Το αποτέλεσμα των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου έδωσε ισχυρή εντολή για κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Οι Έλληνες πολίτες επέλεξαν με σαφήνεια την συνέχιση των προοδευτικών αλλαγών στη χώρα μας, με σημεία αιχμής την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, και την ενδυνάμωση της Ελλάδας στην Ευρώπη, όχι της λιτότητας, αλλά της Δημοκρατίας, του Δικαίου, της Κοινωνίας των Πολιτών και των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Η βούληση των Ελλήνων πολιτών έχει συνέχεια και σταθερότητα. Το απέδειξαν οι εκλογές του Ιανουαρίου, το δημοψήφισμα του Ιουλίου και οι εκλογές της προηγούμενης Κυριακής. Για ακόμα μία φορά, οι Έλληνες ψηφοφόροι έκλεισαν τα αυτιά τους στις δημοσκοπήσεις, τα δημοσιεύματα. Επικύρωσαν στην κάλπη την πορεία των διαπραγματεύσεων, από τον Ιανουάριο έως σήμερα, και την αναμορφωμένη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Εμείς αποδείξαμε με τη σειρά μας, ότι η πρόθεσή μας δεν είναι απλώς να εφαρμόσουμε ένα νέο Μνημόνιο. Διαπραγματευόμαστε το χρέος και ταυτόχρονα προχωράμε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Πάντα με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη, την μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, την απαραίτητη κοινωνική αναδιανομή και την προστασία των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται άμεσα.

Η ευθύνη μας είναι μεγάλη. Την αναγνωρίζουμε, την ζητήσαμε, την αποδεχόμαστε. Όλοι μαζί διεκδικούμε τη βελτίωση στη σχέση των πολιτών με τη δημοκρατία, την συμμετοχή τους σε όλες τις βαθμίδες της πολιτικής ζωής, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών κοινωνιών. Η εφαρμογή της δημοκρατίας και της νομιμότητας στις αποφάσεις είναι το πρώτο, ουσιώδες βήμα που οδηγεί στις βαθιές δημοκρατικές τομές που έχει ανάγκη ο δημόσιος βίος.

Η επανεκκίνηση της οικονομίας αποτελεί πρώτιστο μέλημα για την νέα κυβέρνηση. Χρειαζόμαστε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, εξωστρεφές, καινοτόμο και ευέλικτο. Ένα μοντέλο που θα ενισχύει την οικονομία του πραγματικού προϊόντος, με κριτήρια την εγχώρια προστιθέμενη αξία, την εργασία, την ενίσχυση της μικρής και μικρομεσαίας επιχείρησης στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, τις νέες ιδέες και την νέα τεχνολογία.

Τα πρώτα βήματα έγιναν ήδη. Καταρχήν, εξαγγέλθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών η θεσμοθέτηση ενός νέου, απλού, δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος με αναδιανεμητικό χαρακτήρα. Το δεύτερο ιδιαίτερα σημαντικό ήταν η ανακοίνωση της εκταμίευσης της 1ης δόσης του δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την εθνική συμμετοχή του νέου ΕΣΠΑ.

Είναι η ώρα της συνένωσης όλων των κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων του τόπου μας. Κανείς δεν περισσεύει σε αυτή την προσπάθεια. Διεκδικούμε όλοι μαζί τις λύσεις που χρειάζονται οι αστικές και αγροτικές περιοχές, με στόχο την επανεκκίνηση της εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής και την ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής.

Δείτε το άρθρο δημοσιευμένο εδώ

Print Friendly, PDF & Email