγές ή τις αιτήσεις που χρειάζονταν.
Κι έτσι εξασφαλίστηκαν και διασφαλίστηκαν όλες οι επιδοτήσεις σε αυτή την προσπάθεια, μόνο με την υποβολή αίτησης και τοπογραφικού και μειώθηκε το κόστος της αλλαγής χρήσης ή της παραχώρησης της κυριότητας μέχρι και 83% με 100 δόσεις, 10 χρόνια αποπληρωμή για τον αγρότη, για να μπορέσει ο αγρότης ν’ ασκήσει πραγματικά ένα επάγγελμα το οποίο χρειαζόμαστε.
Επιτράπηκαν οι μικροεγκαταστάσεις στις εκτάσεις αυτές, διευκρινίστηκαν πολλά ζητήματα για την υποχρέωση αναδάσωσης έτσι ώστε ο πολίτης να μπορεί να συμβάλλει στο δασικό ισοζύγιο και με άλλη διαδικασία στο περιβαλλοντικό ισοζύγιο.
Καθορίστηκε ότι όλες οι νόμιμες πράξεις Διοίκησης και ακόμη και τα προσωρινά παραχωρητήρια είναι σε ισχύ και μπορούν να αξιοποιηθούν. Απλοποιήθηκαν οι διαδικασίες τακτοποίησης, δόθηκε η δυνατότητα χρήσης όλων των εργαλείων ταυτόχρονα και αντίρρηση, και πρόδηλο και αλλαγή χρήσης και υπήρξε η διαδικασία εγκύκλιοι για το πώς θα εξετάζονται.
Δόθηκε αρκετός χρόνος και μετά την ολοκλήρωση των αντιρρήσεων, ώστε να πάνε έγγραφα, δέκα ημέρες παραδείγματος χάριν για το αποδεικτικό καταβολής, όπως επίσης να υπάρχουν και δυνατότητες στην Επιτροπή Αντιρρήσεων να πάνε ακόμη και την ημέρα εξέτασης αρκετά δεδομένα από τη μεριά του ενδιαφερόμενου. Και βέβαια δόθηκε η δυνατότητα αν δεν κάνω λάθος μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου να διορθώνονται τα πρόδηλα από τις Υπηρεσίες.
Έτσι λοιπόν δόθηκε επαρκής χρόνος και μετά τις 25 Σεπτεμβρίου ξεκαθαρίστηκαν κι άλλα πράγματα, όπως παραδείγματος χάριν ότι μπορούν να επιδοτούνται καλλιέργειες μέσα σε περιοχές δασικές, όπως είναι τα καστανοπερίβολα, όπως είναι η αγριελιά παραδείγματος χάριν. Διευκολύναμε τις Υπηρεσίες διευρύνοντας και με δική τους πρόταση γιατί κάναμε σύσκεψη με όλους τους συντονιστές να μπουν παραδείγματος χάριν στις Γραμματείες κι άλλα στελέχη για να διευκολυνθούν οι Επιτροπές Αντιρρήσεων.
Δώσαμε κι ένα μήνα παράταση για τη μερική κύρωση για τη σημερινή μέρα για να έχουν περίπου τρεις μήνες οι Αποκεντρωμένες Υπηρεσίες και τα στελέχη τους χρόνο για να μπορέσουν να προχωρήσουν και βέβαια δώσαμε και αρκετό χρόνο για να γίνουν όλες οι Επιτροπές Αντιρρήσεων και καθορίστηκε και το πρότυπο των αποφάσεων θεώρησης και της μερικής κύρωσης, αυτό το οποίο θα υπογραφεί σήμερα από τους συντονιστές.
Τώρα πια έχουν συσταθεί όλες οι Επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων. Στη χώρα μας έχουν συσταθεί 110 Επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων με όλο το διαθέσιμο προσωπικό, ενώ δόθηκε και Οδηγία για τη σύσταση όσων περισσότερων Επιτροπών γίνεται και έχουν από εδώ και μπρος οι Επιτροπές αντιρρήσεων στη διάθεσή τους τέσσερις και αν κάνουν επιπλέον αίτημα άλλους δυο μήνες, για την αίτησή τους. Η ολική κύρωση αναμένεται μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου του 2018 αναλόγως με τις περιοχές που θα ζητήσουν τους δυο επιπλέον μήνες και υποπτεύονται ότι εδώ φαίνονται όλες οι Επιτροπές οι οποίες έχουν συγκροτηθεί.
Θα σας δοθεί αυτή η ενημέρωση να ξέρετε σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα τι Επιτροπές έχουν συγκροτηθεί. Και πρέπει να σας πω ότι για να προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο, εμείς βρεθήκαμε πολλές φορές με τους συντονιστές εδώ και κατά τη διάρκεια της ανάρτησης και μετά την ανάρτηση συνεχίσαμε, γιατί η σημαντική δουλειά των Υπηρεσιών συνέχισε και μετά. Αυτό σημαίνει ότι τα στελέχη μας δεν έμειναν μόνο στα Δασαρχεία και στις δασικές Υπηρεσίες όλο το καλοκαίρι, συνέχισαν μέχρι τώρα και πρέπει να το πω αυτό γιατί ήταν σημαντική η δουλειά που έχει βγει.
Για τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος έχει δοθεί στις Αποκεντρωμένες ένα κονδύλι ύψους 320.000 € για τη λειτουργία των Επιτροπών αντιρρήσεων. Έτσι μπορεί κάποιος να δει ποια ήταν η κατάσταση και ποια είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή η χαρτογραφική.
Αυτή είναι η χώρα μας, ποια είναι η κατάσταση χαρτογραφικά και αυτό προφανώς θα σας δοθεί και ηλεκτρονικά. Αυτή είναι οι χάρτες οι οποίοι έχουν κυρωθεί στην Ελλάδα πριν το 2017 άρα 40 χρόνια εφαρμογής του Συντάγματος και της δασικής νομοθεσίας αυτή ήταν η κατάσταση, τα κόκκινα αν δεν κάνω λάθος, σας είπα ότι αυτό αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό της τάξεως του 0,8%.
Μετά τη σημερινή μέρα ας δούμε λίγο τον χάρτη, αυτή θα είναι η κατάσταση των περιοχών που θα έχουν μερική κύρωση δασικού χάρτη και ας δούμε κατ’ ευθείαν και τις νέες αναρτήσεις οι οποίες ήδη έχουν ξεκινήσει. Βέβαια εδώ είναι πολύ ψιλά και δεν βλέπετε η Κεντρική Μακεδονία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό και για να έχετε μια εικόνα όλης αυτής της περιόδου, της δεύτερης φάσης αναρτήσεων, ας δούμε και τον επόμενο χάρτη που θα έχουμε μαζί και τα μωβ, όπου εδώ πλέον απεικονίζονται όλες οι περιοχές που έστω μέχρι και το 1ο εξάμηνο του ’18 θα έχουν αναρτημένο χάρτη.
Αυτό είναι με βάση πληροφορίες που μας έχουν έρθει και με βάση την ενημέρωση που έχουμε για την επικαιροποίηση δασικών χαρτών, διότι είναι μια διαδικασία η οποία εξελίσσεται σε όλη την Ελλάδα και επικαιροποιείται από τη Γενική Διεύθυνση σε πολύ τακτά χρονικά διαστήματα, αν χρειαστεί ο κ. Δημόπουλος είναι εδώ και θα σας δώσει κι άλλες πληροφορίες.
Πάμε λιγάκι να δούμε τώρα την πρώτη φάση αυτή που σας ενδιαφέρει,  2017 για το ποια είναι τα στατιστικά της κύρωσης που κάνουμε σήμερα. Οι δασικές εκτάσεις οι οποίες κυρώνονται σήμερα αποτελούν το 60% των αναρτημένων περιοχών. Αυτό πιθανά μας δίνει κι ένα επαρκή στατιστικό δείκτη για το σύνολο της χώρας. Από τις αναρτημένες εκτάσεις το 60% κυρώνεται ως δασικού χαρακτήρα. 33,45% είναι οι μη δασικές εκτάσεις και το ποσοστό το οποίο κυρώνεται σε σχέση με το αναρτημένο, είναι το 93,6%.
Άρα σε όλα τα υπόλοιπα παραμένοντα στάδια εξέτασης αντιρρήσεων, ολοκλήρωσης της διαδικασίας της αλλαγής χρήσης, επανεξέτασης πρόδηλου στην ΕΠΕΑ, ή παραπομπής του πρόδηλου στην ΕΠΕΑ όλα αυτά ανταποκρίνονται στο υπόλοιπο από το 93,6% μέχρι το 100%.
Μάλιστα πρέπει να πω ότι σε 15 Διευθύνσεις Δασών η μερική κύρωση ανέρχεται σε ποσοστό πάνω από 95% του αναρτημένου χάρτη, ενώ σε 7 από αυτές σε ποσοστό πάνω από το 99% δηλαδή σε 7 Διευθύνσεις Δασών να το πω απλά, οι αντιρρήσεις και όλη η διαδικασία εξέτασης που έχει παραμείνει, είναι λιγότερο από 1% της έκτασης. Θα σας δώσουμε αναλυτικούς πίνακες για όλες τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.
Πάμε κατ’ ευθείαν να δούμε μία – μία τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.
Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου -πρέπει να υπάρχουν και κάποιοι φάκελοι εδώ, οι οποίοι μπορούν να μοιραστούν ήδη στους δημοσιογράφους- κάποια πρώτα συμπεράσματα. Εδώ πρέπει να είναι και οι χάρτες μέσα και το κείμενο το δικό μου και αρκετά στατιστικά, θα σας δοθούν και ηλεκτρονικά όλα αυτά. Πρέπει να πω ότι χρειάστηκε πολύ δουλειά για να ετοιμαστεί και αυτό το υλικό να σας δοθεί, δηλαδή να υποστηριχθεί και η πληροφόρηση. Τα στατιστικά τα οποία υπάρχουν είναι πάρα πολύ ενδιαφέροντα.
Να πω εδώ ορισμένα δικά μου σχόλια παρ’ ότι δεν έχει γίνει πλήρης στατιστική επεξεργασία και αξιολόγηση. Προφανώς δεν έχει και επιστημονικά ακόμη στοιχεία η αξιολόγηση μιας και τα στατιστικά τελείωσαν  χτες το βράδυ αργά τη νύχτα αν δεν κάνω λάθος, διότι έτσι είναι και η διαδικασία.
Να σας δώσω όμως κάποια στοιχεία ενδιαφέροντα. Νομός Ηλείας: το 13,02% της έκτασης του νομού Ηλείας –είναι στον πίνακα αυτό που βλέπετε- είναι η κατηγορία που ήταν αναδασωτέα και τώρα είναι ΑΑ «Άλλη χρήση» δηλαδή, πιθανά οι περισσότεροι την καταλαβαίνουν ως αγροτική. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι εδώ και δέκα χρόνια υπήρχε μια σοβαρότατη υστέρηση και αδικία στην περιοχή της Ηλείας αγρότες καλλιεργούσαν νομίμως και πιθανά αμφισβητούνταν και η επιδότησή τους μέσα σε περιοχές που είχαν κηρυχθεί σε ένα ευρύτερο περίγραμμα ως αναδασωτέες, αλλά κανείς δεν είχε εφαρμόσει ένα προς ένα στα αγροτεμάχια την εξέταση αν πριν την πυρκαγιά ήταν νόμιμα αγροτική ή όχι η έκταση. Και εξετάστηκαν τώρα και λύθηκαν τώρα ζητήματα ακόμη και από τις πυρκαγιές του ’17 της Ηλείας.
