Οι εκλογές στις 20 Σεπτέμβρη ήταν δημοκρατικά αναπόφευκτες γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί να αναφέρεται και να ελέγχεται από την κοινωνία. Ο νεοφιλελεύθερος πυρήνας ήθελε να ρίξει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά τελικά χάθηκε η δεδηλωμένη μετά την άρνηση ενός τμήματος της ΚΟ να στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Έπρεπε λοιπόν να πάμε σε νέες εκλογές, για να διατυπωθεί συγκεκριμένο και συγκροτημένο αφήγημα για τη χώρα μας.

Η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει μία σειρά σύνθετων και δύσκολων προβλημάτων με κυρίαρχο αυτό της διαπραγμάτευσης για την αναδιάρθρωση του χρέους. Ενός χρέους που παρά τη βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή των τελευταίων πέντε χρόνων εξακολουθεί να μην είναι βιώσιμο. Χωρίς λοιπόν αναδιάρθρωση του χρέους με οποιοδήποτε τρόπο, η χώρα πολύ δύσκολα θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της.

Και εδώ τίθεται το ερώτημα για το ποιος είναι πράγματι ικανός να διαπραγματευτεί σθεναρά για να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη χώρα. Είναι η ΝΔ και οι υπόλοιπες δυνάμεις που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια; Η απάντηση είναι ΟΧΙ.

Μα η ΝΔ και η κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου αδράνησε χαρακτηριστικά στο θέμα της διαπραγμάτευσης του χρέους, και τελικά απέτυχε στις διαπραγματεύσεις του Δεκεμβρίου του 2014.

Η ΝΔ ήταν η κυβέρνηση που ισχυριζόταν ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Πως αλήθεια να διαπραγματευτεί λοιπόν κάποιος την απομείωση του χρέους όταν πιστεύει και ισχυρίζεται ότι αυτό είναι βιώσιμο; Η άρνηση της ΝΔ να διαπραγματευτεί το συγκεκριμένο θέμα και να θέσει ως προϋπόθεση τη ρύθμιση του χρέους, είχε ανυπολόγιστες συνέπειες στη χώρα και στην οικονομία.

Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε στην πράξη ότι μπορεί να διαπραγματεύεται προς όφελος της χώρας με οποιοδήποτε κόστος. Είναι εκείνη η πολιτική δύναμη που κατάφερε μέσα από την πιο επίπονη διαπραγμάτευσή της να μπει ρητά στη συμφωνία του Ιουλίου όρος για την αναδιάρθρωση του χρέους. Είναι εκείνη η πολιτική δύναμη που κινητοποίησε δυνάμεις στην Ευρώπη και τους κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει επ’ αόριστον να είναι μια αποικία χρέους.

Επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ ενέταξε στη συμφωνία ένα πρόσθετο ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 35 δις €, από το οποίο θα ενισχυθούν οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, θα παρασχεθούν πρόσθετες παροχές εγγυήσεων και ρευστότητας στην αγορά και εν τέλει θα δημιουργήσει αναπτυξιακές  προϋποθέσεις στη χώρα.

Η επιλογή είναι μονόδρομος. Η χώρα πρέπει να διεκδικήσει από τους εταίρους μια ουσιαστική αναδιάρθρωση του χρέους, ώστε να καταστεί δυνατή η εξυπηρέτησή του με οικονομικούς και κοινωνικούς όρους. Γι αυτό χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση  χωρίς εξαρτήσεις.

Εμείς λέμε λοιπόν στους πολίτες να δώσουν ισχυρή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο για να εφαρμόσει τη συμφωνία, αλλά και για να εφαρμόσει μέτρα παράλληλα μ’ αυτήν, όπως είναι η διαπραγμάτευση του χρέους, τα μέτρα βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών και της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, οι δημοκρατικές τομές σε τομείς όπως τα δημόσια έργα, τα ΜΜΕ και οι τράπεζες, η ανασυγκρότηση του κράτους.

Η Ελλάδα το οφείλει στον εαυτό της να απαγκιστρωθεί από το παλιό και να αναζητήσει το νέο. Το νέο που φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε το άρθρο δημοσιευμένο εδώ

Print Friendly, PDF & Email