Ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, ανακοίνωσε σχέδιο για την αποκατάσταση των ζημιών στη Σαμοθράκη
 Αθήνα, 13/11/2017

Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των ζημιών που προκλήθηκαν στη Σαμοθράκη από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στις 25 Σεπτεμβρίου, την περιβαλλοντική αναβάθμιση του νησιού και τη θωράκιση του για ανάλογες περιπτώσεις στο μέλλον, παρουσίασε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, που διεξάγεται στην Κομοτηνή.
Οι δράσεις που ανακοίνωσε ο Αν. ΥΠΕΝ περιλαμβάνουν:
1. Αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα – Αναδάσωση
-Διαχείριση του δασικού οικοσυστήματος για την αντιμετώπιση της διάβρωσης μέσω αντιδιαβρωτικών έργων και αναδασώσεων που θα ενισχύσουν τη βλάστηση, με στόχο τη συγκράτηση των εδαφών για τη μείωση των φερτών υλικών και την πρόκληση καταστροφών.
Οι μελέτες προβλέπεται να ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο του 2018 , τον Φεβρουάριο να γίνει η έγκριση χρηματοδότησης και τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς η παράδοση του έργου.
-Υπάρχει, επίσης, έτοιμη μελέτη αναδάσωσης που μπορεί να υλοποιηθεί.
-Εκπόνηση μιας ακόμη μελέτης από τις δασικές αρχές της ΠΕ Έβρου και τη Διεύθυνση Αναδασώσεων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΑΔΜΘ).
2. Διαχείριση δάσους – Εργασία, προϊόν και προστασία
-Εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης του (δημοτικού) δάσους για να επιτευχθεί η ανάπτυξή του και η παροχή υπηρεσιών στην τοπική κοινωνία, κάτι που θα μειώσει και την πίεση για παράνομη υλοτόμησή του. Η μελέτη θα γίνει πιλοτικά για πρώτη φορά με απλοποιημένες προδιαγραφές διαχειριστικών μελετών που θα εκδοθούν την άνοιξη του 2018 από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2018 και η χρηματοδότηση θα γίνει από δημόσιους πόρους.
-Το καλοκαίρι θα συνταχθεί Διαχειριστικό Σχέδιο Βόσκησης για τη Σαμοθράκη. Έτσι θα επιτευχθεί η δίκαιη κατανομή των εκτάσεων, η ορθολογική άσκηση της βόσκησης και η εξασφάλιση των ενισχύσεων για τους κτηνοτρόφους.
-Υποστήριξη του Δήμου για την αδειοδότηση των περιοχών camping που διαθέτει.
-Χρηματοδότηση ορειβατικών / πεζοπορικών μονοπατιών που θα βελτιώσουν τις δράσεις οικοτουρισμού και τις υποδομές τουρισμού του νησιού.
3. Φύλαξη της περιοχής
-Θα εξασφαλιστεί μόνιμα η παρουσία των δύο δασοφυλάκων των Δασικών Αρχών ΠΕ Έβρου.
-Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ήδη προωθήσει τη χρηματοδότηση του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης με 30.000 ευρώ για την απόκτηση οχήματος και στις αρχές του έτους, όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, θα υπάρχει ένα σύγχρονο όχημα, κατάλληλο για τις συνθήκες τις περιοχής, που θα εξυπηρετεί τους δασοφύλακες του νησιού και επιπλέον κλιμάκια φύλαξης που θα αποστέλλονται από τη Διεύθυνση Δασών Έβρου.
4. Διαχείριση προστατευόμενων περιοχών – Natura 2000
-Ενταξη σε διαχείριση των περιοχών Natura περιοχών της Σαμοθράκης, οι οποίες καταλαμβάνουν πάνω από το 85% της έκτασης του νησιού και δεν διαχειρίζονταν από κάποιον φορέα διαχείρισης, μέχρι σήμερα.
– Με το νέο Νόμο του ΥΠΕΝ για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, ο οποίος είναι ήδη σε διαβούλευση στο Opengov, εντάσσεται η περιοχή Natura του νησιού στο Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου.
-Για τις περιοχές αυτές έχει ήδη γίνει διεθνής διαγωνισμός για την εκπόνηση Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης αλλά και για να καθοριστούν επιτρεπτές χρήσεις ανά ζώνη προστασίας.
Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης για την ένταξη των περιοχών είναι ο Δεκέμβριος 2017, ενώ για την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη το 2019, με χρηματοδότηση του ΥΠΕΝ.
5. Στερεά Απόβλητα
-Επιδότηση του Δήμου Σαμοθράκης για τη μεταφορά απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Κομοτηνής μέσω Σταθμού Μεταφόρτωσης.
-Προβλέπεται η κατασκευή στη Σαμοθράκη Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολείμματος (ΧΥΤΥ) της επεξεργασίας και ένα ολοκληρωμένο δίκτυο διαλογής στην πηγή ανακυκλώσιμων και βιοαποβλήτων.
-Σε έναν μήνα θα εγκριθεί το ποσό των 273.664 ευρώ για τις μελέτες ωρίμανσης που αφορούν τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων και τον ΧΥΤΥ.
6. Υγρά απόβλητα – Αποχέτευση
-Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υποστηρίζει τον Δήμο Σαμοθράκης στην ένταξη, χρηματοδότηση και δημοπράτηση το έργου επεξεργασίας λυμάτων στην Καμαριώτισσα και του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού.
7. Ένταξη της Σαμοθράκης στις πλημμυρόπληκτες ζώνες
-Το ΥΠΕΝ έχει ήδη δρομολογήσει ρύθμιση ώστε να μπορεί η Σαμοθράκη να μοριοδοτείται, για την υλοποίηση έργων πρόληψης καταστροφών, κατ’ αντιστοιχία με άλλες περιοχές που είχαν στο παρελθόν πληγεί από τις πλημμύρες.
Στην παρουσίαση του προγράμματος παραβρέθηκαν ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστος Μέτιος, ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Γιάννης Σάββας, οι δήμαρχοι Σαμοθράκης, Θανάσης Βίτσας, Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελος Λαμπάκης κ.α.

 

Print Friendly, PDF & Email