Σωκράτης Φάμελλος: «Ποτέ ξανά ανθρώπινα θύματα από δασική πυρκαγιά»

 Αθήνα, 24/08/2017

«Πριν 10 χρόνια σαν σήμερα ξεκινούσε στην Ηλεία η χειρότερη πυρκαγιά που έπληξε ποτέ τη χώρα, με δεκάδες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, και εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασών να καίγονται.
Και αν το δασικό οικοσύστημα με τη βοήθεια των Δασικών Υπηρεσιών, λοιπών φορέων και των πολιτών επανακάμπτει ή είναι σε διαδικασία ανάκαμψης, οι ανθρώπινες ζωές δεν αναπληρώνονται.
Γι αυτό θα πρέπει να δουλέψουμε ώστε να μην επαναληφθεί ποτέ ανάλογη ανείπωτη τραγωδία με αίτιο μια δασική πυρκαγιά
.
Μπορεί οι δασικές πυρκαγιές να είναι ένα φαινόμενο σύνηθες στα μεσογειακά δασικά οικοσυστήματα, αλλά η κλιματική αλλαγή και άλλοι παράγοντες δείχνουν ότι είναι πιθανότερο να αυξάνεται ο κίνδυνος πρόκλησής τους στο μέλλον. Η πρόσφατη εμπειρία στη χώρα έδειξε την αναγκαιότητα ισχυροποίησης του συστήματος πρόληψης των πυρκαγιών, ώστε να μειωθεί η ανάγκη για την χρήση μέτρων καταστολής.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με μέτρα που ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες θα συμβάλλει στην αποκατάσταση των φετινών καμένων εκτάσεων της χώρας. Χρέος μας, όμως, είναι να υλοποιήσουμε μέτρα που θα προλάβουν την πρόκληση της πυρκαγιάς.
Μερικά έχουν ήδη υλοποιηθεί, όπως η έκδοση της ΚΥΑ για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης που συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των δασικών πυρκαγιών.
Άλλα μέτρα υλοποιούνται τώρα, όπως η ανάρτηση και κατάρτιση των δασικών χαρτών σε όλη τη χώρα, οι οποίοι θα διασφαλίσουν και θα περιφρουρήσουν τον δασικό χώρο.
Και άλλα μέτρα που είναι στους άμεσους σκοπούς μας, όπως η χρηματοδότηση διαχειριστικών μελετών για τα δάση και η λήψη μέτρων για την προσαρμογή τους στην κλιματική αλλαγή, θα ισχυροποιήσουν την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, θα μειώσουν σημαντικά το αναγκαίο κόστος καταστολής τους και το κόστος αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων.
Με τα παραπάνω ελαχιστοποιούμε τον κίνδυνο να ξαναέχουμε απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, όπως αυτές που θυμόμαστε σήμερα με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την πυρκαγιά στην Ηλεία.
Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι συνετέλεσαν στις διαδικασίες της πυρόσβεσης πριν από δέκα χρόνια και να αποτίνουμε φόρο τιμής και μνήμης στα θύματα εκείνων  των ημερών, ανάμεσά τους και πολλοί που έπεσαν υπηρετώντας το καθήκον τους. Η απώλειά τους αποτελεί οδηγό για εμάς ώστε να μην ξαναθρηνήσουμε θύματα από δασική πυρκαγιά».

 

Print Friendly, PDF & Email