Στην περίπτωση της Αχαΐας η αντίστοιχη έκταση είναι 5,6% και εδώ είναι αρκετά σημαντικό αν το δει κανείς στο επίπεδο του υποβάθρου και των στρεμμάτων που έχουν.
Επίσης στο νομό Ηλείας ένα ποσοστό της έκτασης 1,9 σχεδόν 2% είναι στην κατηγορία «Εξαγορά ή αλλαγή χρήσης», δηλαδή καλλιεργούνταν σε παλαιότερη είτε ιδιωτικού χαρακτήρα είτε δημόσιου χαρακτήρα δασική έκταση εν γένει και έπρεπε να μπουν στη διαδικασία της αλλαγής χρήσης και της εξαγοράς με τις 100 δόσεις κι όλα αυτά που είπαμε. Δηλαδή σε ένα ποσοστό 2% της έκτασης που στο αγροτικό εισόδημα είναι πάρα πολύ μεγαλύτερο, αν φανταστείτε ότι μέσο όρο μόνο το 33% είναι το αγροτικό το μη δασικό, να καταλάβετε ότι το 2% του συνόλου ήταν πολύ μεγαλύτερο ως ποσοστό, ήταν υπό αμφισβήτηση η αγροτική καλλιέργεια και οι επιδοτήσεις.
Στην Λακωνία, στη Μεσσηνία και στην Αχαΐα εδώ έχουμε το μεγαλύτερο πλήθος αντιρρήσεων, έχουμε πάνω από 41.000 αντιρρήσεις και εδώ θα έχουμε κι ένα πολύ μεγάλο φορτίο που πρέπει να δούμε με τον συντονιστή πως θα βοηθήσουμε, γιατί έχουμε και λίγες Επιτροπές και εκ των στελεχών δηλαδή που έχουν αξιοποιηθεί όλα. Κάναμε σχετική συνάντηση και στην Πάτρα που είχα έρθει και τα συζητήσαμε.
Ας συνεχίσουμε λιγάκι να δούμε στη Μακεδονία – Θράκη, που δυστυχώς εδώ ο συντονιστής ήταν να έρθει αργότερα, γιατί είχαμε πει 12 και μισή και τώρα προσγειώνεται. Εδώ να σας δώσω κάποια στοιχεία: στη Δράμα παρ’ ότι είναι μικρό το ποσοστό ανάρτησης σαν έκταση, παρά ταύτα το 15% της έκτασης είναι αποδεκτό πρόδηλο. Δηλαδή ήταν στην κατηγορία των πρόδηλων σφαλμάτων και έγινε αποδεκτό στην εξέταση αυτού του διμήνου του χρόνου του περιορισμένου που είχαν οι υπηρεσίες στη διάθεσή τους μετά τις 25 Σεπτέμβρη και μέχρι σήμερα να τα εξετάσουν, να τα διαχειριστούν, να δώσουν περιγράμματα και να κατέβουν και στην εξέταση.
                    Τώρα θα πάνε και ΠΟΕ ΟΤΑ αυτά εάν δεν κάνω λάθος για να επιβεβαιωθούν. Πάντως δεν κυρώνονται κατά κάποιο τρόπο τώρα.
                    Επίσης Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική. Κάτι το οποίο θα είναι πολύ σημαντικό θέμα προς επίλυση. Περιλαμβάνουν η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική τα 35.000 από τα 75.000 στρέμματα οικιστικών πυκνώσεων που δηλώθηκαν και από τους 120 ΟΤΑ της Ελλάδος που συμμετείχαν στην πρώτη ανάρτηση. Είναι πολύ μεγάλο ποσοστό οικιστικών πυκνώσεων που θα δώσει και πολύ μεγάλο φορτίο, εάν θέλετε και υποχρέωση επίλυσης στη συνέχεια.  Και με την κοινωνική και περιβαλλοντική αντανάκλαση που έχουν αυτά.
                    Στην αποκεντρωμένη διοίκηση Αιγαίου ένα επίσης σημαντικό θέμα που πρέπει να λύσουμε. Στα Δωδεκάνησα έχουμε ποσοστό σε αντίρρηση της τάξης του 37% που θα πρέπει να εξετάσουμε.
                    Στην αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής, έχουμε ποσοστό της τάξης του 11,7% σε αντίρρηση. Επίσης σημαντικό έργο. Βέβαια στην αποκεντρωμένη διοίκηση της Αττικής έχουμε και πολλές επιτροπές συγκροτήσει, πάρα πολλές. Τριάντα τόσες, εάν δεν κάνω λάθος που ήδη τα είδατε αυτά.
                    Στην Κρήτη. Βέβαια στο Ηράκλειο έχουμε ένα μικρό τμήμα της ανάρτησης με έκταση περιοχών αναρτημένων περίπου 40.000 στρεμμάτων, όπου εδώ το 98,37% κυρώνεται. Άρα στην Κρήτη έχουμε ένα ποσοστό 1,6% στη διαδικασία των αντιρρήσεων και των αποδεκτών πρόδηλων, ας το πούμε έτσι, που θα εξεταστούν, ή αλλαγών χρήσεων τα οποία έχουν ήδη κατατεθεί.
                    Δυτική Μακεδονία. Εδώ τουλάχιστον από την δική μου τη μεριά εντοπίσαμε ότι στην Κοζάνη έχουμε 10,28% της έκτασης σε αντίρρηση. Σημαντικό επίσης θέμα, όπως και 5,1% αποδεκτό πρόδηλο στην περιοχή της Κοζάνης.
                    Ενώ στα Ιωάννινα, επίσης ένα σημαντικό φορτίο, 16.415 αντιρρήσεις που αντιστοιχούν στο 5,2% περίπου της έκτασης. Τέλος στη Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα – κοιτάω και τους αντίστοιχους συντονιστές κατά περίπτωση – στη Λάρισα έχουμε πάρα πολλές αντιρρήσεις, 14.215. Είναι το 3,5% της έκτασης. Στη Φθιώτιδα, το λέω αλλά να έχουμε μια μικρή επιφύλαξη διότι θα δείτε τα νούμερα δεν είναι αναρτημένη όλη η Φθιώτιδα, είναι ένα μικρό τμήμα της έκτασης. Μπορείτε να το καταλάβετε από τις πρώτες στήλες που είναι τα στρέμματα.
                    Εδώ έχουμε από το τμήμα που αναρτήθηκε το 40,5% της έκτασης σε αντίρρηση στη Φθιώτιδα. Και το 3% περίπου σε αιτήσεις εξαγοράς. Δηλαδή ήταν σε καλλιέργεια και σε επιδότηση.
                    Ας δούμε τώρα τα συνολικά στατιστικά της μερικής κύρωσης με τις εξαιρέσεις. Εδώ μπορούμε να δούμε πολύ απλά ότι από την έκταση των θεωρημένων τα 47 εκατομμύρια στρέμματα, εξαιρέθηκαν λόγω των προβλέψεων του νόμου, θα σας δοθούν οι πίνακες αναλυτικότατα όλοι αυτοί, ή τι σημαίνει τα περιγράμματα τα πορτοκαλί και τα κίτρινα, αλλά και οι όδοι των οικιστικών πυκνώσεων, 2,86 εκατομμύρια στρέμματα. Αναρτήθηκαν 44,27 εκατομμύρια στρέμματα.
                    Οι συνολικές αντιρρήσεις είναι 134.000. Η συνολική έκταση των αντιρρήσεων, ας το δούμε με ποσοστό επί των αναρτημένων είναι πιο ενδιαφέρον, είναι 3,75%. Το ποσοστό των προδήλων επί των αναρτημένων είναι 1,02%. Η έκταση αναδασωτέων που επανεξετάζονται ως προς το υπόβαθρο και ως προς την καλλιέργεια τη νόμιμη που προηγούνταν του λόγου για τον οποίο κηρύχθηκαν αναδασωτέες είναι 1,54% και οι εξαγορές, οι αλλαγές χρήσης, η παραχώρηση χρήσης και η κυριότητα είναι 0,41%.
                    Όσον αφορά βέβαια, εδώ αξίζει να πούμε, το ξέρετε ότι για το πρώτο κομμάτι, για το θέμα δηλαδή των εξαιρέσεων, υπήρξε μια αρκετά δύσκολη διαδικασία από τους 120 δήμους οι οποίοι συμμετείχαν στην πρώτη ανάρτηση, μόνο οι 36 είχαν δώσει στοιχεία στην πρώτη περίοδο.
                    Υπήρξε μια πολύ στενή συνεργασία και πίεση ταυτόχρονα. Κατορθώσαμε στο τέλος της ανάρτησης 25 Σεπτεμβρίου και οι 120 δήμοι να έχουν στείλει στοιχεία. Και αυτό εξασφαλίζει σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό και την ισοτιμία των πολιτών που έχουν στη διάθεσή τους σε όλους τους Δήμους της πρώτης ανάρτησης τα δικαιώματα είτε των πυκνώσεων, είτε των αιτήσεων για τις περιοχές των σχεδίων οικισμού.
                    Όσον αφορά αυτό αν θέλετε το οποίο επίσης το έχουμε πινακοποιήσει, μπορώ να σας δώσω εδώ είναι η ανταπόκριση των δήμων που είναι 100%, αυτό τον πίνακα, όπου τα εγκεκριμένα σχέδια  είναι ένα ποσοστό επί του θεωρημένου 3,26%, τα άλλα σχέδια πόλης είναι η διαφοροποίηση μεταξύ πορτοκαλί και κίτρινου περιγράμματος, 2,77 και οι πυκνώσεις 0,16. Αυτό δίνει και μια πληροφορία σχετικά με το εάν υπήρξε ένα σημαντικό ποσοστό πυκνώσεων και εάν κάποιοι εξαιρέθηκαν δια της οδού των πυκνώσεων, το ποσοστό είναι πάρα πολύ μικρό, το βλέπετε και εσείς.
                    Όμως εγώ οφείλω να σας πω, έχει ήδη αναρτηθεί και στη Διαύγεια, ότι εμείς συνεπείς προς τις δεσμεύσεις μας έχουμε ήδη δημιουργήσει νομιμοπαρασκευαστική επιτροπή για τις οικιστικές πυκνώσεις. Είναι στο υλικό που σας έχουμε δώσει η απόφαση αυτή. Είναι στελέχη και από το τμήμα του περιβάλλοντος, αλλά και από το τμήμα της χωροταξίας και των χρήσεων γης, μιας και είναι ένα κοινό θέμα. Δεν είναι θέμα μόνο δασικών χαρτών. Αφορά στην εφαρμογή δασικών χαρτών της νομοθεσίας στις οικιστικές πυκνώσεις. Δεν  υπήρξε ποτέ καμία πρόθεση δική μας να μην προχωρήσει η δασική νομοθεσία και στις οικιστικές πυκνώσεις και η Επιτροπή αυτή θα αρχίσει να δουλεύει με φουλ ρυθμούς ήδη και γι’ αυτό σας έχει δοθεί με πολύ ισχυρή συγκρότηση και με στελέχη από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, αλλά και από τις υπηρεσίες και από τα στελέχη που κάνανε την κωδικοποίηση της δασικής νομοθεσίας και από τα γραφεία και των δυο υπουργών και με νομικούς συμβούλους για να είναι γρήγορο και αποτελεσματικό το έργο τους.
