Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλος: “Η κυκλική οικονομία στοιχείο της ανοικτής και προοδευτικής κοινωνίας”

 Αθήνα, 04/05/2018

 
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε νωρίτερα στο 4ο Φεστιβάλ Ανακύκλωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, πρότεινε παρουσία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης και όλων των τοπικών Φορέων τη δημιουργία ενός μόνιμου Πάρκου Ανακύκλωσης στο οποίο θα ψυχαγωγούνται και ταυτόχρονα θα εκπαιδεύονται  γονείς και παιδιά στην κοινωνία της ανακύκλωσης. Όπως είπε, “ένα τέτοιο πάρκο μπορεί να αποτελέσει σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, ενώ ταιριάζει με την πολυπολιτισμικότητα και τον ανοικτό χαρακτήρα της πόλης. Διότι κυκλική οικονομία σημαίνει πρωτίστως ανοικτή και προοδευτική κοινωνία”.
Ως προς τα ζητήματα της ανακύκλωσης ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε στα διαθέσιμα θεσμικά και χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου έως το τέλος του τρέχοντος έτους να ενταχθούν όλοι οι χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων, ώστε να μην χρεωθεί ο Έλληνας πολίτης και άλλα ευρωπαϊκά πρόστιμα, δίπλα στα ήδη υπάρχοντα. “Η Αυτοδιοίκηση θα πρέπει  να αναλάβει τις ευθύνες της και να μην επιτρέψει την περαιτέρω λειτουργία τους, κάτι που επιβάλλεται και από την αντίστοιχη Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης”. Πρόσθεσε δε ότι οι πολίτες δεν οφείλουν να πληρώνουν άλλο το κακό παρελθόν της χώρας και τις ελλείψεις της διοίκησης.
“Πρέπει να αλλάξουμε τα πράγματα σήμερα”, τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος και έκανε λόγο για την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης των χώρων επεξεργασίας βιοαποδομήσιμων στην Κεντρική Μακεδονία και τη δυνατότητα διαλογής στην πηγή των οργανικών αποβλήτων, υπενθυμίζοντας ότι έως το τέλος 2018 θα πρέπει όλοι οι Δήμοι της χώρας να έχουν τοποθετήσει τους καφέ κάδους. “Κάποιοι Δήμοι της Αθήνας ήδη κάνουν διαλογή στην πηγή και έχουν καταφέρει μείωση των τελών καθαριότητας κατά 30%. Το δικαιούται και η Κεντρική Μακεδονία”, είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης, προανήγγειλε κοινή συνεδρίαση του ΥΠΕΝ με τον ΦΟΔΣΑ, την Περιφέρεια και τους Δήμους  Κεντρικής Μακεδονίας, στα τέλη Μαϊου, ώστε να δρομολογηθούν και να λυθούν φέτος όλα τα θέματα που σχετίζονται με τα απόβλητα, διότι “η Κεντρική Μακεδονία πρέπει να έχει άμεσα τις εγκαταστάσεις που της αξίζουν”, ενώ ανέφερε ότι ήδη έχουν ενταχθεί σε όλη τη χώρα 15 έργα προϋπολογισμού 200 εκ. ευρώ, με πρώτο το έργο της Αλεξανδρούπολης το οποίο δημοπρατείται στις 8 Μαϊου και αφορά σε μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων, στη λογική της διαλογής στην πηγή, της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης.
