Σ. Φάμελλος : Προωθούμε σημαντικές αλλαγές και η ΝΔ κάνει αντιπολίτευση χωρίς θέσεις αλλά με ψέματα

 Αθήνα, 08/08/2017

«Η κυβέρνηση προωθεί σημαντικές κοινωνικές αλλαγές και πολιτικές, προς όφελος των πολιτών, και αυτό θα γίνει αντιληπτό με την εφαρμογή των νομοσχεδίων για παιδεία, υγεία, Αυτοδιοίκηση, διαφημίσεις και Μέσα Ενημέρωσης. Όμως η κουβέντα που γίνεται δημόσια δεν γίνεται επί της ουσίας αυτών των πολιτικών, αλλά γίνεται για διάφορα θέματα άσχετα και εικονικά, που δεν είναι η ουσία, αλλά που επιλέγει η αντιπολίτευση, μόνο για να προκαλεί αντιδράσεις, ακόμα και αν είναι ψεύτικα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm» και στον Κώστα Παπαδάκη.
«Η ΝΔ δεν μπήκε στον κόπο να συζητήσει στη Βουλή για την ουσία της Υγείας και της Παιδείας, ίσως γιατί δεν έχει και θέσεις για τα ουσιαστικά προβλήματα της Υγείας και της Παιδείας», σημείωσε ο κ. Φάμελλος και πρόσθεσε: «Γίνεται μία προσπάθεια να παραποιηθεί η πολιτική πραγματικότητα, ίσως γιατί δεν θέλουν να συζητήσουμε π.χ. για ένα καλύτερο σχολείο». Αναφερόμενος στο θέμα της επιλογής των σημαιοφόρων στο δημοτικό σχολείο μέσα από κλήρωση παρατήρησε: «Τα παιδιά πρέπει να συναγωνίζονται και όχι να ανταγωνίζονται, πρέπει να ξεφύγουμε από τη βαθμοθηρία και την εξετασειολαγνεία και να δώσουμε στα παιδιά ουσιαστική γνώση και εφόδια, όχι στενή και μηχανική απομνημόνευση. […] Αριστεία σημαίνει η συμμετοχή και η πρωτιά στο δημόσιο Λύκειο, στο δημόσιο Πανεπιστήμιο, στην εργασία, στη ζωή, μέσα στο κοινωνικό σύνολο, όλα αυτά που εμείς υπερασπιζόμαστε. Για το δημόσιο Λύκειο και Πανεπιστήμιο ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε κουβέντα, γιατί δεν τα υπερασπίζονται. Ακόμα και για την υγεία πρόσφατα ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ ανέφερε στη Βουλή ότι την αντιμετωπίζει ως προϊόν εμπορικό, προϊόν super market ».
Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση της ΝΔ, η οποία με αφορμή την πυρκαγιά στα Κύθηρα, κάνει λόγο για «υποβάθμιση της αντιπυρικής ικανότητας του Πυροσβεστικού Σώματος και καλεί την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις» ο κ. Φάμελλος είπε: «Έχουμε αποδείξει φέτος το καλοκαίρι στον Έλληνα πολίτη ότι όπου υπάρχει ανάγκη και φυσική καταστροφή, εμείς είμαστε εκεί την ίδια στιγμή και το αποδείξαμε στη Λέσβο, στην Κω, στα Κύθηρα. Προσπαθούμε με όλον το μηχανισμό έκτακτης ανάγκης που έχουμε στήσει οπουδήποτε συμβαίνει κάτι να είμαστε άμεσα εκεί να το αντιμετωπίσουμε. Αν υπάρχουν ελλείμματα εξοπλισμού, π.χ. 15 χρόνια καθυστέρηση μιας προμήθειας για πυροσβεστικά, ή δεν έχουμε οργανωμένες αντιπυρικές ζώνες, παρατηρητήρια και δασικούς δρόμους σε κάποιες περιοχές και έχουμε υστερήσει στα μέτρα πρόληψης, δεν είναι αυτό θέμα που προσφέρεται για μικροκομματική εκμετάλλευση […] δεν πρέπει να μπαίνει στην κομματική ατζέντα, ιδιαίτερα από το χώρο της αυτοδιοίκησης».
Ο αν. υπουργός γνωστοποίησε ότι εντός της τρέχουσας εβδομάδας θα δημοσιευθεί η ΚΥΑ για τον περιορισμό της χρήσης της πλαστικής σακούλας. Όπως διευκρίνισε έχει επιτευχθεί μία συμφωνία με το χώρο της παραγωγής πλαστικών, αλλά και με το χώρο της εμπορίας -τα σούπερ μάρκετ και όλη τη λιανική πώληση- και «θα υπάρξει δημοσιευμένη στο ΦΕΚ μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο η απόφασή μας για τον περιορισμό της χρήσης πλαστικής σακούλας». «Την 1η Ιανουαρίου θα εφαρμοστεί η εισαγωγή ενός ειδικού ανταποδοτικού τέλους στην πλαστική σακούλα, το οποίο ουσιαστικά ο καταναλωτής θα το καταβάλλει στα σούπερ μάρκετ ή όπου αγοράζει προϊόντα, εκτός από περίπτερα και λαϊκές, και θα επιστρέφει αυτό στην κοινωνία με σακούλες επαναχρησιμοποιήσιμες, πολλαπλών χρήσεων, τις οποίες θα μοιράζουμε μέσα από τον οργανισμό ανακύκλωσης και τους Δήμους», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι αυτό θα εφαρμοστεί για τρία χρόνια, ξεκινώντας τον πρώτο χρόνο με ένα χαμηλό τέλος της τάξης των 3 λεπτών ανά τεμάχιο, που στη συνέχεια θα διπλασιαστεί, τουλάχιστον.
Σε ό,τι αφορά τη ρυθμιστική απόφαση για την έναρξη της νέας κυνηγετικής περιόδου ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι «φέτος υπογράφηκε πολύ σύντομα, στις 31 Ιουλίου και ανακοινώθηκε από το υπουργείο, χωρίς να δημιουργηθεί κανένα άγχος, καμία πίεση, καμιά περίεργη κρυφή διαπραγμάτευση». «Η ουσία είναι ότι χρειαζόμαστε το κυνήγι στη χώρα ως εργαλείο περιβαλλοντικό και μόνο σε συμφωνία και σύμβαση με το περιβάλλον», είπε, ενώ για την απόφαση που αφορά την αύξηση της κάρπωσης του αγριόχοιρου στη Δυτική Μακεδονία και την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων διευκρίνισε: «Είχαμε επιστολές από τις Περιφέρειες Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, που ζητούσαν να λάβουμε μέτρα, διότι υπάρχουν αγριόχοιροι που έχουν έλθει σε αναπαραγωγή με υβριδικά είδη, γιατί υπήρχαν δυστυχώς κάποια τέτοια φαινόμενα στην ύπαιθρο, να γίνεται μία σύνδεση ειδών άγριων με οικόσιτα. Ο πληθυσμός αυτός έχει κατέβει στα χωριά, δημιουργεί ζημιές στις καλλιέργειες […] Δώσαμε τη δυνατότητα να αυξάνεται η κάρπωση στην περίπτωση του αγριόχοιρου, για να μπορέσει να γίνει μία ρύθμιση του πληθυσμού. Το ίδιο μπορεί να γίνει και σε άλλες Περιφέρειες, και στην Κεντρική Μακεδονία, οργανωμένα, με απογραφή και καταγραφή από τη Δασική Αρχή για να υποστηριχθεί η αγροτική ανάπτυξη».

 

Print Friendly, PDF & Email