Αποσπάσματα από την παρουσία του Σωκράτη Φάμελλου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης, στην σημερινή εκπομπή “ΕΡΤ Ενημέρωση” των Μάριον Μιχελιδάκη και Φάνη Παπαθανασίου, στην ΕΡΤ1.

“Τα χθεσινά δημοσιεύματα για το φορολογικό και τα σημερινά για το ασφαλιστικό, προσπαθούν να δημιουργήσουν μια άσχημη εικόνα για την κυβέρνηση. Τα ζητήματα αυτά είναι σοβαρά και πρέπει να λυθούν, αλλά δεν χρειάζεται κινδυνολογία. Εξάλλου, υπάρχουν συγκεκριμένες δηλώσεις των αρμόδιων Υπουργών που αναιρούν αυτή την εντύπωση”.

“Τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας και της Παιδείας έχουν προτεραιότητα στην κυβέρνηση και έχουν να κάνουν με τη στελέχωση κάλυψης των κενών και τους περιορισμούς προσλήψεων των Μνημονίων. Στην Παιδεία υπάρχει το χρονοδιάγραμμα κάλυψης των κενών, έως τις 10 Οκτωβρίου. Στην Υγεία οι προσλήψει έχουν προγραμματιστεί, οι διαδικασίες ξεκίνησαν, αλλά δυστυχώς αργούν”.

“Υπάρχουν ζητήματα αιχμής. Το φορολογικό είναι πολύ σημαντικό γιατί πάνω σε αυτό στηρίζονται πολλά από τα κοινωνικά αντίμετρα που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Η διαφθορά είναι οριζόντιο πρόβλημα και αφορά όλα τα επίπεδα πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης και της καθημερινότητάς μας”.

“Προφανώς δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για εισπρακτικά μέτρα. Αντιθέτως, χρειαζόμαστε ένα σχέδιο που θα ενισχύει την οικονομία, θα αυξάνει την απασχόληση και την εργασία, την αγοραστική δύναμη, θα ανατροφοδοτεί την μεσαία και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και το εμπόριο. Αυτός είναι ο στόχος και είναι αναγκαίο ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης”.

“Υπάρχει συγκεκριμένος προγραμματισμός για την μεταποίηση, την έρευνα και την καινοτομία, με συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία ενεργοποιούνται άμεσα. Χαρακτηριστικά είναι τα προγράμματα αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων και ανάπτυξης νεανικής επιχειρηματικότητας που θα υποστηρίζουν και την αποκέντρωση και θα συμβάλλουν άμεσα σε 2.500 νέες επιχειρήσεις και 4.500 νέες θέσεις εργασίας”.

“Τον Μάρτιο του 2016 πρέπει να κατατεθεί όλο το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της συμφωνίας. Είναι μια καλή ευκαιρία να συμφωνήσουμε και στους τομείς και στις κατευθύνσεις. Δηλαδή, πού θα κάνουμε βιομηχανία και τι είδους θα είναι. Πώς θα ενισχύσουμε την εξορυκτική, την μεταποίηση στον πρωτογενή τομέα, τις νέες τεχνολογίες. Να δούμε και τις φοροελαφρύνσεις, με δεδομένο ότι ζώνες φοροελαφρύνσεων υπάρχουν και στην Ευρώπη”.

“Η υπεράσπιση της ελληνικής κοινωνίας είναι η εργασία, οι θέσεις εργασίας με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και πλήρη απασχόληση. Με δεδομένο ότι δεν μπορούσαμε να αποφύγουμε τα 5μηνα, διεκδικήσαμε τουλάχιστον να έχουν πλήρη δικαιώματα και πλήρη απασχόληση. Αλλάζουμε το συντελεστή επιδότησης των νέων στην πρακτική άσκηση, στην κατάρτιση και δίνουμε επιδότηση της εργασίας εντός της επιχείρησης”.

“Το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τα Δημόσια Έργα πρέπει να ξεφύγουν από τα μεγάλα μεγέθη, ώστε να διευρυνθεί η συμμετοχή και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των μικρομεσαίων κατασκευαστικών εταιρειών”.

“Δημόσια Έργα θα υπάρχουν και από το πακέτο Γιουνκέρ και από εκεί θα ζητήσουμε μεγάλες επενδύσεις, κυρίως σε τομείς που υποστηρίζουν την παραγωγή. Για παράδειγμα, οι οπτικές ίνες και οι τηλεπικοινωνίες προηγμένης τεχνολογίας θα βοηθήσουν πολύ, όπως και οι μεταφορές εμπορευμάτων”.

“Οι όροι για τις ελληνικές και τις ξένες επενδύσεις είναι να μην υπάρχουν ειδικά κριτήρια. Για παράδειγμα να μην βοηθάμε μόνο τους ξένους επενδυτές, αλλά να βοηθάμε και την ελληνική επιχειρηματικότητα. Το fast track ήταν διάκριση. Εμείς θέλουμε ένα καλό Δημόσιο που θα εξυπηρετεί όλες τις επενδύσεις. Επίσης, χρειαζόμαστε επενδύσεις που θα ενισχύσουν την εγχώρια προστιθέμενη αξία. Π.χ., το βραχιολάκι all inclusive δεν είναι κέρδος για τη χώρα μας”.

“Το θέμα είναι: Μπορούμε να συζητήσουμε όλοι μαζί ποιο φορολογικό σύστημα μπορεί να δώσει συνθήκες αναδιανομής; Μπορούμε να συζητήσουμε στην Ελλάδα για ένα σταθερό, φορολογικό σύστημα που θα ελαφρύνει τους αδύναμους και θα αναδιανέμει με κοινωνικό πρόσημο τους πόρους της κοινωνίας μας; Γιατί αν τροφοδοτήσουμε την αγορά με νέα εργασία και προσωρινό ίσως τζίρο – γιατί το ΕΣΠΑ δεν είναι μόνιμος τζίρος – θα πρέπει να σταθεροποιήσουμε την οικονομία και να αναδιανείμουμε το οικονομικό προϊόν σε κάποιες κοινωνικές δομές. Έχουμε υποχρέωση ως κοινωνία να μειώσουμε τις ανισότητες. Σε αυτή την κατεύθυνση απευθύνουμε πρόσκληση πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας”.

Δείτε την εκπομπή (από 1:09:40) εδώ

Print Friendly, PDF & Email