                    Πάμε λίγο πολύ γρήγορα στις νέες αναρτήσεις. Ένα μήνα μετά το πέρας της διαδικασίας ανάρτησης του πρώτου αυτού, περίπου 35,7% της χώρας γιατί αυτό ήταν το θεωρημένο ποσοστό, προχωρήσαμε σε δυο φάσεις. Στην ανάρτηση του υπόλοιπου 17% της χώρας μας. Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε. Είναι ένα στάδιο με δυο φάσεις. Από 30 Οκτωβρίου μέχρι 15/12, οι οποίοι θα πάνε για μερική κύρωση τον Ιούλιο του 2018. Αυτά τα οποία μάλλον βλέπετε τώρα στον πίνακα και για ολική κύρωση το πολύ τον Ιανουάριο ή το Μάρτιο του 2019, ανάλογα εάν ζητηθεί και η παράταση των δυο μηνών από τις Επιτροπές αντιρρήσεων.
                    Αυτή η έκταση η οποία βλέπετε αυτή τη στιγμή είναι σήμερα σε ανάρτηση το 9% της χώρας σαν έκταση. Βλέπετε τον πίνακα, τις περιοχές, δεν χρειάζεται να πω αναλυτικά. Εδώ βέβαια να πω ότι σε 7 περιοχές που ήδη έχουν ανάρτηση, ταυτόχρονα έχουν και αντιρρήσεις για ανάρτηση του ’17. Δηλαδή εδώ χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή και από τους συντονιστές. Η Πέλλα, η Καβάλα, η Ξάνθη, η Αρκαδία, Κυκλάδες, Φλώρινα και Λέσβος έχουν ταυτόχρονα Επιτροπές Αντιρρήσεων, αλλά και νέα ανάρτηση. Και εδώ χρειάζεται προσοχή στη διαθεσιμότητα στελεχών.
                    Βέβαια δεν είναι μεγάλα τα ποσοστά, είτε έχουν αναρτήσει το μεγάλο τμήμα και τώρα έχουν ανάρτηση μικρού, είτε το αντίστροφο, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι δυο παράλληλες διαδικασίες που θέλουν προσοχή. Ταυτόχρονα έχουμε τη δεύτερη φάση της ανάρτησης, η οποία είναι αυτού του δεύτερου 17%. Έχουν ήδη πάρει χρονοδιαγράμματα η Ημαθία, η Χίος, τα Τρίκαλα, η Ανατολική Κρήτη και η Δυτική Αττική.
                    Εδώ να πω επιπλέον ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο μάλλον δεν ξέρω εάν φαίνεται στον πίνακα, η Καρδίτσα για Μάρτιο του ’18 που πήραμε την πληροφορία μόλις τώρα, θα γεμίσει και ο υπόλοιπος πίνακας. Πάντως σε κάθε περίπτωση αυτός ο πίνακας θα έχει τελειώσει η ανάρτησή του μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018. Απλά περιμένουμε ακριβώς τα χρονοδιαγράμματα γιατί επικαιροποιούνται κάποιες μελέτες, δηλαδή είχαμε δασικό χάρτη, αλλά έπρεπε να επικαιροποιηθεί και επειδή έπρεπε να ακολουθήσουμε και τις διαδικασίες των αναθέσεων, δεν προλάβανε όλοι να είναι έτοιμοι στο τέλος του ’17. Πάντως θα παραμείνουν στον προγραμματισμό. Δεν θα σταματήσουμε το χρονοδιάγραμμα.
                    Να πω και ορισμένες παρατηρήσεις για την διαδικασία αυτή. Πρώτο θέμα το οποίο ήθελα εγώ να επισημάνω είναι η σύνδεση των δασικών πυρκαγιών με τους δασικούς χάρτες. Επειδή έγινε πολύ μεγάλη συζήτηση το καλοκαίρι για το εάν συνδέονται, για το εάν εξυπηρετούν συμφέροντα οι πυρκαγιές και εάν μπορούν να εξυπηρετήσουν συμφέροντα. Εδώ θέλω να πω ότι εμείς ανακοινώσαμε εκ των προτέρων ότι η ανάρτηση των νέων δασικών χαρτών θα γίνει λαμβάνοντας υπόψη τις αναδασωτέες περιοχές μαζί με τις εκτάσεις οι οποίες είχαν δασική πυρκαγιά το 2017.
                    Και δεν πρόκειται να εξαιρεθεί δηλαδή καμία περιοχή από το δασικό χάρτη επειδή πιθανά, δεν ξέρω εάν υπήρξε, με δόλο υπήρξε πυρκαγιά γι’ αυτό το λόγο.
                    Εδώ εγώ θέλω να σας πω δυο περιπτώσεις οι οποίες για μας είναι σημαντικές και συμβολικές σε πανελλήνιο επίπεδο. Το ένα αφορά τη Ζάκυνθο που ήταν και το πιο δύσκολο, όπου εκεί υπήρχε η μεγάλη συζήτηση σχετικά με τα ιδιοκτησιακά χαρακτηριστικά των δασικών εκτάσεων και αν συνδέονται οι πυρκαγιές με αυτό.
                    Η Διεύθυνση Δασών Ζακύνθου λοιπόν εξέδωσε τις αποφάσεις κήρυξης αναδασωτέων και στις 15 Δεκεμβρίου κατορθώσαμε και αναρτήσαμε δασικό χάρτη μετά από αυτή την πάρα πολύ μεγάλη πυρκαγιά, ενημερωμένο με την κήρυξη της αναδασωτέας. Και έτσι νομίζω ότι έκλεισε ένας κύκλος συζήτησης άσκοπος, κατά την άποψή μου, πιθανά επικίνδυνος για το περιβάλλον, πιθανά επικίνδυνος και για τον πολίτη που μπορεί να παρασύρθηκε από διαδόσεις κι από φήμες –δεν εννοώ ότι έβαλε φωτιά, αλλά που μπορεί να παρασύρθηκε σχετικά  με τη σύνδεση δασικών χαρτών και πυρκαγιών.
Και πρέπει να πω ότι  οι δασικές πυρκαγιές κάνουν αυστηρότερη τη δασική νομοθεσία στις περιοχές της χώρας μας και δε μπορούν να επηρεάσουν ιδιοκτησιακά ή περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά των χρήσεων γης. Το ίδιο έγινε καις τη Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής όπου εδώ πρέπει να πω ότι κατορθώσαμε με τα στελέχη του δημόσιου τομέα, τα στελέχη των Δασικών Υπηρεσιών να κάνουμε κάτι το οποίο δεν ξέρω αν είχε ξαναγίνει κ. Δημόπουλε, θα μας το πείτε κι εσείς, αλλά μέσα σ’ ένα μήνα τα στελέχη  αυτά της αποκεντρωμένης Αττικής, της Διεύθυνσης Αναδασώσεων, συνέταξαν μελέτες αναδασώσεων και αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ από το Υπουργείο Οικονομίας και ήδη εκτελούνται τα έργα αντιδιαβρωτικής και αντιπλημμυρικής προστασίας πάνω απ’ τον Κάλαμο, στο Καπανδρίτι και νομίζω ότι αυτό αξίζει να το πούμε για όλους όσους δούλεψαν, οι οποίοι αμέσως μετά την πυρκαγιά που κατάσβεσαν στα γραφεία τους τελείωσαν μελέτες πολύ σημαντικές για την ασφάλεια των οικισμών στην περιοχή και έχουν επικαιροποιηθεί οι δασικοί χάρτες μ’ αυτές τις πληροφορίες..
Άρα δεν υπάρχει κανένα κενό αν θέλετε. Μάλιστα για τις εργασίες επικαιροποίησης των υπηρεσιών αυτών, εμείς έχουμε χρηματοδοτήσει με 380.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο  και με περίπου 36.000 από τον τακτικό προϋπολογισμός του ΙΠΕΜ.
Ταυτόχρονα έχουμε αυτό το χρόνο  εκδώσει την Υπουργική Απόφαση για τις προδιαγραφές  των νέων δασικών χαρτών, έγινε διαβούλευση, απλοποιήθηκαν, επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες, συμπεριελήφθησαν όλα αυτά  τα οποία δεν ήταν, π.χ. οι αναδασμοί, δεν στις προηγούμενες προδιαγραφές των δασικών χαρτών και ήδη έχουν προχωρήσει τρεις Διευθύνσεις Δασών και αξίζει να τις αναφέρω, Κυκλάδων, Δράμας  και Καβάλας με δικές τους δυνάμεις  να συντάξουν δασικούς χάρτες, δόθηκε με το νόμο μας αυτή η δυνατότητα και λύθηκε επιτέλους αυτός ο γόρδιος δεσμός, ποιος θα κάνει το δασικό χάρτη, προηγείται η δυνατότητα της Δασικής Υπηρεσίας, των δασικών στελεχών και προφανώς υπάρχει η δυνατότητα της ανάθεσης στη συνέχεια στον ιδιωτικό τομέα που έτσι κι αλλιώς θεωρείται πάλι από τη Διεύθυνση Δασών και έχουμε  πλέον 36 Περιφερειακές Ενότητες με 16  συμβάσεις.
Εκπόνηση λοιπόν δασικών χαρτών, προϋπολογισμού 40 εκατομμυρίων ευρώ, εξελίσσεται  το έργο και θ’ αναρτηθούν την επόμενη χρονιά και αυτή, πάμε μάλλον για το ’19 γι’ αυτή την ανάρτηση, ώστε να έχουμε κύρωση το 2020 και σ’ αυτό  το υπολειπόμενο τμήμα.  Και βέβαια μιας και αναφερόμαστε στη δασική πολιτική θα μου επιτρέψετε να πω με τίτλους ορισμένα ζητήματα δασικής πολιτικής που ενδιαφέρουν πάρα πολύ  και  το Υπουργείο, νομίζω όλη τη χώρα.
Το πρώτο είναι ότι τα δάση μας δεν είναι μόνο δασικοί χάρτες, έπρεπε να ξεκινήσουμε από τις χρήσεις γης, πρέπει να σας πω ότι κατά την άποψή μου ακόμη και τα πλημμυρικά φαινόμενα τύπου Μάνδρας οφείλονται σ’ ένα μεγάλο βαθμό στο ότι δεν είχαμε οριοθετημένη και  χαρακτηρισμένη την εξωαστική περιοχή έτσι ώστε ν’ αναπτύσσονται πολιτικές και πρόληψης και χρήσεων και τώρα αυτό γίνεται γιατί και στην περιοχή τής Μάνδρας τώρα αναρτήθηκε ο δασικός χάρτης, τώρα έκλεισε η ανάρτηση δηλαδή, είναι απ’ αυτούς που προχωράμε σήμερα στη μερική κύρωση κι αν δεν κάνω λάθος στο κατάντι τμήμα τώρα θ’ αναρτηθεί, είναι το υπόλοιπο τμήμα της Δυτικής Αττικής.
Τα δάση ταυτόχρονα είναι εισόδημα και έλειπαν από το εισόδημα της χώρας μας. πρέπει να πω ότι ήταν  και παράδοση για την Ελλάδα κι εμείς διώξαμε τον πολίτη και τον αγρότη από τα δάση με αυτή  την αποσπασματική και αθηνοκεντρική ανάγνωση πολλές φορές της πολιτικής. Τα δάση μπορούν να προσφέρουν μέχρι 1% του ΑΕΠ και πρέπει να επιστρέψουν στην οικονομική παραγωγή.