Ο Σωκράτης Φάμελλος δεν παρέλειψε να αναφέρει και το γεγονός ότι στη Θεσσαλονίκη μειώθηκε η χρήση της λεπτής πλαστικής σακούλας κατά 80%, σύμφωνα με τα στοιχεία του βαρόμετρου της ΕΒΕΘ. “Πρόκειται για αξιοσημείωτη αλλαγή καταναλωτικής συμπεριφοράς των Θεσσαλονικέων”, σημείωσε και επανέλαβε ότι τα τρία λεπτά ανά πλαστική σακούλα θα επιστρέψουν εξ ολοκλήρου στην κοινωνία, με τη δωρεάν διάθεση τσάντας πολλαπλών χρήσεων.  Ενώ, σε ό,τι αφορά στα Συστήματα Ελεγκτικής Διαχείρισης “εισαγάγαμε κανονισμό προμηθειών, ώστε να γίνονται διαγωνισμοί για τους συνεργαζόμενους αναδόχους των έργων, αλλά και το ασυμβίβαστο ώστε να μην εκμεταλλεύονται την προνομιακή τους θέση στην αγορά. Όσοι είναι στα Συστήματα δεν έχουν πλέον σχέση επαγγελματική ή προσωπική με την αγορά της ανακύκλωσης. Παράλληλα, όλα τα συμβόλαια που θα κάνουν θα έχουν “Ευαγγέλιο” το τοπικό Σχέδιο του Δήμου, γιατί οι Δήμοι δεσμεύονται να πιάσουν τους στόχους που ορίζει ο Περιφερειακός και ο Εθνικός Σχεδιασμός”, σημείωσε ο Αν. ΥΠΕΝ.
Και βέβαια, υπογράμμισε την ενίσχυση του ελεγκτικού ρόλου του ΕΟΑΝ ο οποίος θα ελέγχει τα Συστήματα και παράλληλα θα βοηθά και την Αυτοδιοίκηση στην εφαρμογή των  τοπικών Σχεδίων. Το κόστος διαχείρισης απορριμμάτων των ΦΟΔΣΑ, είτε αφορά την ταφή, είτε την επεξεργασία, είτε την κομποστοποίηση, θα εξαρτάται και θα τροποποιείται από τον συντελεστή ανακύκλωσης του κάθε Δήμου. “Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση του ΥΠΕΝ και του ΥΠΕΣ θα περιγράφεται  πώς ο φόρος ταφής που μέχρι τώρα υπήρχε στη νομοθεσία θα γίνει πριμ κυκλικής οικονομίας. Όσοι δίνουν τη δυνατότητα με όλους τους τρόπους συνεργασίας να επαναχρησιμοποιούνται τα υλικά, να εισέρχονται εκ νέου στην οικονομία, να γίνονται εργασία και  Εθνικό Προϊόν θα επιδοτούνται από τους ίδιους τους ΦΟΔΣΑ”.
Ταυτόχρονα, στο νέο νομοσχέδιο για τους ΦΟΔΣΑ, που είναι ήδη σε διαβούλευση μαζί με τον “Κλεισθένη”, ξεκαθαρίζεται ότι ο σχεδιασμός και η αρμοδιότητα για τα απορρίμματα είναι ευθύνη της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης η οποία επιφορτίζεται και με τη διαλογή στην πηγή, την κομποστοποίηση και τη μεταφόρτωση “Είναι κοινό μυστικό ότι, παρότι συμφωνούμε όλοι, τα Δημοτικά Συμβούλια δεν εισάγουν στη βάσανο της κοινωνίας, ούτε το θέμα των απορριμμάτων, ούτε το θέμα της καθαριότητας, διότι πολλοί αιρετοί δεν αντέχουν το κόστος εφαρμογής ενός περιβαλλοντικού κανόνα. Δεν μπορεί να υπάρχουν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που δεν κάνουν διαλογή στην πηγή, κάτι που συζητάμε ειδικά εδώ στη Θεσσαλονίκη για χρόνια και να μην εφαρμόζονται πρόστιμα του κανονισμού καθαριότητας”, σχολίασε ο Αν. ΥΠΕΝ.
Και κατέληξε: “Όφείλουμε να απαντήσουμε στα παιδιά μας  για το εάν είμαστε ικανοί να εφαρμόσουμε πραγματικά περιβαλλοντικές πολιτικές. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει πολλά. Δεν είναι λόγια, είναι έργα. Είμαστε εδώ, διότι δεν θέλουμε η Κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη να έχουν μόνο τη Μαυροράχη και την Ευκαρπία. Είμαστε στο 2018 και πρέπει να λειτουργήσουμε ήδη με βάση την προοπτική του 2050 για το περιβάλλον και το κλίμα. Χρειαζόμαστε προτάσεις για το πώς θα πάμε καλύτερα και όχι αφορισμούς. Σε αυτή τη μάχη δεν περισσεύει κανένας”.
Print Friendly, PDF & Email