Συνάντηση του Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλου, με αυτοδιοικητικούς και τοπικούς φορείς για το πρώην εργοστάσιο της Αμιαντίτ

 Αθήνα 04/07/2017

 Ευρεία σύσκεψη εργασίας για το θέμα της διαχείρισης των «ιστορικά» αποθηκευμένων επικίνδυνων αποβλήτων στο πρώην εργοστάσιο της ΑΜΙΑΝΤΙΤ, στο Δρέπανο Αχαίας, και την αποκατάσταση του χώρου, πραγματοποιήθηκε εχθές, Δευτέρα 3 Ιουλίου, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού Σωκράτη Φάμελλου, μετά από σχετικό αίτημα του Δήμου Πατρέων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απ. Κατσιφάρας, ο Δήμαρχος Πατρέων Κων. Πελετίδης, ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, Νικ. Παπαθεοδώρου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Ν. Μπαλαμπάνης, ο Αντιδήμαρχος Πατρέων Π. Στάμος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δρεπάνου, Βασ. Σακελαράκης,  καθώς και στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Δήμου Πατρέων, της Αποκεντρωμένης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας & Μεταλλείων, της Ειδικής Διαχειριστικής Αρχής του ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Εισηγητικά ο Αν. ΥΠΕΝ ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ότι στον Εθνικό Σχεδιασμό Επικινδύνων Αποβλήτων, που εγκρίθηκε για τη χώρα μας το Δεκέμβριο του 2016, δεν προβλέπεται η κατασκευή υποδομής διάθεσης επικινδύνων αποβλήτων, στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, και η μόνη πρόβλεψη που υπάρχει, αφορά στη διαχείριση των  υγειονομικών και νοσοκομειακών αποβλήτων της περιοχής, για τα οποία δεν έχει ακόμα αναληφθεί καμία σχετική πρωτοβουλία.

Αποτελεί όμως ζήτημα περιβαλλοντικής προτεραιότητας για την Πολιτεία και όλους τους συμμετέχοντες η ασφαλής διαχείριση των επικινδύνων αποβλήτων που έχουν αποτεθεί σχεδόν μια δεκαετία στο χώρο της ΑΜΙΑΝΤΙΤ, καθώς και η αποκατάσταση του χώρου. Ο Αν. ΥΠΕΝ διατύπωσε εισαγωγικά την άποψη ότι “οφείλουμε όλοι οι αρμόδιοι φορείς να αναλάβουμε κοινές πρωτοβουλίες και να ενημερώσουμε την κοινωνία,  ότι η επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος δεν αποτελεί περιβαλλοντικό κίνδυνο, αλλά αντίθετα η παραμονή του μπορεί να αποτελέσει”.

Η πρώτη αυτή σύσκεψη εργασίας κατέληξε σε ένα πλαίσιο άμεσων δράσεων, που περιλαμβάνει:

  1. Την άμεση εφαρμογή μέτρων φύλαξης και περίφραξης της εγκατάστασης με μέριμνα των ιδιοκτητών της και παράλληλα την ενημέρωση των αρμοδίων αστυνομικών και δικαστικών αρχών από πλευράς Αν. ΥΠΕΝ, ώστε να επισημανθούν οι κίνδυνοι νέων αποθέσεων, η ανάγκη εφαρμογής αυστηρών κανόνων επιτήρησης και η απονομή ευθυνών σε όσους παραβιάζουν τους όρους προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και σε όσους συμμετέχουν ή ενθαρρύνουν την παράνομη απόρριψη αποβλήτων, η οποία συνεχίζεται.
  2. Την ενημέρωση αρμοδίως του ΣτΕ προκειμένου να επισπευσθεί η δημοσιοποίηση της απόφασης για την υπόθεση, που εκδικάστηκε την 1η Φεβρουαρίου 2017, λαμβάνοντας υπόψη το σαφέστατο ζήτημα ασφάλειας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
  3. Την ενημέρωση των κυρίων της έκτασης για την ανάγκη εφαρμογής άμεσων μέτρων, τα οποία σε κάθε περίπτωση εξασφαλίζουν την ασφαλή διαχείριση και τα οποία συνοψίζονται στα εξής:

α) Πλήρης προσδιορισμός και αξιολόγηση των πιθανών κινδύνων και λεπτομερής καθορισμός των μέτρων ελέγχου και των απαραίτητων ενεργειών ασφάλειας και προστασίας

β) Μελέτη κατηγοριοποίησης και ταξινόμησης όλων των αποβλήτων αναλόγως κωδικών ΕΚΑ σε επικίνδυνα και μη απόβλητα

γ) Συλλογή και συσκευασία θραυσμάτων και δομικών υλικών αμιαντοτσιμέντου, αποξήλωση στεγών και προσόψεων φύλλων  αμιαντοτσιμέντου και συσκευασία τους, συλλογή και συσκευασία αντιδραστηρίων και

δ) Κατάρτιση λεπτομερούς Σχεδίου έκτακτης ανάγκης για κάθε τμήμα εργασιών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αναλύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στην εγκατάσταση και την ευρύτερη περιοχή, οι οποίες διενεργήθηκαν πρόσφατα από πιστοποιημένο εργαστήριο σε αναλύσεις αμιάντου, διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και καμία υπέρβαση ορίων στα θαλάσσια ύδατα και στην ατμόσφαιρα της περιοχής. Κάποια δημοσιεύματα περί του αντιθέτου δεν προέρχονται από διαπιστευμένα εργαστήρια και δεν έχουν καμία θεσμική ισχύ.

Print Friendly, PDF & Email