Για το λόγο λοιπόν αυτό, εμείς έχουμε ταυτόχρονα τη δυνατότητα ν’ ανακοινώσουμε:
1) Τη συγκρότηση Επιτροπής  για τη σύνταξη προδιαγραφών νέων και καινοτόμων για τις διαχειριστικές μελέτες των δασικών χαρτών, ενώ αυτές τις μέρες, μέχρι αύριο μάλλον, θα υπογράψουμε  μία επικαιροποίηση των προδιαγραφών των διαχειριστικών μελετών των δασών απλοποιώντας αν θέλετε διάφορα παλαιά τεχνικά εργαλεία, π.χ. κάτι χάρτες μιλιμετρέ και κάτι τέτοιες προδιαγραφές  που ακόμα υπάρχουν, για να μπορούν ακόμα και αυτό το εξάμηνο, μέχρι να τελειώσουν οι καινούργιες προδιαγραφές, να εκπονούνται διαχειριστικές μελέτες και να επικαιροποιούνται στα δάση.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να έχουμε πλέον εργαλεία τα οποία μας χρειάζονται και για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή που είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, μιας και συμβολικά ίσως χτες, πρέπει να σας πω ότι έγινε το αντίστοιχο Συμβούλιο COREPER στην Ευρωπαϊκή Ένωση που επικύρωσε την απόφαση του Τριλόγου  μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Συμβουλίου  Υπουργών και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  και εγκρίθηκε ο κανονισμός LLCF που είναι το αντίστοιχο εργαλείο κλιματικής αλλαγής για τα δάση, τις αγροδασικές εκτάσεις και τις χρήσεις γης, ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στη μάχη για την κλιματική αλλαγή, που θα έρθει βέβαια και στην ελληνική πολιτική συζήτηση αρκετά  σύντομα, μόλις ολοκληρωθεί η συζήτηση και για μια ακόμη υπολειπόμενη οδηγία μιας και γενικά σας ενημερώνω ότι μέχρι  τώρα έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία σε επίπεδο Ευρώπης για το τμήμα των εκπομπών που είναι εντός εμπορίου, αερίων  του θερμοκηπίου, και η LLCF, η οδηγία  που είναι τα δάση και οι χρήσεις γης, και το φυσικό περιβάλλον.
Παραμένει ακόμα σ’ εκκρεμότητα και θα κλείσει με τη Βουλγαρική Προεδρία το κομμάτι που αφορά τις αέριες εκπομπές που δεν εντάσσονται στο εμπόριο ρύπων, που όταν ολοκληρωθούν όλα αυτά θα  έρθουμε και με θεσμική παρέμβαση στη χώρα μας  για να τα συζητήσουμε.
Και βέβαια έχει ήδη ανακοινωθεί η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσουμε σε μια νέα συζήτηση στρατηγικής για τα δάση που θα συζητηθεί στο επίπεδο της αντίστοιχης Επιτροπής της Βουλής. Να σας πω επίσης ότι η Γενική Διεύθυνση Δασών  έχει ενεργοποιήσει ένα Μέτρο Τεχνικής Βοήθειας για ένα σημαντικό προϋπολογισμό του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ για δυο Μέτρα που σας ενδιαφέρουν και μας ενδιαφέρουν,  που είναι η πρόληψη ζημιών σε δάση εξαιτίας δασικών πυρκαγιών  και η αποκατάσταση ζημιών σε δάση εξαιτίας δασικών πυρκαγιών μαζί με άλλα μέτρα αγροδασικά τα οποία μας ενδιαφέρουν   πάρα πολύ  και έχουν ήδη προχωρήσει ως προγραμματισμός  Δασικής Υπηρεσίας μιας και αφιερώνουμε αυτή τη συζήτηση για τη δασική πολιτική ενώ νομίζω ότι σε όλους είναι γνωστό ότι υπάρχουν ήδη Μέτρα τα οποία υλοποιήθηκαν ενόψει των δασικών πυρκαγιών και μετά απ’ αυτές.
Κάποια από αυτά είναι το παράδειγμα του Καπανδριτίου αλλά προχωράμε και στην υπόλοιπη Ελλάδα με αντίστοιχα Μέτρα, ενώ έχουμε μια σημαντική απόφαση πάρει, να ενισχύσουμε  όλους τους παραδασόβιους οικισμού, κάτι το οποίο στο παρελθόν ίσχυε μόνο  για το Νευροκόπι κι έτσι έχουμε μείωση της τιμής των καυσόξυλων και αύξηση των χωρικών για όλους τους κατοίκους των παραδασόβιων οικισμών, είναι ένα πιλοτικό μέτρο για το ’17 μιας και συνδέεται με τις ημέρες ολικού παγετού στις περιοχές αυτές,  το οποίο εφαρμόζεται από τις Υπηρεσίες και ξέρω ότι θα βγάλουμε πολύτιμα  συμπεράσματα για να είναι ισότιμο για όλη την ύπαιθρο της χώρας μας επιτέλους αυτό το Μέτρο κι όχι για μια περιοχή μόνο.
Ενώ αντίστοιχες προβλέψεις κάναμε για τη διευκόλυνση της καλλιέργειας των καστανοτεμαχίων, αυξάνοντας τις κλήσεις και συνδυαζόμενοι με τις αδειοδοτήσεις της Αρχαιολογίας αλλά και για τα φυτώρια τα δασικά όπου μειώσαμε τα παράβολα και το κόστος γι’ αυτή την επαγγελματική δραστηριότητα για να ενισχύσουμε τη λειτουργία της υπαίθρου.
Και πρέπει να σας πω ότι χτες  επίσης υπέγραψα και μια απόφαση για την αύξηση της κάρπωσης στις περιοχές Λάρισας, Μαγνησίας και Φθιώτιδας για  τον αγριόχοιρο, στα πλαίσια των Μέτρων για τη διαχείριση του υπερπληθυσμού σε κάποιες περιοχές και των καταστροφών στις αγροτικές καλλιέργειες, είχαν προηγηθεί η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες ενώ μιας και είστε εδώ και εκ μέρους γενικά των φορέων της ενημέρωσης να σας πω ότι σήμερα ελέγχεται επιτόπου από κλιμάκιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, της Γενικής Διεύθυνσης Δασών αλλά και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το ΕΚΠΑΖ στην Αίγινα όπου υπήρχαν καταγγελίες για τα θέματα διαβίωσης των ειδών της πανίδας και της άγριας ζωής ενώ ήδη χτες κάναμε μια μεγάλη σύσκεψη εδώ με την Ορνιθολογική, την Κυνηγετική Συνομοσπονδία, την ΑΝΙΜΑ, την ΑΛΚΥΟΝΗ και τη ΔΙΩΝΗ, όλες τις ΜΚΟ δηλαδή για την προστασία των δικαιωμάτων των ζώων ώστε να έχουμε κι εκεί παρέμβαση.
Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω ακόμη μια φορά όλα τα στελέχη  και του Κτηματολογίου και τα στελέχη της Διοίκησης αλλά και τους εργαζομένους όπως και της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και όλων των στελεχών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας  για τη συνεργασία που είχαμε και το ΟΠΕΚΕΠΕ βέβαια και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και να πω ότι εμείς γι’ αυτό το λόγο έχουμε ήδη επιλέξει την ενίσχυση   με 100 στελέχη των Υπηρεσιών, είναι 70 οι δασολόγοι και 30 οι δασοπόνοι, γιατί ήταν επίπονο και επίμονο απ’ τη μεριά και των αναγκών και της πολιτικής και της κοινωνίας.
Η πληροφόρηση που έχουμε εμείς είναι ότι η σχετική πράξη Υπουργικού Συμβουλίου έχει ήδη υπογραφεί από το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης  και 18/12 υπογράφηκε από τον Υπουργό Οικονομικών, άρα προχωράμε γιατί αυτό  το περιμένατε και καλά κάνατε και μας πιέζατε, ενώ οι συντονιστές θέλετε τα στελέχη αυτά.
Αυτή η διαδικασία λοιπόν θα ολοκληρωθεί με έλεγχο του ΑΣΕΠ, έτσι θα γίνει μέσα από την ΕΚΧΑ,   ώστε να βοηθήσουμε στη διαδικασία εξέτασης των αντιρρήσεων.
Συγχωρέστε με αν είπα πολλά αλλά αυτή τη χρονιά έγιναν πράγματι πολλά για τα δάση και βέβαια αυτό που είναι  ταυτόχρονα ευχάριστο αλλά και δύσκολο είναι ότι θα συνεχίσει το ’18 να έχει στην ατζέντα του πάρα πολλά για τη δασική πολιτική της χώρας, η οποία βγαίνει στο προσκήνιο και οικονομικά, σαφέστατα περιβαλλοντικά  και αναπτυξιακά, διότι οι δασικοί χάρτες είναι  και οικονομικό εργαλείο της χώρας και ταυτόχρονα νομίζω ότι απελευθερώνουν  σημαντικό δυναμικό των υπηρεσιών που θα σταματήσουν ν’ ασχολούνται με τις πράξεις χαρακτηρισμού και ν’ ασκήσουμε  δασική πολιτική που είναι διαχειριστικές μελέτες, που είναι οι παραδασόβιοι οικισμοί, που είναι τα προϊόντα είτε ξύλου είτε εκτός ξύλου που χρειάζεται η χώρα μας και όλες οι υπόλοιπες πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρουμε που να σας πούμε και την αλήθεια, πολλά πράγματα καθυστέρησαν λίγο το ’17 διότι έπρεπε να γίνει όλο αυτό το έργο που σας περιγράψαμε, δασικής πολιτικής.
Και αναλαμβάνουμε την ευθύνη προφανώς να υπερεπιταχύνουμε για να καλύψουμε πιθανά κενά. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, δεν ξέρω αν χρειάζονται οι δυο συγκάτοικοί μου, αν θέλετε κάτι εισαγωγικά ή αν θέλετε στη διαδικασία των ερωτήσεων.
                    Η κα Κλωνάρη από το Κτηματολόγιο, από την ΕΚΧΑ Α.Ε.
Χ. ΚΛΩΝΑΡΗ:  Ήδη το είπε και ο κ. Υπουργός, θα ήθελα κι εγώ να το επαναλάβω όμως γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι αυτός ο φιλόδοξος στόχος που τέθηκε απ’ όλους μας ήδη από το 2016 δεν θα μπορούσε να είχε υλοποιηθεί εάν δεν υπήρχε αυτή η πρωτόγνωρη νομίζω για τα δεδομένα τα δικά μας, του κράτους μας, αρμονική συνεργασία μεταξύ Υπηρεσιών.
                    Πραγματικά τα στελέχη και της Γενικής Διεύθυνσης και των Αποκεντρωμένων και της ΕΚΧΑ λειτούργησαν  σα να ήταν μία ομάδα εργασίας, εκτός ωραρίων, Σαββατοκύριακα σε ώρες που δεν διανοείται κανείς ότι δουλεύει δημόσιος υπάλληλος και χρωστάμε πραγματικά ένα πάρα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλα αυτά τα στελέχη.
Θα ήθελα επίσης να πω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι ο στόχος της ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών είναι πλέον ένας ρεαλιστικός στόχος και όχι εξωπραγματικός. Γιατί συνδυάζεται με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και πραγματικά δεν θα μπορούσε ποτέ να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο και να καταλήξουμε σε εγγραφές ασφαλείς και για το κράτος και για τους πολίτες, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί και το έργο των δασικών χαρτών και είναι πολύ σημαντικό το ότι αυτά τα δυο έργα ολοκληρώνονται παράλληλα μέσα στο 2020.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Παρακαλώ ο κ. Δημόπουλος.
