Ο Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλος, επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Έκθεση WATEC 2017, του Ισραήλ 
Αθήνα 14/09/2017
Ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, από τη Δευτέρα 11/09 έως εχθές, Τετάρτη 13/09 πραγματοποίησε προγραμματισμένη επίσκεψη στην έκθεση τεχνολογιών ύδατος και υγρών αποβλήτων WATEC 2017, στο Ισραήλ, ως επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας, που απαρτίζονταν από εκπροσώπους του συνόλου των φορέων διαχείρισης υδάτων και υγρών απόβλητων (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΔΕΥΑ, Ελληνικός Υδατικός Σύνδεσμος). Η Έκθεσης WATEC είναι η κορυφαία έκθεση παγκοσμίως στον τομέα επεξεργασίας και διαχείρισης των υδάτων και υγρών αποβλήτων και είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας συμμετέχει στο ανώτατο επίπεδο.
Την πρώτη ημέρα της επίσκεψης, η Ελληνική αντιπροσωπεία ξεναγήθηκε για τέσσερις ώρες στους χώρους της WATEC, όπου και χαιρέτισε την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ ΕΥΔΑΠ και KANDO, που αφορά στην παρακολούθηση των δικτύων των υγρών αποβλήτων,  παρουσία του Υπουργού Οικονομίας του Ισραήλ,  Έλι Κοέν. Όπως δήλωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, ” τέτοιου είδους έργα και συμφωνίες μετατρέπουν  τη θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου, σε θάλασσα βιώσιμης ανάπτυξης και ειρήνης για το περιβάλλον και τις κοινωνίες”.
Κατά την τριήμερη παραμονή του στο Τελ Αβίβ, o Aν. ΥΠΕΝ συναντήθηκε με τον Υπουργό Περιβαλλοντικής Προστασίας του Ισραήλ,  Ζέεφ Έλκιν, και από κοινού επιβεβαίωσαν τη συνέχιση και ενδυνάμωση της συνεργασίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας στα περιβαλλοντικά θέματα, στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας.  Συγκεκριμένα, οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν να  υπάρξει συνεργασία σε επίπεδο πιλοτικών προγραμμάτων στον  τομέα της επεξεργασίας και παρακολούθησης των υγρών αποβλήτων,   μεταξύ κατασκευαστικών και εμπορικών εταιριών, αλλά και παρόχων ύδατος των δύο χωρών, καθώς και διοργάνωση workshops των ενδιαφερόμενων μερών, έως το τέλος του 2017.
Επίσης, συζήτησαν εκτενώς το ζήτημα της αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης, ζήτημα το οποίο αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ. Με συντονίστρια την Κύπρο, επιβεβαιώθηκε ότι στις 24 Οκτωβρίου 2017 θα πραγματοποιηθεί πιλοτική άσκηση αντιμετώπισης επεισοδίου θαλάσσιας ρύπανσης, στην Κύπρο, ενώ έως το τέλος του έτους θα υπάρξει συνάντηση των τριών μερών, στην Κύπρο, στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας τους.
Η  προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή ήταν άλλο ένα θέμα στην ατζέντα της συνάντησης των δύο Υπουργών. Στον συγκεκριμένο τομέα έχει ήδη γίνει καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, τόσο στην Ελλάδα, όσο στο Ισραήλ και την Κύπρο. Ειδικότερα, η Ελλάδα θα δημιουργήσει σχετικούς δείκτες αξιολόγησης, οι οποίοι θα δοθούν στο Ισραήλ, ώστε να τους προσαρμόσει στα δικά του κλιματικά δεδομένα. Στόχος της συγκεκριμένης δράσης είναι η πληρέστερη αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Ανατολική Μεσόγειο.
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Προστασίας του Περιβάλλοντος του Ισραήλ, ενημέρωσε τον Έλληνα Αν. ΥΠΕΝ για την  εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας μιας κοινής αγοράς μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ,  ώστε να δημιουργηθεί αγορά δευτερογενών υλικών, η οποία θα προσδίδει αξία σε υλικά, τα οποία θα θεωρούνταν απορρίμματα, υπό άλλες συνθήκες. Ήδη, η Ελλάδα έχει δημιουργήσει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, με τη δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης (Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων), μέσω του οποίου είναι δυνατή η καταγραφή των αποβλήτων, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εν δυνάμει πρώτη ύλη για άλλες επιχειρήσεις.
Επιπρόσθετα, στον τομέα της αντιμετώπισης της αέριας ρύπανσης στους αστικούς ιστούς θα συνδιοργανωθεί εντός του Νοεμβρίου, στην Ελλάδα, σεμινάριο σχετικά με τη διαχείριση του εν λόγω προβλήματος. Η χώρα μας δεσμεύτηκε να καταστρώσει ένα κατάλογο προτεινόμενων μέτρων αντιμετώπισης, βάσει της εμπειρίας που έχει αποκτήσει, τον οποίο θα προτείνει στο Ισραήλ.
Τέλος, η Ελληνική αντιπροσωπεία, παρουσία του Αν. ΥΠΕΝ, συναντήθηκε με εκπρόσωπο της Αρχής Υδάτων  του Ισραήλ και παρακολούθησε τον  τρόπο διαχείρισης των υδάτων και των υγρών αποβλήτων στη συγκεκριμένη χώρα. Επίσης, έγινε παρουσίαση του τρόπου λειτουργίας και των εφαρμοζόμενων πολιτικών μιας Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης στον κλάδο της διαχείρισης των υδάτων, από στελέχη μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου. Η επίσκεψη στο Ισραήλ ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στη μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων Shafdan, η οποία είναι η μεγαλύτερη μονάδα επαναχρησιμοποίησης των εκροών για αρδευτικούς σκοπούς, στον κόσμο.

 

Print Friendly, PDF & Email