Την προέγκριση για την ανάπλαση της ΔΕΘ και του στρατοπέδου Παύλου Μελά ανακοίνωσε ο Σ. Φάμελλος
Την προέγκριση, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, των ειδικών χωρικών σχεδίων για την ανάπλαση των χώρων της Διεθνούς Έκθεσης και του στρατοπέδου Παύλου Μελά, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, από το βήμα ημερίδας για το θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης, που διοργάνωσε ο ιστότοπος voria.gr.
Ο κ. Φάμελλος μίλησε για τις πρώτες πανελλαδικά προεγκρίσεις ειδικών χωρικών σχεδίων, τόνισε ότι αφορούν την πόλη της Θεσσαλονίκης και έκανε λόγο για καλό συμβολικό στοιχείο για τη σημερινή συζήτηση. Ειδικά για τον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, επεσήμανε πως “το γενικό πλαίσιο προβλέπει ότι ο μισός χώρος της έκθεσης θα είναι ένα μητροπολιτικό πάρκο, ενώ ο άλλος μισός θα έχει καινούριες εκθεσιακές υποδομές. Έχουν καθοριστεί ο συντελεστής δόμησης και οι συντελεστές του πρασίνου, όμως από εκεί και μετά πρέπει να γίνει, με την αξιοποίηση και των επιστημονικών και ακαδημαϊκών χώρων της Θεσσαλονίκης, του επιμελητηρίου και του πανεπιστημίου, μια συζήτηση της οριστικής μελέτης, του οριστικού σχεδίου, που θα δώσει ένα ακόμη μεγάλο στοιχείο πλούτου και προόδου της Θεσσαλονίκης”.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη ενοποίησης των σχεδιασμών, που αφορούν στο θαλάσσιο μέτωπο και στον Θερμαϊκό Κόλπο και τόνισε ότι πρέπει, πλέον, να μπουν σε μια μητροπολιτική πλατφόρμα και οι ελεύθεροι χώροι και η ανάπτυξη. Αναφέρθηκε στον ρόλο της Περιφέρειας και των Δήμων, χαρακτήρισε σημαντική τη δήλωση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα ότι “η πόλη δεν έχει ανάγκη από πατερούληδες” και τόνισε: “Μακάρι. Αυτό χρειαζόμαστε και μάλιστα καθυστερήσαμε”. Ωστόσο, σημείωσε, ότι πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα “ποιο είναι το εργαλείο σχεδιασμού της μητροπολιτικής ανάπτυξης της πόλης, ποιο είναι το επίπεδο σχεδιασμού και ποια είναι τα μελετητικά εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας”, καθώς, όπως είπε, είναι θέματα που έχουν μείνει πίσω. “Ποιος έχει την πρωτοβουλία; Ποιος κάνει τον μητροπολιτικό σχεδιασμό των ελεύθερων και των δημόσιων χώρων στην πόλη; Μαζί με αυτόν θα πάμε όλοι”, πρόσθεσε.
Ειδικά για τον Φορέα Διαχείρισης του Θερμαϊκού Κόλπου, είπε ότι “ολοκληρώθηκε η διαβούλευση σε θεσμικό πλαίσιο για τον Φορέα και την άλλη εβδομάδα θα μπει στη Βουλή”. Επανέλαβε, δε, ότι στον νέο Φορέα, από τη μεριά της Πολιτείας, θα χρηματοδοτηθούν, από τον δημόσιο προϋπολογισμό για πρώτη φορά, η αρχική υποδομή του, η εργασία και τα κόστη λειτουργίας. Επιπλέον, θα υπάρχουν, για το 2018, οκτάμηνες συμβάσεις και για το 2019 αορίστου χρόνου, για τη στελέχωση των επιπλέον υποδομών που θα χρειαστεί σε σχέση με το Φορέα Δέλτα Αξιού.
(ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ)