Σε αυτή την Κοινοβουλευτική Περίοδο θέλουμε να τελειώσουμε μια και καλή με το πελατειακό κράτος“, τόνισε κατά την σημερινή του τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Σωκράτης Φάμελλος, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης.  Ως πρώτος Αγορητής εκ μέρους της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, στη συζήτηση για τις Προγραμματικές Δηλώσεις, ο Σωκράτης Φάμελλος, επικεντρώθηκε στο έργο ευθύνης που καλείται να υλοποιήσει η νέα κυβέρνηση, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, ώστε να βελτιώσει τη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο πολιτικό χάρτη αλλά και την ποιότητα ζωής των Ελλήνων.

“Ο ελληνικός λαός μας έδωσε εντολή να τελειώσουμε με τη διαφθορά και την διαπλοκή, κάτι που είναι ολοφάνερο με την πληθώρα σκανδάλων που έχουν οδηγηθεί στον Εισαγγελέα, μεταξύ αυτών τα “θαλασσοδάνεια” της Αγροτικής Τράπεζας, το πρόβλημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, τα εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά και τα θέματα των τραπεζών, του λαθρεμπορίου, των καπνικών και οινοπνευματωδών προϊόντων, όπως και τα προβλήματα στο χώρο του αθλητισμού”, είπε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής, υπογραμμίζοντας ότι οι εκλογές του Σεπτεμβρίου διέψευσαν για ακόμα μία φορά το σενάριο της Αριστερής παρένθεσης αλλά και όλα τα σενάρια αποτυχίας του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας ισχυρή λαϊκή εντολή για αποτελεσματική διακυβέρνηση, άμεσα μετά τις εκλογές και χωρίς καμία πολιτική αστάθεια.

Ωστόσο, ο Σωκράτης Φάμελλος δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η απαίτηση των πολιτών για ένα δίκαιο κράτος προϋποθέτει μια αλλαγή στάσης, μια στάση ζωής την οποία θα πρέπει οι εκπρόσωποι στο Κοινοβούλιο να αναμεταδώσουν στην κοινωνία. Οι αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα “θα συντηρηθούν μόνο αν οι πολίτες παραμείνουν ενεργοί μέσα από μια αδιαμεσολάβητη σχέση με την πολιτική. Από εδώ και εμπρός, δεσμευόμαστε ότι η πολιτική θα γίνεται μπροστά στον πολίτη. Θα είναι τίμια, με αναδιανομή προς όφελος των ασθενών κοινωνικών στρωμάτων, με μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, όπως επιτάσσει το πραγματικό νόημα της Αριστεράς και της Δημοκρατίας”.

Ως προς τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης, ανέφερε ότι δεν εφησυχάζουμε ποτέ. «Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και στην ατζέντα μπαίνουν τα ζητήματα των “κόκκινων” δανείων και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, η προστασία της πρώτης κατοικίας, η ρύθμιση της αγοράς εργασίας, ο δημόσιος χαρακτήρας της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και το Ταμείο Αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας”, όπως άλλωστε επεσήμανε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην χθεσινή του ομιλία.

Αναφερόμενος στα έως σήμερα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο Σωκράτης Φάμελλος υπενθύμισε τι σημαίνει να έχεις μία κυβέρνηση η οποία κατορθώνει και στο επίπεδο των ευρωπαϊκών θεσμών και στο επίπεδο του ΟΗΕ να επανεισάγει και να κατοχυρώνει την έννοια της δημοκρατίας. Να θέτει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βασικό συνομιλητή και κριτή των αλλαγών που επηρεάζουν τη χώρα μας. Να εισάγει μέσω του Πρωθυπουργού της το θέμα του χρέους ως κεντρικό πολιτικό ζήτημα παγκοσμίως, κάτι που καμία πολιτική αρχή στην Ελλάδα δεν μπόρεσε να κάνει μέχρι σήμερα. Ειδικότερα ανέφερε ότι «Όταν ο νεοφιλελευθερισμός καταργεί τα δικαιώματα των κρατών η Ελλάδα καταφέρνει να θέτει τη Δημοκρατία σε πρώτο πλάνο στη συζήτηση στη Ευρώπη και διεθνώς, Αυτή είναι η διαφορά να έχεις μια κυβέρνηση που νοιάζεται για την πατρίδα και το λαό της.»

Και συνέχισε “Τα ψέματα τελείωσαν. Τώρα πρέπει και εντός Κοινοβουλίου να διαλέξουμε. Θα είμαστε με την τίμια, πατριωτική, αγωνιστική στάση της Κυβέρνησης ή θα είμαστε με τον Βέμπερ του Λαϊκού Κόμματος της Ευρώπης, ο οποίος θέλει την υποβάθμιση της χώρας μας; Θα είμαστε μαζί με τις Κασσάνδρες που διαδίδουν ψέματα για τη φορολογία και το ασφαλιστικό ή θα είμαστε μαζί με την κυβέρνηση η οποία μειώνει την εισφορά αλληλεγγύης στα χαμηλά στρώματα, επιβάλλει φορολογία στα κανάλια και φέρνει στη Βουλή το επόμενο χρονικό διάστημα την αδειοδότηση των συχνοτήτων”;

Τέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη για μια πραγματική ανάπτυξη με εγχώρια προστιθέμενη αξία, με ενίσχυση της βιομηχανίας και του πρωτογενούς τομέα, με καινοτομία και συμμετοχή των νέων επιστημόνων, για μια οικονομία του πραγματικού προϊόντος. Και παρατήρησε ότι η αναμόρφωση της Δημόσιας Διοίκησης, το Φορολογικό Σύστημα και η Δικαιοσύνη αποτελούν  αναπτυξιακά εργαλεία.

Κλείνοντας ζήτησε από τους πολίτες να διαμορφώσουν στις συνθήκες που θα πιέσουν τις πολιτικές δυνάμεις, ώστε να προχωρήσουν οι μεγάλες δημοκρατικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, γιατί η ελπίδα παραμένει ζωντανή με δημοκρατία, δικαιοσύνη και αξιοκρατία.

Δείτε την ομιλία εδώ

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία εδώ

Print Friendly, PDF & Email