Κ. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ κ. Υπουργέ. Θα ήθελα κι εγώ να ευχαριστήσω με τη σειρά μου τα στελέχη της Δασικής Υπηρεσίας και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, πραγματικά στήριξαν με την ψυχή τους αυτή την προσπάθεια, χωρίς να κοιτάξουν ωράρια. Να ευχαριστήσω την ΕΚΧΑ για την πραγματικά πρωτόγνωρη συνεργασία και για το αποτέλεσμα το οποίο βγήκε και την πολιτική ηγεσία και τον κ. Υπουργό που εισάκουσε στην πλειοψηφία τις εισηγήσεις γιατί όλα αυτά έγιναν με εισηγήσεις της Διοίκησης, που εμείς τις διαμορφώναμε από τη συνεργασία με τους συναδέλφους των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.
                    Να σας πω ότι με τις σημερινές κυρώσεις η Δασική Υπηρεσία πετυχαίνει το εξής: σε ελάχιστο χρόνο σε σχέση με το μέγεθος του έργου, όλα αυτά έγιναν σε πολύ μικρό χρόνο σε σχέση με το έργο, την ιδιαιτερότητα και την έκταση της χώρας. Ελάχιστο κόστος και άριστο αποτέλεσμα προς όφελος του πολίτη, της Διοίκησης και του φυσικού περιβάλλοντος. Ευχαριστώ πολύ.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Να κάνω εγώ μια μικρή δήλωση προσωπικά, νομίζω ότι έχει νόημα. Και προσωπικά για τον κ. Δημόπουλο και την κα Κλωνάρη εγώ οφείλω να ευχαριστήσω δημόσια, βέβαια στο πρόσωπό τους και τις Υπηρεσίες, αλλά επειδή και η προσωπική συμβολή παίζει ρόλο και να πω, γιατί ξέχασα να το πω εισαγωγικά, ότι η ολοκλήρωση του έργου των δασικών χαρτών ήταν κεντρική πολιτική απόφαση του Υπουργείου και εντολή συνολικά που είχαμε από την Κυβέρνηση.
                    Ο Υπουργός δεν μπόρεσε να είναι εδώ σήμερα γιατί περνάει από Επιτροπή, είναι αν δεν κάνω λάθος η 4η συνεδρίαση των Ενεργειακών Κοινοτήτων, αλλά σε κάθε δημόσια δήλωσή του και σε όλα τα Αναπτυξιακά Συνέδρια και ο κ. Σταθάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι το Κτηματολόγιο περνάει από τους δασικούς χάρτες και δεν σταματάμε αυτή την προσπάθεια διότι έχουμε αποφασίσει να αποδείξουμε ότι τα πράγματα στη χώρα γίνονται αλλιώς και γίνονται επί της ουσίας, όχι μόνο για το φαίνεσθαι. Για να αλλάξουμε και να γίνουμε σωστοί συνολικά.
Π. ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ («ΤΑ ΝΕΑ»): Καλημέρα. Μια διευκρίνιση ήθελα, η μερική κύρωση των δασικών χαρτών όπως φαίνεται και από τα στοιχεία έχει εκτοξευτεί. Ήθελα παρακαλώ να ρωτήσω μέχρι να γίνει ολική κύρωση, αυτή οι μερικοί χάρτες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το Κτηματολόγιο για να προχωρήσει η διαδικασία;
Χ. ΚΛΩΝΑΡΗ:  Δεν είναι απαραίτητη η κύρωση για να χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες από το Κτηματολόγιο. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι εφόσον συνταχθούν και θεωρηθούν οι δασικοί χάρτες υποβάλλεται δήλωση από τις Δασικές Υπηρεσίες και το Κτηματολόγιο εξετάζει τη δήλωση αυτή, που έγινε με βάση τους δασικούς χάρτες, σαν ο δασικός χάρτης να ήταν κυρωμένος. Γιατί ο αρμόδιος από την πολιτεία για να μας πει ποια έκταση είναι δασικού χαρακτήρα ή δάσος και επομένως ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου είναι ο Δασάρχης.
                    Άρα επομένως υποχρέωση δική μας είναι και με βάση σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αυτή τη δήλωση να την επεξεργαζόμαστε, άρα επομένως ζητάμε τους πολίτες να αποδείξουν με στοιχεία το δικαίωμά τους επί δασικής έκτασης ή δάσους και με αυτό τον τρόπο τυγχάνει επεξεργασίας αυτή η δήλωση. Αυτό γινόταν από την αρχή των μελετών Κτηματολογίου και σα συνέπεια αυτού του τρόπου επεξεργασίας της δήλωσης που υποβάλλεται από τις Δασικές Υπηρεσίες με βάση τον θεωρημένο δασικό χάρτη, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό το οποίο πλησιάζει σχεδόν το 70% των εκτάσεων που είχαν δηλωθεί από τις Δασικές Υπηρεσίες ως εκτάσεις για τις οποίες ισχύει το τεκμήριο κυριότητας, έχουν περάσει στις πρώτες εγγραφές σαν εκτάσεις του Ελληνικού Δημοσίου.
                    Άρα θέλω να πω ότι δεν περιμένουμε να κυρωθεί ο δασικός χάρτης για να θεωρήσουμε ότι τότε πλέον έχει τίτλο το Δημόσιο. Το τεκμήριο κυριότητας υπάρχει από τον χαρακτήρα της έκτασης και όχι από την τυπική κύρωση του δασικού χάρτη.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Με επιπλέον νομοθέτηση η οποία έγινε μέσα στο 2017 συνδέσαμε τη διαδικασία ολοκλήρωσης της ανάρτησης και μερικής κύρωσης με την απελευθέρωση πολλών πράξεων από τους ενδιαφερόμενους παραδείγματος χάριν θυμίζω ότι από τις 25 Σεπτεμβρίου και μετά είχε απελευθερωθεί η διαδικασία των οικοδομικών αδειών.
                    Δεύτερον έχουμε δώσει τη δυνατότητα να γίνεται βεβαίωση του τοπογράφου επί του τοπογραφικού με βάση τη μερική πλέον κύρωση για τη χρήση του αγροτεμαχίου. Άρα με τη μερική κύρωση και αυτές οι χρήσεις και δασικού χαρακτήρα μπαίνουν πλέον στη λειτουργία της ανάπτυξης και της παραγωγής. Αν θέλετε λεπτομέρειες μπορείτε να πείτε εσείς, αλλά το έχουμε ήδη νομοθετήσει αυτό όσον αφορά τις δικές μας αδειοδοτήσεις, όχι το Κτηματολόγιο, αλλά και τις αδειοδοτήσεις που γενικά χρειάζονται στη διαδικασία της οικονομίας.
Κ. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Απλώς να πω κ. Υπουργέ ότι σταματάει η διαδικασία του άρθρου 14 αυτή η χρονοβόρα, η τρομερή διαδικασία και πλέον με μια απλή αίτηση στον αναρτημένο χάρτη στον κυρωμένο αυτό το κομμάτι που είναι κυρωμένο, οποιοσδήποτε πολίτης πλέον ή επενδυτής, παίρνει την έκταση. Αμέσως, σε πέντε λεπτά. Σταματάει η διαδικασία του άρθρου 15 που είναι χρονοβόρα διαδικασία του χαρακτηρισμού της έκτασης πλέον, αυτές οι εκτάσεις που κυρώνονται τώρα μερικώς.
Λ. ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ («ΑΥΓΗ»): Η σημερινή μερική κύρωση σημαίνει ότι ξεκινάει η διαδικασία για την τήρηση του δασολογίου και για τη σύνταξή του;
Κ. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι άλλο το δασολόγιο, καμία σχέση. Αλλά έχουμε όντως υποχρέωση….
Λ. ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ: Είναι άλλη ρύθμιση, έχετε τώρα ένα κυρωμένο υλικό.
Κ. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς.
Λ. ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ: Το οποίο θα αποτελέσει τη βάση;
Κ. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Βάση, για τη δημιουργία του δασολογίου που λέει το Σύνταγμα.
Λ. ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ: Την οποία πότε τοποθετείτε;
Κ. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαστε τρομερά φορτωμένοι όπως είπε και ο κ. Υπουργός.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Νομίζω ότι δεν είναι θέμα μόνο των στελεχών, ας πούμε στον πολιτικό προγραμματισμό τι γίνεται και να είμαστε και ειλικρινείς. Όταν έχουν τα στελέχη μας να τρέξουν τον επόμενο χρόνο και τις αναρτήσεις και τις αντιρρήσεις και το νόμο των οικιστικών πυκνώσεων εμείς στο πολιτικό επίπεδο, δεν θα ανοίξουμε το ζήτημα του δασολογίου για τουλάχιστον το 1ο τρίμηνο για να τελειώσουμε τη νομοπαρασκευή και των οικιστικών πυκνώσεων.
                    Είναι αρκετά σημαντικά τα ζητήματα αυτά και είναι ανατροπές πεντηκονταετίας για τη χώρα. Θα συζητήσουμε με την ΕΚΧΑ  μετά και τη συζήτηση για το νέο νόμο του Κτηματολογίου και για τον προγραμματισμό του δασολογίου. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή τοποθέτηση για χρονοπρογραμματισμό δασολογίου σήμερα.
κ. ΛΙΑΛΙΟΣ («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»): Δυο πράγματα: Πρώτον, απ’ ό,τι καταλαβαίνω δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η εξέταση των αντιρρήσεων σε καμία περιοχή. Ήθελα να μου πείτε τί θα γίνει με τις αντιρρήσεις των παλαιών κυρώσεων, δηλαδή των δασικών χαρτών που είχαν γίνει το ’11 στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, αλλού, απ’ ό,τι θυμάμαι στην Αττική μόνο πρέπει να είχε 12.000 αντιρρήσεις οι οποίες έχουν περάσει τόσα χρόνια και δεν έχουν εξεταστεί.
                    Το δεύτερο που θέλω να ρωτήσω είναι, ποιες περιοχές, επειδή βλέπω ότι   το χάρτη της β’ φάσης των αναρτήσεων περιλαμβάνετε όλη την Αττική, ήθελα να ρωτήσω, είναι όντως αυτό που βλέπουμε; Θ’ αναρτηθούν όλοι οι δασικοί χάρτες της Αττικής στη β’ φάση; Αν όχι, ποιες περιοχές θ’ αναρτηθούν;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Το ένα, όσον αφορά τις αντιρρήσεις παλιές ήταν αν δεν κάνω λάθος. Κοιτάξτε,   αυτό το οποίο έχουμε εξασφαλίσει, είναι ότι τα εργαλεία τα οποία παρήχθησαν το 2017 προς όφελος των πολιτών που οι περιουσίες   τους ήταν   σε ανάρτηση το 2017 είναι αξιοποιήσιμα συνολικά. Δηλαδή η διαδικασία του αιτήματος αλλαγής χρήσης, του αιτήματος παραχώρησης χρήσης που αφορούσε την καλλιέργεια και οι 100 δόσεις, προφανώς αφορούν και τους πολίτες των παλαιών αναρτήσεων.
                    Επίσης η διαδικασία του πρόδηλου, είναι μια συζήτηση την οποία κάνουμε, να είναι χρηστική για τις παλαιές αναρτήσεις, ή αυτές που δεν έχουν κυρωθεί ακόμα, είτε με τη νόμιμη πράξη της Διοίκησης είτε με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά, μιας κι έχουν μια αυτεπάγγελτη λειτουργία των Υπηρεσιών και μπορούν οι Υπηρεσίες να τ’ αξιοποιήσουν χωρίς να προκηρυχθεί ένα μέτρο υποβολής αιτήσεων δηλαδή, παρ’ ότι κι αυτό   δε θα ήταν έξω από τη συζήτηση.
