“Υλοποιούμε ένα παράλληλο πρόγραμμα που διευρύνει τη φορολογική βάση και ταυτόχρονα χτυπάμε τη διαπλοκή και τη διαφθορά.”

Κατά την ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής όπου συζητούνται και ψηφίζονται τα “Μέτρα για την Εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων”, ο Σωκράτης Φάμελλος, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης, απευθυνόμενος στην Εισηγητή, αλλά και σε συναδέλφους Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είπε χαρακτηριστικά: “Φαίνεται ότι κάποιοι γράφουν ομιλίες εδώ και ένα μήνα και απλώς έρχονται εδώ για να τις απαγγείλουν, προκειμένου να ικανοποιήσουν το εκλογικό τους ακροατήριο. Αναφέρονται σε θέματα που δεν υπάρχουν ή έχουν αποσυρθεί από το Νομοσχέδιο. Πρέπει να επανέλθουμε στη λογική. Εδώ, ερχόμαστε για να παράξουμε πολιτική, όχι για να κάνουμε παράσταση και θέατρο”.

Για του λόγου το αληθές, ο Βουλευτής κατέθεσε στα Πρακτικά της Βουλής τη Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης και υπενθύμισε ότι η μόνη κυβέρνηση που άντεξε να κάνει μια συμφωνία και να την θέσει στην κρίση του Ελληνικού λαού, με τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, είναι μόνον η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Συμπλήρωσε δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το μόνο κόμμα προεκλογικά, το οποίο κατέθεσε ολοκληρωμένο, ξεκάθαρο πρόγραμμα τετραετίας. Σήμερα, “την πολιτική πρωτοπορία, την ασκεί η ίδια η κοινωνία και την εκφράζει η Αριστερά”.

Εν συνόψει, η ομιλία του Σωκράτη Φάμελλου επικεντρώθηκε σε πέντε θέσεις.

Πρώτον, ότι οι Έλληνες πολίτες αποφάσισαν, μέσα από τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, να αναθέσουν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας στη σημερινή κυβέρνηση. “Ο λαός ξέρει ότι δεν είμαστε εμείς που φέραμε την Ελλάδα σε αυτή την κατάσταση, αλλά οι πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων. Και σας το χρέωσε”.

Δεύτερον, “δεν σας χαρίζουμε το “ΟΧΙ” του λαού. Δεν σας χαρίζουμε τις δικές μας πρωτοβουλίες, όπως ήταν οι 100 δόσεις και η σύνταξη των υπερήλικων ανασφάλιστων. Δεν δικαιούστε, λοιπόν, να μοιρολογείτε σήμερα για τις δικές μας πρωτοβουλίες, Εάν θέλατε, θα μπορούσατε να τις είχατε κάνει εσείς, όταν κυβερνούσατε. Αλλά, δεν θέλατε”.

Τρίτον, οι μονομερείς ενέργειες συνέβαλαν στην εθνική προσπάθεια και επιβεβαίωσαν στη διαπραγματευτική διαδικασία την αποφασιστικότητα και τη βούληση της κυβέρνησης, την ανεξαρτησία της  Ελληνικής Πολιτείας και την προσήλωσή της στην Δημοκρατία. “Δεν παίρνουμε, λοιπόν, πίσω τις μονομερείς ενέργειες”.

Τέταρτον, τόσο το “ΟΧΙ” όσο και οι μονομερείς ενέργειες, συνέβαλαν στην αλλαγή του πλαισίου της διαπραγμάτευσης και κερδίσαμε πράγματα που είχαν όλα φιλολαϊκό πρόσημο. Όπως, τα 20 δις πλεόνασμα, το ευρωπαϊκό δίκαιο, την αναδιάρθρωση του χρέους, την κοινωνική πολιτική, την μεταφορά του χρέους σε ένα βραχυχρόνιο διάστημα, την παράταση της φορολογία των αγροτών, τη μη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, τις συλλογικές συμβάσεις και απολύσεις, τα κόκκινα δάνεια, τη δημόσια περιουσία. “Εσείς, με το success story και το Ζάππειο Ι και ΙΙ τι, ακριβώς, κερδίσατε τα τελευταία χρόνια”;

Πέμπτον, “υλοποιούμε μία συμφωνία που γνωρίζουμε ότι έχει υφεσιακά μέτρα, αλλά είναι μία ταξική επιλογή προς όφελος της κοινωνίας. Διότι, οποιαδήποτε άλλη λύση, θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στο μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας”. Ταυτόχρονα, μέσω του Πολυνομοσχεδίου, “υλοποιούμε ένα παράλληλο πρόγραμμα  το οποίο δεν ασχολείται μόνο με τη διαφθορά και τη διαπλοκή, αλλά λύνει προβλήματα φοροδιαφυγής και διευρύνει τη φορολογική βάση”.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Σωκράτης Φάμελλος παρατήρησε πως “η Αντιπολίτευση δεν έχει το πολιτικό κουράγιο να στηρίξει τη χώρα” και απευθυνόμενος προς τους Υπουργούς της κυβέρνησης, είπε χαρακτηριστικά: “Κύριοι Υπουργοί, προχωρήστε άμεσα στις μεταρρυθμίσεις. Αφήστε πίσω το παλιό, μειώστε τις ανισότητες στην κοινωνία. Έχουμε αναλάβει την ευθύνη εκ μέρους των πολιτών και θα την φέρουμε εις πέρας”.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την ομιλία πατήστε εδώ

Για να δείτε την ομιλία πατήστε εδώ

Print Friendly, PDF & Email