Παρεμβάσεις στην περιοχή του Ασωπού ανακοίνωσε νωρίτερα ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος

 Αθήνα, 06/06/2017

“Είμαστε εδώ, διότι οφείλουμε να αποδείξουμε ότι τα πράγματα στη χώρα μας μπορούν να γίνουν αλλιώς. Η ανάπτυξη και η εργασία μπορούν και πρέπει να υπακούσουν και να στηριχτούν στη φύση και το περιβάλλον”, τόνισε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος στον χαιρετισμό που απηύθυνε, πριν λίγο, στην εκδήλωση “Καθαρός Ασωπός – Από την Ιδέα στην Πράξη”, που συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον Δήμο Τανάγρας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και τελέστηκε υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Αν. ΥΠΕΝ, παρουσίασε το σχέδιο για την περιβαλλοντική αναβάθμιση και αποκατάσταση της περιοχής του Ασωπού, το οποίο περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες δράσεις, καθώς και μακροπρόθεσμα έργα. “Βασική αρχή και κανόνας για έναν καθαρό Ασωπό είναι η εφαρμογή των κανόνων. Αν και το θεσμικό πλαίσιο υπήρχε, αυτό που έλειπε για χρόνια ήταν η βούληση”, επεσήμανε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Ειδικότερα, οι άμεσες ενέργειες που εφαρμόζονται ήδη στην περιοχή του Ασωπού αφορούν:

  • στην ενιαία παρακολούθηση και τον συντονισμό των υπηρεσιών περιβάλλοντος και αδειοδότησης, που ανέλαβε με πρωτοβουλία του το ΥΠΕΝ προ μηνός. Η εφαρμογή των όρων αδειοδότησης είναι κανόνας απαράβατος για τις δράσεις όλων (πολιτείας, αυτοδιοίκησης, επιχειρήσεων, αγροτών και πολιτών) και παράγοντας ισοτιμίας και δικαίου
  • στην ενίσχυση των ελέγχων
  • στον έλεγχο παλαιών και νέων παράτυπων απορρίψεων και την απομάκρυνσή τους
  • στην απορρύπανση των υπόγειων υδροφορέων και την οριοθέτηση του Ασωπού.

Τα βραχυπρόθεσμα αυτά μέτρα υλοποιούνται από τις δημόσιες δομές περιβάλλοντος, παρά το γεγονός ότι έχουν μπει στο μάτι των μνημονίων. Εξάλλου, και η υγιής επιχειρηματικότητα απαιτεί ισχυρές υπηρεσίες περιβάλλοντος.

Ως προς τις μεσοπρόθεσμες δράσεις, ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε:

  • Τη χαρτογράφηση όλων των δραστηριοτήτων και των απορρίψεών τους
  • την προώθηση έργων για την ασφαλή διαχείριση των υδατικών πόρων, κάτι που προωθείται με τα δύο έργα ΕΣΠΑ του Δήμου Τανάγρας, τις μελέτες για την ύδρευση και την άρδευση και την ενίσχυση των υπόγειων υδροφορέων, και
  • την προώθηση έργων για τα στερεά απόβλητα, κύρια τα βιομηχανικά και επικίνδυνα, όπου προγραμματίζονται λύσεις, έως το τέλος του χρόνου, στο νομό Βοιωτίας.

ενώ, στα μακροπρόθεσμα σχέδια συμπεριέλαβε:

  • την οργάνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσα από ένα Ολοκληρωμένο Χωρικό Σχέδιο, στη βάση της πρότασης που κατέθεσε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στο Υπουργείο Οικονομία, καθώς και
  • την ανάπτυξη και κατασκευή υποδομών υγρών βιομηχανικών αποβλήτων στο πλαίσιο της χωρικής οργάνωσης της περιοχής.

“Η ισόρροπη σχέση φύσης-πόρων-εργασίας-οικονομίας σε μια κοινωνία της γνώσης, περιγράφει την οδό εξόδου από την κρίση και τα σύγχρονα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα, για την ανθρωπότητα και τη χώρα μας”, κατέληξε ο Αν. ΥΠΕΝ, υπογραμμίζοντας ότι σε ένα τόσο δύσκολο πρόβλημα όπως αυτό του Ασωπού “δεσμευόμαστε να πετύχουμε μέσα από τη συνεργασία Πολιτείας – Αυτοδιοίκησης – Επιχειρηματικότητας – Κοινωνίας”.

Στη χώρα μας “το περιβάλλον, το κλίμα και οι φυσικοί πόροι αποτελούν τη βάση της οικονομίας και ποιότητας ζωής. Το περιβάλλον είναι η ταυτότητα της Ελλάδας, μαζί με τον πολιτισμό και την ιστορία μας. Για το λόγο αυτό, αξίζει και πρέπει η υπεύθυνη περιβαλλοντική στάση να είναι η ταυτότητα της καθημερινότητάς μας”.

 

 

Print Friendly, PDF & Email