                    Σε κάθε περίπτωση όπως καταλαβαίνετε πάντως μας ενδιαφέρει πολύ περισσότερο το 32% της χώρας παρά το 0,4% που έχει μείνει. Γιατί αν κάποιος συγκρίνει το ήδη κυρωμένο με το εν εκκρεμότητι, είναι ένα τέτοιο ποσοστό.   Η δική μας άποψη είναι ότι θα πρέπει να συζητηθεί αυτό το 0,4% της έκτασης   σε ποιο βαθμό μπορεί να μπει σε νέο χρονοπρογραμματισμό πρόσκλησης.
                    Γιατί τα εργαλεία που υπάρχουν είναι δεδομένα. Σας είπα   ότι τα δύο υπάρχουν. Δεν υπάρχει η διαδικασία νέων αντιρρήσεων και δεν υπάρχει ακόμα και η απόφαση να εξετασθεί από τις υφιστάμενες Επιτροπές το προηγούμενο πακέτο αντιρρήσεων. Όμως δεν αποκλείεται και θα ενημερωθείτε βέβαια γι’ αυτό, στις πολλές Επιτροπές π.χ. της Αποκεντρωμένης Αττικής που έχουν συγκροτηθεί, να υπάρχει χρόνος και χώρος μετά την εξέταση αυτών των αντιρρήσεων, να δούμε και παλαιές αντιρρήσεις.
                    Αυτό έτσι κι αλλιώς επιτρέπεται και προβλέπεται.   Αλλά θα υπάρχει και σχετική τοποθέτηση δική μας γι’ αυτό το ζήτημα.   Αυτό είναι όσον αφορά τις παλαιές αναρτήσεις. Για την Αττική, η Αττική τουλάχιστον με βάση             τα δημοτικά όρια, είναι αυτά τα οποία περιγράφονται στο χάρτη τον οποίο βλέπετε έτσι κι αλλιώς. Κάπου υπήρχε κι ένα αναλυτικό κείμενο   που έλεγε εκτός ποιων κοινοτήτων. Είναι όλο το υπόλοιπο. Απ’ ό,τι λέει ο Γενικός Διευθυντής και ο κ. Κοκκινάκης νομίζω είναι όλο το υπόλοιπο έτσι κι αλλιώς, δεν υπάρχουν εξαιρέσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Σας έχω δώσει ένα χρονοδιάγραμμα στο οποίο για την Ανατολική και Δυτική Αττική προβλέπει   Φεβρουάριο έως Μάιο για την Ανατολική Αττική και Απρίλιο ως Ιούνιο για τη Δυτική. Αυτό σημαίνει ότι εξελίσσεται κι η αναθεώρηση αυτή την περίοδο, σ’ αυτές   τις περιοχές. Αλλιώς θα τις είχαμε αναρτήσει ήδη, θα ήταν στο πρώτο 10%, 9% που ήδη έχει αναρτηθεί.
                    Αυτό σημαίνει Ανατολική Αττική, Δυτική Αττική, Καρδίτσα, Λάρισα, Μαγνησία κάποια μικρά κομματάκια έχουν επικαιροποιήσεις και εκπονούνται τώρα οι μελέτες αυτές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Είναι στο 2β, ας το πούμε έτσι.   Δεύτερο κύμα, το 17%, δεύτερη φάση. Αυτό που βλέπετε τώρα στον πίνακα είναι η 2η φάση, το 8% της χώρας. Για παραπάνω του μισού έχουμε ήδη ημερομηνίες. Εμείς θα ξέρουμε μέχρι τέλος του χρόνου όλες τις αναρτήσεις πότε προγραμματίζονται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ («ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»): Είπατε ποιο ποσοστό παρακαλώ, επαναλάβετε λίγο το ποσοστό των οικιστικών πυκνώσεων, εννοείται στη συνολική έκταση που έχουμε   αναρτήσει. Σωστά; Είναι ένα ποσοστό ποιας τάξης; Γιατί η ερώτηση είναι σχετική, απλώς δεν το θυμάμαι.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Στον πίνακα που σας έχουμε δώσει, είναι το ποσοστό επί του θεωρημένου χάρτη. Ο θεωρημένος χάρτης σας θυμίζω ότι είναι ένα ποσοστό 35,2%.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επί του θεωρημένου χάρτη.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Ναι. Είναι μικρό ποσοστό συνολικά. Αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να το δούμε επί του χάρτη τον οποίο εξετάζουμε. Δεν ξέρω τί γίνεται στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:   Επί των θεωρημένων χαρτών.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Για όσους αναρτήθηκαν το ’17.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:   Πόσο είναι λοιπόν;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Είναι 0,16%, είναι τα στοιχεία που έχουμε εμείς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε λοιπόν ότι έχετε φτιάξει Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή. Θα ήθελα σας παρακαλώ να μου πείτε τις πρώτες σας σκέψεις, πολιτικές σκέψεις γύρω απ’ αυτό το θέμα που μπορεί να είναι 0,16% αλλά επειδή είναι σπίτια και είναι μια διαφορετική ιστορία,   αφορά και τον κόσμο. Ποιες είναι οι πρώτες σας σκέψεις; Δηλαδή πολιτικά πώς το βλέπετε; Τί μπορεί να γίνει;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:   Να προσθέσω κι εγώ κάτι; Γιατί την ίδια ερώτηση θέλω να κάνω, μερικές διευκρινίσεις.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Βεβαίως
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέτε, επί των εγκεκριμένων σχεδίων, 3,26% ήταν οι βασικές εκτάσεις που βρέθηκαν εντός σχεδίου;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Δεν το είπαμε ποτέ αυτό, μάλλον δεν έχετε διαβάσει   καλά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και 2,77% σε άλλα σχέδια λέει.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Θα σας τα διευκρινίσω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και το βασικό είναι τί σκοπεύετε να κάνετε σ’ αυτές   τις περιοχές.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Επί του συνολικού θεωρημένου χάρτη του 35 και κάτι τοις εκατό της χώρας το οποίο αναρτήθηκε το ’17, επί αυτού του χάρτη, το 3,26% είναι εγκεκριμένα σχέδια πόλεως. Νομίζω είναι λογικό, είναι επί του χώρου που αναρτήθηκε. Έχουμε 3,26% το οποίο δε λέω ότι εντάσσεται στη δασική νομοθεσία, ίσα-ίσα εξαιρείται της ανάρτησης. Δεν αναρτήθηκαν αυτά.
                    Τα άλλα σχέδια πόλης, τα οποία είναι παλαιότερα της πολεοδομικής νομοθεσίας που έχουν καθοριστεί με άλλον τρόπο, με απόσταση, με περίγραμμα, με οριοθέτηση ποιοτική, είναι 2,77%. Και αυτό εξαιρείται της ανάρτησης. Και αυτό δεν αναρτήθηκε. Και οικιστικές πυκνώσεις, είναι το 0,6% του θεωρημένου και αυτό δεν αναρτήθηκε. Άρα, αυτά είναι τα εξαιρούμενα ας το πούμε έτσι της ανάρτησης, επί της πρώτης φάσης του 2017.
                    Τώρα ποια είναι η κεντρική εντολή, η βασική πολιτική εντολή, η κατεύθυνση που έχει δοθεί στη Νομοπαρασκευαστική, παρ’ ότι αυτή θα δοθεί στη Νομοπαρασκευαστική και θα δουλέψει η Νομοπαρασκευαστική και θα σας δοθεί και σ’ εσάς μόλις έχει πληροφορίες και επιδόσεις. Νομίζω ότι είναι   αυτό που μας χαρακτήρισε και το 2017, να εφαρμόσουμε το δασικό χάρτη σεβόμενοι την περιβαλλοντική νομοθεσία και ικανοποιώντας όσα περισσότερα αιτήματα και ανάγκες της κοινωνίας υπάρχουν.
                    Αυτό κάναμε το ’17, περισσότερο στον περιαστικό χώρο βέβαια και στον αγροτικό χώρο   και λύσαμε όλα αυτά τα προβλήματα. Το ίδιο θα κάνουμε   και στις   οικιστικές πυκνώσεις. Εφαρμογή της νομοθεσίας των δασικών χαρτών στις περιοχές αυτές   όπως προβλέπει το Σύνταγμα, εξυπηρετώντας και αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία εξυπηρέτησης του πολίτη και προφανώς κρατώντας το ισοζύγιο του φυσικού περιβάλλοντος.
                    Δεν έχουμε αλλάξει άποψη, είναι ίδια και σταθερή και ενιαία και η πολιτική μας κατεύθυνση.
κ. ΛΙΑΛΙΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Θα το κρίνετε αυτό όταν τελειώσει η προπαρασκευή. Αφήστε τους επιστήμονες και τους νομικούς και του χωροτάκτες και τους δασολόγους   να το επεξεργαστούν και εμείς όλοι περιμένουμε ένα πολύ σημαντικό   νομοθέτημα το οποίο   πρέπει να γίνει από μας, για να λύσουμε δυστυχώς ατέλειες της πολιτικής, μεγάλες πολιτικές ευθύνες, τραγικές καθυστερήσεις, εις βάρος της χώρας και του περιβάλλοντος που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Θ’ αναλάβουμε την ευθύνη μας και σ’ αυτό   και θα είμαστε συνεπείς.   Όπως το κάναμε το ’17. Γιατί και το έργο του ’17 επιτρέψτε μου να σας πω, πολλοί έλεγαν ότι δε θα καταφέρουμε να το κάνουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Δε   θέλω να υποτιμήσω το πολύ μεγάλο έργο που έγινε το ’17 γι’ αυτό και δε θα ήθελα να σας πω περισσότερα για τις οικιστικές πυκνώσεις. Αυτό θα το θέσει και η ίδια η Επιτροπή από τις επεξεργασίες της και δε θα ήθελα να έχει το χαρακτήρα ανακοινώσεων της Νομοπαρασκευαστικής στη σημερινή διαδικασία. Γι’ αυτό και δε μπαίνω σε περισσότερα θέματα πέρα από το ενιαίο της κατεύθυνσης το οποίο δεν αλλάζει και ήθελα να το ανακοινώσω. Τα υπόλοιπα θα τα βγάλει η Επιτροπή όταν   αρχίσει να δουλεύει κι εμείς θα τη στηρίξουμε.
                    Εξάλλου γι’ αυτό συμμετέχουν και κορυφαία στελέχη και του Νομαρχιακού Συμβουλίου του Κράτους και των Υπηρεσιών και των δυο Γραφείων Υπουργών.
Β. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ («ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»): Θα μείνω κι εγώ στο θέμα των οικιστικών πυκνώσεων. Αν θυμάμαι καλά μέχρι σήμερα, 21 Δεκεμβρίου, είχατε πει   ότι πρέπει όλοι οι Δήμοι να στείλουν τα όρια. και δε θα δοθεί άλλη παράταση. Τα έστειλαν τελικά ή υπάρχουν ακόμη κάποιοι που δεν τα έχουν στείλει; Και τί θα κάνετε;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Μέχρι χτες είναι το νομοθετημένο χρονοδιάγραμμα των Δήμων να στείλουν τα στοιχεία, τα κίτρινα και τα πορτοκαλί περιγράμματα στην ΕΚΧΑ και στις αντίστοιχες Υπηρεσίες για να μπορέσει να συμπεριληφθεί αυτό στη νέα ανάρτηση η οποία εξελίσσεται. Θα πρέπει να μας δώσετε χρόνο να αξιολογήσουμε τα δεδομένα τα οποία θεωρητικά θα έρχονταν μέχρι χτες.
