«Ούτε ένα βήμα πίσω. Μόνο μπροστά. Υλοποιούμε ένα κρίσιμο καθήκον για την Αριστερά και την Κοινωνία που ξεπερνά τα σύνορα της χώρας» 

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά την ομιλία του στο 2ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ολοκληρώνει τις εργασίες του αύριο, ανέφερε πως «οι Έλληνες πολίτες  επέλεξαν η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να είναι  η διέξοδος  της χώρας από την κρίση, με κύρια προτάγματα  τη δημοκρατία και την εργασία,  στηριζόμενοι  στους αγώνες και τα ιδανικά της Αριστεράς, στο ηθικό πλεονέκτημα και την τιμιότητά της, αλλά και στον σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ για μια Ευρώπη των πολιτών, ενιαία και δυνατή».

famellos-sinedrio_15-10-2016«Σήμερα, η ακραία φάση του παγκοσμιοποιημένου νεοφιλελευθερισμού αμφισβητεί την εργασία και τη δημοκρατία», συνέχισε ο Σωκράτης Φάμελλος. «Κονιορτοποιεί την κοινωνία των 2/3 και οδηγεί στην κοινωνία του 1/3. Αμφισβητεί πέρα από το δικαίωμα της εργασίας και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια». Αντίθετα, «στην πρόταση κοινωνικής σωτηρίας της κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ κεντρικό ρόλο κατείχαν και κατέχουν η Εργασία και η Δημοκρατία. Αυτές οι αξίες, αυτές οι αναφορές, αυτές οι κόκκινες γραμμές θα κρίνουν και τη σημερινή πολιτική μάχη, σε μια χρονική στιγμή που η ένταση κορυφώνεται για ακόμα μία φορά».

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι δημοκρατία σημαίνει «Σύνταγμα και λαϊκή συμμετοχή, απλή αναλογική, ανατροπή του καθεστωτισμού, ισοτιμία, ισονομία, κράτος δικαίου, ατομικά δικαιώματα και πρόσβαση στα δημόσια αγαθά, καταπολέμηση της διαφθοράς, της διαπλοκής και της φοροδιαφυγής, αλληλεγγύη και κοινωνία των πολιτών». Από την άλλη, η εργασία είναι αναφαίρετο δικαίωμα του πολίτη, «είναι προκοπή, οικογενειακό και εθνικό εισόδημα, ποιότητα ζωής και πρόοδος. Είναι ζωή».

Στον ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος εκτίμησε ότι σαφώς και έγιναν λάθη, σημειώθηκαν παραλείψεις, εντοπίστηκαν αδυναμίες, υπερεκτιμήθηκαν ή υποτιμήθηκαν πρόσωπα και καταστάσεις. Ωστόσο, όλα αυτά «αποδείχτηκαν ελάσσονα μπροστά στην θέληση της Ελληνικής κοινωνίας να φύγει το παλιό, να διώξουμε εμείς το παλιό παρελθόν, να αποδιαρθρωθεί το σύστημα εξουσίας στην Ελλάδα».

Βέβαια, το κεντρικό ερώτημα συνίσταται στο «πώς συνεχίζουμε από εδώ και πέρα»,  ανέφερε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, για να προσθέσει με  εμφατικό τόνο: «Ούτε ένα βήμα πίσω, κανένας δισταγμός, κανένα πισωγύρισμα. Υλοποιούμε ένα κρίσιμο στοίχημα για την Αριστερά και την Κοινωνία, όχι μόνο για την Ελλάδα, όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά για την παγκόσμια προοδευτική σκέψη, τις αλλαγές και τα κινήματα. Κοιτάμε μόνο μπροστά». Ταυτόχρονα, «διατυπώνουμε τους άξονες της αναγκαίας πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας. Με κόκκινη γραμμή και κεντρικά διακυβεύματα την εργασία και τη δημοκρατία. Με συγκροτημένο πολιτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, αλλά και προοπτικής στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο».

«Αυτές είναι οι κόκκινες γραμμές που τροφοδοτούν το δικό μας σχέδιο πολιτικής», υπογράμμισε ο Σωκράτης Φάμελλος.  Εξάλλου, αυτή ήταν και η  ουσία της συμφωνίας του περυσινού καλοκαιριού. Η μόνη διαδρομή που εξασφάλισε προοπτική,  κόντρα στον νεοφιλελευθερισμό και την χρεωκοπία, η μόνη διαδρομή υπεράσπισης των δικαιωμάτων της κοινωνίας. Έτσι ηττήθηκε το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης, της δραχμής του Σόιμπλε, των 20 δις της συμφωνίας Σαμαρά, των απολύσεων και της διαπλοκής».

Διότι, τα εξοπλισμένα και στελεχωμένα σχολεία με δασκάλους και στην ειδική αγωγή από την πρώτη μέρα, το δικαίωμα των ανασφάλιστων συμπολιτών μας στα δημόσια νοσοκομεία, χωρίς την καταβολή των 5 ευρώ, η στελέχωση του ΕΣΥ με γιατρούς και νοσηλευτές, το κοινωνικό εισόδημα και το πρόγραμμα ανθρωπιστικής κρίσης, η προστασία της α’ κατοικίας, η κατάργησης της προσωποκράτησης, οι 100 δόσεις, ο αναπτυξιακός νόμος και η ενεργοποίηση του  ΕΣΠΑ, το Μετρό Θεσσαλονίκης και οι οδικοί άξονες, τα έσοδα από τις λίστες της φοροδιαφυγής, η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, η απλή αναλογική και η επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση,  η αδειοδότηση των τηλεοπτικών  συχνοτήτων, «είναι χαρακτηριστικά της αριστερής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

«Χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ, τίποτε από όλα αυτά δεν θα είχε γίνει. Πρέπει να αναρωτηθούμε πού θα ήταν σήμερα η Ελλάδα, χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε στην κατακλείδα της ομιλίας του ο Σωκράτης Φάμελλος. Και κατέληξε: «Η πολιτική δουλειά, η αλλαγή συνειδήσεων, η πολιτική και κοινωνική στράτευση, δεν γίνονται μόνο με τα αξιακά εργαλεία της αριστεράς, τον διεθνισμό, τα συνδικαλιστικά και ατομικά δικαιώματα. Γίνονται από την καθημερινή πράξη, τη βελτίωση της καθημερινότητας. Από την επιστροφή της εργασίας και τη θωράκιση της δημοκρατίας Γίνονται από την Αριστερά της κυβέρνησης, την Αριστερά των έργων, την Αριστερά της πραγματικής αλλαγής».

Print Friendly, PDF & Email