Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Σωκράτης Φάμελλος, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης,  κατά τη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με τον κ. Φώτη ΜΠΙΜΠΑΣΗ, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Εκπαίδευσης και  Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.) –  Επόπτη του Ιδρύματος στην Θεσ/νίκη, την κ.   Σοφία Γκίκα, Προϊσταμένη Υπηρεσιών του Ιδρύματος στην Θεσ/νίκη  και την κ.  Κατερίνα Αθανασιάδου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη.

Έπειτα από την περιήγησή του στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες του, οι οποίες περιλαμβάνουν: Την στέγαση  και λειτουργία Ειδικού Νηπιαγωγείου και Ειδικού Δημοτικού Σχολείου με 12 μαθητές, την υποστήριξη 20 μαθητών Γυμνασίου – Λυκείου με ενισχυτική – φροντιστηριακή διδασκαλία, την λειτουργία Ι.Ε.Κ. με 20 σπουδαστές, την υποστήριξη και φιλοξενία 13 πανεπιστημιακών φοιτητών, την λειτουργία Οικοτροφείου  Ανηλίκων και  Ενηλίκων ατόμων με αναπηρία όρασης, την πιστοποιημένη κατάρτιση και την εκπαίδευση σε καθημερινές δεξιότητες διαβίωσης και κινητικότητας, καθώς και εκμάθησης της  γραφής Braille, της αγγλικής γλώσσας, της παραδοσιακής μουσικής και των παραδοσιακών χορών, αλλά και τη φιλοξενία αθλητικών σωματείων και εθελοντικών δράσεων.

20160118_114123

Τα θέματα  που συζητήθηκαν κατά την συνάντηση  και αποτελούν προτεραιότητες για την λειτουργία του παραρτήματος του Κ.Ε.Α.Τ.  στην Θεσ/νίκη, είναι :

  • Η θέσπιση Οργανισμού του Ιδρύματος, ώστε να στελεχώνονται οι θέσεις εργασίας που συνταξιοδοτούνται και μέχρι σήμερα είναι προσωποπαγείς.
  • Η αξιοποίηση της κινητικότητας δημοσίων υπαλλήλων για τη στελέχωση του φορέα και τη δημιουργία απευθείας σχέσεων εργασίας του Ιδρύματος με εργαζόμενους και όχι μέσω υπεργολαβιών.
  • Το κτηριακό ζήτημα που αφορά στη συντήρηση του κεντρικού διατηρητέου κτηρίου, αλλά και στην υποβαθμισμένη υποδομή του οικοτροφείου. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε να τεθεί το θέμα στο ΔΣ του ΚΕΑΤ και να ληφθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες αποχαρακτηρισμού τμήματος οικοπέδου από το ΚΑΣ, σε περίπτωση που επιλεχθεί η ανέγερση νέου κτιρίου.
  • Η προώθηση του θέματος του Γηροκομείου Τυφλών, για άτομα με αναπηρία όρασης 3ης ηλικίας στο πλαίσιο της συνεργασίας της Σχολής Τυφλών με τον Δήμο Θεσσαλονίκης.
  • Η συνεργασία της Σχολής Τυφλών με τους φορείς της Πολιτείας και της Αυτοδιοίκησης, αλλά και τις υπόλοιπες συλλογικότητες της πόλης, στο πλαίσιο της πρόσφατης ανάληψης της εποπτείας του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης από τον κ. Μπίμπαση.
  • Το χορηγικό πρόγραμμα της Σχολής Τυφλών, στο οποίο στηρίζεται η Σχολή πέρα από τις συμβατικές λειτουργικές ανάγκες, και στο πλαίσιο του οποίου κάθε χορηγία είναι πολύτιμη.
  • Οι σωρευμένες οικονομικές υποχρεώσεις της Σχολής Τυφλών που είχαν φτάσει σε ύψος 1 εκατομμυρίου ευρώ και έχουν μπει σε προγραμματισμό τακτοποίησης, με αξιοποίηση της κρατικής χρηματοδότησης και η ανάγκη διεκδίκησης πρόσθετης χρηματοδότησης.
Print Friendly, PDF & Email