                    Δεν υπάρχει πολύ μεγάλη προσαρμογή και ανταπόκριση αλλά αυτό δεν μπορών να το ανακοινώσω γιατί χτες ήταν η ημερομηνία και είναι αδύνατο να έχουμε στατιστικά χαρακτηριστικά και σε κάθε περίπτωση αφού συνομιλήσουμε και με την ΚΕΔΕ να σας ενημερώσω. Θα μας δώσετε ένα περιθώριο τον Ιανουάριο, πιθανά με κάποια άρθρα που θα μπουν στο νομοσχέδιο για τους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, να λύσουμε και με θεσμική πρόνοια, ζητήματα που έχουν προκύψει αφού αξιολογήσουμε τις εκτάσεις που ήρθαν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Δεν ξέρω, θα το δούμε γιατί δεν έχω ακόμη τα δεδομένα. Ήταν τόσο γιγαντιαίο το έργο συλλογής των στατιστικών δεδομένων που σας παρουσιάσαμε σήμερα, που δεν κοιμήθηκαν την τελευταία εβδομάδα οι Υπηρεσίες, που νομίζω ότι δεν ήταν το σημαντικότερο να δω αν έστειλαν τα περιγράμματά τους οι Δήμοι στην ΕΚΧΑ και να δημιουργήσουμε ακόμη ένα μεγάλο κύκλο συζήτησης.
                    Ό,τι κι αν έχει γίνει πάντως εμείς έχοντας τώρα πλέον το καινούργιο χρονοδιάγραμμα των αναρτήσεων που σας ενημέρωσα, θα το συνυπολογίσουμε και θα τους το δώσουμε με όποιο θεσμικό εργαλείο χρειάζεται, αφού μιλήσουμε και λίγο με την ΚΕΔΕ τον Ιανουάριο με το νομοσχέδιο των φορέων διαχείρισης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Δηλαδή με τους Δήμους που είναι προς ανάρτηση.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Μιλάω περισσότερο γι’ αυτή τη δεύτερη φάση του 17% όμως εμείς θα θέλαμε να κλείσουμε τώρα όλες τις υποχρεώσεις των Δήμων και για τις μελέτες που εκπονούνται. Είναι μια καλή ευκαιρία, αφού μάθαμε όλοι πως γίνεται αυτή η διαδικασία να την ολοκληρώσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Και για το 47 δηλαδή.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Ναι και για το υπόλοιπο 46-47 πόσο μένει σε επεξεργασία τώρα, είναι οι μελέτες που προκηρύξαμε. Έχουμε κάτι άλλο;
Τώρα να ζητήσω εγώ από τους συντονιστές να έρθουν ένας – ένας εδώ, κα Καπετανοπούλου θα το αναβάλει, εμείς θα κατέλθουμε εκ του βήματος και θα έρχονται οι συντονιστές να υπογράψουν τις πράξεις της μερικής κύρωσης γιατί τους αντιστοιχεί κιόλας με τη δουλειά που έχουν υλοποιήσει. Θα περιμένω εδώ, θα τους παρουσιάζει η κα Καπετανοπούλου για να έρθουν να υπογράψουν.
X. ΚΑΠΕΤΑΝΟΠΟΥΛΟΥ: Κατ’ αρχάς και εκ μέρους του Γραφείου Τύπου του αναπληρωτή Υπουργού και όλου του γραφείου ευχές για καλές γιορτές και μια καλή νέα χρονιά.
                    Θα καλέσουμε τώρα στο βήμα όπως είπαμε τη συντονίστρια και τους συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για την υπογραφή της μερικής κύρωσης των δασικών χαρτών. Θα ξεκινήσουμε πρώτα από τη γυναίκα της παρέας, την κα Μαρία Κοζυράκη συντονίστρια Αποκεντρωμένης Κρήτης.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Είναι για να της δώσουμε δύναμη για τις επόμενες αναρτήσεις οι οποίες έπονται. Ελάτε, αν θέλετε να πείτε και κάτι είναι στη διάθεσή σας το μικρόφωνο.
Μ. ΚΟΖΥΡΑΚΗ: Δεν θέλω να πω κάτι, απλώς μέσα από αυτή τη διαδικασία έχει αναδειχθεί επίσης ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, η συνεργασία γενικά των Δασικών Υπηρεσιών. Επειδή τα στελέχη στις Δασικές Υπηρεσίες τα οποία ανταπεξέρχονται σε αυτές τις νέες τεχνολογικές συνθήκες, της κατάρτισης είναι διαφορετικά, έχει αναδειχθεί επίσης μια πολύ σημαντική και σοβαρή συνεργασία, οι Δασικές Υπηρεσίες έχουν έρθει κοντά, τουλάχιστον στις γεωγραφικές Ενότητες των Περιφερειών συνεργάζονται αγαστά και νομίζω ότι αυτό θα αποτελέσει και ένα πρώτο βήμα έτσι ώστε στη συνέχεια να δουλέψουν με σοβαρότητα και συνέπεια κι άλλα πράγματα, όπως είναι τα διαχειριστικά σχέδια και άλλα που οφείλουμε να κάνουμε ως επιστήμονες όταν θα έχει πλέον ολοκληρωθεί αυτό το έργο, όταν θα πάψουμε να κάνουμε προσωρινή επίλυση δασικών αμφισβητήσεων, όταν θα βάλουμε επιτέλους μια τελεία (.) στα πενήντα χρόνια πράξεων χαρακτηρισμού.
Ακολουθεί υπογραφή
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Ωραία να είστε καλά, σας ευχαριστούμε πολύ καλές γιορτές.
 
X. ΚΑΠΕΤΑΝΟΠΟΥΛΟΥ: Να καλέσουμε τώρα τον κ. Μιχελάκη Βασίλη Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου.
Β. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Εγώ απλώς να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους και της κεντρικής Υπηρεσίας και των Υπηρεσιών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και ειδικά όμως θα μου επιτρέψετε της δικής μου Υπηρεσίας, είναι εδώ η κα Βάκα που για πολλά 24ωρα δούλευε νύχτα – μέρα και μέχρι χτες το βράδυ ήταν εκεί για να θεωρηθούν οι χάρτες γιατί χτες ήρθαν τα στοιχεία. Δεν έχω να πω κάτι άλλο, να ευχηθώ σε όλους καλές γιορτές και να έχουμε καλή χρονιά και καλή συνέχεια στην ολοκλήρωση των δασικών χαρτών.
Ακολουθεί υπογραφή
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ.
 
X. ΚΑΠΕΤΑΝΟΠΟΥΛΟΥ: Ευχαριστούμε πολύ, να καλέσουμε τον κ. Νικόλαο Παπαθεοδώρου Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιόνιων Νήσων.
Ν. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ: Κύριε Υπουργέ εγώ είμαι αρκετά ικανοποιημένος σήμερα γιατί μου θύμισε μια άλλη περίοδο που περάσαμε παλιά όταν φτιάχναμε τα ΚΕΠ με την πολιτική ηγεσία που είδα Υπουργεία, τότε κρατικές Περιφέρειες και Δήμοι και ΟΤΑ σε μια απίστευτη συνεργασία, μια γροθιά όπως είπατε κι εσείς και μια ομάδα όπως είπε ο κ. Δημόπουλος και νομίζω ότι όταν η Δημόσια Διοίκηση έχει όραμα, στρατηγική και εφαρμογή στρατηγικής, μπορεί να κάνει τα πάντα, γι’ αυτό και οι συνάδελφοι από όλες τις Αποκεντρωμένες και από τη δική μου Αποκεντρωμένη, θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους συναδέλφους των Δασικών Υπηρεσιών και τον κ. «Μπακουλόπουλο» που είναι Διευθυντής Συντονισμού, γιατί ακριβώς όπως είπατε κι εσείς το βλέπατε κιόλας On line ότι δούλευαν ώρες τις οποίες δεν είναι ώρες δημοσίων υπαλλήλων.
                    Από την άλλη πλευρά το άσχημο για την Αποκεντρωμένη τη δική μας είναι ότι έχουμε πάρα πολλές φωτιές και πολλά προβλήματα Ζάκυνθος, καταλαβαίνετε όλη η Ελλάδα ασχολήθηκε μαζί μας και από την άλλη πλευρά έχουμε και πάρα πολλές αντιρρήσεις. Καταλαβαίνετε είναι ένα ζήτημα το οποίο μας φέρνει σε δύσκολη θέση και σε πολύ μεγάλη πίεση. Ευχαριστώ.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Πάντως πρέπει να ομολογήσω ότι με στελέχη αυτής της Διεύθυνσης εγώ μίλησα στις Υπηρεσίες τους Κυριακή βράδυ πολλές φορές! Υποπτεύομαι ότι έγινε και αλλού, αλλά η συγκεκριμένη περιοχή με έπαιρναν τηλέφωνο και την Κυριακή το βράδυ και ήμασταν μαζί.
Ακολουθεί υπογραφή
 
X. ΚΑΠΕΤΑΝΟΠΟΥΛΟΥ: Ευχαριστούμε πολύ, να καλέσουμε τον κ. Νικόλαο Ντίτορα Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.
Ν. ΝΤΙΤΟΡΑΣ: Εγώ δεν θα πω ευχαριστίες στους υπαλλήλους, γιατί ό,τι και να πεις θα είναι λίγα. Απλώς θα πω εδώ κάτι, να θέλουν να ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες να μην πειράξουν τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις όπως έχουν σήμερα. Τίποτε άλλο δεν λέω. Εσείς οι δημοσιογράφοι, θα το ψάξετε, θα καταλάβετε γιατί το είπα.
Ακολουθεί υπογραφή
Ν. ΝΤΙΤΟΡΑΣ: Υπογράφω αυτή τη στιγμή τη μερική κύρωση της Μαγνησίας, τώρα υπογράφω της Εύβοιας που είναι εδώ και οι συνάδελφοι και τους ευχαριστώ, της Φθιώτιδας ένα μικρό κομμάτι αλλά δεν έχει σημασία και τελευταίο της Λάρισας μεγάλο κομμάτι.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ.
Ν. ΝΤΙΤΟΡΑΣ: Να είστε καλά όλοι και καλές γιορτές.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Να είσαι καλά.
Χ. ΚΑΠΕΤΑΝΟΠΟΥΛΟΥ: Ευχαριστούμε πολύ. Να καλέσουμε τώρα τον κ. Σπυρίδωνα Κοκκινάκη από Αττική.
Σ. ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ: Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους δούλεψαν γι’ αυτό το αποτέλεσμα και εύχομαι καλή επιτυχία στη γρήγορη ολοκλήρωσή του.
Ακολουθεί υπογραφή
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Και θα έχουμε και στενή συνεργασία, γιατί η Αττική θα έχει να μας δώσει τώρα καινούργιους χάρτες.
Χ. ΚΑΠΕΤΑΝΟΠΟΥΛΟΥ: Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Νικόλαο Θεοδωρίδη, Αιγαίου.
Ν. ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ: Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τον Υπουργό κατ’ αρχάς γιατί μας έδωσε δουλειά. Και να έχετε υπόψη σας ότι η Δασική Υπηρεσία και οι δασικοί υπάλληλοι ποτέ δεν γκρίνιαξαν για την πολύ δουλειά. Πάντοτε όμως γκρινιάζουν για τη λίγη δουλειά, ή όταν παραγκωνίζονται.
