Αποσπάσματα από την παρουσία του Σωκράτη Φάμελλου, Υποψήφιου Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης, στο σημερινό, μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ3:

“Όλα θα εξαρτηθούν από την άποψη των πολιτών. Εμείς, θέλουμε την μέγιστη δυνατή συσπείρωση και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Λέμε ξεκάθαρα στην κοινωνία, ότι όσο μεγαλύτερη δύναμη έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο εγγύτερα είναι στο όριο της αυτοδυναμίας, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η δυνατότητα να υλοποιηθούν πολιτικές που θα είναι προς όφελος των πολιτών”.

“Εάν θέλουν, λοιπόν, οι πολίτες να είναι σίγουροι για το μέλλον της χώρας μας, θα πρέπει να μας δώσουν το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό. Εάν δεν συμβεί αυτό, με βάση τη δυναμική που θα δώσουν στα υπόλοιπα κόμματα, θα εξαρτηθεί και το μείγμα της πολιτικής που θα εφαρμοστεί”.

“Σε περίπτωση που δεν υπάρξει πλειοψηφία, υπάρχει η πιθανότητανα υπάρξουν συνεργασίες οι οποίες θα περιορίζουν σε ένα βαθμό το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμώ, όμως, ότι οι πολίτες δεν θέλουν να περιοριστεί ένα πρόγραμμα δημοκρατικών αλλαγών, ούτε θέλουν να ξαναγυρίσουμε σε ένα καθεστώς, όπου η δουλειά του καθένα μας να μην πιάνει τόπο”.

“Παλιό πολιτικό σύστημα σημαίνει, πρακτικά, ότι θα έχουμε ρουσφέτια, ότι οι ημέτεροι που είναι στα υψηλά οικονομικά κλιμάκια  θα κάνουν τις δουλειές τους ανενόχλητοι και ο μικρός επαγγελματίας θα εξακολουθεί να πλήττεται”.

“ΗΥ αναλογία του αποτελέσματος θα επηρεάσει το πολιτικό μείγμα. Για παράδειγμα, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τουλάχιστον 145 Βουλευτές, δεν είναι προφανές ότι η συζήτηση που θα κάνουμε για την κυβέρνηση της επόμενης ημέρας με τα άλλα κόμματα, θα είναι πολύ πιο κοντά στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ;”.

“Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ξεκάθαρα στη ΔΕΘ ότι εμείς θα καταθέσουμε στο τραπέζι την πρόταση που θα μας δώσουν οι πολίτες. Η συνεργασία θα κριθεί με βάση τον συσχετισμό δυνάμεων της κοινωνίας”.

“Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το ΠΟΤΑΜΙ έχουν πολλά στοιχεία τα οποία μας κάνουν να διαφωνούμε. Εάν δεν διαφωνούσαμε, θα είχαμε κατέβει μαζί στις εκλογές”.

“Εμείς λέμε ότι χρειάζονται δημοκρατικές τομές. Θα αρνηθεί κάποιος από το ΠΟΤΑΜΙ ή το ΠΑΣΟΚ να αλλάξουμε το νομοσχέδιο για τις άδειες των τηλεοπτικών συχνοτήτων; Η δύναμη που θα μας δώσει ο κόσμος  θα επηρεάσει, θα καθορίσει και θα επιβάλλει τη συνεργασία”.

“Αποδείξαμε αυτούς τους έξι μήνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, συνυπολογίζοντας τους συσχετισμούς δυνάμεων, τις δυνατότητες που είχαμε και πώς ήταν διατεταγμένο το κράτος και η εξουσία, ότι έγιναν πολλά στην κατεύθυνση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, όχι όλα, αλλά πολλά”.

“Αρκετές πολιτικές δυνάμεις προσπαθούν να εξαγνιστούν για το παρελθόν μέσα από μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Έχουμε τέτοια εμπειρία. Το 2ο Μνημόνιο υλοποιήθηκε από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Το αποτέλεσμα αυτής της συγκυβέρνησης ήταν καταστροφικό και για τη χώρα και για τα συγκεκριμένα κόμματα”.

“Άρα, η λύση δεν είναι η κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Αντίθετα, αυτό που μπορούμε να  κάνουμε είναι αλλαγές που δεν έγιναν έως τώρα. Εάν έμπαινε η ΝΔ στην κυβέρνηση, η λίστα Λαγκάρντ θα ξαναπάει στο συρτάρι, το σκάνδαλο της Αγροτικής Τράπεζας δεν θα πάει στον Εισαγγελέα”.

“Ακόμα και στο πρόγραμμά μας είμαστε διαφορετικοί. Ο κ. Μεϊμαράκης δεν εξήγγειλε πρόγραμμα. Το μνημόνιο είναι το μόνο τους πρόγραμμα. Εμείς, καταφέραμε και το 2ο Μνημόνιο να μην υλοποιηθεί και η πρόταση Γιουνκέρ να μην περάσει και η δημόσια περιουσία να μην ξεπουληθεί και οι συλλογικές συμβάσεις να μην καταργηθούν”.

“Αυτές είναι αλλαγές που κάναμε στη διαπραγμάτευση, τις οποίες δεν θα μπορούσε να κάνει η ΝΔ. Εάν πήγαινε να διαπραγματευτεί, θα απέλυε δημόσιους υπαλλήλους, διότι θα έλεγε μνημόνιο να’ναι και ό,τι να’ναι”.

“Η κοινωνία γνωρίζει ότι εμείς διαχειριστήκαμε το δημόσιο χρήμα με πολύ σεμνότητα και τιμιότητα και ότι εγγυόμαστε το μέλλον της. Δικαιούται να υπερασπιστεί το μέλλον της και το μέλλον της χώρας, με την ψήφο της και την καθημερινή παρουσία των ενεργών πολιτών”.

Δείτε την εκπομπή εδώ

Print Friendly, PDF & Email