                    Βέβαια έχουμε το μειονέκτημα, ή πλεονέκτημα να είμαστε οι κακοί στην Ελλάδα μαζί με μια άλλη υπηρεσία, αλλά όταν κάποιον τον βάζεις να φυλάει τα πρόβατα, θα πρέπει να σκοτώνει τους λύκους, αλλιώς θα τα φάνε οι λύκοι τα πρόβατα.
                    Επομένως αυτός είναι ο ρόλος τους και γι’ αυτό είναι κακές οι δασικές υπηρεσίες. Όταν όμως τους δίνεις δουλειά και δεν τους παραγκωνίζεις, κάνουν σημαντικό έργο. Ευχαριστώ πολύ όλους τους συναδέλφους. Ευχαριστώ πολύ τους συναδέλφους της Δασικής Υπηρεσίας του Αιγαίου και επειδή εμείς είμαστε και λίγο κατακερματισμένοι, θα υπογράψουμε αρκετές αποφάσεις εδώ γιατί είναι μία – μία.
                    Υπογράφουμε πρώτα της Χίου. Εδώ έχουμε των Κυκλάδων, που είναι όλα τα νησιά που ήταν στην ανάρτηση για τη μερική κύρωση. Εδώ έχουμε τη Λέσβο. Προτελευταία έχουμε τη Ρόδο Δωδεκάνησα και τελευταία είναι η Σάμος. Και θυμίζω ότι η έκταση της περιοχής ευθύνης του Αιγαίου είναι λίγο μεγαλύτερη από τη συνολική έκταση της Ελλάδος και πρέπει να το έχουν υπόψη τους αυτό όλοι.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Να πω εγώ λιγάκι κάτι, ότι για μας είναι σημαντικό και το λέω γιατί έχουμε και αρκετά στελέχη εδώ των δασικών υπηρεσιών, ότι πολλοί από τους συντονιστές, εάν δεν κάνω λάθος τουλάχιστον τρεις συντονιστές μας είναι δασολόγοι.
                    Έχουν και την αντίστοιχη ευθύνη της αντίστοιχης υπηρεσίας και προήλθαν και από την αντίστοιχη υπηρεσία και άρα το ξέρουν πολύ καλά και γι’ αυτό μπορούν να το υποστηρίξουν, όχι ότι δεν μπορούν οι υπόλοιποι, αλλά είναι σημαντικό. Σηματοδοτεί και την ισχύ της δασικής υπηρεσίας μέσα στις αποκεντρωμένες και τη βαρύτητα που έχει. Η οποία σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι όποια συζήτηση γίνεται, γίνεται για να αναβαθμιστεί η λειτουργία των υπηρεσιών αυτών και η σύνδεση που έχουμε. Εγώ δηλαδή δεν ανησυχώ για τη σύνδεση που έχουμε.
                    Εμείς αποκαταστήσαμε στη πράξη μια πολύ ισχυρή σύνδεση όλη τη χρονιά και δεν μπορεί να κάνει ο ένας χωρίς τον άλλον.
Χ. ΚΑΠΕΤΑΝΟΠΟΥΛΟΥ: Και τώρα τον κ. Ιωάννη Σάββα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Ακολουθεί υπογραφή
Ι. ΣΑΒΒΑΣ: Καλημέρα σας. Δεν είναι τόσο μακριά η Θεσσαλονίκη, αλλά καθυστέρησα και έφτασα τελευταίος. Ζητώ συγνώμη πάντως.
                    Ξεκινάμε με Πιερία, στη Θεσσαλονίκη.
Σ. ΦΑΜΕΛΟΣ: Προηγουμένως λέγαμε ότι η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική έχουν το σημαντικότερο ποσοστό οικιστικών πυκνώσεων σε όλη την Ελλάδα. Θα έχουμε αρκετή δουλειά εκεί.
Ι. ΣΑΒΒΑΣ: Αρκετή δουλειά βέβαια. Και ιδίως στη Χαλκιδική όπου έχουμε και μια σειρά άλλων ζητημάτων, τα οποία όμως θα επιλυθούν σταδιακά.
                    Η Χαλκιδική εδώ για την οποία λέγαμε. Πέλλα. Καβάλα. Δράμα. Και Ξάνθη και Ροδόπη στη συνέχεια. Και Έβρος.
Πίνακες Μερικής Κύρωσης Δασικών Χαρτών ανά Αποκεντρωμένη Διοίκηση
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ-ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ-ΙΟΝΙΟΥ
Νομός
Έκταση Περιοχών εκτός ανάρτησης
Έκταση Αναρτημένων
ΠΡΟΣ ΚΥΡΩΣΗ
ΜΗ ΔΑΣΙΚΑ
(ΑΑ, ΠΑ)
ΠΡΟΣ ΚΥΡΩΣΗ
ΔΑΣΙΚΑ
(ΕΚΤΟΣ ΑΑ, ΠΑ)
Αναμενόμενη έκταση κύρωσης
Ποσοστό κυρωμένου επί Αναρτημένου
ΑΡΓΟΛΙΔΑ
3.991
12.615
6.274
3.512
9.786
77,57%
ΑΡΚΑΔΙΑ
167.098
4.072.776
1.198.276
2.820.726
4.019.003
98,68%
ΑΧΑΪΑ
565.413
2.709.312
694.899
1.807.245
2.502.144
92,35%
ΗΛΕΙΑ
399.155
2.137.578
873.213
930.864
1.804.076
84,40%
ΚΕΡΚΥΡΑ
10.031
38.871
37.892
856
38.748
99,68%
ΛΑΚΩΝΙΑ
170.041
3.447.481
1.099.918
2.179.903
3.279.821
95,14%
ΜΕΣΣΗΝΙΑ
172.231
2.777.494
1.146.829
1.470.026
2.616.856
94,22%
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ
Νομός
Έκταση Περιοχών εκτός ανάρτησης
Έκταση Αναρτημένων
ΠΡΟΣ ΚΥΡΩΣΗ
ΜΗ ΔΑΣΙΚΑ
(ΑΑ, ΠΑ)
ΠΡΟΣ ΚΥΡΩΣΗ
ΔΑΣΙΚΑ
(ΕΚΤΟΣ ΑΑ, ΠΑ)
Αναμενόμενη έκταση κύρωσης
Ποσοστό κυρωμένου επί Αναρτημένου
ΔΡΑΜΑ
43.820
157.573
65.192
66.077
131.269
83,31%
ΕΒΡΟΣ
11.553
127.136
60.462
64.776
125.238
98,51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
152.136
3.026.434
1.752.862
1.258.080
3.010.942
99,49%
ΚΑΒΑΛΑ
15.471
141.013
40.192
97.274
137.466
97,48%
ΞΑΝΘΗ
5.979
20.001
7.980
11.874
19.854
99,27%
ΠΕΛΛΑ
3.292
32.767
13.322
18.435
31.758
96,92%
ΠΙΕΡΙΑ
56.158
1.373.838
549.438
791.231
1.340.669
97,59%
ΡΟΔΟΠΗ
14.359
170.235
167.269
2.705
169.974
99,85%
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
107.927
2.801.571
916.431
1.713.659
2.630.091
93,88%
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νομός
Έκταση Περιοχών εκτός ανάρτησης
Έκταση Αναρτημένων
ΠΡΟΣ ΚΥΡΩΣΗ
ΜΗ ΔΑΣΙΚΑ
(ΑΑ, ΠΑ)
ΠΡΟΣ ΚΥΡΩΣΗ
ΔΑΣΙΚΑ
(ΕΚΤΟΣ ΑΑ, ΠΑ)
Αναμενόμενη έκταση κύρωσης
Ποσοστό κυρωμένου επί Αναρτημένου
ΑΤΤΙΚΗ
131.872
1.157.309
271.229
742.050
1.013.279
87,55%
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ
Νομός
Έκταση Περιοχών εκτός ανάρτησης
Έκταση Αναρτημένων
ΠΡΟΣ ΚΥΡΩΣΗ
ΜΗ ΔΑΣΙΚΑ
(ΑΑ, ΠΑ)
ΠΡΟΣ ΚΥΡΩΣΗ
ΔΑΣΙΚΑ
(ΕΚΤΟΣ ΑΑ, ΠΑ)
Αναμενόμενη έκταση κύρωσης
Ποσοστό κυρωμένου επί Αναρτημένου
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
6.289
103.004
11.477
57.367
68.845
66,84%
ΚΥΚΛΑΔΕΣ
19.893
444.878
200.490
202.374
402.865
90,56%
ΛΕΣΒΟΣ
6.622
43.220
37.837
5.064
42.901
99,26%
ΣΑΜΟΣ
1.839
6.807
1.997
3.892
5.889
86,51%
ΧΙΟΣ
511
4.077
4.044
27
4.071
99,86%
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΡΗΤΗΣ
Νομός
Έκταση Περιοχών εκτός ανάρτησης
Έκταση Αναρτημένων
ΠΡΟΣ ΚΥΡΩΣΗ
ΜΗ ΔΑΣΙΚΑ
(ΑΑ, ΠΑ)
ΠΡΟΣ ΚΥΡΩΣΗ
ΔΑΣΙΚΑ
(ΕΚΤΟΣ ΑΑ, ΠΑ)
Αναμενόμενη έκταση κύρωσης
Ποσοστό κυρωμένου επί Αναρτημένου
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
25.129
39.356
37.800
912
38.712
98,37%
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΗΠΕΙΡΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Νομός
Έκταση Περιοχών εκτός ανάρτησης
Έκταση Αναρτημένων
ΠΡΟΣ ΚΥΡΩΣΗ
ΜΗ ΔΑΣΙΚΑ
(ΑΑ, ΠΑ)
ΠΡΟΣ ΚΥΡΩΣΗ
ΔΑΣΙΚΑ
(ΕΚΤΟΣ ΑΑ, ΠΑ)
Αναμενόμενη έκταση κύρωσης
Ποσοστό κυρωμένου επί Αναρτημένου
ΙΩΑΝΝΙΝΑ
165.774
4.811.916
579.431
3.953.911
4.533.342
94,21%
ΚΟΖΑΝΗ
118.879
3.337.153
1.031.016
1.790.779
2.821.796
84,56%
ΠΡΕΒΕΖΑ
4.381
29.017
24.976
3.805
28.781
99,18%
ΦΛΩΡΙΝΑ
3.841
22.538
10.745
6.697
17.442
77,39%
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Νομός
Έκταση Περιοχών εκτός ανάρτησης
Έκταση Αναρτημένων
ΠΡΟΣ ΚΥΡΩΣΗ
ΜΗ ΔΑΣΙΚΑ
(ΑΑ, ΠΑ)
ΠΡΟΣ ΚΥΡΩΣΗ
ΔΑΣΙΚΑ
(ΕΚΤΟΣ ΑΑ, ΠΑ)
Αναμενόμενη έκταση κύρωσης
Ποσοστό κυρωμένου επί Αναρτημένου
ΕΥΒΟΙΑ
240.708
3.920.820
960.335
2.681.109
3.641.444
92,87%
ΛΑΡΙΣΑ
151.604
4.952.810
2.270.226
2.457.932
4.728.158
95,46%
ΜΑΓΝΗΣΙΑ
69.756
2.313.971
723.794
1.466.399
2.190.193
94,65%
ΦΘΙΩΤΙΔΑ
16.586
36.416
11.358
9.575
20.933
57,48%

 

Print Friendly, PDF & Email